Tagovi

"Demokratizacija" Sirije

Ili konačne pripreme za dovođenje islamskih fundamentalista na vlast u Siriji?

Evo zapljusnule nas vijesti o valjda “agresiji Sirije na Tursku”, jer se jedino tako može okvalificirati minobacački napad s pet granata ispaljenih sa sirijskog teritorija na pogranično područje u Turskoj.

Na taj napad je turska vojska uzvratila, naravno nesrazmjerno, tukući topništvom neka vojna postrojenja u Siriji.

Zašto baš ona radarska bilo bi vrijedno znati.

Vrlo “uznemireni” predsjednik turske vlade Tayyip Erdogan izjavio je odmah:

“Turska nikada neće bez odgovora ostaviti takve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti".

Naravno, ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je “silno uznemiren” alarmirao glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona ali i neke ministre vanjskih poslova zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Od glavnog tajnika NATO saveza zatraženo je hitno sazivanja izvanrednog sastanka veleposlanika NATO-a, koji bi se trebao odvijati pod člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost. Sastanak je u sjedištu NATO-a i počeo u srijedu navečer.

Zamislite vi tu budalaštinu da sirijski režim koji “diše na škrge” napada ursku, zemlju u vojnom pogledu nekoliko puta jaču od Sirije i članicu NATO saveza izgleda samo s jednim jedinim ciljem da pokrene najmoćniji vojni stroj izazove intervenciju NATO-a u Siriji.

Zanima me, misli li itko iole pametan da je Bašar al Asad baš toliko glup da bi išao učiniti sve da skonča poput libijskog vođe Gadafija?

Bilo bi zanimljivo od turskog premijera i njegovog ministra vanjskih poslova čuti odgovor na pitanje zašto, uz uvjet da je mninobacački napad sa sirijskog teritorija nesporan, nisu stupili u kontakt s predstavnicima službenih sirijskih vlasti i od njih zatražili obrazloženje za taj potpuno besmisleni napad, koji je, usput budi rečeno, mogla izvršiti svaka pobunjnička skupina u Siriji.

A možda se turski dužnosnici boje direktnog kontakta s predstavnicima sirijskog režima, koji bi ih mogli zapitati zašto Turska podstiču sirijske pobunjenike i naoružava ih od samog početka pobune u Siriji? Pa i ako jest točno da je u ovom “sirijskom napadu” poginulo petoro turskih građana a nekolicina ih je ranjena, valjalo bi zapitati turske dužnosnike znaju li možda koliko je sirijskih građana smrću platilo, a koliko ih je ranjeno, radi turskog angažmana u sirijskom paklu?

I baš se Turska našla demokratizirati Siriju, nesvijesna da bi koliko sutra i sama mogla postati predmetom “demokratizacije”, odnosno transformacije sekularne države u zemlju šerijatskog prava. Prvi čin je već učinjen promjenom ustavnog položaj turske vosjke koja je bila moćni i najodlučniji zaštitnik turskog sekularizma.

U svjetlu svih poznatih činjenica moje je osobno mišljenje da je ovaj napad sa sirijskog teritorija upravo djelo sirijskih pobunjenik, možda baš na poticaj iz Turske, kako bi se iznudila intervencija NATO-a u Siriji, a Rusju i Kinu u VS OUN natjeralo na šutnju, jer “eto vidite da šitite onog koji se ne libi izvršiti ničim izazvanu agresiju na susjednu državu”.

Za nadati se jedino da, poučeni iskustvom “demokratizacije” Tunisa, Libije i Egipta, pritom ne zaboravljajući ni Irak, Rusi i Kinezi neće nasjedati ovakvim maloumnim podvalama i ostati čvrsto pri svojim stavovima.

A Irak, Tunis, Libija i Egipat su toliko “demokratizirani” da se tamošnja društva od te demokratske “blagodati” vjerojatno nikad oporaviti neće, a neislamske narodnosne skupine u Egiptu bi najpametnije učinile da prihvate islam ili se odmah počnu iseljavati.

Zanimljivo je da su “demokratizatori” u borbi protiv islamskog fundamentralizm, terorizma i al Qaede rušili režime koji su se uspješno borili jednako protiv islamskog fundamentalizna kao i protiv al Qaede.

Danas je jasno vidljivo da u “demokratiziranim” zemljama ubrzano jača islamski fundamentalizam, a odatle je mali korak do jačanja podružnica al Qaede u njima.

Tako i ovaj “sirijski napad na Tursku” nije po meni ništa drugo nego samo jedna stepenica na stubištu koje vodi prema početku NATO-ove intervencije kao uvoda u proces “demokratizacije” sirijskog društva, odnosno dovođenja na vlast islamskih fundamentalista, al Qaedini bombaši-samoubojice su u Siriji već stupili na scenu.

Ili su u pitanju ipak samo, danas neupitne, sirijske zalihe nafte?

Komentari

Tko je pogriješio ???

Neće nas ni prijatelji ni neprijatelji, a žrtvovali smo pola milijarde dolara ???
Tko je pogriješio ???

„Svakog mjeseca Ina je od sirijske proizvodnje zarađivala skoro 15 milijuna dolara, odnosno gotovo 180 milijuna dolara godišnje. Hrvatska Vlada je 23. veljače 2012. zabranila nabavu, uvoz ili prijenos sirove nafte ili naftnih derivata iz Sirije. Izvjesno je da je Hrvatska barem u određenoj mjeri bila umiješana u rat u Siriji, zbog kojega je dosad ostala bez približno pola milijarde dolara, međutim nije se našla u skupini 30-ak pozvanih država (na mirovnoj konferenciji Ženeva II koja će se održati 22. siječnja u švicarskom gradu Montreux, blizu Ženeve.)“

http://www.jutarnji.hr/hrvatska-nije-pozvana-na-konferenciju-o-siriji/11...

Tko je glasao

Tko je pogriješio?

Neće nas ni prijatelji ni neprijatelji, a žrtvovali smo pola milijarde dolara ???

Tko je pogriješio ???

„Svakog mjeseca Ina je od sirijske proizvodnje zarađivala skoro 15 milijuna dolara, odnosno gotovo 180 milijuna dolara godišnje. Hrvatska Vlada je 23. veljače 2012. zabranila nabavu, uvoz ili prijenos sirove nafte ili naftnih derivata iz Sirije. Izvjesno je da je Hrvatska barem u određenoj mjeri bila umiješana u rat u Siriji, zbog kojega je dosad ostala bez približno pola milijarde dolara , međutim nije se našla u skupini 30-ak pozvanih država (na mirovnoj konferenciji Ženeva II koja će se održati 22. siječnja u švicarskom gradu Montreux, blizu Ženeve.)“

http://www.jutarnji.hr/hrvatska-nije-pozvana-na-konferenciju-o-siriji/11...

Tko je glasao

Šverc oružja pobunjenicima: Bravo Hrvatska!

Prije dvije godine uvedene su sankcije Siriji koje uključuju i embargo na oružje
To se inače tako radi, uvedu se sankcije, da legalna vlast ne dobije oružje, a da se ono može slati pobunjenicima.

Avioni s oružjem (zolje, bestrzajni topovi, protuoklopne ose, revolverski bacači granata od 40 mm), letjeli su 14. i 23. prosinca 2012. te 6. siječnja i 18. veljače ove godine.

A plinske bušotine u Siriji donosile su godišnji profit od dvije milijarde kuna, mnogo više nego šverc oružjem ...

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

http://www.jutarnji.hr/transfer-hrvatskog-oruzja-pobunjenicima-u-siriji-...

http://www.jutarnji.hr/youtube-preplavljen-snimkama-hrvatskog-oruzja-u-r...

Tko je glasao

Od Afganistana, Iraka, Libije, Palestine do Sirije

"Hrvatska priznala sirijske pobunjenike kao "legitimne predstavnike sirijskog naroda", na summitu "Prijatelji Sirije" bio Neven Mimica"

http://www.advance.hr/vijesti/hrvatska-priznala-sirijske-pobunjenike-kao...

"Od Afganistana, Iraka, Libije, Palestine do Sirije - Hrvatska se uvijek svrstala na stranu osvajača i agresora".

???????????????????????

Tko je glasao

Ne, ne...

To ti znači - "svrstavanje na stranu pobjednika"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

NATO granate pale u Tursku

Turski list Yurt objavio je informaciju kako su granate koje su ove srijede pale na turski grad Akçakale, i pritom ubile 5 civila, ispalili pobunjenici te kako se radi o granatama koje koristi NATO savez, a ne sirijska vojska. Nadalje, list na temelju izvora ističe kako su iste granate date pobunjenicima od strane Turske, konkretno na naslovnici se ističe vladajuća Erdoganova stranka AKP - "Akçakale gađan raketama koje je dao AKP". Iz ovih informacija proizlazi zaključak kako je turski premijer Erdogan zbog svoje politike direktno suodgovoran za smrt civila u gradu Akçakale.
http://www.advance.hr/vijesti/turski-list-yurt-otkriva-pobunjenici-su-ga...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Advance se ne može sam sa

Advance se ne može sam sa sobom dogovoriti da li su ispaljene granate ili rakete, ali nije ni važno. U toj pucnjavi na sirijsko turskoj granici se radi o sukobu Turske i sirijskih Kurda.
Sirijski Kurdi vide svoju priliku za postizanje autonomnog statusa u budućoj "federalizaciji" Siriji, do koje će vrlo vjerojatno doći iduće godine.
Slično se desilo na sjeveru Iraka, nakon iračkog rata. Irački Kurdi su izborili visoki stupanj autonomije u iračkoj federaciji, i pripadajući dio naftnog kolača. Njihov šef Masud Barzani ne traži za sada nezavisnu kurdsku državu, jer vjerojatno po američkom naputku čeka priliku ujedinjenja sa sirijskim Kurdima. Kurdi su narod bez države. Ima ih ukupno oko 30 milijuna podijeljenih u četiri države, Irak, Sirija, Turska i Iran.
Za tursku diplomaciju je eventualno ujedinjenje iračkih i sirijskih Kurda na južnim turskim granicama, prava noćna mora, nešto slično kao što je Kosovo noćna mora za srpsku diplomaciju. Milošević je pokušao vojnom intervencijom na Kosovu, znamo što mu se dogodilo.
Tako je sada Erdogan na sto muka. Otvorena intervencija nije moguća bez američke suglasnosti, a on sam ne vjeruje Amerikancima da se jednog dana neće pojaviti " nezavisno Kosovo" u obliku kurdske države. Moguće je stoga da su Turci inscenirali napad na same sebe sa NATO kalibrima, kao povod za intervenciju na sjeveru Sirije, ali to nema nikakve veze sa napadom na Siriju u kontekstu sirijskog konflikta, a još manje sa svjetskim ratom zbog nekoliko ispaljenih granata, ili raketa.

Tko je glasao

@hlad

Misliš da bi to moglo biti kao "raketirnje Banskih dvora"?
O da, ne samo da bi moglo biti, nego to vjerojatno i je.

Tko je glasao

@hlad

Uglavnom, zanimljivo zapažaš!
I zaista, velika je nepravda da se Kurdima ne omogući samostalna država! Podržavam ih apsolutno!
I čudim se da brojni zastupnici palestinske stvari ne vide tu nepravdu četiriju države spram Kurda, ali i međunarodne zajednice?!!
Ali intervencija Turske, s kojom nema šale, jer je to NAJMOĆNIJA DRŽAVA ovog dijela svijeta, sa širokim interesnim zonama, imala bi itekako odraza na Damask, odnosno ubrzala bi pad Bašara el Asada i klike. Inače, Turska, gledajući dugoročno, iako moćna, nije u stanju zaustaviti Kurde, oni će kad-tad steći autonomiju u Turskoj, a vjerujem, dugoročno, osnovati svoju samostalnu državu, koju ponavljam, zaslužuju bar jednako Palestincima, ako ne i više!
Usput, sramotno je držanje Hrvatske kao članice NATO pakta s tezom NISMO SPREMNI! Ne mislim da trebamio biti lavovi, ali ne možemo biti ni lisice! Ako sutra zatreba pomoć Hrvatskoj, možemo biti sigurni da nam Turska neće poslati ni - humanitarnu pomoć!
I što smo mi, kao Hrvatska, poslali za zbrinjavanje oko 200 000 sirijskih izbjeglica, što u Turskoj, što u Jordanu???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vođe i klike

ubrzala bi pad Bašara el Asada i klike.

Vjerojatno isto misliš i za:

- B Netaniahua i klike
- Erdogana i klike
- Obame i klike

Ili imaš posebne kriterije samo za "sirijske klike" i "iranske klike"

Tko je glasao

@Golgota

Nikakvi posebni kriteriji, uglavnom se držim klasične definicije parlamentarne demokracije pri tom misleći da li je "prouizvodnja pristanka" nasilna, da li je klika podložna ocjeni birača i smjenjiva onog trenutka kada ne izražava volju naroda!!??
Pa sad zaključi kamo spada Bašar el Asad, a kamo Benjamin Netanyahu!?? Čak i najstroži kritičari političkih sustava slažu se da je izraelski politički model, sa višestranačjem, sa trodiobom vlasti, uglavom kritičkim medijima, položajem žena u društvu, povezan i sa židovskom pluralističkom tradicijom itd., apsolutno u prednosti u odnosu na sirijske i iranske vlastrodršce!
Još samo da se ustanovi tko je to poslao bespilotnu letjelicu koju su Izraelci prije vrlo kratkog vremena srušili: u potrazi su za ostacima letjelice i nadam se da će ih naći!
I da li si razmišljao da u dosadašnjim ratovima Izraela i arapskog svijeta, od osnutka države Izrael do danas, nije poginulo toliko ljudi koliko je do danas stradalo u Siriji ne računajući pokolje koje je sirijski režim počinio u vrijeme vladavine oca mu Hafeza el Asada!!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo golgota

Sada će ispasti da te ovdje proganjam.....

Izrael je demokracija, a Iran to nije ?

Kada bi ja izraelsku demokraciju s nečim uspoređivao to bi bila bjelačka Južnoafrička demokracija.

Tko je glasao

@Kvarner

Bilo bi dobro i pametno da ti, koji evidentno ne znaš ništa ni o Izraelu ni o demokraciji, ne pišeš ništa ni o Izraelu ni o demokraciji.
Naime za sve one koji ponešto o tim temama znaju, Izrael je, u uvjetim u kojima opstaje, zemlja začudne demokracije.

Tko je glasao

@Kvarner Proganjati??

Ma ne možeš ti mene tako brzo proganjati kako ja mogu brzo trčati,i još pri tome misliti:
Uspoređivati Izrael, Iran i Južnoafričku republiku te tvrditi da u Izraelu vlada aparthejd, nije moguće na način kako ti radiš! Sada se već pokazuje da pojma nemaš o temama o kojima pišeš, i da nasjedaš na palestinsku i arapsku propagandu, i to ekstremnih krugova:
ČINJENICE:
1. u Izraelu se žene, zbog preljuba, ne kažnjavaju kamenovanjem, do smrti, kao u Iranu,
2. u Izraelu se nitko tko napusti židovstvo ne kažnjava smrću, kao što se to događa u Iranu,
3. u Izraelu se nitko ne progoni koji koristi Net i Facebook, kao u Iranu,
4. u Izraelu nijedan rabin,i u svijetu, neće iskazati osudu fetvom,
5. u izraelskim rodilištima jedna pored druge rađaju Palestinke(Arapkinje) i Izraelke,
6. u izraelskim bolnicama liječe se i Izraelci i Palestinci, čak dolaze mnogi pacijenti iz arapskih zemalja, na operacije i liječenje,
7., u Izraelu, u školama i na fakultetima, jedni pored drugih uče i Palestinci i Izraelci,
8. u Izraelu se u autobusima voze Izraelci i Palestinci zajedno,
9. u Izraelu rade, i na važnim radnim mjestima, u sudstvu i policiji Izraelci i Palestinci,
10.. u izraelskom Knessetu (parlamentu) djeluju i Izraelci i Palestinci
Osim toga, ni u JAR nije situacija kakva je bila nekada!
...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Judeofašist Weiss

Osobno sam bio u Iranu pa mogu potvrditi da su Weissovi navodi najobičnija judeofašistička propaganda.

Tko je glasao

@Ljubo Israel

Da Izrael je demokratska država jednakih građana kojima se ne gledaju krvna zrnca.

Šalu na stranu neću uopće komentirati njihove zakon kojima se zabranjuju brakovi između stanovnika Izraela i Arapa s zapadne obale (ili arapskih država) , zakon kojim se oni koji zatraže azil automatski šalju u zatvor ili neke druge simpatične zakone.

Ja trenutačno jedino zamjeram Izraelu okupaciju Zapadne obale i najveći svjetski logor (Gaza). Izrael bi učinio uslugu sebi, Amerikancima i Europljanima kada bi Palestincima s tog područja napokon dopustio samostalnost.

Kao što Izrael ima pravu urediti državu kako želi, tako to isto pravo ima i Iran ili neka potpuno sedma država.

Nadam se da su na ovom forumu svi svjesni činjenice da je nametanje europskih kulturnih vrijednosti na druge države različitog kulurnog identiteta predstavlja jednu vrstu imperijalizma !?

Tko ima pravo da kaže da je naš način života, naša kultura bolja nego neka druga ?

ps. Kamenovanja u Iranu su zabranjena

Tko je glasao

@Kvarner

Tvrdio si da je Izrael emlja parthejda, na to sam ti naveo primjeri iz kojih se da zaključiti da Izrael ipak nije zemlja parthejda. NIjednom riječju nisi komentirao moje navode. Dalje, pišeš:
-----------------------------
Šalu na stranu neću uopće komentirati njihove zakon kojima se zabranjuju brakovi između stanovnika Izraela i Arapa s zapadne obale (ili arapskih država) , zakon kojim se oni koji zatraže azil automatski šalju u zatvor ili neke druge simpatične zakone.

Ja trenutačno jedino zamjeram Izraelu okupaciju Zapadne obale i najveći svjetski logor (Gaza).
---------------------------------------------------
Da li bi bio dobar da navedeš, po mogućnosti iz izraelskih ili nezavisnih izvora, nazive i sadržaj zakona koje navodiš??? Isto tako, da navedeš po čemu je Gaza, osim po propagandi, najveći svjetski logor!??
Nije točno da svaka zemlja može posve samostalno uređivati državu i društvo, jer postoje konvencije, međunarodno pravo itd.
Kamenovanja u Iranu su možda zabranjena, ali se događajau, čak rekativno često, kao i fetve... I nije riječ o tome koja je kultura bolja, nego tvoja tvrdnja da je Izrael zemlja aparthejda.
I samo usput, ako postoji zemlja u kojoj se već najmanje dva desetljeća intenzivno
prebrojavaju krvna zrnca, onda je to Hrvatska! Nažalost, ne i jedina na jugoistoku Evrope!
Pozz!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Kvarner

Tvrdio si da je Izrael emlja parthejda, na to sam ti naveo primjeri iz kojih se da zaključiti da Izrael ipak nije zemlja parthejda. NIjednom riječju nisi komentirao moje navode. Dalje, pišeš:
-----------------------------
Šalu na stranu neću uopće komentirati njihove zakon kojima se zabranjuju brakovi između stanovnika Izraela i Arapa s zapadne obale (ili arapskih država) , zakon kojim se oni koji zatraže azil automatski šalju u zatvor ili neke druge simpatične zakone.

Ja trenutačno jedino zamjeram Izraelu okupaciju Zapadne obale i najveći svjetski logor (Gaza).
---------------------------------------------------
Da li bi bio dobar da navedeš, po mogućnosti iz izraelskih ili nezavisnih izvora, nazive i sadržaj zakona koje navodiš??? Isto tako, da navedeš po čemu je Gaza, osim po propagandi, najveći svjetski logor!??
Nije točno da svaka zemlja može posve samostalno uređivati državu i društvo, jer postoje konvencije, međunarodno pravo itd.
Kamenovanja u Iranu su možda zabranjena, ali se događajau, čak rekativno često, kao i fetve... I nije riječ o tome koja je kultura bolja, nego tvoja tvrdnja da je Izrael zemlja aparthejda.
I samo usput, ako postoji zemlja u kojoj se već najmanje dva desetljeća intenzivno
prebrojavaju krvna zrnca, onda je to Hrvatska! Nažalost, ne i jedina na jugoistoku Evrope!
Pozz!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

Pošto živimo u modernom dobu,a Izrael je moderna država pripadnici "niže rase" koji u njemu žive ne nose oznake na rukama kao što se radilo u doba nacista nego u osobnoj iskaznici.

Po Izraelskom zakonu o osobnoj iskaznici Židovima se datum rođenja piše po židovskom kalendaru dok se drugima tako ne piše.

Knjiga:Emilio Mordini,Manfred Green - Identity, Security and Democracy (knjiga se bavi općenito osobnim iskaznicama)

Izraelski zakon također kaže (izvor iz 2006):
"Muslimanima i kršćanima je zabranjeno kupovati nekretnine u židovskoj dijelu Jeruzalema pošto je grad povijesno podijeljen na različite četvrti" (takav zakon ne postoji za muslimanski dio)

Izraelski zakon dopušta konfiskaciju nekretnina u vlasniku Arapa koji su bilo kada u svom životu živjeli na neprijateljskom teritoriju. U tu definiciju neprijateljskog teritorija spada i Zapadna obala.

Izrael je 93 % oduzetog zemljišta namjenio Židovima, s druge strane Južna Afrika u doba aparthejda je 87 % oduzetog zemljišta bila namjenila bjelcima.

i tako dalje i tako dalje

usporedba Južne Afrike i Izraela (engleski)

Izaslanici Ujedinjenih Naroda za Palestinu su ponovno i ponovno proglasili Izraelski sistem na okupiranim područjem aparthejdom

Izvještaj iz 2006 (engleski)

Postoji taj izvještaj i iz 2011. UN izaslanik je bio Richard Falk.

Za primer zakona o vjenčanju rekao bih da bi najbolji izvor bile Izraelske novine pa stoga pročitaj tekst o tome:

Israel’s High Court rejects petitions against ‘Citizenship Law’

Moraš se složiti da su izvori mojih tvrdnji ubitačni ?

ps. može neka potvrda o kamenovanju u Iranu ?

Tko je glasao

Što je uopće loše

da islamski fundamentalisti dođu na vlast u jednoj islamskoj zemlji.

U mnogima jesu , sprovode svoje šerijatsko pravo ,raja mirno i dobro živi , prema zapadu su skloni ,trguju naftom ,prave umjetne otoke u obliku palme i sl.

Ne bojiš se valjda da će krenuti u sveti rat (Džihad). Ne boj se neće,pa naš NATO savez ima mnogo atomskih bombi.

Dečki iz Turske će se sletjeti malo u Siriju i zavesti reda tamo. Diktator će biti svrgnut. Provest će se izbori i onda kako im bude.

Ukoliko se poslije izbora budu međusobno ubijali jer pripadaju različitim smjerovima iste vjere :Šijiti , Suniti..... , a što se tu može , demokracija jel , pa to smo i mi činili , mada mislim da će se krviti najviše oko toga tko će držati ruku na pipi od nafte.

sve dobro...

Tko je glasao

O krvoproliću u Siriji i

O krvoproliću u Siriji i besramnoj politici "zapadne demokracije" koja ju brutalno napada, skupa s njenim poltronima, nedopustivo je pisati na ovako "ležeran".

Posebno mi je zabrinjavajuće što turske fašiste nazivaš "dečkima" koji će eto malo srediti stvar u susjedstvu i privesti malo pameti "onog krvoločnog diktatora" Bašara ...

A kakva "demokracija" vlada u Turskoj, za hrabre ljude sa stavom, mogao si u najblažoj verziji doznati i od nedavnih ispovjedi dviju novinarki za kojima je ta "demokracija" raspisala tjeralicu.

Kako da te diktatori u Turskoj ne smetaju ? - kako se tamo ne pošalju "neki dobri dečki" da ih malo potpraše ?!

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Minus

zbog nekorektnog citiranja , poštujem tvoj stav.

Moj stav je da netko tko ima efektivnu vlast koju je naslijedio od oca a država mu nije parlamentarna monarhija -preko 20 godina ili već koliko ,jest diktator.

Pridjev "krvoločni" si ti dodao ,ali kad upotrijebiš vojsku protiv svojih građana ,kako da te nazovemo.

Zašto gospon ne raspiše izbore i potvrdi sebe na izborima.

Naravno da zapad u svojim (imperijalnim i kapitalističkim) interesima koristi slabosti tih sustava ,ali to svi znamo.

Recimo ,Franju Tuđmana mrzitelji često zovu diktatorom ,ali je on svoj mandat nekoliko puta dao narodu na provjeru.

Kužiš razliku @gledašokosebe;-)

sve dobro...

Tko je glasao

Informiraj se...

Izbori su bili prije par mjeseci... http://www.advance.hr/vijesti/analiza-parlamentarni-izbori-u-siriji-stra...

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/sto-se-dogodilo-sa-sirijom-libijom-tuni...

Gdje god fundamentalisti dođu na vlast, gdje god ojača utjecaj religije, zemlja se srozava i odlazi u .. v rit, dolazi do smanjenja osobnih sloboda, nejednakosti, ekploatacije, srozavanja morala... a to možemo vidjeti i na Balkanu. Hmmm, vjerojatno se radi o čistoj koincidenciji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jel taj čovjek

na vlasti nedemokratski dugo i jel naslijedio ćaću? Jest. Za Tite smo isto imali izbore,hehe.

Kako objasniti da recimo u Afganistanu tzv. zapad suzbija fundamentaliste ,a ovdje ih recimo podržava ,bar tako izgleda.

U Saud. Arab. su isto na vlasti žestoki vjernici ,ali oni su nekako -dobri momci - bar za sada.

Znači, tvoju analizu možemo uzeti s rezervom.

sve dobro...

Tko je glasao

Voda na moj mlin...

Jel taj čovjek na vlasti nedemokratski dugo i jel naslijedio ćaću? Jest. Jel sad napokon uveo višestranačje? Jest.

Za Tite smo isto imali izbore,hehe. I sad imamo izbore, hehe.

Kako objasniti da recimo u Afganistanu tzv. zapad suzbija fundamentaliste ,a ovdje ih recimo podržava ,bar tako izgleda. Pa tako što svugdje suzbija samo one koji rade protivno interesima zapada, bili oni fundamentalisti ili ne. U Afganistanu su to rijetke rude i opijum.

U Saud. Arab. su isto na vlasti žestoki vjernici ,ali oni su nekako -dobri momci - bar za sada. Dokle god slušaju zapad i kupuju njihove cijevi koje okreću kamo im zapad kaže.

Znači, moju analizu možeš uzeti s rezervom, ako ti je logika na rezervi :)

Vjera je gotovo svim narodima važna, pogotovo ovom islamskom svijetu, ali gdje god se vjera spetljala s vlasti i dala joj pečat, nastaje unazađenje društva, a to potvrđuje i povijest i sadašnjost.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Vjera nigdje nije upitna, problem su jedino institucije "nositelji patentnih prava na Boga".

Ja osobno smatram da je pitanje vjerskog opredjeljena stvar intime svakog pojedinca, koja kao njegov privatni odnos s Bogom, kao što uostalom niti ljubav muškarca i žene, neovisno koliko iskrena i jaka ona bila, nikad ne bi trebala biti res publicum.

Između čovjeka i Boga posrednik nije potreban, on može biti samo štetan i smetnja, zamisli si da voliš nekog muškarca, ali da bi to mogla tražiš posrednika, pa onda izabranika ljubiš putem posrednika!?

Tko je glasao

Što reći @Bigi

Moram ove tvoje zdravorazumske argumente prihvatiti ka činjenice. Tomu je tako kako kažeš.
Ali opet,politika je vještina mogućeg ,zar ne. Tako bar kažu.

Mi htjeli ne htjeli pripadamo tom zapadu. Zar bi ti željela pripadati negdje drugdje, ono da te Kinezi hrane a Rusi brane ili što.

Što nama kao jednom malom narodu ,maloj državici preostaje nego biti tamo gdje jesmo tj.zapadni civilizacijski krug.

Opet, zar tvrdiš da ne bi trebalo dopustiti izbore u tim nekim ,uvjetno rečeno islamskim zemljama jer tada svak glasa za svoje po vjerskom ,sektaškom načelu,jer islam nije jedinstven kao što ni kršćanstvo nije jedinstveno.

Ako je nešto dugo bilo potiskivano ,pa i fundamentalistički pristup vjeri,to bukne.

Onda na vlast dođu jedni ,a drugi nenavikli na demokraciju late se oružja. Tko trpi. Trpe interesi ,već nečiji,možda interesi onih koji su tamo nešto uložili ,neku lovu.

Što im preostaje osim da poduzmu neke mjere u zaštiti svojih interesa. Tako je bilo oduvijek i tako će biti zanavijek.

ps.Hehe,ipak ne možeš uspoređivati izbore za vrijeme Tite i danas. Danas te bar nagovaraju i malo se ulizuju bar za kampanje.

sve dobro...

Tko je glasao

Krivo su te učili na faxu

Ali opet,politika je vještina mogućeg ,zar ne

Nisu ti rekli cijelu rečenicu - "politika je vještina mogućeg manipuliranja ljudima"!

Uostalom mogao si to i sam spoznati kroz lovačke priče...

Tko je glasao

Već si me jednom

ispravljao @Golgota sa tom "vještinom manipuliranja ljudima".

Od kuda tebi da su me učili krivo na faxu , da bi me učili na faxu trebao bih isti pohađati , a to nisam stigao i protivi se mojim načelima od kojih je jedno:

"Što obrazovaniji to mozak ispraniji "

Ja sam uz rad završio neke skraćene kurseve i akademije , a mirovinu sam zaradio radeći na mjestu gdje kao treba VSS pa su me tako i plaćali .

Malo se šalim , fakultet je dobra stvar.

sve dobro...

Tko je glasao

To su argumenti tipa "Opusti se ..."

Ništa nam drugo ne preostaje, dakako, to je i jedan od mojih pro-EU argumenata. Tražili ste - gledajte! Pridružili ste se - sudjelujte!

To još uvijek nije razlog da ne znamo i ne razumijemo što se doista događa, premda je masama neznanje i nerazumijevanje blaženo stanje...

Iz čega ti isčitavaš da bih ja željela da nas Kinezi hrane, a Rusi brane, nemam pojma...

Gdje ja tvrdim da ne bi trebalo dopustiti izbore itd...? Ono što tvrdim jest jedino to da ne moraju sva društva biti uređena po zapadnom modelu. Zapravo, uopće nisam sigurna da je taj model za sve narode najbolji. Tj., blagoslov zapadne demokracije rijetkima donosi blagostanje. Ako misliš drugačije, navedi suprotne primjere.

Osim toga, gdje su tu hrvatski interesi? Jesmo li dobili kakav posao u "obnovi" Libije? Hoćemo li dobiti natrag sirijska naftna polja, kad tamo uvedemo "demokraciju"?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ako se Apači i Sijuksi i Komanči

ili Srbi i Albanci i Hrvati i Muslimani koji se sada nazivaju Bošnjaci

nemilosrdno kolju oko komada zemlje manjeg od osrednjeg grada na zapadu

a što se tu može.

Što mi možemo ućiniti ako se Šijiti i Suniti i Vahabiti i .... mrze do noža.

Međutim ,ako njihovo razračunavanje zbog nekih iracionalnih razloga kao npr. oko Meke i Medine kosi s našim interesima i šteti im ,pa trpimo neke gubitke , moramo se umješati i podržati one koji mogu garantirati kakvu - takvu sigurnost protoka nafte ,plina ili čega već ne.

Naravno da ne moraju sva društva biti uređena po zapadnom modelu , ako su svi u društvu zadovoljni.

Međutim ,u današnjim uvjetima globalnog sela ,pojam društvo je nešto širi nego onda kada smo ti i ja išli u školu.

Da sada zapucaju u BiH ,evo nama malo more izbjeglica na stan i hranu. Npr.

Zato ,što se god tamo dešava nije samo i jedino njihovo unutarnje političko pitanje. Tako i šire.

sve dobro...

Tko je glasao

Točno...

Zato trebamo raditi na uspostavi mira, a ne raspirivati ratove. Kad kažem "mi" mislim na NATO, jer NATO - to smo (sad i) "mi"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Stroj za ratovanje i ne može uspostavljati mir

Nato je stroj za ratovanje i ne može uspostavljati mir jer bi se onda raspao.
Ako želimo mir, i želimo uspostavljati mir, trebali bi se vratiti nesvrstanoj politici u kojoj smo imali najbolje rezultate. Paktovi su nam donijeli zlo i velike žrtve.
Istina je da smo mi uvučeni u vojni savez (jer nije bilo referenduma), ali ne znam tko ga slavi i s njime se identificira.

Tko je glasao

Ma toliko toga je i slijepcu jasno samo ako želi čuti i promisli

Ne treba tu neka posebna pamet. Možda malo inteligencije ono zeru emotivne uz to i nitko razuman više nebi upadao u dnevnopolitičko zamagljivačke zamke kojekakvih prepucavanja da ne velim intelektualnih nadjebavanja....
No okolina u kojoj živim tako me surovo uvjerava također kako veliš i kroz povijest i kroz sadašnjost, da spasa nema bez Gubeca na svjetskoj razini....
Gadafija su krknuli, osto je Chavez sa Moralesom i poneki mohikanac sa strane , a ostalo je sve žali Bože truda počevši od svih nas ovdje veeeeliiikih boraca tipkalastih :)))

Provinciopolis

Tko je glasao

šta je tako impresivno kod

šta je tako impresivno kod Chaveza. Venezuela ubrzanim tempom postaje kineska kolonija. Od kineskih banaka posuđuju novac, a kredite vraćaju u nafti, svaki dan 430.000 barela venezuelanske nafte ide za vraćanje duga . Oficirsko shvaćanje vođenja države.

Tko je glasao

A tek onaj Gadafi

Pukovnčko shvaćanje , a narod živio standardom boljim od 90% tvojih demokrata slobadrskih...

Provinciopolis

Tko je glasao

u državici od 5 milijuna

u državici od 5 milijuna ljudi, koji plivaju u milijardama barela nafte, ono što trebaš znati je pretvoriti je s tim božjim darom u bajku, a ne u vojnu diktaturu, koja na kraju završi u kaosu i nesreći. Onda je uvijek netko drugi kriv.

Tko je glasao

ma to da ...

uvjeren sam da bi istim aršinom komentirao miloševićeve puške po hrvatskim selima i dijelio cvijeće napadnutima umjesto metaka ...
on je od pustinje napravio poljoprivredno obradivo zemljište, a mi od takvog zemljišta pustinju bez obzira na (ne)srazmjer vrijednosti našeg vodenog kapitala spram onog naftnog, a i tog mi imamo kao i mnogo drugo no jbg kad Država ne smije gospodariti svojime nego treba to dati ili strancu ili domaćem velmoži tipa Todorić pa nek on ubire lovicu od naše vode, Mudri od naše infrastrukture itd itd itd nastavi slobodarsko demokratski niz koji nas svakodnevno vodi u sve veće bezmračno blagostanje...
Sad kad su libijci " slobodni "vidi se kako im je lijepo, a ovo je tek prijelazna faza... čekaj kad im otmu ovo na kaj im sd još prividno kolko tolko daju pravo...
o majko moja a pretpostavčjam da nisi slijepac ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Sirija i Turska su prst i

Sirija i Turska su prst i nokat u bilo kojoj varijanti transporta srednjeazijskog plina prema Europi. Europski projekt plinovoda s romantičnim nazivom Nabucco, s izuzetno velikim poteškoćama u postavljanju trase , računa u jednoj varijanti na iranski Južni Pars, na istočnoj obali Perzijskog zaljeva. Južni Pars je najveće plinsko polje na svijetu. Nabucco plinovod mora ići preko Iraka, Sirije i Turske. EU ima novca i volje, ali nema vojsku, pa je svaki europski projekt u ovako nestabilnim područjima lako torpedirati.
USA se u Siriji drži po strani, jer oni nemaju strateških interesa u Siriji, kao u Iraku. Amerikanci će vjerojatno dodatno destabilizirati Siriju spajanjem sirijskih i iračkih kurdskih provincija, na sjeveru Sirije i Iraka. Uostalom, napad na Tursku, ako ga je uopće i bilo, počet je sa sjevera iz kurdske provincije.
Kurdi su u Siriji neopredijeljeni, čitaj štite svoj teritorij, i nadaju se da će nakon raspada Sirije zauzeti svoj dio kolača u transportu nafte i plina preko svog teritorija.

Turska u raspadu Sirije nema nikakvog interesa. Čak što više bili su vrlo konstruktivni u Asadovom planu i strategiji zvanoj " strategija četiri mora, (Mediterana, Crnog mora, Kaspijskog mora i Perzijskog zaljeva)" za dopremu iranskog, turkmenistanskog, iračkog plina u bogatu Europu.
Taj plan najviše smeta Rusima, jer onda Gazprom gubi monopolsku poziciju u opskrbi plinom iz kaspijske regije, a Amerima smeta po defaultu, jer oni svaki europski projekt nastoje torpedirati iz sasvim jasnih konkurentskih razloga. Zato i drže Iran pod embargom.
Izrael se drži po strani jer se snabdijeva plinom iz ArabGasPipeline iz Egipta, koji ide preko Sirije i završava u Turskoj.
Irak je bio spreman za suradnju sa Sirijom i Iranom. Irački premijer Nuri al-Maliki je shia musliman.
Najveći interes u preslagivanju karata u Siriji ima nova superkolonijalna velesila Kina. Kineska strategija je izlaz na Levant, i koncentracija velikog izvoznog potencijala na istočnom Mediteranu. Ništa novo, jedan od ogranaka čuvenog Puta Svile je završavao na Levantu.
Svi imaju nekakve interese, i svatko svakoga nastoji bajpasirati. Sirijci to plaćaju najskupljom cijenom, raspadom države, siromaštvom i životima.

Tko je glasao

sirija se samo put do

sirija se samo put do prolaza... puzzle koji fali da bi "gazda" bio "gazda" na hormosu.. a iran zatvorenih izlaza,

sirija je samo put do irana

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

citam kako je un poslao onu

citam kako je un poslao onu spodobu (ne znas je li baba ili je deda) carlu del ponte da istrazi zlocine u siriji!
hahaha
sto se babi tilo - to se babi snilo!

Kitz

Tko je glasao

Zašto Sirija ne bi napala

Zašto Sirija ne bi napala Tursku?

Pa zar nije drugi svjetski rat započeo tako što je skupina Poljaka napala Njemačku?

Tko je glasao

Mujo: Suljo, je si li ti čuo

Mujo: Suljo, je si li ti čuo da će biti gradjanski rat ?
Suljo: Boli nas ku.ac , mi smo seljaci !

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da samo "demokratizacija"

"oslobađanje" si zaboravio :)))

Kolike smo mi budaletine s tim NATOom i uopće sa Zapadom to je jednostavno za nevjerovat ...
Bili smo kraljevi nesvrstanih, mogli smo biti "mala Švicarska", a sad plaćamo da bi svoje ljude slali neka ginu za tuđe interese dok istovremeno ti tuđinci hapaju sve kaj imamo u našoj kuruzi...
Dođe mi da vrištim od muke, da urlam, da zemem šarca i zalegnem na Sleme ...

Veleizdaja ili glupost pitanje je sad !??

Provinciopolis

Tko je glasao

Veleizdaja ili glupost

Veleizdaja ili glupost pitanje je sad !??

Oboje !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Ako NATO aktivira čl. 5, Hrvatska ulazi u rat!

Super - baš se veselim slanju vlastite djece u rat s islamom...

Teoretski bi se Hrvatska, kao i sve ostale članice NATO-a, uskoro mogla formalno naći u ratu sa Sirijom ako Turska eventualno zatraži aktiviranje članka 5 Ugovora NATO-a, prema kojemu se napad na jednu državu smatra napadom na sve članice i tada je svaka dužna pomoći savezniku koji je napadnut.
Zasad Turska nije zatražila aktiviranje članka 5 Washingtonskog ugovora, a ako to zatraži, Sjevernoatlantsko vijeće bi odluku o tome trebalo donijeti jednoglasno. Tek tada bi se formalno smatralo da su sve članice u ratu s državom koja je napala jednu članicu....

Možda Hrvatska osvoji naftna polja koja je napustila u Siriji - a onda juriš na Iran, da vidimo staništa odakle potjeću rvati...

Bla, bla - civilizacija je zaista napredovala od vremena Babilona...

Tko je glasao

Ratovali da bi ratovali ...

Inače, Ameri najviše vole da se tuku dojučerašnji bliski suradnici i prijatelji.
Oni to tako vješto i dobro rade da uvučeni u sukobe i ne osjete "šta je bilo na početku". Nato, koji je trebao biti rasformiran, sada sve više preuzima svijet sa novim ratovima.

Mi smo uvučeni u Nato da bi ratovali za tuđe interese.
Ratovali smo, ne da bi donijeli mir, nego da bi i dalje ratovali ...

Tko je glasao

rat s islamom?

U jednoj muslimanskoj drzavi vlada 'gradjanski rat' izmedju 'islamista' i sekularnih baasista. Sekularni baasisti koji imaju vlast nad vecinom vojske napadnu (ili ona njih)drugu muslimansku drzavu u kojoj je na vlasti stranka koja bi se mogla nazvati i islamistickom. I sad komentari o ratu s islamom...Tko koga?

Tko je glasao

naj razbijat glavu

Sad buju braća ameri riješili problem "građanskog" rata, evo samo kaj nisu ...
Daj Bože da im se rusi i kinezi napokon najebu majke ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Za minusere

Ako NATO ratuje s bilo kim tada smo u ratu i mi bez obzira na aktivaciju 5.članka ili ne ...
Dao Bog da ne shvatite nikad jer da bi shvatili trebalo bi pobit nekoliko građana Hrvatske od strane npr.neke terorističke organizacije iz neke od zemalja s kojima NATO ratuje, a ima ih jelte i formalno i neformalno...
Ako bi vam i tada bilo jasno kaj vam se govori s obzirom da predmnijevam da bi vas i tada bolio Veseljko ukoliko to nebi bio netko iz vaše bliže okoline....

Provinciopolis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci