Tagovi

"Južna plemena ratnička"

Kakva sudbina očekuje Kosovo i njegove stanovnike, dali će očekivano proglašenje neovisnosti prouzrokovati nekakvom automatikom i otcjepljenje Republike Srpske. Tko može držati pod kontrolom očekivane nemire i u jednom i u drugom slučaju.
Dali Rusija danas ima snažnije argumente u rukama, nego u vrijeme Miloševića i da li se može aktivno uključiti u ovaj posljednji balkanski rasplet. Nisam baš veliki vanjskopolitički stručnjak, pa bi volio ako ima netko na politici da se uključi i ovu temu kvalitetno obradi.

Ipak staviti ću neka svoja razmišljanja pred vas.
Prvo koliko god mi bili pacifisti i koliko god imali loše mišljenje o NATO-u kao o vojnoj platformi koja štiti interese velikih sila i interese krupnog kapitala u svijetu, nama malima i ne preostaje nažalost ništa drugo
nego prihvatiti pozivnicu i ući u članstvo NATO-a, uz cjenu koju ćemo svakako morati platiti, a to nije samo financijski zahtjevno, već i pristajanje na veću prisutnost naših vojnika u tuđim sukobima. Referendum ili ne gotovo da je svejedno, koliko god mi voljeli svoju zemlju, mi ipak nismo u poziciji Švicarske, ili Austrije. Naše je geopolitičko okruženje još uvjek vrlo trusno, imamo još poteškoća i u unutarnjem uređenju zemlje, demoratski standardi se poboljšavaju ali velikom zadovoljstvu još mjesta nema, posljedice rata još utječu na razna društvena pitanja.

Koliko god to bilo protivno mojoj prirodi ja ću glasovati za ulazak u NATO. Nemogu zamisliti situaciju u kojoj se zakomplicira situacija na Kosovu i u Republici Srpskoj, a da Hrvatska ne prihvati zaštitu najmoćnijeg vojnog bloka na svijetu.

Doista nisam siguran da će albanski narod na Kosovu svoju samostalnost izboriti mirnim putem. To je nažalost cijene koju na ovim divljim prostorima moraju platiti svi koji žude za slobodom.
Drugo je pitanje Bosne i njene budućnosti, koliko god ona bila pod protektoratom i koliko god se mir u Bosni održavao i ohrabrivao prisustvom i utjecajem velikih sila, uvjek tinja opasnost i zlo sjeme Daytona- Republika Srpska. O budućnosti Bosne napisane su mnoge knjige u zadnje vrijeme, neke sam i sam pročitao, međutim nisam ništa pametniji nakon toga i neznam što misliti o budućnosti te napaćene zamlje. Molim još jednom pametne glave s politike da se uključe u ovu raspravu i ponude nam neka svoja razmišljanja koja bi i nama ostalima mogla pomoći da bolje probamo sagledati politička kretanja u regiji.

Ako oista ne postoji nikakva volja da se BiH sačuva kao zajednička država, tko može tada braniti narodima da se podjele. Što će u konačnici biti u Belgiji dali će se Flamanci i Valonci podjeliti, i dali to može biti neka vrsta presedana koji može tada pozitivno utjecati i na ostale separatističke težnje u Evropi s naglaskom na naše susjedstvo. Osim toga Belgija je i članica NATO saveza.
Pa ako se belgijanci žele međusobno podjeliti tko im to može zabraniti, ako ne postoji agresija nego dogovor, kako to spriječiti.

Sva ova pitanja trebala bi biti bolje obrađivana i u ostalim medijima kao i jasnije obrađivana u predizbornoj kampanji, ali ne mi o drogi, vjeronauku, porezima na "bakice s burze" ... nevjerojatno

Tagovi

Komentari

Ja ne vjerujem u izbijanje

Ja ne vjerujem u izbijanje novog rata. Mislim da Srbija za to nema potencijala, a ni volje. OK, ako i kada Kosovo proglasi samostalnost, radit će probleme (opozvat će veleposlanike država koje priznaju KS, preferirat će ruski kapital i interese, mogući su i nemiri na Kosovu, iako ne vjerujem da će doseći razinu rata i sl.), ali, realno gledano, nemaju puno izbora, nego nastaviti s reformama i približavanjem EU, čak i ako im predsjednik na kraju postane T. Nikolić.
Mogli bi raditi i probleme i u BiH, ali ne vjerujem da bi se Republika Srpska mogla odcijepiti. Osim što im to neće dopustiti tamo itekako prisutan svijet, RS na to nema pravo ni po Daytonu. Kakve ruske rakete u Republici Srpskoj dok su tamo trupe zapadnih zemalja (mahom članica NATO-a)?! Glupost!
Ako se Beograd i odluči na neki radikalniji scenarij, naštetit će prije svega sebi. Još jedan rat s NATO-om ne bi izdržali.

Tko je glasao

budući da se već neko

budući da se već neko vrijeme, zbog posla, pomnije pratim događanja u susjednoj nam i prijateljskoj pa čak i partijski bliskoj državi Republici Srbiji. ako se pitate o čemu pišem sjetite se da su naš drIvo Sanader i njihov Vojislav Koštunica članovi iste stranke, Europske pučke stranke.

ne dovodeći u pitanje notornu činjenicu da su Srbi, potaknuti od strane Slobodana Miloševića i njegovih igrača, odgovorni za rat i sva druga nemila događanja na prostoru bivše SFRJ (iako, ako ćemo biti iskreni sami prema sebi, ni naše političko vodstvo s početka 1990.tih nije nevino), iznjetu ću, za veliki broj ljudi u RH, heretičku postavku. a ta je: Republika Hrvatska mora svim svojim političkim i drugim utjecajem stati iza zahtjeva službenoga Beograda i nikada ne smije priznati neovisno Kosovo. šok i nevjerica! vjerojatno!

a zašto tako mislim?! zato što oni koji pišu da postoji razlika između, sada nepostojeće, Republike Srpske Krajine i onoga što rade Albanci na Kosovu, zaboravljaju da je, formalnopravno, riječ o istoj stvari. nasilnim se metodama želi promjeniti međunarodnopravni poredak i stvoriti nova država. netko je napomenuo da su Kosovo i njegova neovisnost opasan međunarodni presedan koji bi mogao imati dugoročne posljedice. ne samo u našoj blizini, Republici Srpskoj, nego i u bivšim sovjetskim republikama, a da ne spominjem Cipar koji se odlučno protivi priznanju jednostano proglašene neovisnosti Kosova.

osim toga, Hrvatska bi, na formalnopravnoj razini, Srbiji izbila bilo kakav argument potraživanja i milimetra hrvatskoga državnog teritorija. jer ne mogu postojati dvostruki kriteriji. s druge strane, priznanjem Zagreba kosovske neovisnosti, odtvara se mogućnost da slijedećih milijun godina imamo ovakve ili onakve slijednike RSK koji žele formalizirati svoj status na području RH. oni koji napominju, kao PRH Stipe Mesić, da je Kosovo, kao i Vojvodina, bio dio državnoga aparata SFRJ, zaboravljaju da su obje pokrajine UVIJEK bile dio SRBIJE, a tek preko Srbije su imale dio učešća na saveznoj razini. s druge se strane zaboravlja da su Srbi bili konstitutivni narod u SRH i da smo ih izbacili iz Ustava.

najveći problem u raspetljavanju situacije s Kosovom i Metohijom leži u tome što nema racionalnoga pristupa niti s jedne strane. Beograd tvrdi da želi kosovo, ali poziva svoje da ne sudjeluju u političkom životu KiMa i da ne izlaze na tamošnje izbore. s druge strane Priština želi neovisnost, ali istovremeno spekulira o pripajanju Albaniji i svoju manjunu, Srbe, drži u enklavama opasanim žicom. s obzirom na političko raspoloženje Srbije, lako bi se moglo dogoditi da Europa dobije svoju Gazu koja će se zvati Kosovo.

da je pameti, Kosovari bi rekli da ne žele neovisnost, nego da žele aktivno sudjelovati u političkom žiovtu Srbije. tako da bi se sigurno dogodilo da se na drugom krugu predsjedničkih izbora odlučuje između Tachija s jedne strane i Tadića ili Nikolića s druge strane. a u Narodnoj skupštini Srbije bi sjedilo 60tak poslanika Kosovara. koji bi u koaliciji s bilo kojom političkom opcijom, recimo Radikalima ili Socijalistima, mogli stvoriti Vladu i trećinu proračuna Republike Srbije preusmjeriti na Kosovo. s druge strane, službeni bi Beograd trebao biti prvi koji će priznati neovisnost Kosova, isključiti ga sa svog elektroenergetskog sustava, u međunarodnim institucijama Kosovarima prepustiti njihov dio državnih dugovanja i promijeniti dokumente kako bi mogli putovati Europom bez viza. i inzistirati na zaštiti Srba kao nacionalne manjine na Kosovu.

riješenja postoje, ali nema volje da se ona postignu.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Kad je riječ o "izbacivanju

Kad je riječ o "izbacivanju iz Ustava", ne misliš li da su i Hrvati u Srbiji (Vojvodini) također izbačeni iz Ustava kao konstitutivni narod? Pa opet, nisu pucali po Kruševcu, Kragujevcu ili Nišu.
Drugo što želim reći: Kosovo je u Srbiji od 1913. godine (ratom dobiveni teritorij), Vojvodina od 1918. godine (isto ratom). Dakle, nije oduvijek, kako veliš.
Srbi nisu svjesni da su izgubili Kosovo u ratu, kao što su ga ratom i dobili.

Taurunum

Tko je glasao

U balkanskom kotlu još

U balkanskom kotlu još uvijek 'krčka', a što je rješenje? Ne bih želio djelovati suviše radikalno, ali možda bi (na duži rok) trebalo ovako:

Samostalnost Kosova je poprilična nužnost u danim okolnostima (sve je već argumentirano, unatoč DCoatu - ni prva ni zadnja država u takvu stanju, ali treba započeti!), Bosna i Hercegovina se ne smije (po)dijeliti, jer za to nema povijesnoga utemeljenja, niti je protekli rat to uspio. BiH se treba vratiti suživotu, koji je tamo (bio) stoljetna tradicija. Dok nisu stigli 'opančari', koji su poželjeli živjeti u 'svojim' gradovima, što ih dobiše daytonom. A da bi se Srbi napokon smirili i usmjerili građanskim vrijednostima, treba doći na red i Vojvodina. Za nju važi isto što i za Kosovo.

Pa onda može i Srbija u ujedinjenu Europu ... skupa s Kosovom, Vojvodinom i (jedinstvenom, dedaytoniziranom) Bosnom i Hercegovinom. Naravno, ne zaobilazim ni Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju (i tamo još ponegdje 'krčka'!).

ragusa

Tko je glasao

Da se ne bismo krivo

Da se ne bismo krivo razumjeli, nisam htio prejudicirati (odnosno zagovarati) bilo kakvo rješenje Kosovske, samo sam pokušao u par crtica opisati kako to izgleda za one koji nisu nikada tamo bili.
Jedna popularna riječ iz naše bliže povijesti: "mirni suživot" na Kosovu je usitinu nepojmljiva, odnosno neostvariva!
Ako nekog zanima geneza problema, zgodan početak može biti knjiga pokojnog Branka Horvata "Kosovsko pitanje". Knjiga je davno napisana, od tada je još dosta vode proteklo...

Tko je glasao

Nekoliko crtica o Kosovu.

Nekoliko crtica o Kosovu.

Na Kosovu sam bio „slučajno“ početkom 80-tih a potom tek u zadnjih par godina, zbog posla (što avionom iz Ljubljane a što autom iz Zagreba), nabralo se dana staža provedenog u Prištini i okolo.

U jednom komentaru dolje netko je spomenuo nebrigu za okoliš: to je prvi što primijetiš kada dođeš - Kosovo je, na žalost, jedan veliki deponij smeća, s mjestima na kojima smeća ima nešto manje. Priština je sagrađena usred ničega, nema potoka koji prolazi kroz grad, ne postoje parkovi, tu i tamo poneko stablo, sve ostalo je loš asfalt, blato, trava i ogromne zgrade, u pravilu nezavršenih ili katastrofalnih fasada. Potpuno neprirodan grad. Nekoliko prepoznatljivih javnih zgrada, "vizura grada" (za stariju gardu): biblioteka Univerziteta, dvorana Boro i Ramiz (stradala tijekom zadnjeg sukoba kada je došao NATO), Hotel Grand. Obiteljske kuće? Što veće i što više, sa što manjim dvorištima (za dvorišta nema mjesta), naravno, tko baca novce na fasadu. Uličice krivudaju između takvih kuća, bilo kakav asfalt je luksuz, dobrog asfalta nema.

U Hotelu Grand šef recepcije je nekada bio noćni recepcionar u Hotelu International u Zagrebu. Dao se zamijetiti ugodan „purgeski“ štih u njegovom govoru. Prvi dan me upozorio da preparkiram auto u podrum hotela (to doslovce izgleda kao podrum, ne kao garaža, i opet smeća ima svugdje), naime dan prije mog dolaska izbacili su nekog tipa iz audija na semaforu pored hotela i odvezli se u nepoznatom smjeru. Isto tako savjetovao me je da s kolegom s kojim sam došao ni slučajno ne govorim hrvatski na ulici, jer da bi nam odnekud mogao doletjeti nož. Mladi ne razlikuju hrvatski od srpskog! Ipak većinom razlikuju Hrvatsku i Srbiju.

Hodali smo ulicom i razgovarali na engleskom. Budući sam bio obučen u modre lanene hlače i modru košulju koja je nalikovala uniformi neke američke službe tamo, prolaznici su otpozdravljali na engleskom, dizali dva prsta u znak pobjede, a u kafićima i restoranima su nam odmah donosili američku zastavicu na stol. Ulice su prljave, izlokane, budući je bio vedar dan, vlasnici okolnih dućana izlaze svako malo i zalijevaju ulicu kako ne bi bilo prašine. Zato su ulice sparne i blatne.

Ulice Prištine u bilo koje doba izgledaju kao dvorišta naših škola (osnovnih i srednjih) za vrijeme velikog odmora. U pravilu, na jednu stariju osobu na ulici dođe barem 15-tak mladih (što djece što malo starijih). Pitate li bilo koga govori li engleski, uvijek je odgovor: da, pokušate li nastaviti konverzaciju na engleskom to će izgledati kao da pokušavate razgovarati s kinezom na njegovom materinjem jeziku (možda netko od vas i govori kineski). Čim je malo toplije (recimo iznad 20C), vidjet ćete curice u minjacima i minijaturnim topićima koje hodaju oko UN HQ ili oko Hotela Grand. Nije riječ o prostituciji (barem ne doslovce), pokušavaju pronaći nekog tko će ih odvesti s Kosova! Uredno netko od familije promatra sa strane i pazi što se događa. Razgovarao sam s ocem jedne takve 18-godišnjakinje: perspektive nemaju, isto tako ni muške djece, ova je najstarija i ako je netko oženi i odvede, bit će to uspjeh za sve!

Gospodarstvo Kosova? Zadnjih godina je sagrađena hrpa monumentalnih benzinskih pumpi diljem pokrajine. Postoje tradicionalni obrti. No glavni izvor prihoda je KFOR odnosno potrošnja stanaca na najam prostora, na hranu i razne usluge (hrana se uvozi), pa se onda taj prihod dalje raspoređuje i obrće. Stvaranje novih vrijednosti – što je to? Sjedite li u kafiću, svako dvije minute će vam doći netko i ponuditi cigarete ili bon za GSM. Glavni GSM provider na Kosovu je telekom iz Monaka, deal kojeg je sklopio (i vjeroajtno na tome dobro zaradio) Bernard Kouchner. Kosovo ima platni sustav i banke, postoji nešto poput naše FINE (i oni su imali SDK), ali velika većina transakcija u toj zemlji se odvija „solarnom“ metodom, sve je u EUR.

U dućanima nećete baš pronaći previše toga, ono malo robe je iz Makedonije i Slovenije, Albanije a može se pronaći i nešto naše. Nedaleko Hotela Grand postoji i Hrvatski ured, doista svo vrijeme boravka dolje nisam nikog tamo vidio da radi, a par puta sam išao vidjeti što i kako rade.

Kada razgovarate s Kosovarima, pričat će vam svakakve priče o teroru i mraku koji je vladao za vrijeme srpske dominacije. O tome kako su ih sustavno izbacivali i na koncu istisnuli iz sustava. U bolnicama praktički nije bilo albanskih liječnika, u školama se više nije učio albanski, pa na koncu nitko više djecu nije ni slao u školu. Održavala se nekakva nastava po podrumima, tako da je opći problem neobrazovanost i neznanje. To je vjerojatno i najveći problem koji prijeti budućnosti tog područja, bez obzira kakav će dobiti status: većina stanovništva nema formalno obrazovanje, odnosno ono koje ima je uistinu neadekvatno, rijetki govore strane jezike (tako da s njima možeš komunicirati), novaca za izvođenje nastave nema (osim iz donacija), a nema ni kadrova koji bi mogli educirati. Isto je i kada govorimo o stručnoj radnoj snazi. Tradicionalni obrti nisu dovoljni. Ne za nekakav prosperitet. Tko god je nešto znao, otišao je s Kosova.

Nekoliko srpskih enklava na Kosovu živi izolirano (bukvalno izolirano žicom). Putuju u konvojima pod pratnjom KFOR-a do graničnog prijelaza i natrag u točno određeno vrijeme, na nekoliko nadvožnjaka i mostova na putu do graničnog prijelaza postoje straže da ne bi došlo do incidenta.

Infrastruktura je u tragičnom stanju. Ono nešto malo što postoji je popravio ili sagradio KFOR. Tijekom izvođenja radova, dok su stranci bili uključeni, sve je štimalo, primopredaje su izvršene, sustavi preuzeti i pušteni u pogon, a onda su krenuli kvarovi, jer nema civila koji mogu sustave održavati.

I na koncu, ovo ljeto sam bio u Tirani (kad bolje razmislim, stvarno putujem po egzotičnim kutcima Europe). Nekoliko dodatnih opaski: prosječni stanovnik Tirane nije oduševljen eventualnom mogućnošću pripajanja Kosova Albaniji (prosječni stanovnik Drača još manje). Tvrde da su Kosovari „sjevernjaci“ („brđani“), da govore dijalektom koji je daleko od književnog standarda itd. Ipak, karte u vremenskim prognozama na dnevnicima svih TV postaja u Albaniji Kosovo prikazuju istom bojom kao i Albaniju, nešto kao nekada kada je HTV susjedne krajeve u BiH bojao „malo kontrastnije“.

Tko je glasao

Svjestan sam da riskiram

Svjestan sam da riskiram salvu negativnih komentara, ali otkud nama pravo tvrditi da Kosovo treba biti samostalno? Ako ćemo tom logikom, onda je i republika srpska krajina puno teže osporiva kao legitiman zahtjev. Znam da boli usporedba, ali matematika je tu negdje.

Ovaj moj stav proizlazi iz višegodišnjeg pokušaja analiziranja balkana hladne glave. Moja verzija "Kosova" jest ta da je NATO godinama podrivao srpsku vlast na Kosovu i destabilizirao situaciju. Divide et impera. Nekidan je bio intervju sa Ceku-om u jutarnjem valjda, na par stranica. Jedina stvar koja je očita iz njegove priče jest ta da je NATO (iliti "međunarodna zajednica") napravio i OVK i njega i napuhao cijeli problem.

Jedno je neosporno, kad zapad želi napravit sranje, zapad sranje napravi. Bolni i očiti primjeri su nebrojeni (neki od njih su poslijeratni Irak - Zlatna Džamija - građanski rat, Kašmir, Somalija, Kongo, Sudan... itd). Meni osobno, ni naš rat, ni rat u Bosni nisu lako objašnjivi bez neke snažne i namjerne intervencije izvana. Perfidne i jedva vidljive, ali prisutne.

Dakle, prisjetimo se i činjenice da je NATO bolesno izbombardirao Srbiju (usput bombardirao i Kinesku ambasadu, čisto nek se zna) i da su za taj čin imali jednako opravdanja koliko za Afganistan i Irak, a to je 0, IMHO. Ovdje je to samo izazvalo manje prašine jer nije bilo direktne okupacije, osim Kosova, naravno.

Dok je Kosovo u govnima, NATO ima besplatno igralište, vojni poligon i šverc bazu u jednom. Nekako i Afganistan neizdrživo smrdi na drogu, jeli, pa možemo prepoznati poznatu ruku iza svega toga...

Za kraj, od svih mogućih zaključaka, najtragičniji je onaj da nama treba NATO zbog Kosova, time su nas još jednom zajebali i spremili u džep. Nama treba baš suprotno, da se nose u 3pm... Nikakve veze nema eventualni vojni sukob na Kosovu (koji će ionako NATO izvesti protiv Srbije i koji će brzo bit gotov) sa našom državom. Ima na ekonomiju, ali to se ne mjenja prisustvom NATO-a. Dakle, molim Vas da dobro razmislite, i to hladne glave prije nego povičete "U maglu, u maglu"...

Tko je glasao

Kosovo se ne može

Kosovo se ne može usporediti s Republikom Srpskom. Ni slučajno. Ni po čemu.

Prvo, nad kosovskim Albancima je nekoliko stotina godina, sve do nedavno (a do II svjetskog rata i nad Makedoncima) provođen neviđeni teror, svako malo su bile neke akcije koje su Srbi provodili protiv njih. U novije doba se to najintenzivnije događalo neposredno nakon II. svjetskog rata, pa zatim 1981, pa krajem osamdesetih, pa početkom devedesetih, a zatim ovaj nedavni rat u kojem je Srbija doživjela da ih mora smirivati NATO. Dakle, oni su tim svojim ponašanjem izgubili svako pravo da drže pod svojom čizmom taj narod na Kosovu ma kakvim ga mi smatrali.
Srbe u BiH, pa tako ni u Republici Srpskoj nitko nije tlačio, a nakon rata koji su upravo oni prouzročili su još i nagrađeni tako da su im prepušteni teritoriji oteti drugima.

Zatim, bivša se država raspala na svoje federalne jedinice u sladu s Ustavom iz 1974. Svi znamo da su u tadašnjoj Skupštini, Predsjedništvu i SIV-u (Vladi) sjedili predstavnici svake od tih saveznih jedinica, to jest predstavnici Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Vojvodine i, naravno, Kosova. Dakle, ako su bili posebno predstavljeni na svim tim mjestima, to nešto govori. Ne sjećam se da su tamo bile predstavljene Republika Srpska, Republika Srpska Krajina i Republika Herceg-Bosna. Ako sam u krivu, molim da me se ispravi, ali ja se tih federalnih (a zapravo prema tadašnjem ustavu konfederalnih) jedinica ne sjećam.
Dakle, svaka usporedba Kosova i Republike Srpske je bez temelja.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Svjestan sam da riskiram

Svjestan sam da riskiram salvu negativnih komentara, ali otkud nama pravo tvrditi da Kosovo treba biti samostalno? Ako ćemo tom logikom, onda je i republika srpska krajina puno teže osporiva kao legitiman zahtjev. Znam da boli usporedba, ali matematika je tu negdje.

Nikako se ne mogu usporediti RS i Kosovo - prvo je fantomska paradrzava nastala u ratnim uvjetima otimacinom i kriminalom, Kosovo je bilo dio raspadnute SFRJ kao AP - i imalo autonomnost prema Ustavu iz 1974. godine na koji se i Hrvatska pozivala temeljem prava na samoopredjeljenje do otcjepljenja ...
Toliko o legalitetu samostalnosti, ja uopce nisam strucna osoba da o tom meritorno raspravljam, ali ovo je bez daljnjeg ocigledno i laiku.

Nadalje, negdje sredinom osamdesetih neporeciva je cinjenica da su Srbi svesrdno nastojali odvuci sto vise ljudi na Kosovo, stimuliralo se naseljavanje srpskog stanovnistva - oglasi za radna mjesta su izlazili u svim dnevnim glasilima diljem Srbije, samo ne na Kosovu, tako da ste mogli kao strucni kadar tamo otici raditi iz Beograda i dobiti bolje povlastice nego u Beogradu, ukljucivo i stanarsko pravo i bolju placu...Studiranje na fakultetima u Pristini je bilo jako popularno iz dobro poznatih razloga - tamo su kriteriji bio daleko nizi nego igdje u bivsoj Jugi za ama bas sve sto ste pozeljeti mogli ...

Tko je glasao

Probaj gledat od 1912 kad je

Probaj gledat od 1912 kad je Kosovo, nakon Balkanskih ratova postalo dio Srbije, ne pokrajina, nego sastavni dio. Znači 95 godina, Srbija vlada Kosovom. Koliki je napredak pri tome ostvarila? Koji im je bio cilj? Cilj je bio ovladati Kosovam, nacionalnom strukturom. Iseliti Albance, i naseliti Srbe. To se intenzivno pokušalo prije drugog svjetskog rata. Ali bez većih uspjeha.
Srbi su život na Kosovu doživljavali kao kaznu na osobnom nivo. Jer život drugdje u Srbiji je bio kvalitetniji, i naravno da su nastojali otići sa Kosova, unatoč načelnoj opredjeljenosti o naseljavanju Srba na Kosovo. Albanci i nisu imali taku mogućnost.
Srbija nije nikad pokušala kvalitetno unaprijediti i ekonomiju, a time i život na Kosovu. U SFRJ, na Kosovu se gradilo, svi su pržili novce tamo, ali nije se smjele objektivno pričati o problemima, pa samim tim ni rješavati ih. Sve investicije su bile političke, i kao takve osuđene na propast. a time se stvarala još veća nacionalna tenzija.
S druge strane, Srbi su uvijek imali predrasude prema Albancima, i razmišljali su o njima u stereotipima.
Nisu ni Albanci cvječke. Pihvatili su igru, i nastavili živjeti u dva paralelna svijeta. Mada mislim da je ekipa albanskih političara s kraja '80-ih bila jako kvalitetna, i zaista su se trudili integrirati u Jugoslaviju, ne Srbiju.
Kako je Kosovo imalo najširu moguću autonomiju u SFRJ, koju je Srbija ladn ukinula, mislim da nema te autonomije koju Srbija više može ponuditi.
Priče o NATO-u koji podriva srpsku vlast, su neozbiljne. alko se prati srpska vlast, vidjeće se da njima ne treba nitko za podrivanje. Za to su sami sebi dovoljni. Na žalost.

Tko je glasao

jedna od stvari koja me bila

jedna od stvari koja me bila fascinirala kada sam se tijekom bljeska i oluje vozio "okupiranim" područjima je bila očigledna nebriga stanovništva za svoju okolicu

kako da to objasnim, očigledno je da nitko nije imao namjeru tamo trajno ostati jer da jesu onda ne bi pristali na takve uvjete (od toga da se pokosi okolo kuće, pa na dalje)

nešto slično se događa i s kosovom; kosovo je i danas sastavni dio srbije, no u srbiji nema u njihovoj skupštini mjesta za cca. 40% zastupnika koji bi došli s kosova, nit prevoditelja koji bi prevodili s albanskog na srpski i obrnuto; ono što želim reći je da srbija doista želi kosovo kao sastavni dio srbije tada bi sva zaknska rješenja, od izbora pa na dalje uključivala i kosovare pa makar mjesta ostajala prazna, budžet neiskorišten a porezi nenaplaćeni

ovako, imam samo dojam da je riječ o tome da se kosovo želi naplatiti na najviši mogući način

Tko je glasao

Ne radi se tu o Kosovu,kolko

Ne radi se tu o Kosovu,kolko o zatvaranju Rusiji izlaz na toplo more. Rusiji je san zajti na toplo more, Ameri i EU to dobro znaju i polagano na tome rade. Stvar je skoro riješena i zato se tolko i puše. Boli Rusiju ona stvar za Srbiju.
Nemaju direktnu granicu i sve kaj se bi događalo se mora it preko drugih država , koje su danas u EU.
No tu postoji mogučnost WWIII, no sve zavisi jel se bu našel dosta radikalan čovijek u Rusiji.
Nadam se da nebu.

Tko je glasao

Ja smatram da će

Ja smatram da će nezavisnost Kosova postaviti opasan presedan. Prirodno je da praksa stvara presedane, pa i loše, ali opasni presedani su nešto potpuno drugo. Da se ne ponavljam previše, o nezavisnosti Kosova sam nešto trabunjao u dnevniku Kasno Martti na Kosovo stiže.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ne vjerujem da će biti rata

Ne vjerujem da će biti rata ni na Kosovu ni u BiH. Ima puno generala, koji bi gurnuli u rat. Ali je ostalo malo redova za front. Malo će galamiti, prijetiti, i naći će novi problem, recimo Vojvodinu, da se skrene pozornost. NAime, nedavno sam pročitala, da je srpska taktika rješavanja problema, otvaranje novih.
Što se tiče BiH, što priječi podjelu. PA jednostavno, ne mogu se dogovoriti što je čije. Pa da se BiH mogla podjeliti, ne bi bilo rata. Rat je i počeo, jer Srbi nisu htjeli da budu u nezavisnoj BiH. Samo teritorij koji su nastanjivali nije bio eskluzivno njihov. Jednako kao ni Herceg-Bosna, ili onaj dio što je bilo po Armijom BiH. Svi su se trudili, svoj teritoriji učiniti što više "svojim", pa su one druge, poubijali, mučili, protjerali. Ali na kraju podjelili nisu. Moj zaključak je da se podjeliti ni ne može. Da li odcjepljenjem RS može Bosansku Posavinu odvesti u Srbiju? Svakako ne. Kao ni bilo koji drugi kraj u kojem su živjeli Hrvati i/ili Bošnjaci.
Čiji je MOstar, hrvatski ili bošnjački? Tko polaže veća prava na njega? Da li može funkcionirati ovako nakaradno podjeljen? Naravno da ne. Ljudi u BiH jednostavno moraju naučiti živjeti zajedno, i poštivati različitost. Znali su to stoljećima, pa mogu ponovo. Dok sam živjela u BiH nisam imala problema s tim. Samo da ih prestanu matice koristiti za svoje interese. I naravno, prijetnje podjelom, što Srbi sad uveliko koriste. Međunarodna zajednica ih je efikasno smirila, i sad nema problema.
Da li NATO spašava. Svakao da jeste. Bez obzira jesmo li unutra ili ne NATO je na Kosovu, i svaka igra Srbije oko Kosova, povlači reakciju saveza. To je prilično jak argument, da srbijanska vlast ne razmišlja o ratu kao ozbiljnoj opciji, bare po medijma koje sam pratila, B92.

Tko je glasao

Volio bih da si u pravu

Volio bih da si u pravu vipera, nešto mi neda mira a to je Srpska, i njihova stalna želja za što snažnijim atributima državnosti, pa onda Kosovo i povezivanje po principu spojenih posuda, što sam i vidio na nekom jadnom plakatu u kratkoj vjesti u večerašnjem dnevniku HRT-a , gdje je govorio i neki njihov radikalniji političar otprilike " u našim redovima nema ljudi koji će izazivati oružane sukobe, ali niko nas neće spriječiti da branimo svoje interesa, ukoliko Kosovo ...." otprilike tako, takve su riječi već puno puta na ovim prostorima prouzrokovale velike nevolje.

Tko je glasao

Pokušala sam pratiti medije

Pokušala sam pratiti medije u susjedstvu, i iz toga nešto zaključiti. Nisam gledala HTV dnevnik danas, pa ne znam koji je od njih u igri. Postoji nekoliko radikalnih skupina koje bi u rat. Međutim i Tadić i Koštunica znaju da ovaj put idu protiv celog sveta, odnosno NATO-a.
Zato su još ljetos počeli igru s RS, pa je Dodik ovo ljeto u Guči bio glavni gost KOštunice. Još je išao okolo i držao govore u tom smislu. Zadnja dva mjeseca se po Bosni prijetio referndumom i otcjepljenjem. Ljudi su do te mjere bili ustravljeni da su počeli kupovati zalihe hrane, znajući što ih čeka.
Onda je međunarodna zajednica u liku Lajčaka krenula u akciju, i načepila Srbe. Pa su se ovi nešto povukli počeli opet prijetiti. Ali kako Lajčak jako dobro govori ova naše jezike, a i prije je bio diplomata u Beogradu, ima iskustva u razgovorima sa Srbima, i prilično brzo skuži kad počne sra.... Tako je ovaj put išao oštro, priprjetio političarima suspenzijama, dobio podršku od svih zemalja EU, i evo reforma policije ide, što je bio glavni kamen spoticanja za SSP i Srba. Nije im pravo, ali su ih pritisli. A Koštunici je istovremeno Oli Ren prilično jasno za jednog diplmatu rekao da se makne od Bosne, i da se s njom ne igra. Tako da sad manje poteže to pitanje.
Ostaje još vidjeti da li će Srbijanska vlast zaista uspjeti kontrolirati radikalnu desnicu, koja tamo buja. Vlast je diskretno podržava, i misli da je kontrolira. Slijedeći tjedan ćemo vidjeti koliko uistinu kontroliraju.
Ja sam uvjerena da je BiH nemoguće podjeliti, jer nitko ne polaže ni na jedan komad te zemlje veće pravo od onih drugih.
Mislim da KOsovo mora postati neovisno, jer je to šansa da Albanci pokažu kako će oni organizirati život. Srbi su od 1918 pokazali kako to ne mogu i ne žele. Previše predrasuda su unijeli, da bi više uspjeli. Zato sam da se da šansa Albancima. Možda budu imali bolje ideje. A presedani, njih će uvijek biti negdje drugdje, ako ne na KOsovu.

Tko je glasao

Vipera, ti ocito nikada nisi

Vipera, ti ocito nikada nisi bila na kosovu.I nemas pojma kako je tamo.Svaka kuca izgleda kao zatvor.Visoki zid oko nje.Zaboravila si da je na kosovu najrazvijenija industrija "droga" i organizirani kriminal.Kosovari su vec sada najveci kriminalci na svijetu.Ove igre oko kosova obit ce se o glavu ne samo europi nego cijelom svijetu,a sto si blize njima to je veca opasnost po tebe.

Tko je glasao

Upravo je to što Srbi

Upravo je to što Srbi neumorno ponavljaju. Sigurno je da ih ima puno u kriminalu. Sigurno je i to da dosadašnji ekonomski razvoj Kosova ne daje puno izbora za preživljavanje. A tko se do sad brinuo za taj razvoj? Pa Srbija, I to mi je argument za nezavisnost. Jer Srbija ne može ni vlastitu ekonomiju izvući, a kamoli kosovsku. Na stranu što njih zanima samo teritorij, a ne ljudi koji žive tamo. Oni bi bili najsretniji da je Slobo uspio 1999. Istjerao sve Albance i ovladao Kosovom. Međutim, svjesni su da to više ne mogu, ali ni neprihvaćaju Albance na Kosovu.
Albanci jesu drugačiji, ali ne znači da su blesavi, bolesni ili nešto drugo. Samo su drugačiji i to treba prihvatti. Znala sam nekoliko Albanaca različitih statusa, i nijedan nije bio kriminalac. Postoje i Albanci novinari, liječnici, povjesničari, inžinjeri.

Tko je glasao

Dakle, naše nemirno

Dakle, naše nemirno susjedstvo doista govori u prilog stupanja hrvatske u NATO. Ali bi ipak bilo lijepo od politike da nam točno razjasni kakve obveze, prav i dužnosti preuzimamo ulaskom i koliko će to koštati. I da nam daju da o tome glasamo na referendumu.

Tko je glasao

to svakako. ja samo znam da

to svakako.
ja samo znam da ovaj argument sudjelovanja u tuđim vojnim akcijama ne stoji. sudjelovat će, ali profesionalni vojnici. pa ako su profesionalni vojnici, neka obavljaju svoju profesiju. u čemu je problem?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Problem je u tome da su ti

Problem je u tome da su ti profesionalni vojnici potpisali ugovore prema kojima ih mogu poslati izvan zemlje i bez njihove privole, dakle, ako nemaju dovoljno dragovoljaca, onda će ići prema načelu: "Ti, ti i ti ste dragovoljci, spremajte se, idete, npr. u Irak, Sjevernu Koreju, Iran!" ( ili neku četvrtu zemlju u kojoj mi nemamo nikakvih interesa.). Nisam baš uvjeren da bi većina vojnika htjela ginuti na tuđem tlu za tuđe interese. Drugo, pritisnut će nas da se kod nas izgradi koja NATO-va baza. Da, za to, zasad, trebaju privolu zemlje na čijem se ozemlju gradi baza, ali pitanje je do kad će biti tako. A na kraju krajeva, Slovenija je ušla u NATO ni ne pomišljajući na to da dopuste izgradnju baza na svojem teritoriju, pa ih sad NATO pritišće da se baza ipak formira, a oni su jako uznemireni zbog toga (vjerojatno imaju razloga za zabrinutost, jer NATO sigurno ima načina za pritisak na neku zemlju da pristane na ono što njima paše, a kod nas nikad nije ni trebalo puno pritiskati).

Protiv sam ulaska u NATO, a dolje dajem link na kojem su bolje elaborirani razlozi protiv ulaska u taj savez, kao i primjeri u kojima NATO nije reagirao kad su napadnute neke od zemalja članica.
http://www.zamirzine.net/spip.php?article5206

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Uvjek sam za proceduru, i za

Uvjek sam za proceduru, i za legitimitet narodne volje, politički muljatori ne vole baš čiste situacije, pa kao to će ići bez referenduma , pa onda i ne treba baš narod previše opterećivati s pojedinostima, nego idemo mi u sabor i ionako nam ustav to omogućava, ali ne mogu se oteti dojmu da je i tu u pripremi veliki vojni posao, pa se moguće sprema teren za nekog novog i sofisticiranog Zagorca.

Tko je glasao

Ali za referendum nije

Ali za referendum nije znameniti Ivan Zvonimir jer, kaže, procedura ne predviđa referendum kao obvezan. Zanimljiv stav nekad istaknutog borca za ljudska prava.

"Argumentacija" mu je na razini "priče o referendumu su bila predizborna muljanja" pa nudi "dokaz" da je "SDP kao za referendum a onda Mimica kaže da su za NATO bez referenduma ali da zbog javnosti moraju referendum".

Taj pobornik istine i pravde zaboravlja da je Milanović jasno rekao da je SDP za NATO ali tek nakon referenduma a da će neuspjeh istog smatrati neuspjehom svoje politike za koju će onda biti jasno da nije uspjela uvjeriti narod da je NATO koristan što je sasvim druga priča od ove koju nudi IZ.

IZ i slični ne bi trebali biti politički muljatori nego jasno podržati referendum čak i kad on nije obvezan.

Glasa naroda nikad ne smije biti previše.

B-52

Tko je glasao

Da, da, svi smo mi Zagorci:)

Da, da, svi smo mi Zagorci:)

Tko je glasao

Ne, ne znam koliko vas je

Ne, ne znam koliko vas je "zagoraca", ali znam da vas je puno balkanaca.

Tko je glasao

"Nas" kolega. Nas. ;)

"Nas" kolega. Nas.
;)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci