Tagovi

"I Židov ću biti, sasvim saborsku fotelju, priskrbiti"!

Kako su saborske fotelje postale atraktivne svjedoči i slučaj „manjinca“ Zagrepčanina Aladara METZINGERA, koji se dosjetio i svoje staro-nove vjere, e samo kako bi figurirao na listi kandidata za novi saziv Sabora. Ništa tu i nema tako sablazno a da već u trkama za unosne sinekure nije u nas, ili drugdje, bilo viđeno. Da se razumijemo - ni na kraj pameti mi nije sudjelovati u aktualnom izbornom cirkusu, što ne znači da mi je posve svejedno tko će zastupati 12 nacionalnih manjina u Saboru, preko njemačke, austrijske do židovske. Riječ je ovdje i o kontroverznom dvostrukom konzumiranja izbornog prava koje je podiglo dosta prašine baš u vrijeme kada je taj prijedlog zakona, pogodujući srpskoj manjini u Hrvatskoj, trebao Pupovčevoj stranci jamčiti određene prednosti u odnosu na druge srpske političke stranke. I kako to već biva, stvar se razvija manje-više besprijekorno za srpsku manjinu i interese, no puca tamo gdje se najmanje nadalo- naime, kao kandidat židovske manjine u Hrvatskoj *-predstavlja se izvjesni Aladar Metzinger, što se tiče židovskih interesa i mogućih zalaganja za židovske teme, posve anonimna osoba.

ŽIDOVSKI RAD I INTERESI PA - TENIS? Jedino, ako se ne računa jedno potpisivanje Bet Izraela, druge židovske organizacije u Hrvatskoj, ili zamalo 10 godina gradsko-skupštinskog rada odnosno povremenog šmuzovanja na židovske teme. Ili, kako dio Židova voli tenis, i prakticira ga, a kako je spomenuti gospodin bio i teniski dužnosnik, usput, na koje dužnosti je morao podnijeti ostavke, upleten u neke afere M.Tuđman - S.Letica, Skupština grada Zagreba….možda je to ta izgubljena a sada nađena poveznica.

Inače, kada o nekoj osobi na Netu ne nalazite dovoljno podataka, pa i neke elementarne (obrazovanje) dovoljno je da se zapitate kako je izvjesni gospodin stigao do – uglednog židovskog kandidata? Naime, da se iščeprkati da je rođen u Zagrebu 25.07.1950 (kako smo ista generacija, a mala zajednica naprosto je nevjerojatno da se baš nikada nismo susreli i/li upoznali). Ili štono kažu Židovi u malim zajednicama – da budemo sigurni da nismo rodbina!? Ili, on spada u tzv. pričuvne Židove, a omiljeni naziv za njih je „Hofjuden“ i izrazito su nepopularni u Židova, ali i u nežidovskoj okolini. I kako bi zbog ipak ograničenog broja mjesta u Saboru za manjine i slabije konkurencije (pa gdje ima još da se zastupničko mjesto u nacionalnom parlamentu osvoji s 350 – 400 glasova??), moglo se očekivati da jedan je tip hrvatskog identiteta i sukladno tome, i ponašanja, dapače, jedan od čelnika, paz vamo, Hrvatskog istinskog preporoda, iz društva Domazeta Loše, Miroslava Tuđmana, Zvonimira Hodaka..… sjetio se odjednom svojih židovskih korijena i silne želje da zastupa židovsku i još 11 nacionalnih manjina. Ma i to mu budi, ali izjasniti se sada Židovom, pet do dvanaest, iz stranke desno-centrističkog svjetonazora, izgledno je predstavljati – čisti karijerizam!
I koja ga to i kada Židovska kulturna scena Bejahad inaugurirala židovskim kandidatom? Tim više što bi se očekivalo, bez obzira na svu ljubav dviju židovskih organizacija, da se bar forme radi pita i Koordinaciju židovskih općina Hrvatske, imaju li i oni kandidata i eventualno istakne jdinstveni kandidat?
MENTZINGERI?
Da si dušu ne bih griješio pogledao sam i rasprostranjenost imena Aladar i u jednostavnim židovskim imenima odavno ga nema, gotovo jednako kao i u židovskim prezimenima „Mentzingera“. Najpoznatiji je Thomas Mentzinger, filozof i Nijemac. Mentzingera ima i Francuza, Čeha, Slovenaca i drugih vjera i nacionaliteta. …Nepouzdan je podatak, ali ga se može naći da je na području Vukovara moguće naći METZINGERE koji su osumnjičeni za sudjelovanje u holokaustu. Inače,nacionalitet i etnicitet preferira da ga predstavljti neko ugledno ime u skupštini države gdje zajednica obitava, te sa kakvim-takvim kontinuitetom, a prije svega, znanjem, ugledom, poštenjem. Jer, ovako, ne samo da imamo viška birača u odnosu na broj stanovnika, već i viška saborskih kandidata.
Što se tiče Srba, o tome je pravorijek trebao reći Ustavni sud Republike Hrvatske, a što se tiče Židova, iako bez općeg mandata, bio sam to slobodan izreći u svoje ime. Jer, dvostruko pravo glasa manjinaca, u ovakvim okvirima i izvedbi, ostavljam Abadaru Mentzingeru, Miloradu Pupovcu i Saboru – zakonodavcu!
(1.12.2011.)

Komentari

Ima pouzdan način

da utvrdiš da li je čovjek zaista Židova ili se samo prodaje.

Inače ,meni također ide na živce da je nekom nacionalnost-zanimanje.

sve dobro...

Tko je glasao

majčina linija

židovstvo ide po majčinoj liniji i ne mora se određivati po prezimenu. ne znam do koje generacije ide u slučaju mješovitih brakova.

Tko je glasao

@ametrin

Židovstvo se računa po majčinoj liniji ali kod tog tipa računa se židovskii karijerizam od Eve i Adama. Mutan tip 100 % i sam pedigre koji vuče korijene iz hrvatske desenice govori sam po sebi. Najgore je što je povezan s mutnim poslovima u Skupštini grada Zagreba,i Teniskim savezu Hrvatske. Nikada od njega ni poštenog Hrvata ni poštenog Židova! I I da mi je samo znati Inače, čije je kandidat za nasljednika Jošua Franka, koju struju predstavlja??? Židovsku sigunno ne!
Inače, čim ga predstavlja Bejahad, zna se da je u pitanju neka politička ihgra, kao što je i taj Bejahad nastao trudom nezadololjnika i uplitanjem hrvatske politike po naćelu DIVIDE ET IMPERA! No, srećom. Židovi ionako u Hrvatskoj više ne žive,uništeni, razjureni! 90 % mojih prijatelja živi i radi van Hrvatske, ovi ostaci ostataka životare ovdje višestruko opljačkani!! Kada bi mene netko pitao ukinuo bi sve židovske organizacije u Hrvatskoj, ostavio samo veleposlanstvo Izraela u Hrvatskoj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

hvala Lj.R.Weiss,

na ovom objašnjenju koje mi je usput objasnilo zbog čega se u mojoj obitelji nije spominjača židovska zajednica iako se nikad o Židovima nije ružno govorilo, u biti kad bolje porazmislim u dijelu mamine povijesti postoje neke rupe koje sam uspjela djelomično popuniti pričama sa strane iako baš ne potpuno. mjerojatno je nepopunjenosti rupa doprinijelo što je skoro cijela obitel,j osim bakinog brata koji je isto prešao na katoličanstvo, stradala u njemačkim logorima smrti.

Tko je glasao

Divide et impera

"Kada bi mene netko pitao ukinuo bi sve židovske organizacije u Hrvatskoj"
Mislim da razumijem tvoje ogorčenje, ali sada doista pretjeruješ...

Tko je glasao

@shiky

Da, dobro primjećuješ, ogorčen sam. U nas se nađu grupe i pojedinci koji solidna demokratska opredjeljenja u stanju su preokrenuti u svoju suštu suprotnost. A nažalost, židovske organizacije u Hrvatskoj mlako se tome suprostavljaju, pored ostalog i stoga jer su izgubile kritičku masu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci