Tagovi

"Opet nas grebe" - Židovi, Izrael, Libija,Tamica Rudanica

Gospođa Vedrana (Tamica) Rudan, „znamenita“ hrvatska književnica, osim što javnosti prezentira svoj dvojbeni literarni rad (psovačko-vulgarnog tipa), prikazuje se borcem za ljudska prava, humanitarkom koju, pored ostalog, zabrinjava agresivni, cionistički Izrael. Malo-malo, gospođa Rudan, najčešće kada nema za pokazati novo literarno djelo, poduhvata se publicizma ne bi li iskazala svoje stavove u vezi svjetskih kriznih žarišta. Zapravo, sve bi se to dalo razumjeti – na kraju krajeva u svijetu se često pita za mišljenje književnike o vrućim političkim temama, uobičajilo se da njihovi stavovi budu određeno duhovno svjetlo, neki znak pored puta koji oni vide jasno, nedvosmisleno i kuražno. Međutim, kada neki stavovi gospođe Rudan pokazuju uvijek istu tendenciju - pitam se, misli li to što kaže ozbiljno, ili je to samo vapaj olinjale i literarno frigidne književnice, nastojanje da se eto, čuje i njen glas, bez obzira na to koliko bio razborit ili sitna pa i krupna provokacija. Mnogi kažu da te „analize“ gospođe Rudan treba ignorirati, no, kada me prijateljica iz Šibenika obavještava o njenu novom uratku, uz popratni komentar OPET NAS GREBE, ne mogu a da ne reagiram, bar ovim uzgrednim napomenama. Inače, većinu ovoga što sada prezentiram javnosti, napisao sam i osobno njoj, na njemu e-mail adresu.

Javio se čak i izraelski predsjednik…
Dakle, gospođa koja u nedostatku pjesničkog konja - ata jaše konja po imenu „atisemitizam“ piše, u Nacionalu, (kolumna „Kao da je Gadafi Ivo Sanader“), pored ostalog:
„Amerika i Evropa, kolijevke civilizacije i humanosti, podržale su gladni narod i preko noći otkrile svijetu da je Gadafi diktator, ubojica i lopov. Najveće svjetske zvijezde koje su njemu i njegovim sinovima pjevale na rođendanima svoje su milijunske honorare poklonile potrebitima. Javio se čak i izraelski predsjednik Shimon Peres koji za Gadafija misli da je trebao otići raditi za Dior. Svaki dan mijenja svoju odjeću, ulaže tisuće dolara u čudne šešire i haljine, troši novac…” Hahahaha. Židovi su oduvijek imali smisla za humor. Šteta što ne znamo kakve šešire i haljine njihovi manekeni nose u Gazi. (podvukao Lj.R.W.)
Ne osporavam pravo vrloj književnici na kritiku postupaka izraelske vlade u odnosu na stanovnike Gaze, ali osporavam joj pravo da stalno čini nekoliko grešaka tipičnih za antisemite.
Naime, kritizira izraelsko vodstvo i Židove, zamalo svaki puta kada je u prilici odnosno kada se prihvati "ubojitog" pera, gotovo fiksirana na „izraelsko-židovskog neprijatelja“.
Gospođa se čak ni ne potrudi malo „proguglati“ temu, prikupiti elementarne informacije o stanju u Gazi, već joj je taj pojas uz Sredozemno more, pred očima kao bespomoćno, gladno i obespravljeno područje nalik na koncentracijski logor. Nju uopće ne zanima da je ovih tjedana Izrael suočen s bestidnim napadom palestinskog teroriste (11. ožujka) na obitelj Fogel u Itamaru, kada su pogubljeni roditelji i njihovo troje djece. Medijski ograničen prostor okrenut Japanu i Libiji nema prostora registrirati da je u jednom danu u 15-tak minuta ispaljeno na desetke granata na civilne objekte u južnom Izraelu, s potpisom ekstremnog Hamasa te da je izraelska avijacija bila prisiljena reagirati.
Čak bih se s nekim idejama u njenom tekstu vezano za Libiju, Gadafija i ravnodušni svijet mogao i složiti da to ne radi grebući nas Židove – pojavljuje se u zlonamjerno-zlim radnjama, kao recidivist. Jer, stanje u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali se mijenja s vremenom, osim za one koji se informacijama napajaju preko krajnje nepouzdane literature. Na kraju, u to se mogla dijelom uvjeriti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja dan nakon skrušena posjeta Yad Vashemu požurila je na Zapadnu obalu podržavajući samostalnu Palestinu i najavljujući uskoro hrvatskog veleposlanika u - Palestini! No, tko je radio premijerki takav u najmanju ruku problematičan protokol, nije tema ovog dnevnika!
Tamica Rudan pokazala je svoja antisemitska stajališta manipulirajući izvodom iz Dnevnika Anne Frank odnosno višekratko je iza anticionizma i antiizraelizma „švercala“ notorni antisemitizam, zatim, ona ne vidi arapski svijet u previranju koji nema veze s Izraelom, nego s od naroda otuđenom, enormno bogatom oligarhijom i najdugovječnijim diktatorima, koje svijet danas poznaje,
Stanovnici Gaze, ma koliko bili subjektivno podređeni, sve vrijeme previranja u arapskim zemljama pomažu svoju braću hranom i na druge načine te za prosvjede u Gazi i Zapadnoj obali Palestinci nemaju razloga jer žive deset puta bolje nego arapske mase izvan Izraela.

Malo-malo pa grepsti po židovskom narodu
I te kritike i neinformiranost mogli bi se razumjeti ga gospođa Tamica R. godinama ne gura nos daleko od svoje domovine koja je na drastičan način protjerala većinu svojih Srba, koji su ovdje obitavali stoljećima, domovine koja pred njenim i mojim očima je silovana, opljačkana, osiromašena besprimjernim krađama, korupcijom, nepotizmom; samo zbog nedjelovanja pravne države može gospođa malo-malo grepsti po židovskom narodu u cjelini, po vodstvu suverene države Izrael, koje može biti ovakvo ili onakvo, uključujući i Shimona Pereza, njena predsjednika, ali koje ne rasprodaje svoj Izrael kao što to, i nakon Sanadera, čini hrvatska vlada s hrvatskom zemljom i na njoj, povelikim bogatstvima.
Svojim napisima odnosno neumjesnim kritikama ne pomaže Palestincima (zanima me da li je ikada u životu jedan jedini euro uplatila od svojih pozamašnih honorara, Palestincima u području Gaze??) a šteti svom, hrvatskom narodu potkrepljujući tu i tamo prisutan stereotip kod Židova prema Hrvatima.
Antisemiti su, kažu istraživanja, duboko nesretne i teško iskompleksirane osobe, mrzitelji svih i svakoga - nadam se da to ipak nije mržnja već ekscentričnost u funkciji prodavanja literarnih i političkih uradaka gdje stalno grebanje i udaranje packi židovskom narodu, čini se prokušanim receptom.
U brošuri dr.Teodora Gruenera (Ogled o „Protokolima sionskih mudraca“, Hrvatsko-izraelsko društvo, Zagreb, 1997.) našao sam zanimljiv pokušaj opisa lika antisemite: antisemit je egocentričan, ksenofob, utilitarist, netolerantan, bez morala i etike. On smatra da Židovi šire nemoral među njegovim narodom, dok je on sam „moralna kičma“ svoje nacije.“
Da li se ovaj opis odnosi i na Vedranu Rudan, na čitateljima je prosuditi.
Upravo ponovo čitam dojmljive memoare Golde Meir ("Moj Izrael", Naprijed, Zagreb, 1987.) pa se nadam da u nekoj biblioteci u Rijeci postoji koji primjerak za gospođu Rudan. Nažalost, i pored neospornog smisla Židova pa i Izraelaca za humor (najbolji primjer je Ephraim Kishon!) memoari Golde Meir nisu humoristička literatura.

„Piši o pimpeku, mani se Gadafija!“
Nije to ni literatura Amosa Oza trenutno u posjetu Hrvatskoj, koji se ne Rudaničinim opskurnim stilom, a postigao je svjetsku slavu. A Rudanici i njeni „obožavatelji“ poručuju, nakon drugog teksta („Smrt se zove Amerika“, 21.03.2011.):“Takvom profilu pameti mora jedan veliki broj zemalja podignuti spomenik, ali postavljen naglavačke“ – siziff, Dana 22.03.2011. izravno joj jedan čitatelj, u njenu stilu, poručuje: „Piši o pimpeku, mani se Gadafija!“
Svjetske sile nisu prepustile pobunjenike u Libiji na milost i nemilost režimu Moamera Gadafija, uslijedila je vojna intervencija kao pokušaj zaštite naroda koji čak 42 godine trpi čovjeka kojem je terorizam jedna od preokupacija. Povezivati ga s Izraelom i Židovima može se samo utoliko što je velik dio novca libijskog naroda preko Gadafija usmjeravan i palestinskim teroristima umjesto da je dodijeljen palestinskoj autonomiji za poticaj gospodarstvu, obrazovne, zdravstvene i druge potrebe Palestinaca. Zanimljivo, kako su prognoze iz prve kolumne ostale promašene, sada, u drugoj, Rudanica radi salto mortale, da bi u eventualnoj trećoj kolumni opet pisala kontra vjetra koji puše, sve u cilju uveseljavanja svekolike političko-literarne javnosti, bez obzira ma o koliko se tragičnim zbivanjima radilo.
U nadi da antisemitkinja Rudan, kojoj teško da ima pomoći, može bar donekle razumjeti ove objekcije, želim joj dobre naklade i angažmane bez grebanja po Izraelcima i Židovima.
Jer, konstruktivna kritika je dobro došla, ali grebanje ne, pogotovo ako je ono, zapravo, lako ustanovljiva fiks - ideja

Komentari

O zidovima pojma nisam imala,

O zidovima pojma nisam imala, naucili su me u skoli da je to narod kojeg je Hitler htio unistiti i to je sve... poslje sam naucila da ih nije samo on unistiti vec i mnogi drugi narodi - pa valjda i ima nekog razloga !!! Od pamtivijeka taj je narod bio proganjan, a po ovome sta sada vidim i dalje ce tako i biti. I opet su novu krizu uzrokovali njihovi bankari koji drmaju cijelim svijetom ! Sve drze u saci, banke, industriju, medije (tisak i TV), na svim su vodecim vlastima u svim zemljama. A cim ih se kritizira odgovor je uvijek isti : ANTISEMITIZAM, a odmah potom taktika je da se onaj koji im se suproti oblati do kraja i to svim mogucim tehnikama. Odmah si nacist cim kazes ISTINU. A sta se samo desava u Palestini, ali se o tome ne govori, oni rade jos gore od Adolfa, i to vec koliko godina ?!!! Pa vjerojatno je u Palestini najveci Genocid koji je ikada bio na kugli zemaljskoj !!!

Tko je glasao

Ti si zaljubljen u Runjavicu !

Ako se pička ne ovlaži uvidom u tvoju erudiciju neće pomoć ni pljuvanje.
A Židovstvo braniš kao da te Hamas plaća !
Jedino su tvoji dnevnici ovdje puni antisemitizma.

Bert

Tko je glasao

@Bert Kovač

Sudim po tvom upisu da Tamicu Rudanicu rado čitaš.
Kako su moji dnevnici puni antisemitizma mora da ti se diže i doživljavaš orgazme, što bi se na čistom hrvatskom reklo, sladostrašća, a što je, kako bi rekao Wilhelm Reich, jako zdravo,
No očito, tebi ne pomaže jer je zastoj orgona više nego očigledan. Freud bi ti savjetovao: "Nastavi drkati!"
Usput, poznato ti je da me Mossad odlično plaća, dok ti za Hamas, očito, pišeš besplatno.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao
Tko je glasao

Šeks pjeva Jaci

http://www.youtube.com/watch?v=naZ9flbqnrg

@ Ljubo
Kritika Izraelu ne znači fašizam, a predmnijevam da ne smatraš kako su Židovi bezgriješni ...
A Rudanica !?
Ma dajjj... Jedini problem s Rudanovom je u tome što je samo jedna u beskonačnom nizu onih koji uništavaju medijski prostor...

Provinciopolis

Tko je glasao

@provinciopolis a Kritika da, ali..

Nigdje i nikako nisam kritiku Izraela, posebno vlade i vlasti, smatrao fašizmom. Pa to bi bilo suludo... Osim toga, kada sam bio u Izraelu, bio sam jedan od žešćih kritičara izraelskih vlasti. A onda sam upoznao i drugu stranu tog stoljetnog međunarodnog problema - našao sam se u jednom palestinskom izbjegličkom logoru, pitao ljude zašto neće raditi, zatim bio na Golanu u nizu bunkera sagrađenih po ruskom mlodelu,iz kojih su sirijski vojnici imali kao na dlanu kibucnike koji su radili po poljima i s vremena na vrijeme pucali po njima, zatim Yad Vashem...>/strong>
Svaki onaj tko je vidio Yad Vashem i uzeo to kao opomenu, razumjet će izraelsku volju i motivaciju za obranom. Isti taj Yad Vashem opominje i izraelsku vlast, i vjeruj mi, ustupci koji se čine Palestincima, čine se i zbog Yad Vashema...I svaki puta kada se Izrael i Palestinci približe mirovnom sporazumu, pojavljuju se ekstremisti, kojima nije do mira.
Ne zaboravimo i to da, sada kada se antisemitizam u svijetu, ipak sankcionira, njegova metamorfoza u antiizraelizam ili anticionizam je čest slučaj. Ima puno studija na tu temu...treba puno čitati, uzimati informacije sa svih strana, to znači "audiatur et altera pars", upravo ono 'što je 45 godina, u Titovo vrijeme, bilo gotovo nemoguće. Postoji i tzv. "crveni antisemitizam", volio bih jednom i o tome pisati!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A ne znam...

Uopće nije sporno to da postoji antisemitizam i da je negativan, ali ja očito živim u nekom drugom / drugačijem Svijetu od tvog jer u mojoj okolini gotovo nikada nisam čuo, a kamoli doživio išta ružno spram Židova pa sam dojma da se neke teme pretjerano forsiraju i da je to čak i negativno za društvo kao cjelinu jer smatram da ima(mo) znatnijih problema od Rudanice ili poneke "političke opcije" poput raznih Shwartzova...
Svaka Tebi čast na stavu, spominjanim kritikama... Iznimno cijenim samokritičnost...
Možda samo maleni savjet - uduplo smanjiti forsiranje takvih tema kako nebi same sebe izlizale...

Provinciopolis

Tko je glasao

@provinciopolis a

A ja, i pored poneke razlike u mišljenjima, cijenim tvoju dobronamjernost u savjetima. Pozz

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Još malo propagande nesvrstanih..

Schumer accuses the Gazans of not ‘recognizing’ Israel, which is sort of like accusing the pelicans in the Gulf of Mexico of not ‘recognizing’ BP. If Schumer wants the recognition and good will of the Gazans, he should arrange for them to be paid for the homes and farms out of which they were chased by the Israelis, who made them homeless refugees in a kind of vast concentration camp in Gaza, and are now half-starving them.

Cijeli tekst :

http://mycatbirdseat.com/2010/06/schumer’s-sippenhaftung-and-the-children-of-gaza/

Tko je glasao

Rudanica je poremećeno i

Rudanica je poremećeno i bolesno stvorenje koje zagađuje medijski prostor. Nisu joj samo Židovi na piku, već i muškarci, Hrvati, liječnici, farmaceuti, Amerikanci, ovi, oni...Realno, radi se o glupoj, nenačitanoj, zadrtoj, šovinističkoj osobi kojoj se prečesto znalo progledati kroz prste jer je ona žena, ona je ljevičar, ona je pisac, tobože humorist.

Tko je glasao

superhik

Stisnuo sam plus jer me oduševila tvoja ultra šovinistička farsa. Gospodine imam osjećaj da živiš sto godina prije majmuna. O pisanju i književnosti pojma nemaš. Volio bih te vidjeti u razgovoru s njom pred kamerama. Onda bi shvatio koliki si mlatimudan. Reči Rudanici da je nenačitana i ljevičarka, oda je tvome znanju i poimanju svijeta.

Realno, radi se o glupoj, nenačitanoj, zadrtoj, šovinističkoj osobi kojoj se prečesto znalo progledati kroz prste jer je ona žena, ona je ljevičar, ona je pisac, tobože humorist.

Jesi li ti u školi imao književnost? Znaš li razliku između humora i satire?
Možda imaš i dobro obrazovanje ali inteligencija.....

Tko je glasao

Aah, još jedan koji je

Aah, još jedan koji je preduboko zaronio Rudanici u crijeva. Stoga ne čudi da mu je perspektiva maglovita. Koji je to ikonoklazam, koja je to indoktrinacija! Književnost? Ah, čarobne li riječi. Suvremena dozvola za ubojstvo? Sve je dopušteno književnicima, jel tako? Ti si od onih što u muzejima zadivljeno gledaju u protupožarni aparat sve dok ih netko obavijesti da je to samo protupopažarni aparat a ne izložak.

Tko je glasao

bum tres tras

Alaj ga udrobi.

Žena piše knjige - na tržištu je - potpisuje imenom i prezimenom svaki svoj uradak. Plaćena je po prodanim knjigama. Dakle - borili smo se za kapitalizam - tržište ocjenjuje njezine knjige kao nešto vrijedno.

Tko je glasao

Tebi je broj prodanih knjiga

Tebi je broj prodanih knjiga mjera kvalitete knjige? Taman kad pomislim da me nikakav kretenluk na pollitici više ne može iznenaditi, ti ipak uspjevaš u tome. Možeš biti ponosan!

Tko je glasao

razumijem što čitam...

Ajde prvo pročitaj što sam napisao - i citiraj me gdje sam spomenuo kvalitetu.

Tko je glasao

A kakvu onda vrijednost tvoj

A kakvu onda vrijednost tvoj komentar ima, molim lijepo? Ona je čitana. Da i? Na koji način se to odnosi na moj komentar o njoj? Nešto si njime pobio ili? Mogao si napisati da ima i crvenu kosu, jednako bi bilo.

Tko je glasao

kad prestaneš pisati kretenarije

... onda pročitaj i moj odgovor dolje u vezi mjerenja kvalitete, čitanosti i broja prodanih primjeraka.

Želio sam naglasiti da je žena profesionalni pisac i da od toga živi. Naravno da će pokušavati imati svoj stil - a budući joj je stil kontroverzan, bit će sve žešća i žešća, pogotovo u dnevnopolitičkim kolumnama. Čitanost je ipak neka potvrda i kvalitete - ako se djelo uspjelo izdići iznad šunda.

Što tebe kod nje točno smeta? Koristi se psovkama i prostotama jednako kao ti, prema tome - trebala bi ti biti izuzetno simpatična.

Tko je glasao

Smeta me što je

Smeta me što je neinteligentno , šovinističko, nenačitano stvorenje. Eto, to. Jel na tim dodirnim točkama gradiš simpatije prema njoj, ili...?

Tko je glasao

sličan se sličnome raduje

Znam da ti se sviđa baš zato jer je takva. Još malo poradi na svojoj vulgarnosti i bit ćeš isti kao ona.

Žena se za svoje mjesto izborila. A ti budi jalan, što ti drugo preostaje.

Tko je glasao

@zaphod Ona se izborila. ona se izborila....

Ako se smijem umiješati, nije stvar samo toga da se za mjesto izborila, nego je pitanje KOJIM SREDSTVIMA?Da li gazeći preko leševa, ili uobičajenim književnim sredstvima, plus malo senzacionalizma bez čega nema prvorazrednih uspjeha. Naprosto, medijska pozornost ne postiže se samo dobrim pisanjem. Ali, ima mnoštvo primjera, da se, kao što sam spomenuo, svjetska slava postiže toplinom, razumijevanjem ljudi i pojava, tolerancijom, književnim stilom, erudicijom...vrhunskom kompozicijom romana itd. Pokazali sut to bjelodano Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Danilo Kiš, Meša Selimović...izraelski pisac Amos Oz. također kritičar izraelske vlasti.. I volio bih kada bi sjeli jedan pored drugoga, okrenuti publici. Ako se tada ne bi postidjela Rudanica svoje brutalnosti u vrijeđanju, ne znama kada bi se posramila..??>/strong> Ali bojim se, ona, Tamica Rudan, SRAM ne poznaje i time se, po meni, već u startu sama diskvalificira... kao ozbiljna književnica. Da budem cinićan, i Hitlerov MEIN kAMPF, odlično se prodavao, a danas je politički šund prve vrste...Ako uzmemo samo tržište kao mjerilo vrijednosti književna djela. onda je i Nives Celzijus vrhunska spisateljica, a znamo da nije...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

naravno da se smiješ upetljati...

Ljubo - ja znam kako Rudanica piše kolumne. Tamo obrađuje dnevnopolitičke teme na svoj način.

Ozbiljno te pitam - jesi li pročitao neke njezine knjige? Ako jesi - koje? Misliš li stvarno da su to literarno vrijedna djela?

Tko je glasao

@zaphod Literarno vrijedna djela???

Pročitao sam "Uho, grlo nož", prodavao sam tu knjigu u Beču u svojoj knjižari i nisam primijetio neko oduševljenje kod čitatelja.Počeo sam čitati još jednu njenu knjigu, ali nisam daleko odmakao... U knjižari u Beču bilo je dosta zgražanja zbog vulgalnosti, psovanja i sl. Jedna bečka majka naših korijena bila je zgranuta načinom opisivanja unutarobiteljskih odnosa, pitala se da li je moguće da netko uistinu ne voli svoju djecu nakrajnje užasan način? Čitao sam i čitam njene kolumne, posebno kada mi netko skrene pažnju na njih. U nekoliko navrata sam vrlo detaljno analizirao njene kolumne, posebno one u kojima se doticala židovstva, Izraela, polemizirao i na jednom portalu u Izraelu, u zagrebačkom "Ha Kolu" htjela je jedna čitateljica polemiku, nisam se uključio... Ne znam kako si došao do zaključka da držim njena djela litararno vrijednim? Meni je to nesimpatična psovačko-vulgarna literatura...Jedan ugledni hrvatski pisac poručio mi je da joj pridajem preveliko značenje, da je to jednostavno perverzan način kupovanja čitatelja, a antisemitizam joj je usputan... kao i mnogi drugi anti-, anti-..
Ne znam, možda sam stvarno subjektivan, ali iritirajuće je to grebanje po Židovima, Izraelcima, Ani Frank...Dalmatincima, muškarcima...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

Nisam zaključivao, samo sam pitao - znam da i pišeš i čitaš pa me zanimalo. Ja sam pročitao tri njezine knjige i mogu reći da su joj knjige bolje od kolumni. Inače, nisam njezin velik fan. Ali stvarno joj priznajem "drugačiji pogled" na sve. Bračne odnose. Obiteljske. Seks. Sve.

Naravno da je iritirajuće. Mislim da više iritira muškarce nego žene. Kao što Bukowski više iritira žene negoli muškarce :)

Tko je glasao

zaphod,

šarlatanka

Hank i babeskura...dva različita svijeta:
iz ustiju mu divna...poezija cvjeta.
Ona sočno psuje...za sitnu lovu,
al kupiti ne može...prošlost si novu.
Divila se dr.ivi...lizala mu dupe,
sad okreće teze...mulja ispod klupe.

Tko je glasao

postoji li mogućnost da je žena samo - iskrena?

"Bila sam s mužem tri dana u Firenci. Držali smo se za ruke, u malim restoranima jeli ...
...Zašto vam ovo govorim? Zato što moje vršnjakinje već godinama nemaju pojma kako njihov muž miriše, umjesto da ga šutnu i krenu nekamo, život provode izvlačeći iz otrcanih novčanika fotografije svoje unučadi pa ih okolo pokazuju. One koje nemaju unuke razgovaraju o djeci. Njihova su djeca odrasli ljudi koji se dave u dugovima, kreditima i kuknjavi. Neki rade i slabo zarađuju, drugi ne žele raditi jer im se ne nude pravi poslovi, treći u trideset i petoj računaju koliko će im roditelji još poživjeti i što će im nakon njihove smrti ostati..."

I to je istina.. a istina JE iritirajuća...

"Jer dok prešućuješ istinu - onda si simpatičan.
A kad odlučiš podijeliti ono što te možda muči...
Doli istina - samo laži hoćemo!!
fine, kulturne, u celofanu i sa mašnom!"
http://pollitika.com/ajmo-blatiti-predsjednika-josipovica#comment-284500

p.s.
Ja bih voljela u njezinim godinama imati pojma kako moj "muž" miriše..

Tko je glasao

ja ju smatram izrazito

ja ju smatram izrazito inteligentnom osobom. i vrlo jakom.

ostalo je sve prašina...konji...znate već spiku...

Tko je glasao

Pretpostavljam da nisi

Pretpostavljam da nisi odgovorio na pitanje jer si ga shvatio kao retoričkim. Cijenim takvu samokritičnost s tvoje strane, pa ću odgovoriti shvatiti kao potvrdan.

Tko je glasao

ovaj...

... na retorička pitanja se, u pravilu, ne odgovara.

Tko je glasao

Bravo! Zato sam, naime i

Bravo! Zato sam, naime i napisao da si pitanje očito shvatio kao retoričko kad nisi odgovorio.

Eto, hvala što si i ovim primjerom to potvrdio.

Tko je glasao

daj još...

Ti si shvatio da sam ja shvatio da je pitanje retoričko... pa si zaključio da je odgovor potvrdan?

Bravo :)

Tko je glasao

Da, i mislim da je zaključak

Da, i mislim da je zaključak točan, štoviše empirijski potvrđen.

Na stranu to, imaš li nešto konstruktivno za napisati? Dakle, ne pseudoargumente bazirane na kriteriju popularnosti( ona piše pod imenom i prezimenom, zamisli ti to!!! Hitler je pisao pod pseudonimom?), ne o mom tobožnem jalu spram Vedrane Rudan, ne o meni. Ponavljam, ne o tome! Već nešto konstruktivno. Nešto argumentirano o mojoj kritici Vedrane Rudan? Jesi to u stanju?

Tko je glasao

težak zadatak...

Misliš nešto ovako konstruktivno i argumentirano s čime si započeo raspravu?

Rudanica je poremećeno i bolesno stvorenje...

Moram priznati da nisam. Ja sam u stanju pisati samo kretenarije :(

Tko je glasao

I što je sporno u toj ocjeni?

I što je sporno u toj ocjeni? Tko čita njene tekstove vidi silne izljeve mržnje, paranoje, neznanja, pogrešnih zaključaka.

Tko je glasao

@superhiče

Gle, ako ti ne razumiješ da ona upravo tako piše - da bi je ljudi čitali (i kupovali novine s njezinom kolumnom) e da bi mogli reći "ah, svašta je ovaj puta nadrobila ova Rudanica" - tvoj problem.

No - izljeve mržnje, paranoje i neznanja može imati svaka budala i to obično nije zanimljivo za čitanje. Nasreću (ili nažalost) žena ima mozga - pa joj uspijeva ostati zanimljivom otkako se pojavila na književnoj sceni.

A sad mi priznaj jesi li ikada čitao i neku njezinu knjigu?

Tko je glasao

Aha, ona je šovinističko i

Aha, ona je šovinističko i glupo stvorenje da bude čitana. Pa vidiš to bi bilo još i gore. No nije, ona je napatvoreno glupa, paranoidna, neobrazovana i ekstremna.
A što se tiče mog priznanja, jesam ikad tvrdio da sam čitao njene knjige? Nisam! Niti imam namjeru. Iz javnih nastupa i kolumni je vidljivo o kakvoj je osobi riječ.

E sad, što tebe pogađa moja kritika te ludare, to je već pravo pitanje.

Tko je glasao

zaključak bi bio

Ja sam pročitao tri njezine knjige. Ti niti jednu.

Ja o piscu (ona je prvenstveno pisac knjiga) zaključujem iz djela, ti iz javnih nastupa.

Ja tvrdim da je žena uopće nije glupa nego smišljeno provokativna, ti tvrdiš da je nepatvoreno glupa.

Ja pokušavam pričati koliko-toliko kulturno, ti pisanje drugih nazivaš kretenarijama.

Zaključak: ti si vjerojatno u pravu, jer imaš sve argumente na svojoj strani :)

p.s. Vjerovao ili ne, ja ti baš ne cijenim Rudanicu kao pisca. Ali još manje cijenim nazivanje nekoga bolesnim - zato je branim.

Tko je glasao

Blago umjetnicima, za njih

Blago umjetnicima, za njih postoje posebni, posebni kriterij. I kad se poseru i kad silno smrdi, to nije govno, to je umjetnička instalacija.

Tko je glasao

ti mi djeluješ

kao potencijalni umjetnik - nižeš instalaciju za instalacijom. Možda da probaš kao muški pripadnik sličnog žanra?!
Ako plaćaju i čitaju Vedranine uvrede, čitali bi i tvoje!
(ili ne bi, pa si zato toliko i ogorčen na nju:))

Tko je glasao

Zaphod@

Plus uz ipak malu digresiju. Vrijednosni sud o nekoj knjizi je teško gledati kroz prizmu prodanih primjeraka, barem u današnje doba. Vidiš pročitao sam gotovo polovicu knjige Nives Celzijus kojoj je naknadno udjeljen Kiklop za istu. Šund je blaga riječ.

Tko je glasao

@Rebel :)

Dok sam stiskao gumbić "Objavi" znao sam da će mi netko spočitnuti Nives Celzijus...

Ali što tu reći. U stara mračna vremena autori su se plaćali (uz obilatu pomoć državnih institucija) prema kvaliteti djela (ili jačini političke veze) i po broju autorskih kartica.

Danas postoje neke minimalne nagrade kvalitete koje nisu vezane uz prodaju (putem Ministarstva kulture, npr. ili nekih manjih natječaja... ili recimo VBZ-ove nagrade od 100.000 kn). Sve ostalo - direktno je vezano uz tržište i prodaju. Pretpostavka je da knjige kupuju relativno pismeni ljudi - no, ipak se tu i tamo omakne jedna Nives. Knjiga Vlatke Pokos je recimo prošla užasno loše. Kao i knjiga Simoninog supruga. Dakle, ne prolazi svaki šund. Samo sisati :)

p.s. Svaka ti čast - vidio sam je na ogromnom sniženju (Nives) ali se nisam uspio ohrabriti da je kupim. Dobio sam je u PDF-u zato :) Fantastično književno djelo :))

Tko je glasao

Žena mi radi u tiskari..

...pa su dobili za Božić nekoliko knjiga, među njima i "Golu istinu". Pročitao sam pola (više nisam mogao) čisto da vidim koga je to sestrična zahebala kada je te godine umjesto Nives dobila Kiklopa za svoj književni prvijenac.

Tko je glasao

zajedničko -sinkronizirano grebanje

godinama ne gura nos daleko od svoje domovine koja je na drastičan način protjerala većinu svojih Srba, koji su ovdje obitavali stoljećima

@ Ljubo, a zašto ti opet, i po tko zna koji puta, grebeš po Hrvatskoj:

- zbog toga što Rudanica grebe tvoju "Domovinu", iz tko zna kojih razloga?

Zašto Hrvatskoj pripisuješ jednu Rudanicu? Zato što se možda rodila u Hrvatskoj?
Nisam sigurna u to!
Zato što propagira hrvatske interese i stavove?
Nisam sigurna ni u to!
Zato što je ona neki politički faktor u Hrvatskoj? Zato što je jedna od najcjenjenijih književnica u Hrvatskoj?!
Ni to nije.

- zato što ovu zemlju iskreno i iz dubine svoje duše obožavaš "grebati", pa joj opet podmećeš kao nevine i kao namjerno istjerane:
one koji su bježali zbog svoje nečiste savjesti,
one koji su bježali zbog zločina koje su godinama činili (protjerivali, granatirali, ubijali, silovali, odvodili u logore, rušili gradove i sela, ...),
one koji su bježali zbog straha od osvete jer su u mogućim djelima svojih neprijatelja vidjeli djela koja bi oni činili na njihovom mjestu (vidjeli su sebe),
one koji su bježali zbog propagande i straha, te slušanja onih koji su im bili inspiratori i podstrekači zla?

-zato što ti odgovara njeno grebanje po Izraelu, pa tako i ti možeš grebati po Hrvatskoj pripisujući joj Rudanicu, kao osobu od nekakve izuzetne važnosti i bitnosti za RH, a ona je samo obično, sporedno piskaralo koje se ističe vulgarnošću, kojom šokira i zarađuje?

Konačni rezultat Rudaničinoga grebanja po Izraelu je, njeno i tvoje, zajedničko -sinkronizirano grebanje po Hrvatskoj.

Čini mi se da Rudanica, iz "silne ljubavi prema Hrvatskoj", namjerno stvara razloge da ju grebe tko stigne, pa i ti @Ljubo.

Tko je glasao

Đe ih nađe

#I te kritike i neinformiranost mogli bi se razumjeti ga gospođa Tamica R. godinama ne gura nos daleko od svoje domovine koja je na drastičan način protjerala većinu svojih Srba,#

Stvarno nije jasno gdje uklopi u ovu temu "protjerane Srbe".

Tražiš istomišljenike po svaku cijenu ili....

Eto,recimo ja isto mislim da Naoblačena (suprotno od Vedra) često piše gluposti,pa i ovaj puta.

Međutim, kakva je poveznica sa "drastično protjeranim Srbima".

Kojim Srbima. Pa dosta ih je bilo na ovoj strani,ako misliš na zadnji rat.

Uglavnom,antisemitizam nije glavna poruka u ovom Rudaničinom tekstu i mislim da si malo pretjerao.

sve dobro...

Tko je glasao

ne bih tako reagirala na

ne bih tako reagirala na Rudanicinu kolumnu. ...

Mi ovdje imamo iskrivljen stav prema puno stvari..

Ako ja sad napisem da me nervira stupidno pravo manjina na pozitivnu segregaciju i da je to idiotizam.. vecina nacionalista ce me prihvatiti kao sebi simpa. srbi ce me mrzjeti jer sam sovinist. politicari ce reci da nije u redu napdati ustav. .. a ja sam samo rekla sto mislim, niti volim niti mrzim niti sam politicar..

ako kazem da su jevreji pokrkali hrpu arapa, da je nacionalizam jako prisutan te da bi za puno stvari trebali odgovarati u haagu .. jesam li anti semit?

ako kazem da NDH pokrala i pobila hrpu zidova, jesam li srbin ili zidov ili antihrvat?

ako kazem da je zidovska drzava potpomognuta americko-zidovskim kapitalom kljucna za prenos US interesa na Bliski Istok.. jesam li anti-semit?

mislim da je dnevnik prevelika reakcija na ono sto je rudanica napisala, i nadasve bespotrebna..

mislim da ako kazes o losim potezima neke drzave ili njenog vodstva ne znaci da si mrzitelj tih ljudi koji zive tamo, niti da ih smatras manje vrijednim..

ima previse tabu tema. i tema koje su zabranjene jer uzrokuju tko zna sto.. zabrane koje pogoduju bas onima koji imaju razloga sutjeti.

ako je covjek cist moze kritizirati.

no reakcije kao ova, uz posebnu napomenu da netko tko zivi u drzavi koja je u II.svjetskom ratu ubijala zidove, sada proganjala srbe.. .. je bas u skladu sa ganjanjem duhova koje sprecavaju da svi mi koji nemamo problema ni sa zidovima, ni sa srbima, ni sa hrvatima, ni sa jednom politikom... ne smijemo reci ono sto mislimo. radi visih interesa koje s nama ama bas nikakve veze nemaju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof Kritizirati da, ali...

Kroz cijeli dnevnik provlači se stav, kritizirati i izraelsko vodstvo, ali ne na ciničan, uvredljiv i opsesivan način. Tamica Rudanica to radi GODINAMA, po ocjenama mnogih, na krajnje VULGARAN I, CINIČAN I TENDENCIOZAN NAČIN. Otkako se bavim likom i djelom te persone, ovo je već sedmo-osmi ispad. U tom kontekstu, njena pojava poprima drugačiji karakter i značenje.
A da kritike ima i treba b iti i svjedoči oko pola Izraela koji kritički govori i piše o potezima svog vodstva, ali u osnovi, poštujući ga.
Nema u toj raspri "viših interesa", lunu moj, ima samo stila koji je probavljiv i stila koji niije probavljiv.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

vulgarno, cinično i tendenciozno...

... je njezin stil - tako si je opisao. Mogao bih se složiti. Ali žena ima mozak - čim uspije naći kut gledanja na stvari koji iznervira gotovo svakoga. Dakle - ona je anti. To ne znači niti anti-semitizam, niti išta konkretno ... samo anti.

Tko je glasao

kratko sam ovdje.. procitala

kratko sam ovdje.. procitala sam one dole komentare.. i kako si poznat po borbi protiv antisemitizma.. to je sve sto znam..

ja ti hocu reci

..da ti je reakcija, ukljucujuci dodatne komentare tendeciozna. pro-zidovska, vise lici na neku losu zidovsku propagandu nego na kritiku rudanicinog teksta, i izgleda vise kao borba protiv nje same, ne samo navedenog clanka.. .

..da iz sebe radis covjeka koji mrzi sve koji kritiziraju jevreje.. ovako ili onako..

pa postajes u samoj biti, sam to sto kao kritiziras. anti-semit, pro-semit ... gdje je razlika?

jer na ovakav nacin prezentirano pro-nesto je sigurno netko tko ima anti-nekog drugog...

gdje je razlika izmedu apriori negativnog stava prema nekom (kod tebe u tekstu su to arapi) ili ako uzmemo da si u pravu (u sto sumnjam) rudanicinog anti-semitskog stava?

uz to jos dodajes stradavanja zidova i srba u hrvatskoj, sto svakako nema veze sa temom rudanicinog teksta.. a o samom dnevniku donosi za mene vrlo negativno misljenje te on postaje parolaski, tendenciozni, anti rudan dnevnik...
ne kuzim kakve rudanica ima veze s tim? prenositi NDH krivnju na rudanicu, kakvog to smisla ima? Ona nije bila predsjednik ni nikakav voda ni u jednom ni udrugom slucaju. To je ono sto mrzim, neku drzavnu, krivnju visokopozicioniranih politicara nekog doba prenositi na Osobe koje s tom politikom nemaju veze, samo zato sto su drzavljani tog naroda je stupidno. To daje vrlo negativnu sliku o cijelom tekstu.

dalje u komentarima kritiziras "kritiku zidovske vlade, uprave, vlasti" ... i proglasavas to antisemitizmom.. to je ispod svakog nivoa zdravog razuma.

uprave drzava, cine javne licnosti, koje svojim djelima izazivaju kritiku siroke javnosti. ni u ludilu kritiku djelovanja nekog predsjednika ne bih mogla nazvati "anti-nacionalizmom" protiv tog naroda.
u svakom slucaju ne treba se odnositi sa duznim postovanjem prema nikom s cijom politikom se ne slazes.

osobno, o sadasnjem izraelskom predsjedniku, tesko da bi itko slobodouman na svijetu mogao imati pozitivno misljenje. i to to jako dobro znas..

gaza.. jest geto. svatko tko nije opterecen zidovskim nacionalizmom ce to reci.

ono sto ti hocu reci je ..

...da radis suprotno od onog sto zelis. ovakvim dnevnikom izazivas antagonizam prema jevrejima, i to od ljudi kojima to nije na kraj pameti.

..da sebe prikazujes kao zidovskog nacionalistu. svaki nacionalizam kao akcija, jaca to isto kod druge strane. oni se medusobno hrane. jedan bez drugog skoro da ni ne egzistiraju.

radis isto sto radi jergovic srbima u hrvatskoj, ili sdss trazeci povlasten polozaj srba..
radis isto sto je hrvatima dala tudmanova "pametna" politika velicanja NDH..
radis lose..

Svari treba sagledati onakvima kakve jesu. Reci naprosto istinu.
Ne pravdati neki zlocin, nekim drugim zlocinom..
Ne prenositi krivnju sa jedne osobe na drugu.
Ne raditi zrtvu od ljudi koji to nisu.
Ne velicati one koji to ne zasluzuju.

evo, i mene si doveo u situaciju da branim rudanicu, a posebno njene tekstove koji me uopce ne odusevljavaju... no ne zbog tako silno "uzviseno negativnih" stvari kao tebe...

pa mislim da bi borbu protiv antisemitizma i svih ostalih antija trebalo raditi sasvim drugacije. jer ovakav nacin proizvodi samo suprotno od zeljenog (bar se nadam da to nije zeljeno).

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof, ppetra... Malo guglanja, ne bi škodilo...

Eto, ako vas zanima u širini u vremenskoj dubini pisanje Vedrane Rudam o Izraelu Židovima itd. pogledajte preko googla moje, i ne samo moje, tekstove na temu njene rabote. Ne radi se o jednoj rečenici, naglašavam, radi su pronađenom receptu, sustavno i tenedenciozno korištenom, da preko leđa Židova (pored ostaloga, ali najviše svojim drskim vulgarnostima) prodaje dobro svoje umjetnički upitne knjige.
I nema tu neke mržnje ili grebanja Hrvatske od moje strane. Mene zanima vrla Tamica Rudan, kao i okolina koja joj godinama dozvoljava seruckanje po Izrealu, Židovima itd. Ima jedna stvar gdje bi obje mogle biti u pravu - nezgodno je kada Židov sam brani Židove, ali kako nema reagiranja intelektualne hrvatske javnosti, onda sam tu kako bih sebi i drugima razjasnio o čemu se radi.
Inače, mnoge analize, u koje sada ne možemo ići, pokazale bi sličnost Palestinaca u Izraelu, s nekada, Srbima u Krajini odnosno Hrvatskoj... Palestinci iz 1991. i dalje su u Izraelu, ali hrvatski Srbi u velikom postotku, protjerani su iz Hrvatske i to su obične konstatacije. Izrael je Palestincima dao visok stupanj autonomije, Tuđman, po mome, nije znao riješiti srpsko pitanje u Hrvatskoj i od hrvatskih Srba napravljena je dvostruka žrtva: sjebo ih je krvnik i diktator Milošević, manipulirajući njima, ali i Tuđman bacajući ih na ulicu iz državnih službi nove Hrvatske, i na druge načine, i stvorivši si tako jezgro balvan revolucije na koje se nalijepila Miloševićeva JNA što je uzrokovalo sukob s elementima građanskog rata.
Da li Rudanica predstavlja Hrvatsku, koliko je ozbiljna, koliko vrijedi... nije presudno. Ona je u javnosti desetak godina, kada je rijeć o Židovima i Palestincima s uvijek istom pozicijom i nedostatkom elementarnog uvažavanja naroda i države o kojima piše.
Da li ja pak grebem Hrvatsku svojim kritičkim tekstovima desetljećima, druga je i duga priča. Mislim da nisam ni manje ni više kritičan prema HDZ vlasti od mnogih koji se ovdje javljaju..I da sam BIJELIĆ, a ne WEISS nitko ne bi trznuo na te kritike, ovako uvijek jedna te ista grupa-uz male razlike- dozvoljava si svakojake komentare na moj račun, mjesecima,sve do govora mržnje.. Da sada ne spominjem neostvarena građanska prava na imovinu obitelji Weiss koja je bezdušno prodana na dražbi, do izostanka odštete za dinamitom srušenu vikendicu.. Ja malo grebem, kao je obitelj Weiss desetljećima izgrebena, od ustaša, komunista i "tuđmanovaca"..
Pogledajte samo malo ispod upisa čiji su minusi tu, pogledajte to, ako vas uopće treba zanimati taj neviđeni mobbing koji se i dalje nastavlja, iz dnevnika u dnevnik. Ali, mene to više ne brine, to je tako i čudilo bi me da je drugačije. Ali, moram upozoriti sve koji rade mobbing da s njim nećete promjeniti moje stavove i mišljenja jer ona su utemeljena u životnu iskustvu i brdu literature koje je oko mene. Popisujem svoju privatnu biblioteku JUDAICE, sada sam kod negdje 1300 naslova, a imam za upisati još oko 1000 knjiga, na različitim jezicima. Imam i jednu od najvećih zbirki antisemitskih knjiga, plakata, brošura u Hrvatskoj. Da nesreća bude veća to sam brdo knjiga, bar 2/3, i pročitao...
I svakome preporučujem posjet Izraelu jer dok se ne ode na lice mjesta gotovo je nemoguće razumjeti kompliciramnost odnosa Izraelaca i Palestinaca.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@ljubo

gubis se izmedu objektivnog stava prema stvarnosti i onoga sto te osobno dira..

svi koji su imali imovinu su je izgubili u promjenama drzava. bili zidovi, hrvati ili kaj god hoces..
ratovi i promjene drzava tome sluze, izuzetna su prilika za lopovluk

samo oni koji se ukljuce u politiku nekog trenutka aktivno, uz uvjet da imaju dobar zeludac mogu izvuci osobnu korist. bilo to spasavajuci valstitu imovinu ili grabeci tudu.

i to je tako. nisi tako prosao zato si zidov, nego zato sto nisi bio na pravoj strani. i mnogima drugima se to isto desilo, i nikad nece dobiti svoju imovinu natrag, a nisu zidovi.

fali ti sirene u pogledu. ako te se nesto osobno tice izgubis objektivnost, a to nije dobro.

meni kad se tako nesto dogada, onda se sjetim onog sto se 90-tih stalno dogadalo..

ljudi su ostajali bez posla. evidentno se tudman trudio otezati srbima, pogotovo onima na vecim polozajima. no ono sto je mene tada nasmijavalo je...

svaki srbin koji je izgubio posao je rekao da je to zbog nacionalnosti. hrvati su gubili posao zato sto su tvornice propadale. a znas li sto je istina sa srbima ?

neki su gubili posao zato su srbi, a neki zato sto posla nije bilo, isto kao i hrvati. ali ja nijednog nisam cula da je to tako rekao. ljudi vole biti zrtve "visih" nepravdi..

u ovoj drzavi je radikalnost normalna pojava, svakodnevna. sto ti mislis da tebe vise uzrujuavaju radikali od mene? otkud ti takva prepotencija? ili je to ekskluzivno rezervirano za zidove?

braneci neargumetirano sve izraelske poteze, dnevno politicke propagandne akcije.. itd.. postajes samo zidovski nacionalist.. time brises sve istinito sto si rekao o tudem nacionalizmu.

jer radikalni pokreti su radikalni. svejedno je koja nacija ih upraznjavala. tada i oni dijelovi koji se odnose na objektivne kritike tudih drustava postaju nevazece.. zanemarujuce.

ja ne vidim razliku u izmedu onih koji mrze slovence, ili zidove ili srbe ili hrvate.. ili velicaju svoje bez imalo kriticke misli.

oni su svi jednaki. i sve sto kazu prestaje biti vazno. zato ovo sto radis nije dobro za jevreje, prvenstveno.

a sto se imovine tice, oduzimanja, krade i slicnog.. vrijedi ti isto kao i ono za srbe 90-tih.. imovina je oduzeta onima koji nisu bili uz trenutnu vlast kao junose, a pogotovo ako su je kritizirali..

nikad neces dobiti natrag svoju imovinu.. niti steci tudu kradom.. jer da bi ju dobio prvo se moras dobro uvuci u dnevnu politiku. ako to ne mozes, tko ti kriv. kao i svima ostalima kojima se to desilo, bili zidovi,srbi,hrvati,nijemci... uzeto je zato sto se imalo. to ti je osnovni i jedini razlog. ovo drugo su samo opravdanja koja razliciti rezimi koriste za kradu.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof Godine??

Ne bih ulazio u polemiku s nepristojnim pitanjem o tvojim godinama i životnom iskustvu, ali izjednaćavati gubitke Židova - u ljudskim životima, materijalnim vrijednostima, duhovnim gubicima, jednostavno nije stvar osjećaja, nego činjenica. Židovi ih, od pojedinca do pojedinca različito percipiraju, no najjednostavnije statistike, koje mi se ne navode u detalje, jer me zaprepaštavaju i iritiraju, govore da ti gubici ne mogu biti jednaki. Tako bi me, kao, trebala utješiti, ili?
Usput, samo koji podatak: negdje 1941. na području Kraljevine Jugoslavije živjelo je oko 70 000 židovskih duša, godinu 1945 dočekalo je slobodu s glavom na ramenu oko 5 000 Židova. "Der Spiegel" upravo ovih dana iznosi još šokantnije podatke.Uglavnom, radi se o 90 postotnom nestanku naroda, pa se stoga i koristi termin holokaust, šoa, ili genocid.
U bližim obiteljima Weissovih smrtno je stradalo oko 50 osoba, bližih i daljih rođaka, što je oko 80 % rođaka. U Virovitici gdje se sada momentalno nalazim l941. registrirano je oko 240 židovskih duša, koliko mi je poznato, do sada se u popisu stanovništva Virovitice Židovima izjasnilo - 3 ( tri) osobe. Po popisu članova sadašnje Židovske općine, Židovima se mogu još eventualno izjasniti samo bračni partneri Židova, što je minimalna vjerojatnost.
Iza sebe je ta cvatuća židovska zajednica ostavila vrijednu imovinu, neku upotrebljivu i 1994. kada je moj otac predao kao suza čiste papire tražeći imovinu u naturalnom obliku natrag! Dobio je, nakon godina sudovanja, dionice koje su danas jedva spomena vrijedne a imovina na koju smo reflektirali, mog još tada živog oca, drsko je prodana na dražbi pred jednim sudom - jednom branitelju...On ju je preuredio i za koji dan otvara - na tom mjestu šest lokala...
U većini država Europe imovina Židova bez titulara objedinjena je u jedan fond i koristi ga preostala židovska zajednica. U Hrvatskoj nema sinagoge na mjestu Praška 7, Hrvatska nema jedan centralni spomenik postradalim Židovima, nema Centralni židovski muzej, porušeni su mnogi antifašistički spomenici, židovska groblja se ne održavaju kako bi trebalo jer nema živih koji bi se brinuli o grobovima mrtvih...Od moje generacije oko 80 % Židova više ne živi u Hrvatskoj, raseljeni su od Izraela do USA i Australije... I ono što bi vas moglo šokirati, od ogorčenih potomaka hrvatskih Židova u Beču, Hrvatsku sam branio, nećete vjerovati, ja, Ljubo Ruben Weiss...preporučujući ima, pored ostalog, Jadran za ljetovanje...Ne morate vjerovati, sretao sam takve Židove koji su govorili - ni mrtav u Hrvatsku, srećom sretao sam manje ogorčene, da ne kažem normalne.
I tako, svi smo JEDNAKO na gubitku...? Nismo, jer Židovi koje poznajem nisu izgubli vjeru i nadu, niti će dozvoliti da izgube jedine sigurne luke, luke Izraela, niti će ikada dozvoliti rasprodaju Izraela, kao što su izdajnici rasprodali našu, moju i vašu, Hrvatsku...
I molim da me razumijete, za daljnju raspravu na ove teme, na ovaj način, nemam volje. Kao što moj pokojni otac, logoraški broj 121 729 (Auschwitz-Birkenau) nije mogao gledati filmove s radnjom u konc-logorima... Da, i očekujem da me Skviki, ili netko sličan, pita kako to da moja majka nije bila u konc-logorima..???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci