Tagovi

"Jebite Mater Bando Govnarska"

Kao što smo imali prilike doznati, već mjesecima u BiH traje (i) JMBG kriza - naime, bebe rođene od veljače nadalje ne mogu dobiti JMBG, pa time niti rodni list, pa niti zdravstveno, a potom niti razna uvjetovana prava i dokumente, kao npr. pasoše/putovnice.

JMBG se ne može dobiti jer se BiH parlament ne može dogovoriti oko zadnje znamenke - dok se hrvatski i bošnjački predstavnici zalažu da se ona određuje slučajnim odabirom, tj. nasumce, srpski bi da ona određuje entitet, da ne velim etnicitet.

Bizarni problem eskalirao je kad je bebi od 3 mjeseca zatrebala putovnica da bi mogla otići u Njemačku na terapiju koja bi joj mogla spasiti život. Na žalost, jok, nema JMBG-a, nema pasoša, nema pasoša, nema putovanja, nema putovanja, nema nade za ozdravljenje, čak ako se i zanemari činjenica da za bebino liječenje treba skupiti nemale novce jer zdravstveno to ne pokriva, a i kad bi pokrivalo, kako bi pokrivalo kad nema JMBG-a.

Eskalacija je nastupila u vidu prosvjeda mama i beba pred parlamentom, da bi im se pridružila svekolika sarajevska čeljad blokirajući parlament, onako čisto fizički, onemogućavajući parlamentarcima napuštanje radnog mjesta i odlazak na zasluženi popodnevni odmor, i ne samo njima, već i cijenjenim članovima, kako li se već zovu, onima kojima je šef Valentin Inzko, Visoki predstavnik "Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu". Time je prosvjed dobio i međunarodnu dimenziju, a odmah mu se prilijepio i časni epitet talačke krize, što mu je donekle i podiglo vizibilitet - više manje posvuda, osim u domaćim medijima.

Naime, domaćim čitanijim medijima je važnije izvještavati o "otkupu mobitela", "pljačkašici zlatarnice" i "škotskim navijačima u suknjama", nego o ozbiljnoj krizi u zemlji s kojom imamo najdulju granicu, s kojom smo dijelili zajedničku prošlost, a bogami i sadašnjost i u kojoj živi nemali broj Hrvata. Srećom, zahvaljujući (inozemnim) "guardianima", "ovim_i_onim_postovima" i društvenim mrežama, činjenice se više-manje znaju ili mogu doznati...

Tako da ne bih više o činjenicama, već o nečem sasvim drugom - o poraznom svjedočanstvu kako nefunkcionalna vlada koja je samoj sebi svrha može kontra svake pameti i zdrave logike u potpunosti blokirati elementarna prava čovjeka, a to je u ovom slučaju pravo da uopće postoji. Jer bez niza brojeva nema ni čovjeka, pa niti tromjesečne bolesne bebe...

Još bih i o tome kako je poražavajuće za čovjeka uopće pristajanje na takvu vrstu problema. Rješenje se traži u hitnom ponovnom početku izdavanja JMBG-a, pa se pristalo i na Dodikovu ucjenu, problem se prepoznaje kao blokada i nefunkcionalnost vlasti, a ne kao apsurd u kojem je moguće da tromjesečna beba ne može otići na liječenje zbog toga što nema neki broj...

I svima je izgleda posve normalno da se zbog nepostojanja nekog broja kao ultimativnog počela svakog građanina niti ne pokušava tražiti drugačije rješenje osim proizvodnje tog istog broja... da se niti ne sagleda činjenica koliko je besmisleno da jedna tromjesečna beba ne može putovati ako nema broj, pa rodni list, pa pasoš...

I to ne sagledavaju niti Visoki Predstavnik Ureda visokog predstavnika, niti Nijemci, niti Turci, ni Katarci, niti parlamentarci, a izgleda niti sami građani... što je možda i dobro... jer bi u protivnom počeli pucati ko' kokice.

Komentari

Tko je glasao

Ima li kraja bezumlju?!?!

Na što je počeo ličiti ovaj svijet? Jebite mater bando govnarska administratorska, gdje se veliki administratori balkanskih kvazidržava igraju bogova i gdje se "pravna uređenost" i "suverenost" demonstriraju na jednoipomjesečnoj, sada pokojnoj bebi - http://www.klix.ba/vijesti/bih/preminula-je-berina-hamidovic-beba-bez-ma...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Belmina je u Njemačkoj!
Dobro je da se u BiH mogu pročitati i ovakvi upisi: "Drži se mrvica,svi te volimo bez obzira na nacionalnost i ljudsku glupost !!!! OZDRAVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII NAMMMMMMMM Svimaaaaaaaa :) :) :) :)"
Ovdje u Hrvatskoj su nas tako ispodijelili, da nema ni "B" od bunta naroda! Trpi se ovu pseudoelitu, uz pokoji časni izuzetak, dok se SDP i trabanti i HDZ i trabant nadigravaju na štetu naroda!
U Sloveniji buna na Janšu (dobio je dvije godine, po ipak kratkom postupku, a ovdje nam se Sanader smije u lice i pljucka nam već zamalo dvije godine u lice sa ovom sudskom trakavicom: ili ga sudite, ili ga oslobodite!!?? Dajte mjesto novima u sudnici, ima ih koliko hoćete koji bi bili na redu! U BiH je narod ujedinilo jedno bespomoćno dijete, i dahijama narod kaže DOSTA!
Jedino u Hrvatskoj povremeno neka bunica na Markovu trgu, sve ostalo je NARKOTIČKI SAN HRVATA! Sada će do kraja mjeseca tupiti sa proslavom povodom EU, a onda će se talambasati o uspješnoj turističkoj sezoni, i počet će kritika Bruxellesa i Strasbourga!
Zar je moguće da jedino u nas politička svijest ljudi na razini - moje dvije mačke, od kojih mi mačak sere svuda po kući, toliko je posenilio!!!????

Lj.R.Weiss

Tko je glasao
Tko je glasao

Sarajevska murja se za sad dobro drži

ali prema ovakvim idiličnim slikama treba uvijek biti podozriv jer je valjda jasno da murja uvijek služi sistemu, a ne narodu. Dakle, bez euforije ;)

Inače: http://www.index.hr/vijesti/clanak/hoce-li-dodik-poslati-policiju-na-stu...

a i hrvatskoj sirotinji padaju kriteriji - http://www.glas-slavonije.hr/201443/4/Svi-bi-u-policiju-najvise-Slavonci... (jesu li Slavonci novi "Srbi"?)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

?

Jel to Baby Jana ili Hello Kitty Jana? :)

Tko je glasao

Nije gotovo...

"Hiljade građana ispred Parlamenta BiH, saobraćaj je blokiran" - http://www.klix.ba/vijesti/bih/masovni-protesti-u-sarajevu/130611044#27
"Ujedinjeni za djecu i oboljele, kontra bahatosti, lopovluka i nerada. S ponosom, u miru, bez izgreda, bez puno prazne priče." - http://protest.ba/v2/odrastimo/

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Poruku treba uputiti na pravu adresu "odgovornim urednicima"

Nažalost, u BIH ništa novoga i dobroga.

MZ nije postavila temelje trajnijega mira u BIH, jer nije na adekvatan način kaznila glavne pokretače zločina i genocida u Sarajevu, Srebrenici, Bihaću, Bijeljini, Zvorniku...a adresa im je u Srbiji.

Ne samo da su perverzno promatrali te zločine, ne želeći inervenirati, već su i perfidnim igrama izazvali hrvatsko- bošnjački rat, a zatim su i nagradili zločin-podijelili su BIH ( a za tu namjeru podjele danas optužuju druge) osnivanjem genocidne RS, u koju su bizarno uključili i mjesto najvećeg srpskog i svojeg genocida- Srebrenicu.

Hrvatima je pri tome nepravedno uskraćen entitet, a sve je kulminiralo tragikomedijom u Haagu.

Tako je BIH ostala bure baruta ( ciljano i namjerno, jer tu se uvijek opet mogu izazvati sukobi)..

MZ je takvim ponašanjem ostavila dojam da se zločini isplate- agresorima ostaje osvojeno, a žrtve se kažnjavaju što su se branile.

Pitanje JMBG- a, samo je mali dio te slike o BIH koja ne funkcionira kao normalna država.

"Jebite Mater Bando Govnarska" Poruku treba uputiti na pravu adresu, "odgovornim urednicima" iz MZ.

Tko je glasao

Mnogo je netacnosti u gornjem tekstu...

Vi ste stvarno lose informisani o desavanjima oko JMBG...

Tko je glasao

Jel' tamo stvarno je.e lud

Jel' tamo stvarno je.e lud zbunjenoga? Kakvo dogovaranje oko zadnjeg broja? To je kontrolni broj koji se pod modu 11 izračunava se ne temelju ostalih brojeva kako bi se prilikom unosa postojala kontrola. Nema tu dogovaranja, to je matematika i gotovo.

Tko je glasao

Anti Ba

Ovdje je iznesena gomila neistina:
1. Zadnji broj, kako i ti kolega kažeš, je kontrolni broj po modulu 11.
-Dakle, ovaj člankopisac hoće nešto da kaže a ne zna. Radi se o tome da su prije rata u bivšoj SFRJ-BiH postojali "regionalni centri", npr. Tuzla, Mostar, Banja Luka... koja su imala svoj broj iza broja republike (1-BiH), a taj broj su dobijale gravitirajuće opštine. Međutim, raspadom SFRJ sve je otišlo u p.m., pa i ti "centri".
Pošto je po Dejtonu BiH sastavljena iz 2 entiteta..., jasno je i retardu da Trebinje danas nema ništa sa Mostarom, Sanski Most s Banja Lukom.... A to je suština tzv. protesta - nasilnim putem promjena dejtonske strukture.
2. "Protest" pokreću kada uopšte nema smetnji za dobijanje JMB.
3. Ako bi ovo "upalilo" onda šta god ti padne na pamet da izdejstvuješ, skupiš gomilu "protestanata" (ako treba platiš) i onda recimo izdejstvuješ da ideš u penziju posle završene srednje škole, onda, "želim, želim da poželim", buff...
Ali mislim da je ovo smrtni udarac ovoj vještačkoj tvorevini.

Tko je glasao

anti anti ba

(poštovani kolega, registriraj se pa nas pravovremeno prosvjetljuj, ovako ti komentari predugo putuju)

Člankopisac prije svega želi naglasiti apsurdnost u kojem je moguće da bebe ne mogu ostvarivati svoja elementarna ljudska prava koja eto još nisu ukinuta zbog toga što se birokracija ne može dogovoriti oko jednog broja.

Ovo bi doista mogao biti kraj veštačkoj tvorevini. Podsjećam te da kad je zadnji put zadan udarac veštačkoj tvorevini, ostala je spaljena zemlja, a uskrsnule su države kojima se njihovi građani ne mogu ponositi, ali niti pristojno u njima živjeti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Osim toga...

otkad je to bilo koja država - prirodna tvorevina? Svaka je država umjetna tvorevina. Treba se prisjetiti da su i nacije izmišljene tek recentno, u povijesnom smislu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kako stoji u tekstu, stvar je

Kako stoji u tekstu, stvar je da odredjeni politicari zele da u broju bude jasno tko je iz RS-a, a tko iz FBiH. Dakle nema kraja dok nebude sve imalo entitetsku, tojest etnicku, oznaku.

Tko je glasao

O prosvjedima u BiH

O prosvjedima u BiH izvještavaju švedski, švicarski i mnogi drugi europski mediji, a u Hrvatskoj totalni muk. Ne znam je li riječ o čistom idiotizmu ili o nečemu drugom, ali i ovo malo medija koje je preostalo, ne trebaju nikome osim valjda sami sebi. I onda se još žale na pad prodaje, tešku, situaciju, bla...bla, a Vlada im smanjuje PDV. Fuj!

Tko je glasao

@daisy

Napisao sam gore u čemu je problem - narkotički san u Hrvatskoj! A na te vijesti iz BiH, nedaj Bože, narod bi se mogaio i probuditi! Zato, ne smetaj narod koji spava lošim vijestima, ionako se priprema slavlje zbog ulaska u EU...
Spavajmo do slavlja, a poslije ćemo naći opet neku drogu...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Deset županija i

svaka ima premijera,vladu i ministre

aahhaaahahaha

sve dobro...

Tko je glasao

Sova i sjenica

To je još uvijek, na 51 209 km2, upola manje županija nego RH, koja ih ima 20 na površini od 56 542 km2, lijepo ekipiranih županima, dožupanima i ostalom čeljadi neophodnom da se ostvari silno važna uloga koju županije igraju.

Tko je glasao

Slažem se

nije kod nas dobro ali kod njih je još specifično.

Sam naziv,premijer,ministri i vlada županije daje malo na groteksu.

sve dobro...

Tko je glasao

ak bi smel pitati ????

@Bigulica
Sve stoji kak je napisano v dnevniku. No u svemu tome treba paziti na jednu stvar.
BiH je druga država. Strana država. Znamo dobro kako je sređena poslije Daytona.
Zar nam je potrebno miješanje u unutarnje stvari druge države. Jer kad želiš najbolje po sebe i druge završiš u Hagu.

Naime, domaćim čitanijim medijima je važnije izvještavati o "otkupu mobitela", "pljačkašici zlatarnice" i "škotskim navijačima u suknjama", nego o ozbiljnoj krizi u zemlji s kojom imamo najdulju granicu, s kojom smo dijelili zajedničku prošlost, a bogami i sadašnjost i u kojoj živi nemali broj Hrvata. Srećom, zahvaljujući (inozemnim) "guardianima", "ovim_i_onim_postovima" i društvenim mrežama, činjenice se više-manje znaju ili mogu doznati...

Vidiš od otkupa mobitela neko bu dobil za štrucu dve kruha. Od škotskih navijača neku kafići i pub-ovi v Zagrebu zaradit će u tri dana cijeli mjesečni promet.
Od BiH i tamošnjeg JMBG -a samo moremo zaraditi nerviranje. Gubljenje živaca.
Mislim da smo se i dosada previše miješali tamo gdje nam nije mjesto.
Osamostaljenjem Hrvatske sve države ex jugoslavije za mene su strane države .

Tko je glasao

Ne znam gdje si prepoznao da

Ne znam gdje si prepoznao da ja zagovaram npr slanje naše policije/vojske u pomoć osiguranju parlamenta, ili pak obratno. Međutim, naivno je misliti kako nas se događaji u susjedstvu s kojim smo povezani i u povijesti i u sadašnjosti nimalo ne tiču. To je doduše samo jedan aspekt ovog događaja, drugi, po meni puno širi i dublji je činjenica na što se sveo čovjek i za kakva se prava bori i prepoznavanje tog problema kao općeg, dakle i našeg.

Inače, nije da se naši ne bave Bosancima - evo, uveli pravilo da ne mogu doći na naše ćevape bez 100 € po glavi dnevno - http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/art... - ne znam je li se to odnosi i na ove koji će doći nadničariti za sitne pare na crno po obali, građevinama i bauštelama...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...poštena razmjena?

...mi njima naše birokrate da se brinu o održivosti njihovog sustava? to dokazano znaju...
...a oni nama bauštelce da se brinu o održivosti našeg sustava...
Mi bi bolje prošli...

Tko je glasao

Šuti da se ne domisle...

Mogli bi recimo uvesti pravilo po kojem se Bosanac ne smije vratiti doma s više od 100 €...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...to su već sredili, kad´ im

...to su već sredili, kad´ im skinu sve poreze i doprinose, toliko im otprilike i ostane

Tko je glasao

mora biti da je slavery novi,

mora biti da je slavery novi, redefinirani naziv.. neonaziv umjesto slaveni..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Porezi? Doprinosi?

Hoćeš reći da znaš za slučaj gdje Bosanac konobari na bijelo, a gazda plaća poreze i doprinose!? Gukni golube, gdje si to vidio?

Ovaj će se vratiti sa 100 € bez da mu je gazda skinuo poreze i doprinose... Da, rob, samo čiji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

golub guče, ...što ono grlica?

...vidiš kako se je lako razić u mišljenju...kad se dođe na teren preraspodjele i funkcioniranja za to određenih tijela države.
Gazde si to uzmu zato što mogu, ne stoga što je to tako zamišljeno...

Tko je glasao

Razotkriven misterij...

konačno je objašnjeno kako to da se svakogodišnji udarnički turistički uspjesi ne vide na generalnom planu.

(kako to - mogu- ako nije tako zamišljeno?)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ravnoteža koje nema...

...da je zamišljeno na opće zadovoljstvo i baze i nadgradnje, bilo bi i plaćanje skopčano sa zadovoljstvom i jednih i drugih, ...i razumjevanja prema oriđinalima koji zlorabe situaciju ne bi bilo, jer i "situacije" ne bi bilo...bio bi to normalni život normalne zajednice u kojem bi nenormalni bili oučljivi.
...da je ravnoteže zadovoljstva baze i nadgradnje, i da se jedni od drugih ne osjećaju izigranima....puno tražim i očekujem.

Tko je glasao

Tu je caka

...da je ravnoteže zadovoljstva baze i nadgradnje, i da se jedni od drugih ne osjećaju izigranima....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

.....jedna od mnogih...

.....jedna od mnogih...

Tko je glasao

fiskalna to sada radi

fiskalna to sada radi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kakva fiskalna...

ovi većinom rade za "tip"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

e to ti vec dugo ne

e to ti vec dugo ne funkcionira.. bar ne tamo gdje su terase, kavice i slicno... bez klopice.. nema ti vise @bigi ni tipa ni tipova.. bar ne toliko da imas sto brojiti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Novotarije sa zapada

(znaš kako je naš čovjek moderan i anglofil)

Većina radi upravo za tip... i samo za tip... Zato im dobro dođe mlađarija koja nađe interes da nakon 15 satne smjene odspava par sati u sobici na tavanu i jednom dnevno se baci u more... Tržište, što ćeš...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Ovo u BiH je za svaku osudu, ali ne razumijem da nešto sličnoga ( torture od hrvatske birokracije!!) ne vidiš i u našem dvorištu! ???
Bezdušna pseudoelita tamo, bezdušna pseudoelita ovdje! Ali, u Sloveniji se bune, u BiH se bune, a u nas - narkotički san! (Ovaj igriokaza o buni sindikata, srećom, već je završio!)

I stvar u BiH nije vezana samo za JMBG, to je država koja je sva u konfliktima, i trebala si malo i o njima! I da nije Visokog predstavnika, kojeg ti ironiziraš, već bi se odavno ponovo tri etniciteta potukla!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Imaš donekle pravo

Međutim, ovim je stvar doista dovedena do apsurda. Prepoznatljiv je i prijeteći model prema kojem do burnih prevrata dolazi kad kap prelije čašu, premda se prethodno dugo pasivno gledalo kako se ista puni. I ovi događaji svjedoče o tome da su Veliki predstavnici odradili loš posao.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica Šuškov sindrom!??

Veliki predstavnici, pa i najvelikiji, ne mogu odraditi ono što je dužna odraditi BiH pseudoelita. Oni čine ono što je u njihovoj moći (dr. Valentin Inzko, jedan od najboljih diplomata koje ima Austrija i drugi) ali, vrijeme je da se mijenja Daytonski sporazum, i pokuša naći neke optimalnije modele teritorijalne organizacije BiH.Bilo je pokušaja USa, nije se nimalo napredovalo jer su sv tri strane ukopane u svoje rovove!
I pri tome valja zaustaviti rasulo u BiH, koje nastaje u trokutu Sarajevo - Baja Luka - Mostar! Na djelu je najgore strančarenje koje je moguće zamisliti gdje moćnici sve tri strane ne drže do potreba i intersa građana! Slučaj Budimir nije, slučajan. BiH je premrežena mafijaškim organizacijama, BiH je malo - malo uzdrmana Dodikom i njegovim Rambo stilom (uključujući korumpiranost koju je dokazao D. Margetić), ali ni druge strane nisu nevine! Kako redovno čitam www.tacno.net saznajem nevjerojatne stvori koje se događaju 200 - 300 km od Zagreba!! Mostar je preplavljen nacional-šovinističim snagama koje imaju podršku Gruda i Širokog brijega. Ovaje vlada Šuškov sindrom još uvijek.... i ne znam recept kako bi se on sanirao!?.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nulti korak

Zajednički usuglašen pravni i institucionalni okvir bi bio dobar početak, a potom i pridržavanje istog. Međutim, ovi se ne mogu usuglasiti niti oko JMBG-a, i to 18 godina nakon Daytonskog sporazuma.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Osnovni problem BiH nije

Osnovni problem BiH nije institucionalan ni pravni: kakav god da je taj okvir, nikakvo se rješenje neće moći naći dok se tri bosanskohercegovačke zajednice međusobno ne priznaju. Jer one se sada međusobno samo toleriraju, a ni to ne uvijek.

Ako i kada dođe do toga da se tri zajednice međusobno priznaju, a jednom valjda hoće, bilo kakav će sporazum biti dobar i provediv, jer će biti konsenzualno donesen.

Tko je glasao

Priznavanje

Ajde malo elaboriraj - što si zapravo mislio pod time "da se međusobno priznaju"? Naime, sve 3 zajednice potpisale su Dayton (ne ulazim sad u njegov sadržaj), a sporazum se u međuvremenu nije revidirao, koliko mi je poznato.

Ne treba zaboraviti da je ovo s JMBGom čista birokratsko-politička zavrzlama, tj. da "narodi" veze s ovim nemaju.

U slučaju BiH, a posebno vezano za ovakve situacije, ja sam za onu "ako ne ide drugačije, onda ćemo po zakonu", a poštovani Visoki povjerenici i njihovi Uredi trebali su se pobrinuti da se čvršći legalni okvir stvori, a ne samo tamo po Sarajevu jesti ćevape i kupovati džezve i ćilime...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nepriznavanje u BiH

Da ne idemo dalje u povijest, nakon Ustava SFRJ iz 1974., BiH je jedna od šest konstitutivnih republika de iure Federacije, s dominantnim konfederativnim elementima.

U njoj se, na cjelokupnom teritoriju, striktno pazi na to da vlast obnašaju predstavnici sva tri konstitutivna naroda: predsjednik Predsjedništva mora biti iz jedne zajednice, istovremeno predsjednik Izvršnog vijeća iz druge zajednice, a predsjednik Predsjedništva Partije iz treće zajednice, na svim razinama, od općine do Republike. Također se pazi na to da predstavnici BiH u saveznim tijelima budu naizmjence određivani iz sve tri zajednice. Sve su tri zajednice dakle predstavljene, i to na svim razinama, od općine do Predsjedništava na razini Republike, te na razini predstavljanja republike u Federaciji.

Kao pokušaj rješenja nacionalnoga pitanja, takav sustav funkcionira izvan okvira višepartijskog parlamentarizma.

Kad se SFRJ raspada, postoje u BiH tri dominantna politička interesa. Jedan dio Srba želi da ostane u Jugoslaviji, a ako se Jugoslavija raspadne da bude pripojena Srbiji, drugi želi da stvari ostane kako jesu, ali s vlastitim političkim predstavništvom. Prva struja, potpomognuta Miloševićem, kod Srba se nameće kao dominantna.

Kod Hrvata, dio koji želi da se Hercegovina pripoji Hrvatskoj nameće se ostalim članovima zajednice, također dobrim dijelom uz poticaj iz RH.

Jedino kod Muslimana, tj. Bošnjaka, preteže namjera da se BiH ostane takva kakva jeste i da se zemlja ne dijeli.

Na referendum o samostalnosti Srbi ne izlaze, Bošnjaci izlaze i glasaju za nezavisnost, Hrvati također, no s figom u džepu: hercegovački Hrvati većinom glasaju "za", no s namjerom da se poslije pripoje Hrvatskoj.

Vanjski faktori utječu na dvije od tri zajednice. Milošević podupire radikalnu srpsku struju, Tuđman podupire struju za koju misli da će povećati teritorij RH.

Rat počinje onoga časa kad podjela po nacionalnom ključu nametne to da će političku strukturu i vlast na teritoriju obnašati onaj tko dominira dvama elementima: onaj tko ima etnički dominantnu poziciju i dabome vojno kontrolira teritorij, imat će i vlast.

Zajednice se u tokom rata dodatno homogeniziraju i jedna od druge izoliraju.

Nakon četiri godine prolijevanja krvi, nitko ne ostvaruje vojnu pobjedu nad cjelinom zemlje, intervencijom izvana nameće se mir i predstavnici svih triju zajednica potpisuju 1995. daytonski sporazum (opći sporazum plus 24 aneksa) o političkoj podjeli i strukturi vlasti (dva entiteta plus distrikt, županije i općine na nižoj razini), a garanti sporazuma su Hrvatska i Srbija, što je za ovaj odgovor važno.

"Matične države" dvaju od tri naroda u BiH dakle stječu i formalnu ovlast da predstavljaju respektivne narode u susjednoj državi koja bi trebala biti suverena, što Bošnjaci nemaju - njima nitko izvana nije garant.

Rat je zaustavljen, no nacionalno pitanje BiH nije riješeno, stoga što se tri zajednice i dalje ne mogu dogovoriti, kao što nisu mogle ni prilikom raspada SFRJ, o tome kako formirati integriranu političku strukturu države i BiH ovih 18 godina ne uspijeva funkcionirati kao moderna država.

Drugim riječima, nacionalni element podjele prevladava nad državnim elementom integracije.

Zašto? Pa upravo zato što se zajednice u BiH međusobno ne priznaju. Kad bi se priznale, mogle bi postići dogovor o političko-administrativnoj podjeli zemlje, u okviru koje bi se mogle donositi sve odluke, pa i ova o JMBG koja je potakla pisanje dnevnika.

Do međusobnog priznavanja će ili doći, što se za sada ne čini izglednim, ili će se problem početi rješavati kad nakon Hrvatske i Srbija uđe u EU, kad će državni element morati nadvladati nacionalni element, što sad nije slučaj.

A do tada BiH i dalje neće funkcionirati kao moderna država: problem JMBG-a može se promatrati i kao "čista birokratsko-politička zavrzlama", što je jedan sigurno točan aspekt, ali i kao simptom duboko poremećenog općeg stanja zemlje upravo na temelju međusobnog nepriznavanja naroda, koje dovodi do nemogućnosti da se društvo organizira u modernu državu.

Tko je glasao

B i H je službeno protektorat EU

Kako je časno živjeti kao broj, pozdravljam ovakva događanja u režiji elita i opet po obrascu Problem-Reakcija-Rješenje. Pa ne mislite valjda da se ovaj incident desio slučajno kao narodi se ne mogu dogovoriti... ljudsko biće i njegov život ovise o nekakvim brojevima koje nam netko moćan dodjeljuje a pijune tih moćnika narod legetimira u funkciji upravljaća sobom i tako postaje "SLAMNATI ČOVJEK".
Ljudi, probudite se - osvijestite svoj ropski položaj u društvu gdje ste samo roba koja ima svoju cijenu na burzi kao obliku BB mehanizma.

http://prntscr.com/18rcu4

Ako mislite da ova priča nema veze s apelom na proučavanje teksta OPPT-a Hrvatska - grdo se varate. Zato pročitajte tekst na ovom linku -

https://www.box.com/s/dx1oyavgphsuwc0yzm4v

- zato i služi ovo događanje u B i H, hoću svoj broj koji me definira kao roba - slijedeći je korak bar code utisnut na čelu, joj - što ja pričam, pa to je sve za naše dobro...

Tko je glasao

Po toj bi logici

ovi zanemareni od sustava zapravo bili u prednosti, na svom putu prema putu do konačne slobode. Međutim, ostaje bizarna činjenica u prostoru i vremenskom trenutku koja kaže da te bebe "ne postoje", niti njihovo zdravstveno osiguranje, kao niti porodiljske naknade za njihove mame...
Istina, "JMBG-ovi" su novijeg datuma, a služe za - "A national identification number, national identity number, or national insurance number is used by the governments of many countries as a means of tracking their citizens, permanent residents, and temporary residents for the purposes of work, taxation, government benefits, health care, and other governmentally-related functions. The number will appear on an identity document issued by a country." - http://en.wikipedia.org/wiki/National_identification_number. Odkad su uvedeni, kontroverzni su, posebno zbog narušavanja privatnosti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ljudska istreniranost se buni

Po toj bi logici ovi zanemareni od sustava zapravo bili u prednosti, na svom putu prema putu do konačne slobode.

Po vašoj intonaciji ovog komentara ja zakljućujem da vi kolegice ne želite tu "nedostižnu" slobodu - vi hoćete broj, građani B i H hoće broj, svi ljudi hoće broj - ok, dobit ćete broj jer ste vi to tražili (problem-reakcija-rješenje) i to ćete dobiti samo jedan broj u trenutku početka micanja fetusa pa do trenutka - braćo, pođimo u miru... taj će broj otvarati sva vrata - pod samo jednim uvjetom, da ga Glava može isključiti u željenom trenutku. Nije vas nitko o tome upozorio!?
Teško je čitati argumntirane dokaze koji vas upozoravaju, nemam vremena - dajte mi broj i idem dalje... zato i danas zasjeda Bilderberg - treba nas svesti na samo 500 mil duša u cijelom svijetu - ne vjerujete!? Zavjera - ne, dajte vi meni moj broj i pustite teorije maloj djeci... ali onda ovakvi dnevnici poput vašeg jesu obična propaganda u korist upravljačkih elita, to rade većina intelektualaca jer su tako odgajani, za to su dobili diplome!!!

Tko je glasao

svođenje duša

http://www.paulchefurka.ca/World%20Population.JPG

Fakat im ide taj plan, nezaustavljivo :)

Tko je glasao

Ma evo ti plus, sjenko

što bih drugo s tobom :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

(Ovaj je članak, premda ga

(Ovaj je članak, premda ga nisam još u potpunosti pročitala zapravo je vrlo zanimljiv, Je li Tesla radio, ili se samo igrao? Što bi mu rekla žena (s djecom) da ju je imao - nešto u stilu "jeble te munje, primi se poštenog posla"...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a sto mislis zasto ih nije

a sto mislis zasto ih nije imao?

bar jedan razlog nadi...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci