Tagovi

"Istrazitelj" Pavao Jelovic II

S obzirom sto ocekujem da ce neki medju vama sadrzaj ovog posta okarakterizirati intrigantskim koji ne zavrjedjuje mjesto na pollitiki namjeravao sam ga stoga poslati privatnom porukom. Naposljetku sam ipak odlucio izaci s njim u javnost. Za izreceno i napisano nemam nimalo ni srama ni straha, premda ne iskljucujem da ce me neki pojedinci coporaski napasti. Ali sto mogu? I do sada su to cinili pa sam otvrdnuo. Prije dan-dva sam, istini na volju, vulgarizirao sa nekom primitivnom provokatorkom Rozom. U njenu obranu su se hitro svrstali kojekakvi "altruisti" dodjeljujuci mi negativne ocijene. Zato im otvoreno porucujem:

Drugarska gospodo iliti gospodski drugovi, ne zabrinjavaju me vase ocijene, fucka mi se za njih, ocijenjivajte me kako god hocete.
Isto sam tako, jucer-prekjucer, primjetio kako se ista ekipa koja se urotila protiv mene urotila i protiv Quinquaginta pri njegovom duelu sa drskim i nadobudnim Abiesom.
Iako se prvi pristojnije izrazavao komentari su mu cenzurirani docim su komentari drugog pozitivno ocijenjivani. Definitivno, tu je zakazala pravednost pollitikinog "svevisnjeg".

I kao sto rekoh, bio sam u dilemi, tj. bez cvrste odluke sto i kako odgovoriti na Abiesov komentar u kojemu je, izmedju ostalog, stajalo i ovo:
"Pisam se ja tebi na post kojim si s pollitike potjerao branitelja Domovinskog rata Ivana Cerovca, otišao je zbog nacionalisti?ki smantanog tipa poput tebe i još par sli?nih".

Iako nerado, razastrijet cu vam neke cinjenice, odnosno ponoviti ih, a sa time ih, nadam se, i pojasniti.
Doista ne znam na osnovu cega je Abies formirao izrazeno uvjerenje, jer unatoc mojemu sturom intelektualnom kapacitetu, racunam da nikoga niti sam s pollitike tjerao, a niti otjerao. Mojemu nastupu u ringu je prethodila bacena rukavica od strane dirigenta, politologa, novinara, ratnika i bivseg politickog emigranta (tako je doticni predstavljen na njegovome blogu) g. Ivana Cerovca. Promovirao me on u "istrazitelja" i proglasio svinjom, radi toga sto sam se interesirao o nekim scenama njegova politickog repertoara. Tocnije, interesiralo me koliko je clanova ekipe sudjelovalo u izvedbi "Zrinskog" na sjeverno-americkoj turneji, kao i koliko je novca za to potroseno. S izvedbom Zrinskog se izgubilo dvijestopedeset tisuca dolara emigrantskog novca. Danas bi ekvivalent tom iznosu bio cca milijun dolara.

Daleko od toga da je "Zrinski" bio stetan potez, ali s obzirom na cijenu koja se za nj podnijela moglo se u to vrijeme izvrsiti mnostvo korisnijih akcija. Mogu prihvatiti da je incijativa o projektu djelomicno plod Cerovceva domoljublja. Rekoh djelomicno, da. Ne, nije domoljublje bilo iskljucivi razlog, radilo se tu, cvrsto sam uvjeren, i o reklami, a boze moj i o prizeljkivanoj zaradi. Ali, ako je vec Cerovac iz ljubavi prema Hrvatskoj prisao realiziranju zamisli, pa nije valjda zbog ljubavi prema njoj na turneju poslo preko pedeset stranaca medju kojima je bio pzamaan broj profesionalnih kazalisnih glumaca, glazbenika i baletnih plesaca?

Ipak, sto god bilo i kako god bilo, doticni gospodin me nije trebao javno prozvati ni istraziteljem ni svinjom. Zar nije, recimo, kada je saznao da se propitkujem o tomu mogao pretpostaviti da to cinim iz radoznalosti? Cudan je on intelektualac, politicar i novinar ako ne dopusta da mu drugi postavljaju pitanja o njegovome radu, a jos cudniji ratnik ako je vican napustanju bojnog polja bez pruzena otpora. Svi koji nesto radimo, valjda i grijesimo, medjutim on je, izgleda mi, uvjeren da je bezgresan.

Na koncu konca, tko god medju vama zeli nesto saznati o mojoj malenkosti, izvolite me upitati i necu vas pocastiti takvim imenima kao sto je on mene. Ali, molim vas, nemojte me pitati o privatnom zivotu, a niti o tome gdje sam bio za vrijeme rata jer tome, barem za sada, zbog odredjenih cinjenica ne zelim nikomu nista govoriti.

Eh, evo me sada do necega drugog:
Naime, kada sam davnih godina pristigao u emigraciju zatekao sam u njoj raznih dirigenata. Frakovi su im bili razlicitih boja, ali su im palice bile slicne pa su slicno i dirigirali. Svi su imali i istu publiku. Zahtjevali su od nje da ih pozorno slusa i aplaudira im. Dirigenti su isli s kontinenta na kontinent, odrzavali predavanja Hrvatstvu o hrvatstvu, pripremali su revoluciju u domovini, crtali njene granice, pisali joj ustav, sastavljali vladu, naricali radi politickih zatvorenika itd. itd. Publika ih je placala za rad, a o uplatnicama nisu izdavali potvrde. Kad god se neki clan publike usudio ih upitati u sto ce uporijebiti novac, nije dobro prosao. Dirigenti bi ga proglasili ne samo istraziteljem i svinjom nego jugoslavenom, komunjarom, udbasem. Upravo zato mi je puna kapa dirigenata.

A kad sam vec spomenuo udbase, priopcujem vam i ovo: Oni su nas dobro (pro)studirali, a zahvaljujuci tomu pozorno pratili, kao i kontrolirali. I udba i druge obavjestajne agenture su za ostvarivanje svojih ciljeva cesto koristile nas same. Regrutirale su takve medju nama koji su bili inteligentni, dobri oratori i lakomi za novcem. Na moju srecu ili nesrecu, nisam im nikada bio interesantan jer su mi nedostajale trazene kvalitete, a i u zatvorskoj otpusnici je stajalo: "Odgojne metode nisu djelovale na zatvorenika. On je nepopravljivi nacionalist."

Mnogi smo slusali i citali o zlodjelima udbe. Nedvojbeno je da je bila opaka. No, s rukom na srcu, ima i takvih dogadjaja u kojima nije ni luk jela ni luk mirisala. Kojesta joj se bezrazlozno imputiralo. Pogledajte jedan moj osobni primjer:
Po zavrsetku strajka gladju za Veselicu, Gotovca i Tudjmana, radi posljednjeg su me znali jedni telefonirati i poslati u "PM" ustasku zbog toga sto sam, kako su govorili, opravdavao "neostaskog ideologa", a drugi u "PM" jugoslavensku sto sam promovirao "partizanskog koljaca". Nekoliko dana poslije strajka otpala su mi s automobila dva kotaca. Srecom, to se dogodilo u gradu pri sporijoj voznji. A planirao sam toga dana ici na duzu voznju autocestom i da su na njoj otpali, za pretpostaviti je losiji zavrsetak. Tko god mi je pripremio taj poklon bio mu je poznat moj plan. Siguran sam da to nije ucinila udba, jer da jeste, ucinila bi znalackije.

Osvrnut cu se o jos jednom slucaju za koji ne zelim nikomu nista implicirati niti ikoga inkriminirati, jer ne posjedujem valjane dokaze ni za optuzbu ni za obranu. Radi se o ubojstvu Brune Busica cije ubojstvo je nerazjasnjeno, a realizator neutvrdjen i neosudjen. Pokusavao se ustanoviti njegov identitet i dokazati mu crimen. Na zalost, bezuspjesno.

A sada pogledajmo: Pok. Bruno, Ivan Cerovac i Vice Vukojevic su jos mladenackih dana bili vrli prijatelji. Brune danas nema, a prijatelji jedan u drugog sumnjaju za njegovu likvidaciju. Ili barem za suradnju pri likvidaciji. Vukojevic je javno osumnjicio Cerovca, a cini mi se da je i Cerovac njega. Da li je ijedan imao u tome umjesane prste, ja to ne znam, jedino znam da bih volio znati tko je bio egzekutor.U ovom predmetu postoji i svojevrsni paradoks. A on je: Vukojevic opravdava svoje sumnje na osnovu izjava i tvrdnji Vinka Sindjicica, a Cerovac Josipa Perkovica. Budi Bog s njima. Obojicom. Ne znam, mozda bi netko mogao zakljuciti da su sva cetvorica medjusobno suradjivali.

"Istrazitelj" Pavao Jelovic je iz prikrajka promatrao Cerovcevo samoisticanje. Plod njegova elitistickog drzanja je omalovazavanje drugih. Izvolite nekoliko primjera: Za pok. Franju Mikulica bivseg predsjednika Opcine Jastrebarsko i bivseg pol. zatvorenika je rekao da je komunisticki produkt, neradnik i pijanac, za Budisu da je bezveznjakovic, promucao je jednom nesto da se sukobio i sa Busicem jer je Bruno posumnjao u nj za nekakav novac, ali je, rekao nam je, Brunina smrt prekinula rasplamsavanje sukoba.

Uz tugu i ljutnju sam citao Cerovceve komentare s kojima nam je pruzao na znanje kako je proputovao cijelim globusom. Mnostvo drugih politickih emigranata si nisu mogli dopustiti takav luksuz. Takodjer sam jad osjecao kada nas je upoznao da je u skupom automobilu pobjegao preko granice. Jedino je njemu i Ivanu Milasu to poslo za rukom, drugima emigrantima njegove generacije nije. Casu mi je prelio kad se uzjogunio na Jaksu radi toga, kako je napisao, sto Jaksa ne zna hrvatski pisati. Umjesto pohvale sto ga je uspio koliko-toliko nauciti pisati i sto se kao osoba rodjena i odgojena u Australiji skrasio u domovini svojih roditelja i aktivirao u njenom javnom i politickom zivotu, Cerovac ga je pokudio.

Napokon sam pred zavrsetkom pa vam zelim ugodno citanje. Nimalo ne brinem o tome kome ce se izneseno svidjeti, a kome ne svidjeti. Abiesu pak porucujem: Bude li ubuduce prilazio dijalogu sa mnom, neka nastoji prici s argumentima pa cu mu s njima i odgovoriti. Na njegove zlonamjerne reakcije necu se osvrtati. To sto me on proglasio smantanim tipom, takav sam kakav sam.
Ipak, a radi njegova ravnanja: Na mojoj robijaskoj generaciji su "preodgojitelji" pozrtvovano eksperimentirali pa nije zacudjujuce sto su proizveli prilican broj smantanih. Nasa smantanost je njihov produkt. Neka ima na umu i ovo: Brojni su napustili zidine kazamata smantaniji nego ja, ali kako su se neki preselili na onozemlje, zbog toga nebi bilo pristojno imenovati ih.

Ako ne zamjerate g. Cerovcu radi njegova predstavljanja na blogu, uvjeren sam da necete ni meni.

Pavao Jelovic
agronom, bivsi politicki uznik, politicki emigrant, DDR-a, pjesnik (autor sedamnaest samostalnih i suautor osam skupnih zbirki pjesama), dostavljac pizza u Saskatoon-u. Tko zna, mozda uskoro i bivsi Hrvat.

Komentari

Mislim da dnevnici na

Mislim da dnevnici na isključivo osobnoj razini i nisu baš najbolje rješenje za jednu kvalitetnu raspravu. Ako se kroz razna događanja mogu povezati neke osobe je sasvim ok, ali ponavljam, hvatati se osobe zasigurno ne pobuđuje moj interes. Vidim iz vaših tekstova da bi mogli ponuditi pregršt informacija sagledanih iz vašeg kuta što bi bilo svakako zanimljivo i za raspravu ali morate imati na umu i biti svjesni da vi niste i ne smijete biti arbitar u tim raspravama..... kao uostalom i svi mi ostgali, ali da se udari ako treba argumentima, to svakako da. Nerijetko (kad nije šala) ovdje čitam argumente tipa, glup, ovkakv onakav..... što nije nivo rasprave koji bi me mogao privući a samim time i autor gubi kredibilitet za sutra..... jer i sam kažeš:
Na koncu konca, tko god medju vama zeli nesto saznati o mojoj malenkosti, izvolite me upitati i necu vas pocastiti takvim imenima kao sto je on mene. ... da bi odmah zatim dao mogućnost svima da te upitaju: Ajde lipo kaži šta si ti to radija u ratu itd..... jer ti sam lipo kažeš....Ali, molim vas, nemojte me pitati o privatnom zivotu, a niti o tome gdje sam bio za vrijeme rata jer tome, barem za sada, zbog odredjenih cinjenica ne zelim nikomu nista govoriti.
,.... dakle možda neke stvari nisi ni ti triba javno pitat Cerovca jer ....... još nije vrime.

PS. Lipo se vas dvojica nađite negdi na kavi i ka stari ratnici na jedan dostojanstven način pokažite i nama mlađima kako i usprkos neslaganjima (i nesporazumima) možete lipo komunicirat ka dva ipak ću kazati prijatelja.

Tko je glasao

a šta ne bi bilo vrime. pa

a šta ne bi bilo vrime. pa ima pravo čovik govoriti ono ča ga tišti. abies je moga, poveznik ovdi priča o svojoj autoškoli danima, a sad pavao ne može...ma nemoj

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Demose, zar nisam rekao u

Demose, zar nisam rekao u dnevniku da to nerado cinim? Vjerovao mi itko ili ne vjerovao, zbilja mi nije drago radi toga, ali zasto nitko nije ukorio Abiesa prije dan-dva za njegovu tvrdnju. Da je itko to cinio, kotac bi na tome stao.
Ps. U cijelosti se slazem s Vasim post scriptumom.

Tko je glasao

"svevišnji" je preko

"svevišnji" je preko vikenda imao glavobolju pa nije pratio pollitiku onoliko koliko to inače radi, nadalje na pollitici dnevno bude oko 150 komentara u deset-dvadeset diskusija i više je nego moguće da mi pojedini komentar totalno promakne
prečesto ljudi krenu u međusobne diskvalifikacije i uvrede i kao načelno pravilo, ako nije nešto (što bih ja smatrao) osobitom uvredom (nego više kao pridjev) onda pustim kako je, no ako eskalira u prepucavanje onda svi u lancu dobiju od mene minuse
u nečitljivost komentar može otići samo ako više ljudi da negativnu ocjenu i ja nemam mogućnost to učinit sam (mogu pobrisati komentar - što ne radim, ili mogu ugasiti pisanje novih komentara kako bi diskusija umrla sama po sebi - što radim povremeno)

eh sada na temu, uopće mi nije jasno zašto ste iskopali g. cerovca nakon više od godinu dana što nije ovdje (očito ima dobrih razloga zašto vam je trn u oku), no mogu vam iz prve ruke reći da cerovca s pollitike nije nitko otjerao kako to ovdje piše nego postoje sasvim drugi razlozi

i posljednje, životnom slučajnošću, kako se to ponekada zna desiti, imao sam prilike razgovarati s ljudima koji su Ivana Cerovca poznavali i s njime blisko surađivali u tim vremenima (a razgovarao sam i sa samim g. Cerovcem), pa sam tako pitao i za sve ove stvari koje mu se pokušavaju prišiti i u svim razgovorima je odgovor bio vrlo jasan i kategoričan te on kao osoba nikada nije bio upitan

o hrvatskoj emigraciji znam premalo da bih mogao suditi tko je bio dobar a tko loš, ili da bih uopće ocijenio tko je bio tko u to doba, no vrlo dobro znam tko su ljudi s kojima sam pričao i ne vidim niti jednog jedinog razloga zašto bi oni njega na bilo koji način branili bez da su duboko uvjereni u ono što govore

s druge strane, o perkoviću i vukojeviću smo čuli dosada svašta i ne sjećam se da je bilo tko ustao u obranu njihovog karaktera, lika i djela

Tko je glasao

Postovani g. Jelovac,

Postovani g. Jelovac, uistinu mi nije jasno zašto vaš osobni sukob s g. Cerovcem iznosite na ovom mjestu. Svatko od nas je po dnevnicima i komentarima dobio sliku savkog od sudionika, pa tako i o meni i g. Cerovcu, i o vama. Ovaj dnevnik je samo još jedna kockica o vama, više nego o g. Cerovcu, jednako kao što ovaj komentar više govori o meni nego o vama, i teško da će dramatično promjeniti u ičiji stav.

Tko je glasao

Postoji li mogućnost da

Postoji li mogućnost da shvatiš kako:

1) Ta vaša pretpovijesna prepucavanja u emigraciji nikog ne zanimaju
2) Tvoja osobna zavist prema profesionalnim uspjesima Ivana Cerovca nije politički (pa čak ni poLLitički) relevantna
3) Meni, a i većini drugih ovdje, antipatičan si jer si ekstremist i šovinist, koji živi u svojim davnim jadima (vidi dočku 1) dok su recimo Cerovac i Jakša to ostavili iza sebe kao dio prošlosti.

Mir i dobro,

Zoran Oštrić

Tko je glasao

Meni, a i većini drugih

Meni, a i većini drugih ovdje, antipatičan si jer si ekstremist i šovinist, koji živi u svojim davnim jadima
Kategorija dali je netko simpatičan ili antipatičan je ovdje nebitna i nitko od nas ne može tvrditi da smo svima simpatični i da ne postoji netko tko misli da sam antipatičan, eto mene su neki slali na ona mjesta (a i tebe koliko se sjećam) i sumnjam da su isti obožavatelji moga (tvoga) lika i djela.
Pavao Jelović je predstavnik neke grupacije i pogleda s kojom se inače ne družim i čak ni ne susrećem i svakako mi je zanimljivo vidjeti taj pogled na stvari koliko god se u mnogim stvarima ne slagao. Ja mu osobno zamjeram uporno jugo-etiketiranje i vrijeđanje i, najgore od svega, ta strašna žuć i mržnja koju uporno proljeva ali to je htjeli-nehtjeli dio naše svakodnevnice (Hrvatske).
Ne možemo uvijek ići na koncerte koje volimo, treba povremeno otići i na nekog Thompsona da vidimo što je to, shvatili ali ne zato i prihvatiti.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

@leddevet: Kategorija dali

@leddevet:
Kategorija dali je netko simpatičan ili antipatičan je ovdje nebitna i nitko od nas ne može tvrditi da smo svima simpatični

Kvaka je u razlozima i to sam htio istaći svojom kratkom poruku autoru dnevnika. Ja se bavim kontroverznim temama i znam da ću često biti nekim ljudima antipatičan, ali ako je to zbog toga što radim nešto što smatram valjanim, onda na to mogu biti ponosam. Kao što sa zadovoljstvom citiram priznanje koje mi je izrekao B2. :)

Zoran Oštrić

O meni reče bijesdrugi: dežurni protestant protiv svega, jebivjetar i probisvijet koji ne radi ništa u životu. Cool, that's me! :)

Mrak reče: "zdrav razum", "etika" i "moral" nisu kategorije koje možeš koristiti u pravnoj argumentaciji a političkoj još manje. Ima pravo: na te se kategorije pozivaju samo dežurni protestanti, jebivjetri i probisvjeti.

Tko je glasao

E pa vidi, ta i meni je

E pa vidi, ta i meni je drago sto sam tebi i takvima poput tebe antipatican. Zabrinuo bih se kada bih vam bio simpatican.

Tko je glasao

Zabrinuo bih se kada bih vam

Zabrinuo bih se kada bih vam bio simpatican.
Evo ga na!
Ovakav vid rasprave s kvalifikacijom "takvi kao ti" nema nikakvog smisla jer ovdje nije mjesto za osobnu prepisku, ovdje postavljeni komentari su namijenjeni svima koji navraćaju na ovaj sajt.
I zato ovakvi kao ja to ne vole jer je to čisto spamanje i to sam spočitnuo i Zoranu u gornjem komentaru.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Upravo to, evo ga na.Otkud

Upravo to, evo ga na.Otkud Zoranu dokazi da sam ekstremist i sovinist? Da je rekao nacionalist - OK. Izmedju nacionalizma i sovinizma je ipak ogromna razlika. Da sam kojim slucajem u Hrvatskoj, jamcim mu, temelje za izrecenu tvrdnju bi morao na sudu dokazati.

Tko je glasao

Šovinist bi rekao zbog

Šovinist bi rekao zbog upornog neargumentiranog lupanja po nehrvatima a posebno po Jugoslavenima. Evo ja sam imao susjeda i prijatelja s kojim sam se u djetinjstvu družio čija je majka bila Slovenka, otac Srbin iz Bosne a rođen i odrastao u Hrvatskoj. On se osjećao Jugoslavenom u najjednostavnijem smislu tog pojma, s jednim djedovima je govorio slovenski, s drugima srpski a s nama hrvatski. I ako se njega pita naravno da je bio protiv raspada Juge i pitanje što je tu loše ako netko ne želi koristiti pasoš da bi otišao kod svog djeda a do jučer nije morao.
Stavovi koji ne uzimaju mogućnost ovakvih miješanih situacija koje su sve češće u velikim gradovima a uobičajeni u pograničnim područjima su po mojem mišljenju šovinistički. Čiste etničke skupine danas nalazimo isključivo u malim mjestima i prvenstveno izoliranim ruralnim područjima koji predstavljaju apsolutnu manjinu stanovništva.
Moj djed koji je imao dučan prije rata je spasio svoju glavu 1945 tako da ga je "poklonio narodu", a onaj tko mu je to fino namjestio je bio Hrvat (a i cijelo društvo u lokalnom odboru). Nakon toga je zarađivao pare kao skladištar i još kasnije je skupljao pretplatu za televiziju. Ono što nisam nikad čuo od svog djeda je da zbog toga osuđuje Hrvate, jednostavno, jer nije bio šovinist.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

ma da, vjerujem, on ih je

ma da, vjerujem, on ih je sigurno unatoč svemu žarko ljubio. ah, svetac. šteta da nismo svi takvi.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Zato je za partijanere imao

Zato je za partijanere imao ponešto manje pohvalne riječi i tu je bio apsolutni kozmopolit!
Jes, i daleko da je bio svetac.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

zato mu je unuk gotovo

zato mu je unuk gotovo svetac :)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

@Pavao Jelovic: Da si kojim

@Pavao Jelovic: Da si kojim neobičnim slučajem u Hrvatskoj, postoji mogućnost da bi s vremenom neke stvari shvatio.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

ma da, pa ti si velikim

ma da, pa ti si velikim vremenom u Hrvatskoj, pa gotovo ništa nisi shvatio.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ta nije cak shvatio ni da

Ta nije cak shvatio ni da zivi u Hrvatskoj. Jos uvijek misli da je u Jugoslaviji.

Tko je glasao

Jos uvijek misli da je u

Jos uvijek misli da je u Jugoslaviji.
Temeljna razlika između onih koji žive u Hrvatskoj i onih koji ne žive u Hrvatskoj je da ovi drugi uporno govore o Jugoslaviji.
Zanimljivo, jelte?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Mozda je to doista

Mozda je to doista zanimljivo, ali je zanimljivije sto mi vi imputirate krivnju glede mojih tekstova o Cerovcu. Jedni racunate da je to moj privatni obracun s njim. Ma kakav privatni obracun, kad se uopce ne poznajemo. Sto bih trebao imati "privatno" protiv njega? S druge strane, u dnevnik nisam utkao privatne karakteristike niti jedne osobe koju sam u dnevniku spomenuo, nego politicke. K tomu, Cerovac je javni djelatnik, novinar i politicar. I bas stoga bi trebao bit maksimalno fleksibilan prema svakomu tko god ga upita o njegovim djelima. Pored toga, je li on prvi napisao dnevnik o meni? Jeste. Da li me je u njemu navzao svinjom? Jeste. Prema vasim zakljucivanjima, izgleda mi da bi se prikazao dobrim i razboritim da sam odsutio na njegove zalce. Ne, ne moze to tako kako biste vi htjeli. Pa nismo djeca.
Poslije Cerovceva dnevnika neki su istrcali s komentarima, a onda se javio bosandjeros te, otprilike ovako rekao: "Nemojmo se zuriti sa komentarima, pricekajmo dok se Pavao javi kako bismo culi sto on ima za kazati."

Tko je glasao

K tomu, Cerovac je javni

K tomu, Cerovac je javni djelatnik, novinar i politicar.
Koliko ja grubo globalno vidim ovo su samo prividi.

Od 1990.g. na ovamo tu razinu nisu mogli stvarno postići ni Stipe Šuvar (zadnji čelnik SK i hrvatski člna Predsjedništva SFRJ), Dražen Budiša (nominalno među vodećim političarima) i cca 95 % najznačnijih javnih djelatnika, novinara, političara i intelektualaca (npr. javnost ne zna za Stanka Lasića, MIlivoja Solara, Viktora Žmegača ...).

A krupne pojave koje nisu samo prošlost nego nešto što je i dalje čvsta osnova još gore. Npr. javnosti je potpuno neoznato da su osnove i sve važno što vrijdi u zagrebu napravljene tridesetih i šezdesetih za Holjevca te da su svi ključni ljudi iz tih razdoblja potuno eliminirani, pa i iz javnosti.

Tako da imamo dvije vrste javnosti - onu koja se davi i gazi i onu koja dominira u cca 99 %. Radno rečeno nešto kao maoistička kulturna revolucija, a koju udruženo provode (naoko) jako sukobljene snage (baš tako je to radio veliki Mao, sve snage dovedene u poziciju da peru mozgove i tijela jedni drugima a udruženo svemu što i malo samostalno misli i radi).

Tko je glasao

Za Žmegača znamo. Preko

Za Žmegača znamo. Preko ljeta sam se potrudio pročitati "Od Bacha do Bauhausa"!! A nisu ni drugi navedeni baš tako nepoznati.

Tko je glasao

Ali ni navedeni nisu na

Ali ni navedeni nisu na tretmanu normalnih javnih osoba a Ivan Cerovac još manje - svi su na nekom drugom stalnom tretmanu (centrifuga i slično), dok je na "normalnom" tretmanu u mjeri cca 99 % nešto posve drugo, i tako jako dugo, većina likova i pojava sada kao i prije 20, 25, 30 pa i 40 godina.

Tko je glasao

većina likova i pojava sada

većina likova i pojava sada kao i prije 20, 25, 30 pa i 40 godina
Od Barudžija preko Severine, pa Vlatke i Dikana do Ante i Simone.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ekstra poslovanja sa ekstra

Ekstra poslovanja sa ekstra zaradama dodatno 25 % na uobičajeno veliku zaradu - kaže Radimir Čačić, koji je jedan od najiskusnijih u tome, ako on kaže sigurno je tako.

A onda ovi dodaci i dogradnja dođu sami po sebi, turbo žene, turbo frajeri, turbo zanimljiv društveni život ...

Tko je glasao

turbo frajer vozi mečku, a

turbo frajer vozi mečku, a ne zna se od kojeg poslovanja ju je kupio? turbo mačka vodi zanimljiv život, a nikad se nije saznalo od kojeg poslovanja je kupila onog divljaka od terenca?

e sad, glupih li novinara koji ne znaju čitati najobičnije bilance i račune dobiti i gubitka pa ih povezivati s najobičnijim podacima iz pretraživača narodnih novina (oglasi, trgovački sud, ime i prezime) i podataka iz trgovačkog suda i fine.....eh, kad gledam ove nesposobne hrvatske novinarčiće, koji ne znaju ni gdje im se nalazi glavno vrelo informacija, a kamoli da bi mogli napisati suvisli članak o nekoj društvenoj temi, dođe mi da napustim ovaj posao i počmem se baviti novinarstvom. Da znaju to neiscrpno vrelo povezati s imenima jet-seta, dobili bismo vrhunske novinare - istražitelje, a što su svi oni zajedno sada, jedan najobičniji ŠIPAK!!!! Ako ta dječurlija uopće zna što je to šipak! Mislit će da sam im tepala da su NAR!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Sad sam potražio dnevnik

Sad sam potražio dnevnik što ga je napiaso Cerovac "Istražitelj" Pavao Jelović da se malo podsjetim cijele priče. Zanimljivo je da je taj dnevnik dobio samo 7 glasova, a zašto je to tako prepuštam da svatko sam zaključi.
Ono gdje treba biti iskreni sami sa sobom je to da je Cerovac bio (vjerojatno je i danas) prilično omiljen na pollitici i njemu se taj dnevnik progledao kroz prste iako je stvar trebalo već onda zaustaviti.
Tvoj problem je što si komentarima s puno mržnje i jugoetiketiranja stvorio status kakav već imaš. O tome sam te pokušao upozoriti u par navrata, a i ne samo ja.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

komentarima s puno mržnje i

komentarima s puno mržnje i jugoetiketiranja

Dragi moj Led9, pa zbilja ću početi sumnjati u svoju vlastitu prosudbu o tebi. Naime, iz ovog proizlazi da ti nisi sposoban razlučiti nečiji temperament od nečijeg bića. Po svom biću, Pavao je domoljub, a po temperamentu galamdžija. To će reći da to što ti misliš da je mržnja, je samo najobičniji temperamentni ispad, a u stvari se radi o pjesniku domoljubu, koji je, kao i nas većina, ljut na ondašnji sustav zato jer ga je taj jugoslavenski sustav progonio i tukao i prebijao. No to ne znači da on zbog toga mrzi tebe i takve kao što si ti. Čovjek pati zbog prošlosti, a itekako ima razloga da pati jer je prošao teško maltretiranje, kakvo nitko nije zaslužio. Ako ti to nisi shvatio, onda ja ne znam može li ti itko nacrtati, pa se vraćam na svoju prvu rečenicu.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

to što ti misliš da je

to što ti misliš da je mržnja, je samo najobičniji temperamentni ispad
Na žalost, ne vjerujem da griješim. Pavao je otišao iz Hrvatske, zapravo iz Jugoslavije jer je onda još nismo bili država nego nekakva nesamostalna tvorevina. Otišao je nakon prilično lošeg iskustva gdje je proživio svakakve torture (ne znam točno sve, ali on sam je par stvari ispričao) i to proživljeno mu je ostavilo trajan ožiljak, tretmani u Gradiški su sigurno bili temeljiti i rađeni profesionalno, a rezultat svega je vjerojatno neka vrsta PTSP.
Tu je za njega vrijeme stalo, a koliko mogu shvatiti isto vrijedi za zajednicu u kojoj je nastavio živjeti u Kanadi. Imam osjećaj da su njegove traume zapravo potencirane u toj zajednici koko bi takva komuna imala jaki razlog postojati.
Čini mi se da ima tu još mnogo toga, ali ne želim slagati sliku samo na temelju prilično površnih podataka. Svakako mislim da je on u takvom okružju pronašao svoj dom.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Veliš da ne vjeruješ da

Veliš da ne vjeruješ da griješiš, onda opisuješ sve, kao da razumiješ njegovu (što ti misliš) mržnju. A onda te ja pitam, koliko mu vi pomažete da se oslobodi tog "PTSP-a"? Pa on je ljudsko biće i zaslužio je da mu drugo ljudsko biće, koje ga razumije, pomogne izliječiti patnju iz koje proizlazi mržnja, a time i bol.
Uvjerena sam da se to ne može na takav način, na koji vi reagirate. Mislim da u toj vašoj komunikaciji još uvijek nedostaje tolerancije.

Ponekad mi se čini da su oni koji osuđuju Pavla pogriješili site, jer mislim da je, zahvaljujući dragom Mraku, Pollitika mjesto za učenje tolerancije.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ponekad mi se čini da su

Ponekad mi se čini da su oni koji osuđuju Pavla pogriješili site, jer mislim da je, zahvaljujući dragom Mraku, Pollitika mjesto za učenje tolerancije.
Prvo, svi mi griješimo i tko ovdje nije nikad pogriješio neka prvi baci miša! (eto, čak sam i ja pogriješio)
U logici tolerancije je i bio moj prvi komentar na ovom dnevniku i mislim da je upravo mogućnost da se kaže ono što mislimo i na što se ljutimo dio dijaloga, komunikacije. Da nije tako ne bih nikad polemizirao s tobom i pokušavao te dovesti na pravi put!

Da, i kad bilo tko kaže da odlazi s ovog sajta meni je iskreno žao jer što god mislili o "odlazniku" to je u pravilu gubitak.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Generalni komentar: Ponekad

Generalni komentar: Ponekad te zbilja volim :):)

Iako nije ostalo neprimijećeno ovo:
Da nije tako ne bih nikad polemizirao s tobom i pokušavao te dovesti na pravi put!
heh, kad bi uspio, znanci bi vjerojatno rekli: "Bog te u šumu okrenuo" :):):)

(A ni ono drugo, tj. prvo... šmrccccc)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

.......šmrccccc Ako se neko

.......šmrccccc Ako se neko triba žrtvovat.... a uvik niko triba..... evo se ja kao pravi, istinski, bla bla bla dragovorljac javljan... i nek žrtva ne bude uzaludna...... (pa ako triba i više puta) :):):)

Tko je glasao

:):):)

:):):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci