Tagovi

"Nacisticka dijaspora"

Buduci se za komentiranje teksta "Stipina detudjmanizacija" javilo osamdesetdva
komentatora, stoga nisam htio svojim odgovorima dodatno komplicirati i rastezati predmetnu tematiku, nego sam odlucio odgovoriti na neke komentare zasebnim prilogom . Izmedju svih, zgranuo me komentar potpisan sa "cika Velja". Autor kroza nj paradira, kalkulira, konstatira, harangira, te kaze: "Mozemo se zapitati zasto je dijaspora toliko nacisticka - no vjerujem da cemo odgovor naci u filtriranju svega sto se ne uklapa u istinu".
Boze moj dragi, svega on tu nadrobi, ni Benjamin se nebi snasao.

Cica Velji ocigledno nije poznato da izvan Hrvatske zivi jedna trecina njena sveukupnog zivlja. A toliku masu nazvati nacistickom je, blago receno, gruba kvalifikacija. Lijepo je posjedovati solidno znanje o mnostvu stvari, ali sto god je ono svestranije, moze biti i manjkavije, a Veljino o dijaspori je oskudno.
On se, pri difamiranju, umjesto oslanjanja na pouzdane fakte, oslanja na sablonizirane etikete i parole. Doista ga ne zelim razuvjeravati, jer kada bih to i htio - ne bih uspio. Jedino mu zelim kazati da je dijaspora slojevita, a svaki sloj ima svoje specificnosti.

Hrvatska dijaspora je razasuta u tridesetak drzava na svih pet kontinenata, radi toga su posve razumljive njene razlicitosti . Generalno bi se mogla podjeliti na prijeratnu i poslijeratnu. Mislim na Drugi svjetski rat. Prijeratna je mahom ekonomske naravi i u dobroj mjeri je odnarodjena, dok poslijeratnu tvore podjednako ekonomski i politicki emigranti. I medju njima su ogromne razlike. Prvi su u tudjinu prispjeli iz pretezito ruralnih sredina, oskudnijeg su obrazovanja i prispjeli su svojom voljom. Zato tudjinu lakse podnose.

Zajednicka, tj. opca karakteristika tog dijela dijaspore je emocionalna veza sa Hrvatskom. Kada je Hrvatska prozivljavala najteze dane u svojoj novijoj povijesti on se bez oklijevanja svrstao u njenu obranu. A upitajmo se da li je morao? Mnostvo njegovih pripadnika nema ni roda, ni poroda, a ni posjeda u Hrvatskoj. Takodjer, nisu imali namjeru vratiti se u nju, ni zivjeti u njoj. Pa zasto su je onda pomagali? Cica Velja ima odgovor - zato sto su nacisti.

Gorbacevljeva perestrojka je iznjedrila nove odnose u Europi i u Svijetu. Komunizam se poceo naglo urusavati, a visenacionalne drzave gubiti smisao postojanja. Sto mislite, da li je taj trend mogao zaobici balkansko podrucje? Ne, nije. Da su hrvatski komunisti izmedju 85-te i 90-te zauzeli energicniji gard, dijaspora bi ih pomogla. Nisu k nama dolazili samo Tudjman, Mesic, Seks, Budisa, Veselica nego i Kramaric, Goldstajn, Gotovac, Racan, Tomac, Savka. Trebao nam je doci i pok. Srecko Bijelic. Svi su bili lijepo ugosceni. Jos lijepse ispraceni. Istini na volju, najbolje u prosli Tudjman, Seks i Mesic. Jer su bili najs(p)retniji. E sada, ako smo zbog "nacistickih pobuda" pomagali prve, zbog kakvih smo druge?

Prije tri godine u Lionu se zbio prosvjed francuskih Zidova protiv tamosnjih vlasti, tada im se obratio glasnogovornik izraelske vlade Gideon ovim rijecima: "Nemojte dopustiti da vas igdje itko maltretira i diskriminira. Vi imate svoju drzavu, dolazite ovamo. Bas zato smo je i osnovali kako bi ona mogla stititi svoje ljude". I zbilja, u slijedecih dva-tri tjedna, blizu dvije tisuce Zidova je napustilo Francusku. Cisto sumnjam da ce nama ikada itko izraziti ovakvu poruku. Mi, umjesto nje, iz dana u dan sve cesce slusamo slicne Veljinoj.
Zato se nebi trebalo ni najmanje iznenaditi ako dijaspora poruci domovini: Kada vec mi nismo tvoji, nisi ni ti nasa.
U komentaru autor kaze i ovo: "Odgovornost za rat je na svima navedenima i jednako je dijele Tuki i Susak kao i Djodan i Veselica i svi ostali huskaci s ove strane". Znam, halucinacije su odraz psihickog stanja, nekada su rezultirane konzumacijom opijata, nekada premorenoscu, nekada i mrznjom. Sto je generiralo Veljine, ne mogu sa sigurnoscu reci. Pripisivati Veselici odgovornost za rat je neukusno i nenormalno. Veselica je davne 81-ve osudjen na jedanaest godina robije (Vrhovni sud SRH je smanjio kaznu na sedam). I tada su ga takvi kao cica Velja smatrali "huskacem" protiv "demokratske" drzave i njene vlasti, jer je njemackom Der Spieglu i Svedskoj televiziji, izmedju ostalog, rekao da je gradnja Tvornice glinice Obrovac politicka i promasena investicija. Nedugo poslije zavrsetka sudjenja, vlasti su uvidjele da je bio u pravu, ali ga ipak nisu amnestirale.
U to vrijeme je, osim njega, osudjen i Gotovac na sedam godina zatvora, kasnije je kazna preinacena na cetiri), jer je stranim medijima govorio o torturama kojima su znali biti, u St. Gradisci, podvrgnuti neki politicki uznici .
Medju omiljenijim torturama je bila izvodjenje utamnicenika na streljanje. Nesretnici kojemu su posveceni takvi rituali su sat-dva vremena gledali pripreme dzelata za zavrsni cin. Ovoj "penoloskoj" metodi je bio cilj psihicko unistenje uznika. Nije bilo fizicko.

Komentator nas takodjer pokusava uvjeriti da se Hrvatska osamostalila na osnovu Ustava SFRJ iz 1974. Zaboga, kada masama prekipi, one se ne obaziru ni na kakve ustave. Najmanje na ustav drzave koju ne smatraju svojom. Prema tomu, bilo bi uputno kada bi siritelji takvih tvrdnji prekinuli s njima, kao i prestali tvrditi da su se "antifasisti", tijekom Drugog svjetskog rata, izborili za ovu drzavu . Ali, ukoliko im je provociranje unosna profesija, u tom slucaju, neka nastave.

Interesantno je sto cika Velja, govoreci o huskacima za rat s ove strane,
nije imao na umu Mesicevu poriku Srbima: "Ako vam se ide iz Hrvatske, samo idite, ali iz nje mozete ponijeti tek toliko zemlje koliko ste na kljunovima opanaka donijeli u nju". Ipak, ni ona se nebi mogla okvalificirati kao huskanje za rat, nego kao odgovor huckacima iz srpskog korpusa.
Velja, zahvaljujuci pogresnoj dioptriji, u svakome kutu vidi "diktatorcica" Tudjmana, zar zbilja nije uspio vidjeti nijednog diktatora?

Komentari

Mene ne čudi što se u

Mene ne čudi što se u Hrvatskoj loše misli o dijaspori. To je u prvom redu posljedica komunističkog utjecaja u čijem svjetonazoru sve što je bilo na Zapadu bilo je loše. Ono što se nekad govorilo uglavnom o političkim emigrantima prenjelo se s vremenom na cijelu dijasporu. Tome je pridonjela i skupinica povratnika iz emigracije koji se ovdje baš nisu proslavili. A i u novoj i slobodnoj Hrvatskoj dijaspora je ostala sumnjiva, pogotovo ona koja nije bespogovorno prišla HDZ-u. Uz to je i dijaspora o mnogoćemu u Hrvatskoj površno ili krivo informirana. Tako sam prije nekoliko godina u jednom velikom hrvatskom društvu u Njemačkoj morao slušati raspravu kako su Hrvatsku ekonomski uništili branitelji svojim ogromnim mirovinama i drugim privilegijama. A svi branitelji skupa nisu "digli" ni približno toliko koliko jedan Todorić ili Rajić. S druge strane u Hrvatskoj se malo znade koliko je dijaspora dala novaca (mislim, koliko puno) jer je to sve bilo zamotano velom tajne, na čudnim računima, tim su se bavili čudni ljudi itd. Međutim, usprkos toga, ne bi trebalo biti nesporazuma između dijaspore i domovinske Hrvatske, jer za to, među pametnim ljudima, ne postoji niti jedan jedini razlog.

Tko je glasao

Mene ne čudi što se u

Mene ne čudi što se u Hrvatskoj loše misli o dijaspori.

Ne generaliziraj!!!!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a kako ti misliš o

a kako ti misliš o dijaspori?

ja ne bih rekao da je dijaspora loša ili da loše mislim o njoj, no definitivno sam stava da narod koji je konstitutivan u drugoj državi ne može niti po jednom kriteriju imati pravo da glasa za stvari koje se događaju ovdje

Tko je glasao

nije to neki narod koji je

nije to neki narod koji je konstitutivan u drugoj državi. To je hrvatski narod s Hrvatskom u srcu. Tamo gdje je taj narod sa svojim srcem tamo je i Hrvatska (nemoj mi o Slobi, jer to nije ovaj smisao).
Kakve razlike ima da li u Hrvatskoj glasujem ja, jer sam tu, ili moja sestra, koja nije tu, a SVE joj je tu. Kakva bih ja sestra bila, kada bih svojoj sestri uskratila pravo glasa?! Pa njen glas vrijedi isto koliko i moj.

Isto vrijedi i za sve ostale Hrvate. To su Hrvati, bez obzira gdje trenutno imali boravište. Oni Hrvati, kojima Hrvatska više nije u srcu, oni neće ni doći glasovati. Zato se ne trebaš bojati da će glasovati netko kome Hrvatska nije u srcu. A onaj kome je Hrvatska u srcu, znat će izabrati svojoj Hrvatskoj najboljeg!

Vidim da se bojiš izbora!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ja sam apsolutno protiv toga

ja sam apsolutno protiv toga da građanin i državljanin druge države može glasati na hrvatskim izborima

nema nijednog racionalnog objašnjenja zašto bi se to toleriralo (ni prije ni sada)

ako tvoja sestra ima tuđe državljanstvo a ne živi u hrvatskoj smatram da ne smije imati pravo glasati, bila njoj hrvatska u srcu ili ne, totalno irelevantno

o, ja se ne bojim izbora, ja im se veselim kao malo dijete :)
ali zato osjećam nervozu u tvojem tipkanju u posljednje vrijeme (nekako je to koincidiralo sa zadnjim anketama)

Tko je glasao

Redovno se družim sa

Redovno se družim sa Hrvatima u Hercegovini.Oni su mi dragi prijatelji ,ali ne vidim
niti jedan razlog da bi netko od njih poimence ili svi zajedno trebali odlučivati u Hrvatskom Saboru. Bez obzira na to koliko oni vole Hrvatsku.Slažem se da se oni moraju boriti za svoju budućnost u državi u kojoj žive,a moram reći da i oni tako misle.I tako rade.

cvjetići

Tko je glasao

nemaju oni tuđe

nemaju oni tuđe državljanstvo, već naše. pa neka glasaju.

btw. što se tiče nervoze, nema veze s politikom, meni je politika beletristika. no preuzela sam na sebe previše nekih obveza pa grcam pod teretom, ali ja ne bih bila ja kad ne bih sve izdržala. valjda si uočio da se ne javljam onako često kao prije....(heh, danas sam ipak uspjela proslavit ulazak u tvoju prvu deseticu, iako ste mi naprašili jedinice do besvijesti, pa mi prosjek nije baš najbolji...no od koga je, čitam obrnutim redosljedom pa ću bit zadovoljna kad mi prosjek bude 1,00)....ajde, sjetio si me posla, moram ići. pozdrav mračiću, s mračnog kvarnera.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ove kratice BSE IMO ili

Ove kratice
BSE
IMO
ili slično ako ima
što one znače?? ne mogu iu povezati a ne da mi se tražiti
Malo me zbunjuju jer sam izvan ovog slenga!!

Tko je glasao

Neki se ljudi, pri

Neki se ljudi, pri nedostatku argumenata, vjesto sluze primitivnim provokacijama, podlackim insuinacijama i neutemeljenim difamacijama kako bi usicarili koji poen uz kojega bi bili nominirani u nekoju, njima poznatu, lozu.
Takvim ljudima se cesto bijeli misevi pojavljuju pred ocima, pjena na ustima, paranoja u grudima. Njihove odlike su: cinizam, sadizam i dilentantizam. To je samo moje misljenje i ne ocekujem da itko uskladjuje svoje sa njime.

Pa iako ne trazim vasu potporu glede toga, dobro bi mi ona dosla radi necega drugog. Evo radi cega: Bilo bi mi drago ukoliko biste jos jednom pazljivo procitali moj tekst pa mi potom (po)kazali: Jesam li u njegovom sadrzaju napisao da nemam nista protiv Suska, kao i to da li sam napadao Mesica?

Ukoliko jesam, pogrjesio sam, ali ako nisam, da li biste to htjeli pokusati dokazati autoru donjeg teksta g. gale-u?

"Umjestu toga imamo nevjervatnu dozu licemjerja, gdje jedan Pavao nema nista protiv UDBASA Suska, dok mu UDBAS Mesic jako smeta, te koristi upravo argument UDBE u pokusaju diskreditacije doticnog".
Unaprijed Vam hvala!

Tko je glasao

Jedan dio posebno me je

Jedan dio posebno me je zasmetao:

"...Tek ideoloskog protivnika. Ali takodjer ne gledam ni sumisljenika u neojugoslavenski orijentiranom ljevicaru. Vec neprijatelja."

Kroz rasprave sa drugim ljudima sam uocio kako populacija koja dijeli Hrvate po ovim kategorijama, biva u suvisnoj zavadi sa nekih 50% Hrvata, onih sto su glasali za Mesica, onog sto ga takvi uglavnom ( s razlogom ) smatraju izdanikom.

A ti ne mozes 50% Hrvata smatrati neprijateljima, jer tu se radi o brizljivo tetosenoj paranoji. Na Jugu brije mozda par starkelja pri kraju zivota, nista sto bi moglo biti relevatno, nista sto bi moglo bilo kako mijenjati situaciju u Hrvatskoj, kao i buducnost Hrvatske.

Te podjele koje su djelile Hrvate po klasicnom principu danas su samo jos relevantne kod politickih masotodnata i drago mi je da je tako. I tako treba da bude. Jer sta ce nam oni koji su spremni zaratiti oko potpuno nebitne, politicki nepostojece stvari, samo zato da bi obranili svoje mitove, svoje paranoje? Ti pojedinci i njihove ideje nemaju sta raditi u Hrvatskoj.

BTW, ovdje jednako tako optuzujem i drugu stranu, pokopac tvojim mitskim potrebama, onima sto cijelu dijasporu i svakoga tko se usudi uzviknuti "volim Hrvatsku!" etiketirati nekakvim nacionalistom ili ko zna cime vec ne.

Te stvari su proslost. Te stvari su vec pocele gubiti na snazi krajem devedesetih, a danas oni koji se jos uvijek loze na te stvari, neka se loze, ali i neka znaju da ce javnim zagovaranjem svojih primitivizama naici na zaljenje, a mozda i na prijezir kod vecine ljudi u Hrvatskoj.

I tako treba da bude.

Tko je glasao

Bez uvijanja, vrijeme je

Bez uvijanja, vrijeme je jalovo polemiziranje privesti kraju. "Ja sam sebe ostavio i otisao. Protiv mene, a ni za me ne moze nitko nista uciniti". Rekao bi pok. Gotovac. No, buduci sam, radi osobnog domoljublja, bio pripadnik uznickih, vojnickih, donatorskih, spisateljskih postrojbi, stoga volim, glede hrvatskih gorucih pitanja, iznositi observacije i percepcije sukladne vlastitim uvjerenjima.
Pavao Jelovic, autor sesnaest zbirki poezije.

Tko je glasao

Ne zamjerim ti na

Ne zamjerim ti na iskoristenju slobode govora :-)

Tko je glasao

Čika Velja je Mesićev

Čika Velja je Mesićev disident. Mora i "precednik" imati nekoga na netu!

Tko je glasao

Savjet: investiraj u

Savjet: investiraj u Rječnik stranih riječi... Jer ako netko ima svoga disidenta na netu, to znači nešto drugačije od što možemo pretpostaviti da ti je uskličnik trebao naglasiti...

Tko je glasao

Hm, Prošli tjedan sam

Hm,

Prošli tjedan sam proputovao kroz četiri negdašnje "bratske" republike, posjetio tri negdašnja glavna grada (od kojih je jedan bio prijestolnica pokojne zajedničke države), sreo raznih ljudi i suočio se s mnogo "činjenica" i činjenica i nisam se mogao oteti šaljivom dojmu da je globalno gledajući sve ostalo onako kako je "bravar" bio zacrtao, a da se rat vodio samo zato da bi "nove elite" sumnjive vrijednosti i vjerodostojnosti a formirane u stidljivim naletima demokratizacije (koji su se ubrzavali pred raspad te umjetne tvorevine) silom promijenile mjesta na pozicijama moći.

Ove priče o nacizmu, komunizmu, kapitalizmu, socijalizmu, klerikalizmu, fašizmu .... sve su to bile same "trice i kučune" bacane pred narod da bi se stvari maglom prekrile - i da sve ove "so called" muljaže i budalaštine i danas tome služe.

Ni u današnjem "post festum" svakodnevnom životu ne postoje ideologijske suprotnosti, osim plemenskih (hu, hu!!) igara oko vatre upaljene u slavu zlatnog teleta.

Nažalost, ovaj moj šaljivi pogled na događaje je rezultirao s ozbiljinim posljedicama ze pretežiti broj unesrećenih građana, jer učestvovanje u ovim igrama je rezervirano za manji broj igrača, inače ne bi imalo smisla. Svi se ne mogu ovako obogatiti, nego osmišljenim općim razvojem, kojega moralno osiromašene "elite" nisu u stanju shvatiti, prihvatiti, osmisliti i u djelo provesti.

Čestitam Gradu Opatiji i Gradu Hvaru, a njihovih mukom osvojenih 25+1 posto vlasništva!!! I svim ESOP-očekivanjima naivčina koji će dobiti po onoj bilbijskoj mjeri da je "njihovo je kraljevstvo nebesko"

Tko je glasao

Ovaj dnevnik nije mjesto za

Ovaj dnevnik nije mjesto za mene ali ne mogu odoliti i reci frederiku
da je osnovni uzrok svega bio preraspodjela bogatstva i moci i naravno brzinska uzurpacija drustvenog vlasnistva, a to vidi covjek tek kad obidje dosta svijeta. Sve ostalo je manipulacija i vjesto orkestrirana propaganda.

Zoross

Tko je glasao

Rat se vodio zato što je

Rat se vodio zato što je Hrvatska bila izložena srbočetničkoj agresiji jer se usudila pomisliti ostvariti Ustavom zagarantirano pravo na otcjepljenje.

Vjerojatno su ti u Srbiji napunili glavu time da je Tuđman granatirao Dubrovnik.

BSE je "mala beba" u odnosu na to što može napraviti srbočetnička indoktrinacija.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ja znam tko je granatirao

ja znam tko je granatirao Dubrovnik, meni nitko ne puni glavu, ne nasjedam na priče o ideologijama u kojima je jedino presuđivao novac, koji je otiman dok su oni kao ja nosili glavi u torbi da bi gradili povu državu i pomagali bližnjemu.

Ali ni ne zatvaram oči pred činjenicama, da se globalni odnosi nisu promijenili bez obzira na celofan u kojeg se umotavaju stvari. I da su napadači čak došli u povoljniju situaciju jer su neki vrli Rvati i Rvatine gledali svoje umjesto naše interese.

Tko je glasao

To što su neki sporedni

To što su neki sporedni hrvati otimali novac ili gledali svoje interese, kao i u svakom ratu ratni profiteri, ne mijenja na stvari da je Srbija na čelu s JNA izvršila agresiju na Hrvatsku zbog čega se ustao čitav hrvatski narod u obranu svoje Domovine. Da li je netko u ovom ili u onom položaju to treba objektivno procijeniti, jer svjetske statistike govore potpuno drukčije od onog kakva je percepcija hrvatske javnosti, kad se već govori o međunarodnim okolnostima.

Primjerice, percepcija hrvatskog naroda je da je siromašan, iako međunarodne statistike govore da nije, već da ta percepcija naroda proizlazi iz netrpljenja razlika u dohocima, ali je i utvrđeno da se te razlike u dohocima nisu mijenjale kroz godine, što znači da je samo izvršena preraspodjela, tj. da su umjesto skrivenih bogataša sada neki drugi, ali budući su javni, onda je narod bijesan i osjeća se siromašnim, iako nije. Stoga trebaš biti oprezan u takvim kvalifikacijama, a ako baš želiš o tome pisati onda dobro prouči materiju.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Mada mislim da smo ovu temu

Mada mislim da smo ovu temu iscrpili, i nne mislim se više javljati u svezi s ovim ipak cu napomenuti dvije stvariu koje su mentalne zamke:

Prvo, pristati tretirati neke krucijalne probleme (nemorala i zločina) sporednima, postaje opasnom zamkom.

Drugo, o toj percepciji se može govoriti samo uz prezentiranje stvarnih podataka ponderiranih na korektan način. Umjetno visoka kuna u preračunima daje u međunarodnim statističkim prikazima diskutabilne veličine.

I laku noć, pripremam novi post koji me umara, ali moram jer se nisam odavna samostalno javio.

Tko je glasao

Kod mene u Slavoniji kažu

Kod mene u Slavoniji kažu da je lako s tuđim k... gloginje mlatiti. A za one koji ne znaju kako glog izgleda, samo ću napomenuti da ima jako puno trnja.

Dok god se ljudi koji se smatraju većim Hrvatsima od nas koji živimo u Republici Hrvatskoj budu nametali kao autoriteti u bilo kojem području i dok se budu petljali u domaću politiku, postojat će animozitet prema dijaspori. Zanimljivo je da se u zemljama koje su ih primile i obogatile ponašaju kako dolikuje tamošnjem okruženju, ali kada se vrate u domaju, odmah odbace kožuh dijaspore i ponašaju se kao najtvrdokorniji primitivci.

Čast izuzecima kao što su intelektualci koji su, radi vlastite osjetljivosti na neprevdu, pobjegli zbog neomogućnosti slobodnog i otvorenog iskazivanja vlastitoga stava. Ali se, iako mlad i neuk, ne mogu sjetiti niti jedne intelektulane veličine koja se u Republiku Hrvatsku, od 1990. na ovamo, vratila iz tuđine. A mogu se sjetiti Mike Tripala, Vlade Gotovca, Savke Dabčević Kučar, Miroslava Krleže, Vladimiri i Marka Veselice, Mate Babića i mnogih drugih koji su ostali u zemlji. I u njoj radili na njenom boljitku. Jer što bi se dogodilo s Republiko Hrvatskom da smo svi iz nje otišli?!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Možda nije ostalo do kraja

Možda nije ostalo do kraja jasno, ali sam ovaj "spor" s "cikaveljom" bio otvorio imanje-više uspješno zatvorio u kometarima prvog Pavlovog posta. Svakako je ostalo i uvijek ostane otvornih pitanja, i nije nekorismo ih bistriti. Dapače!

Ali jedno ostaje činjenca:

Današnja Hrvatska država je djelo kolektivnih napora njenih građana, i svijesti o nacionalnom biću kroz kolektivno pamćenje u dugoj i neugodnoj hrvatskoj povijesti. Da toga nije bilo u dovoljnim količinama ovdje - tu u domovini, u domovinskoj Hrvatskoj- zaludu bi bila dijapsora i sve s njom u svezi.

Uostalom, raspravljati o dijsapori kao jedinstvenom "bloku" ili "biću" je isto tako bespredmetno, ili čak možda kontraproduktivno, kao i podržavati tezu da je hrvatski norod u domovini jedinstven, pa da mu onda nije potrebno razvijeno političko tržište (koje je temelj svakoj demokraciji). Dakle konsekventno, da današnjoj Hrvatskoj i nije potrebna neka demokracija, jer eto - imamo Hrvatsku i to nam kao treba biti dovoljno.

Tekve teze su iu u osnovi nacističke teze, ni manje ni više, i njima se ne smije davati nikakavih ustupaka, na nijednoj razini, u domovini ili dijsapori. Nije i ne smije biti ni približno nam dovoljno samo imati Hrvatsku, nego kakvu Hrvatsku. Dapače, sad kad imamo Hrvatsku, druge vrijednosti i civilizacijske tekovine nam trebaju još više - jer sada smo suočeni samo sami sa sobom. Nema više dežurnih krivaca osim nas samih, odnosno mangupa u našim redovima.

Dijasporu shvaćam i smatram kao dio nacionalnog bića, koji su se ujedinili s kolektivnim naporima, i dali svoje doprinose. Žalosno je da je jedan veliki dio tih doprinosa tako jeftino obezvrijeđen, i to od najviše onih među njima koji su u ime hrvatske ideje a raznih ideologija sebe potkožili a domovnske Hrvate osiromašili, i još to čine. Za zlo koje su počinili strani zavojevači manje zamjeram (jer se od njih bolje nije ni moglo očekivati) nego onim "velebnim" Hrvatima koji su zlo počinili svojim bližnjima.

Ta tendencija pretjerivanja u značenju vlatitih osobnih ili grupnih uloga je dugo i stalno prisutna. Ješ vrlo rano sam je čuo (još 1993) osobno iz usta čuvenog "čuvara državnog pečata" kojem sam replicirano jednostavnim pitanjem "a koga bi to on i takvi došli oslobađati da smo svi krenili njegovim stopama". Nije dao nikakav odgovor, a u odgovoru na ovo pitanje se nalazi sva mudrost ove rasprave.

Tko je glasao

Kako sam direktno prozvan, a

Kako sam direktno prozvan, a k tome i potpuno neargumentirano svrstan u "ovakve i onakve" (da se ni Benjamin ne bi snašao), odgovoriti ću uz par uvodnih napomena. Komentarima na određeni post se može pratiti kronologija izlaganja, i uspoređivati argumente koje iznose sudionici u raspravi. Ovakav pristup je jednostavan "ad hominem" napad - ako nemam argumenata idem ogaditi onoga koji ih iznosi - tako da ne zavrijeđuje ni posebnu pažnju jer ne doprinosi suvisloj raspravi. Smatram kako treba raspravljati o temama a ne o ljudima, pa ću se sada potruditi pokazati zašto su ovakvi tekstovi isprazno lupetanje.

Hajmo krenuti od samog pojma dijaspore. Odnosno, jedna teza koja ne stoji:
Cica Velji ocigledno nije poznato da izvan Hrvatske zivi jedna trecina njena sveukupnog zivlja.
Jednako je valjana i teza da sveukupni živalj Hrvatske živi u njoj. Naravno, ako netko uzme neku tezu dogmatski i od nje gradi svoju "logiku" nije teško doći do zaključaka koji navode vodu na mlin onoga koji (da li namjerno?) tako iskrivljuje logiku. Zato krenimo usporediti te dvije teze. Hrvatsku dijasporu možemo uvjetno sagledati u tri kategorije, kao autohtono stanovništvo druge države (Austrija, Vojvodina, BiH kao dominantni primjeri), kao političku emigraciju (uglavnom nakon II svjetskog rata) i kao ekonomsku emigraciju (većina vjerojatno pomisli na gastarbajtere, no to je dugotrajniji proces - i Nikola Tesla je takav emigrant - a odvija se i danas). Gotovo svi oni su državljani drugih država iako neki imaju i hrvatsko državljanstvo. Imamo naravno i poseban slučaj, BiH, koja broji veliku većinu (obratimo pažnju samo na glasanje dijaspore) i zbog koje lokalni nacisti smatraju kako bi bilo opravdano anektirati dijelove BiH. To je naravno apsurdno, jer istom logikom bi i Srbija mogla anektirati "Republiku Srpsku Krajinu", tako da se time neću sada posebno zamarati, osim zaključka kako je ta hrvatska dijaspora nacionalna manjina u drugoj državi i da odnos sa Hrvatskom treba biti uređen podjednako kako je i sa gradišćanskim Hrvatima. Ako sada sagledamo da je i većina ekonomske emigracije već u drugoj generaciji maksimalno bila u statusu nacionalne manjine u drugoj državi, možemo doći do zaključka kako ti ljudi uglavnom imaju i dom i domovinu u drugoj zemlji i samim time nisu "živalj" Hrvatske. Hrvatska ima oko četiri i pol milijuna stanovnika. Postoje i Hrvati van Hrvatske, i mogu se vratiti živjeti u Hrvatsku kad god požele, ali dok to ne učine, nisu hrvatski "živalj".

A toliku masu nazvati nacistickom je, blago receno, gruba kvalifikacija.
Upravo ovo je nešto što je već raspravljeno u komentarima na taj post - i gdje sam detaljno obrazložio svoj stav. Sažet ću u to da sam jednom termin dijaspora stavio u navodnike jer se nacistička odnosila na njen dio koji voli sebi u usta bahato stavljati da govori u ime svih i drugi put sam konstatirao da je hrvatska dijaspora jednako nacistička kao i srpska (na tezu "mi dobri, oni ne valjaju"). Možemo sada raspraviti na koga se odnosilo ono "dijaspora" u navodnicima - upravo na one koji smatraju da im status dijaspore daje objektivnost u političkoj prosudbi i u skladu s time pokušavaju to koristiti kao argument za nametanje određenih političkih stavova. To što imaju ograničene informacije o životu u Hrvatskoj (možemo sllobodno reći filtrirane) i to što je upravo nacionalni kriterij nužan za definiciju dijaspore ali nije nimalo nužan za definiciju građana Hrvatske koji u njoj žive definitivno utječe na to kako je taj politički stav koji imaju daleko od objektivnog. Uzmemo li sad u obzir da manjina koja aktivno politički prati hrvatsku političku scenu ima frustracije zbog toga jer ogromna većina građana ove zemlje ne podržava radikalno nacionalne platforme (za razliku od Srbije, no o tome je bilo više riječi u prvom postu) to dovodi do anatemiziranja političkih neistomišljenika (naročito u Hrvatskoj) i usvajanja nacističkih stavova. To je naročito vidljivo kada se netko takav upusti u objašnjavanje nedavne prošlosti.

Kada je Hrvatska prozivljavala najteze dane u svojoj novijoj povijesti on se bez oklijevanja svrstao u njenu obranu. A upitajmo se da li je morao? Mnostvo njegovih pripadnika nema ni roda, ni poroda, a ni posjeda u Hrvatskoj. Takodjer, nisu imali namjeru vratiti se u nju, ni zivjeti u njoj. Pa zasto su je onda pomagali? Cica Velja ima odgovor - zato sto su nacisti.
Da prekinemo mitove u startu, u odnosu na ukupan broj ljudi koji su branili Hrvatsku vrlo je malo ljudi iz dijaspore (i svaka im čast). Mislim da nam je svima u Hrvatskoj već dosta te teze, ajmo postaviti stvari na drugi način: da li bi se Hrvatska osamostalila da nije bilo upliva dijaspore? Odgovor je trivijalno jasan, da, Hrvatska bi se i obranila i postala samostalna bez ikakvog utjecaja dijaspore. Da, vjerojatno bi bilo teže (i to uglavnom u dijelu međunarodnih kontakata), no jednako tako velika većina onih koji su pomagali Hrvatskoj su uradili bez namjere da se poslije time busaju u prsa. Da ne spominjemo oportuniste, koji su "pomagali" tako da su skupljali novac za obranu u svoje džepove, švercali oružje po višestrukim cijenama i to na kraju začinjavali i ratnim zločinima, poput recimo Gojka Šuška. Oni koji su zaista i pomagali, oni to sad i ne spominju.

Gorbacevljeva perestrojka je iznjedrila nove odnose u Europi i u Svijetu. Komunizam se poceo naglo urusavati, a visenacionalne drzave gubiti smisao postojanja.
Upravo je taj "antikomunistički" stav ilustracija iskrivljene slike o stvarnosti u Hrvatskoj. Kod raspada SFRJ ključnu ulogu su imali SK u Hrvatskoj i Sloveniji koji su proveli sve što je bilo potrebno za uspostavljanje višestranačja, a ne ugošćavanje pojedinaca u dijaspori (popularno "torbarenje"). To što je "dijaspora" čašćavala one koji su ju obilazili, to je radila zbog vlastitog ega da sama sebi da važnost, a oni koji su se manje "snašli" su obično oni koji su imali više skrupula u toj "antikomunističkoj" borbi - sjetimo se što su oni snalažljivi govorili, pa vidimo koliko tu ima nacizma. Hrvatska se devedesetih nije borila protiv komunizma, borila se protiv (srpskog) nacizma. Naravno, to je (hrvatskim) nacistima teško za vidjeti.

Zato se nebi trebalo ni najmanje iznenaditi ako dijaspora poruci domovini: Kada vec mi nismo tvoji, nisi ni ti nasa.
Pa što onda? To je klasična zamjena teza, vjerojatno utemeljena na torbarenju. Činjenice su da Hrvatska ne treba pomoć dijaspore, Hrvatska je tu da pomaže svojoj dijaspori. Koliko može i kome treba. Ako Hrvati u dijaspori vide Hrvatsku kao svoju (drugu) domovinu, to je lijepo i dobro za sve - uostalom tako će i Hrvatska imati malo bolje odnose sa zemljom u kojoj ti ljudi žive. Ako netko taj odnos želi uvjetovati (bilo političkim stavom, bilo čim drugim) to je njegov problem, ne problem Hrvatske. A time se i taj pojedinac isključio iz pojma dijaspora.

Veselica je davne 81-ve osudjen na jedanaest godina robije ... U to vrijeme je, osim njega, osudjen i Gotovac...
To što je netko nepravedno osuđen od strane režima ga automatski definira nesposobnim za ratnog huškača? I bravo za spominjanje osude Gotovca, jer za razliku od Veselice on nije upražnjavao govor mržnje nakon što je izišao iz zatvora i aktivno ušao u politiku, što je najbolji dokaz da je ta "argumentacija" bezvrijedna. I Mesić je bio ratni huškač, to nije sporno - ono što je kod njega ključno jest da je on oportunist a ne nacionalist pa je promijenio i retoriku i nastup kad je shvatio kud ga to vodi. I o tome je bilo riječi u tom prvom postu.

pokusava uvjeriti da se Hrvatska osamostalila na osnovu Ustava SFRJ iz 1974. Zaboga, kada masama prekipi, one se ne obaziru ni na kakve ustave
Hrvatska se jest osamostalila na temelju Ustava SFRJ iz 1974. godine jer je to bila osnova za zaključke Banditerove komisije o raspadu SFRJ. Mase kojima je "prekipilo" je vodio Milošević sa Kosova u "antibirokratske revolucije". Upravo su razlaz sa Miloševićevom politikom mase i uspostava višestranačja u Hrvatskoj (i Sloveniji), kao i ustavno-pravne osnove državnosti SRH bili osnova kriterija kojima je međunarodna zajednica prihvatila raspad SFRJ. To su jednostavne povijesne činjenice, a tvoje konstrukcije hrpetina budalaština.

Za kraj, namjerno sam se trudio ignorirati "ad hominem" napade u tekstu, jednostavno jer me apsolutno nije briga što o meni misli neki potpuno beznačajni "Pavao Jelovac" iz neke vukojebine. Ovaj je komentar dekonstrukcija gluposti, mitova i općenito sranja koja se podmeću Hrvatskoj, a koja je taj "dijasporičar" iznio kao činjenice, i to sa jedinom argumentacijom tipa "Kad sam ja bijo u Vrankvurtu...". Sve što nam ostaje jest zapitati se, da li nas koji ovdje živimo zaista treba biti imalo briga za one koji nam pokušavaju nametnuti svoj svjetonazor samo zato jer ne žive ovdje?

Tko je glasao

ODIGRANE ULOGE Nase uloge su

ODIGRANE ULOGE

Nase uloge su zavrsene, uspjesno smo ih odigrali,
Pomazuci vas zdusno kad vas je nesreca snasla,
Sada smo svakome suvisni, pa ste nas odgurali,
Za nas se nije, kod vas, ni topla rijec nasla.

Kad su vas cetnici napali, bili ste goloruki tada,
Niste imali oruzja, streljiva, cak niti odora,
Na vjetrometini ste se zatekli, napustala vas nada
Da cete se spasiti od krvozednih, bijesnih copora.

Mjesto za mjestom je padalo, mnozila se zgarista,
Srbi vas nisu zalili, nemilosrdni su bili,
Zeli su uspjesne zetve, ispraznjivali vam skladista,
Jedne su s ognjista otjerali, druge na njemu ubili.

Rusili su vam tvornice, oteli tvornicka postrojenja,
Nastojali su prigrabiti sto god ste, ljudi, imali
Htjeli zauzeti Hrvatsku za se i svoja pokoljenja,
Bez sazaljenja su vam posjede otimali.

No, iz tudjine su prognanici odlucno uz vas prisli,
Pruzajuci vam pomoc mnostvom nacina,
Premda su zbog nje cesto, opasnim stazama isli,
Medjusobno nas je spajala nesretna domovina.

A danas, primjecujemo, nepozeljni smo svugdje,
Niste nam voljni pruziti, bas nigdje nikakva kutka,
Iako, zaboga ljudi, nemamo domovinu drugdje
I nasa Hrvatska nas, Boze, kao igracke sutka.

Dokazujete nam bahato sto nismo mogli slutili,
Svud postupate s nama gore vec s dusmanima,
Budite uvjereni da se necemo ljutiti,
Ako se mozda sutra ponovno zbratimite s njima.

Silno vam nedostaju, pa glasno placete zbog njih,
Dozivate ih k sebi, dodjeljujete im imanja,
Zbog podlih nakana, a i ciljeva sumnjivih,
Zabrinjavajuca su vasa danasnja postupanja.

No, dok se udvarate njima, nas nitko ne sazalijeva,
Namijenjene nam uloge - odigrane su. Gotove!
Valjda se zbog toga, u Hrvatskoj, vise ne pjeva:
"Hej, Hrvati, Hrvatska vas zove".

Tko je glasao

Pises gluposti. Ti "cetnici"

Pises gluposti. Ti "cetnici" su bili poslovni partneri druga generala Franje Tudjmana (nafta, cigarete, tenkovi...).

Kada u globalnu sliku uvuces takve KONKRETNE CINJENICE, kada se oslobodis mita na koji svodis Hrvatstvo, tada cemo moci razgovati o ljepsoj buducnosti Hrvatske.

A do tada, bar te osobno dozivljavam suvisnim balastom nesposobnim za kriticko promisljanje, sto je nuzno ako zelimo imati bolje sutra.

Pozdrav.

Tko je glasao

Čuj, Gale. Ti nikako ne

Čuj, Gale. Ti nikako ne možeš biti dobar političar, zato što si dalek narodu. Ne uvažavaš i ne poštuješ onoga od koga bi se očekivalo da razmišlja da li da ti udijeli glas.

Takvo bahato ponašanje, kao što je tvoje, uistinu se rijetko susreće bilo gdje. Pogotovo nije dobro njime kontaminirati internet. Nastaviš li na ovakav način pisati, uskoro ćeš morati mijenjati nick, jer te nitko neće ozbiljno shvaćati, pogotovo ne obični, mali ljudi, dakle većina.

Dakle, zaprepaštena sam:

...suvisnim balastom nesposobnim za kriticko promisljanje...

Zapravo mislim da je dobro da te se "pročita" odmah u startu, prije nego što bi bilo kasno! Samo nastavi u tom tonu.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Lion Queen. Ljudi vole one

Lion Queen. Ljudi vole one koji imaju muda. Pogledaj samo kako kotiraju Cacic i Sanader, pa cak i Mesic. Nitko ih ne voli, ali opet animalna privlacnost radi svoje. Cudni su putevi gospodnji, hebga :-)

Tko je glasao

Quod erat demonstrandum, na

Quod erat demonstrandum, na argumente je odgovor patetika.

I dok je pjesma, bez da iznosim svoj sud o njenoj kvaliteti, takva kakva jest (i očito u službi točno određene politike) to možemo pripisati "pjesničkog slobodi". To što nema nikakve veze za činjenicama ni sa realnošću za pjesmu nije bitno. No zanimljivo mi je što je preskočena posljednja kitica sa "neprijateljskom emigracijom" - kako je u Hrvatskoj danas taj pojam irelevantan, očito je kako se odnosi na one koji sami sebe takvima smatraju.

Tko je glasao

Je li istina da u Australij

Je li istina da u Australij postoji "Hrvatski nacionalni dom dr. Ante Pavelić"?
Ako je to istina kako to da se neustaška emigracija ne buni protiv toga?
Ako je to istina kako to da se hrvatska vlast ne buni protiv toga?
Ako je to istina kako to da se australske vlasti ne bune protiv toga?
Da li bi se itko bunio da postoji "Njemački nacionalni dom Adolf Hitler" ili "Srpski nacionalni dom Draža Mihajlović" ili "Talijanski nacionalni dom Benito Mussolini"?

Tko je glasao

Mogu potvrditi da u

Mogu potvrditi da u Melbournu u Australiji postoji i dom Ante Pavelic i dom Draza Mihajlovic (mislim da znate kome pripada koji!). Mislim da je ocigledno zasto nemam nikakve veze sa nasom organiziranom dijasporom.

I da jos komentiram sto se tice glasanja - mislim da nije u redu da ljudi koji nece zivjeti sa posljedicama svojih izbora glasaju na izborima u domovini. Iz tog razloga ja nisam jos niti ne namjeravam glasati u Hrvatskim izborima.

Tko je glasao

Ova pitanja su toliko

Ova pitanja su toliko tendenciozna i ružna da je upravo smiješno što ih Mrak nije izbrisao.

Ako u Australiji i postoji "Hrvatski nacionalni dom dr. Ante Pavelić", kakve veze ima Pavao Jelovic s tim?
Zašto bi se Pavao Jelovic, kao dio neustaške emigracije, bunio protiv bilo čega s čime nema nikakve veze? Zašto se ti ne buniš protiv toga, već anonimno surfaš po bespućima interneta, za razliku od Pavla Jelovića.

Zašto bi se hrvatska vlast morala opterećivati bilo čime što je u domeni australske vlasti. Ja izdvajam poreze u Hrvatskoj zato da se hrvatska vlast bavi problematikom iz hrvatske domene i boli me briga što se i zašto i kako događa u Australiji. Ako ti se financira takva bedastoća, ti izvoli financirat iz svog osobnog džepa.

Isto važi i za sva ostala pitanja tog tipa. Koga je za tim briga, neka se buni. Nama nekima je pun kufer takvih pitanja.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ne zove li se tekst

ne zove li se tekst "nacistička dijaspora"? nije li to onda legitimno pitanje sukladno s temom?

nego, tamo negdje u vrijeme rata imao sam prilike dosta putovati po svijetu pa bih povremeno završio i u kojekakvim hrvatskim institucijama koje su tada vrlo otvoreno i direktno veličale NDH, iako ne bih ja rekao da je to tada bilo na bilo koji način veličanje nacizma, nego više iskazivanje domoljublja i hrvatsva na vrlo pogrešan (i primitivan način)

ne osporavajući ni na koji način povezanost NDH s fašizmom/nacizmom, ja ipak mislim da su ljudi prigrlili NDH više kao ostvarenje samostalne države, a da je ovaj ružni dio došao naknadno kao neočekivani "priljepak"

Tko je glasao

Jeste mrak, davanje raznih

Jeste mrak, davanje raznih imena kulturnim, stranackim, vjerskim objektima je bio odraz domoljublja, a ne ideoloske pripadnosti. Koliko god nam neke pojave danas izgledale primitvne i nazadne morali bismo se zamisliti i upitati: Jesu li takve bile (prije tridesetak i vise godina) u vrijeme kad su se generirale. Na koncu konca, ja sam lijevicar, medjutim nikada ne gledam neprijatela ni u jednom hrvatskom desnicaru. Tek ideoloskog protivnika. Ali takodjer ne gledam ni sumisljenika u neojugoslavenski orijentiranom ljevicaru. Vec neprijatelja.
Uz pozdrav.

Tko je glasao

Ma da, ljevičar od formata,

Ma da, ljevičar od formata, HSP formata. NDH je bila jednako nacistička i prije trideset i prije šezdeset godina - znači jednako primitivno i nazadno kao i danas. I politički motivirano, jednako kako je i danas.

A posebno je dobar pridjev "neojugoslavenski" - osim najmizernijim ksenofobima nikom na pamet ne pada nikakva "obnova Jugoslavije". Očito se "emigracija" smatra degradiranom u najobičniju "dijasporu". A i fali joj neprijatelja...

Tko je glasao

Ja izdvajam poreze u

Ja izdvajam poreze u Hrvatskoj zato da se hrvatska vlast bavi problematikom iz hrvatske domene i boli me briga što se i zašto i kako događa u Australiji.
Je li ovo vrijedi i u obratnom slučaju?
Da oni koji plaćaju poreze u Australiji, SAD, Kanadi itd, da brinu o onome što se tamo događa, a nas ostave na miru?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne, sve dok oni nama šalju

Ne, sve dok oni nama šalju dotacije iz inozemstva i time indirektno povećavaju naš društveni standard. A šalju. Imaš o tome statističke podatke, pa se uvjeri i sam.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Govoriš gluposti. Pogledaj

Govoriš gluposti. Pogledaj državni proračun pa vidi da li Hrvatska prima novac ili izdvaja za rad kulturnih klubova/društava/predstavništava po svijetu. Nije velik novac, naročito za obrazovanje, no nije ni neki interes dijaspore.

Velik broj ljudi u dijaspori je davao značajne iznose na početku rata "za Hrvatsku" - taj je novac završio u džepovima Tuđmana, Šuška, Pašalića, Čermaka, Petrača, Zagorca i inih "zaslužnih građana" koji su u par ratnih godina umnogostručili osobnu imovinu. Možemo slobodno zaključiti da su oni prevarili dijasporu, i da Hrvatska od toga nije imala nikave koristi ni sa time ikakve veze. Danas je to potpuno bespredmetno, danas je prototip dijaspore "koja daje sve za Hrvatsku" Boris Mikšić, pa ako nisi do sada pogledaj njegov lik i djelo.

Tko je glasao

Ti govoriš gluposti. Prvo,

Ti govoriš gluposti. Prvo, što je netočno u onom što sam napisala. Ništa. Jer je istinita tvrdnja.

Drugo, dijaspora je slala novac za obranu. Srbočetnička JNA je oduzela svo hrvatsko naoružanje, kojim je Hrvatska u vrijeme Jugoslavije opremila svoj dio JNA, tako da je Hrvatska u obranu krenula potpuno goloruka. Jedan obični metak koštao je jednu marku. Odnekud su se trebali platiti ti meci. Teško da je siromašni i opljačkani hrvatski narod imao toliko novaca, koliko mu je metaka trebalo za obranu od višestruko jačeg agresora i to jedne od najvećih svjetskih velesila po opremljenosti.

To što je dio novca završio u džepovima u kojima nije trebao završiti je priča koja prati svaki rat. Otkad je svijeta i vijeka bilo je ratova i ratnih profitera. Ni ovo nije bio izuzetak. Zar zbog ratnih profitera da se nije pomagalo ugroženom narodu u obrani Lijepe naše? Da dijaspora i ostali dobri ljudi nisu pomagali Hrvatskoj u obrani, danas vjerojatno ne bismo imali Lijepu našu, već bismo još uvijek čamili u Jugoslaviji. A to bi nekima i pasalo. Zato se i pjene.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Tek da stavim jedan podatak

Tek da stavim jedan podatak u ispravan kontekst.
Metak jest koštao marku, ali u "maloprodaji". Problem je države što je dopustila da "maržu" pokupe posrednici, a to su bili naši, nikako stranci.
Dodatak, ondašnja vrijednost marke je bila daleko veća nego danas (znam da je danas euro, ali preračunaj), uspoređujući s plažama zaposlenih.

Ako se moralo plaćati onima koji prodaju, našim posrednicima ne toliko i nikako da kradu.

B-52

Tko je glasao

Ajmo redom: Netočno je da

Ajmo redom:

Netočno je da danas dijaspora izdvaja sredstva za Hrvatsku. Ako si i dobila majcu i mp3 player od strikana, to nije dobila Hrvatska.

Drugo, očito je da pojma nemaš o tome kako se branila Hrvatska i kako se dolazilo do oružja. Oružje je uglavnom kupovano iz javnih sredstava RH, u kojima je bilo više novaca nego što je skupljeno u dijaspori. Od otkupa stanova, svih namjenskih fondova - Hrvatska nije bila bez novaca. Kao uostalom ni Slovenija - sjeti se Ljubljanske banke. Praktički sav novac koji je skupljen u inozemstvu trošen je stranačkim putem, i ako i jest unesen u Hrvatsku trošio se na privatizacije. Metak je koštao marku kad ga je kupovao Šušak, a Špegelj koji je prije njega bio ministar obrane (sjetimo se i KOSovog propagandnog filmića) je imao prilično čiste račune i još k tome razradio plan zauzimanja kasarni JNA kako bi se došlo do oružja. I kojeg Tuđman nije poslušao, nego je obećao Kadijeviću da će mu predati 200.000 pušaka koje je Hrvatska nabavila ako ga pusti iz Beograda (gdje je bio kad je KOS emitirao film o Špegelju). Nije nitko u rat kretao goloruk.

Kako sam i rekao, ratni profiteri su prevarili ljude u dijaspori koji su davali novac, jer taj novac uglavnom nije završio za obranu Hrvatske nego za punjenje njihovih džepova. Da li bi im Francuska bila išta dužna da su tako recimo od nekoga kupili Eiffelov toranj?

Da dijaspora nije pomagala Hrvatsku, Hrvatska bi se svejedno osamostalila kao što i jest. A da ju nije pomagala "dijaspora" poput Gojka Šuška, vjerojatno bi se osamostalila uz daleko manje žrtava.

Tko je glasao

E moj cika Veljo, ne bih Ti

E moj cika Veljo, ne bih Ti ovdje proturjecio. Sada malo pazljivije razmisljas i zakljucujes. Ali hvatati se Suska, Tute, Mudrinica, Milasa pa na osnovu njih etiketirati cijelu dijasporu, nije mudro. Mozete li vi neki pretpostaviti da smo se mi neki susreli sa zlima i napadima radi toga sto smo podigli glas protiv nabrojanih? I dan-danas pokusavamo odgonetnuti otkud to da se Susak uspio uspeti na tako visoku stepenicu. Na zalost, ne dolazimo do valjanog odgovora. I u dijaspori se nesto slicno dogodilo kao i u Hrvatskoj. Posteni su najebali, a lopovi i mutikase profitirali.

Tko je glasao

Špegelj je plan radio

Špegelj je plan radio vojnički jer je vojnik, a za njega nije dobio potporu. Određeni dio plana bi teško prošao na međunarodnom planu, pa čak i u našoj javnosti.
Inače, sam je u više navrata potvrdio autentičnost svega iz filma, odnosno da ništa nije falcifikat (u mom prisustvu najmanje jednom).

B-52

Tko je glasao

Primjeti molim te kako nisam

Primjeti molim te kako nisam nigdje rekao kako film nije autentičan. Isto tako, možda nisam to dovoljno jasno napomenuo, ne tvrdim da je taj plan bio u svim svojim dijelovima dobar (koliko je meni poznato, čak ga je i Špegelj u naknadnim sjećanjima preispitivao), nego sam htio naglasiti kako je u odnosu na to što je i kako Šušak radio, on ipak bio daleko efikasniji, moralniji i kvalitetniji.

Tko je glasao

Stoji.

Stoji.

B-52

Tko je glasao

Je li to onda znači da samo

Je li to onda znači da samo oni koji šalju dotacije imaju pravo nešto progovoriti?
Nisi platio, šuti!

Kad kažeš "nama šalju" na koga točno misliš? Kome šalju?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hrvatima u Hrvatskoj.

Hrvatima u Hrvatskoj. Mnogima. Familije iz dijaspore još uvijek šalju. O tim transferima postoje i službeni podaci. Iako toga ima i više, što daju u vidu darova onda kad dođu u posjetu. To je općepoznata stvar.

Ta dijaspora nisu neki tamo Hrvati, koji se zovu Hrvatima. To su naše familije u inozemstvu. Koje održavaju žive veze s nama tu. Nema razlike između nas i njih, osim što su nam različita prebivališta. I što se zbog udaljenosti rjeđe susrećemo.
Mada je i ta udaljenost danas relativan pojam. Prije dođeš avionom u Canadu, ili USA, nego što stigneš vlakom iz Rijeke u Slavnoski Brod. I tko je onda dijaspora?!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

A prvo pitanje?

A prvo pitanje?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mislim da sam dala cjelovit

Mislim da sam dala cjelovit odgovor. Ne znam na koje prvo pitanje misliš. Na sve sam odgovorila.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Iskreno, ne znam da li

Iskreno, ne znam da li postoji. Ali, vjerujem da postoji.
A to sto nosi ime "dr. Ante Pavelic", mozda je stoga sto je dr. Ante Pavelic doista bio doktor prava.

Tko je glasao

Ima puno smeca sto se

Ima puno smeca sto se natalozilo kroz ova turbulentna vremena, tako da su ljudi poceli prilicno zazirati od dijaspore.To me i ne cudi s obzirom da je sin No.1 hrvatske dijaspore, UDBIN sin Susak. Ako se dijaspora takvog covjeka ne srami, onda tu nesto ne stima u vezi prica o komunjarama, fokusa politicki najeksponiranijih predstavnika dijaspore, necega s cime se dijaspora voli politicki identificirati.

I sta imamo? Ekipa dosla "braniti" domovinu, a samo su se uklopili u kriminalnu organizaciju HDZ da bi izvrsili pljacku. Naravno, dijaspora koja je ostala vani nije senzibilizirana na temeljne drustvene nepravde kroz koje je hrvatski narod prolazio u domaji. Dijaspora ih nije niti svjesna, vec samo trubi o nekakvim mitskim pricama i ikonografijama koje covjeku sto nema sredjene temeljne zivotne preduvjete prilicno iritantno.

Sve u svemu, onaj tko ce biti milsotiv, onaj tko ce srediti svoje unutrasnje probleme i tko ce pruziti ruku oprosta prvi, taj ce uspjeti spojiti dijasporu sa domovinom. U ovome treutnku takva osoba/tijelo ne postoji. I dok je tako, suvsno cemo zazirati jedni od drugih.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci