Tagovi

"Oluja"- ime za pobjedu

„Oluja” -ime za pobjedu

pollitika Neovisni, ali ne i neutralni

Dan pobjede nad fašizmom 9. 5.1945. slavi se širom svijeta. Prvi puta od 1945. u povorci povodom proslave toga dana marširaju i bivši nacisti. Kažu, da su i oni, i njihove obitelji patili, pa se svi prvo trebaju sjetiti njih, njihovih patnji, njihovih preseljavanja, kako bi rat protiv fašizma mogao biti legitiman.
„Žrtva je žrtva”.
„Zločin je zločin”.
„Zločin treba individualizirati”.

Ali,..., svijet na Dan pobjede slavi pobjedu nad zlom i ne pita se hoće li mu žrtve tadašnjih fašističkih naroda, svojim patnjama, dati naknadnu legitimnost ili ne.

Spominjanje “Dana D”, kao dana nakon kojega su započele velike patnje fašista, ne dolazi u pitanje zbog tih njihovih patnji, već se taj dan ističe s ponosom, s pijetetom prema žrtvama savezničkih snaga, s divljenjem prema hrabrosti savezničkih vojnika i vojnoj taktici njihovih zapovjednika.

Kada najveći olimpijski pobjednik, plivač Michael Phelbs, kaže da je “Dan D”, onaj dan kada će on postati olimpijac s najviše medalja u povijesti, nitko, zbog patnji izazvanih fašistima, ne postavlja pitanje te njegove usporedbe.

...
5.kolovoza je u RH Dan pobjede nad srpskim fašizmom, ali zbog patnji koje su velikosrpski fašisti pretrpjeli pri svome porazu, politički predstavnici i neki aktivni učesnici uništavanja RH i njenoga brutalnoga komadanja srpskim paradžavicama u njoj, pokušavaju za taj dan stvoriti Hrvatskoj obvezu prethodnoga “izvinjenja – svih svima” kao pečata na legitimnost akcije “Oluje”!?

A hrvatski mirotvorci, samo prisustvo predstavnika, čak i učesnika srpske pobune protiv RH, u proslavi hrvatskoga “Dana D” – “Oluje”, pokušavaju prikazati kao davanje legitimiteta toj oslobodilačkoj akciji i cijeloj borbi hrvatskoga naroda za vlastitu opstojnost!?

Ta tko još traži priznanje legitimnosti, od svojih napadača, osim predstavnika RH?

Hrvatskome narodu je sve jasno i to pokazuje svojim stavom prema tome danu, iako hrvatski političari, pod pritiskom nesklonih svjetskih političara, imaju potrebu stalno opravdavati “Oluju” kao “legitimnu akciju”, i stalno se “izvinjavati” zbog toga što je rat bio rat, a ne viteška igra.

Umjesto isticanja kako je HV izvela vojnu akciju oslobađanja hrvatskoga teritorija, na preko 10 000 km2, i bila briljantni primjer malenoga broja kolateralnih žrtava za sve ratne sukobe do sada (44 civilne žrtve, od čega samo 1 od “prekomjernoga neselektivnoga granatiranja”), svjedoci smo samoomalovažavanja, samookrivljavanja, nametanja “traženja legitimnosti” od agresora.
Sve to s ciljem: udovoljavanja političkim snagama poraženoga neprijatelja i njegovih međunarodnih pokrovitelja; slabljenja hrvatske političke pozicije; te stvaranja političkoga mosta prema “Antinskome vojvodi”, u cilju opravdavanja, pred narodom RH, priželjkivanoga “obostranoga povlačenja tužbe za genocid”.

Samo spominjanje “Oluje”- hrvatskoga “Dana D”, u okviru sportske pobjede, toliko je traumatično za neke, da podižu pravu medijsku oluju, kako bi riječ “oluja” proglasili blasfemičnom riječi u kojoj dominira nacionalizam, dok istodobno spremno minoriziraju udarce sjekirama, kamenovanja, paljenja automobila, prijetnje smrću, nošenje šajkača i oficirskih kapa pri proglašavanju pobjednika na EP u rukometu, u Srbiji.

Nakon toliko medijske buke, tko će se još usuditi i spomenuti “Oluju” u kontekstu neke briljantne pobjede?

...
“Uvjeravam vas, da ćemo mi u Krajini, prije izginuti ili se iseliti iz Krajine u Europu, nego što ćemo pristati na bilo kakav život u bilo kojoj državi Hrvatskoj. Za ovaj svoj stav ja imam potvrdu u plebiscitarnoj, stoprocentno izraženoj volji srpskoga naroda u Krajini” (predsjednik „Vlade SAO Krajine”, Milan Babić, 1991.)

“Život u Hrvatskoj bio bi gori od svakoga rata. Život u Hrvatskoj- zar bi to bio život? Rat između RH i RSK mora se završiti pobedom jedne i porazom druge strane. Dok se to ne desi, rat se uopće neće i ne mora završiti.” (predsjednik „RSK”, Milan Martić, 1995.)

I..., otišli su organizirano, prema dokumentiranim naredbama, koje zbog konstrukcije lažnoga ZZP-a, ne predstavljaju važne dokumente za parodiju od suda u Haagu.

Tko je dao legitimitet „Oluji”?

-Agresor svojim zlodjelima: protjerivanjima, silovanjima, ruletnim ubijanjima civila projektilima teškoga naoružanja, paljenjima, rušenjima gradova i sela, masovnim egzekucijama, otvaranjima koncentracijskih logora u Srbiji, stvaranjima kojekakvih paradržavica, presijecanjima prometnih komunikacija,... i svojom politikom.

-Srebrenica, svojim primjerom neučinkovitosti „čuvanja sigurnosti u sigurnosnim zonama” i kumovanjima genocidnom ubijanju preko 8 000 ljudi.

-Bihać u okruženju krvnika tipa „srebreničkih heroja- nož, žica, Srebrenica” i prijetnja višestruko većim genocidom od srebreničkoga.

-350 000 hrvatskih prognanika i stotine tisuća izbjeglica iz BiH.

-Preko 15 000 ubijenih građana i tisuće nestalih.

-Pravo na obranu života.

-Priznata i ugrožena državnost RH.

-Zeleno svjetlo glavnoga svjetskoga policajca, iako protivno željama moćnih političkih pokrovitelja agresora.

-Pobjeda.

Jasno je i Haagu, tko je izvršio agresiju i genocid, ali zbog političkih potreba njegovih pokrovitelja, svojim političkim presudama Haaški sud pokušava unijeti posebne pravosudne norme, samo za RH i njenu HV, njeno političko i vojno vodstvo, njene generale i hrvatski narod.

Ne samo što za RH žele uvesti posebne norme pri oslobađanju vlastite zemlje, već i norme za povijesno sjećanje, norme za način slavljenja pobjede, za potrebu ”traženja legitimnosti” od političara poražene strane,... norme za korištenje riječi „Oluja” u simboličkome značenju.

Za Brammerza, haaškoga tužitelja, pitanje je: slaviti „Oluju” ili ne?
To je isto kao da se saveznike propituje hoće li slaviti 9.svibnja, kao Dan pobjede ili ne, jer eto, pri oslobađanjima, bilo je i nekakvih zločina prema agresorima, a i još nisu prošetali kojega nacističkoga političara u povorci, koji bi davao intervjue o legitimnosti Dana pobjede.

I zato svi koji traže legitimitet “Oluje”, nakon 1995., prešutno daju pravo agresora na agresiju, njegovo pravo na zločine, na genocid, na izbjegavanje krivnje, na neplaćanje ratne odštete, na ustrojavanje koncentracijskih logora, na prisiljavanje žrtve na povlačenje optužbe za genocid, na pristajanje jednake krivnje i na prinošenje „olujnih ratnika” kao žrtava prisilne, dirigirane, nepravedne i nemoralne pomirbe .

„Oluja” nije samo pomela višegodišnji teror nad građanima RH, već je ogoljela naslage lažnoga morala, glumljenoga humanizma, apsurdne „pravde”, onih koji drugima nameću nemoguće- rat u bijelim rukavicama bez ikakvih kolateralnih žrtava, a samima su im ruke krvave od zločina njihovih političkih zamisli, njihovih djela i namjernih propusta, dok njihove „kolateralne žrtve” brojimo širom Zemlje i bez traženja „topničkih dnevnika”.

Komentari

Nije za vjerovat

Gospodin Veljko Džakula traži zajednički spomenik za hrvatske heroje i četnike.

http://www.vecernji.hr/vijesti/u-oluji-su-stradali-srbi-hrvati-trebaju-i...

No nije prvi put, i hrvatski partizani su dobili zajedničke spomenike sa četnicima.

Tko je glasao

Već postoji zajednički spomenik hrvatskim junacima i četnicima:

@skviki, već imaju zajednički spomenik u Osijeku, u spomen na "zajedničko djelovanje", pa Veljko može biti zadovoljan:
Krasan spomenik, tako slikovito prikazuje i jedne i druge:
pollitika Neovisni, ali ne i neutralni

Tko je glasao

Evo još jednoga zajedničkoga spomenika:

Vukovarski vodotoranj, kao zajednički spomenik hrvatskih branitelja i četnika:
pollitika Neovisni, ali ne i neutralni

Tko je glasao

Ima zajedničkih spomenika i

Ima zajedničkih spomenika i po Srbiji.

Iako ne daju postavljanje spomen-ploče, same zgrade logora su zajednički spomenik i braniteljima i četnicima:

pollitika Neovisni, ali ne i neutralni

Tko je glasao

Ma sve 5....samo ovu dvoj'cu

Ma sve 5....samo ovu dvoj'cu u kravatama na slici nikako ne mogu staviti u nekakav iole pozitivni kontekst.

Tko je glasao

Di je nestao

Di je nestao Feniksov dnevnik?

Tražim ga i nidi ga nima.:):):)

Tko je glasao

ja sam mu dao "smrtonosni"

Kitz

Tko je glasao

@Kitz

Tko je glasao

Kitz

Tko je glasao

@grdilin

Tko je glasao

Nestao... u bespućima

Nestao... u bespućima povijesne zbiljnosti!.)))

Tko je glasao

kakvi to ljudi? ovom daju

kakvi to ljudi? ovom daju minuse...... :(

Tko je glasao

Oni koji u prošlosti traže svoju budućnost

kakvi to ljudi? ovom daju minuse...... :(

- Oni koji bi izbrisali planirane , sustavne srpske zločine i genocide , izjednačivši ih s pojedinačnim zločinima iz osvete ili koristoljublja.

-Oni koji jedino u nedavnoj prošlosti mogu naći sebe i svoju budućnost.

Tko je glasao

Jedan od tih koji bi rado iz

Tko je glasao

Kao zapaljena šibica u čaši vode

Tko je glasao

Je, primjetih ta

Tko je glasao

Opet "šibica u čaši vode"

Tko je glasao

To nije sporno, već činjenica

Tko je glasao

Nađi nekoga drugoga

Tko je glasao

to sam si i mislio. ono je

Tko je glasao

Oni koji jedino u nedavnoj

Oni koji jedino u nedavnoj prošlosti mogu naći sebe i svoju budućnost.

Na traktoru..? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Čini mi se

Čini mi se da treći puta neće biti traktora?

Tko je glasao

Kako ne? Koliko ti srce

Kako ne? Koliko ti srce želi... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

E nek smo im se

najebali matere.Trebali smo i više.

Zaslužili su puno veće zlo nego što su ga pokusali,a i zadesilo bi ih da nisu zbrisali,pičke kukavičke.

Pun mi je .... ove moderne političke korektnosti.

Niti su oni korektni niti smo mi anđeli.
Mrze nas a ni mi njih ne volimo.

sve dobro...

Tko je glasao

sto godina i 84 sata

preko sto godina politicki srbi ne prihvacaju istinu da su hrvatski gradjani
u pobuni ta politicka filozofija postaje ocigledna, javna i jasna
nikakva hrvatska drzava ne dolazi u obzir
ni vlastita zastava, grb, novac, policija, ako je to autonomija u hrvatskoj drzavi
i onda preokret, Oluja
sto godina nestade u 84 sata
tesko prihvatiti
ali je tako
gotovo
ova prica o neprihvacanju Oluje
je pokusaj nastavka
besmislen, kao i stogodisnja politika odbacivanja duznosti i prava
hrvatskog gradjanina
sto bi bila normalna srpska politika u hrvatskoj?
pocela bi odbacivanjem nasilja, etnickog ciscenja, progona i pljacke,
dakle odbacivanjem politike koju je vodila srpska politicka elita u hrvatskoj
postavila bi ozbiljno pitanje kako je do toga uopce moglo i doci
i sto treba uciniti danas da se takva politika ne ponovi
ovo sto govori dzakula nije dobro
tesko je srpskim politicarima suprotstavljati se mitu koji podrzavaju vrlo snazne sile u drustvu
tesko i opasno, kao sto pokazuje sudbina djindjica
ali ko ne moze, neka ni ne pocinje

luka

Tko je glasao

Ipak, stari ratnici ih bolje poznaju, nego mladi političari

Ovako je bilo tada:

http://www.youtube.com/watch?v=4dV6avHIw0o

Kažu promijenili su se i pozvali su ih na obilježavanje "Oluje", a onda se potvrdilo ono narodno: "Vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud":

http://www.index.hr/vijesti/clanak/dzakula-nakon-kninske-proslave-u-beog...

Veljko ostaje Veljko, savoštrbačkih "manira" i svoju patnju zbog poraza u "Oluji" i vojničkoga kukavičluka koji je urodio najbržom bježanijom u povijesti ratovanja, pokušava i dalje opravdavati i prikazati kao planirano tjeranje Srba iz RH.

Valjda su Babić, Martić,..., on- Džakula, Stanimirović, ...i svi ostali koji su imali značajne uloge u pobuni Srba u RH, slušali Franju Tuđmana, koji je tu pobunu očito osmislio (.))), jer je upravo ta "pobuna" potjerala Srbe iz RH, a traktorsko bježanje bilo je samo finiš te trke iz RH, u kojem su vojno i političko vodstvo "RSK" imali ulogu "zeca" koji diktira brzinu trke, a start za tu trku- maraton imena "Velika Srbija", opalio je njihov vožd Milošević na Gazimestanu.

Srbinu, poput Veljka Džakule, lakše je okrivljavati dr. Franju Tuđmana i politički vrh Hrvatske, nego li otvoriti oči i priznati da su potjerali sami sebe, da su trčali prema zamislima svojih "zečeva", da postoje dokumenti koji potvrđuju kako su sami isplanirali i organizirali bijeg, prema naredbama svojih ljudi.

Hrvatski "mirotvorci", po već tko zna koji puta, svome narodu daruju ugrize "vukova koji mijenjaju dlaku, ali ne i ćud", i puštaju ih da nakon ugriza ovdje opet zavijaju poznatim tonovima" velikosrpskih vukova : http://www.index.hr/vijesti/clanak/savo-strbac-ovo-je-zadnji-put-da-hrva....

ps.@drvosjek, tvoj komentar činio mi se preoštar i nisam ga odmah plusirala, ali Veljko je pokazao svoju stalnu ćud, bez obzira što su ga političari, koji predstavljaju hrvatski narod, ali ne postupaju po njegovoj volji, pozvali na obilježavanje "Oluje" kako bi pokazali dobru volju za zalječivanjem ratnih rana i dokinuli podjele u RH.

Ipak, stari ratnici ih bolje poznaju, nego mladi političari, i zato plus.

Tko je glasao

U svezi glede malog mede

U svezi glede malog mede Veljka Džakule, na Krsnikovom dnevniku "Hrvatsko političko čelništvo nastavlja relativizirati „Oluju“ korisnik Robot je donio mali podsjetnik:

"31.10.1991 - Presretnuti razgovor Karadzic - Veljko Dzakula"

Prava uživancija, zar ne? Ne znam samo jesu li, ehm, predsjedniku Josipoviću ovo pustili prije negoli je deliju, ahm, pozvao na proslavu Oluje :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@robotova zasluga

Upravo je @robotov komentar, i njegovo navođenje odgovarajućega linka, "kumovalo" gornjem mi komentaru!

Link sam prenijela u svoj komentar jer je tako "slikovit" u opisu "vuka koji dlaku mijenja, ali ne i ćud"

Tko je glasao

Nije baš on-topic, ali kad

Nije baš on-topic, ali kad smo već u svezi glede malog mede osoba sličnih Veljku Džakuli, evo jedne Sanje koja je sva pomodrjela od govora mržnje:

Knin i Čavoglave, svjetlo i mrak

"...tko jednom svojim očima vidi to u Čavoglavama, toga se do kraja života sigurno neće dati razuvjeriti da su Hrvati krvoločno ljudoždersko pleme koje jede tuđu dojenčad pečenu ispod peke..."

Vjerovali ili ne :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

jezik mrznje

sanja je pukla

luka

Tko je glasao

Vrlo kratko kroz polu salu i sl.

http://youtu.be/A4I9DMSvJxg

Globalno gledano jedina vazna stvar je odnos SAD - Rusija.
Pogledajte kartu bivseg SSSR-a, Pogledajte gdje se nalazi Kina. Razmislite o aktualnoj situaciji....
Uzmite u obzir da u Rusiji, gotovo podjednako kao i u Kini postoji vise desetina potpuno minoriziranih etnickih grupa koje broje par miliona ljudi.
Koliko je jos zemalja sa etnickim skupinama koje bi rado slijedile put osamostaljenja,... !!!??? koliko njih ima podjednako i legitimno pravo na svoju verziju pobjede ....
Ono sto mene muci jest da na nama jos dodatno pokazuju koliko je to tragican put - pa ti onda jos slavi pobjedu.

Jest pobjeda i to kakva (tenkovi sa Dinare), ali treba se prilagoditi i ako je kome do slavlja onda neka tiho slaviti ( I lumpujte, al' lipo polako J.B.). Ne izazivati vraga.
Oprez prije svega.

PS Strasno me vrijeda prozivanje za lose slavljenje i slabo domoljublje. Slavimo kako mozemo i znamo (a ocigledno znamo samo ovako kako znamo). Nikad nisam bio protiv laznih branitelja, vec sam oduvijek protiv prokazivaca laznih branitelja (vrhunac laznog braniteljstva je manijaklano prokazivati lazne branitelje).

Tko je glasao

v vm "pbjdnc", p čtjt ...

... plcrjt d srć zdvljstv št st tk "vlčnstvn" pbjdl št st nm tk "vlčnstvn" držv "stvrl" ...
< hrf="http://www.ndx.hr/vjst/clnk/vdrn-rdn-sttn-tsc-nzpslnh-gldnh--cjnh-cm-dm--st-sm-njhrbrj-pcj-sb--glv/630117.spx" ttl="http://www.ndx.hr/vjst/clnk/vdrn-rdn-sttn-tsc-nzpslnh-gldnh--cjnh-cm-dm--st-sm-njhrbrj-pcj-sb--glv/630117.spx">http://www.ndx.hr/vjst/clnk/vdrn-rdn-sttn-tsc-nzpsl...

Dbgd vm djc tk "stvrl" tk "pbjđvl"!

Tko je glasao

Dajem plus ovom komentaru da

Tko je glasao

@Skviki

Tko je glasao

nema ništa pobjedonosnije od pobjede

Kad slavim Dan pobjede 5.kolovoza onda mi nije ni do brojaka ni do statistika nego do proslave. Ja dakle slavim a za sve ovo drugo što spominjete postoje institucije koje se trebaju time baviti.

Tko je glasao

Da imamo

Da imamo Hrvate na vlasti u Hrvatskoj ne bi trebalo komentirati i istinom osporavati ono što nam agresor iz Srbije ali i iz Hrvatske osporava.Hrvatska je država Hrvata i svih drugih građana koji je imaju kao svoju domovinu.

Tko je glasao

pogrešni podaci u tekstu

Ah, kako mrzim kada o temi pišu oni koji ne znaju, koji prešućuju, koji iskrivljuju.

Prema svim podacima žrtve su se kretale malo drugačije nego što navodi autorica:

Oko vojnih žrtava nema previše spora, tu su stvari više manje jednake:
Hrvatski vojni gubici su 174 poginula, 1100 ranjenih.
Vojnici.... ehm, protivničke strane su 560 poginulih pripadnika.

Civilne žrtve (Srbi) u Sektoru Jug naša strana procjenjuje na 600 (sprska strana tvrdi 2500 osoba), od kojih je 410 popisano imenom i prezimenom.

Pritom je od 410 stradalih civila 63% bilo starije od 60 godina.

Treba napomenuti i to da je cca 200 stradalih civila stradalo tijekom same akcije Oluja, dok su ostali stradali kasnije, njih preko 100 u preostalom dijelu kolovoza, nakon završetka akcije.

Da - svatko ima na svoj dan pobjede, ali to ne znači da svim žrtvama ne treba odati pijetet i da ne treba istražiti zločine svoje strane. Osim ako ti je baš cilj živjeti u zemlji u kojoj nakon završetka neke vojne akcije bude ubijeno 100 ljudi - a da ubojice ne odgovaraju?

Ljutim se sam na sebe što sam uopće reagirao - mogla si napisati dobar dnevnik i bez navođenja krivih podataka o poginulima.

Tko je glasao

Srbskih civilnih žrtava u

Srbskih civilnih žrtava u ovom ratu nije moglo biti jer su srbi primjenjivali doktrinu JNA o sveopćem narodnom otporu. Svaki srbin koji je mogao držati pušku i zapucati bez obzira bio muško ili žensko, imao 16 ili 90 godina, bio je legitimna meta. Branitelji koji to nisu znali, nerijetko su bili žrtve.

No čak i da ti srbi koje se smatra civilnim žrtvama, jesu bili civili, opet je njihov broj premali. U akciji kao što je bila Oluja normalno je da ima i puno više kolateralnih civilnih žrtava, a zašto ih nije bilo puno probaj odgonetuti sam.

Tko je glasao

pa sad...

Ako znamo da je na našoj strani bili 174 poginula... te 560 poginulih na njihovoj u svojstvu "vojnih osoba" te cca 220 stradalih civila do kraja vojne akcije te još 220 civila do kraja kolovoza... onda je odnos 174:1100 - a to jest malo čudan odnos, čak i da je svaki djedica od 80 godina bio opasan kašikarama od glave do pete, a njegov pas oblijepljen PROM-ovima.

I da, doktrina može reći jedno - tipa "svenarodni ustanak", no viktimologija to ne priznaje te postoji točno definirano što je civilna a što vojna žrtva. Također, budući se uzima u obzir način smrti - vrlo lako razlikuje vojno pa i kolateralno stradavanje od zločina nad civilima.

Ako imamo podatak da je kod 12 civila srpske narodnosti uzrok smrti bilo "bačen u bunar", onda je to zločin, jer je teško pasti u bunar dok držiš pušku u ruci.

Ali ionako je svejedno što ja napišem, zar ne. Nitijedan odgovor - osim da netko od riječi do riječi ponovi tvoj, tebe neće zadovoljiti.

Tko je glasao

Nije taj odnos nimalo čudan,

Tko je glasao

prijetnja...

Tko je glasao

Molba

Tko je glasao

ne volem uvlakačko

Tko je glasao

Majmune idiotski ja sam

Tko je glasao

napomena

Tko je glasao

Ako je itko trošio naše

Tko je glasao

U pravu si

Tko je glasao

U službi neprijatelja ste vi

Tko je glasao

ajoj!

Tko je glasao

Ne ću!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci