Tagovi

"Demokratizacija" Sirije I

Kako „agresija Sirije na Tursku“ od prije nešto manje od godine dana nije urodila plodom, jer se režim Bašara al Asada uspio održati, pa čak i zadati teške udarce od Zapada podržavanoj sirijskoj oporbi, a ustvari terorističkim skupinama poticanim i naoružavanim od tog „pravdoljubivog“ i „demokratskog“ Zapada silno „zabrinutog“ radi „nedemokratskih“ metoda vladavine Bašara al Asada.

Ta „briga“ je najprije dovela do razbucavanja Iraka, kojega Sadam Husein i nije vodio baš na demokratskim principima, ali je bio dobar kad je pristao biti toliko glup da se je dopustio nagovoriti da napadne Iran, jer su glupi Ameri očekivali brzi iranski slom, iransku vojsku „nije imao tko voditi, jer je Homeini dao pobiti sve generale“, zaboravljajući pritom da vojsku sasvim solidno mogu voditi i pukovnici.

Samo zahvaljujući tome što je i sam iranski režim zazirao od vojske, pa je ispočetka u ratu koristio gotovo isključivo vojnim vještinama nevješte pasdarane, je uvježbana i relativno dobo opremljena iračka vojska postizala uspjehe, prodrijevši u dubinu iranskog teritorija.
Kad je Hopmeini shvatio da je „vrag odnio šalu“ odlučuje se ipak angažirati američkim oružjem i vojnom opremom dobro opremljenu iransku vojsku. Od tog trenutka počinju za Sadama teški dani, povlačenje iz Irana i okončanje rata na koliko-toliko častan način.

Budući da nije uspio „blitz-Kriegom“ slomiti Iran, Sadam je za Amere postao „bad guy“ kojega je trebalo srušiti, samo se čekao povod.

Povod je dao sam Sadam svojom nerazumnom okupacijom Kuvajta.

Ameri odmah okupljaju koalicione snage i uz privolu VS OUN pokreću „Pustinjsku oluju“ kojom su Iračani istjerani iz Kuvajta, ali radi ipak ograničavajućeg mandata dobivenog o VS OUN, koalicione snage nisu srušile Sadama, iako su to Ameri žarko željeli, naravno „radi njegove nedemokratske vladavine“ ...

Počelo je suludo američko čekičanje i pritiskanje VS OUN pričom o silnim iračkim zalihama sredstava za masovno uništenje, prvenstveno nervnim bojnim otrovima i biološkim agensima, koje je Sadam spreman upotrijebiti ...

Irak se brani da naprosto takvih sredstava nema, niti inspektori UN-a išta pronalaze, ali Ameri zdušno pomagani od svojih saveznika Brita čekičaju i dalje i uspijevaju u nastojanjima da VS OUN Iraku nametne sankcije, sve dok Irak ne prizna da posjeduje sredstva masovnog uništenja, pokaže gdje ih krije i dopusti da ih se uništi.
Irak i pod sankcijama tvrdi da takvih sredstava naprosto nema, inspektori UN-a i dalje ne pronalaze ništa, a onda slijede „nepobitni dokazi“ koje su pribavile obavještajne službe da ta sredstva u Iraku postoje, Irak je radi toga napadnut, Sadam uhićen i u montiranom političkom procesu osuđen na smrt i pogubljen, sredstva za masovno uništenje do danas nisu pronađena, a prosperitetna i mirna država, u kojoj nije bilo terorizma i al Qaede, kojom se istinaibog nije vladalo demokratskim sredstvima, pretvorena je u teroristički poligon uz gotovo potpuno bezvlašće.

U međvremenu su i Ameri i Briti priznali da su „nepobitni dokazi“ o tome da Irak ipak ima ogromne zalih sredstava za masovno uništenje, naprosto izmišljeni kako bi se moglo srušiti Sadama.

Ali Ameri ne miruju, pokreću „Arapsko proljeće“, radi suzbijanja terorizma, okončanja vladavine nedemokratskih satrapa i demokratizacije tamošnjuiih društava.
Prvo šaptom pada režim u Tunisu, potom se terorističkim napadima tobožnje oporbe i oružnom silom NATO-a slama Gadafija u Libiji, u Egiptu Mubarak odstupa s vlasti pod pritiskom sve žešćih i sve nasilnijih masovnih demonstracija, kojima „narod traži demokraciju i suzbijanje korupcije“.

A što je od prvenstveno američkih službi izmanipulirani narod u Tunisu, Libiji i Egiptu konačnici dobio?
1. Devastirnu državu, podgotovo u slučaju Libije
2. Nestabilnu i nedemokratsku vlast, u Libiji čak anarhijui
3. Al Qaedu tamo gdje je nikad nije bilo ili je moižda u Libiji i postojala, ali je prije bar desetak godina potpuno suzbijena i iskorijenjena

Samo procesi „demokratizacije“ u tim zemljama izgleda da nisu dovršeni, o tome govore sve češći i sve žešći prosvjedi u Tunisu, u Libiji ono što se zove vlast uopće ne funkcionira, a u Egiptu, sam Bog će znati što će se dogoditi, jer tamo je trebalo manje od godinu dana da se vidi da je demokratski izabrani predsjednik deset puta gori od Mubaraka.

Moje osobno mišljenje je da bi za Egipat najbolje bilo da ga vojska uspije pacifizirati, suzbiti terorizam i potom rapisati slobodne demokratske izbore.

Treba napomenuti da su se procesi „Arapskog proljeća“ u Tunisu, Libiji i Egiptu odvijali uz rusko, ali i kinesko, negodovanje i nepodržavanje, ali bez striktnog njihovog protivljenja.

Naravno da se Ameri nikako nisu mogli pomiriti s činjenicom da im odolijeva, Bašar al Asad, „jaki čovjek“ u Siriji i još k tome čovjek kojega oni ne kontroliraju.
Tako je i u Siriji izmišljena nekakva militantna „oporba“, „borci za demokraciju“, a ustvari ordinarne terorističke skupine koje su u kratkom roku trebale svrgnuti Bašara al Asada s vlasti. Te skupine su obilno pomagane i naoružavane, možda ne baš direktno od Amera, ali sasvim sigurno od njihovih satelita, pa je u njhovim rukama završavalo i oružje iz Hrvatske ...

Situacija u Siriji se međutim bitno razlikuje od one u Tunisu, Libiji i Egiptu zato što je režim Bašara al Asadfa očito puno čvršći od režima u spomenutim državama i zbog otvorenog ruskog, ali i kineskog, suprotstavljanja američkom planu naoružavanju sirijske „oporbe“, pogotovo svakoj oružanoj intervenciji, bilo Amera bilo NATO-a u Siriji, uz otvorenu prijetnju da će u slučaju američkog naoružavanja sirijske „oporbe“, Rusija slati oružje službenim sirijskim vlastima (naravno neću tvrditi da to već i ne rade).

I sad kad je očito da je „sirijska agresija na Tursku“ bila preprozirna, Ameri pribjegavaju oprobanom „receptu“, optužbama sirijskog režima za korištenje nervnih bojnih otrova prema vlastitom stanovništvu ...

Naime nervni bojni otrov, ne znam odakle neki „stručnjaci“ znaju da se radi baš o sarinu, je nedvojbeno korišten u napadu na civile, ali je jako dvojbeno da su ga koristile sirijske OS, jer sirijski režim dopušta ekspertima UN da istraže o kojem se sredstvu radi, kao i sve okolnosti njegove upotrebe.

I odmah počinje grupiranje američkih snaga u Mediteranu uz punu podršku Brita, jer David Cameron žuri vjerojatno u lažima poduprijeti Baracka Obamu, jednako kao što je njegov prethodnik Tony Blair u lažima podupro George W. Busha u slučaju „dokaza“ o iračkim arsenalima sredstava za masovno uništenje.
Kojih nema i nije ih bilo!

Jel' tako i u slučaju Sirije?
Ja osobno mislim da je.

Komentari

Spašavanje čovječanstva ...???

Nobelovac se otvoreno hvali da može napasti Siriju bez odobrenja Kongresa:
"Kao vrhovni zapovjednik imam pravo i odgovornost da djelujem u svrhu očuvanja nacionalne sigurnosti SAD-a. Ne vjerujem da sam to pitanje morao provesti kroz Kongres".
Smatra kako bi izostanak odgovora svijeta na događaje u Siriji značio smanjenje sigurnosti diljem planete te da bi se time čovječanstvo dovelo u opasnost. (??!)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rusija-tvrdi-imamo-dokaz-kemijsko-oru...

Tko je glasao

najnovije

Na dnevniku hrt 1 vijest da Obama napada Siriju.
Ide na drugu Nobelovu nagradu za mir ...

Tko je glasao

Obama se suprostavio Josipoviću

Međutim, takva odluka je sasvim suprotna izjavi našeg predsjednika:
"Hrvatska ima stav da se sukob u Siriji prvenstveno mora rješavati mirnim putem i pregovorima. Mi smo za to da se na vjerodostojan način utvrdi što se dogodilo i prekinu se strašni masakri. O tome je li potrebna vojna intervencija ponajprije će se odlučivati, ukoliko bude moguće, u tijelima UN-a. Ako ne, vidjet ćemo koji su drugi mehanizmi da se zaštite osnovna ljudska prava i životi", (http://dalje.com/hr-hrvatska/josipovic--o-vojnoj-intervenciji-u-siriji-p...).

I šta sad?

Tko je glasao

Kredibilitet

Da bi hrvatska vanjska politika vratila kakvu-takvu vjerodostojnost, nakon sramotnoga i nepromišljenoga uplitanja u sirijsko pitanje ("prijatelji Sirije" i priznanje pobunjenika kao legitimne vlasti), mora odmah nedvosmisleno formulirati i objaviti

1. da je protiv bilo kakve intervencije bez mandata UN u okviru 7. poglavlja Povelje UN,

2. da neće dopustiti vojne prelete preko hrvatskoga zračnoga prostora.

To pretpostavlja i da se MVPEI prestaje vaditi na EU te da će tobože zauzeti stav kao i EU: Unija neće zauzeti nikakav stav, jer su prevelike razlike između članica.

Drugim riječima, prestati voditi tuđe vanjske politike i početi voditi svoju vanjsku politiku.

Tko je glasao

U skladu smo sa željama

@Argus
Slažem se, ali meni nije poznato kako izgleda "svoja vanjska politika" - jer sva je vanjska politika u skladu sa željama velikih sila.

Amerima ne trebaju mandati UN-a za intervencije, oni rade što su zamislili - to su već pokazali, tako da taj zahtjev RH ništa ne znači, a mi smo tako mali i nevažni da nas za "prelete" nitko i ne pita (sjeti se napada na ex YU).

Tko je glasao

@Frane

Naravno da ti nije poznata, jer je nema.

Upravo protiv toga i ustajem, da je sva vanjska politika Hrvatske prema željama velikih sila, tj. da Hrvatska provodi tuđe vanjske politike.

No često ni nije čak ni to, često i sama spušta gaće, jer misli da bi je gazda mogao poželjeti - npr. za Palestinu je RH mogla glasati "za", kao npr. i Slovenija, Srbija i BiH, zar ne?

Mi naravno jesmo mali, no četiri osnovna načela Westfalskoga mira temelj su današnje svjetske arhitekture i ako se mi sami ne zalažemo da ih drugi poštuju, ne smijemo ni očekivati ni da ih drugi poštuju kad je o nama riječ.

SAD-u itekako treba mandat za intervenciju: nakon intervencija bez mandata u Somaliji, Kosovu, Srbiji, Iraku i Libiji, svijet se opasno približava rubu ponora, jer se i taj minimum međunarodnoga prava dakle ne poštuje, što opasno ugrožava svjetski poredak i stabilnost svih, ne samo zemalja-ciljeva, nego i zemalja-utjerivača "demokracije". Da je tome tako, svjedoči i to što se dobitnik Nobelove nagrade za mir i trenutačni američki predsjednik toliko trudi da pridobije što više država i dobije što više zastavica pri eventualnom napadu na Siriju.

Daljnje narušavanje krhke svjetske arhitekture napravljene nakon 1945. itekako se može vratiti i onima koji sada misle da mogu sve što požele.

Tko je glasao

Argus, Westfalen sim,

Argus,

Westfalen sim, Westfalen tam. Jedna budala koja misli da je Bogom dana, ljepi se za svoju vlast i ne mari za stotine ljudskih života.
Nek siđe sa te iste i pusti narod da bira onoga ko im odgovara.

Tko je glasao

Zlatko, Zlatko, sve si pogodio ...

http://danas.net.hr/svijet/intervju-zlatko-dizdarevic-krscani-na-bliskom...

„A što je to nego legalizacija sile kad imate tri vodeće zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a koje kažu da će raditi mimo odluke Vijeća, a svi ostali se poklope ušima? A to zašto razne zemlje koje se plaše sile misle da ovise o toj sili, dodvoravaju se i misle da će time postati njihovi veliki prijatelji, zašto one šute ili trče da prve dignu ruku za tuđe interese, to je stvar procjene svake od tih zemalja na domaćoj sceni. No, vjerovati da će se odricanjem od vlastitog stava i kičme, od vlastitog identiteta ne samo političkog nego ljudskog, povijesnog, te tako postizati kredibilitet na domaćoj i međunarodnoj sceni, naprosto je smiješno.

Granica u toj politici (na Bliskom istoku), nadam se, mora biti oslonjena na dvije točke – poštivanje interesa građana koje se predstavlja i poštivanje elementarnih principa međunarodne politike i poretka.

Znam samo da i u međunarodnoj politici, kao i kod kuće, istinski respekt i poštovanje imaju mnogo prije oni što drže do vlastitih principa, posebno kad su oni i univerzalni, nego kad savijaju kičmu "gazdama" u svakoj prilici, uvjereni da će time steći njihovu naklonost. U politici i neslaganje, temeljeno na poštivanju vlastitih principa, priskrbljuje veći respekt i dugoročno partnersko poštovanje nego bespogovorna poslušnost.“

Zlatka za predsjednika UN!

Tko je glasao

Izvrstan intervju Zlatka

Izvrstan intervju Zlatka Dizdarevića koji je dao Ani Benačić: "Ovo je kraj jedne ere na planetu".

Naprosto je rekao sve što treba reći o utjerivanju "demokracije" u Siriju. A i o "vanjskoj politici" RH i BiH prema Siriji.

Tko je glasao
Tko je glasao

Što znate o sukobljenim

Što znate o sukobljenim snagama? Tko su ljudi koji su se pobunili protiv Asadovog režima?
Oni su oštrica svega što je najgore u Siriji – ekstremisti, mudžahedini, grupe i organizacije mafija, fanatici koji u krajnjoj liniji nemaju pojma ni gdje su, a došli su iz više od stotinu zemalja svijeta. Domaće opozicijske snage, uključujući i vojne, danas su sasvim minorne prema njima. I njima uglavnom podređene. Ogroman je vic vjerovati da su to ljudi koji se bore za demokratsku Siriju, ljudska prava, protiv totalitarnog Asadovog režima. Cijela je priča počela na valu nečeg što se vrlo romantično naziva čak i danas "arapskim proljećem". No, postavimo vrlo jednostavno pitanje: gdje su danas i postoje li uopće one snage obrazovanih, mladih i željnih slobode koje su započele to "proljeće", od Egipta, Sirije, Tunisa do drugih zemalja? Naprosto su pobrisani s mape zbivanja, a revolucija im je ukradena od najretrogradnijih snaga podržanih imperijalistima i neokolonijalistima. Zašto? Pa s njima je mnogo lakše manipulirati nego s ozbiljnim društvima u kojima postoji srednja i obrazovana klasa.
Tamo je pojedinačna i kolektivna frustracija neusporedivo značajnija u političkom smislu nego što to ljudi na Zapadu uopće zamišljaju. Tih ljudi koji su pokretali "arapsko proljeće" danas nema nigdje. …
Nijedan jedini cilj koji se isticao tada nije realiziran, jednostavno zbog toga što je Zapad sa svojim ciljevima, mehanizmima, obavještajnim službama, bliskoistočnim partnerima i oligarhijama pobrisao tu revoluciju i okrenuo je u ovom smjeru. Sa Sirijom su se prevarili, smatrali su da će stvar biti gotova za dva mjeseca. Ali ona se otela iz dva vrlo značajna razloga, od kojih o jednom nitko ne želi govoriti. Prvo, Sirija je, bez obzira na unutrašnje ustrojstvo, bila, kao i svojevremeno Irak i posebno Egipat, ozbiljna i uređena država. Ima i takvu vojsku, koja se drži do dan-danas, a čiji generali nisu školovani u američkom West Pointu.
Sirija je imala socijalne komponente koje druge arapske države nisu imale – besplatno školstvo, zdravstvo itd. Imala je, što je najvažnije, srednju klasu, ………… Sirija nije imala duga prema Svjetskoj banci ili MMF-u, što je također "nedopustivo" za zemlje tamo!
No, drugi razlog zašto Sirija nije pala, u koji duboko vjerujem jer znam o čemu govorim, taj je što bi u Siriji danas na izborima održanim po najvišim svjetskim demokratskim standardima Asad dobio 70 posto glasova. Jednostavno zato što je alternativa koju je Zapad ponudio s ubojicama i fanaticima sto puta gora, ma kakav Asad totalitarist bio. To će vam kazati svaki slobodan čovjek u Siriji. Ali neće i mediji koji od njega imaju zadatak napraviti monstruma čiju smrt naprosto morate poželjeti.

Tko je glasao

slijedi casno povlacenje ili ?????

Syrian rebels in the Damascus suburb of Ghouta have admitted to Associated Press journalist Dale Gavlak that they were responsible for last week’s chemical weapons incident which western powers have blamed on Bashar Al-Assad’s forces, revealing that the casualties were the result of an accident caused by rebels mishandling chemical weapons provided to them by Saudi Arabia.
http://www.infowars.com/rebels-admit-responsibility-for-chemical-weapons...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Britanija je postala europska država

Britanski parlament protiv rata u Siriji, 285 protiv, 272 za !!!
Torijevci su glasali protiv svog šefa Camerona. Britanija se od američkog saveznika sa " very special US relationship" pretvoriila u europsku zemlju, druga Njemačka.

Tko je glasao

Sve je to lijepo, ali koliko

Sve je to lijepo, ali koliko zapravo stvarnog utjecaja taj čin ima na samu invaziju i da li će Sirija postati manje Irak samo zato što Britanci ne napadaju?

Tko je glasao

koliko sam shvatio, o

koliko sam shvatio, o invaziji na Siriju nema ni riječi. Radi se o zračnim udarima na odabrane ciljeve, uvođenje zone zabrane leta, kontrolu telekomunikacija...
Sirija nije Irak jer nema ni nafte ni plina u količinama dovoljnim za opravdanje vojne intervencije. Djelomično opravdanje intervencije bi možda mogla biti zaštita Golanske visoravni i Izraela, to su jedini zapadni strateški interesi u Siriji, ali to zvuči malo nategnuto.
Nama bi moglo biti zanimljiva zapažanje kako šef jedne stranke ne pozna ni svoju stranku, ni britansko javno mnijenje. Iako odluka parlamenta nije obvezujuća za vladu, Cameron je već odustao od intervencije u Siriji. Sve ostalo bi bilo političko samoubojstvo. Sebi je nanio nepopravljivu štetu, ali ne i izdajničkim torijevcima. Oni su mrtvo hladno izjavili da ga i dalje podržavaju u svemu osim u ratu sa Sirijom. Demokracija proradi tu i tamo.
Time se Britanija svrstala u miroljubivi blok europskih zemalja, zajedno s Njemačkom, koji "podržavaju akciju protiv upotrebe bojnih otrova", ali ne misle u njoj učestvovati. Nisam ni stručnjak ni osobiti poznavatelj Britanije ni britanskog parlamentarizma, ali koliko ja znam, ovo je povijesna odluka Parlamenta, a po mom mišljenu i stvarna i prava uloga parlamenta u jednoj demokratskoj zemlji.
Da li će se Obama odlučiti za solo akciju, to ne znam? Na prvi današnj članak u New York Timesu o odluci britanskog parlamenta bilo je preko 400 komentara čitatelja, koji su uglavnom svi protiv rata u Siriji.

Tko je glasao

koliko sam shvatio, o

koliko sam shvatio, o invaziji na Siriju nema ni riječi. Radi se o zračnim udarima na odabrane ciljeve, uvođenje zone zabrane leta, kontrolu telekomunikacija...
Tnx, ofrlje sam rekao, ne čitam baš vojna objašnjenja...

Sirija nije Irak jer nema ni nafte ni plina u količinama dovoljnim za opravdanje vojne intervencije.
Mislim na današnju "demokraciju" na skoro cijelom području Iraka, verziju American dreama u kojoj također letiš u visine i povlačiš ekipu sa sobom.

Time se Britanija svrstala u miroljubivi blok europskih zemalja, zajedno s Njemačkom, koji "podržavaju akciju protiv upotrebe bojnih otrova", ali ne misle u njoj učestvovati.
Učinili su 185:172 pauzu nakon što su se nabrali para prethodnim "ratnim" odlukama.

ovo je povijesna odluka Parlamenta, a po mom mišljenu i stvarna i prava uloga parlamenta u jednoj demokratskoj zemlji.
To je točno, ali povijesne, možda i "povijesnije" su bile sve prethodne odluke o ulasku u rat u arapskom pojasu. Nikad više takve krucijalne odluka kao što je napad na Irak radi "dokazanog" posjedovanja oružja za masovno uništenje.

Da li će se Obama odlučiti za solo akciju, to ne znam? Na prvi današnj članak u New York Timesu o odluci britanskog parlamenta bilo je preko 400 komentara čitatelja, koji su uglavnom svi protiv rata u Siriji.
Je, i ja sam da se ukine lex Perković...

Tko je glasao

@kradem, ti si ljubitelj

@kradem, ti si ljubitelj savršenstva, he,he
ne ide to baš tako kako bi ti, ili ja, htjeli. Svijet i život su prošarani, ko dobra panceta.... malo crvenog, malo bijelog.
Daj si malo truda, ako imaš vremena, pa prelistaj njemačke novine na temu bliskih izbora i mogućih koalicija u nemačkoj političkoj areni. Njemačka stranka die Linke ima oko 10 posto glasova u sadašnjem Bundestagu, i svakako je mnogo jači potencijalni koalicijski partner SPD-u, ili CDU-u od sadašnjeg liberalnog FDP-a, koji gubi kisik. Sve bi bilo u redu da die Linke nije stranka iz bivše DDR-a, i nastavljači politike demokratskog socijalizma iz Istočne Njemačke i da neki članovi stranke nisu bili suradnici ili oficiri bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi.
Die Linke ima i članove u europskom parlamentu, a u EU parlamentu pripadaju političkoj grupaciji European United Left–Nordic Green Left.
By the way, toj grupaciji pripada i naš član eu parlamenta Nikola Vuljanić, kao izabrani član naše Laburističke stranke. Sve ide u rok službe.
Nisam primijetio da njemački organi lansiraju optužnice i uhidbene naloge za bivše oficire Stasija.

Tko je glasao

@kradem, ti si ljubitelj

@kradem, ti si ljubitelj savršenstva, he,he
ne ide to baš tako kako bi ti, ili ja, htjeli. Svijet i život su prošarani, ko dobra panceta.... malo crvenog, malo bijelog.

Nisam ljubitelj savršenog niti mu se nadam, ljubitelj sam samo i isključivo točne informacije. Ništa drugo, ništa manje ni više. :) Moja blentavost se ogleda u tome što smatram da točna informacija i na druge utječe kao i na mene, ono, ako treba i promjena mišljenja... ;)

Nisam primijetio da njemački organi lansiraju optužnice i uhidbene naloge za bivše oficire Stasija.
Evo citat iz srpske wikipedie:

Lustracija je, pak, posebnim zakonima najdosljednije sprovedena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i u Češkoj Republici.

Primijeti kako je ova Češka "igrom slučaja" jedina komunistička zemlja iz famozne "skupine 2002. godina".

Tko je glasao

Russian war ships, oko

Russian war ships, oko 16.30h, 28.08.2013 ... near Tekirova, Antalya, Turkey

Russian war ships, oko 16.30h, 28.08.2013 ... near Tekirova, Antalya, Turkey

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sramota...

kako se bas one zapadne drzave ponasaju, koje su se nekada energicno borile protiv nazi-fasista.

Tko je glasao

Nema tu boje ni ideološke opredjeljenosti

A znate li kolega tko je istovremeno financirao i Hitlera i saveznike...!? Taj isti sada financira hapački imperijalizam pod krinkom demokracije i "ljudskih prava"!

Tko je glasao

Evo zašto Hrvatska podržava teroriste na državu Siriju

1. Sirija nema Rotschild centralnu banku.
2. Dug Sirije MMF-u je NULA. Sirija je država bez duga.
3. Sirija nema GMO hranu i zabranjuje GMO hranu.
4. Sirija je svjesna agende Novog Svetskog Poretka, te sirijski državni mediji raspravljaju o tome frekventno.
5. Sirija ima nafte i plina. U velikim količinama. Zato se INA povukla...
6. Sirija se suprotstavlja izraelskom kriminalnom Apartheidu.
7. Sirija je zadnja sekularna država na Bliskom Istoku.
8. Sirija ima snažan kulturni i nacionalni indentitet.

Tko je glasao

Podrepna muha

Hrvatska vanjska politika prema Siriji (kao i u odnosu na Afganistan, Palestinu, itd.) ima malo veze sa samom Sirijom.

Kakva može biti vanjska politika slabe države, koja je sama uništila svoju privredu, nema vojne resurse, sama se odriče svojih energetskih resursa, nije u stanju identificirati svoje strateške interese, ni unutarnjepolitičke ni vanjskopolitičke, a ideološki je bijedna i blijeda kopija tuđih politika? Vanjska politika takve države dakle ni ne može biti drugačija, nego prirepaška i podrepaška. Pa takva onda i jeste, i prema Siriji.

Tko je glasao

Predobra analiza stanja

Predobra analiza stanja !

http://www.advance.hr/vijesti/evolucija-imperijalizma-i-odbrojavanje-do-...

Svaka čast advance...

Justice for all !

Tko je glasao

Već viđeno

Potreba da se vojnom intervencijom "zaštite američki nacionalni interesi" je uvijek bila opravdani razlog da Kongres bez suvišnih pitanja administraciji odobri novo zaduženje.

Sjedinjene Države dosegnut će zakonom dopuštenu gornju razinu zaduživanja sredinom listopada, pa rastu izgledi da vlada u Washingtonu dođe u situaciju da ne može uredno podmirivati svoje obveze, upozorio je američki ministar financija Jacob Lew.

U suprotnom bi došlo do beskonačnog natezanja Obaminih demokrata s republikancima i, doduše, izvjesnog ali skupo plaćenog kompromisa na polju socijale i porezne politike.

Neupućeni promatrač bi ocijenio kako je, eto, baš fino sjela slučajnost da se u Siriji zakompliciralo do usijanja.

B-52

Tko je glasao

Real politika na djelu

libanonski list as-safir donosi zanimljivu interpretaciju navodnog sastanka između Vladimira Putina i saudijskog šefa intelligence servisa Princa Bandar bin Sultana. Prema informacijama koje su iscurile iz ruskih izvora, sastanak je održan u srpnju, na privatnoj Putinovoj dači, nakon dogovora saudijskog kralja Abdullah bin Abdul Aziz-a i Putina.
Preliminarni sastanak je najprije bio u sjedištu ruske vojno- obavještajne službe sa šefom Igorom Sergonom. Trajao je jedan sat, nakon toga se ekipa preselila na daču i tamo se sastančilo 4 sata.
Saudijci nisu tajili da su Ameri obaviješteni o sastanku i da su zapravo predložili agendu za sastanak.
Ukratko, Saudijci su Putinu obećali izrazitu suradnju kartela OPEC na području podjele naftnog tržišta istočnog mediterana ako Rusija ostane "neutralna" u sirijskom konfliktu.
Onda su uslijedili kolačići.... npr kontrola čečenskih grupa u Siriji, za koje je saudijska strana iskreno ustvrdila da su pod njihovim neposrednom kontrolom, a posebno eliminacija rizika čečenske pobune sa Kavkaza u vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, do kojih je Putinu jako stalo.
Saudijska strana jamči apsolutnu kontrolu nad čečenima koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju olimpijskim igrama, u zamjenu za konstruktivnu rusku politiku u Siriji !!!
REAL POLITIK na djelu.
Koga zanima, na stranici:
http://www.assafir.com/MulhakArticle.aspx?EditionId=2549&MulhakArticleId...

Tko je glasao

real politika ... A grim

real politika ...

A grim “urgent action memorandum” issued today from the office of President Putin to the Armed Forces of the Russian Federation is ordering a “massive military strike” against Saudi Arabia in the event that the West attacks Syria.
http://www.eutimes.net/2013/08/putin-orders-massive-strike-against-saudi...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Obična prodaja magle,

Obična prodaja magle, sastančilo se sigurno ali se sigurno nije ovako trgovalo... Uz to Rusija zna ako pusti Siriju , slično će biti sa Iranom , a tada prevlast Rusije i Kine u Aziji padaju u vodu... Rusija igra na kartu ko prije 2 svjetskog rata kada je Staljin želeći mir i stabilnost (jer je imao od toga koristi...) potpisao akt o nenapadanju sa Hitlerom. Mislim da je Putin itekako pročitao sve što se događalo iza i mislim da jednostavno neće dopustiti napad na jednu suverenu zemlju koja nije ništa kriva , a opet VELIKA LAŽ oko kemijskih bojnih otrova je toliko smješna propaganda da se pitam ko više ovome vjeruje.

Assad bi morao biti luđak da u stanju velikog plusa u kojem polako , ali sigurno oslobađa zemlju od terorista - "pobunjenika" počne koristiti bojne otrove. Ja se nekada samo zapitam kako mogu oni što objavljuju vijesti progutati sve te laži što im urednici napišu od HTV-a, NOVA-e do BBC-a, CNN-a...

Justice for all !

Tko je glasao

Da se nadovežem pravo im je

Da se nadovežem pravo im je Assad rekao . Citiram :

Na optužbe za naovodno korištenje kemijskog oružja, predsjednik Al-Assad je rekao je da su 'izjave američke administracije, zapada i drugih zemalja besmislice i ruganje njihovoj javnosti jer na svijetu ne postoji nitko, a kamoli ozbiljna velesila, koja prvo nekoga optuži, a kasnije ide prikupljati dokaze kako bi dokazali svoju optužbu'.

http://www.advance.hr/vijesti/sirijski-predsjednik-bashar-al-assad-za-ru...

Justice for all !

Tko je glasao

putinu idealna prilika za šoping

Assad nije pao s marsa – velesila inače vuče poteze, valjda je imao vremena uvjeriti se kao to ide u svome susjedstvu .... došao red i na njega – stislo velesile

šta koje novine pišu i kako koga „citiraju“ i fotošopiraju - novinarima na dušu ako je imaju

Tko je glasao

slika stara 10 godina - ovome je proradila savjest

nakon što se digla cijena nafte
nakon što se digla cijena zlata
i provozali paradno sovjetske flote
a mi uradno odgledali pretstavu
.....
proradila "savjest" i "sjećanje"
http://www.vecernji.hr/vijesti/bbc-upotrijebio-fotografiju-irackog-masak...

Tko je glasao

fotografija?

- Ono što je nevjerojatno je da novinska organizacija ima fotografiju koja dokazuje masakr koji se dogodio jučer u Siriji, a umjesto zapravo je fotografija koja je snimljena 2003. u potpuno drugom masakru. Netko koristi tuđu fotografiju namjerno za propagandu - kaže di Lauro. BBC je rekao kako su fotografiju uklonili čim su saznali kako je netočna.
a pitanje je i što uopće ovaj dječak preskače sa fotografije stare 10 godina
fotošopiranje i režirajnje povijesti u ime gospodara monopoli dokoličarskih igara

Tko je glasao

Kaj ti mislis da bu Putin

Kaj ti mislis da bu Putin "vjeroval" Saudijcima tj. amerima na rijec?.. ono da im prepuste kontrolu nad citavim podrucjem u zamjenu za kaj? ..za rijec? gdje ti tu vidis Rusko osiguranje dogovora?

meni nekak ne izgleda vjerojatno da bi putin pristal radi olimpijade ista, ama bas ista sto je od dugorocne strateske vaznosti za Rusiju dati u zamjenu za sigurnost Olimpijade. Osim toga ako bi si dozvolio priznanje da nemre sam na kraj sa Cecenima, gotov je.. Ta igra ne ide tak.. Il' si "baja" il' te nema.. nema srednjih varijanti..

We understand Russia’s great interest in the oil and gas present in the Mediterranean Sea from Israel to Cyprus through Lebanon and Syria. And we understand the importance of the Russian gas pipeline to Europe. We are not interested in competing with that. We can cooperate in this area as well as in the areas of establishing refineries and petrochemical industries. The kingdom can provide large multi-billion-dollar investments in various fields in the Russian market. What’s important is to conclude political understandings on a number of issues, particularly Syria and Iran.”

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, Bilo bi Rusima lakše,

Luna,

Bilo bi Rusima lakše, kad nebi imali istočnog susjeda, koji je gladan za sirovinama.

Tko je glasao

evo @skviki.. sad vec pise i

evo @skviki.. sad vec pise i u novinama

And as we had previously explained in great detail, the fight over Syria, being led by Saudi Arabia and Qatar and their lap-dog Western allies, has but one single objective: To break Russia’s hold on the European Union natural gas market which a pipeline through Syria would accomplish, and as reported by London’s Financial Times News Service this past June:
http://www.eutimes.net/2013/08/putin-orders-massive-strike-against-saudi...

Dakle cilj citave operacije "syria", voden od Saudijske Arabije i Quatara te naravno njihovih zapadnih saveznika ima samo jedan veliki cilje:
Prekinuti ovisnos europe tj. Europske Unije od Ruskog plina..
i to preko plinovoda pozicioniranog preko teritorija Syrije

U svakom slucaju Putin je odgovorio, ako USA< ilibilo tko iz EUa napadne Syriu on c enapasti Saudisjku Arabiju i Quatar.. za Saudisjku Arabiju ima i vrlo logicno opravdanje, sasvim medunarodno prihvatljivo.. naime prijetili su mu "pustanjem cecena sa lanca".. Putinu se ne prijeti, pogotovo si to ne moze dozvoliti americki potrcko iz Saudijske Arabije, sa Putinom se moze samo pregovarati.. a to su izgleda gospoda sa zapada zaboravila.. fali im kucnog odgoja i evo nas na pragu 3ww...

niej dobro kad budale imaju silu i preveliku moc.. kako lokalno tako ni globalno.. bar to nikad nije bilo dobro za nas, ljude..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

tebe Putin jako impresionira.

tebe Putin jako impresionira. Ruske novine, pa ni english Pravda nemaju nikakve vijesti o prijetnji Saudijskoj Arabiji. Pravda ima intervju sa šefom komunističke partije Rusije zjuganovim o tome da Siriju treba braniti, jer će u protivnom Rusija doživjeti sudbinu Sirije. Lupetanje na kvadrat. Kakav napad na Saudi Arabiju? To je direktna prijetnja Kini, koja sve veći svojih potreba za naftom kupuje u Saudi Arabiji.
Tko uopće želi prekinuti ovisnost o ruskom plinu? Prvo, uopće ne postoji "ovisnost", jer Rusija još od vremena Brežnjeva izvozi 200 milijardi kubnih metara plina u Europu, a to je nekakvih 30-tak posto europske potrošnje, na obostrano zadovoljstvo. Cijena plina je u Europi visoka, a Putin se trudi da poštuje rokove, cijene i količine u izvozu. Izvoz plina u europu je najvažniji lukrativan posao ruske države, zato ga Putin i drži pod izrazitim monopolom Gazproma i svoje petrogradske klijentele.
Istina je u tome da je Sirija preslaba kao država, i sudbina joj je da bude raskomadana, "federalizirana", "demokratizirana", kosovizirana, pretvorena u vojno-korporacijski protektorat. Psi rata će u tome odigrati svoju poznatu ulogu.

Tko je glasao
Tko je glasao

Pa sad.. Putin impresionira

Pa sad.. Putin impresionira ne samo mene.. naprosto je covjek takav da je to posljedica..

mislim da je sasvim krivo potcjenjivati ga, kao i potcjenjivati Rusiju..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a sto se tice napada na

a sto se tice napada na saudijsku arabiju..

da se razumijemo, putin to nije osobno izjavio.. dakle on ima mogucnost reci da je to novinarska izmisljotina.. no vazno je primijetiti da nije demantirao.. to je mislim sasvim dovoljno svakom pri zdravoj pameti da ga ozbiljno shvati kao sudionika igre zvana "syria"..

da li ce saudijska arabija biti napadnuta u slucaju napada na syriu naravno da nitko ne zna, osim "njih", a mozda to ni oni danas ne znaju.. jer pregovori su jos u toku..
putin uvodi neke nebuloze sa "gay faktorom" i preko tih zakona vrlo ozbiljno obavjestava o svojim zeljama i namjerama.. citav zapad.. to je jasno kao dan.. makar ce se mnogi nasmijati toj paraleli no ona je upravo to i samo to.. upozorenje.. ne mijesajte se gdje vam nije mjesto..

dakle saudijska ili nesto drugo... (a zasigurno ne sitnice kao gay prava, jer su ona samo pokazivanje stava i snage) dogoditi ce se zasigurno ako zapad napadne syriju.. a bez da se dogovori sa putinom i sa kinezima...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Istina je u tome da je Sirija

Istina je u tome da je Sirija preslaba kao država,

To uopće nije istina, a to pokazuje dosadašnji herojski otpor unatoč otvorenoj agresiji njenih susjeda; Turske, Izraela, Jordana te Katara i Sa popomognutih najsofisticiranijim tehnološkim i logističkim resursima SAD, GB, Francuske, Njemačke i ostalih .

Bestijalni zločini "pobunjenika" više se i ne navode i ne znam koliko bi trebali zaklati dnevno ljudi, a da ih se prozove, a kamoli još i onemogući.

Na te pokolje zapadna "Demokracija" i njeni poltroni više se i ne osvrću, baš kao što je postalo normalno da u Bagdadu barem jednom tjedno auto-bomba ubije bar 50-ak ljudi. I to sve nakon uvođenje "demokracije" i besprimjernih žrtava iračkog naroda. Amerikanci su u Iraku u Faludži koristili bojne otrove i što - ništa !?

A tajnik UN, ako već nije prodan Amerikancima, djeluje kao da uopće nema ni pojma kako izgleda zemaljski globus, a kamoli gdje je koja zemlja i koji narodi u njoj žive ... i da nešto poduzme autoritetom UN.

Pa što očekivati nego najgori teror raspojasanih imperijalista uz pomoć potpuno korumpiranih medija.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Sličnosti Slobe i Asada, diktatorski kod

""Bestijalni zločini "pobunjenika" više se i ne navode i ne znam koliko bi trebali zaklati dnevno ljudi, a da ih se prozove, a kamoli još i onemogući. ""

Tebi se lampica ne pali ili si bio osobno tamo i vidio

"Srpski tisak tvrdio je da su bošnjačke Sarajevske vlasti u komadima ili u cjelini, bacali Srbe lavovima u Zoološkom vrtu u Sarajevu...[9] Prema riječima Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (NUNS), "TV Beograd, u svom dnevniku u 19:30 časova, koji gleda više miliona gledalaca, tako objavljuje informaciju koju je radio-vezom iz Sarajeva dojavila njegova reporterka koja se nalazi na licu mesta: „Muslimanski ekstremisti smislili su najstravičniji način na svetu da muče ljude. Prošle noći, bacali su srpsku decu lavovima u gradskom zoološkom vrtu. Tako javlja srpska patrola.“[10]
"40 zaklanih beba u Vukovaru"

l.

Jedna od propagandnih izmišljotina koja je ostavila najdublji trag bila je ona o "40 zaklanih beba iz Vukovara".[5] Ova laž je puštena u javnost tijekom bitke za Vukovar. Dan uoči pokolja 264 hrvatskih zarobljenika i civila na Ovčari, srpski mediji su objavili da je u jednom podrumu nađeno 40 ubijene i „iskasapljene“ srpske djece.[1] Udarni naslov Večernjih novosti, 21. studenog 1991, „Pokolj pre predaje”, donio je svjedočenje o navodnom pokolju 41 djeteta u obdaništu u vukovarskom predgrađu Borovo naselje, prema kom su članovi hrvatske nacionalne garde „sjekli grkljane djeci između pet i sedam godina i bacali ih u podrum”.[11]"""

lampica: on/off

sve dobro...

Tko je glasao

Nažalost ovo što se događa u

Nažalost ovo što se događa u Siriji nisu propagandne izmišljotine nego se pokolji događaju, a čak i snimaju i objavljuju.
Kad sam vidio ove stvari život mi se smučio i neznam kako netko može takvo nešto napraviti ljudskom biću. Teška srca, a samo da tebe razuvjerim evo ti samo par linkova da vidiš što su radili pobunjenici i najgore terorističke skupine poput Al Nusra fronta:
http://www.advance.hr/vijesti/brutalnost-teroristickih-skupina-u-siriji-...
http://www.youtube.com/watch?v=oKoeSV2S18s&bpctr=1377700188
http://www.youtube.com/watch?v=nYg1RS34EqI
http://www.youtube.com/watch?v=_Wk-TAIcc4Q
http://www.youtube.com/watch?v=nBtJn3tKNdM

Ovu su samo neki zločini koji su objavljeni a koji su se masovno događali od strane Al Nusra fronta i Al Queda.
Zapadni mediji ovakve stvari ne objavljuju i ne razglašuju pa ljudi i ne znaju da se takvo nešto događa, nego moraš proučavati informacije i sam do toga doći.
Ma sve u svemu događaju se grozne stvari, a kako se vidi intervencija zapada sigurno kreće.
Znači još puno krvi, suza i umiranja nevinih ljudi na obije strane.
A onda blažena "demokracija" kao u Iraku i svi Sirijci sretni i zadovoljni.
ako sve ne krene nekim drugim, još gorim putem.

Elnino

Tko je glasao

Ne biti naivan

i hrvatski borci u Vukovaru su poklali cijeli jedan dječiji vrtić, a Muslimani u Sarajevu su srpskom djecom hranili lavove.

Sama činjenica da je to objavljeno na youtubeu budi sumnju.

Eto @Elnino ti vjeruješ da su to napravili borci opozicije Asadu a ja vjerujem da su to napravili Asadovi ljudi preobučeni u ove prve ili da se radi o montaži.

Asadu je u interesu da se njegova opozicija prikaže kao zločinačka i sl., e da bi on bio jedini garant sigurnosti svima pa i kršćanima.

Opoziciji kojoj je u interesu da je svijet prizna i prihvati, te podrži njihovu borbu protiv diktatora koji ide tenkovima na narod e da bi spriječio slobodne demokratske izbore, NIKAKO nije u interesu da ih se prikaže upravo ovakvima.

Oni očekuju pomoć i podršku svijeta i demokratskih zemalja. Ovo možda rade neki ekstremi, ali i za to možemo činiti odgovornim Asada.

Znači da nije u stanju osigurati sigurnost svima. Trebao je odstupiti i dati šansu nekom drugom a ne izazvati građanski rat kad se pokreću spirale zla.

Propagandama vjerovati ne nego činjenicama, a činjenice su:

1. U Siriji je građanski rat
2. Građanski rat je zbog Asadaove tvrdokorne diktature i želje da zadrži vlast po svaku cijenu
3. Asad i njegovi ne mogu garantirati sigurnost svima na cijelom teritoriju.

Isto to je pokušao Slobo odigrati kao i Beograd tvrdnjama da su oni jedini, poput Tita , KP i JNA jedini garant mira i stabilnosti.

Pošto je građanski rat, zločine zasigurno čine sve strane. Jedni drugima podmeću i sl., ali to je i za očekivati.

Tako su Srbi tvrdili da je ona granata na sarajevsku tržnicu (mislim Markale - šezdesetak mrtvih odjednom) ispucana s muslimanskih položaja a i danas neki tvrde da je Alija " prodao" Srebrenicu, a Tuđman Vukovar.

Kod takvih nedoumica treba se uvijek vratiti na početak i razmisliti o uzrocima i posljedicama i što je u čijem interesu.

sve dobro...

Tko je glasao

...

Sama činjenica da je to objavljeno na youtubeu budi sumnju.

A gdje treba biti objavljeno - u Lovačkom glasniku? Dobroj kobi?

Ova tvoja fraza "pružiti sigurnost svima..." ... dobro smo prošli u Domovinskom ratu, mi nikome tada nismo mogli pružiti sigurnost kao država... prema tome, trebalo je - što? Potaracati nas? Dati oružje pobunjenim "krajišnicima"?

Tko je glasao

Problem je

trajao i bio je rješen, zar ne. Na kraju i bombardiranjem Srbije. Nije bilo druge, jer da je Sloba nekako uspio upokoriti Kosovo ojačao bi kod kuće.

Tamo će se isto nekako riješiti.

U Hrvatskoj. Mi smo imali nešto drugo. Mi smo bili oni koji se sada bune protiv Asada, a naši Srbi produžena ruka našeg Slobe/ Asada.

Sjetite se da su u Beogradu Miloševiću skandirali Slobo- Sadame.

VIC:"Jedna uzbuđena gospođa svojih pedesetak godina, sela na terazijama i zabrinuta za jedinstvenu Srbiju od Vladivodstoka do Pariza, zapanjeno pita:

- Da li je moguće da ovi naši studenti viču Slobo-Sadame!!!

Jedan student joj odgovori:

- Nije to ništa gospođo, u Bagdadu viču Sadame-Slobo!!!""

@zap

Kad već povlačiš paralelu povuci je kako treba.

Youtube ili Lovački vjesnik. Reci iskreno, da li te ovo ne podsjeća na onu srpsku propagandu o 40 preklanih u dječjem vrtiću ili hranjenju lavova u ZOO-u u Sarajevu sa srpskom djecom.

Onda, već sam pozivao na logiku. Koji bi interes Asadove opozicije bio da ih se prikaže kao zločince???!

Malo analitike dobro bi ti došlo matematičarli.

sve dobro...

Tko je glasao

Onda, već sam pozivao na

Onda, već sam pozivao na logiku. Koji bi interes Asadove opozicije bio da ih se prikaže kao zločince???!
Malo analitike dobro bi ti došlo matematičarli.

Za kraj možda jednog dana i drvosjek progleda...

Govor britanskog zastupnika u njihovom parlamentu :

Kao prvo, nema nepobitnih dokaza da je Assadov režim kriv za ovaj zločin. Dokaza još nema. I ne radi se ovdje o tome jesu li oni dovoljno loši da izvedu takav napad, svi znaju da jesu dovoljno loši, pitanje je ovdje jesu li dovoljno ludi da učine to? Izvesti kemijski napad u Damasku... isti dan kada su u grad stigli UN istražitelji...? To bi trebala biti nova definicija ludila. A ako je toliko lud, koliko će lud tek biti ako počnemo ispaljivati Tomahawk krstareće rakete po njegovoj zemlji?

I dok slušam ovdje o tome kako je Assad loš, pitam se... kako to da je prije svega nekoliko godina svečano dočekan u Buckinghamskoj palači, a bivši premijer ga je predložio za orden? Svi su ga slavili kao modernizatora, ali naravno... sada se priča promijenila, jer ova Vlada želi promjenu režima u Damasku... Što me dovodi do druge i zadnje točke koju ću iznijeti danas.

Razlog nelagode je taj što ljudi vide pravi karakter sirijske opozicije. Vidjeli su video snimke, stravične video snimke... pogledajte te snimke, pogledajte kako jedan od zapovjednika pobunjenika reže prsa ljudskog bića, jede mu srce i jetru i snima se dok to radi, stavlja to na Youtube jer misli da je atraktivno...

Pogledajte snimke kako kršćanski svećenicama režu glave... ne odrubljuju, nego baš režu... s kuhinjskim noževima. Čak su i biskupa ubili ovi ljudi. Sve religijske manjine u Siriji, a ima ih 23, prestravljene su idejom da bi mogli pobijediti pobunjenici... pobunjenici koje premijer i gospodin ministar vanjskih poslova podržavaju na sve načine koje mogu, novcem i oružjem. Već dvije godine podržavaju ove ljude koji čine ovakve zločine.

(nastavak)

Kada su Rusija i Kina, zajedno 2,5 milijarde ljudi, prestali biti dio međunarodne zajednice? Tko ste vi s druge strane da kažete što bi međunarodna zajednica trebala učiniti? Ako ne možete uvjeriti UN Vijeće Sigurnosti da vam se pridruži, tko ste vi da pokrećete rat bez tog odobrenja? Stalno slušam o "nerazumnom korištenju vetoa", već dvije godine to slušam... SAD su uložili veto svaki put kada se trebala ostvariti pravda za palestinski narod ! Kada se trebalo kazniti kršenje međunarodnog prava od strane Izraela, svaki put uložen je veto, a nitko od vas u ovom parlamentu nije rekao niti riječ.

(Pitanje zastupnika: "Neka Galloway pojasni svoje izjave da je Izrael dao kemijsko oružje pobunjenicima")

Nisam takvo što rekao. Ali je činjenica da pobunjenici imaju plin sarin, to su potvrdile turske službe koje su ih uhvatile s njime.

(završna riječ) Rusija i Kina kažu "ne" ovom ratu, kao i ja, kao i većina ljudi ove zemlje".

http://www.advance.hr/vijesti/gorki-udarac-obaminoj-doktrini-britanija-g...

Link sa videom govora zastupnika...

Dinamo sa Mamićem PAO , RIjeka dobila , USA zlo sa svojim pijavicama odgodila globalni sukob... DANAS SAM SRETAN !

Justice for all !

Tko je glasao

Evo, sam si odgovorio

"""I ne radi se ovdje o tome jesu li oni dovoljno loši da izvedu takav napad, svi znaju da jesu dovoljno loši, pitanje je ovdje jesu li dovoljno ludi da učine to? Izvesti kemijski napad u Damasku... ""

tj. taj kojeg citiraš

Do ničega toga ne bi došlo da nije građanskog rata a uzrok rata je želja tvog štićenika da doživotno vlada.

Da, vjerujem da među ovima koji su protiv Asada ima zločinaca. Spirala zla je pokrenuta.

Manjine? Za pretpostaviti je da Asad štiti manjine tj. da su na njegovoj strani. Diktatori su i inače skloni koristiti manjine protiv svog naroda kad održavaju diktaturu. Zato na kraju obično plate, na žalost.

Titov poučak.

Zgodno kako vi neki koji ste inače kao lijevo sad najednom branite diktatora, a zaboravili ste onu uzrečicu da vlast kvari a apsolutna vlast apsolutno.

sve dobro...

Tko je glasao

Još jedno razmišljanje

Još jedno razmišljanje na temu sukladno mojima:

Prvo pitanje: zašto u hrvatskim „mainstream" medijima nema nikakvih kritičkih analiza o pravoj prirodi i karakteru globalne američke politike u kontekstu priprema napada SAD-a na Siriju? Prije deset godina ista retorika i isti scenarij Bijele kuće bio je i u pripremi terena za napad na Irak. Nitko ne povlači paralelu između tadašnjih laži službenog Washingtona i Londona o Sadamovim nepostojećim tvornicama za kemijsko i biološko oružje, kako se kasnije pokazalo, i današnjeg Obaminog prejudiciranja i izričite optužbe da je Assad uporabio kemijsko oružje, bez provedene istrage UN-a. Tada je Bush barem glumio nekakvu proceduru, danas se Obami, dobitniku Nobela za mir, žuri u novi rat. Zar je moguće da se Zapadu prodaje ponovno isti obavještajno-propagandni štos o zločestom režimu koji ne preza ni od kemijskog oružja i kojega treba pod hitno kazniti. Englezi, cinični kao i uvijek, planirani napad na Siriju nazivaju intervencijom humanitarnog karaktera. Dakle, kad krene napad saveznika na Damask bit će to bombardiranje kojeg će izvesti američki, britanski i francuski humanitarci. Sličnim „humanitarnim" operacijama svjedočili smo i u Iraku. O jednoj nuspojavi tih intervencija ionako nitko ne govori: u Iraku je gotovo nestala populacija autohtonih kršćana. Slično će se dogoditi i u Siriji ako padne Assad. Kršćani će doživjeti egzodus. U Egiptu su kopti progonjeni, njihove crkve svako malo gore. Kršćani s cijelog Bliskog Istoka su u nestajanju. Najprogonjenija i najugroženija populacija o kojoj opoganjeni Zapad šuti.

Bijeda medija

Vratimo se na pitanje s početka teksta: zašto šute mediji o ovako očitim manipulacijama i lažima svjetskih moćnika u pripremama za rat čije posljedice su nesagledive? Čiji su to mediji? Gdje je središte moći koje utječe na njihov centar za autocenzuru? Je li Hrvatska samostalna država ili je obična natovska kolonija? Gadljivo je kad se nekakvi „opinion makeri" u visokotiražnim novinama javljaju kao komentatori koji navijaju za rat kao da su glasnogovornici Pentagona ili CIA-e, a ne novinari i ozbiljni analitičari dnevnih novina. Jedan je tako nastupio s „genijalnom" tezom da bi Assad mogao uporabiti još kemijskog oružja ako ne bude spriječen zapadnom vojnom intervencijom. Takve teze vrijeđaju zdrav razum jer koji bi to državni lider u državi koja mu je u građanskom ratu, pod pritiskom svjetskih sila, uporabio oružje kojim bi, zapravo, samom sebi potpisao propast? Ali u dijaboličnom propagandizmu koji priprema ozračje za rat, ne treba nikakva logika. Hoće li napad na Siriju imati obilježja zločinačkog poduhvata? Moj odgovor na pitanje s početka je jednostavan: zato što je demokracija s takvim medijima i globalnom politikom koju provodi vodeća velesila postala – farsa.

http://www.velecasnisudac.com/naslovna/kolumne/zoran-vukman/dobitniku-no...

Elnino

Tko je glasao

Drvosjek, Ja sam najmanje

Drvosjek,

Ja sam najmanje nekakav ljevičar (u hrvatskim pojmovima), dapače potpuno suprotno.
Baš zato što mi je stalo da tebe uvjerim da si u krivu.
Ova američka intervencija koja slijedi neće ništa riješiti, nego samo dodatno pogoršati i zakuhati stvari prema sve gorem scenariju. Ja ne branim Asada zato što mislim da je on super i pravedan, nego zato što mislim da su ovi na drugoj strani još gori i što sva ta pobuna nije bila spontana nego izrežirana i vođena izvana. Pratim to stanje u Siriji cijelu ovu godinu intenzivno i sve informacije do kojih sam došao upućuju na to. Ne smatram ja da sam 100% u pravu ali sve mi upućuje na to. Ako ti imaš neke druge argumente bilo bi mi drago da me razuvjeriš.
Ovi grozni snimci su ti inače potvrđeni kao autentični i nitko od strane pobunjenika i zapadnih medija ih nije demantirao.
Ako stvarno logički razmišljaš, koja bi Asad morao biti budala da izvede kemijski napad u ovome trenutku kada mu to najmanje odgovara?
Po meni bi bilo najbolje sve strane dovesti za pregovarački stol i organizirati Ženevu 2, kao što je i planirano. Samo u međuvremenu je to otkazala strana pobunjenika što je također indikativno.
Pročitaj što Lošo kaže na tu temu:
http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/94474-intervju-domazet-loso-svijet-u...

Elnino

Tko je glasao

Hvala ti na trudu

@Elnino, cijenim to, bez ironije.

Međutim, u medijima se također protura određena antipropaganda u stilu da će ovi što će ev. doći na vlast poslije Asada biti gori, da se radi o zločincima, teroristima, koljačima djece i kršćana i sl.

Ovo s bojnim otrovom je naravno vrlo diskutabilno. Kao što tvoja teza tvrdi da zašto bi to Asad baš sada učinio, može i kontra, a zašto ne bi baš da svali na protivnike unaprijed računajući na takva razmišljanja.
Uostalom, tko može tvrditi da i on nema svoje ljude među pobunjenicima koji nisu baš najstrože, u vojnom smislu podložni subordinaciji i liniji zapovijedanja.
Ta oni su paravojska, zar ne. Kod njih nema stroge vrhovne komande ili nije još zaživjela. Glupo bi bilo i pomisliti da Asad među njima nema i svoje ljude s jedinim zadatkom da ih sabotiraju, kako se to radi u svim građanskim ratovima.
Toliko o tome, to su sve znači argumenti drugog i trećeg reda.

Unaprijed presumirati da će ovi što će doći na vlast biti gori je malo generalno gledano-nategnuto, da ne uporabim teži izraz.

To me podsjetilo na ono, kako će se 91. ponoviti 41., kako ustaše kolju i klat će srpsku nejač, kako su Hrvati antisemiti po defaultu ( pa se e radi dojma malo minira židovsko groblje i sl.).

Onda, "Tuđmanovi strani plaćenici i zenge, povampireni ustaše ... kolju sve što uhvate " i sl. propagandne tehnike.

Argumenti prvog reda za mene su činjenice da je tamo već 2, 5 god. građanski rat. Da Asad nema kontrolu nad zemljom, da je do istog došlo jer nije ljudima dopustio izbore, jer je na nenaoružane demonstrante pustio vojsku koja je pucala bojevim streljivom.

Tako je počelo.

Uostalom:

"Stranka Baas osnovana je u Siriji 1940.-ih (službeno legalizirana 1947.) kao reakcija protiv kolonijalizma u arapskom svijetu i na koju su utjecale tadašnje avandgardne ideje. Stranka je prema nekim povjesničarima bila inspirirana fašizmom, a obećavala je široke socijalne i ekonomske reforme. Osnivači su bili dvojica sirijskih učitelja, kršćanin Michel Aflaq, koji je postao ideolog stranke, i sunit Salah ed-din el Bitar. Stranka je zagovarala jedinstvenu arapsku državu jer je podjelu na različite države smatrala umjetnom, ne tako davno napravljenu od strane kolonijalnih osvajača poslije pada Osmanskog carstva. Ove ideje su utjecale na ujedinjenje Sirije i Egipta u periodu 1958.-1961. pod nazivom Ujedinjena Arapska Republika i pod vodstvom Gamala Abdela Nasera.
Postojao je pokušaj osnivanja stranke i u nekim drugim arapskim zemljama, ali svoju jačinu doživljava prvenstveno u Siriji i Iraku. U veljači 1963. dolazi na vlast u Iraku vojnim udarom i predsjednikom postaje Abdul Salam Arif. Unutarnje borbe utjecale su pak na to da stranka uskoro glubi vlast. U srpnju 1968. stranka opet preuzima vlast vojnim udarom koji je vodio Ahmad Hasan al-Bakr. Al-Bakr je bio predsjednik Iraka do 1979. kada ga nasljeđuje Saddam Hussein. Stranka Baas je bila na vlasti u Iraku sve do 2003. kada je vlast Saddama Husseina srušila međunarodna koalicija pod vodstvom SADa.
Od 1963. godine stranka je na vlasti u Siriji, od 1970.-ih pod predsjednikom Hafezom al-Assadom a zatim od 2000. pod njegovim sinom Bašarom al-Assadom."

Znači, radi se o izvorno nedemokratskim režimima. Isto kao boljševici samo što se komunizam tamo nije mogao ukorijeniti zbog velike pobožnosti u narodu.

Oni narodu prodaju floskule, mi smo garant stabilnosti. Opozicija su krvožedni teroristi.

Trebalo bi vidjeti, pa suditi a ne unaprijed osuđivati.

U Hrvatskoj neki mediji i neki analitičari su pod utjecajem , znači onih koji su politički odrasli u vrijeme nesvrstanih i tada su bili netko i nešto, a kod Sadama i Asada rado viđeni gosti, rekli bi " veliki bijeli lovci" iliti socijalistička braća.
Znači otprilike osobe poput Stipe Mesića i savjetnika mu Tomislava Jakića, Budimira Lončara i sl.

Vezano za to, imamo trenutni blagi otklon od zapada, EU i NATO-a kod naših elita, jer bi im sada više odgovaralo malo samovlasti tipa Sadama ili Asada, ne bi se govorilo o komunističkim ubojstvima i sl.
Oni bi najradije odigrali prokušanu Titovu taktiku laviranja između istoka i zapada, ali eto nije im dano jer su druga vremena.

U krajnjem, mi smo mali narod. Trenutno smo u NATO-u i u EU. Mi smo znači zapad.

Ukoliko netko već mora ( a očito mora) kontrolirati te izvore, cijevi i resurse, je li bolje da to bude zapad ili istok i daleki istok. Razmisli i o tome.

Onda, dođe li u krajnjem do WW3, gdje bi po tvome trebalo biti naše mjesto.

Želiš li da te krajnje pojednostavljeno, Kinezi hrane a Rusi brane.

Nemojmo se zavaravati. Pacifizam je tako lijep ali stvarnost je nažalost gruba.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci