Tagovi

"Izvrstan pravnik" rađen po osnovnom priručniku za manipulatore

Lekcija prva, kreiranje sintagmi
Desetak medijski plasiranih sintagmi u nekoliko mjeseci od prosječne ili ispod prosječne osobe napravi medijski "savršenu" – uglednu osobu, "moralnu vertikalu", "vrhunskog stručnjaka".

Zadatak za manipulatora
Objekt je prosječni nastavnik na sveučilištu i treba ga medijski uzvisiti iz razloga........

Rizične opcije oblikovanja sintagmi obavezno izbjegavati
* Ako se plasira tvrdnja da je objekt "izvrsni znanstvenik" javlja se opasnost da protivnici objekta u medijima opovrgnu tvrdnju.
Izvrsni znanstvenik mora imati međunarodno objavljene i zapažene radove. Objekt, s recimo dvadesetak godina iskustva, trebao bi imati objavljeno nekoliko stručnih knjiga, brojne znanstvene članke u međunarodnim časopisima, a doktorski i postdoktorski radovi bi morali biti originalni i značajni.
Sve se to može provjeriti u akademskim bazama podataka koje su lako dostupne pa se tvrdnja o "izvrsnom znanstveniku" može lako opovrgnuti i od nje napraviti aferu s negativnim učincima po objekt.

* Ako se plasira tvrdnja da je objekt kojeg treba medijski uzvisiti izvrstan nastavnik to u nekim (ne)kulturama nema dovoljno snage za medijsko uzvišenje objekta.

Izvrsna opcija, složiti sintagmu čija uloga ne postoji
Potrebno je oblikovati sintagmu koja se ne može lako pobijati i za koje nema dovoljno formaliziranih kriterija za ocjenu.
Prva riječ sintagme mora uvijek pokazivati neku "savršenu karakteristiku", a druga riječ sintagme mora uvijek biti općenita kako bi bila nefunkcionalna za analizu i polemiku.

Stoga, lansirat će se "izvrsni pravnik" ili "vrhunski pravnik" ili .....

Postoje izvrsni odvjetnici, izvrsni sudci, izvrsni stručnjaci s dokazanim kvalitetnim radovima koji su zapaženi u svijetu, izvrsni nastavnici prava koje hvale studenti i izvrsni znanstvenici u pravu.

Što znači izvrsnost u profesiji
Izvrsnost u profesiji zahtijeva rad po etičkim načelima, kodeksu struke, znanstvenim ili stručnim načelima.
Rad u državnim službama zahtijeva i rad za javni interes, rad koji nije u sukobu interesa, neodavanje internih informacija,.....
A objekt često nije takav.

Bitna razlika
Potrebno je razlikovati - osobu s diplomom ili znanstvenom titulom koja je vješta u oblikovanju pismena i kroz institucije države može "provući" ono što želi zato jer su institucije loše ili jer ima neformalnog utjecaja na odlučitelje.
To može učiniti svaki stručnjak s malo više iskustva, čak i loš stručnjak, ako je lukav.
Formulacija iz prve rečenice ovog odlomka svakako ne može uzvisiti objekt i zato se izbjegava, a u medijima se koristi sintagma "izvrsni pravnik".

Komentari

e pa rodjo

osvježio ti meni ovu žabokrečinu od politika.coma ... Neka ... Ver najs ... :)
p.s. dok se ne pobijemo na nekoj od tema :P :)

Provinciopolis

Tko je glasao

napravi medijski "savršenu" – uglednu osobu, "moralnu vertikalu"

Neznam zašto ali naslov ""Izvrstan pravnik" rađen po osnovnom priručniku za manipulatore" me aludira na ' lik i djelo Marijana Hanžekovića osobe koja bi da DORH i USKOK rade svoj posao smatram trenutačnu bio u središtu njihove pažnje!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

istina

rodjen

dobro si napisao
složenac koji nema temeljac

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci