Tagovi

"Što nam je cilj?"

Blog se preselio na novu adresu:

aleksandar-hatzivelkos.from.hr

Ovaj upis možete pak naći na ovom linku

Vremenom ću sve dnevnike preseliti na novu adresu, no blog na pollitika.com ne namjeravam brisati, u prvom redu radi komentara koji ipak predstavljaju tuđe uloženo vrijeme i mišljenje - čime, smatram, nemam pravo raspolagati.

Nadam se da se i dalje čitamo.


Prije par dana, upitan o SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika grada Zagreba, Zoran Milanović je odgovorio: "Gradu Zagrebu puno dugujemo i imamo velika očekivanja. Ne možemo ljude uzimati zdravo za gotovo. Zaključit ću to s dva pitanja koja svugdje moramo postaviti, koji nam je cilj kao stranci i tko je najbliži tom cilju". Posljednji sastanak predsjedništva SDP-a je dao odgovore na ta Milanovićeva pitanja.

Predsjedništvo SDP-a na sjednici koja je trajala puna tri sata donijelo je zaključak u kojem predlaže Gradskom odboru SDP-a Zagreba da aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića kandidira za gradonačelničkog kandidata na predstojećim lokalnim izborima

Vratiti ću se još jednom Milanovićevim pitanjima. Prema odluci predsjedništva stranke, i to jednoglasnoj, svi izgleda smatraju da su ta pitanja retorička. Odgovori bi dakle, trebali biti „cilj nam je kao stranci pobijediti na izborima u Zagrebu“ – dodao bih, pod...

Continue reading →

Komentari

Treba ovo realno sagledati.

Jedno je stavr principa o kojem ispravno pišeš. Međutim mogla bi se tema proširiti.

Teško je nezamijetiti da je Ostojić solidan ministar. Jedno je borba za vlast, a nešto posve drugo kada u toj borbi napuštaš resor koji si preuzeo i vodio na državnoj razini da bi osvojio vlast na nekoj drugoj razini.

Što će sada biti s tim resorom? Recimo i da imaju u koaliciji čovjeka za taj resor koji je bolji od Ostojića zašto on nije bio njihov prvi izbor? Čak i da ga imaju opet mu treba vrijeme da se uhoda i u način funkcioniranja vlade i resora.

Ako nemaju, što ima više rezona, kako im onda pada na pamet takva ideja da bez obzira na državni interes brinu samo o osvajanju vlasti na svim mogućim razinama.

Jasna je poruka, ali ne samo poruka, nego izričita namjera i ove vladajuće garniture.

njih zanimaju samo njihovi osobni interesi bez obzira što to može biti u potpunoj suprotnosti s interesima države.

Tko je glasao

Ako pobjedi SDP (u što

Ako pobjedi SDP (u što sumnjam), onda če se građani Zagreba opet pitati:
Ko nas je tjeral na taj izbor.

Na razini Zagreba je velika mogučnost izvlačenja novaca i zadovoljavanje apetita svake vlasti.

Tko je glasao

Prilika...

Bilo bi sad zanimljivo da laburisti iskoče sa svojom kandidaturom... Zamjera im se nepostojanje prepoznatljivog kandidata iz vlastitih redova, ali laburi, da su (bili) pametni, već bi napregnuli mišiće i "stvorili" takvog kandidata još prije par mjeseci, a potom mu bildali kampanju. Nije ni sad kasno, ali trebali bi se žestoko primiti posla. S obzirom da je Bernardić bio sklon koaliranju s laburistima, a trenutno je s razlogom jako ljut na stranku, tko zna... kad se već ziherašica Holy povukla...

U svakom slučaju, i SDP i Bandić su se već upljesnjivili u Zagrebu i upljesnjivili Zagreb u svakom smislu (tj. trebaju odletit), HDZ je bogu fala nedovoljno jak, laburisti jedino ako su blesavi neće pokušati iskoristiti šansu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Opla... Ferdelji...

nezavisni kadnidat HSLSa, HSSa i Zelene liste - http://www.jutarnji.hr/vladimir-ferdelji---zagrebu-je-dosta-oligarhije-i...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ferdelji ce biti treci nakon

ferdelji ce biti treci nakon prvog kruga izbora, a postotak njegovih glasova ce ovisiti o tome dali ce laburisti ici sa svojim kandidatom ili ne.
ferdelji ce skupiti glasove jednog dijela glasaca koji nisu ni za sdp, a ni za milana bandica, ali daleko manje glasova nego sto je kregar skupio na proslim izborima.
cca. 17-18% glasova, a sigurno i manje ukoliko laburisti izadju sa svojim kandidatom.
u svakom slucaju ferdelji ce biti treci nakon prvog kruga izbora!:)

Tko je glasao

a sto bi se dogodilo da ga

a sto bi se dogodilo da ga Laburisti podrze?

mislim da bi nastala panika u ova dva druga tabora... jer tada trece mjesto postaje vrlo izvjesno drugo mjesto..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sumnjam da ce do toga doci!:)

sumnjam da ce do toga doci!:)

Tko je glasao

Braniti princip

bi trebalo značiti: braniti ga uvijek i svugdje.

Te principe o kojima govoriš ugrozio je sam Bernardić, i to sablažnjivim izbornim inženjeringom, zahvaljujući kojemu je izabrano vodstvo gradskog SDP-a.

Nakon što su trgovački poslovi uspješno obavljeni, nakon što je mreža čvrsto ispletena, nakon što se mladi, lijepi, obrazovani Bernardić okružio budalama i klimoglavcima - nakon toga je cinično upozoravati na nepoštivanje principa od strane više instance, tj. Iblerovog trga. Naime, ta ista neprincijpijelnost vlada i na nižoj instanci. Slušala sam ljude koji su bili delegati na tim gradskim izborima - njihov komentar glasi ovako: "Fuj!"

Tko je glasao

Te principe o kojima govoriš

Te principe o kojima govoriš ugrozio je sam Bernardić, i to sablažnjivim izbornim inženjeringom, zahvaljujući kojemu je izabrano vodstvo gradskog SDP-a.

bernardic je izabran neposredno od strane clanova.

ako je njegov izborni inzenjering razlog zbog kojeg ne moze biti kandidat za gradonacelnika unatoc neposrednom izboru, tada bi se i ti trebala drzati principa, pa isti primjeniti i na ostatak stranke. da vidimo tko bi ostao.

da se razumijemo, ja sam prvi protiv delegatskih inzenjeringa, i uopce mi se ne sviđa kako su se stvari poslozile i na nacionalnoj konvenciji, ali to ni priblizno ne moze biti razlog za suspenziju bernardicevog neposrednog izbora. jos jednom ponavljam, bernardic ima uvjerljivo najajci stranacki izborni legitimitet za svoju ambiciju od svih ukljucenih u ovu pricu, ukljucujuci i milanovica. sve ostalo je pricam ti pricu. volja biraca se mora postivati.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Pa da,

možda bi ostao malo tko, a možda i nitko! :)

Je li Željka Antunović tako loše prošla zato jer je naprosto loša, ili......? ILI?.....

Super je stvar s tim legitimitetom birača, i ja te u tome podupirem..... Jedino se ponekad pitam: a što je s odgovornošću tih istih birača onda kada..... zajebu stvar, da prostiš? Sasvim svejedno je li riječ o neposrednim biračima, ili o delegatima.

Možda SDP-u i nije tako važno da makne Bandića...... U tom slučaju - O.K.! Nema razloga da se stranka ne stavi na dispoziciju političkoj ambiciji jednog mladog, zgodnog i navodno jako obrazovanog dečka! Neka dečko proba, ništa nas ne košta!

Ali, ako je SDP-u važno da se Bandić makne, onda mi se čini da bi interes stranke bio iznad interesa jedne pojedinačne političke ambicije.

Bernardić je zapamćen kao Bandićev "poletarac".....U međuvremenu nije učinio ništa da bi izgradio svoju političku osobnost, i da bi njegov pionirski staž uz tatu i učitelja Bandića bio zaboravljen.....

Bandić, nažalost, još uvijek ima mnogo obožavatelja. Gluposti koje izgovara svakodnevno, ne da mu škode, nego on tim glupostima podgrijava imidž koji ga čini omiljenim "u puku".... A kojom pametnom se Bernardić suprotstavlja tom svakodnevnom prosipanju populističkog šarma? Kada je Bernardić rekao išta što bi izlazilo iz okvira praznih političkih fraza, frazica i tužnih općenitosti?

To što se on u Skupštini sada svađa s učiteljem kojega se odrekao - to mu samo dodatno škodi.....

Tako da ja vjerujem da Bernardić nema velike šanse u okršaju s Bandićem.... No, nitko sretniji od mene da sam u krivu!

Tko je glasao

ajde ovako. clanovi

ajde ovako.
clanovi demokratske stranke izaberu obamu za predsjednickog kandidata,
a predsjednistvo demokratske stranke zauzme stav da je za stranku vazno da se republikanci maknu iz bijele kuce nakon 8 godina haracenja busha, suspendiraju taj izbor zato jer zakljuce da crni kandidat ne moze osvojiti bijelu kucu. helou?

nadalje, sto je interes stranke? tko ga odredjuje? predsjednik? a tko je njega izabrao? i kako? ma nemoj, isti oni glasaci koji su na isti (zapravo, ne nego s jacim legitimitetom, jer je bernardic imao dva stvarna protukandidata) nacin izabrali milanovica. dakle, tko je taj koji odredjuje interes stranke? u sustavu sa neposrednim biranjem kandidata, to su definitivno biraci, a oni su rekli svoje.

nadalje, izjednaciti neposredni i delegatski izbor je totalni nonsens. delegatski izbori su upravo podlozni inzenjeringu. pa se onda odluci. jel inzenjering tako los ili nije?

gle, ja sam clan stranke, i stvarno joj zelim najbolje. ali ovo sto pokusavas je branjenje neobranjivog. bili su neposredni izbori koji su rekli svoje. sustav koji negira volju neposrednih izbora je sustav koji negira osnovno nacelo demokracije. ili se slazes da je tuđman imao pravo negirati oporbenog gradonacelnika u "zagrebackoj situaciji"? radi visih interesa?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Gle, ja ne pokušavam

ništa, zato jer znam da će biti što će biti, a to što će biti, skrojit će se tamo gdje običnom članstvu nema pristupa..... Psi laju, karavane prolaze.....

Tko je glasao

Jedan mogući pogled na stvar:

w.vecernji.hr/kolumne/milanovic-je-svu-odgovornost-zagreb-preuzeo-sebe-kolumna-490113

Tko je glasao

Negdje sam napisao da će se

Negdje sam napisao da će se vladajući početi češkati po glavi tak kada netko iz njihovih redova počne na prosvjedu u megafon vikati da nije zadovoljan. Mislim da je ovaj dnevnik baš na tom tragu. A hoće li se iz češkanja roditi nekakav zaokret, rekao bih nužan zaokret, budemo vidjeli.

Autoru nedostaje dodatni napor da se izvuče iz unutarstranačkog prostora i pogleda rušenje, zaobilaženje, preskakanje, procedura, principa, čak propisa, u mnogim drugim sementima djelovanja vlasti, koje ja bilježim od drugog dana stupanja na vlast, što jest koračanje nazad, uz stalnu proizvodnju neprijatelja i nezadovoljnika, stalno gubljenje rejtinga, i stalno napredovanje putem silaska sa vlasti.

Dodatan napor? Iz moje pozicije izgleda jednostavno. A je li moguće članovima jedne stranke prepoznati da unutastranački problem nije uopće unutarstranački?

Koji bi im/vam trebao biti cilj? Stalno preispitivanje i rekonstrukcija zatečenih procedura, principa, pravila, propisa u smislu njihovog poboljšavanja, unaprijeđivanja sve opet u smislu građenja boljeg društva, za što preduvjet jest slijepo poštivanje onih zatečenih. Svi drugi ciljevi, su ciljevi drugog reda i oni će se ostvarivati usput. Usput, ali samo uz jedan ispravan put.

Samo vrlo rijetki razlozi mogu biti alibi za nepoštivanje zatečenih procedura, a takvi danas ne postoje.

Tko je glasao

Aleluja....

Aleluja....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Da rezimiram,

tvoja premila stranka je u biti autokratska tvorevina koje bezuvjetno slijedi tekovine bivšeg SKJ pomješane s novousvojenim autokratskim obrascima preuzetih od HDZ-a, što sam ti bezuspješno pokušao dokazati s primjerom jedinog kandidata za precjednika interesne skupine zvane SDP.

Ovaj članak,

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/raspusten-medzimurski-sdp.html

Čemu fingiranje demokracije, čemu glasovanja?

Taj članka govori o istoj stvari, dakle nema tu demokracije nema tu ničega sličnog, ne postoje ni uvjeti za pomak naprijed stranke na vlasti a samim time ni uvjeti za pomak društva naprijed. Stranka koja je u sebi nedemokratska, te je ustrojena kao vojska odozgo prema dolje ne može ništa dobro donijeti društvu u cjelini.Netko bi krivio članove stranke koji šutnjom potiču takvo stanje, ali ja ne pošto dobro znam da su precjedništo i precjednik u stanju raspustit sve ogranke i imenovat svoje povjerenike. I ništa spektakularno se ne bi desilo nakon toga.

Tko je glasao

mene više brine koji je cilj

mene više brine koji je cilj SDPa općenito, primjerice na gospodarskom planu. Da li osim uvođenja svekolikih novih poreza (i "reda") ima ikakva strategija. Primjerice, broj nezaposlenih je prešao 355 tisuća (5 tisuća u par dana) i čini se da nema perspektive. Upravo se grozim Linića kada sikće na televiziji da ne odustaje od poreza na nekretnine jer upravo nam to treba da bi nezaposlenost valjda došla na 455 tisuća. Uglavnom, kako raste nezapsolenost vrli nam Linić priprema nove poreze da bi ostao "korak ispred". To je čini se strategija vlade do daljnjega. Rast poreza i unuštavanje gospodarstva.

U svakom slučaju, osvrnuvši se na tvoj članak, mnogi u Zagrebu se okreću Bandiću na sličan način kako je izabran Kerum u Splite. Iz "dišpeta". Čini se da SDP nije zaslužio da više voditi Zagreb barem 20 godina kao ni HDZ. Bernardić je jako ambiciozan ali mlad i sigurno mu nije za voditi Zagreb. Usprkos tome, tvoj dnevnik je na mjestu. Ipak je službeni kandidat i čini se bolji od svakog Milanovićevog kandidata. A budimo realni, ako SDP ne pobijedi u Zagrebu to sigurno neće biti radi Bernardića nege radi Milanovića i njegove politike na državnom nivou plus (mrvicu manje bitno) loše upravljanje Zagrebom koje je nejasno veže li se više uz SDP ili Bandića.

Tko je glasao

Nadam se Hatzi da si svjestan

Nadam se Hatzi da si svjestan svojih postupaka?
S vec dva dnevnika izlijeces kontra vrha a i sam znas da to nije pozeljni te da pijetli koji rano kukuricu zavrsavaju u loncu. No cijenim tvoju hrabrost da dostignute demokratske vrijednosti ne budu unistene.
Sto se tice SDP-a i vrha partije S koji znaci socijalno izgubili su nakon parlamentarnih izbora svojim katastrofalnim vodjenjem drzave i nastavkom neoliberalizma ma sto to znacilo.
Sada gube i D sto znaci demokracija. Demokracija je prije svega u svojim redovima i dopustanje razlicitog misljenja i razlicitih vizija koje nakon demokratske procedure budu prociscene.
Ono stoje najzalosnije jest da je Bernardic zrtvovan ne interesima svoje stranke nego zbog interesa HNS-a i mira u koalicijskoj kuci o cemu sam nesto napisao u svom dnevniku.
Sto se tebe tice cestitam ti na hrabrosti da izmedju tolikih klimoglavaca imas snage reci Car je gol. Sto god da se dogodi ti mozes hodati uzdignute glave.

Tko je glasao

Luna obrazlozi svoju ocjenu.

Luna obrazlozi svoju ocjenu.

Tko je glasao

100X isto.... a krivo.. Ono

100X isto.... a krivo..

Ono stoje najzalosnije jest da je Bernardic zrtvovan ne interesima svoje stranke nego zbog interesa HNS-a i mira u koalicijskoj kuci o cemu sam nesto napisao u svom dnevniku.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

100X isto.... a krivo.. Bas i

100X isto.... a krivo..
Bas i nije obrazlozenje. Zasto je krivo? U ovom suslucaju iz HNS-a izvrsili kadroviranje u SDP-u. Jer Bernardic im nije bio po volji te su onda stisnuli sa oporbenom pricom, Milanovic popustio i dao kandidata koji je po volji HNS-a. s time je HNS putem pritisaka utjecao na kadrovska rjesenja u SDP-u. Ili mozda nije? Ako nije obrazlozi zasto nije.

Tko je glasao

ma nema veze... Bernardic

ma nema veze...

Bernardic smeta Milanovicu.. isti nacin, ista ispraznost, isti gard... on mu je konkurencija.. kao i Ostojic.. jedan udarac dvije muhe..

Ako je bilo sugestija od HNSa.. moglo je biti iz samog vrha vrhova.. Dakle Cacic ili Pusic, po svemu sudeci Cacic... no to je potpuno nebitno... jer izmjena kandidata ide na ruku Milanovicu... a koalicija sa HNSom niti mu ista nosi niti time ista dobija na Zagrebackoj razini, niti na vrhu.. ni on ali ni HNS.. koji ovakvom odlukom gubi na mnogo strana.. prvenstveno medu svojim clanstvom koje mu je jos jedino preostalo kao recimo jaca strana.. U svakom slucaju udar s vrha je oboostran i kontraproduktivan..

Za Milanovica je sasvim jasno zasto... a kod Cacica osim samozivosti potpuno nejasno..

U svakom slucaju rezultat je da je SDP izgubio, a Milanovic se rijesio konkurenta sa sarenima kutama i mandarinama, dakle i "vezama" sa lovom... koji je osim toga izgleda i unutarstranacki majstor zajedno sa Bernardicem..

Kod HNS se nije nista desilo osim jos veceg pada popularnosti. Cudi me jos jedino sto nije javno objavljena koalicija ili mi je promakla..

opet tvrdim dvije muhe jednim udarcem i treca osamucena.. a Milanovic je bolji majstor i od Bernardica i od Ostojica, a od Cacica da ne govorim za te stranacke zavrzlame i tjeranje karijera... tako je i dospio tu gdje je.. drugih vrijednosti nema...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

puna su vam usta tog

puna su vam usta tog neoliberalizma, što nema nikakve veze s realnošću i politikom koja se provodi. Sve skupa jednostavno za ne povjerovat.

Da, S znači Socijalno, a socijalna politika provodi se planskom redistribucijom imovine od onih koji je imaju više (progresivni porezi) prema onima koji je imaju manje (a oni su većina).

D kao demokratsko znači da je sustav glasovanja orijentiran većini, a odluke koje se donose kroz političko "S" očito znače da takva kvazi-demokracija dozvoljava i prisilno tlačenje manjina koje sustav koristi da bi egzistirao.

Ovaj post zapravo je preslika klasične unutarstranačke partijske nesloga karakteristične za socijalističke partie i državne poretke. Zapravo socijalisti nemaju plan niti zajednički stav oko ničega, a posljedice njihove nesloge trpe naivni građani koji im vjeruju da će za njih učiniti štogod dobro - novcem građana.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Što je hatzi član

Bosancero, što je Hatzi član SDP-a? Ako jest čemu traži demokraciju u jednoj originalnoj postkomunističkoj stranci?

Tko je glasao

Malo si zbunjen

Originalna postkomunistička stranka ti je HDZ...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice VIII

Momentalno je riječ o SDP-u, a koji je brat blizanac HDZ-u. Jest, HDZ se još nije preobukao kao SDP, iako i u SDP-u još glavnu bitku vode mlađi kadrovi tipa Linić-a (63.god).

Tko je glasao

Fantom47,

Bosancero, što je Hatzi član SDP-a? Ako jest čemu traži demokraciju u jednoj originalnoj postkomunističkoj stranci?

Zato što je širenje demokratskoga prostora i upozoravanje na nedemokratičnost stranačkih ili državnih poteza condicio sine qua non preduvjet demokratskog procesa uopće.

I u tome je doprinos Hatzovog dnevnika: vjerodostojnost se stječe jedino zalaganjem za poboljšanja unutar vlastite političke grupacije.

A u Hrvatskoj su ionako sve stranke "originalno postkomunističke", ako već upotrebljavaš taj besmislen i prazan termin.

Tko je glasao

Arguse nevjerni

Ako pisanjem na portalu misliš da se može nešto promijeniti u unutrašnjoj demokraciji u SDP-u (ili ostalim strankama) ljuto se varaš, jer ustroj naših "demokratskih" stranaka, je isti ustroj kao i u KPJ, odnosno vojsci.
Može se cijeniti trud, kao trud ili kao pokušaj utjecaja na demokratizaciju u društvu, ali badava. Nema promijena na bolje na miran način, a još se nije stvorila kritična masa ljudi koji bi pokrenuli promijene u strankama ili u državi, prema pravoj demokraciji. Dosista, trud se može vrijednovati ali ta faza u pokušaju možda bi imala utjecaja u prvih par godina demokracije u Hrvatskoj. Sad je sve zacementirano i do promijena na miran naćin ne može nikako doći. Čak se i otvoreno pojedince koji traže promijene proganja i marginalizira jer Oni su ne samo smetnja u stranci, već i u društvu. Takvi pojedinci onda pomalo gube volju ali i odustaju od borbe, u ovom slučaju, pisanjem na portalu.
Osobno smatram da smo u nove društvene odnose ušli s pogrešnim ljudima, koji su isplivali na valovima negativne selekcije ljudi u tzv. socijalizmu(komunizmu), a koji su iskoristili velikosrpski nacionalizam da bi na valovima hrvatskog nacionalizma došli na vlast, koju do danas ne ispuštaju iz ruku. I taj hrvatski nacionalizam je samo poluga da bi se osvojilo vlast. Oni nisu ni nacionalisti ni vjernici, već je jedina njihova preokupacija vlast kao pravo na pljen.

Tko je glasao

Fantom47,

Nisam razumio zašto me nazivaš nevjernim.

Mislim da nikad nije badava, kao što kažeš, nastojanje na širenju demokratskoga prostora ukazivanjem na demokratske deficite u vlastitoj političkoj grupaciji.

Štoviše, mislim da je to jedini ispravni put. Taj put bismo upravo trebali braniti svi mi u ovom društvu i zemlji i u ostalim postjugoslavenskim državama zahvaćenima ratom, jer upravo mi imamo to grozno iskustvo što se događa kad se za rješavanje političkih problema - bilo onih stvarnih, bilo izmišljenih, sad je sasvim svejedno - posiže za silom.

Dakako, možeš reći da je rat krajnja situacija. I jeste, ali npr. da su demokratske snage bile prevladale u ondašnjem SK Srbije u prvoj polovini osamdesetih godina prošloga stoljeća, do svih grozota poslije ne bi došlo.

Tim primjerom naravno ne želim reći ni da SDP ima ikakve sličnosti s navedenom strankom, niti da ti pripadaš onakvim strujama - želim samo navesti jasan školski primjer nedemokratskog političkog djelovanja i posljedica koje je izazvalo.

A navedene su snage, koje su instalirane političkim nasiljem, onda izazvale kao posljedicu, između ostaloga, i tvoju veoma točnu konstataciju da smo zbog toga u nove društvene odnose ušli negativnom kadrovskom selekcijom, i mi u Hrvatskoj i drugi.

Stoga mislim da je demokratski put - kako ga je izabrao Hatz u dnevniku koji komentiramo - jedini put. Mukotrpan, spor, težak, ali je jedini, jer svako nasilje, pa i političko nasilje pleše po skliskom rubu dovođenja do fizičkoga nasilja.

Mislim da nije još sve izgubljeno, premda razumijem da se može izgubiti strpljenje, pogotovo u ovom vremenu krize.

Okolnosti katkad djeluju kao da je sve zacementirano. Mislim da ipak nije, i demokratskim putem se taj cement može prvo raspuknuti, a potom raspasti, baš kao što se nekoć raspao i Berlinski zid, koji nam se činio trajnijim od mjedi.

Nasilje nije rješenje, pa ni političko nasilje. Jedini je put, čvrsto sam uvjeren, demokratski put, koji će onda roditi novu kvalitetu. Unutar vlastite stranke i unutar države.

Tko je glasao

o raznim vrstama strategije

hatzi,

plus.

Strategija pauka, na primjer

luka

Tko je glasao

hatzi, kad skuzim sto mi se

hatzi, kad skuzim sto mi se dogadja sa stranicom dužan sam ti plus za ovaj tvoj dnevnik.
milanoviću, odnosno predsjednistvu sdp-a, definitivno nije trebala ova afera sa gradskim odborom sdp-a i bernadicem kojeg je taj odbor kandidirao kao svog kandidata za gradonacelnika.
prvo, ako je ta famozna anketa po kojoj bi bandic bolje prosao od bernadica u prvom izbornom krugu, stvarno bila okidac da se predsjednistvo odluci da promjeni odluku gradskog odbora (skupštine?) sdp-a i predloži svog kandidata, onda je procjena te ankete bila sasvim pogresna.
naime, po mnogim analiticarima na zagrebackim izborima za gradonacelnika u drugi krug izbora bi usli bandic i bernadic, s tim da bi u prvom izbornom krugu bandic najvjerojatnije imao bolji rezultat od bernadica.
medjutim, u drugom krugu izbora za gradonacelnika (do kojeg bi svakako doslo), nakon otpadanja ferdeljija, laburistickog kandidata i svih onih kandidata sa politicke "ljevice" (bolje receno, gradjanske opcije), bernadic bi u drugom krugu sigurno porazio bandica.
disperzija glasova "ljevice" u prvom krugu ce biti velika ( zbog veceg broja kandidata) dok bi u drugom krugu ti glasovi vecinom pripali bernadicu.
znaci, uopce nije bitno sto bi bandic bio bolji od bernadica u prvom krugu kad bi ga u drugom krugu izbora bernadic porazio.
u to sam vise nego uvjeren.
kako pretpostavljam da u predsjednistvu sdp-a ne sjede bash fah idioti, mislim da je za ovu akciju protiv bernasdica ( i gradskog odbora sdp-a) motiv bio sasvim drugaciji.
problem je ocito u tome da u svim hrvatskim strankama postoji demokratski deficit, bez obzira na sve te divne i krasne "statute"i "pravilnike"(kao obicna farsa) i da je autokracija jos uvijek jedini stvarni model kojim se upravlja hrvatskim strankama.
bernadic je mlad i pametan politicar kojeg je tesko kontrolirati i kao takav sigurno nije pozeljan milanovicu i predsjednistvu koji itekako dobro pamte nekadasnju poziciju milana bandica kojeg ivica racan nije mogao ukloniti sa cela tadasnje zagrebacke organizacije sdp-a, jer za razliku od svojih nasljednika, ivica racan se nije zelio nedemokratski izblamirati da raspustanjem gradskog odbora sdp-a i na taj nacin smjeniti milana bandica.
za razliku od njega, milanovic koji autokratski vlada sdp-om je rezultat te famozne ankete (koja btw. nigdje nije objavljena!?) iskoristio da bi se rijesio bernadica, kojega nikad nije ni prihvatio ( mozda zbog toga sto ga podsjeca na njega kad je grabio prema vrhu sdp-a), a pogotovo kad je bernadic pozvao laburiste u predizbornu koaliciju cime je iritirao hns.
osobno mislim da je to najvise presudilo beri.
kako po statutu sdp-a, kandidate za gradske vijecnike i kandidata za gradonacelnika odredjuju gradska tijela sdp-a, sva ova farsa moze zavrsiti na jedina dva nacina.
tako da gradski odbor sdp-a prihvati nametnutog kandidata ostojica i tako poltronski zarije noz u ledja beri, ili da ostane dosljedan i da po cijenu rizika od raspustanja ostane uz bernadica kao svog kandidata.
osobno mislim da je prva varijanta (na zalost) izglednija od one druge, jer za suprostaviti se autokratskom vladanju treba imati hrabrosti koji mnogi u hrvatskoj politici nemaju!

Tko je glasao

Bernardić je kolateral

Edi, svima je jasno da SDP ne može dobiti Zagreb po cijenu da kandidiraju samog Bozanića a ne Beru ili Ostojića.
Problem je karizma Ostojića koju MIlanović na ovaj način pokušava razvodniti bacajući ga u kontru zg sdp odboru - što jest prljavo, ali legitimno za milanovićev autokratski tip vladanja i strankom i državom.
Rješenje je slovenski sindrom - ulica koja će dokinuti partitokratske elite i njihov izborni sustav beskonačnog perpetuiranja..

Tko je glasao

ne, ne slazem se

ne, ne slazem se sjenka!
milan bandic sigurno ulazi u drugi krug, ali nakon drugog kruga gubi od sdp-ovog kandidata.
spreman sam se i okladiti na takav rezultat!:)
mozda milanovic sa ovim potezom stvarno nastoji ukloniti ostojica iz vlade i prebaciti ga na "nizu" lokalnu razinu, medjutim...moj stav je da je ostojic sa prihvacanjem ovakve nedemokratske kanditature iskazao vlastitu politicku nevjerodostojnost.
kako prema demokratskim nacelima u statutu i pravilniku svoje stranke tako i prema svom ministarstvu koje se nalazi pred kolapsom.

Tko je glasao

nemoj biti siguran

ovaj koji se više boji mame od bilo koga, ima dovoljno vještine podilaženja

neki dan govori kako je bolje da ljudi ne predaju zahtjeve za legalizaciju
jer će ON smanjiti visinu cijene doprinosa
tako jednim udarcem sredi dvije stvari
otvori malo vremena da referenti riješe trenutno zatrpane stolove
i drži jednog jakog aduta kojeg će objelodaniti u pravom trenutku
Obzirom na količinu i trenutnu cijenu, to mu je jak adut
to niti jedan kandidat sad ne može napraviti - toliku magiju

Tko je glasao

cijenu komunalnih doprinosa

cijenu komunalnih doprinosa ne smanjuje on, vec je jedino moze smanjiti skupstina grada zagreba.
naravno, banditos je u svojoj populistickoj maniri obecao da ce on pokrenuti tu inicijativu i na taj nacin je uvalio jos jedan vruci krumpir sdp-u (skupstini).
ako skupstina odbije taj njegov prijedlog "minus" ide njoj (sdp-u), a ako ga prihvati, lovorike idu bandicu!:)
iako na prvi intelektualni (vizualni) dojam djeluje kao da ga je na uglu upravo strefila trinaestica, bandicu se ne moze osporiti ta njegova pragmaticna inteligencija.
medjutim, bez obzira na nju i sve interesne skupine koje zive od njegovog lopovluka, njegov izborni kapacitet nije dovoljan da bi pobjedio u drugom krugu izbora.
bandic ce sigurno izgubiti ove izbore.
po meni, tu pobjedu je mogao odnijeti i bernadic.

Tko je glasao

po meni, tu pobjedu je mogao

po meni, tu pobjedu je mogao odnijeti i bernadic.

Mislim da se ovdje varaš. Pobjedu je mogao odnijeti bilo koji kandidat SDP-a, da se u državi ne događa to što se događa od kad su preuzeli vlast ili da budem konkretnija od kad je Čačić preuzeo uzde, a nikako da ih ispusti. Doista nisam zlobna osoba, ali se nadam da mu mađari neće dozvoliti služenje kazne u RH.

Tko je glasao

Mislim da se ovdje varaš.

Mislim da se ovdje varaš. Pobjedu je mogao odnijeti bilo koji kandidat SDP-a, da se u državi ne događa to što se događa od kad su preuzeli vlast

baš tako

Tko je glasao

sdp ce u zagrebu dobiti ove

sdp ce u zagrebu dobiti ove izbore, pod pretpostavkom da se do svibnja stanje u drzavi jos vise ne pogorsa.
"ljevica" (u hrvatskoj!) u pravilu osvaja vlast tek kad "desnica" potpuno unisti sve resurse,
kako 2000g., tako i sada.
koliko god cacic izazivao averziju sa svojim bahatim stavom, cinjenica je da je u ovih godinu dana pripremio niz projekata koji idu nakon nove godine.
kako u pravilu sve politicke stranke nastoje pred izbore ostaviti slag (vece investicije), kako bi lakse osvojile novi mandat ( ili izbore), tako je i koalicija te projekte odgadjala do 2013g.
pomalo neodgovorno prema opcem rasulu u drustvu kad bi takve investicije mogle potaknuti realni sektor ( gradjevinu) i optimizam kod naroda, ali politickim strankama je ocito primarniji njihov interes, od tog opceg dobra u koje se tako vole zaklinjati.
cacic ocito nije ocekivao da ce madjarski sud donijeti ovakvu presudu, jer bi u protivnom sigurno neke od tih projekata pozurivao.
ovako, kad se oni pokrenu i ako cacic zavrsi u madjarskom zatvoru, sve zasluge za te projekate pokupice sdp, a cacic i hns ce na ovim izborima dozivjeti potuni izborni debakl.
ako madjari prepuste slucaj hrvatskoj, vrlo vjerovatno cacic nece ici u zatvor, vec ce se provesti prvostepena odluka suda o uvjetnoj kazni.
u takvoj poziciji postoji realna mogucnost da se cacic vrati u vladu, na uzas svih onih koji ga ne podnose!;)

Tko je glasao

ako madjari prepuste slucaj

ako madjari prepuste slucaj hrvatskoj, vrlo vjerovatno cacic nece ici u zatvor, vec ce se provesti prvostepena odluka suda o uvjetnoj kazni.

Koliko je meni poznato, a to je i točno, odlazak u zatvor na najmanje 10 mjeseci je neupitno. Mađari jedino mogu pristati da se kazna zatvora služi u Hrvatskoj, a ne Mađarskoj.

Tko je glasao

madjarska i hrvatska su

madjarska i hrvatska su potpisnice konvencije o transferu osudjivanih osoba.
po tome cacic moze zatraziti izdrzavanje kazne u hrvatskoj, a predmet tada dolazi pred hrvatski sud, odnosno mora ga preuzeti troclano sudsko vijece. Ono zakazuje rociste na kojem utvrdjuje dali je osudjenik hrvatski drzavljanin, je li strana presuda pravomocna, je li djelo za koje je osoba osudjena kazneno djelo prema nasem zakonu.
sama konvencija kaze da automatizmom preuzimanja predmeta to ne znaci odmah i izdrzavanje kazne zatvora. sud ne smije naknadno utvrdjivati cinjenice koje su utvrdjene (dakle, sud mora u svoju presudu unijeti potpunu izreku madjarskog suda), te ne smije izreci tezu kaznu od one koju je izrekao madjarski sud.
medjutim, konvencija kaze da se kazna moze izmijeniti u blazu. U madjarskoj je kazna za izazivanje prometne nesrece iz nehata od godinu do pet godina zatvora, a u hrvatskoj od sest mjeseci do pet godina zatvora, a moze se izreci i uvjetna osuda!
Nakon odluke hrvatskog suda, cacicu ostaje i mogucnost zalbe, a kad odluka postane pravomocna, cacic ima pravo traziti i odgodu kazne ili traziti pomilovanje, o cemu odlucuje predsjednik drzave. nije mi poznato dali je hrvatski sud dosad na ovaj nacin umanjio kaznu nekom nasem drzavljaninu koji je osudjen u inozemstvu, ali znam da je vrhovni sud bih smanjio kaznu rijeckom kardiokirurgu ognjenu simicu, koji je u hrvatskoj bio pravomocno osudjen na pet godina zatvora zbog uzimanja mita. kaznu su mu smanjili na dvije i pol godine zatvora.
simic je u medjuvremenu umro u zatvoru.
marival, sad sve ovisi o tome dali ce madjari prepustiti taj slucaj hrvatskom pravosudju, u sto sam ja uvjeren da hoce.!:)

Tko je glasao

Dobro ti zboriš o konvenciji

Dobro ti zboriš o konvenciji ali neke su se stvari već dogodile. Sad se više ne radi o ustupanju predmeta već prihvaćanju Čačićevog možebitnog zahtjeva da kaznu izdržava u Hrvatskoj.

Kod pokojnog Šimića nije bilo pravomoćne presude i zahtjeva da kaznu izdržava u BiH već je ustupljen predmet i održano je novo suđenje.

U Čačićevom slučaju država preuzima samo izvršenje kazne, i to ako Čačić to bude tražio i ako Mađari dozvole.

Naravno, Hrvatska ima mogućnost sabotirati pravomoćnu presudu mađarskog suda i spasiti Čačića zatvora. Može se Čačić i ne javiti tamo u zatvor a Hrvatska elegantno reći da ne izručuje svoje državljane. Sve su to opcije ali nisu realne.

Sumnjam da bi se država odvažila na baš takvu farsu.

Prije će biti neke olakšice oko režima i puštanje nakon dvije trećine kazne.

B-52

Tko je glasao

negdje sam procitala da kad

negdje sam procitala da kad predmet dode pred hrvatski sud, a doci ce automatizmom jer je cacic trazio odsluzenje kazne u hrvatskoj...
pa onda ono sto ti pricas o vijecu i razmatranju..

nas sud moze zakljuciti da je prvostupanjska presuda adekvatnija od drugostupanjske.. i to ti je to .. nema zatvora.. cica mica zavrsena prica sto se tize suda i zatvora..

politicke posljedice.. e.. sad.. ima ih ima, ili ce ih biti... no pravosude izgleda nudi upravo ovu mogucnost pa su tako madari uvaljali vrlo vruc kesten hrvatskoj..

bas me zanima rasplet.. moram priznati..

u politickom smislu rasplet, naravno.. jer sto god da se dogodi u sudskom smislu Cacic bi u svakoj normalnoj drzavi trebao biti na duze vrijeme pospremljen u neki duboki politicki ormar iz kojeg se ne bi smio cuti u javnosti ni sapatom..

no mi nismo "normalna" drzava... i tu je sad sto pitanja i raspleta mogucih..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

neki dan sam procitao, nemam

neki dan sam procitao, nemam pojma gdje, o racanovom osvrtu na njegovu koaliciju sa hsls-om u kojem govori kako mu je najveca greska bila ta sto nije inzistirao da budisa bude u njihovoj vladi.
budisa je nakon poraza od mesica na predsjednickim izborima, neko vrijeme uzeo godisnji odmor da bi nakon povratka poceo maltretirati svoje ministre u vladi da mu svako malo referiraju o tome sto se tamo radi.
frustriran zbog toga sto nema neposredne informacije sve vise je maltretirao svoje ministre, doveo do raskola u vlastitoj stranci i na kraju do raspada te koalicije i prijevremenih izbora.
kad sve to znamo i kad uzmemo u obzir nedavnu kritiku vlade od strane cacica, mislim da ce milanovicu trebati puno mudrosti da sacuva ovu koaliciju i sprijeci te prijevremene izbore.

Tko je glasao

ne vjerujem da ce biti

ne vjerujem da ce biti izbora.. naprosto ne bi imali svrhu... od te zgadije iz politickog vrha nemas koga ni birati da je sa znanjem, razlozan i da radi ono sto treba.. bez obzira na popularnost ...

puno je vjerojatniji rasplet.. Tehnicka vlada..

jer sada je sve sto se nudi isprazni populizam ili idiotizam, cak nije bitno ni jel lijeva ili desna ili centralna stranka..

nadam se samo da ce biti sto prije... jer je jasno da Milanovic nije bio sposoban spoznati cak ni nakon stvarnih pokazatelja (od ljeta naovamo koji samo nicu jedan za drugim.... ) gdje se nalazimo, kud vodi ova njihova dosadasnja politika pa sam rekonstruirati vladu u Vladu strucnih osoba sa potrebnim znanjima, integritetom osoba i stavom (planom) koji bi ih vodio u djelovanju..

dakle drzimo samo fige da netko sto prije (najbolje jucer) od "visih struktura" uzme stvar u svoje ruke, prisili ga na odstup te formira novu kompetentnu garnituru.. prije krvave ceste ili divljacke intervencije po napucima MMFa ili svjetske banke (iza koje opet ide cesta)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

frustriran zbog toga sto nema

frustriran zbog toga sto nema neposredne informacije sve vise je maltretirao svoje ministre, doveo do raskola u vlastitoj stranci i na kraju do raspada te koalicije i prijevremenih izbora.
Koalicija se raspala ali nije bilo prijevremenih izbora jer su Goran Granic i druzina osnovali Libru te je opet Racan imao vecinu u saboru. Poslije je Libra potpala pod HNS koji se sad i zvanicno zove HNS - liberalni demokrati. Ostatak toga je Rados danasnji saborski zastupnik koji je prvo bio u HSLS-u a sada je u HNS-u.

Tko je glasao

bandićev pragmatizam

Možemo mi svašta misliti o Bandiću, no čovjek ima dobar nos za populizam i pragmatizam. Slušao sam ga kako objašnjava snižavanje komunalnih naknada (iako ih ne određuje on), slušam ga sada kako bunca o "Lenucijevoj potkovi" dok objašnjava otvaranje fontana.

Neka uspije izboriti sniženje cijene ZET-a pred lokalne izbore ili... cijene parkinga... ili neka "opali bogate visokom cijenom vrtića" ili išta sličnoga... pa ćemo se svi čuditi rezultatima.

Bandić ima jednu crtu koja je našim ljudima draga. Kada je izbio "štrajk oko Jakuševca" - Bandić je išao tamo i pričao s ljudima, ravnopravno. Kada je došao Bernardić - pričao je s tim istim ljudima s - gađenjem. To se jednostavno vidjelo.

Bandić mi se ne sviđa po milijardu stvari, osobno sam mu vikao par puta pod prozorom, o njegovim igranjima naglascima u "Kaj veliš?", ustajanju u pet ujutro, trčanju, psima i slično - dali bi se napisati romani. No, ima jednu, makar i lažnu - socijalnu (socijalističku) (socijaldemokratsku) crtu koja se jednostavno ne smije podcijeniti. I dalje vjerujem (i prihvaćam okladu) da on pobjeđuje.

Tko je glasao

djizus, ne znam u sto je

djizus, ne znam u sto je utukao tih tridesetak milijuna kuna, ali te fontane bi i za benkovac bile preskromne.
prilazne staze od betona i dva mala bazena sa jadnim vodoskocima!?
i gdje bi se tu ljudi trebali družiti!?
na onih par betonskih kvadrata oko tih bazena, ili na stazama od metar i po !?
zaphod, svasta bi bandic sad ucinio da fascinira svoje biracko tijelo (tipa, stotinjak kuna za penzice), ali na njegovu zalost (i nasu radost) vise nema mehanizme (holding i skupstinu) da bi taj svoj populizam uspjesno provodio.
jakusevac je posebna prica, a i hatzi ti je na nju odgovorio!:)

Tko je glasao

umijeće nemogućeg :)

Znam ja da je Bandiću odsječeno sada puno mogućnosti gdje može šakom i kapom dijeliti gluposti i raditi populističke poteze. Zato se unaprijed veselim lokalnim izborima, jer će - maštovit kakav je - jamačno pronaći nove načine da bude popularan.

O fontama imam svoje mišljenje... i da smo normalna zemlja, ja bih mu za taj projekt dao trajni izgon iz zemlje i oduzimanje državljanstva - ali ne pričamo o tome. Osim toga, voda koja prska u zrak obojana s tri žarulje u boji nije jeftina stvar! :))

Tko je glasao

Bandić je išao tamo i pričao

Bandić je išao tamo i pričao s ljudima, ravnopravno.

cuj taj strajk bas nije neki pokazatelj. zahtjevi strajkaca su zapravo zadrzavanje statusa quo kojeg im je osigurao upravo bandic. ne bi se cudio ni da je on to i poslozio.

nego, kako je porazgovarao sa protestantima ispred poglavarstva kada su mu dolazili par puta u organizaciji zelene akcije? nikako. cak i ako je istinit tvoj dojam o bernardicevom gadjenju (ne mogu reci jer nisam vidio) - on je otisao razgovarati sa ljudima koji su bili "na drugoj strani". bandic takve samo ignorira.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

političko bilo...

Ja uopće ne tvrdim da je Bandić savršen, niti da mi se sviđa. Ali (po meni) stvarno ima nos koju grupu građana treba podržati, a koju ne, dobro odvagne odnos snaga i izračuna koga mu se više isplati podržati. Računa na "prosječno mišljenje glasača" - i dobro pogađa.

Bernardića sam nedavno slušao uživo na otvaranju jednog velikog događaja, kao sudionik... i ostao sam užasnut i iskreno, izuzetno mi je odbojan taj tip čovjeka. Nema goreg od "političara posvuduše" koji pokušava "iskreno i zaneseno" pričati, a vidi se iz aviona da je tamo samo da to odradi.

A opet, bio sam jednom na Bandićevom domjenku u Dvercima... povodom sličnog događanja... i mogu ti reći da je osvojio 100x više političkih bodova. Sve je prštalo od razgovora sa svakim od nas, "bumo vidjeli", "javite se i bumo to rešili"... i što je najgore, neke stvari je RIJEŠIO nakon tog razgovora.

Kod Bandića sam uvijek cijenio to što je stvari radio u svoje ime i spreman je snositi posljedice. Kako da cijenim čovjeka koji će pristati na to da ga se vlastita stranka odrekne, kako da (i dalje) cijenim stranku koja će pogaziti demokratski izbor vlastitog ogranka zbog želje za što boljim rezultatima. Pa imaš li ideju i viziju, ili ćeš svaki puta mijenjati sva pravila, samo da prođeš što bolje? I ja bih trebao vjerovati u tu stranku? Sve teže, iako sam simpatizer od početka. Iskreno, jako su mi se zamjerili.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci