Tagovi

"Tudjmanovi 200 obitelji" nemaju veze s Tudjmanom

1. IVICA TODORIĆ - KRALJ TRGOVINE I PREHRANE Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 3.173,681.553 O carstvu Ivice Todorića čak i šira javnost zna gotovo sve. Tijekom godina iz trgovačkog biznisa oblikovanog u Konzum, lidera maloprodaje u Hrvatskoj, financirao je preuzimanja velikih prehrambenih lanaca. Agrokor za svaku akviziciju pomno priprema strategiju razvoja prije preuzimanja. Zvijezda, Jamnica, PIK Vrbovec, Ledo, Belje, Agrolaguna, Solana Pag, Tisak i Vupik samo su neke od brojnih tvrtki iz Todorićeva portfelja.

2. ANTE VLAHOVIĆ - Od duhanskog biznisa do C. O. Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 1.260,241.591 Adris Grupa u kojoj Vlahović drži 20,39 posto odavno je prestala biti prepoznatljiva isključivo po Tvornici duhana Rovinj. Duhanski biznis proširili su akvizicijom Maistre, hotelske tvrtke koja ulaže u podizanje kvalitete, a potvrdili su i da će krenuti u preuzimanje Croatia osiguranja. Rovinjski poduzetnik jedan je od inicijatora Zaklade Adris kojom se podupire razvoj umjetnosti, a u planu im je i pokloniti društvu staru tvornicu duhana i osnovati povijesni muzej.

3. THOMAS VITEZY - Kontroverzni hotelijer Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 1.038,853.754 Mađar je većinski vlasnik tvrtke Adriatiq Island Group koja u svom sastavu ima nekoliko hotela u Primoštenu, Jelsi, Gradcu i marine u Tribunju. U grupi je zaposleno oko 500 radnika. Osim otkupne cijene, u obnovu tih objekata uloženo je 50-ak milijuna dolara. Osim hotela, vlasnici su i Marine Kremnik sa 300 vezova. Privatizacija Hotela Primošten istraživala se 2009., ali i dalje se tvrdi da su Mađari izbjegli veći dio obveza iz privatizacijskog ugovora.

4. PLINIO CUCCURIN - Od berača jabuka do političara Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 797,679.907 Drugi je najveći pojedinačni vlasnik Adris Grupe, a javnosti je poznatiji po opetovanom pokušaju preuzimanja političke kontrole nad Istrom kroz organizaciju Ladonja. Cuccurin je karijeru počeo kao berač jabuka još sa 15 godina, potom je bio konobar, a za vrijeme studija tri je godine vodio turističku zajednicu u Balama. U Adris Grupu došao je još kao pripravnik nakon završenog pravnog fakulteta, a potom je sudjelovao u pretvorbi tvrtke.

5. DRAGUTIN DRK - Kralj mlijeka s Bentleyem Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 657,527.983 Za njega je dovoljno reći da je vlasnik Vindije, druge najveće mljekarske industrije u Hrvatskoj. Jedan je od socijalističkih direktora koji je privatizirao kompaniju koju je nekada vodio. Drk je vlasnik prvog Bentleya u Hrvatskoj, a kupio je navodno i mnoge elitne nekretnine u Varaždinu. Nakon što je godinama financirao HDZ-ove predizborne kampanje, na lokalnim izborima prometnuo se u najvećeg financijera SDP-a, kojem je donirao maksimalnih 200.000 kuna.

6. EMIL TEDESCHI - Poduzetnik koji se opušta kao DJ Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 632,541.651 Atlantic Grupa pod vodstvom Tedeschija narasla je do jedne od najvećih kompanija u Hrvatskoj. Preuzimanjem Cedevite od Plive i Droge Kolinska postaju utjecajni proizvođači. Tedeschi je javnosti zanimljiv i zbog svog prijateljstva s premijerom Zoranom Milanovićem te mondenog života, a hobi mu je puštanje glazbe. Naslijedio je tvrtku od oca Svetozara, nasljednika stare venecijanske trgovačke loze koji je karijeru počeo kao hotelijer na Korčuli.

7. IVAN ERGOVIĆ - Posrnuli našički dobrotvor Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 537,568.988 Našičanin je sagradio poslovno carstvo koje broji 30 tvrtki koje rade u nekoliko zemalja u regiji. Nažalost, Nexe Grupa urušila se za vrijeme krize pa Ergoviću prijeti da izgubi vlasništvo nad tvrtkom koju je razvio. Unatoč teškoćama i enormnim dugovima Nexe Grupe, čini se da bi i politika i građani željeli da se Ergović “izvuče”. U rodnom ga kraju opisuju kao čovjeka koji je uvijek bio široke ruke, iako su u javnost rijetko curile informacije o donacijama.

8. BRANKO ZEC - Financijaš otišao iz uprave Adrisa Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 380,078.954 Samo šest posto Adris Grupe dovoljno je da se zasjedne na osmo mjesto Hrvata najbogatijih po dionicama. Branko Zec, po zanimanju financijaš, čitavu je svoju karijeru odradio u Adris grupi i Tvornici duhana Rovinj (TDR). Jedan je od Vlahovićevih “prvoboraca” pa je pozornost javnosti danima okupirao njegov odlazak iz uprave Adris Grupe koji kompanija ni Zec nikada nisu željeli objasniti. Adris je samo lani zaradio 506 milijuna kuna.

9. ANTON POKRAJAC - Samozatajni istarski bogataš Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 372,322.713 I Pokrajac je suvlasnik Adris Grupe koja je toliko moćna da je čak četiri dioničara smjestila na listu 10 najbogatijih. Kompanija je lani imala 2,96 milijardi kuna prihoda, čime je ostvarila rast od 3,6 posto, a prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 2,87 milijardi kuna i veći su 3,2 posto. Pokrajac je bogatstvo u dionicama povećao za 45,3 milijuna kuna i tako se uspeo na listi najbogatijih dioničara, a zanimljivo je da je među ovim moćnicima čak i njegova supruga.

10. MILE ĆURKOVIĆ - Zazire od medija i političara Ukupna vrijednost "kapitala i rezervi" u vlasništvu: 366,607.647 Osnivač je i vlasnik Plodina, drugog po veličini nacionalnog trgovačkog lanca koji je izgradio u nepunih 20 godina, od 1993. kada je u Rijeci otvorio prvi supermarket. Zazire od medija i politike, a ističe da se i ne druži s političarima te da nikada nije sponzorirao nijednu stranku. Ne znaju ga ni svi djelatnici, kojih na platnoj listi ima čak 3000. Vrlo je ambiciozan, nekoliko je puta isticao da ne namjerava prodati Plodine nego ih samo razvijati.

11. JAKO ANDABAK 302,110.275 Nakon uspješne prodaje osiguravateljskog biznisa postao je kralj hotelijerstva i osnovao prvi nacionalni brand hotela – Blue Sun. Ulaže i u sport pa je tako jedan od najvećih dioničara Hajduka u koji je, prema svojim riječima, uložio jer mu je otac bio veliki navijač tog kluba. Andabakovo carstvo uključuje Hotele Brela, Hotele Zlatni rat, Hotele Tučepi, Hotele Alan te Stubičke toplice i niz manjih tvrtki.

12. ANTE ŽUŽUL - 280,304.011 Na tržištu nakladništva najveći je igrač njegova Školska knjiga. Žužul često ističe da nije poduzetnik nego mecena kulture jer njegova kuća izdaje i enciklopedije

13. KEREKES LASZLO ATTILA 259,713.438 Mađar čije bogatstvo leži u Hotelima Primošten, koje je stekao u privatizaciji, smatra se kontroverznim poduzetnikom. Istraživali su se procesi koji su doveli do preuzimanja primoštenske tvrtke, lokalno stanovništvo ima prigovore na način poslovanja, a u posljednje ga se vrijeme sumnjiči da je oštetio državni proračun za 11 milijuna kuna pogodujući vjerovnicima u naplati dugova tvrtke.

14. MATIĆ STIPO 190,401.381 Vlasnik je MSan Grupe, smatra ga se HDZ-ovim poduzetnikom, a aktivan je i kao predsjednik udruge Prsten koja okuplja Posavljake i jedna je od utjecajnijih interesnih grupa u Hrvatskoj. S Markom Pipunićem kupio je nedavno i postao vlasnikom PPK Valpova i PP Orahovice te Tvornice ulja Čepin, koja je bila u državnim rukama.

15. KODRIĆ ŽELIMIR 183,646.997 Vlasnik tvrtke Samoborka bio je utjecajan u stečaju Peveca u kojem je bio najveći vjerovnik

16. ČULO BOŽO 172,302.535 Vlasnik Partner banke i jedan od važnih igrača na tržištu nekretnina, rijetko se pojavljuje u javnosti, ali upoznati kažu da je njegov utjecaj u poslovnim krugovima iznimno velik

17. ENVER MORALIĆ - 168,185.408 Jedan od najbogatijih Hrvata i Europljana. Magnat je u sektoru nafte i kemijske industrije, ali u Hrvatskoj je ipak najpoznatiji kao vlasnik Kutjeva d.d. Strast prema vinu ovaj moćnik često ističe i sam

18. JUHN BOJAĐIJEV KSENIJA 158,952.024 Žena koja je prisilila Darka Ostoju na defenzivu upravlja SN Holdingom, hotelijerskim divom kojem su prepuštene dionice Liburnija Rivijera Hotela. Nije pristala na podjelu SN Holdinga na dvije tvrtke već je krenula u preuzimanje kontrole nad većinskim paketom.

19. MIHALIĆ ANICA 157,298.260 20. PASKA ANA 152,836.65 Jedna od mlađih bogatašica, koja je kao nećakinja Marije i Radimira i Čačić dobila udjele u posrnulom Coningu, koji se suočava s mogućnošću stečaja. Nije javna osoba po vlastitu izboru, a o njoj se zna tek da je diplomirana pravnica i da je bila odlična učenica.

21. FILIPOVIĆ MARIJAN 144,202.436 Finvest Corp odlučio je ostaviti radnicima i smijeniti svoga sina koji nije zaslužio njegovo povjerenje. Potez ovog čabarskog poduzetnika smatra se jednim od najzanimljivljih filantropskih manevara na gospodarskoj sceni u Hrvatskoj.

22. FILIPOVIĆ HRVOJE 138,144.064 Ima najveći mlinarski biznis u Hrvatskoj kroz tvrtku Granolio, koji je lider domaćeg tržišta brašna. Sin je nekadašnjeg poznatog bankara Franje Filipovića, a Granolio je osnovao 1996. godine i s vremenom polako rastao, preuzimao manje tvrtke i konsolidirao svoj tržišni udjel. S partnerima je preuzeo i Zdenku, a planove da kupi Vupik omeo mu je moćni Todorić.

23. LISIČAR MIRELA 130,707.788 Početkom prošle godine preuzela je gotovo 60 posto jakog građevinara Montmontaže, koju je vodio njezin otac Nikola, ubijen u nikad do kraja razjašnjenim okolnostima još 2006. Mirela se s bratom i majkom već godinama spori oko raspodjele vlasništva nad Montmontažom jer je većinski paket nakon očeve smrti preuzeo njezin suprug John Anthony Rohan, što osporavaju njezina dva brata i majka.

24. DAMIJANIĆ STANKO 128,993.923 Bogatstvo crpi kao jedan od većih dioničara moćne rovinjske Adris Grupe

25. DEAN IVO 127,811.677 Vodički hotelijer vlasnik je tvrtke Rivijera, ali je poznatiji po vlasništvu nad biciklom od 7000 eura koji je kupio u nastojanju da razvije ciklo-turizam u Vodicama

26. ŠORAK-POKRAJAC MARICA 127,065.762 Najbogatija Istranka dioničarka je Adris Grupe u kojoj je cijeli radni vijek bila doktorica kemije, ali se na kraju obogatila tek kada se počela ozbiljnije baviti dionicama.

27. BIONDIĆ DRAGUTIN 126,915.081 Carstvo mu se raspada, ali i dalje je na listi najbogatijih. Država je njegovu banku spasila od propasti lani, a sada je preuzimaju Česi i to za 20 puta manju vrijednost od one koju je platila država. O dokapitalizaciji Centar banke sada se raspravlja i u Vladi, koja i dalje tvrdi da je opravdano bilo uložiti 50 milijuna kuna građana u privatnu banku Dragutina Biondića.

28. BUDIN TOMISLAV 118,521.42 Još jedan od bogataša koji ugodan život može zahvaliti Adris Grupi, koju je dugo godina i vodio.

29. ŠKORO DANIEL 113,505.169 Vlasnik je BC Instituta koji se bavi znanstvenim radom na oplemenjivanju i proizvodnji bilja.

30. OSTOJA DARKO 110,331.405 Kontroverzni menadžer uspio je nakon dugogodišnje bitke za SN Holding izboriti pravo nad većinskim paketom Liburnija Rivijera Hotela, a u javnosti je sinonim za kuponsku privatizaciju. Ako njegova dugogodišnja partnerica uspije u svom naumu, ostat će manjinski dioničar u SN Holdingu bez ikakva prava nad upravljanjem kompanijom koju je gradio.

31. STOJANOVIĆ JOSIP 105,220.667 Popularni šibenski Jolly sagradio je trgovačko carstvo, a poznat je kao ljubitelj luksuznih automobila i mondenog života. Donedavno je bio glavni sponzor ženskog košarkaškog kluba koji nosi i njegov nadimak Jolly.

32 .IVO USMIANI - 96,224.709 Diskretni poduzetnik na temelju inovacija i ulaganja u kreativnost stvorio je Jadran Galenski laboratorij, tvrtku koja se nametnula na farmaceutskom tržištu originalnošću

33. ČOVIĆ KRUNOSLAV 93,680.443 Vlasnik je Chromosa Agro d.d., tvrtke koja je lider u svijetu zaštite bilja i herbicida.

34. BATINICA VICKO 87,794.442 Stoji na čelu splitskog Brodospasa, a poput mnogih mecena podupire sport kroz klub Mornar.

35. KRZNAR LIDIJA 81,596.024 Suvlasnica Biondićeve Heruc Galerije koja gubi poziciju na tržištu i kojoj u zadnjih nekoliko godina zabrinjavajuće padaju prihodi.

36. FRIGAN STJEPAN 79,874.060 Poznat kao car Panturista, prijevozničkog diva koji je prodao 2006., ostao je aktivan u sektoru kroz putničke agencije.

37. TEDESCHI FIORIO LADA 72,858.450 Sestra poznatijeg Emila Tedeschija svoje je mjesto na listi zaradila aktivnom ulogom u tvrtki.

38. ŠIMIĆ MIJO 65,183.222

39. BRANKO ROGLIĆ 69,611.980 Jedan je od najvećih distributera u Hrvatskoj s tvrtkom Orbico, a u poslovnom svijetu poštovan je kao čovjek s najmanje kredita. Od ukupne imovine samo mu je 12 posto financirano kreditnim linijama, a odražava ga skromnost Pod kapom Tekstilprometa posluju poznatije Galeb i Lantea koje čvrstom rukom vodi ovaj poduzetnik. Galeb je nakon preuzimanja procvao i vratio se na staze stare slave, a Lantea se nameće kao lider tekstilne scene.

40. USKOKOVIĆ ŽELIMIR 64,322.763 Atlantska plovidba u kojoj je najveći dioničar pretrpjela je gubitke u krizi, ali stabilno posluje

41. SARŠON ZDRAVKO 63,779.792 kanje poznatije lice Jadran Galenskog Instituta koji osvaja tržište lijekova i pripravaka

42. MIKULIĆ MARINKO 63,620.009 Kontroverzni vlasnik Pan-papira suočava se sa stečajem tvrtke. Stečaj je uime radnika pokrenuo sindikat, a na takav manevar Mikulić je reagirao tužbom protiv svakog od 500 radnika. U toj tužbi tvrdi da tvrtka ima budućnost, a da su za ovakvo stanje društva krivi radnici jer su ga potkradali. Dakako, dospjele, a neisplaćene plaće i sva ostala prava iz radnog odnosa nije spominjao.

43. PLAHUTAR DRAGUTIN 63,553.228 Zagorski poduzetnik, suvlasnik Samoborske banke, potonulog Savrića i propalog zabočkog Dekora konačno je završio AquaViva bazene nakon 12 godina neuspjelih pokušaja da realizira taj projekt.

44. ZADRO MARINKO 63,214.967 Vlasnik je Viro šećerane i svojevrsni kralj šećera u Hrvatskoj. Odnedavno vodi pregovore s njemačkim partnerima koji bi mogli za milijardu kuna preuzeti šećeranu. U Viru su uvijek naglašavali da u zapošljavanju daju prednost lokalnom stanovništvu, osim kada radnici određenih kvalifikacija nisu dostupni u lokalnoj zajednici. Zato dvije trećine menadžmenta dolazi s virovitičkog područja. Tako bi, nadamo se, trebalo ostati i nakon prodaje Nijemcima.

45. TOPOLNJAK IVAN 62,165.443 Vlasnik je Termoplina i odgovoran za grijanje u Varaždinu. Samo je lani zaradio 9 milijuna kuna.

46. HABIJANEC MIRKO 61,866.117 Vodi tvrtku Radnik iz Križevaca, građevinara koji je preživio i u krizi. Zovu ga HDZ-ovim poduzetnikom, a i aktivno je sudjelovao u politici. Njegova je poslovna politika da ljudi moraju biti zadovoljni poslom koji rade kako bi bili zdravi i imali zdravu djecu. On ih pak ima čak šestero.

47. LOZIĆ JADRANKA 60,946.306 Vlasnica je Centra za Vozila Hrvatska, tvrtke koja ostvaruje više od 400 milijuna kuna prihoda. Moćni biznis dijeli se na nekoliko suvlasnika, a iza lidera na tržištu tehničkih pregleda automobila vuku se i brojne afere.

48. VLADOVIĆ-RELJA DUŠKO 60,628.304 Suvlasnik Atlantske plovidbe, dubrovačkog brodara, i lani je za svoj rad nagrađen dionicama.

49. PEHARDA ANDRIJA 59,525.777

50. FLORIČIĆ KRISTIJAN 58,117.839 Do 30. se obogatio na dionicama TDR-a, a danas vodi pulski Agroprodukt i zagrebački Infosistem. Svoje prve dionice kupio je sa 18 godina i to su bile dionice Podravke, a sa 28 zaradio je prvi milijun. Ovisno o cijenama dionica iz portfelja kreće se vrijednost njegove imovine, s time da mu se u financijskoj krizi imovina prepolovila.

51. JERKOVIĆ ANTE 56,856.383 Kao predsjednika uprave Atlantske plovidbe izabran je za najboljeg menadžera 2008.

52. MARČINKOVIĆ DUŠANKA 53,687.271 Dioničarka HUP-a Zagreb, odnosno suvlasnica hotela Sheraton i WestIn o kojoj se malo zna. U sjeni je poznatijeg hotelijera Anđelka Leke koji je najveći suvlasnik ove kompanije.

53. GAVRILOVIĆ GEORG 53,322.840 Deveta je generacija dinastije Gavrilović. Naslijedio je tvrtku koja, prema svježijim procjenama, vrijedi oko dvije milijarde kuna. Nedavno je sin poznatijeg Đure Gavrilovića pokrenuo arbitražni postupak u kojem od države potražuje i 448 stanova u Petrinji koji su im bili oduzeti.

54. LONZA VLAHO 52,436.802 Još jedan od suvlasnika Atlantske plovidbe koji voli kupovati i prodavati dionice vlastite tvrtke.

55. MILETIĆ MILAN 51,577.224 Većinski vlasnik Hotela Zadar trebao bi, prema najavama, konačno obnoviti hotel Zagreb.

56. LOZIĆ SANJA 48,161.463 Drži oko 20 posto Centra za Vozila Hrvatska – tvrtke koja zapošljava gotovo tisuću ljudi.

57. FRLJUŽEC IVAN 48,146.873 Vlasnik Automehanike d.d., tvrtke čije se poslovanje u krizi prepolovilo pa u posljednje dvije godine posluje s minusom 58. KIRIĆ DAMIR 45,980.909 Dobivao je nagrade za najboljeg poduzetnika, a njegov Gumiimpex lider je u reciklaži guma.

59. VARGA STJEPAN 45,832.792 Najbogatiji je Međimurac, a dionice Čakovečkih mlinova dijeli sa suprugom. U poduzeću radi više od 40 godina. Taj samozatajni poduzetnik ne voli medije pa su njegove izjave vrlo rijetke. Tvrtka redovito isplaćuje dividende pa su dioničari koji imaju njihove dionice nagrađeni svake godine.

60. SLAVICA BLAŽ MARKO 45,346.824 Šibenski poduzetnik jedini je vlasnik Izgradnje d.d. tvrtke koja se bavi građevinskim materijalom.

61. TOLJ ERNEST 44,913.589 U deset godina od tvrtke Eurocable napravio je moćnu kompaniju vrijednu 100 milijuna eura. Menadžer rođen u Njemačkoj osnovao je tvrtku 1999. i ostvario rapidan uspjeh pa se 2007. povukao iz aktivnog vođenja kompanije. Europska banka za obnovu i razvoj preuzela je 30 posto tvrtke, a u zamjenu financirala tvornicu.

62. BAKIĆ NENAD 44,552.819 Ističe da se obogatio na dionicama. Ulaže u razne kompanije, a na tržištu kapitala aktivan je i kao bloger koji ima vjerne sljedbenike.

63. RAJIĆ TOMISLAV 44,276.272 Suvlasnik je tvrtke Scheidt&Bachmann Tubs, a javnosti je poznatiji po privatnim vezama.

64. VARGA RUŽICA 44,056.135 Obiteljsko bogatstvo Čakovečkih mlinova ravnopravno je podijeljeno među supružnicima.

65. MRKŠA HRVOJE 43,708.999 Eksport Import u slučaju PP Maksimir vrlo je isplativ za ovog poduzetnika.

66. BABOVAC GOJANA 42,653.458 Još jedna žena dioničarka Centra za vozila Hrvatske, moćne tvrtke koja je osigurala mjesto na listi najbogatijih za nekoliko dioničara.

67. VEČKOVIĆ MILAN 42,365.058 Osim tvrtke Lapar drži skoro 49 posto dionica Vodoprivrede Zagreb. Isticalo se da se obogatio uz pomoć unosnih poslova s Hrvatskim vodama.

68. ALVIR ZDRAVKO 41,362.482 Stoji iza Zvečeva koji još uvijek drži 29 posto domaćeg tržišta čokolade. Zvečevo je poznato po brandu Mikado, pod kojim je lansirana i prva čokolada s rižom u svijetu. Alvirov je stav je da se na tržištu jedino može opstati inovativnošću, kvalitetom, ulaganjem u znanje i tehnologiju, što je i recept uspjeha Zvečeva koje na tržištu postoji više od 90 godina.

69. GRAŠIĆ BRANKO 40,617.110 Iako ima manji udio od supružnika Varga, i on može ugodno živjeti od Čakovečkih mlinova.

70. BLAGAIĆ VICENCO 39,422.110 Najpoznatiji je po projektu Hrvatski san od kojeg, unatoč teškom pronalasku ulagača, ne odustaje. Nedavno je projekt promijenio ime u Pearl of Dubrovnik, a Blagajić tvrdi da će ga realizirati malezijski ulagač Vincent Tan.

71. GRLIĆ-RADMAN ANTE 38,442.851 Agroproteinka se pozicionirala kao regionalni lider na tržištu prerade životinjskog otpada. Tvrtka je modernizirana, a uz korištenje novca iz europskih fondova i usred krize prihodi su skočili za gotovo 50 posto. Cijena proteina u svijetu raste pa Agroproteinka ima potencijal i većeg rasta.

72. FRANOLIĆ IVAN 37,427.026 Obogatio se na riječkim tržnicama, a potom kupio Jadran Hotele i lanac restorana u Rijeci i Kvarneru. Vlasnik je niza hotela i restorana, čija se vrijednost danas procjenjuje na više od 50 milijuna eura. U tom su lancu tri gradska hotelska objekta i hotelski kompleks Uvala Scott, centar Lovorka te restorani Marina i Borik.

73. HORVATIĆ BRANKA 35,541.458

74. URŠANIĆ MARIJAN 35,344.371 Stoji iza Eko Međimurja koje je tržištu metalnih konstrukcija ostvarilo dobit od 32 milijuna kuna.

75. ŠMOK DAMIR 34,816.573 Mjesto osmog najvećeg dioničara u Atlantskoj plovidbi dovodi ga na ovu listu, a ne njegov dugogodišnji politički angažman.

76. KOLAK VLADO 34,470.033 Vlasnik je hotela Phoenix i Prigorke d.d., ali sumnja se u malverzacije kojima je došao do novca. U Sesvetama je izgradio i trgovački centar Millenium, u kojem je lani izgorio njegov salon namještaja.

77. BAHOVEC SREČKO 33,691.818 Pohvalio se da je na burzi zaradio 44 milijuna kuna trgujući dionicama, a restoran koji ima na Hvaru čini ga sretnijim od milijuna od dionica.

78. LISIČAR DARIJO 32,902.685 Obitelj Lisičar drži većinski paket Montmontaže, a sin Darijo sada ima 15 posto udjela u tvrtki.

79. CANJUGA VESNA 32,843.506 drži četvrtinu Gmiimpexa koji zapošljava 250 zaposlenika u industriji prerade guma.

80. PREPOLEC IVAN 32,597.266 Država mu je za štetu koju su napravile ptice u njegovu ribnjaku svojedobno isplatila 56 milijuna kuna.

81. BESER FRANJO 32,375.354 Vlasnik je izdavačke kuće Znanje koja je poznata većini školaraca po udžbenicima.

82. MISLOVIĆ JOSIP 31,922.886 Tvornica stočne hrane njegova je kompanija iz koje upravlja tržištem hrane za životinje.

83. MARIĆ JOŠKO 31,709.099 Građevinara koji je preuzeo tvrtku Magnitudo povezuju s mlađim bratom premijera Milanovića, iako on negira da postoji veza među njima.

84. ĆURKOVIĆ DRAGO 31.596.718 Jedan je od suvlasnika najstarijeg zagrebačkog hotelskog poduzeća Hotel Palacea.

85. BAOTIĆ ŽELJKO 30,692.822 Zastupa Renault, Nissan, Daciju i Subaru, a ima i lanac servisa te prodaje rabljena vozila.

86. PLODINEC DRAGICA 29,827.737 Dionice Zagrebačke pekarnice Klara dobila je 2011. od supruga Josipa na temelju pravomoćne presude Općinskog suda u Velikoj Gorici.

87. KNEŽEVIĆ NIKOLA 29,344.881

88. BAČIĆ IVAN 29,237.855 IPK Osijek u velikoj je krizi. Porezni dug narastao mu je na 40 milijuna kuna, a tu je i predstečajna nagodba kojoj iznos još nije poznat.

89. BOHM ZVONIMIR 29,133.442 Grupa Unicomerc bavi se trgovinom.

90. SOBOČANEC ALOJZIJE28,179.149 Međimurje plet jedan je od popularnijih domaćih proizvođača namještaja, a ovaj ga je poduzetnik razvio u moderan brand. Sobočanec je aktivan u društvenom životu svog kraja pa je tako preuzeo dužnost predsjednika Zrinske garde.

91. VIDIĆ BORIS 28,167.077 Osnovao je CityExpress koji je poslije prodao investicijskim fondovima. Danas pod imenom CityEx tvrtka je najveći konkurent Hrvatskim poštama. Nedavno je priznao krivnju u aferi izvlačenja novca iz Fimi Grupe i dobio uvjetnu kaznu.

92. MILEK VILKO 28,131.870 Drugi najveći dioničar Unicormerca - tvrtke koja ostvaruje prihode od 25 milijuna kuna godišnje.

93. BILBIJA IGOR 27,368.242 I s manjim udjelom u Valamar Adria Holdingu ovaj dioničar dospijeva na listu najbogatijih.

94. ŠORC DARKO 26,699.132 Uljanik plovidba izvrsno posluje unatoč krizi, pa Šorc povećava udjele u kompaniji.

95. PAVLETIĆ DRAGUTIN 26,627.863 Još jedan od suvlasnika pulske Uljanik plovidbe koja je lani zaradila 42,7 milijuna kuna.

97. KIRIĆ MARIJA 26,274.805 Bogatstvo proizlazi iz petine Gumiimpexa koji drži u svojim rukama.

98. KIRIĆ RUDOLF 26,274.805 I ovog je dioničara udjel od 20 posto u Gumiimpexu doveo na listu najbogatijih.

99. DEKANOVIĆ NIKOLA 26,262.997 Vlasnik je vinkovačkog Sun-Ugo-Corpa te Vukovarske industrije tjestenina Vita

100. LAPTALO LUKO 25,763.077 Najveći je pojedinačni vlasnik Dubrovačkog primorja, hotelske kuće koja upravlja hotelom Admiral i kampom Prapatno.

101. SKOBLAR FRANE 25,693.031 Vlasnik je Turist Hotela iz Zadra koje u sastavu ima Zaton Holiday Resort, a lani su ostvarili 185 milijuna kuna prihoda te zapošljavali 416 radnika. 102. PRGOMET STIPE 25,344.171 Većinski je vlasnik tvrtke Prehrana registrirane u Kamenu. Pekarnicama i krušnim proizvodima pokriva splitsko područje, a procvatom pekarskog biznisa širi se na cijelu Hrvatsku. 103. KUZMANIĆ DUJE 24,939.016 Jedini je vlasnik tvrtke Trajektna luka Split, a donedavno je bio aktivan kao član Nadzornog odbora Imex banke. 104. VIĆAN ANE 24,822.798 Druga je najveća dioničarka sa 21,77 posto Dubrovačkog primorja 105. ČOVIĆ DAVOR 24,612.772 106. KRPAN PAVAO 24,470.022 Većinski je vlasnik Hotela Laguna 107. GALIĆ MILJENKO 23,960.380 Drugi je najveći dioničar u MG-PACK-u, lideru na tržištu proizvodnje ambalaže, koji je lani ostvario 7,5 milijuna kuna čiste zarade. 108. PETRIĆ ANTUN 23,960.380 109. BUDISAVLJEVIĆ IGOR23,623.655 Veći dioničar Uljanik Plovidbe 110. ŠTEFULJ ZORAN 23,447.772 111. BARIŠIĆ DENI 23,303.730 112. VUKADIN ZVONIMIR23,135.545 113. CRNKOVIĆ MIRO 23,106.755 114. KOLAREK DARKO 22,818.743 Drži udjele u Agromeđimurju, a poznat je kao burzovni i nekretninski mešetar. 115. DEČI VLADIMIR 22,811.391 Većinski je vlasnik tvrtke RS metali koja je lani imala prihode od gotovo 54 milijuna kuna i ostvarila neto dobit od 6,7 milijuna kuna. Deči zapošljava 167 radnika. 116. RAJIČ ZDRAVKO 22,122.258 117. GAGULIĆ SANJA 21,826.554 118. HRGOVIĆ MARA 21,631.567 Uz Miju Šimića najveća je dioničarka Tekstil prometa, koji je lani uz 224 radnika ostvario prihode od 263 milijuna kuna. O profitabilnosti tekstilne industrije svjedoči samo 333 tisuće neto dobiti ostvarene u 2012. godini 119. TOPOLNJAK MLADEN21.179.119 Tvrtka Derma iz Varaždina domaći i regionalni lider u proizvodnji prirodnih crijeva i ovitaka za mesnu industriju. Topolnjak, predsjednik uprave i većinski vlasnik Derme, kaže da su njihovi klijenti gotovo svi hrvatski proizvođači mesnih prerađevina. 120. BARIĆ ANTE 21,021.365 121. BRIGLJEVIĆ IGOR 20,944.284 S osam posto dionica najveći je pojedinačni vlasnik Auto Hrvatske. Tvrtka koja godinama ostvaruje milijunsku neto dobit lani je imala svega 2,7 milijuna kuna zarade, ali je od 2008. do danas dioničarima ostalo 217 milijuna kuna profita. 122. FEITL ŽELIMIR 20,887.088 Lider je na tržištu plastičnih nosiljki s tvrtkom Kaplast u kojoj ima većinsko vlasništvo. Proizvode nosiljke za pivo po kojima su najprepoznatljiviji. 123. RADEK IVAN 20,694.195 124. RADEK ŠTEFANIJA 20,579.227 Supružnici Ivan i Štefanija drže oko 25 posto Ekomeđimurja, tvrtke poznate po proizvodnji opeka koja je ima tradiciju od 1906. godine kada je podignut prvi pogon u vlasništvu obitelji Morandini. Zapošljavaju 576 radnika. 125. VIĆAN ZDRAVKO 20,349.874 126. PILIPOVIĆ RADE 20,325.945 Drži 14,21 posto Hidroelektre niskogradnje, jednog od građevinara koji je zadržao stabilno poslovanje unatoč velikoj financijskoj krizi koja je pomela ovaj sektor. 127. MARIĆ PETAR 20,303.936 128. SALOPEK SANJA 20,303.019 129. JABUČAR ZLATAN 19,777.528 Još jedan u nizu dioničara moćne Auto Hrvatske. 130. CEROVEČKI IVAN 19,694.268 Kao većinski vlasnik Kotka d.d. tekstilne industrije sudjelovao je na brojnim gospodarskim izaslanstvima hrvatskih poduzetnika među kojima i u Kataru. Ističe da je pomoć države za spas tekstilne industrije presudna. 131. BRAJKOVIĆ ANTON 19,660.247 Dugogodišnji je direktor Uljanika koji se iznenada povukao s pozicije predsjednika uprave u travnju ove godine. Posjeduje dionice u Uljanik plovidbi, a povezan je i s Viktorom Lencom. 132. TIHAVA BOGDAN 19,411.836 133. MARKO INES 18,997.649 134. ŠUŠKOVIĆ BORIS 18,962.285 135. BUDIMIĆ MIROSLAV 18,877.447 136. FLORIČIĆ MARTINA 18,841.070 137. ŠIMEC BRANKO 18,731.891 Vlasnik je Hotela Lero u Dubrovniku, ali je poznatiji po upravljanju nad Ciglanom Cerje Tužno 138. LISIČAR ANICA 18,543.548 139. MIHELČIĆ ŽARKO 18,291.865 140. GRŽINČIĆ GVOZDEN 18,201.027 141. BUTKOVIĆ ANTE 18,051.886 142. ŠUNK ZDRAVKO 18,036.229 143. KOVAČ VELJKO 17,401.178 144. BOŠNJAK JOSIP 17,288.956 145. PIŠONIĆ STJEPAN 17,254.460 146. VLAH IVAN 16,913.518 147. ZEVNIK JANEZ 16,853.916 148. RADOLOVIĆ KARLO 16.772.585 149. ŠIJAN GORDANA 16,606.809 150. ŠOJAT DRAGUTIN 16,606.809 151. KNOK IVAN 16,494.804 152. OPPENHEIM IGOR 16,471.866 Ovaj utjecajni građevinar u krizi je doživio slom. Ingra u kojoj drži 5,71 posto na koljenima je i čeka se predstečajna nagodba teška 700 milijuna kuna, a od početka krize niže neto gubitke. Stečaj Ingre odgađa se, a tržište kapitala više ne vjeruje u njezine dionice. Početkom krize njima se trgovalo po cijeni od 193 kune da im se danas vrijednost srozala na svega 3,24 kune. 153. ĆURKOVIĆ MLADEN 16,444.382 154. PETKOVIĆ RUŽA 16,444.382 155. ILČIĆ KREŠIMIR 16,239.946 Ima najveći udjel u Ivančici tvornici obuće i odjeće iz Zlatara u kojoj je i direktor. Ilčić posjeduje i Sutinske toplice, poznate po prekrasnom okolišu i izvorskoj vodi, a najavljuje se da će otvoriti vrata iduće godine kada će se u njih uložiti 15 milijuna eura uz pomoć strateškog partnera. 156. IVKOVIĆ BRANKO 15,893.202 157. MEŠTROVIĆ MILAN 15,765.678 158. LULIĆ IVAN 15,653.715 159. PETRIĆ MARIJAN 15,640.326 160. PAVIĆ FRANJO 15,559.952 161. MARKOVIĆ MILADIN15,529.688 Vodi Drvnu industriju Klana, jednu od najvećih tvornica stolaca u ovom dijelu Europe. Na dan otpremi sedam do deset tegljača gotovih stolaca, a tvrtka 97 posto stolaca izvozi u Europu. Marković posjeduje 25 % tvrtke, a uvjeren je da u Hrvatskoj ima prostora za još desetak ovakvih tvornica. 162. KESOVIJA STANE 15,341.808 163. RAŽNJEVIĆ GORAN 15,275.617 Vlasnik je biogradskog hotelskog poduzeća Ilirije, a unatoč krizi uporno organizira Biograd Boat Show koji proširuje i broj izlagača i broj plovila. 164. IGREC STJEPAN 15,197.513 165. KAPULAR MARINKO 15,177.523 166. JELČIĆ ZDRAVKO 15,026.844 Zdravko Jelić vlasnik je Spin Valisa, možda najuspješnije tvrtke u drvnom sektoru. Lani je izabran za predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije u HGK. 167. LOGARIĆ BRANKO 15,014.931 168. ĆOSIĆ PERO 14,652.337 169. DOVOĐA IVICA 14,509.867 170. NOVAK STJEPAN 14,392.361 171. HORVATIĆ ĐURĐICA 14,256.159 172. RADIĆ ANTUN 14,181.700 173. SABLJAK NENAD 14,153.991 174. VAĐIĆ RUŽICA 14.038.318 175. HORVAT HRVOJE 14,029.790 176. PULIŠIĆ MARINA 13,986.518 177. KATRANČEK MILJENKO 13,914.596 178. BARIŠIĆ VINKO 13,824.289 179. PRGOMET DANKO 13.792.116 180. GADŽE SVETIMIR 13,485.107 181. MARČINKOVIĆ MIROSLAV 13,241.564 182. MLINAREVIĆ MLADEN13,213.500 Vlasnik je Inženjerskog biroa, a povezanost s bivšim premijerom Ivom Sanaderom dovela je i tvrtku koju vodi i njega na optuženičku klupu. Jedan je od osumnjičenika u aferi Planinska. 183. PILIPOVIĆ ZVONKO 12,798.284 Brat Rade Pilipovića drži 8,5 posto Hidroelektre Niskogradnje, ali uz tu tvrtku ima i vlastiti građevinarski biznis. Njegova Centrogradnja zapošljava 50 ljudi i ostvari oko 34 mil. kn prometa. 184. FILIPEC FILIP 12,783.897 Jedan je od utjecajnih građevinara u Hrvatskoj, a Tehnika d.d. koju vodi poznata je u svijetu zgradarstva. Premostio je krizu uz pomoć Ivice Todorića koji je Tehniku angažirao na svim većim projektima poput gradnje logističkog centra u Dugopolju 185. ŽMIRE MARKO 12,441.828 186. PAPIĆ BORIS 12,209.532 187. HIPP BORIS 12,137.565 188. RENDULIĆ DANKO 12,028.149 189. SENJAK FRANJO 11,943.984 Bio je aktivni suvlasnik u Jadran Film Laboratoriju koji je vodio do sredine 2013., a i najveći dioničar Jadran filma. Lani je Jadran film laboratorij, jedna od 12 tvrtki kćeri Jadran filma, završio u stečaju s velikim poreznim dugom 190. MEŠTROVIĆ DAVOR 11,913.540 191. ŠTERBIK NANDOR 11,816.329 192. CELENT OBRENKO 11,810.525 193. BOBAN JOSIP 11,775.264 Deveti je najveći dioničar AD Plastika iz Solina, tvrtke koja je u posljednjih nekoliko godina na tržištu kapitala slovila kao jedna od boljih meta. Zapošljava 815 radnika i ima više od 500 milijuna kuna prihoda, a svoje proizvode uglavnom izvozi. 194. NEKIĆ DANKA 11,759.391 195. NIKOLAC MARKO 11,740.436 196. AJDUK MLADEN 11,732.500 197. BARIŠIĆ LUKA 11,728.354 198. BOŽIĆ MILAN 11,550.967 199. WAGNER LUKA 11,388.694 200. BONDA FRANICA 11,329.201 201. LAIĆ IDA 11,217.524 202. LOZIĆ FILIP 11,217.524 203. BARABA ARSEN 11,150.933 204. ANDABAK DANICA 11,140.318 Supruga poznatijeg Jake Andabaka u njegovu Sunce koncernu ima 110 tisuća dionica. Andabak je u vlasničku strukturu tvrtke uključio i obje kćeri. 205. HIPP MARIJA 11,053.573 206. KOKANOVIĆ MIRKO 10,934.241 Najveći je pojedinačni vlasnik Ghetaldus Optike u kojoj obitelj Kokanović drži većinsko vlasništvo. Biznis s naočalama godišnje donosi 116 milijuna kuna prihoda, a lani je imao više od 7 milijuna kuna čistog profita. 207. JAŠAREVIĆ MENSUR 10,932.201 208. JANKOVIĆ BOŽIDAR 10,904.948 209. CVJETKO DARKO 10,850.906 210. LUŠTICA ZORAN 10,795.673 211. PISAROVIĆ VINKO 10,738.939 212. STRELAR MATEJ 10,645.168 213. KRALJIĆ STJEPAN 10,635.764 214. KLANFAR MILANKA 10,603.583 Najveća je pojedinačna vlasnika zagrebačke Kemike, tvornice kemikalija koja se još 1957. izdvojila iz Plive. Ostvaruju prihode od oko 11 milijuna kuna sa stabilnom zaradom. 215. NOVOSEL ANDRIJA 10,583.696 216. WEISS BRANIMIR 10,555.104 217. MILIŠIĆ ZORAN 10,528.283 218. HRSTIĆ - DJURIĆ NADA10,507.614 219. ČORAK CVJETIČANIN ZRINKA 10,503.984 220. GRUBIŠIĆ JAGOR 10,478.597 221. ROGAN VEDRAN 10,443.573 222. POLANČEC JOSIP 10,419.283 223. BUZOV ŠIMUN 10,390.409 224. ETEROVIĆ BOŽIDAR 10,351.455 225. PAŠKVALIN MAJA 10,308.666 226. MUSTAPIĆ MIRELA 10,113.360 227. DERONJA VLATKA 10,024.664

Tko je izostao s liste? Među najbogatijim dioničarima nema nekih od najistaknutijih ljudi hrvatske gospodarske scene: DAVOR LUKŠIĆ - 1.300,000.000 Vodi hrvatski biznis Lukšićevih u kojem su Jadranski luksuzni hoteli i Plava laguna. Lukšić vodi cijeli portfelj luksuznih hotela u Dubrovniku, a najavio je da su spremni kupovati još EMANUEL BESNIER - 1.000,000.000 Od Luke Rajića obitelj Besnier kupila je Dukat. Obitelj je na listi najbogatijih u svijetu i u Francuskoj. Vlasnik je kompanije Lactavis procijenjene na 4,3 milijarde eura MARKO PIPUNIĆ - 250,000.000 Najpoznatiji je po vlasništvu nad Žitom iz Osijeka, a najbogatiji je Slavonac. Poduzetnik je nedavno kupio i Đakovštinu te Tvornicu ulja Čepin.

Komentari

Tko je glasao

Vidim da je copy/paste u modi, pa ajmo malo o Vatikanu

("spam" ti je dolje, desno)

"
Vatikanski posjed - Hrvatska

Crkva i njezini podanici su tu - oko nas. Moćni su u svim aspektima. Od kad je Vatikan uložio milijarde i 45 godina napora da sruši "komunizam" sanjao je o ovakvoj državi kakva je Hrvatska. Država naoko normalna - a opet jedina vjerska država u Europi. Jedina prava istinska Vatikanska država. "Republika" Hrvatska

Crkva u Hrvatskoj je istinski pobjednik rata na ovim prostorima. Sramnim dogovorom "oca domovine" i Kuharića crkva je dobila jamstva da će joj se "vratiti" sva "oduzeta" imovina. Apsolutno sva. Ono što joj direktno neće moći vratiti država će platiti ili kompenzirati nekim drugim nekretninama. Jure Radić po zapovjedi "oca domovine" uvalio nam je najgore ugovore koje je bilo koja država potpisala s tom ustanovom u povijesti. Vatikanski ugovori. Ti su ugovori od Hrvatske napravili vjersku državu - državu koja je pogazila vlastiti Ustav i koja je potpisom na te sramne dokumente odrekla sebi pravo na Republiku.

No, kriminalna organizacija koja je to napravila SDP/HDZ nikada za to nije, niti će ikada odgovarati. Vazali Vatikana Franjo Tuđman i njegov potrčko Jure Radić će biti vjerojatno upisani zlatnim slovima u knjigu izdajica, a u Vatikanu za par sto godina izvlačeni kao primjer vazalštine na ovim prostorima. Ništa manja odgovornost nije na frakciji SDP (stranke SDP/HDZ). Oni su svim svojim silama odlučili braniti kriminal koji je frakcija HDZ potpisala. I od toga ne odustaje.

Stanje kada crkva preko svoji profašističkih organizacija mijenjanu Ustav, smiju se sekularnosti, određuju koga će se procesuirati za pedofiliju, drže mise ratnim zločincima, podupiru fašističke stranke, odbijaju svjedočiti na sudu bez posljedica, pozivaju na rat i nove "Oluje" - to je stvarnost u kojoj ta i takva crkva nema nikakve opozicije. Sekularne organizacije ne postoje. Nikakve građanske udruge, grupe ili pojedinci koji dolaze do javnog prostora ne postoje. Postoje kvazi intelektualne kružok grupice koje svojim djelovanjem crkvu ne mogu čak niti natjerati na reakciju. Svi ti sekularisti mogu se nabrojati na prste jedne ruke, s time da su njihove akcije i stvaran utjecaj na zbivanja u Hrvatskoj jednake nuli. "Nisam vjernik", "Protagora", "David" i, ispričavam se ako sam neku izostavio, nisu uspjele napraviti baš ništa - njihov je rezultat nula - minus. Protagora je podnijela tužbu zbog Vatikanskih ugovora - no Ustavni sud se proglasio nenadležnim za tu tužbu - i tu je stalo.

Crkva danas uz pomoć Milanovića i Linića, kao i jučer uz pomoć Sanadera i Šukera vlada ovom zemljom. U situaciji kada su ljudi gladni, nezaposleni, kada bandit Linić više ne zna kako bi nam gulio kožu - Vatikanske ugovore nitko ne spominje. Milijarde kuna koje godišnje dobiva crkva - dobivat će i dalje. No, zato će vas policija izbacivati iz domova, FINA će vas ovršiti bez provjere osnovanosti tražbine, naganjat će vas po tramvaju kontrolori u pratnji policije, naplaćivat će vam izmišljene cijene struje, vode, plina. Napravit će ti banditi sve da vas kažnjavaju ako imate svoj obrt, firmu. Onemogućavat će vas na svakom koraku da živite normalnim životom. Nametat će vam osjećaj krivnje ako ne tužite susjeda koji fuša i boji ljudima radijatore u slobodno vrijeme. Svi ti banditi niti okom neće trepnuti na gladne ljude koji kopaju po kantama za smeće, ali će tvrditi da trebate raditi do 67 godine 60 sati tjedno. Oduzeti će vam pravo na zdravstvenu zaštitu teško oboljelom djetetu, na kraju krajeva štite ti banditi i dan dans ubojice obitelji Zec. No - Vatikanski ugovori nisu upitni. Vladavina svećenika nije problematična. Ide se toliko daleko da Opus dei sekta ima svojeg čovjeka u timu predsjednika Republike Hrvatske isto kao što ima i u posebnom savjetodavnom tijelu Zorana Milanovića.

Zato je pitanje vremena kada će se pojaviti inicijativa da se Hrvatska proglasi vjerskom državom. Katoličkom vjerskom državom, jer treba priznati, Hrvatska nije Republika - osim na papiru. Kada rektor veleučilišta u državnom vlasništvu prvu izjavu da i tvrdi da će se držati "biblijskih" načela - onda je potpuno jasno da se svjetovnu vlast tu ništa ne pita. Kada zamjenik Bozanića - Pozaić poziva na rat a da država ne reagira - to je znak da svjetovna vlast ne provodi zakone prema crkvenim dužnosnicima. Pedofile iz crkvenih redova država ne dira - to je valjda van jurisdikcije pravosuđa RH. Bilo bi mi lakše da znam da je Bozanić i zvanično poglavar Hrvatske i Katoličke crkve. Čisto da znam da moram paziti što pišem i kako se izjašnjavam.

I moram priznati, od crkvenih vjerodostojnika više mi se gade samo uškopljeni hrvatski političari. Takvu učmalu hrpu kukavica i intelektualnih bogalja svijet još nije vidio." - sa fejsa

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pardon...

...veli: "Nitko ne smije prenijeti tekst ili dio teksta bez da potpiše Tihogovornika"

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dr. Markić: Treniranje zastrašivanja na Josipu Klemmu – tko je s

Dr. Markić: Treniranje zastrašivanja na Josipu Klemmu – tko je sljedeći?

Josipa Klemma upoznala sam u svibnju prošle godine, kad su u prvom tjednu izjašnjavanja građana o raspisivanju referenduma o braku počeli fizički napadi na štandove i volonterke. U kratkom razdoblju od samo 2 tjedna podneseno je više od 50 prijava policiji, nije pronađen niti jedan krivac – niti za pokušaj paljenja štanda na Cvjetnom trgu, niti za fizičke napade na žene i djevojke koje su volontirale.

Nije provedena opsežna istraga i suradnja između više policijskih uprava, kao kod zalijevanja g. Tomića izmetom. Nisu obavljeni obavijesni razgovori s vodećim aktivistima LGBT zajednice aktivistima, koji su govorom mržnje huškali na napade na neistomišljenike, kao što je u slučaju g. Tomića zbog novinske kolumne policija pozvala na obavijesni razgovor profesora Filozofskog fakulteta.

Uglavnom, Josip Klemm mi se javio, moj je broj dobio od volontera u Bjelovaru, među kojima je bilo i obitelji hrvatskih branitelja i žena, udovica iz Domovinskog rata – i ponudio pomoć. Predložio je da na štandovima koji su često napadani nikad ne budu same žene i djevojke, već da uvijek bude i netko od muškaraca iz redova branitelja ili specijalne policije. Kratak sastanak, brz dogovor, na štandovima uz djevojke i žene volontiraju i branitelji, kukavički napadi prestaju i bez pomoći ministra Ostojića.

Drugi put sam se ja javila Josipu Klemmu – rekli su mi da ima zaštitarsku tvrtku, pa sam ga zamolila za savjet – kako da na siguran način prikupimo potpisne knjige iz cijele Hrvatske i dostavimo ih na sigurno mjesto. Opet – kratak sastanak, pojašnjenje kako će se osigurati da netko ne ukrade, zapali ili ošteti potpisne knjige, karakteristična rečenica – ne brini, to ću ja riješiti – i doista, knjige sigurno prikupljene u kratkom roku. U kasnijim mjesecima doznala sam kako je upravo Josip Klemm organizirao povratak generala Gotovine i Markača u Zagreb nakon oslobađajuće presude.

Kako je osigurao da obitelj i rođaci generala budu prebačeni iz pokrajnjeg hangara u koji ih je smjestio državni protokol na pistu kako bi oni prvi pozdravili generale. Kasnije sam doznala kako je u nekoliko sati organizirao doček generala na Trgu bana Jelačića i odbio zahtjev predsjednika Josipovića da generali prvo dođu na Pantovčak, pojašnjenjem da je njihova izričita želja da s Trga prvo odu u zagrebačku katedralu te se na grobu kardinala Stepinca zahvale Bogu za pravednu, oslobađajuću presudu.

Kasnije sam doznala kako je Josip Klemm s 18 godina otišao braniti Hrvatsku. Kasnije sam doznala kako je sa svojim dečkima u Vukovaru 18.11. prošle godine generalu Gotovini omogućio da u koloni sjećanja hoda u istom društvu u kojem je i branio i oslobađao Hrvatsku. Kasnije sam doznala kako se angažirao oko Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta. Kasnije sam doznala kako je prije par mjeseci izabran za predsjednika Udruge specijalne policije Domovinskog rata.

Jučer sam doznala da je Josip Klemm u kasnopopodnevnim satima priveden, jer ga zagrebačko županijsko državno odvjetništvo tereti da nije dobro gospodario svojom, privatnom tvrtkom koja je u 2012. godini ostvarila dobit od više od 2 milijuna eura.

Ne znam je li Josip Klemm loše gospodario svojom tvrtkom. Ali znam, da i ako jest, nije zato priveden. Ne znam je li Josip Klemm u razdoblju od 2005-2007, kako ga tereti Državno odvjetništvo, fiktivnim ugovorima iz svoje, privatne tvrtke, izvukao 3,2 milijuna kuna.

Ali znam, da i ako jest, nije zato priveden. Josip Klemm priveden je kako bi se zastrašilo njega i sve druge koji su nepoćudni aktualnoj vlasti. Josip Klemm priveden je kako bi aktualna vlast – Linić, Josipović, Pusić, Milanović i ostali- poslali poruku – ako se zalažeš za demokratsku, europsku Hrvatsku, kopat ćemo po tvojim poslovima sedam, deset, koliko god godina unatrag je potrebno, nešto ćemo ti napakirati, osudit ćemo te, oduzeti ti tvrtku, nastradat ćeš.

Josip Klemm priveden je kako bi jučer i danas na naslovnici Jutarnjeg lista bio Klemm, hrvatski branitelj, predsjednik udruge specijalaca, a ne Zdravko Mustač, nekadašnji šef Udbe, nekadašnji šef Josipa Perkovića čiji sin Saša i danas savjetuje predsjednika Josipovića.

Aktualnu vlast – koja omogućuje da Državno odvjetništvo sjedi na prijavi da se Croatia osiguranje, koje je u vlasništvu države, prodaje po cijeni koja je 3,2 milijarde kuna niža od stvarne, koja radnicima u brodogradilištu Lamljan na Ugljanu ne dozvoljava da uđu u tvrtku koja se uspjela dići na noge, proizvoditi i zarađivati, koja ne istražuje dugogodišnje optužbe da je Linić, uz sve ostalo, za milijarde kuna oštetio Inu, koja ministru zdravlja, Ostojiću, nakon što je proračun oštetio za milijune kuna uvođenjem neprovodivog smjenskog rada u bolnice, sad dozvoljava da provodi još veću reorganizaciju svih bolnica u Hrvatskoj – takvu vlast – ne brine je li Josip Klemm oštetio vlastitu tvrtku za 3,2 milijuna kuna.

Njih zabrinjava to što je Josip Klemm osigurao da generali Markač i Gotovina imaju u Hrvatskoj veličanstven doček kakav su i zaslužili, zabrinjava ih što je Josip Klemm zaštitio i pomogao referendum o braku, zabrinjava ih što je Josip Klemm pokazao da hrvatski generali stoje uz hrvatski narod u Vukovaru, zabrinjava ih što Josip Klemm podupire rad Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, zabrinjava ih što su pripadnici specijalne policije Domovinskog rata izabrali baš Josipa Klemma za svog predsjednika, zabrinjava ih što Josip Klemm zapošljava oko 800 zaštitara, velikim dijelom nekadašnjih branitelja Hrvatske.

A ponajviše ih zabrinjava što je financijski neovisan i što ga aktualna vlast ne kontrolira. Zato je jučer priveden Josip Klemm. A svima nama, koji se usuđujemo govoriti da je aktualna vlast nesposobna, jer Hrvatsku gura u gospodarsku propast, ne zna napraviti zaokret i povesti zemlju u oporavak, da je nedemokratska, jer koči demokratske procese, negira rezultate referenduma, kontrolira medije koje financira, posebice Jutarnji list i HRT i da je protunarodna, jer se brine samo za svoju materijalnu korist, bez vizije za ovu prekrasnu zemlju i ljubavi prema narodu koji bi trebali voditi poručili su:

“Ovako mi postupamo s onima koji nam se suprotstave. Razmislite, netko od vas mogao bi biti sljedeći.“

Na nama je da im mirno, ustrajno, baš kao što to već godinama čini i Josip Klemm, pokažemo da ih se ne bojimo. I da je vrijeme njihove strahovlade na izmaku.

Tko je glasao

"Razapeta moja Domovina.

"Razapeta moja Domovina.
Razapeta Hrvatska moja.
Za njezine posljednje haljine kocku bacaju.
I čekaju da izdahne.
Prošla je Hrvatska moja ropstvo svoje. I dugi hod pustinjom.
Bog ju je održao rukom svojom. Manu joj dijelio.
I ruke njezinim vođama visoko držao dok je Domovina moja
dom branila i za slobodu krvarila.
A onda smo zlatno tele prigrlili, a Bogu smo leđa okrenuli.
Plesali smo i igrali uokolo kumira koje su nam svako malo nove dovodili.
Žalili smo za egipatskim loncima i sanjali, zbog trbuha puna, ropstvo novo.
Užas zaborava zahvatio je narod čija je sloboda krvlju otkupljena.
Krvlju njezinih najboljih sinova.
Zaborav je osvojio srca naša i u njih unio studen bešćutnosti.
Za 30 srebrenjaka najbolje među nama progonili smo kao bijesne pse.
Locirali ih. Identificirali. Zatvarali. I isporučivali.
Ili smo im sami sudili. I sve ih odreda osudili.
Jer drznuše se slobodu sanjati.
Birali smo one koji nam nisu mogli savijest uznemiriti.
One koji su bili naša zrcalna slika.
Slika i prilika naša.
Smijali se zajedno s njima dok je Hrvatska u svoj Getsemani ulazila.
Umjesto ribara birali smo farizeje.
Umjesto raskajanih carinika birali smo pismoznance.
Dopustili smo da nam stado vode Ana i Kaifa.
Judu smo ustoličili, a od Pilata smo čekali odgovor na pitanje: „Što je Istina?“
Odrekli smo se patnice. Zatajili smo mučenicu.
A sada se je pijetao oglasio.
I pitam se ima li u nama još suza?
I jesmo li u stanju gorko zaplakati?
Onu koja nam je sve dala odlučili smo sada za Barabu mijenjati.
Ruke smo svoje oprali. Ruglu smo izvrgli i ono malo dobra što je ostalo oko nas.
Popljuvali smo snove otaca i djedova svojih.
I vičemo neka se razapne.
Ono što je od nje ostalo sada visi na križu naše sramote, dok mi u redovima čekamo svoje mjesto na jednom od križeva s lijeve i s desne strane njezine.
A ona, Domovina moja, moja Hrvatska, Boga moli neka nam oprosti.
Jer ne znamo što činimo.
Možda shvatimo tek kada izgubimo Domovinu i kada
se probudimo kao sužnji babilonski.
Siti i pijani.
Okovani.
I žigom obilježeni.
Ako Bog ne uskrsne Hrvatsku ... ako naš križ ne dodirne nebo ...
Za sve one koji kleče pod križem i koji čekaju Uskrs.
U Velikom tjednu" – i ove 2014. godine
Uskrs čekajući.

Kitz

Tko je glasao

Kitz, hvala Ti! Pročitao sam

Kitz, hvala Ti! Pročitao sam dvaput a print dijelim večeras kao letak, naročito mladima u jednoj od najljepših crkava u RH.
Ne, nemam što dodati makar bi svaka rečenica tvoja mogla u meni iznjedriti po dnevnik.
Oprosti, ali moja prva asocijacija nakon čitanja tvog komentara je bila ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=Kmrc3DO_M0M

Vrijedi odvojiti 7 min. - uvjeravam Te! ... i sve ostale!
Ima, još nas uvijek ima, spremnih i biti će nas kada dođe čas!

Tko je glasao

Reko' bi da Kitz kopira

Reko' bi da Kitz kopira baljezganja polupijanog Alića sa Dnevno.hr

Tko je glasao

Oprosti Rebel ali - nevažno

Oprosti Rebel ali - nevažno je! Mi koji nismo 10 sati na dan za kompom to bez Kitz nebi našli.
Ako je Marina kupila 2 diplome može i Kitz "škicnuti" Alića. I veliki glumac Ljuba Tadić je počesto bio u pozorištu "pod parom" a i žešćim sastojcima... Pa što? I dalje mislim da je odličan glumac.

Tko je glasao

otpisani@ Stvar je kulture

otpisani@

Stvar je kulture navesti izvor, o tome se radi. Jednom tako, pisap ja neki tekst, izvještaj sa koncerta za jedan portal i isti taj moj tekst osvane na konkurentskom portalu. Kolega ga copy/paste i potpisao. Osjećaj je vrlo vjerojatno sličan osjećaju "rukovanja" sa Josom Mraovićem. Jednostavno, ni v redu.

Tko je glasao

Ok Rebel, prihvaćam. Kitz je

Ok Rebel, prihvaćam. Kitz je možda bio malo nesmotren. Nemoj sve mjeriti baš apotekarskom vagom, prosim lepo!
Hvala!

Tko je glasao

Otpisani@ Nije cjepidlačenje

Otpisani@

Nije cjepidlačenje ukazati na nešto što je teoretski utuživo.

Tko je glasao

Ma znam Rebel ali svi smo mi

Ma znam Rebel ali svi smo mi ovdje samo jadnici... da ne citiram dalje poznatog Viktora.
Ubozorili su me prije nekogh vremena ovisnici fb-ovci koliki su moje tekstove stavili na svoje stranice ili postavili linkove a pišem i na nekim drugim mjestima i drugim temama. Uostalom, događa se to i tebi i drugima ovdje i općenito na mreži.
Kitz nije stekao nikakvu materijalnu korist a nije ni oštetio poznatog glumca, ni trijeznog ni pijanog.

Tko je glasao

stihoklepac

nije vazno sto kopiram, bitan je sadrzaj!

Kitz

Tko je glasao

navođenje autora ne mijenja

navođenje autora ne mijenja sadržaj, ali čini tebe poštenim

Tko je glasao

stihoklepac

ustvari, nemam niti pojma ko je to napiso, jer tamo od kuda sam ja kopirao je vec bilo kopirano...

i ne pametuj previse, drzi se teme!

Kitz

Tko je glasao

pa tema je isto tako kopija

pa tema je isto tako kopija bez navedenog izvora, tak da se ja zapraf jedini držim teme

Tko je glasao

bravo Markićka, bravo referendumaši :)

Ako se netko pita tko je autor ovog komentara (niste valjda pomislili da JP zna pisati?), odgovor je: gđa Markić! bingo :)

http://narod.hr/u-prijevodu/dr-markic-privodenje-josipa-klemma-zastrasiv...

Tko je glasao

pise DR MARKIC na

pise DR MARKIC na vrhu............. jes ti pijan

Tko je glasao

jao :))

nisam ni znao da postoji ta web stranica....čim se nešto zove narod.hr odma' mo'š znat' da nešto ne valja :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Tužiteljstvo: Klemm je potvrdio naše sumnje

Josip Klemm potvrdio je pred tužiteljima inkriminacije za koje ga tereti zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je protiv njega i još petorice pokrenulo istragu zbog zlouporaba teških 3,2 milijuna kuna.»Tijekom današnjeg dana prvookrivljenik je ispitan pred državnim odvjetnikom te je iznio svoju obranu i u cijelosti potvrdio inkriminacije koje mu se stavljaju na teret rješenjem o provođenju istrage, zbog čega nije bilo zakonskog osnova za predlaganje određivanja istražnog zatvora«, izvijestili su iz zagrebačkog ŽDO-a

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Josip-Klemm-Ako-sam-zbog-nez...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

....

hehe...isti taj narod.hr piše slijedeće...

ŽDO u Zagrebu pokrenuo istragu protiv Klemma, kažu potvrdio je inkriminacije

http://narod.hr/hrvatska/zdo-u-zagrebu-pokrenuo-istragu-protiv-klemma-ka...

:)))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

PRAVDA ZA KLEMMA

Tko je glasao

Poštujem Vas gospodine

Poštujem Vas gospodine @JPeratovic, ali....

Tko je omogućio, stvorio uvjete i okruženje da se stvore toliki nabrojeni milijunaši u RH a ima ih 280, više nego li bilo gdje u EU?
Tko?

Nije moguće niti je zabilježeno da se može u 20 i par godina netko od npr. vozača kamiona ili cvjećara postati stostruki milijunaš u €, bez pomoći politike, mafijaške politike (i mafijaša samih*), Ili je? Gdje?
Pa to ni onaj uradak CIA u obliku knjige "Tajna" ne sugerira američkoj i svjetskoj javnosti jer je "5 do 12" do socijalne eksplozije širom ove raspadajuće planete.

Ma još bih im i oprostio da nisu uništili toliko tvrtki i od poluindustrijske SRH stvorili polugladnu RH!

Netko je kriv? Tko?

P.S. Kada su ono počeli malo "veći" padati? Nije li tome prethodila jedna jeziva izjava/prijetnja uhvaćena kamerom i mikrofonom na ulazu/izlazu iz grčkog zatvora "... zapamtiti će ovo Smranader..." !!??

Tko u ovoj državi vodi "igru"? Tajkuni? Političari? Ili ih sve crvena i crna mafija drži u šah-matu?
Tko je "stvorio" Tuđmana? Mi, koji smo ginuli na ratištima ili oni sa skupa HDZ-a na Cvjetnicu 1990. kada je pametnima postalo sve jasno?

Ni jedni ni drugi već najgori ološ crvenih i crnih.
Svi manje/više dotepli se iz nekih opskurnih vilajeta ove planete, kao - došli pomoći! Moš mislit!

Tko je glasao

ja se ne bavim teorijama

ja se ne bavim teorijama zavjere ljudima gusterima i ciribuciriba...................... ja vidim ono sto mi je pred ocima a mogo bi i ti............... DI SU TUDJMANOVI NEMA IH PROBUDI SE EEEJ :))))))))

Tko je glasao

Pod uvjetom da vjeruješ da

Pod uvjetom da vjeruješ da Kalmeta,Ljubo Ćesić Rojs,Ivan Radošević, Čobanković, Tomo Čuljak , Božo Galić, Đakić , Kirin, Sočković, Ivić Pašalić, Canjuga, Šeks, Glavaš, Sanader, Ljerka Mintas Hodak i mnogi slični nemaju imovinu veću od 10 000 000 kuna

Tko je glasao

Ja sam se budan rodio i već

Ja sam se budan rodio i već skoro 60 godina ne spavam! (Po onom prastarom zagrebačkom vicu iz 1971. - imam podočnjake, odmah me prepoznaš kao "nutarnjeg neprijatelja".)
Naravno da nema Tuđmanovih jer su ovi koje si pobrojio usvojili Tuđmana.
On je njihov a ne oni njegovi.

P.S. Gušteri još spavaju zimski san, uglavnom, osim macaklina. :):):)
Naravno da ne postoje teorije zavjere jer to uopće nisu teorije već djela, istinska, opipljiva djela. Ma šta ti i drugi o tome mislili.

P.S. Imaš li odgovor na pitanje iz ovog naslova?
http://pollitika.com/poznajete-li-gospodina-krpana
Ako nemaš nemoj se više pojavljivati kao "istraživački novinar"? :):):)

Tko je glasao

cuj................. vidim da

cuj................. vidim da nisi cedo ko ovi tu al razlilazimo se sta je vazno sta nije......... tudjman je hrvatima napravio drzavu a sta su hrvati od te drzave napravili poslje njegove smrti to je druga prica.......... tuzna i jadna................. AL NECE UVJEK BIT TAKO otice banda u 3pm na kraju perkovic i mustac su samo pocetak :)))))))))))))))))

Tko je glasao
Tko je glasao

Ostao mu spomenik-Hrvatska

Slažem se: "Iza oca Franje osta spomenik"- Hrvatska
"i sranje"- svi političari u vrhu vlasti-nakon Franje!

Tko je glasao
Tko je glasao

Mrziš svaki dan, jer ti je srušio velikosrpski san

Obitelj Tuđman mrzi
svaki svoj dan,
onaj kome je Franjo
srušio velikosrpski (jugosalvenski) san!

Tko je glasao
Tko je glasao

Mrziš svaki dan, jer ti je

Mrziš svaki dan, jer ti je srušio velikosrpski san

Obitelj Tuđman mrzi
svaki svoj dan,
onaj kome je Franjo
srušio velikosrpski (jugosalvenski) san!

Oba su vam neslavno pala
nije to prvotravanjska šala mala!
A i još će ih podosta pasti
a onda nikada više do vlasti.

Ankin je muž daleko više zaradio
jer je obranu RH pobjednički odradio.
Da je Ukrajini jedan Tuđman -ban
ne bi im Krim dugo bio Rusima zauzdan.

Kakvu bi takvome Ukrajincu tek dali vilu,
...a na rus-pravedniku bi primijenili silu;((((

Tko je glasao

ppetrin dnevnik

svakog jutra gleda sliku
i franjinom se divi liku.
on joj uvijek snagu daje
bez veze da na mjesec...laje...

Tko je glasao

Titin lik snage mu daje, da na Franju iz zakućka laje

PravednikVZ
svakoga jutra gleda sliku
Titinom se opet divi liku
On mu uvijek snage daje
bez veze da na .. Franju laje...

Odoše mu u zatvor titini likovi stari,
iako ga braniše pravednikovi glavari.
Svi maligna su nakupina,
što još viri s jugo-olupina!

Franjo ih preduboko pati,
jer oni nisu nikakvi Hrvati.
Sava im je uzvodno potekla
Juga im je u krvi odtekla.

Pravednik -Bože pravde, opet pjeva
što će- umrla mu jugovampirska djeva!

Tko je glasao
Tko je glasao

pošteno društvo -oko pianca mušice lete!

http://www.vecernji.hr/hrvatska/linicev-prijatelj-koji-je-ni-od-cega-u-2...

Šegon, Merzel, Szabo, Kalem- sve prijatelji ministra financija!?
Svak sebi bira društvo slično sebi!

Oko pijanca mušice lete!

Tko je glasao

Vlahovic Anto

Hvala na ovoj listi g. Peratovic. Meni ce bar dobro doci a Vi znate sto vama predstoji. Anto Vlahovic mi je bio nastavnik povijesti i zemljopisa. U Srebrenici s:mo nas tri bili najbolji iz nob i kpj a u Bos. Petrovcu je B. Iljazovic od nas bio sampion Bi H.Sahranjen je 31.12.1999.policijski: samoubitstvo. jedan sin je 2. na olimpijadi matematike. Niko o tom ne pise a poslije je zbog tog izgubilo zivote vise od 20 mladih ljudi.Neki sa ove liste znaju vise.Zagorac: ne zelim otvarati Pandorinu kutiju. Mir.

Tko je glasao

1. Fali ti link na izvor. 2.

Tko je glasao

Izvor

http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/otkrivamo-ovo-je-lista-227-na...
(za pretplatnike), međutim, kopiju popisa možeš naći na raznim forumima i blogovima, npr. http://thetopix.com/Evo-spiska-najbogatijih-u-Hrvatskoj-po-pisanju-Ve%C4.... Na popisu manjka velik broj poznatih imena, tajkuna, bankara, tehnomenadžera i političara.

Dakako da je Francek odgovoran, jer je uspostavio sustav u kojem je moguće da se u zemlji s realno pola milijuna nezaposlenih, gdje je prosječna plaća (a taj je prosjek napumpan velikim brojem ogromnih menadžerskih plaćurdača) tek 5500, dok je prosječna penzija jedva 30% tog iznosa, nakoti toliki broj smrdljivo bogatih tajkunčina. Gorio u paklu!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ti si luda sto gradi. Tudjman

ti si luda sto gradi. Tudjman je mrtav 15 godina mesic je posle njega vlado 10 godina pa josipovic a tebi je kriv Tudjman jos uvjek? idi bre pa se leci... :)))))))))))))))))))))

Tko je glasao

isti..., isti...

A postoji neka razlika između tuđmana i mesića? Pa sve je to ispalo iz istog šinjela. Da je mesić "odabran" kao vođa tuđman bio bio mesić kao što je sada obratno.

Tko je glasao

...

khmm...ti valjda zaboravljaš da je račanova koalicijska vlada i sabor na početku prvog mesićevog mandata ukinula gotovo sve najvažnije ovlasti koje je imao tuđman u polupredsjedničkom sistemu, tako da je od tada funkcija predsjednika rh gotovo beznačajna...

za sve loše (i dobro) što se dogodilo u ovoj zemlju u zadnje 24 godine krivi su redom - tuđman, račan, sanader, j. kosor, milanović...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Sava

Interesantno je da su sada ovi i predsjednici za sve krivi.Preuzeli smo pravila igre kapitalizma i sada imamo kapitalizam: to, samo po sebi, nije nista lose. Krize i uspjesi su dio procesa, koji tece kao Sava. Smatrati zavoje na Savi ili brijegove, koji upravljaju tokom Save, krivim za pijesak i zaobljene kamencice je nepoznavanje rijeci kriv, koja je zapravo potpuno zastarjela. Zelim svim ovim 200 da nam stvaraju nova radna mjesta i imaju mir u dusi: mir subotnji (nedjeljni) bar.

Tko je glasao

mir subotnji (nedjeljni)

mir subotnji (nedjeljni) bar.
Pridružujem se! I ja im želim mir, subotnji mir ove subote!!! :):):)
Nedjelja? Khmmm, tu već više nisam siguran... :):):)

Tko je glasao

Za sve loše krivi su domaći

Za sve loše krivi su domaći izdajnici Srbi-velikosrbi-četnici, Milošević, a onda ostali: Račan, Sanader, Kosor, ...

Tuđman je najzaslužniji Hrvat za nastanak RH, a svaki narod cijeni takve svoje ljude.

Ostali pišu gluposti, iz vlastitih frustracija ili vlastite im gluposti!

Tko je glasao

Da je Tuđman imao namjeru

Da je Tuđman imao namjeru stvoriti samostalnuj i neovisnu hrvatsku državu koja će biti raj za njen narod, a ne lupeže kojima se je okružio, onda nebi bivšu udbašku kremu ostavio na njihovim položajima. Tuđman je zlorabio hrvatsko domoljublje i stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom i dok su nedužni civili i domoljubi osakaćivani, masakriran i ginuli Tuđman je provodio tajkunizaciju i pljačku narodne imovine. Time se je kao ona super krava koja da 65 litara mlijeka ritnuo i pretvorio Hrvatsku u Eldorado pljačkaša, probisvjeta i laskavaca koje je okupio oko sebe! Naravno sve to kako bi on i njegova dinastija omastili brke!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

svaki narod cijeni...

.... osim kada taj isti narod da dva mandata Mesiću... ili Josipoviću... ili Koaliciji

Blago Hrvatima koji nisu domaći izdajnici, oni ni za što nisu krivi. Uvijek ih ima cca 90% i niti ikad vladaju niti su ikad odgovorni za išta.

Inače... "domaći izdajnici"... bila bi dobra staljinistica, da ti pošaljem molbu za učlanjenje? :)

Tko je glasao

.... osim kada taj isti narod

.... osim kada taj isti narod da dva mandata Mesiću... ili Josipoviću... ili Koaliciji
Blago Hrvatima koji nisu domaći izdajnici, oni ni za što nisu krivi. Uvijek ih ima cca 90% i niti ikad vladaju niti su ikad odgovorni za išta.

Hvala Bogu, konačno i Ti napisa nešto sasvim točno i realno istinito. Potpuno se slažem s tobom makar sam uvjeren da će josipović s lakoćom dobiti i drugi mandat.
... ma barem se unaprijed odrekao mesićeve kraljevske apanaže...:):):)
I to je nešto.

O "staljinistici" .. ne bih!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci