Tagovi

"Bojim se da se rat nije mogao izbjeći..."

Započeo kao komentar a završio kao dnevnik

"Bojim se da se rat nije mogao izbjeći...
"Pa onda pitanje g. Ivi Goldsteinu: "Kako bi rat u Hrvatskoj, u slučaju da je na vlasti bila "garnitura Savke Dabčević Kučar", završio povoljnije, kad u tom slučaju rata uopće ne bi bilo?"

Dobro je češće postaviti pitanje o stvarnim uzrocima i poslijedicama rata na prostoru bivše Jugoslavije. U zadnje vrijeme izlaze na svjetlo dana novi dokazi; dnevnik Ratka Maladića, svjedočenja optuženika u Hagu, etc. koji bacaju novo svjetlo na noviju povjest ovih prostora.
Prema rezultatima traganja za ratnim motivima na ovim prostorima izlazi da su prave i "opipljive" motive imali komunisti, te zločinici iz vremena mira 1945-1990 koji bi, da nije bilo rata, postali gubitnici "pada berlinskog zida".
Koje su to stvarne promjene koje je rat donio? Osim ljudskih žrtava i razaranja, Republika Srpska je jedini vidljivi produkt rata kojem se podjednako raduju i Srbija i Hrvatska. Ako je srbijanski motiv nekako i shvatljiv, hrvatski baš i nije, osim ako bi malo zavirili iza kulisa projekta "I poslije nas MI". Naime, da nema te Republike Srpske, o ratu bi mogli govoriti u stilu "tresla se brda, rodio se miš", ili ti, o tradicionalnim balkanskim "folklorima".
Da nema te "Republike", knjiga motiva za rat pala bi na dva slova, to jest na svima vidljive poslijedice rata, a to su ostajanje komunista, Kos-a i UDBE na vlasti, njihova privatizacija, njihovo izbjegavanje ulaska u EU, njihovo osvajanje i kontroliranje svih segmenata vlasti, etc. Upravo zato je na vlast instaliran privi ucjenjivi hrvatski predsjednik Tuđman, pa odmah za njim jednako ucjenjivi Mesić i Josipović. Ne zaboravimo da je prvi saziv sabora činilo 70% udbaša i kosovaca.Oni su i danas čuvari najveće hrvatske laži koja im već 20 godina osigurava pijano i bahato orgijanje kome se nažalost nitko u RH ne čudi.

Komentari

foma fomič

Oprostite, niste mi odgovorili gdje i čime sam Vas uvrijedio, kako to nebih i dalje činio.
Ovo mi je vrlo važno zato što Vas izuzetno cijenim.

Tko je glasao

revolucioneru Zoki Oštriću

Ovaj dnevnik govori o NAMJERNOM izazivanju rata na ovim prostorima od strane udbaškokomunističke falange i suprostavlja se institucionaliziranoj laži o "srpskoj agresiji" na Hrvatsku.
Nije li čudno da nas danas "mire" upravo isti oni koji su dali sve od sebe da nas "nabriju" 1990 na rat.
Nije li čudno da su te mirđžije zdipile sve što u Hrvatskoj nije bilo dobro prikovano?
Nije li čudno da nas baš ti i takvi već 20 godina "vozaju" u Europu koristeći sve moguće stranputice kako u nju nikad nebi stigli?
A zašto, -jer Hrvatsku treba pokrast i spalit kako demokracija nebi imala šanse stati na noge, jer samo ONA može bandu prisilit da položi račune.
Onda nije ni čudno se odnikud pojavi proljećar ( viđen da je neki dan prošao Petrinjskom 30) Zoka Oštrić, i spama, jer eto iz nekog principa ne daje minuse.

Tko je glasao

Ma sve pet, shvatio sam o čemu pišeš!

Ovaj dnevnik govori o NAMJERNOM izazivanju rata na ovim prostorima od strane udbaškokomunističke falange i suprostavlja se institucionaliziranoj laži o "srpskoj agresiji" na Hrvatsku.

Točno zato sam i rekao da tekst (ajde da dodam: PMSM) spada na forum "SF za početnike". Nemoj se vrijeđati, ja SF volim! :)

Onda nije ni čudno se odnikud pojavi proljećar ( viđen da je neki dan prošao Petrinjskom 30) Zoka Oštrić
Eh, kako molim - proljećar?? Petrinjska 30?? Mislim da si me zamijenio s nekim. :(

Tko je glasao

Zoka, ja pamtim malo dulje, pa i ono vrijeme kad si

Zoka, ja pamtim malo dulje, pa i ono vrijeme kad si na sam glas pjevao da si žrtva partijske orgije 1971.
Jasno je da svojim oksimoronom o komunističkoudbaškom zločinu i SF želiš prigušiti istinu koja ma kako teška i tragična bila, jedino može spasiti od scenarija koji prijete zemljama unutrašnjeg mora.
Zato odbi od kola ako neš kupiti krušaka.

Tko je glasao

E moj Rush, ako su ti i drugi izvori informacija takvi... :((

Zoka, ja pamtim malo dulje, pa i ono vrijeme kad si na sam glas pjevao da si žrtva partijske orgije 1971.Nesh ti, još ćeš me optužiti da sam bio kompa Josipu Manoliću '45. :))
Ja pjevam očajno, a 1971. imao sam 14 godina. Imaš moju biografiju na Galetovoj famoznoj poliwiki, Tebi se nešto pobrkalo.

Tko je glasao
Tko je glasao

Poštovani, mislim da ste

Poštovani, mislim da ste odlično identificirali unutarnju dimenziju sukoba, ali da za potpunu sliku i nedostaje međunarodna dimenzija. svejedno imate veliki plus od mene. srdačan pozdrav

Tko je glasao

pollitika je dobro mjesto

Dobro je češće postaviti pitanje o stvarnim uzrocima i poslijedicama rata na prostoru bivše Jugoslavije. U zadnje vrijeme izlaze na svjetlo dana novi dokazi; dnevnik Ratka Maladića, svjedočenja optuženika u Hagu, etc. koji bacaju novo svjetlo na noviju povjest ovih prostora.

Bravo rush. Dobro si to napisao. Snažnim reflektorom si osvijetlio ovo tragično razdoblje naše povijesti. Još se ne vidi cijeli mozaik, ali kamenčići se polako slažu. Svi su izgledi da će našu povijest ispisati Haaški sud, i to unatoč i usprkos „nacionalnim“ povijestima koje se pišu na prostoru nekadašnje države. Mi još ne znamo što se ovdje dogodilo i koji su stvarni razlozi u pozadini svega. Žalosno je na pr. da se u Vukovaru u školama uče posebne „povijesti“ jednog te istog tragičnog događaja, ona hrvatska i ona srpska.

Tragično je imati u državi tolike „nacionalne“ institucije, od sveučilišta, Akademije, instituta, novinstva, televizije… kada je sve to upregnuto u skrivanje istine o našoj povijesti i stvaranje mitova o našoj ulozi u događajima. Pitam se što će ostati od tih naših konstrukcija o Domovinskom ratu, obrani i oslobođenju kada sve to izađe na vidjelo.

Medij interneta se pokazuje kao iznimna tehnička novost sa velikim uplivom na tokove povijesti. Više ništa nije kao prije (Egipat).

Pohvala pollitici.

Tko je glasao

Autor kaže da su jedino

Autor kaže da su jedino komunisti, KOS i UDBA imali dobar motiv za rat...

Što je od toga bio, na primjer, Gojko Šušak?

U koju rubriku spada Franjo Tuđman?

Pitam zato jer iskreno podržavam napor da se s našeg posljednjeg rata skinu mitološki ukrasi, te da se on racionalno i objektivno protumači. Međutim, pri tome je potrebno imati precizan i jasan pojmovni aparat.

Da se 1990. pitalo Tuđmana je li on komunist - što bi odgovorio? Ako bi zanijekao da je komunist, po kojim mjerilima bismo ga ipak strpali u tu kategoriju?

Ako je bio "kosovac" ili "udbaš" - voljela bih o tome vidjeti neki povijesni dokazni materijal...

Ako su dobar motiv za rat imali samo komunisti, kosovci i udbaši, nadam se da nije zabranjeno pitati: kakve su motive imali radikalni hrvatski nacionalisti, "ustašonostalgičari", oni koji su "izgubili drugi svjetski rat"...

U koju rubriku ("komunisti", "udbaši", kosovci"), spadaju oni što su dočekali Tuđmana u Kanadi?

U koju rubriku spadaju oni nepoznati organizatori ubojstva osječkog načelnika policije Reihl-Kira koji se trudio da smanji tenzije između Srba i Hrvata u svome kraju, pa je kao takav bio na smetnju?

I tako dalje.

Tko je glasao

foma fomič

Šušak je bio udbaš koji je u sjevernoj americi i kanadi reketirao hrvatske iseljenike. Klasičan mafijaški reket, ako ne date dolari za hrvatsku stvar, bacićemo vam exploziv u kuću, i to su i radili.
Udba je 1990 pozvla dio veći dio svojih suradnika u Hrvatku i predstavila ih kao Velike Hrvate. Među tim ljudima raznih profila našao se i Šušak, Tuta, Vice, Milas, Goreta, Tomo, etc.etc.
Tuđmana su na vlast doveli udbaši kojima je vječno bio dužan.
Na tvoje pitanje o tzv. "ustašonostalgičarima" mogu ti reći da oni nisu trebali rata, i da se u ratu nisu ponašali kao da su ga trebali za ostvarenje nekih svojih ciljeva. Njima je jednostavno za ispunjenje njihovih ciljeva dio dovoljan pad komunističkog jednoumlja. Naravno da se je na marginama pojavljivao slogan ( nema države bez krvavih gaća)kojeg danas neki iz petinih žila žele pripisati Bruni Bušiću, međutim,stvarni i vidljivi rezultati rata, ali i stanje u hr.dijaspori krajem 80-tih, govori da je sama demokracija bila dovoljna za ostvarenje njihovih interesa.
Udbi je trebao rat po svaku cijenu, i u tom svjetlu trebamo gledati, ne samo ubojstvo Reihl-Kira, nego i desetine ubojstava Hrvata i Srba koji su se na obima stranama zalagali da smanje "tenzije". Zato se pozivaju za to u Osjeku Ivan Vekić - "Srećko", Vladimir Šeks - "Kolega" ,Zlatko Kramarić - "Tom".

Tko je glasao

Hvala na odgovoru! Ne bih

Hvala na odgovoru! Ne bih željela biti indiskretna, ali - odakle ti sve to tako pouzdano znaš? Kako bih se ja, obična, priprosta građanka, mogla o tome osvjedočiti?

Tko je glasao

Dosadan si Zorane Oštriću

Dobro se sjećam, bilo je ovdje na Pollitici, da si izjavljivao kako si bio žrtva proljeća.

Tko je glasao

Eto, Foma, sad znaš. :)

Sve to on pamti!

Dobro se sjećam, bilo je ovdje na Pollitici, da si izjavljivao kako si bio žrtva proljeća
Hebi ga, ja imam slabo pamćenje, toga se ne sjećam. :( A baš bih bio fora, ej, politička žrtva s 14 godina, pravi Boško Buha! :))

Tko je glasao

Foma F. Većina podataka je je na internetu

Većina podataka je na internetu, međutim nemojte se truditi, i tako za priproste građane struja dolazi iz zida a mljeko iz tetrapaka.

Tko je glasao

Na internetu?!?! Hm, ljudima

Na internetu?!?! Hm, ljudima kojima "struja dolazi iz zida, a mlijeko iz tetrapaka" možda i vjerodostojni podaci i dokazi dolaze "iz interneta"... Meni priprostoj se čini da "internet" podnosi sve, pa bi mi opet trebalo nešto "izvan interneta" da bih se osvjedočila u vjerodostojnost "podataka na internetu"...

Usput, čemu vrijeđanje? Zar sam vam stala na žulj? Oprostite, nije bilo namjerno!

Tko je glasao

foma fomič

Allaha mi neznam što to u mom postu ima uvrijedljivo, izvinjajem se evo iz petinih žila ako sam, ali nisam, pa mi draga foma navedite, molim Vas što Vas je to uvidilo, da odma izvadim.

Tko je glasao

Jedno je, gospodine, kada

Jedno je, gospodine, kada samoga sebe kvalificirate "priprostim", što u ovom kontekstu znači: "postavljam jednostavna, početnička pitanja, zato jer bih željela da mi preciznije definirate pojmove kojima se služite, a što smatram nužnim za razvoj dijaloga"; a drugo je, gospodine, kada vas drugi kvalificira "priprostim" u tom smislu da vama "struja dolazi iz zida, a mlijeko iz tetrapaka".

Bogu hvala, struja na određeni način i dolazi iz zida, a mlijeko na određeni način i dolazi iz tetrapaka, samo to nije dovoljno da bismo spoznali fenomen struje i fenomen mlijeka. Tako isto nije dovoljno konstatirati da su rat proizveli "komunisti, udbaši i kosovci", ako nam ti pojmovi nisu definirani, i ako svatko svakoga može proizvoljno trpati u neku od tih kategorija.

Za kraj, jedna priprosta anegdota: 1991/92. sam hodala ulicom u omiljenoj crvenoj trenirci. Neki trogloditi su mi dobacili: "Kaj ti ne znaš da je komunizam propal! Skidaj to crveno sa sebe!" Priprosto pitanje: mogu li se i ja svrstati u kategoriju "komunisti", obzirom da sam se 1991/92. usudila hodati ulicom u crvenoj trenirci?

Tko je glasao

Prvi saziv- onaj kojeg je

Prvi saziv- onaj kojeg je Šeks raspustio? ili onaj odmah nakon toga?

Da su željeli spriječiti ulazak u EU sumnjam. Prije da su procijenili da Jugosloveni ne bi bili zainteresirani za ulazak, i da se privatizacija i preuzimanja po EU MMF modelu ne bi mogla provesti po tadašnjem sistemu.

Bio sam mali, al se dobro sjećam ra(t)nih stihova: "croatia wants to be one of Europes stars.." koje sam slušao u podrumu..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe

Prema ulozi i položaju Josipa Perkovića u ratu, te prema nedvojbenom sakrivanju Gotovine u Hrvatskoj (dulje od 4 godine) od strane UDBE, vidljivo je da je u Hrvatskoj učinjeno sve kako ova nebi ušla u EU. I prije se znalo da će Njemačka početi lov na počinioce zločina na njenom tlu, a potencijalna suđenja bi razotkrila zločinački karakter jugoslavenskog državnog terora. Kako nema zločina bez zločinaca, mnogima bi u SRH pale glave ( radi se o više tisuća osoba) ! Sasvim je logično da su ti moćni ljudi htjeli osujetiti (što i danas rade) hrvatsku integraciju u EU.

Tko je glasao

to što su određeni udbaši

to što su određeni udbaši mislili da rade nije bitno.. Gotovina je bio nakon rata, pa ne vidim neku direktnu korelaciju

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Republika Srpska je jedini

Republika Srpska je jedini vidljivi produkt rata

a Kosovo?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kosovo!?

Indirektno da, direktno ne.

Tko je glasao

Kosovo

Kosovo je nezeljeno dijete rata. Ono je tek druga razini rata, ( prva je bila "I poslije nas MI") Kao jedini stvaran motiv za rat, kosovsko pitanje bilo je srbijanski politicki imperativ, a njegovo rijesenje dogodilo bi se politickom trgovinom nakon sto se istjeraju siptari a ti krajevi nasele nasim dalmatincima pravoslavne konfesije.
Ova igra svrsenog cina trebala je medjunarodnu zajednicu dovesti u sitiaciju da nakratko zazmiri, pogazi svoja nacela i prizna realno stanje na terenu. Ovome rijesenju su se Srbijanci vruce nadali, te su stoga napali Kosovo i pored ozbiljni i nedvosmislenih upozorenja NATO-a i Amerikanaca.

Tko je glasao

Dakle, ti misliš da bi se

Dakle, ti misliš da bi se Kosovo kad tad dogodilo, uz podršku međunarodne zajednicei NATO, bez obzira na ovaj rat?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa i ja sam..

...sklon tom mišljenju, Kosovo je puno prije početka rata bilo mjesto političkih previranja i crnih naznaka, nije Slobo samo tako Gazimestan odabrao za početak ludila.

Tko je glasao

ovaj...

Moje mišljenje je (da nije bilo rata i da je baba muško i da se zove Duško) da Kosovo nije imalo niti teorijske šanse za takvo što. Jest da su tamo stalno bila previranja (od pobune rudara nadalje), jest da je bilo tlačenja (igrom slučaja sam tamo bio '89 i cijelu 90-u) - ali meni se čini nemoguće da bi se EU i NATO (ponavljam, u slučaju da nije bilo rata) petljali u jedan takav "secesionistički pokušaj" jedne pokrajine.

Tko je glasao

Ja govorim o slučaju..

...da nije bilo rata ali da se dogodio mirni razlaz bivših članica SFRJ-e, premda naravno da su to kibi dabi priče, zato i rekoh da sam sklon tom i takvom mišljenju nisam ga podastrao kao dokaz i proglašenu istinu.

Tko je glasao

@Rebel

Ako imamo jasne motive, te vidljive i evidentne poslijedice, onda to nije kibi-dabi priča, nego tema za ozbiljno promišljanje.
Međutim, postoji jedna većina ljudi netom izašlih iz komunističkog mraka kojima je izjava udbaša Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Vlade Šeksa, Karamarka, Sanadera da je rat bio Domovinska Svetinja, istina, u koju je svetogrđe i posumnjati.
Naši mislioci zaraženi virusom autocenzure, panično se boje avanture sopstvenog razmišljanja, pa im je puno ugodnije preuzeti tuđe laži, nego pokrenuti vlastite vijuge.

Tko je glasao

Režija i scenariji

Da je bilo raznoraznih režisera i scenarista, vjerojatno stoji.

Međutim, netko je i režisere i scenariste dobro iskoristio i napravio po svome: samostalnu RH, u granicama koje nikakvim režiserima, ni domaćim, ni stranim, nisu padale na pamet.
Narodski rečeno: z....ao ih je sve.

I svi se sada trude, pa i ti, omalovažiti to djelo.

Ma da je bila bilo čija režija, briga nas.
Samostalna i neovisna Hrvatska stvorena je nakon 900 godina, na patnju svim režiserima neuspjelog projekta Velike Srbije.

Tko je glasao

@ppetra

Samostalna i neovisna Hrvatska stvorena je nakon 900 godina, na patnju svim režiserima neuspjelog projekta Velike Srbije.
Doslovno baš ništa stvoreno nije, a da već prije toga nije postojalo,
Pokušavalo se stvoriti Veliku Hrvatsku na račun BiH, ali na sreću nije uspelo.

Tko je glasao

Doslovno baš ništa stvoreno

Doslovno baš ništa stvoreno nije, a da već prije toga nije postojalo,
Nekima je najbolje negirati stvarnost koja im nije prihvatljiva.

Tko je glasao

Objasni

Objasni

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I ako bih, nebi vrijedilo.

I ako bih, nebi vrijedilo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci