Tagovi

"Poniženi i uvređeni" nije samo roman F.M. Dostojevskog.

"Poniženi i uvređeni" nije samo roman F.M. Dostojevskog. Motiv "Poniženih i uvređenih" je onaj koji se provlači cijelim njegovim opusom.
Svu svoju literarnu karizmu, svu energiju je taj Dostojevski poklonio baš "Poniženim i uvređenim"
....jednom onima iz Sankt Petersburga, drugi put onima iz Mrtvog doma, pa onom Karamazovu u izgnanstvu pred izgnanstvom u Sibir, ili onom Raskoljnikovu skupa s njegovim problemom baboumorstva...
Krleža je od "Barake 5B" preko hrvatskougarske domobranske novele, pa Hrvatskog Boga Marsa do Glembajevih imao svoje "Ponižene i uvređene", što nastanjuju bijedna zagorska, prigorska i kalnička sela i naselja, rasuta po šumama i jarugama...Pogorjela nekoliko puta do temelja, pomrla od kuge i kolere, od gladi
i batina grofovskih:
što služe po Galicijama, napajaju se lošim vinom,
...i Krleža je u svom građanskom mindsetu i vrhunskoj erudiciji, imao razumjevanja samo za takve...
...i možda za vlaškovuličanske vagabunde i propalice, za žene naoko lakog morala...
Suvremene elite su mu bile samo predmet nemilosrdnog seciranja
...kao u Dostojevskog,
Tako i kod Ujevića. Tako isto i u Matoša. Tako i kod Slovenskog Cankara.
...pa Bukowskog, Flannery O'Connor,...tisuća njih, najvećih, skupa s evangelistima,
Njihov Humanizam s velikim H darovan je samo takvima. Malim ljudima takvima kakvi jesu. I nikome više.
U stvari,
"I činovnici i žandari, kasarne i oblasti, općine, spisi, uredi, sve je to našim junacima izgledalo kao stroj koji je po gospodi doktorima samo zato izmišljen da bi se bogečkom životu napipala žila i da bi se prebrojale seljačke vreće i svinje i kobile: ali sav taj gospodski,
doktorski, kraljevskotrojedni stroj i sve te kraljevske uredbe tog činovničkog
stroja omalovažavale su onaj silni i nesavladljivi život u njima, i kad su ti naši junaci razmišljali o sebi i o svome životu, to je onda otprilike izgledalo ovako: "Ovo je moja koliba, kojoj je krov strm, i kišnica se slijeva lijevo i desno i ne curi mi tako na glavu. To je dobar izum da mi voda ne curi na glavu, i to mi je dao djed moj pokojni u baštinu, taj moj čađavi topli krov, a ja ću ga ostaviti sinu, jer je to mudra stvar: krov nad glavom. (Čovjek
bi bio kao marvinče da nema krova.)
Sjedim ja pod tom svojom gljivom i gledam dim kako kulja, voda nebeska teče i natapa oranicu. I to je dobro. Žena mi liže povjesmo ( svežanj vune, kudjelje ili lana što se veže oko preslice, op. @i) kao pauk, u loncu mi se kotrlja krompir, a našlo bi se i koje masno rebarce u dimu na tavanu.
To je sve. Više mi zapravo i ne treba. Dobro je živjeti! Čovjek zapali lulu u sumrak i gleda žute oči mačje u volovskoj pari u štali, gdje blistaju kao krijesnice! Dobro je živjeti!"

Danas? i ne samo ovdje,
pripovjedački talenti se troše ne bi li se dokazalo da su ti "Poniženi i uvređeni" samo i jedino "fašisti". Bez drugih svojstava.
To i ništa drugo.
...a "doktorski, kraljevskotrojedni stroj i sve te kraljevske uredbe tog činovničkog stroja" i sve što taj doktorski stroj i njegove uredbe izvoli reći je ono vrijedno ljubavi i literarnog truda...
Humanizam,
"Daj pravdu nama i neprijatelju, dvije mrlje ulja u istome zelju".
Veliki Tin

Komentari

Indian, hvala ti za ovaj dnevnik

Mislim da si me nečemu naučio, osobito kad pogledam komentare shvatim koliko ljudsko biće može biti jadno kad izgubi ono ljudsko i prigrli prostačko.

U pravu si, nema opravdanja za ovakvo ponašanje.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Via

Srbia

Tko je glasao

tako treba,

Veliko s,

Tko je glasao

Treba

samo napraviti razliku između poniženih i krezubog šljama, inače sve pet.

Tko je glasao

ništa pet

poanta teksta je da današnji pripovjedači ponižene i uvrijeđene proglašavaju fašistima.

na moje pitanje niže u komentaru koji su to pripovjedački talenti koji od poniženih i uvrijeđenih pravi fašiste indian se izmotava.
znači i to može biti tek izmišljotina koja se tako lijepo uklapa u njegovu ideju svijeta u kojem su poniženi i uvrijeđeni proglašeni fašistima i od strane umjetnika.
moglo bi i to biti izmišljotima i falsifikat kao i ona sedlarovo tumačenje istine o jasenovcu i falsificirana naslovnica vjesnika.
http://lupiga.com/vijesti/lazirana-povijest-sedlar-naslovnicu-sam-kupio-...

a možda je indian mislio na sedlara kao o talentu koji ponižene i uvrijeđene naziva fašistima jer ljude kao što su Ante Tomić, Jurica Pavičić, Davor Butković, Viktor Ivančić, Denis Kuljiš, Slavko Goldstein, Josip Manolić, Ivo Josipović i Milorad Pupovac naziva “liberalnim fašistima”.
pa i pollitikini trolovi ljevičare i liberale nazivaju fašistima jer tako govore "mudra proročanstva prošlosti" osim ako i to proročanstvo nije tek nečija izmišljotina i falsifikat.

a fašiste i pogoni osjećaj poniženosti i uvrijeđenosti te oni socijalnu i svaku drugu nepravdu doživljavaju kako urotu izdajnika, židova, komunjara, degenerične umjetnosti i zato treba povratiti nacionalni ponos i snagu i zgaziti neprijatelje bez da se propita ekonomski sistem u kojem se živi, procese koji su doveli do problema u društvu, uzroka napravdi.
fašisti se osječaju poniženima i uvrijeđenima i osjećaju da im to rade stranci i domaće izdajice i da netko treba platiti za sva ta poniženja i uvrede. ali u kapitalističke odnose se ne treba dirati.

Tko je glasao

mislio sam ne uzimati učešće u ovoj temi, al kad si me povukao

@magarac

"Mnogi Srbi pojma nemaju da je jedan broj njihove braće bio veoma odan ustašama i vlasti Nezavisne države Hrvatske. Bilo je Srba koji su se „proslavili“ kao ustaški koljači koji su baš sa posebnim zadovoljstvom sadistički mučili i na najzvjerskiji način ubijali svoje sunarodnjake. Naime, nemali broj Srba historiju i historijske činjenice podrazumijevaju kao nekakav „švedski sto“. Takvi sa tog “švedskog stola“ biraju samo ono što im u nekoj političkoj situaciji odgovara, a ono što im ne odgovara jednostavo nikad ne spominju. Moje je lično mišljenje, koje će neki dijeliti, a neki neće, da su mnogi Srbi pravi maheri za skrivanja nekih historijskih činjenica, te za prekrajanje historije po svojoj mjeri i najbesprizornija izmišljanja, laži i falsificiranja. Nije otac i vrhovni guru srpske nacije Dobrica Čosić „onomad lepo rekao i sve lepo objasnio“ pohvalivši svoje stado: „Mi Srbi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i dosetljiv način.”

Posebno treba naglasiti da su Srbi najpodložniji gutanju svih “istina” koje im serviraju njihovi stalni psihotrovači. Od fantastičnih i zaista nestvarnih mitova, stripova a la „Mirko i Slavko“, preko izmišljenih kraljeva i knezova, laži o Kosovskom boju, pjesama o „junaku“ Marku Kraljeviću, „heroju“ Milošu Kobili, kojeg prekrstiše u Miloša Obilića, pa tekstova i proglasa Ilije Garašanina, pa eto i sve do Dobrice Čosića, Milorada Ekmečića, generala Terzića, Vuka Draškovića, svakako uz podosta aditiva Ivana Andrića, alias Ive Andrića, i, svakako, Njegoša, Srbima je kronično baždaren i mitovima i lažima održavan jedan mentalni kod čije su žrtve svi oko njih, a na kraju će, najvjerovatnije, i oni sami biti žrtve tog vlastitog mentalnog koda.

Od srpske javnosti se skrivaju činjenice da je podosta Srba bilo aktivno u ustašama i vrhunskoj politici Nezavisne države Hrvatske. Naprimjer, veoma uvaženi član predsjedništva Hrvatskog državnog sabora Nezavisne države Hrvatske bio je dr Savo Besarović, inače bliski prijatelj Dr Ante Pavelića.

Članovi Hrvatskog državnog sabora u tom sazivu bili su Srbi dr Svetislav Šumanović, vice-ban Hrvatske i Slavonije od 1903 do 1906 godine, te predsjednik Upravnog odbora Srpske banke iz Zagreba od 1929 do 1941. godine, kao i Uroš Doder. (Jozo Tomasevich, War and revolution in Yugoslavia 1941 – 1945. Stanford University Press, 2001) Kasnije, nakon propasti NDH, doktor Svetislav Šumanović je uspio emigrirati, a doktor Sava Besarović nije ni pokušavao bježati, jer je mislio da za to nema nikakvog razloga. Međutim, partizani su mislili drukčije. Doktor Besarović je osuđen na smrt nakon kratkog procesa održanog 16. jula 1945 godine pred “narodnim sudom”. Prema pozdanim svjedočanstvima i izvorima on je neposredno prije izvršenja smrtne kazne uzviknuo: “Imao sam čast da sam bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Umirem kao Hrvat za svoju domovinu Hrvatsku. Živio doktor Ante Pavelić. Živio hrvatski narod!“ (“Hrvatska”, Buenos Aires, Argentina, 5. ožujka 1952). Ostao je veoma poštovan u ustaškoj emigraciji.

Ministar “bez lisnice” u Vladi NDH bio je i magistar farmacije Ljubomir Pantić, apotekar iz Bijeljine. On je u aprilu1945 godine utekao iz Hrvatske zajedno sa ostalim ustaškim glavešinama. Međutim, Ljubomir Pantić je shvatio da bi mogao biti lako uhvaćen i isporučen Jugoslaviji, odnosno izvjesnoj sudbini partizanskog “milosrđa”, pa je nekako uspio stupiti u vezu sa svojim uticajnim rođakom Rodoljubom Čolakovićem - Roćkom, jednim od Titovih najvjernijih pouzdanika. Nakon nepunih pet mjeseci provedenih u emigraciji Pantić se uspio vratiti u Jugoslaviju i predati komunističkim vlastima. Pošto je, kako je spomenuto, imao utjecajnog rođaka Rodoljuba Čolakovića - Roćka proveo je u zatvoru samo tri i po mjeseca, pa je nakon toga bez suđenja pušten da slobodno živi u Beogradu. Čak je dobio i državnu penziju. (Dennis Barton, Croatia 1941 – 1946, The Churchill History Information Centre, London, 2007)

Srbin, general Đuro Grujić, osoba od najvećeg Pavelićeva povjerenja, glavar glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga je na procesu pred Vrhovnim vojnim sudom u Beogradu, u septembru 1945 godine izjavio: ”Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obvezu prema državi odrađivali na druge načine. Dr Savo Besarović, pravoslavac, je bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Desetak Srba – pravoslavaca zauzimali su itekako osjetljive pozicije u toj Vladi i toj hrvatskoj vojsci.” (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45)

Ko su bili ostali Srbi na tako važnim pozicijama u Nezavisnoj državi Hrvatskoj?

Fedor Dragojlov bio je general-pukovnik u Hrvatskoj vojsci, a u periodu od 1943 do kraja 1944 glavni zapovjednik Hrvatske vojske.

Slika 1 - General-pukovnik Fedor Dragojlov

Visoke položaje u vojsci Nezavisne države Hrvatske imali su i slijedeći Srbi: general Jovan Iskrić, general Mihajlo Lukić, general Miroslav Opačić, ustaški krilnik i general Dušan Palčić, general Milan Desović, zrakoplovni general Đuro Dragičević, te zrakoplovni general Milan Uzelac.

Slika 2 - General Mihajlo Lukić

Desno - Zrakoplovni general Milan Uzelac

Veoma je interesantno da su nakon rata skoro svi pomenuti pravoslavni generali, odnosno Srbi generali u NDH prošli mnogo bolje od svih ostalih hrvatskih visokih dužnosnika te propale države.

General Đuro vitez Grujić osuđen je u Beogradu na smnrtnu kaznu i strijeljan je 24.septembra 1945 godine.

Jovan Iskrić je umro kao penzioner 1961 godine u Zagrebu.

Mihajlo Lukić je osuđen na deset godina zatvora, od čega je odležao pet godina, a dalja sudbina mu je nepoznata.

Dušan Palčić je umro kao penzioner 1963 godine u Zagrebu.

Milan Desović je bio osuđen na dvadeset godina robije, ali je zbog lošeg zdravlja pušten 1960 godine. Iste godine je umro u Zagrebu.

Zvonimir Strimaković je izdržao svih dvadeset godina robijašnice Stara Gradiška. Tvrdoglavo je odbijao revidirati svoje stavove i pokajati se. Umro je 1974 godine u Zagrebu u 83 godini. Čvrst karakter! Svaka mu čast!

Milan Uzelac je bio u zatvoru oko dvije godine, pa je navodno pušten sa dugogodišnje robije na intervenciju iz samih komunističkih vrhova. Umro je 1954 godine u Zagrebu.

Đuro Dragičević je uspio pobjeći i umro je u Austriji.

Fedor Dragojlov je uspio pobjeći i umro je 1961 godine u Buenos Airesu, Argentina.

Od onih takozvanih „sitnijih riba “ mislim da svakako treba spomenuti poznatog ustašu-koljača Marka Šarca. On je do Drugog svjetskog rata bio Srbin sa dna kace, a od nastanka Nezavisne države Hrvatske ustaša sa još dubljeg dna kace. Taj notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)

Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive ovdje u Australiji.

Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

Po zlu je bio poznat i jasenovački koljač Mile Vasić, Srbin, koji je u tom logoru smrti sa posebnim zadovoljstvom klao i ubijao maljem baš svoje Srbe. Osim Vasića u Jasenovcu je goleme zločine napravila grupa srpskih Cigana (Roma) koje su ustaše pohvatale po Lici i dopremile u Jasenovac. Oni su se, međutim, nekako najprije izborili za pozicije grobara, a kasnije i egzekutaora, odnosno koljača. Živjeli su relativno slobodni, ponajviše u selu Uštice koje se nalazilo na prostoru između Save i Une. Međutim, niti jedan od tih Cigana-pravoslavaca nije dočekao kraj rata. Ustaše su ih, kao neugodne svjedoke, sve pobile u aprilu 1945. godine.

Eto tako je to bilo. Uglavnom, nije bilo baš sve crno-bijelo. "

http://www.bosnjackooko.com/index.php?option=com_content&view=article&id...

sve dobro...

Tko je glasao

da, možda, možda i možda,

koji su to pripovjedački talenti koji od poniženih i uvrijeđenih pravi fašiste indian se izmotava.i da, možda se i izmotavam, ali sam i relativno jasno rekao da je poticaj od toga dana s ovog sajta,
ali i nije mi bilo važno koji je poticaj,
bilo mi je važno da imam povoda za ovaj upis,
...a sve ovo ostalo? je tvoja interpretacija, i legitimna...to ti se mota po glavi i s time to povezuješ. To je tvoj svijet. Ja sam samo potaknuo interakciju tvojeg svijeta s onim što sam napisao. Kao što je @Rebelov upis potaknuo moj unutarnji svijet da ga podjelim s tobom i vama.
I to je dobro. Tako osobno. I dobro je što si svoj svijet sazdan od sedlarovog tumačenja istine o jasenovcu i falsificirana naslovnica vjesnika.
http://lupiga.com/vijesti/lazirana-povijest-sedlar-naslovnicu-sam-kupio-...
a možda je indian mislio na sedlara kao o talentu koji ponižene i uvrijeđene naziva fašistima jer ljude kao što su Ante Tomić, Jurica Pavičić, Davor Butković, Viktor Ivančić, Denis Kuljiš, Slavko Goldstein, Josip Manolić, Ivo Josipović i Milorad Pupovac naziva “liberalnim fašistima”.
pa i pollitikini trolovi ljevičare i liberale nazivaju fašistima jer tako govore "mudra proročanstva prošlosti" osim ako i to proročanstvo nije tek nečija izmišljotina i falsifikat.

samo, da je išta od toga dio mog unutarnjeg svijeta i senzibiliteta, našao bi ti to i u mom dnevniku.
Ali nisi...
Našao sam to u tvom komentaru. I bolje tako. Sretan sam da to nema veze sa mnom...

Tko je glasao

nisam na prvu htio

nisam na prvu htio prejudicirati premda sam pomislio da je moguće kako se referirate na moj tekst objavljen tog dana, ipak učiniol mi se isuviše nadmenim s obzirom na "ekipu" koju spominjete da priupitam jesam li ja okidač za vašu reakciju

sada kada ste pojasnili, priznajem da sam se zamislio nad onim što ste napisali i da ima istine u tome i da je lijepo napisano i sentimentom upasano

Tko je glasao

Gle trollu magarče

Sve ti je ponuđeno u tekstu, a ništa ne shvaćaš. I sad optužuješ druge za svoje slabije mogućnosti shvaćanja pa i za trolanje, dok istovremeno trolaš ovaj dnevnik!

Ima li vam kraja?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

....dok manikiram noktiće i depiliram nogice,

...kada se ti ne bi javio s tim krezubim šljamom, ja ne bih ni znao za postojanje krezubog šljama,
mada, zapravo, ništa i ne bih izgubio bez saznanja o postojanju "krezubog šljama".
...neš ti pojma,

Tko je glasao

Kažu

da nitko nije slijep kao onaj koji ne želi vidjeti. Okruženi smo krezubošću, u realnosti i na zborištu. Osjeća se zadah trulih šestica, jeftine brlje i ljudskog šljama.

Tko je glasao

okružen si krezubošću? a što

okružen si krezubošću?
a što ću ja s tim? meni se opet ovdje svi čine da su upravo došli s brazilske depilacije,
i ti mi tu sigurno nemereš pomoć, jel',
ili možeš?

Tko je glasao

Danas? i ne samo

Danas? i ne samo ovdje,
pripovjedački talenti se troše ne bi li se dokazalo da su ti "Poniženi i uvređeni" samo i jedino "fašisti". Bez drugih svojstava.
To i ništa drugo.

slabo pratim književnost u zadnje vrijeme. koji to naši i strani talenti se troše tako da ponižene i uvrijeđene karektiziraju kao fašiste.
ima li koji naslov, koji autor da ti je specijalno zapeo za oko?

Tko je glasao

...talenti, ehm,

...talenti, ehm, talenti,
al´nisam o njima pisao poslije magarčevih upisa.
Ništa me tada nije potaklo, jel´.
...al´ danas jest,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci