Tagovi

"Copy-Paste političar" Pravo na žalbu

UVOD

I

Prije gotovo 3 godine započeo sam člancima, kojima je radni naziv bio „Copy – Paste sudac“.
Svrha im je bila približiti građanstvu uzroke i pojave u pravosuđu iz „prve ruke“. Famozno „23. poglavlje“, doživljeno je u građanstvu kao područje najveće suspektnosti kad se poređuje s demokratskim standardima i organiziranosti Države. Za takav površan dojam, valja naći uporište u činjenicama. Vjerujem da sam uspio, kad sam navodeći pojave, podržao zaključak građana kako je njihov zaključak osnovan.
Pri takvom obliku činjenične prezentacije, uvažavao sam sklonost građana da počesto činjenice i pripadne zaključke podvode iracionalnim zaključivanjem:
- Važno je tko je rekao, a ne što je rekao,
- On govori istinu, ali ima ružan nos.

II

„Copy – Paste sudac“, možda je najbolje što sam javno napravio. Izbacio sam „otrov“ iz sebe, a drugima omogućio da spoznaju uzroke svog nezadovoljstva prema pojavi koja se kolokvijalno nazivlje „poglavlje 23“.
„Copy – paste političar“ ima istu osnovu. Izbaciti iz sebe nagomilano smeće političkog okoliša koje me opterećuje u jednoj odrednici života, u kojem postoji crta prihvata.

III

Svi najnoviji pojavni oblici otpora i prosvjeda hrvatskoj realnosti, ispoljavaju se kroz cijelu paletu NGO, izvanparlamentarnih stranaka, hrabrih pojedinaca, spontanih ili organiziranih akcija. Građani, koji ne biraju oblike otpora, a kojima je zajedničko da osobni mir i kolektivitet stavljaju iznad materijalnih probitaka koja može donijeti neka funkcija.
Ili jednostavnije, mirnodobski branitelji.

I na koncu ovog uvoda:
Upoznajte zbilju hrvatske politike. Metode, ciljeve, fikciju i realnost, moral i nemoral, ljudske osobine, prikrivine i ispoljene. Upoznajte sebe i svoje mjesto u hrvatskoj politici.

„Copy – Paste političar“! Ustavno pravo na žalbu

Početak 90-tih, osim otpora prema fašističkom projektu stvaranja „Velike Srbije“, označio je i nastajanje jedne interesne skupine, koja je iskoristila ljubav Naroda za slobodom i u uvjetima faktičkog ratnog stanja ostvarila „tranziciju“ i/ili „pretvorbu“. Iza ovih akademskih izraza, krije se popularni narodni izraz - pljačka.
Nezadovoljni ste 20 godina potom? Želite društvene promjene i uređeno društvo kompatibilno sa srednjeeuropskim tradicijama? Štedjeli ste i radili cijeli život za starost, a ispred vas „kockasta glava“ iz nepoznatog podneblja i iz podsljemenskog posjeda uvjerava vas o društvenim vrijednostima.
Idealan motiv za stvaranje „treće opcije“.
Idealno za one koji nisu ostvarili grijeh činjenja i grijeh nečinjenja.
Nešto novo?
Idemo ispočetka? Ali ovaj put pošteno!
Tako nastaju organizacije kojima je osnovni motiv stvoriti političku snagu u cilju ostvarenja društvenih promjena i povrata standarda vrijednosti priličnih demokratskom društvu.

Politička stranka samo je jedan od oblika političkog djelovanja, a što je uređeno Zakonom o političkim strankama. Zakon je relativno liberalan, ne upliće se previše u organizaciju neke stranke, već uglavnom regulira uvjete registracije i obveze urednog izvješćivanja Ministarstva uprave o unutarnjoj organizaciji (Statut, Pravilnik), kao i ovlaštenim osobama. Postoje i drugi kogentni propisi koje se neka stranka treba pridržavati, i uglavnom su financijske prirode.
Sve stranke imaju unutarnji ustroj koji se osniva na teritorijalnom načelu, odnosno slijede podjelu po općinama, gradovima, županijama. Najosnovniji oblik jest ogranak. Unutar županije osniva se podružnica, uz uvjet da postoji dovoljan broj ogranaka. Kako će takve organizacijske jedinice biti predstavljene u najvišem tijelu stranke, opisano je ili statutom ili posebnim aktom.
Sada dolazimo do pitanja kako prepoznati u kojoj mjeri je neka stranka demokratska.
Čitajući statut i pravilnike? Svakako, ali ne i dovoljno. Osnovno je prepoznati da li je stranka osnovana i funkcionira po „načelu vođe“ ili po „načelu kolektiviteta“. U prvom slučaju prekrasno napisana pravila koja odišu demokracijom služe samo kao smokvin list pred javnošću. Odluke koje donose tijela stranke samo su formalni prikaz volje „vođe“. Metode koje se koriste da se uvjeri formalnog donosioca odluke kako je to baš njegova volja, viđene su u nedavnim jednopartijskim sustavima. „Načelo kolektiviteta“ uključuje što veći krug sudionika u donošenju odluke, gdje čelnik stranke nije „vođa“, već koordinator rada uspješnih pojedinaca i koji svojim osobnim autoritetom osnovan na uvažavanju članova, predstavlja stranku prema trećima.
Ogranak ima autonomiju i stupanj autonomije nekog ogranka u odnosu na središnjicu može biti pokazatelj unutarnje demokracije. Naravno da ne treba pretjerivati, pa je jedan od instrumenata kontrole nekog „razuzdanog“ ogranka ili podružnice njihovo raspuštanje. Vrlo nepopularna metoda, koja ima za posljedicu nestabilnost u stranci, ako već nije sama po sebi posljedica nestabilnosti. U svakom slučaju, na veselje konkurenciji drugih stranaka.
Ovaj instrument raspuštanja organizacijske jedinice podložan je pravnom preispitivanju.

Primjer 1.)

Članak 100. Statuta stranke SDP:

“Članovi/ice raspuštene organizacije imaju pravo žalbe Nadzornom odboru SDP-a u roku
od 15 dana od dana donošenja odluke Glavnog odbora. O žalbi Nadzorni odbor mora odlučiti
u roku od 15 dana.
Odluka Nadzornog odbora je konačna.”

Primjer 2. )

Odluka Statutarne komisije jedne druge stranke, povodom žalbe raspuštenog ogranka:

“Odluka Nacionalnog vijeća o raspuštanju podružnice ili ogranka donesena na prijedlog Predsjednika Stranke je konačna i protiv takve odluke žalba nije dopuštena."

Kako Statutom pravo na žalbu nije isključeno, pa je žalba dopuštena, a odluka nije konačna, nastojao sam nezgodnu komparaciju sa statutima drugih stranaka (primjerice SDP-a) riješiti pozivom na Ustav RH:

Članak 18. Ustava RH

„Jamči se pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom.
Pravo na žalbu može biti iznimno isključeno u slučajevima određenima zakonom ako je osigurana druga pravna zaštita“
.

Stigla je i kontraargumentacija jednog dužnosnika stranke u nazočnosti većeg broja članova:
„Pustite vi gospodina Majicu. On nije sudac. On je bivši sudac, a gospodin „XY“ se stalno druži sa gospodinom Šeksom“.
Pale su i ovakve argumentacije:
„Za nas je važan statut. Politika je jedno, a pravo drugo“.

Žalba je ipak stavljena na dnevni red. Skinuta je s dnevnog reda glasanjem, a na prijedlog „vođe“. O žalbi raspuštenog ogranka se nije odlučivalo niti raspravljalo.

Zaključak

Iz ova dva primjera vidljivo je, koliko je važno u nekoj stranci ostvariti unutarstranačku demokraciju, radi uvjerljivost predstavljanja građanima, kako će dolaskom na vlast demokraciju promovirati na državnoj razini.

Čitajući nedavne ankete kako građani se većinom opredjeljuju za koncepciju „vođe“ kao izbavitelja u budućnosti, umjesto snage organiziranog „kolektiviteta“, ostajem razočaran.
Čini se da je takvo opredijeljenje posljedica nespremnosti, neznanja i nedostatka odgovornosti odlučivanja u kolektivitetu i o kolektivitetu. Odlučiti se za „vođu“ znači otklon od vlastite odgovornosti i obveze, a u konačnici istog olako oglasiti kao „herojem“ ili „izdajicom“. Prema trenutnom političkom raspoloženju.

Zato ne vjerujem u skorašnje radikalne i kvalitetne društvene promjene, ako iza njih ne stoji organizirani Narod sa jasnim ciljem. Moje kratkotrajno i amatersko bavljenje politikom (ništa nisam zaradio) samo je učvrstilo moje uvjerenje.

I na koncu:
Hvala „2decicrnog“ i „Kukljici“ na današnjem poticaju za ovaj članak.

Komentari

ogledalce, ogledalce, reci,

ogledalce, ogledalce, reci, najljepši na svijetu tko je?

vi ste lijepi, smogi, ali Lesar je još ljepši...

Štoooo!! začu se krik.

I tako je krenula borba za unutarstranačku demokraciju i pravo na žalbu.

Kako će završiti ova bajka još nije poznato, ali šuška se da je princ Šeks usnuloj saborskoj Trnoružici već poljubac dao, a otrovnu jabuku kraljica zabunom sama progutala tako da su šanse na kladionici otprilike iste kao za to da je dinamo jučer igrao 0:0.

Tko je glasao

političar -rješavanje egzistencije

Čitajući dnevnik smogismogija i komentare ne mogu se nikako oteti dojmu kako je stranka Hrvatski labristi nekima poslužila kao mogućnost znatnog poboljšanja egzistencijalnih problema ulaskom u Sabor. Sjećamo se kako nas je dotična stranka obasipala raznim akcijama koje su običan narod trebale navesti na pomisao kako se je na hrvatskom nebu napokon pojavila stranka koja misli na opće dobro, na dobro običnih ljudi, dobro radnika. U samom nazivu joj je 'laburisti-stranka rada'.

„Pustite vi gospodina Majicu. On nije sudac. On je bivši sudac, a gospodin „XY“ se stalno druži sa gospodinom Šeksom“.

„Za nas je važan statut. Politika je jedno, a pravo drugo“.

pokazuju i dokazuju kako su nekima pale maske. Ne znam što mi je gore - ponižavanje zvanja sudac ili kako su politika i pravo dvije razne strane ili kako se Lesar i Šeks stalno druže.
Istina Lesar i Šeks se mogu družit, nisu neprijatelji. Samo ako s jedne strane imamo njihovo stalno druženje, a s druge mišljenje kako politika i pravo ne idu zajedno onda se iz toga može izvući nekoliko zaključaka:

1. Hrvatski laburisti izrazom

„Za nas je važan statut. Politika je jedno, a pravo drugo“.

negiraju pravnu državu jer pravne država u kojij je vladavina prava nema bez politike i prava;

2. Ako se Šeks i Lesar puno druže može se zaključit kako bi poslije izbora moglo doći do zgodne koalicije na relaciji HDZ- Hrvatski laburisti. Zajedno s vječnim HDZ-ovim partnerom HSS moglo bi doći do zgodne situacije u kojoj bi HDZ imao parlamentarnu većinu u Saboru.

3. Nažalost može se zaključit kako se radi o još jednoj stranci u kojima je predsjedniku stranke i još nekima stalo do osobne koristi dok im se za narod u biti živo fućka. U tome im je zasmetao smogismogi kojeg su se morali rješit kao što su se postepeno rješavali onih članova koji su se usudili reći svoje mišljenje i nisu se mirili sa situacijom poslušnosti.

Laburistima su maske pale.

w. ;)

Tko je glasao

I za koga ces glasati?

I za koga ces glasati?

Tko je glasao

val....

..moram reć' da me fakat ovo razočaralo (to s Laburima)....a kako sam napisala na nekim ranijim postovima, bila sam ih počela malo pobliže pratiti, kad god sam stigla, itd.

a sad ovo...ma, koma. ovo što ti pišeš...ak je sve to tak...a nemam razloga ne vjerovati i tebi, kao i tončiju....

šteta. baš šteta za Lesija i ekipu koja će ga porauhati....a hoće li? naime, ako te neke vjestice dopru i do novina (a znamo da se novinari zaletavaju češće na ove stranice da copypastaju sve što valja....) onda tu još svašta može bit. dosta je još do izbora...Lesi može past ispod pet posto samo tako...dovoljno da javnost sazna da (pre)često kafeniše sa Šekijem ...

CC

Tko je glasao

C. Charlie, mogu Ti reći da

C. Charlie,

mogu Ti reći da sam se uvjerila u ogranku Rijeka, koji broji više od stotinu članova da rade i
odazivaju se na akcije svega desetak ljudi,
što je malo i razočaravajuće.

Svi bi htjeli da im bolji život padne kap mana s neba,
a malo bih se potrudilo da nešto učine,
većina sve prespava i onda grintaju unedogled,
a prstom ne bi makli da se nešto promijeni.

Ne dijelim pesimizam o padanju popularnosti,
ljudima je dosta ovih voštanih maski i traže nešto novo.

Kako je savršenstvo apstrakcija,
ne možemo očekivati da novi budu pravedni i sveci,
ljudski je griješiti.

Dokazali smo u veljači da možemo masovno na ulice,
sada bi u ovih dugih 6 mjeseci najduže Jacine kampanje,
trebali sve poduzeti da se probude apstinenti i spavači,
da odaziv na izbore bude što veći,
kako bi se lopinama onemogućilo da ponovo ukradu izbore.

Treba stalno ponavljati da ne može biti bolje za kraće vrijeme,
da će oporavak privrede biti spor, dug i težak.

Trebamo svi učiniti sve što možemo da se građani ujedine kao građani i
bore za dobrobit svih građana,
kako bi ozdravljenje ovog bolesnog i korimpiranog društva bilo brže,
a i promjena na bolje bi se mogla brže dogoditi,
budemo li na njoj radili svi,
a ne čekali da nam što padne s neba ili netko drugi donese.

Tko god došao na vlast,
to neće biti čarobnjaci,
pa da sve poprave brzo,
poslije dugogodišnjeg haračenja lopina na vlasti i mafije koja ima državu.

Stoga ujedinimo se kao građani,
poduzmimo sve što možemo da se promjena na bolje počne brže događati.

Teško je mijenjati sebe i stare navike,
ali morat ćemo to učiniti radi budućnosti svih nas i naše djece.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Popis birača - popis članova

1:10 kao odnos između aktivnih članova i "publike" je uobičajen u svim strankama, ako je taj odnos posljedica realnog stanja članstva u nekom ogranku. Ali što ako je evidentirano 100 članova, a realno postoji manje? Broj članova je vrlo bitan, jer je konstitutivni element osnivanja i održanja nekog ogranka. Bitan je i za kandidacijski postupak.
Ono što je popis birača na državnoj razini, to je popis članova na stranačkoj razini.
Provjerite popis birača!

Tko je glasao

@smogi

postoji li politička stranka na hrvatskom nebu koja ima točan popis članova ili među članove ubraja i dalje one koji su izišli iz nje uz ispisnicu? Mislim kako broj članova koji izlaze iz neke stranke može lijepo govorit koliko je jaka demokracija u samoj stranci. Od ljudi koji se učlane u neku stranku (slično je i u udruzi) samo mali dio je onih koji ć zasukat rukave i radit. Ogranci su baza svake stranke. Kad članovi ogranka s jedne shvate kako njihovi prijedlozi zapinju i neidu dalje i s druge strane nepoželjnost na vlastito mišljenje onda jedino što preostaje tom članu je izlazak iz stranke. Neki od njih će tražit ispisnicu a neki će samo izići, možda će poslat obavijest kako više ne žele biti član dotične stranke.
Povijest hrvatskih političkih stranka pokazuje kako su one više manje politkantse s više ili manje izraženom diktaturom. Ovih dana možemo svjedočit kako je primjer toga vladajuća stranka.
O tome koliko je strankama na hrvatskom nebu do općeg dobra a koliko do zahvalne politčke karijere koja rješava egzistencijalna pitanja - to je već druga priča.

w. ;)

Tko je glasao

Evidencija članova

Godinu dana sam imao pristup bazi podataka.
Kad sam spomenuo riječ "referendum", spriječio mi je pristup podacima o članstvu.
Mislim da je to dovoljno.

Tko je glasao

Mirtaflora

nema stranke gdje većina neće grintat a manjina radit za sve. Kad se ljude pozove na bilo kakvu akciju imat ćeš razne izgovore - od problema sa leđima, preko puno obaveza doma do iznenadnog puta. Ali kad treba negdje ugodno sjedit onda nema nikakve zapreke.
U nekoliko navrata sam se sjetila gostovanja don Ivana Grubiša u emisiji 'Nedjeljom u 2'. Spomenuo je političare i politikante. Političari su osobe koje se bave politikom zbog općeg dobra, a politikanti zbog vlastitih interesa. Nažalost na hrvatskom nebu su se zasjeli politkanti i političari jednostavno nestaju među njima. Ne tvrsdim kako u Hrvatskim laburistima nema političara ali oni očito izlaze pred najezdom politkanata. Sam dnevnik i dobar dio komentara samo to potvrđuje.

w. ;)

Tko je glasao

CP ...

... kad vidiš Lesija kako se u Saboru bori (doduše verbalno) za prava malih ljudi, pa onda sve ona akcije koje su sprovodili laburist pomisliš napokon stranka koja misli na običnog čovjeka, na opće dobro. Savjete kako Lesi baš nije ono za što se predstavlja, kako voli biti jedan od vodećih igrača i kad to nije mogao biti ostavlja sindikaliste, ostavlja HNS. Onda priča oko ogranka Novi Zagreb - koji je radio punom parom, a čiji se predsjednik usudio dati primjedbe na rad predsjednika podružnice grada Zagreba i niz tome slično I sad na kraju kulminacija sa smogismogijem i kako je on bivši sudac a pravo i politika su dvije strane. Iz toga se može samo zaključit. nekim laburistima su pale maske i pokazali su kako su poput političara na vlasti.

w. ;)

Tko je glasao

Žalba u statutu HDZ-a

Kao prilog članku citiram članak statuta HDZ-a

Članak 37.
(1) Predsjedništvo HDZ-a:
l) odlučuje o žalbi na odluku Nacionalnog vijeća o raspuštanju županijskog odbora ili Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba.

Dakle i statut HDZ-a i statut SDP-a predviđaju mogućnost žalbe. Važno je napomenuti, da u slučaju ako žalba nije predviđena statutom neke stranke, a nije izričito zabranjena, onda je dopuštena. Stranka koja osporava ili ne predviđa mogućnost žalbe u tom osnovnom demokratskom elementu sebe legitimira.

Tko je glasao

i šta sad, žalili bi se, oni

i šta sad, žalili bi se, oni bi to uredno odbili, i onda bi sve bilo demokratski.. smogi bi odjahao u zalazak sunca znajući da je dao svoj obolu širenju demokracije, a laburistička stranka preporodila bi Hrvatsku i vratila ju na stare staze slave kao uistinu demokratska stranka bez programa i općenito ičega osim "demokracije"

Tko je glasao

tko bi u bilo čemu bio arbitar

ako je to netko koji se po svojim karakteristikama izdvaja i skupina ga izabire za takvog, kako izbjeći da skupina ne postane infatilna, a demokratski iznjedren arbitar "vođa"?

plenum je u tom smislu stvarno vrlo vrijedna inovacija (koja se pomalo umorila)

Tko je glasao

Plenum

Plenum sam shvatio kao demonstraciju kontre etabliranim strankama. Iako sa elementima romantizma, plenum kojeg je nedavno promovirao Filozofski fakultet u Zagrebu jest oblik skorašnje neposredne demokracije. Vezan je uz tehnološki napredak - Internet.
Jedna nordijska zemlja ima već cijelu infrastrukturu za provedbu referenduma - Internetom.
Pa to je plenum!
U čemu je razlika?

Tko je glasao

ajooj, pokida me brale od

ajooj, pokida me brale od smijeha, trbušnjake sam dobio

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

nije samo izglašavanje

bit je i u mijenjanju moderatora, bez obzira da li su anonimni ili ne - odgovorni su i smjenjuju se više manje periodično .... vidim nedostatak u pomankanju interesa za tako duge i naporne trke pogotovo ako se zajednica ponaša ignorantski, kako je ovdje nametnuto
interent jest jako ugrozio naše partijaše

Tko je glasao

1%

Problem je u u tome što zajednica nema demokratsku tradiciju, a da bi uopće razumjela što je to - plenum. Posljednji put se taj izraz rabio prije 30-tak godina: "Plenum CKSKH". E, sad ti nekom iz Zagore objasni da nisi "komunjara", već da izraz dolazi od latinskog. :-)
Mislim da je 1% optimistična brojka.
I takav idealan plenarni oblik odlučivanja treba imati i statut i poslovnik.
U svakom slučaju nesretne "vođe" postat će prošlost, kako zbog mogućnosti izbora, tako zbog "halo efekta" koji na zaslonu PC-a neće biti izražen.

Tko je glasao

seljaci i plenum su ok odnosima, ne vara izraz

ali više manje direktna demokracija smeta uhodanom ustroju
plenum je posebno koristan za oslobođenje od potrebe za stvaranjem vođe

bilo bi i korisno bar da sveučilište prizna svoj infantilizam
kao i pojedine struke i komore da priznaju slabosti
da reforma v. obrazovanja, znanosti i sveučilišta ide u smijeru općeg dobra jer je ono interes podjednako za sve a ne samo neke

Tko je glasao

i komunjara dolazi od

i komunjara dolazi od latinskog.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Laž kao oblik političkog djelovanja

Čini se da je postao standard političkog djelovanja. "Kvaliteta kadrova" mjeri se i ovom uspješnicom.
Kako bježim iz takvog okružja, a pojavom novog komentatora članka, odustajem od namjere objavljivanja već formirane serije članaka na temu organizacije stranaka.
Ipak demantiram komentatora:
Laž je da bih bio eliminiran iz Stranke.
Naprotiv.
Nakon ultimativnog "ili -ili" predsjednika Stranke i glasanja o mom povjerenju, nije izglasano moje nepovjerenje.
Očekivao sam da će predsjednik Stranke dati ostavku obzirom na "ili - ili", kao što bi svaki drugi učinio.
Čekao sam nekoliko dana, ali nije.
Nisam imao namjeru objašnjavati mu osnovne standarde u politici.
Zato sam se isčlanio iz Stranke.

Tko je glasao

Kako bježim iz takvog

Kako bježim iz takvog okružja, a pojavom novog komentatora članka, odustajem od namjere objavljivanja već formirane serije članaka na temu organizacije stranaka.

mislim da je to pogrešna odluka

ovo cijelo društvo i je tu gdje je zato što su mnogi pod pritiskom odustali;

"nije to za mene"
"što mi je to trebalo"
"bolje je meni doma/na radnom mjestu"

upravo zato jer se stvari nikada nisu istjerale na čistac imamo muljatore na vlasti, blizu vlasti ili na putu prema vlasti i po meni to treba spriječiti

istupanje i raskrinkavanje u ovome času neće vama donijeti ništa dobroga, no to se jednostavno mora napraviti

Tko je glasao

Prihvaćam

Prihvaćam sva načela i svjetonazore koje si naveo.
Jedino ne želim jednom komentatoru služiti kao nadomjestak za njegovu intelektualnu insuficijenciju.
Prostora imam dovoljno za pisanje i izvan ovog portala.

Ponovljeni prijedlog: Uvesti samoredakciju članaka. Mnoštvo sjajnih ljudi je otišlo, upravo zbog navedenih nedostataka.

Tko je glasao

laž, uopće nisam zbog tog

laž, uopće nisam zbog tog otišo.. i dakako, nisam mnoštvo nego jedan..

ostale sjajne zvijezde moram priznat da sam previdio, osim uvaženog jelenske, koji mi se osobno mnogo dopada kao persona i tak to.. a i pametan čovik, osim što je lip, al on sigurno ne bi bija za samoredakturu, to su si neki umislili da su vrh vrhova, i šta jes jes, zbog smogismogi smogija prekršija sam zavjet šutnje, al kaj mogu kad me čovik tak nervira.. bti će zato jer sam ga iskusio uživo dok sam bio mlad, malo mlađi nego sad i mnogo se visoko držao i pametno šutio.. e a al sad kad je progovorio..brate,ma bolje da je šutio.. i lesar i statut i ovo i ono. ma da sam jednu pametnu čuja od tih laburista još bi i otrpia, al ovo drkanje mi stvarno ono.. ma nije ni pošteno mlaćenje majmuna nego ono kao malo možda, nema tu zadovoljavajućeg svršetka, ma ni početka

sićan ga se sa roštilja, još je tad na lesara brijo, pokraj njega mrak u borbi s pudlicom (izgubia je ), oli njegovom il frederikovom ne sićan se točno, ma komedija živa.. mora san se napit da ne izađe gora strana iz mene, jer san jedan od onih dobrih pijanaca, a zajeban san samo kad san trizan..

ća san tia reć, ovako pripit? ma tragedija brale, tragedija, kaki statuti pičke materine, lesar, suci.. jebate drkat se da privatno, nemojte brale, da nas opterećujete vamo javno..

i Lesar i parade i isusi na marjanu.. pa jebo vas ćaća jeste vi normalni?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ave cezare

prominija si dijalektiku od kada te mije bilo

Tko je glasao

pa de si bre sturme? a ća da

pa de si bre sturme? a ća da ti velin.. hebate, boli me srce što i tebe nisan vidija uživo, tad bi stvarno moga reć da san baš sve vidija na ovon svitu ća se ima za vidit. zajebi ti benglaskog tigra. čudnovatog kljunaša i ostale spodobe, e da je tebe usnimit, to ti je brale milijun dolara i dokumentarac samo taki... tako brale, kad budeš šeta po Trgu republike sljedeći put samo javi, da te mogu usnimit i prodat snimku pa ču i ja živit ka bog, a i tebi ćemo bolji kavez nabavit. ;)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

care

oli radiš za karlamarka?

Tko je glasao

pa uvaženi tornju, vi ne

pa uvaženi tornju, vi ne znate da je vidoviti milan meni u rodu, i da sve svoje parapsihološke sposobnosti meni duguje?

dajte, zakaj ne reklamirate svoje knjige na ovom portalu? ja sam siguran da bi ovdje mnogi rado čitali o novom svjetskom poretku

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

žlahtina + vidoviti Milan

nije ti baš sjela ta kombinacija ... ili možda jest
ako se šećeš po beogradskom Trgu republike, i piješ vrbničku žlahtinu ... umišljaš da si vidovit

pa moglo bi biti koristi od tebe
prognoze su danas tražena roba

Tko je glasao

aha, vi bi mene

aha, vi bi mene iskorištavali, ma znao san ja da se usvakom komunistu krije mali kapitalist.. a li gospon sturm moram vas upozorit:

http://www.youtube.com/watch?v=DxtlLK7MB78

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

gosn 7. moram retj da sam

gosn 7. moram retj da sam razočaran. Naslov pjesme je obečavo romantiku, al nije bilo nikakvog zvuka, a i vizualni dojam je bio poprilično klempav

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ili jesi ili nisi

@smogismogi,
Lipi i poštovani Tonči,...
apsolutno se slažem sa navodom iz prve rečenice, no ona treća je već u potpunoj kontradikciji sa prvom,.....
.... dakle ni uz najbolju volju se ne mogu složiti sa tvojim "migoljenjem" jer po onom što si napisao ispada da bi ti imao neko exluzivno pravo birati "ring", pa onda i protivnika,.... i k tome još i publiku.... e pa to je već mrvicu preveč...

PS. Nije moguće skočiti u vodu (ili baru) i ostati postpuno suh...

PPS. Već si pokazao da imaš muda,.... nemoj sada bez razloga biti "picok"

Tko je glasao

Ekskluziva.

Nije prošlo ni 24 sata od objave članka. Umjesto rasprave o suštini i problematici unutarstranačke demokracije, kako je članak usmjeren, polemika je usmjerena "ad personam".
Prava slika političkog obrasca u Hrvata.
Ja u tome ne želim sudjelovati.

Ekskluzivno pravo?
Naravno da imam ekskluzivno pravo birati ring.

Potaknuo me "2decicrnog" s svojim pojavljivanjem na Pollitika.com. "Staro društvo" normalnih ljudi.
PS. Javim se početkom slijedeće godine.

Tko je glasao

smogi...

ajd' ne pi**** daj piši zbog onih koje zanima nešto i novo saznat ili utvrdit neke stvari; eto, i mirtaflora te žica da ostaneš, pa Demos, Skviki, i tko sve ono još..,,,)

ta, i sam znaš da ima ovdje svega i svačega, nešto sitno poluinteligenata koji često udave, komad-dva žena koje sve znaju, poneki pisić infantilaca kojima je vrhunac zabave lupat minusiće, naramak pacijenata koji su često i vulgarni, itd.itd. ipak, to je manjina, s njima se ionak ne isplati dijalogizirat' (osim kad ti je baš dosadno ili tko hoće vježbat brzo tipkanje :))

tak da ne divljaj bez veze nego daj nam napiši to što si najavio...ajde, ajde...čekam...

CC

Tko je glasao

Kolebanje,

Smogismogi,

nemojte se nećkati za objavljivanje tekstove zbog loših rekcija pojedinaca.

Mislim da se može puno naučiti iz tih tekstova,
koje ste najavili,
pa mi Vaše odustajanje uopće ne izgleda dobro.

Bilo bi dobro da podijelite s nama svoja saznanja,
a ne da odustanete zbog nekih komentatora,
ionako svi imamo pravo na vlastito mišljenje, zar ne?

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Kako bježim iz takvog

Kako bježim iz takvog okružja, a pojavom novog komentatora članka, odustajem od namjere objavljivanja već formirane serije članaka na temu organizacije stranaka.

suza mi na oko krene..veliki je to gubitak za sve žene, djecu, invalide, penzionere, branitelje, branitelje invalide, manjine, većine i sve ostale Hrvate, i nehrvate i one koji se tako osjećaju, i naravno sve radnike i one koji se tako osjećaju. sigurno i njima suze na oči krenuše u ovom dramatičnom trenutku, što izgubiše takvog narodnog heroja trećeg NOB-a, još većeg i slavnijeg neg onog starog, i onog prije njega..

i tako Lesi sam osta i jaše u sabor po n-ti put, da i dalje brani interese radnika i onih koji se tako osjećaju, te književni hrvatski jezik, za dobru platu i garantovanu pensiju. Presudi Lesi sucu po hitnom postupku te ga marginaliziraše još i više, a ogranci pred razgranjavanjem bili, i na tome ostali.

Suza mi na oko krene, i zažive uspomene, dok smo mladi bili, Titovi pioniri, ujedinjeni u pionirskoj kolektivi. Šta li samo osta, od omladinskog zanosa i kolektivnog ponosa.

Veliki projekti, nikad zaživjeli, zakone smo rušili, u snovima, a sad sve ostaje na drugima...

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Fino. S obzirom da te ne

Fino. S obzirom da te ne dozivljavam kvalitetnim kadrom, tvoja eliminacija iz Laburista je nesto sto smatram pozitivnim trenutkom.

Sto se tice Lesarova centralizma, opet sve pet. Znamo to od pocetka, a osobno to i podrzavam. Naime. Jedino Lesar ima neki politicki kapital u toj stranci, a bilo bi besmisleno da se masovnim ulaskom u Laburiste sa strane raznoraznih spavaca ugrozi njegov kapital. Tada ne bi imali za koga glasati, ovako imamo.

Da. Lesar je daleko od spasitelja svemira, ali je mozda jednako daleko od politicke konkurencije koja doslovno nema sta vise traziti u politickom prostoru. Munir Podumljak lijepo je obrazlozio cijelu pricu sa vrlo konkretnim cinjenicama koje doslovno kriminaliziraju scenu.

Pa tako, pomalo mi zvuci infantilno cuti od raznih SDPovaca, glasaca HNSa i inih pojava da spocitavaju Lesaru bilo sta, preciznije, svako spocitavanje Lesaru ukazuje na dubok jaz izmedju stvarnosti i snova u kojima su doticni pojedinci i pojedinke zarobljeni, te takvi ne mogu pomoci niti najmanje oporavku Hrvatske.

Lesaru respekt jos jednom, a veselim se danu kada ce on zbog razloga koje mu doticni sanjari spocitavaju postati smetnja u politickom procesu. Sada Lesar ne da nije smetnja, on je jedino svjetlo na nasoj sceni, samo treba biti mrvicu realan i samokritican da bi se tako nesto moglo uopce uociti.

Tko je glasao

Munirko....

....ahahahah, Gale, baš je super da uzimaš kao relevantno mišljenje jednog Munira Podumnjaka, koji je eto, tamo nekad, bio u Crnim labudovima..to ti je inače postrojba koja se onak' dosta istaknula svojim humanim postupcima prema Hrvatima....
nda, baš superiška.

CC

Tko je glasao

Uz Munira su i Latin

i Margetić koji je otvorio Hypo priču prije svih.
Molim poštovanu CC da iskopa neki udbaški materijal i za navedene. Ako nema udbaškog nek već nekaj nađe ili pak izmisli pa potom ponovi nekoliko puta i eto ti dobitne kombinacije za našaćene nacije...

Provinciopolis

Tko je glasao

provinciopolis...

Latinko je prije svega - businessman...on trguje, i to dobro, s onim što je kurentno u nekom momentu...sad je to (i neko vrijeme prije) Oluja nad Krajinom...(btw. nema veze što se ispostavilo da je dokumentarac sniman u sektoru, mislim, sjever, a ne jug..kako se pisalo, who cares, to su detalji, jel..) pa onda koliko ono, aha, 677 (zaokruži komotno na 800 a uskoro će to bit tisućica, thrust me..tak to ide..šifra štrbac) ubijenih srba u oluji (naravno, od strane hrvatića, ta, od koga bi, ne valjda od tamo nekog kapetana novakovića, od samih srba, itd.)...nda, nema veze što te brojke nisu potvrđene čak ni u Hagu, što dr. Ante Nazor ima ažurirane podatke (ne još sve, mislim) koji govore drugačije, ali Latinko fura taj film jer to govori jedna Teršelička, jedan siroti neartikulirani Pusić i slični dragi gosti njegovih emisija.. i tak...da ne duljim.

Latina zanima istina, ljudska prava i te fore koliko i mene - kuhanje. dakle, nula bodova. ali za lovicu koju on dere, bogme bi i ja kuhala :)) tak da ga zapraff razumijem.
i da, ne mislim da ima udbaški fajl ili nešto...pa i ne treba, za bit' proračunata pizda, i hladni karijerista pa bilo to i na račun istine, ne treba ti nužno fajl, right? right.

CC

Tko je glasao

CC

Glede dosta stvari se ne slažem s tobom, ali glede D. Latina - svaka ti je na mjestu. On je estradni umjetnik. Sudim to po načinu na koji je obrađivao neke teme u koje sam imala uvida... Čisti šminkeraj.

Tko je glasao

Puce ja vas skroz razmem

jer vjerojatno se nemrete borit protiv svehrvatskog nam jala.
Ja sam Latinu neke stvari rekao u facu kao i Josipoviću, Ostojiću i sličnim "vertikalama" tak da nemojte mislit da nemam svoje oči, uši i mozak. Bezbroj puta poželim da nemam i da sam glup ko sto stupova pa da bezbrižno uživam u svakodnevnim zamagljivanjima ( evo nam Smranadera na štakama ), ali uza sve kritike koje sam uputio Latinu nikako ne mogu prihvatiti vaš ( da ne velim pljuvački ) Pristup kojim bi se dalo zaključiti da obožavate žurnaliste tipa Butković... Jbg sorry al pretjeraste !
U svezi glede lovice ponešto reče i komarad @zaphod, a koliko ja znam Latin prima 15 000kn od HTVa i to da ne radi ništa ! - pametnome dosta... Nisu džabe stručnjaki s te "javne TV" skužnuli da je 15000 za cenzuru neznatan trošak spram štete koju Latin nanosi premnogim kriminalcima...
Inače Latin posjeduje bjesna kola, vile i preduzeća ina... Dajte fakat najte...Tolko o lovici i novinarstvu...Pametnome dosta...
p.s. Čujem i da Margetić ne zna kud bi s lovom...
I još nešto... Meni je bilo dovoljno mjesec dana članstva u Lesaristima da shvatim da je riječ o Lesaristima, a ne Laburistima... O Majici sam već govorio / pisao.kao i o još ponekim ljudima i vječito sam zbog toga bio stigmatiziran pa i cenzuriran na FB ( bez izgovorene ružne riječi,/ psovke - samo sam iznosio istinu ) od strane Lesara, sina mu i naposljetku samog Majice... I nisam bio jedini...
Svojedobno ( na prvom unutarpartijskom predstavljanju Josipovića kao potencijalnog kandidata za RH Predsjednika ) reče mi Josipović da sam minimum 10 godina ispred vremena... Jeben je to križ na plećima jer teško se nositi sa "gađanjem" raznih obožavatelja lika i djela Novopravednika ili pak u ovom slučaju Tončija, ali to sam ja - nisam šutio u doba mraka, nisam ni u doba Tuđmanizacije i neću nikada pod cijenu života...
Jedino kaj me u toj priči muči jest činjenica da mi vječito dolaze sa spikom " bio si u pravu ", a ja nikako da shvatim za koji kurac me nitko neće poslušati odmah nego tek kad je sve gotovo shvate da se moglo napraviti bolje ili barem uštedjeti vremena...
Ali život je lijep ! Jebem te živote !

Provinciopolis

Tko je glasao

pragmatičnost

U situaciji kada postoje tri i pol novinara u jačim tv kućama (uključujući i javnu televiziju) koji se UOPĆE bave nekim temama - mislim da je pljuvanje istih zapravo loš potez.

Bilo bi ih bolje hvaliti, pa da - povedene gledanošću i pohvalama - tv kuće uvedu još takvih emisija. Mislim da će ovaj stil kritiziranja samo dovesti do toga da će takvih emisija biti nula komada.

Tko je glasao

lovica

Neki za lovicu snimaju Big Brother, neki za lovicu stoje u Gajevoj, a neki za lovicu snimaju emisije koje ipak (u 95% slučajeva) govore o malo težim temama - ljudska prava, Oluja, Srbi i mnoge druge.

Naravno, super je diskreditirati nekoga na temelju onoga što radi (za lovicu) i onda dodati "i ja bih to radila za lovicu". I sad te to čini - čime? Postala si netko vjerodostojan?

I otkad se to brojke potvrđuju u Hagu, valjda postoje domaće institucije koje se time bave, malčice vjerodostojnije od Haga?

CC o čemu ti pričaš cijelo vrijeme uopće? Možda ne bi bilo loše da te barem kuhanje ozbiljno zanima. Ovaj tvoj stil pisanja ne bi prošao niti u osnovnoškolskom godišnjaku, right? right...

Tko je glasao

zapi....

..pa koliko puta ti ja moram ponovit da si mi dosadan i da daviš? i boa constrictor bi valjda pokazala više razumijevanja kad bih ju lijepo zamolila da mi se skine više s vrata

naravno, ne mogu ti zabranit da komentiraš moje postove, ali možda bi bilo bolje da se (samo)zadovoljiš samo time da me minusiraš? razmisli o tome...

CC

Tko je glasao

tvoji postovi?

Stekao sam dojam da pišeš na stranici koja služi javnom pisanju, te komentiranju istoga.

Ako želiš da tvoji komentari budu virgo intacta, predlažem Word ili Notepad.

Tko je glasao

Cuj CC. Ove jeftine forice u

Cuj CC. Ove jeftine forice u biti samo tebe mogu diskreditirati, s obzirom da je tip crno na bijelo kompromitirao cijelu politicku scenu i uspostavio presedane zbog kojih ce mnogi tebi dragi oportunosti jednom zavrsiti iza brave. Ne interesira me medijska propaganda sta je Munir nekada radio, interesira me mocan presedan zbog kojeg vec danas mnogi imaju nocne more. Hvala Muniru na tome.

Tko je glasao

a paz' sad ovo...

gale, a i ti provinciapolis.....danas Čačić hvali Crnog Marka da je good guy...pa jebal te led, pa kak sad to? pa jesu li oni (u HNS.i svi ti iz kukuriku) gledali Munirka? nije im jasno? nisu mu povjerovali? u čemu je problem...nema dokaza (dovoljno) za Tomičine igrice...oder?

pa ajd vas dva tak pamenti, objasnite mi, ali onak plošno, jer nisam odveć pametna: onda jel Karamarko kako je ono Munirko rekao, najkorumpiraniji ili na vrhu piramide korupcije ili najopasniji čovjek u RH...ma, svašta nešto....ili nije? ne vjerujem nekak da bi to Čačiću promaklo ili Pusićki....ili Zokiju...jer, i na njihovo agendi je borba protiv korupcije na prvom mjestu....

p.s. a da je Munir P.mutan lik, jest, dala sam si malo truda i raspitala se, ali kako gale kaže, nema veze. onda dobro. i,i da, ofkors, radi po narudžbi..no, dobro to je lako provalit, zna se...a, sad da se tu radi o presedanu, ajmo, gale, smanji doživljaj i prestani ga obožavati ko' da je otkrio kotač.. nije munirko ništa novo reko' a što se već nije znalo (više-manje)....

CC

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci