Tagovi

"Mein Kampf" - knjiga zla

Kad je riječ o knjigama koje trebaju završiti na lomači, prva na popisu svakako je Hitlerov uradak "Mein Kampf". I prije nego što se Hitler domogao vlasti ta je Biblija nacističke ideologije prodana u 240 000 primjeraka dok ju je na kraju Drugog svjetskog rata posjedovalo 10 milijuna ljudi

Neki povjesničari smatraju da se mogao spriječiti rat u Europi i holokaust samo da je ta knjiga pažljivije pročitana. Autorsko pravo nad „Mein Kampf“ ima država Bavarska i ono ističe 2015. Reproduciranje ove knjige u Njemačkoj je dopušteno samo u obrazovne svrhe i to ne u izvornom obliku, već samo uz obimno tumačenje.

Od 1990. „Mein Kampf“ je u Hrvatskoj doživio dva izdanja: prvo pod okriljem “Croatiaprojekta”, te drugo s potpisom “Croatiknjige”. Kako su oba izišla bez ikakva izdavačkog predgovora i ograde od Hitlerove zločinačke ideologije, tužbom je reagirala Slobodna država Bavarska koja je na zagrebačkom Trgovačkom sudu 2008. ishodila trajnu zabranu distribucije „Mein Kampfa“.

"Narod i rasa"

Što piše u knjizi koja spominje upotrebu plinskih komora protiv Židova, a arijevsku rasu (pod kojom Hitler podrazumijeva uglavnom Normane i Germane) preodređuje za vladare svijeta?

U 11 poglavlju "Narod i rasa" Hitler tumači da svako miješanje krvi Arijevaca s nižim narodima rezultira svršetku za nositelja kulture. Primjerice, germansko se stanovništvo u Sjevernoj Americi nije miješalo s obojenim narodima pa su Germani postali gospodari i imaju drugačiju kulturu od Centralne i Južne Amerike u kojoj se romansko stanovništvo miješalo s urođenicima. Rasno križanje, drži Hitler, je grijeh protiv volje Boga jer nazaduje tijelo i duh što je početak dugotrajne bolesti. Sve su velike kulture prošlosti propadale jer su prvobitne stvaralačke rase izumrle od trovanja krvi, zaključuje on.

Arijevci su osnivači višeg ljudstva jer su proizveli umjetnost, znanost i tehniku. Od tri kategorije čovječanstva: utemeljivači, obnašatelji i rušitelji kulture, kao predstavnici utemeljivača u obzir dolaze samo Arijevci jer za rasu, baš kao i za nadarenog čovjeka, prava je genijalnost uvijek urođena, ona se ne može steći.

Prve su kulture nastale ondje gdje su Arijevci porobili niže narode kako bi poslužili kao tehničko sredstvo u razvitku kulture. Arijevci sve svoje sposobnosti stavljaju u službu zajednice stoga su oni zaštitili i živote pokorenih i dodijelili im bolju sudbinu. Tijekom vremena podanici su se uzdizali i jezično približili porobljivaču pa se srušio zid između njih. Počela se miješati krv gospodara i slugu, Arijevci gube svoju kulturnu sposobnost i na kraju duhovno i tjelesno više sliče svojim podanicima nego svojim pretcima. Tako propadaju kulture i carstva jer je nestala sila otpora svojstvena samo čistoj krvi.

Najveća suprotnost Arijcu je Židov. Židovi nemaju, piše Hitler, najvažniju pretpostavku kulturnog naroda – idealistički svjetonazor niti su imali državu, pa ne posjeduju vlastitu kulturu. Stoga su osnove njihovog duhovnog rada uvijek davali drugi narodi. Djelovanje židovskog bitka ravno je gotovanskom: gdje se on pojavi, narod domaćin odumire.

Metode židovskog izrabljivanja drugih naroda, navodi Hitler, su brojne: putem dioničarstva kupuje nacionalnu proizvodnju čime se poslodavci i posloprimci otuđuju što rezultira klasnim razlikama, odvajaju poduzeća od države kako bi ih stavili pod svoju financijsku kontrolu i državi uskraćuju sredstva za njeno samoodržavanje. Istovremeno, tvrdi Hitler, Židov licemjerno suosjeća nad sudbinom radnika i sindikalno ga organizira kako bi utro put ka svojoj vlasti.

Ali sve se može popraviti, poraz može postati ocem kasnije pobjede, izgubljeni rat uzrokom kasnijeg uspona samo, piše Hitler, ako se krv održava čistom. Zato se treba stvoriti država koja narodu nije strani mehanizam gospodarskih poslova i interesa, već narodni organizam koji predstavlja germansku državu njemačke nacije.

Komentari

---

netko drugi je naivno rekao da II svjetskog rata ne bi bilo da su hitlera primili na umjetničku akademiju u beču, da nije bilo njega bio bi netko drugi. uzroci nacizma su daleko dublji od antisemitizma iskazanog u hitlerovom manifestu, tako da je fiksiranje na mein kampf u biti pogrešno. rasizam, eugenika i antisemitizam nisu izumi adolfa hitlera, niti su bili ključni programatski ciljevi prvo radničke partije, potom nacional socijalističke radničke partije, i konačno nacionalsocijalističke partije. mein kampf je došao tek 1925. i tek tada uvodi koncept antisemitizma parolom "židove moramo istrijebiti". hitler i ideolozi nacizma su između ostalih pervertirali nietzcheov koncept "ubermenscha", društva jakih selektiranih pojedinaca u svijetu u kojem nema mjesta za slabiće. nacizam je esencijalno totalistički sustav čiji je cilj razaranje tradicionalnog demokratskog sustava i stvaranje umjetne policijsko-militarističke diktature.

Tko je glasao

robot

Pišeš:
...uzroci nacizma su daleko dublji od antisemitizma iskazanog u hitlerovom manifestu, ... Antisemitizam je DIO političke doktrine nacizma, on može biti posljedica, a ne uzrok!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@ljrw

nešto ranije sam napisao dnevnik u kojem sam se dotakao teme

http://pollitika.com/imperija-uzvraca-udarac-trilogija-o-nibelunzima

"Treći najveći neprijatelj nacista, pored marksista i kapitalista su bili Židovi, koji u početnom programu nisu bili toliko istaknuti, samo marginalno no izlaskom "Mein Kampfa" 1925. godine Židovi su dobili "glavni zgoditak" u suludom imaginariju Hitlera koji nedvosmisleno navodi "mi moramo istrijebiti Židove". Taj njegov zaokret bi se mogao objasniti pristupanjem Hitlera u podzemnu antisemitsku internacionalu koja je imala prilično sljedbenika, a zajedničke su im teze da Židovi tajno preko bankarskog sustava i sustava tajnih društava kontroliraju cijeli svijet.
"

Tko je glasao

@robot

Povjesničari i mnogi drugi do danas nisu uspjeli detektirati izvor Hitlerova notornog antijudaizma, ima mnogo teorija! Neki navode njegove osobno loše iskustvo sa Židovima, iako ni to ne drži vodu jer do odlaska liječnika Hitlerove majke iz Austrije, koji je bio Židov, on je imao apsolutnu zaštitu Hitlera!
Moje je mišljenje da je Hitler sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća obolio od paranoje koja mu se do kraja živora pogoršavala!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

točno

postoji povijesni prijepor oko izvora hitlerovog antisemitizma što sam naznačio ranije, od trenutka kada se pridružio drexleru do mein kampfa antisemitizam nikada nije direktno naznačio.

kada pročitate sljedeće riječi:
"
mi smo socijalisti, mi smo neprijatelji današnjeg kapitalističkog ekonomskog sustava zbog eksploatacije ekonomsko slabih, sa svojim nepravednim plaćama, sa svojim nedoličnim odnosom prema bogatstvu i imovini, i mi smo spremni uništiti taj sustav bez obzira na okolnosti"

teško ćete zaključiti da ga nije održao lenjin, mao ili neki drugi iz marksističke ergele nego osobno hitler u govoru 1927.

kada slušate goebbelsa iz tog ranog doba nacionalsocijalističke partije:
"
radnik u kapitalističkoj državi - i to je njegova najveća nesreća - nije više živo biće, stvaratelj, tvorac. On je postao stroj, broj, kotačić u stroju bez smisla ili razumijevanja. On je otuđen od onoga što proizvede"

Goebbels 1932 "those dammned nazis, površni čitatelji bi mogli pomisliti da citira marxa

http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/haken32.htm

“The worker in a capitalist state—and that is his deepest misfortune—is no longer a living human being, a creator, a maker. He has become a machine. A number, a cog in the machine without sense or understanding. He is alienated from what he produces.”[13]

no dakako kada se pročita cijeli pamflet, uvidi se da sa jednakim žarom pljuje lijevo i desno.

da skratim, nacisti su postupno uspostavili diktaturu; njima je jedino i isključivo značila vlast, moć i teror, a sve ostalo su bile bajke za stado...
hitlerova politika se nije bila paranoična, već vrlo pragmatična, dok nije napao sovjetski savez; u tom trenutku je bio kraj....no to je druga priča...

Tko je glasao

@robot

Bez sumnje, Hitlerova politika bila je pragmatična, populistička ali po mom sudu u vrijeme pisanja Mein Kampfa (oko 1924, dio Mein Kampfa napisan je u zatvoru, tekst je diktirao sljedbenicima...) Hitler je već bio načet psihičkom bolešću.. Njegova je propast počela daleko prije napada na SSSR, on je zapravo bio psihički bolesnik od sredine dvadesetih godina, ali svoju paranoju je odlično prikrivao...
Inače, kao i danas što napreduju desne i ultradesne stranke, Hitler je imao iza sebe razočarano radništvo, velik broj sirotinje i lumpenproletarijata... Zaboravlja se da je NACIZAM, zapravo skraćenica od NACIONAL-SOCIJALIZAM . Dok sam živio u Beču, pričao mi je jedan stariji Austrijanac da je u Beču jedno vrijeme bila takva nestašica stanova na početku XX stoljeća ali i nakon I svjetskog rata, da su radnici iznajmljivali ležaj - znači dok je jedan radnik spavao, drugi je radio, i obrnuto... Koristili su dakle, isti ležaj! Bijeda, koja je sada i kod nas, podloga je za razne populizme i puzajući fašizam...Oko 50 % građana Hrvatske je danas na razini političke svijesti retardiranih radnika iz Hitlerova doba, vjerovali ili ne! Građani su toliko apatični da ne vide dalje od svog nosa, mediokriteti, uz časne iznimke, vladaju... Medeji su u Hrvatskoj, posebno HRT, praktički zatvoreni za kritičku misao! Strah me hvata od mogućih posljedica...?!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ponavljanje

ponovit ću što sam napisao u dnevniku o nacizmu, nacionalsocijalizam nije došao iz neba, niti je usko vezan za hitlera. taj politički sustav je rođen u njemačkoj koja je u to vrijeme bila jedna od najnaprednijih zemalja svijeta, i definitivno najobrazovanija. ideološko sjeme nacionalsocijalizma posijali su njemački intelektualci prije dolaska hitlera, a on je po mom mišljenju izabran od strane političkih i ekonomskih elita zbog političkog talenta, karizme i magnetskog utjecaja na mase. paranoja je došla naknadno, kao i kod svih diktatora. (njegovom antipodu staljinu poznati ruski psihijatar dijagnosticirao je psihičku bolest, pa je sutradan iznenadno umro).
nacizam je definitivno za uspon iskoristio razvitak masovnih medija kako bi svoju propagandu širio masama i uvjerio ih u nacističke ideje.
mislim da je potpuno pogrešno uspoređivati ovo danas u hrvatskoj sa tim vremenima u kontekstu koji si naveo.

Tko je glasao

50% građana Hrvatske na

50% građana Hrvatske na razini političke svijesti retardiranih radnika iz Hitlerovog doba?!?!
I tako ti to bubneš i nikom ništa?

Ajde malo obrazloži tu svoju ideju prema kojoj je svaki drugi građanin Hrvatske spreman dati podršku nekom novom Hitleru.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci Očekujem kontru...!

To bi tražilo poseban dnevnik, no moje je uvjerenje da se nalazimo u Hrvatskoj u fazi "puzajućeg naci-fašizma". Treba čitati literaturu o tridesetim godinama prošlog stoljeća, pred preuzimanje vlasti od strane Hitlera i njegovih smeđekošuljaša, i uz to sve najvrednije što možeš naći o političkoj doktrini NACIZAM i FAŠIZAM!
Najkraće:
1. bilo je to vrijeme svjetske ekonomske krize, koja se bližila kraju; sada je tako,
2. bilo je to vrijeme enormne nezaposlenosti, bijede, masovnog siromaštva, nama fali velika inflacija ali i to je tu, samo se prikrivaju stvarni podaci,
3. socijal-demokrati su radili katastrofalne greške u Njemačkoj i Austriji i otvarali vrata socijalnoj državi i diktaturi koju je Hitler zamislio,
4. jačala je ksenofobija, netolerancija prema Židovima, Slavenima, općenito manjinama (homoseksualcima, Jehovinim svjedocima....), njemački narod se homogenizirao na mržnji prema Židovima kao što se danas hrvatski narod homogenizira na mržnji prema Srbima; antisrpska histerija je sada takva da kada je nebi bilo moguće je da se Hrvatska raspadne; i uskoro će ta histerija biti zamijenjena antievopskom histerijom, ili će postojati obje paralelno,
5. mediji su bili produžena ruka vlasti, to su i danas u Hrvatskoj; kritička inteligencija je protjerana iz masovnih medija, posebno s HRT-a,
6. strančarenje je kompromitiralo parlamentarizam i težilo se jednom vođi, jednoj stranci, teorije krvi i tla su cvjetale,
7. izvan Njemačke slab je bio interes za ono što se događa u Njemačkoj, i danas Evropa i svijet ne mare puno za događanja "na Balkanu"...
Ajde sada, kada sam pokušao te uvjeriti da nisam samo bubnuo, dovedi u pitanje čvrstim arguumentima ovih sedam sličnosti!??
Naravno, ima i razlika, ali nisu presudne! Za tri-četiri godine sjeti se ovog upisa, mada ne isključujem drugu varijantu: revitaliziranje marksizma i procvat socijalističkih ideja!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hrvatski narod se

Hrvatski narod se homogenizira na mržnji prema Srbima? U Hrvatskoj postoji antisrpska histerija?

Ljubo, ne bulazni.
Shvaćam da, zbog zbivanja u povijesti, jedan Židov može vidjeti fašizam di ga nitko ne vidi, ali ova tvoja opservacija je najobičnija paranoja i ne odgovara stvarnom stanju stvari.

Da, u Hrvatskoj postoje ljudi koji mrze Srbe. Kao što u Francuskoj postoje ljudi koji mrze Njemce, kao što u Izraelu postoje ljudi koji mrze Palestince, kao što u Rusiji postoje ljudi koji mrze Čečene, kao što u bilo kojoj zemlji na svijetu postoje ljudi koji nekoga mrze.

Hrvatska parlamentarna demokracija, kakva je takva je, ipak funkcionira i nemamo krizu vlasti. U Hrvatskoj ne postoje specijalni odredi koji okolo traže pripadnike manjina da bi se na njima iživljavali. Tebi, kao Židovu, u Hrvatskoj nitko ne brani da radiš, stvaraš, postojiš.

Možemo raspravljati o kvaliteti ove ili one vlasti u našoj zemlji, slagati se ili ne slagati s političkim potezima, ali nema potrebe vrijeđati i proglašavati Hrvatsku fašističkom zemljom i polovicu njenih građana nazivati retardiranima.
Da je ovo uistinu fašistička zemlja vjerojatno bi ovaj tvoj upis gore bio tvoj zadnji upis u životu. A vidi vraga, ti tako bubneš i nikom ništa, nitko ti nije pokucao na vrata, nitko te nije odveo u noć, nego ćeš moći mirno nastaviti raspravu sanom ili sa bilo kime drugim.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@Silverci

Baš me jako ohrabruju neki da stvaram, radim, postojim!!
Pročitaj pažljivo što je jedan zajapureni hitlerovac napisao a tiče se mene:
Ljubo R. Weiss: Tko i zašto "brani " Srđ od Izraelaca? (Dubrovački dnevnik)
Alen Rikert Jebo ti golf mater u usta zidovska,stoko teroristicka,smrdljiva mars u Izrael pa se tamo pametari,ubojice smrdljive zidovske.
Sviđa mi se • Odgovori • 1 • Jučer u 10:47..

Samo mi nemoj reći da se na to ne treba obazirati, da toga ima svugdje u Evropi!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Rekoh već, budala ima svugdje

Rekoh već, budala ima svugdje i Hrvatska nije izuzetak.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci

Važno je ne relativitzirati, već svaku takvu budalu izbaciti iz društva ljudi kojima je do pristojnog dijaloga, pa ako treba i sankcionirati! Kada bi bio kažnjen s jedno 50 000 kuna kazne, pa popunio tako državni proračun, nisam siguuran da bi ponovio brzo ovakav upis!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

uffff koliko bi tek ti

uffff koliko bi tek ti napunio proracun ako bi uplatio i pola od pedeset za svaki nepristojan dijalog.. stvarno steta sto nema takvog zakona..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno Ljubo@ da ima Nisu

naravno Ljubo@ da ima

Nisu Hrvati izmislili trolanje a bogami ni fašizam

Tako da..

Tko je glasao

@Rebel

Da li sam se žalio na Hrvate, ili na određenog hitlerovca s imenom i prezimenom (ako mu je pravo??)!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Komentar je neprimjeren i već

Komentar je neprimjeren i već je kao takav uklonjen s www.dubrovackidnevnik.hr , tj. nije dozvoljena diskusija u tom pravcu niti rasplamsavanje iste...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Inače...

usporedba Kapitala i Mein Kampfa je doista bizarna, što dosta govori i o mentalnim kapacitetima ovih koji ih uspoređuju...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kapital i Mein Kampf

Po meni takva usporedba jeste posljedica predrasuda ugrađenih školovanjem i kućnim odgojem. Pretpostavljam da je onaj tko je to usporedio vjerojatno pohađao ideološki školski program napravljen u HDZ-ovoj kuhinji, onaj koji je zatrovao generacije mladih ljudi. Zahvaljujući tom svjetonazoru koji je u Hrvatskoj vladao skoro 2 desetljeća čak i Međunarodni dan žena godinama se nije slavio jer je nosio epitet "komunističkog, zločinačkog praznika".

Tko je glasao

Valentinovo...

Da, a i Praznik rada je malo sumnjiv, ne misliš li ?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

Eh, da, iako se prvi maj počeo u novostvorenoj državi prije slaviti od međ. praznika žena. Razlog tome pronalazim u činjenici što su Hrvati u rekordnom roku nakon stvaranja države ostali siroti i gladni pa je pod hitno valjalo vratiti tradiciju kuhanja besplatnog graha!

Tko je glasao

Ma neee...

Rehabilitaciju Praznika rada možemo zahvaliti isključivo Svetom Josipu (radniku)...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Od radnika do djelatnika

Misliš, svetom Josipu (djelatniku)? :-)

Tko je glasao

usput....

Btw, jeli drug Drvosjek dobija kakvu naknadu za ovo bjesomučno dijeljenje minusa pojedinim dnevnicima ili on to volonterski radi?:D

Tko je glasao

Ma ne, drvosjek je strastven

Ma ne, drvosjek je strastven čovjek, pa kad mrzi, mrzi do kraja, a jedino što mu je na raspolaganju je mahnito minusiranje. Četiri stvari za koje je opsesivno vezan su: Vesna P.,
Zoki M., lezbijke i naravno - pederi.

Tko je glasao

...

Koliko vidim potpora mu je stigla u vidu Lunaprof . Vjerujem da dotična dama ni sama ne može izbrojati minuse koje mi je dala u zadnjih par dana otkad sam se ovdje ulogirala. Ah, neka svakome njegovo veselje.:)

Tko je glasao

to ti je zato kaj ja jos

to ti je zato kaj ja jos uvijek polazem nade u podmladak nacije. nadam se da ce pasti neka kisa i oprati mozak i kapke, a u meduvremenu procitam sve nebuloze koje pisete...
nadajuci da nece doci do pandemije..

sto mogu, makar epidemija bedastoca vlada, jos uvijek sam optimisticna..

ps
nemas vise minusa zato kaj su mnogi odmah odustali od tebe i citanja... tako da si se posve krivo koncentrirao na mene, optimisticnu prema ljudima opcenito, i @drvosjeka humoristicnog prema budalasima.. koji smo jos voljni baciti oko... na slova u parolicama i infoletkicima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Kratak sukus tvojih komentara koje sam do sad pročitala bio bi - "većina ljudi sa kojima se ne slažem su glupi, a samo ja sam pametna".

Što se tiče čitanja...pa gle, ja niti jednu tvoju plahtu nisam do sad osjetila potrebu pročitati ne samo do kraja nego ni do polovice. Već nakon prvih par redova postalo mi je jasno da se radi o beskrvnom kvaziintelektualnom štivu koje je odlično za uspavljivanje u 11 navečer, nikako ne tokom dana ni u jutarnjim satima.

I tu dolazimo do ključne razlike između mene bedaste i tebe pametne - ja tebi nisam dijelila minuse na tvoje dnevnike koji mi se uopće ne sviđaju, dok se tebi očito užarila tipkovnica od minusiranja mene, mojih komentara kao i svih onih koje si unaprijed prezrela kao, citiram, "budalaše, bedake itd."

Da rezimiram - peru te kompleksi, koka. Opako. Pojavila se nova generacija pisaca dnevnika duplo čitanijih od tvojih brljotina. I zbog toga očito trpiš intenzivne duševne boli što je vrlo uočljivo čak i friškom članu ovoga portala.

Tko je glasao

ja ne vjerujem da ovo

ja ne vjerujem da ovo citam...

Da rezimiram - peru te kompleksi, koka. Opako. Pojavila se nova generacija pisaca dnevnika duplo čitanijih od tvojih brljotina. I zbog toga očito trpiš intenzivne duševne boli što je vrlo uočljivo čak i friškom članu ovoga portala.

boze.. koliko tu gluposti ima.. ni da sam sanjala ne bih mislila da je to moguce u ovim kolicinama citati na ovom portalu kao sto se dogada zadnje vrijeme..

fakat ispod svakog kriterija..
ne mre se covek ni uvrediti.. nitko valjda nije kriv za to kaj mu je bogek dal..
ne znam kaj bi drugo rekla

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lunice, Saloma te je oprala,

Lunice, Saloma te je oprala, zapravo ne bi ni primjetio koliko je taj komentar ubitačan da nisi odgovorila ovim bespomoćnim jadikovkama.

Tko je glasao

celsou@, salome@ iako se

celsou@, salome@

iako se nerado igram đavoljeg odvjetnika, moram priznati da vam je nastup katkada žešći od potrebnog a na taj način steći ćete samo to da ljudi neće čitati ŠTO pišete nego TKO piše

malo se opustite i pustite da vrijeme učini svoje, neki ljudi na ovim stranicama nisu toliko loši koliko prvi dojam govori, kao i obrnuto..

Tko je glasao

neki ljudi na ovim stranicama

neki ljudi na ovim stranicama nisu toliko loši koliko prvi dojam govori,

Hoćemo li u njih ubrojiti i @ppetru?

Tko je glasao

dotična i ja smo prevalili

dotična i ja smo prevalili put od slijepog štovanja do ratne noge tako da....imaš ti još puno pure za pojesti do toga sa drvosjekom ili lunaprof..

rekoh novi ste a reagirate kao ose...bez razloga..

Tko je glasao

Mi smo do tog stupnja došli

Mi smo do tog stupnja došli Balkan Ekspresom, a da je bez razloga, nije.

Tko je glasao

izgleda da vam je vlak davno

izgleda da vam je vlak davno ostao zameten...
pa ne samo da ste dosli do negdje gdje Balkan Ekspres vozi
vec ste tamo ostali..
lutajuci sumom pored pruge u krug
do ponovnog ukrcaja u taj isti
Balkan Ekspres koji vas je do tamo odevo
svaki put sa manjom sansom da krenete dalje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ok. vidi. ovo što ja vama

ok. vidi. ovo što ja vama govorim su govorili i meni i bili u pravu

3103 i pjastrela, recimo

A vi kako hoćete..

Tko je glasao

Ako misliš da si trebao

Ako misliš da si trebao odšutjeti na podmetanja o Vukovaru, ismijavanju veze s bukvarom i tobožnje stavljanje na četničku stranu, to bi bilo pogrešno.

Tko je glasao

ne. ne kužimo se. govorim o

ne. ne kužimo se. govorim o mojim prvim upisima ovdje. bili susamodopadni i napadni. nepotrebno.

Tko je glasao

Da rezimiram - peru te

Da rezimiram - peru te kompleksi, koka. Opako. Pojavila se nova generacija pisaca dnevnika duplo čitanijih od tvojih brljotina. I zbog toga očito trpiš intenzivne duševne boli što je vrlo uočljivo čak i friškom članu ovoga portala.
Nekao se, kao u magli, prisjetih @Ajše ili @Aishe.. :):):):):)

Tko je glasao

nikakvog stupnjevanja opasnosti...to je znači...

...voda došla do guše?
...jebote, više ni Ruža nije dovoljna za buđenje fašizma i pokretanja smrtfašizmuslobodanarodu...
Prešlo se odmak na opasnost od, ni manje ni više, buđenja Hitlerove sljedbe...
(...je, valja napraviti ravnotežu u slučaju da se četnici jope razmile ovih dana Beogradom...)

Tko je glasao

E koliko si britka uma

E koliko si britka uma najbolje pokazuje tvoj zaključak da je "@drvojeb humorističan prema budalašima".

Tvoj uvid o "nebulozama i epidemiji bedastoće" bi bio relevantan kad bi ti bila relevantna, a tvoji dnevnici i komentari lišeni podvala, paranoja i zabluda, tako da svoje "recenzije" možeš objesiti mačku o rep ili bolje na drvo.

Tko je glasao

Ma naravno, njih dvoje su

Ma naravno, njih dvoje su uštimani poput natjecateljica sinkroniziranog plivanja.

Tko je glasao

A i @otpisani nastoji

A i @otpisani nastoji ušićariti štogod između te jednoumsko sinkronizirane romanse kako ne bi ostao otpisan.

Tko je glasao

@celsou, ne bediraj se za

@celsou, ne bediraj se za @otpisani! ::):):)
Ni zamisliti nisi u stanju gdje je taj sve upisan, zapisan, opisan, narisan, obrisan i otpisan... :):):):)
P.S. Obožavam ovakve poput @celsou, @Salome i slično. Em puno toga možeš naučiti :):):):),
em se sve učestalije pitam koliko je Bog zapravo savršen u stvaranju a to je dobro, jer pravi vjernik uvjek preispituje svoju vjeru i pripadajuće joj dogme.

Tko je glasao

Ajd djeco

pišat pa spavat.

Kad bi znali koliko glupi i prozirni ispadate ovdje bi se zastidjeli sami sebe.

Arogantna i bezobrazna deriščad , stranački podmladak koji ne zna ni gdje je šupalj dok se ne popipa.

sve dobro...

Tko je glasao

...

Deriščad? Hm, a dobro kad ti tako veliš.

Tko je glasao

Danke Dojčland

"Hrvati su izmet ljudskog roda" rekao je svojevremeno Adolf Hitler. I pored toga kod nas, eto, ima izdavača raspoloženih za Hitlerove pisanije.

Tko je glasao

Salome, "Hrvati su izmet

Salome,

"Hrvati su izmet ljudskog roda" rekao je svojevremeno Adolf Hitler.

To mi je nekaj novog. Možeš li ukazati na te izgovorene riječi.

Kolko je meni poznato Marx je nazvao Hrvate izmetom ljudskog roda i nižom rasom.
U stvari je sve Slavene tako titulirao, a o njegovim ševinističkim prepiskama sa Engelsom ima dokaza.

Tko je glasao

Skviki

Je, tako je.

Bilo više puta citirano ovdi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci