Tagovi

"Bitka na Neretvi" je naša!

Od sad film kojeg je pogledalo 350 milijuna ljudi, a to je više nego što je vidjelo sve nekadašnje jugoslavenske filmove zajedno, službeno pripada hrvatskoj kinematografiji

Nakon što je Srbija pod svoju vlasničku šapu prigrabila olimpijske medalje Matije Ljubeka, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Franje Mihalića, Vlade Lisjaka, Kreše Ćosića i brojnih drugih hrvatskih sportaša, Hrvatska je barem iz jugoslavenske ostavštine uspjela izvući ono što je njeno i to nakon dugogodišnjih pregovora. Riječ je o najvećem filmskom projektu bivše države „Bitka na Neretvi“ čije je snimanje stajalo oko 4,5 milijuna dolara (iako američki izvori navode brojku od čak 12 milijuna, što je ravno današnjem budžetu od 70 milijuna dolara) koji od sad službeno pripada hrvatskoj kinematografiji. Na tom je spektaklu radilo 80 posto filmskih radnika iz Hrvatske pod okriljem Jadran filma. Pored njih, tu su bili i talijanski, njemački i engleski partneri pa je u to vrijeme Bitka na Neretvi u produkcijskom smislu bila najveći europski film.

Na snimanju je sudjelovao i 10 000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruirana sela, jedna tvrđava, a dva puta je miniran željezni most na Neretvi. Sve je to doprinijelo da se „Bitka na Neretvi“ svrsta u najveće povijesne filmske spektakle po utrošenim sredstvima i broju statista, iza Kubrickova „Spartaka“.

Bulajić, Welles i Picasso

Taj mega projekt vrvi od poznatih umjetnika koji su dali svoj doprinos. Glumili su neki od najpoznatijih svjetskih glumaca poput Orsona Wellesa, Yul Brynnera i Franca Nera dok je režiser bio Veljko Bulajić. Plakat je nacrtao Pablo Picasso. Lik kojeg je tumačio Franco Nero zasnovan je na stvarnom povijesnom liku, talijanskom kapetanu Mariju Rivi koji je nakon kapitulacije Italije prešao na stranu partizana i poginuo boreći se protiv Nijemaca.

Tajna uspjeha filma proizlazi iz metafore sukoba Davida protiv Golijata. Njemački okupator okružio je brojčano inferiorne partizane i pokušao ih dotući do kraja. Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem, partizani, sa Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara, našli su se opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj drugoj strani su čekali neprijatelji. Tito je naredio da se sruši most. Iznenađeni neprijatelj je prebacio svoje snage na drugu stranu predviđajući da će partizani pokušati samoubilački proboj obruča. Ali, tijekom noći partizani su izgradili privremeni most pored srušenog i prebacili se na drugu stranu gdje su se sukobili sa četnicima. No, hrabri i ustrajni uspjeli su obraniti položaj i spasiti do tisuću ranjenika. Zbog toga je bitka iz veljače i ožujka 1943. ostala upamćena i kao Bitka za ranjenike.

Premijera filma kojoj je nazočio Tito te Sophia Loren i Omar Sharif je održana u Sarajevu 1969. Iste je godine nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji strani film. Prije tri godine uvršten je u 10 najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu svih vremena. Da „Bitka na Neretvi“ nije izgubila na zanimljivosti pokazuje i ponovna distribucija u Americi, Japanu i Italiji dok je prikazivanje tog filma na HTV-u prije dvije godine potuklo sve rekorde gledanosti.

Komentari

@celsou Svjetski film mrtvih partizana!

Gledao sam sinoć neki prilog na TV o ovom filmu.
Mislim da je trebalo angažirati Banku za poravnanje u Švicarskoj ili pak u okviru procesa sukcesije odlučiti čiji je film "Bitka na Neretvi"?? Naravno, i platiti strancima koji bi se tim pitanjem bavili!.
Kako se stvari razvijaju još ćemo se bar deset godina baviti pitanjima brakorazvodne parnice u kojima će nasljednice SFRJ svijetu tužakati jedna drugu, ucjenjivati jedna drugu!
Ma trebalo je tog Miloševića uhapsit nakon 8. sjednice, suditi mu i objesiti na prvu banderu, koliko je uspio posvađati narode odnosno bivše republike SFRJ! I sve gospodare rata poslije zajedno s njim! Da se to napravilo, ne bi se Hrvatska sporila sa Slovenijom 20 godina (granica u Piranskom zaljevu, Ljubljanska banka - ulazak u EU...), ne bi se svađali oko dva škoja s BiH, sa Srbijom oko nekih ada i zemljišta oko Dunava itd
"Bitka na Neretvi" je. bitka mrtvih partizana, nije naša, ona je svjetska kao što je umjetnost prije svega - svjetska!
Sada se tek vidi koliko nam je rat 1991.-1995. bio nepotreban i sve nas vratio u - 18 - to stoljeće! A koliko još svađa o nasljedstvu i granicama predstoji???
Rat koji se dogodio i krvavi raspad SFRJ 1991.- 1995. najveća je manipulacija i nesreća za južnoslavenske narode od doseljavanja Slavena na Balkan!

.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@celsou

Stvarno celsou ti ga pretjerano partijski tupiš kao i oni "koji se za ove stvari bore".

Bitka na Neretvi je jugoslavenski film, a ove naše bedastoće je bolje ne komentirati.

Film sniman u doba Jugoslavije s tematikom glorificiranja borbe jugoslavenskih partizana ne može biti ništa drugo nego li Jugoslavenski film.

Ako ništa drugo s ovim događajem smo vidjeli kako su vlade Hrvatske, Bosne i Srbije našle novi način zapošljavanja stranačkih dužnosnika, rođaka i prijatelja na radna mjesta gdje ne trebaju ništa raditi, a koja mi moramo financirati.

Tko je glasao

meni se cini potpuno blesavo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

eh @celsou... koja si ti

eh @celsou... koja si ti gnjida..

ovdje ima stvarno svakakvih kollega, ovih i onih smjerova.. ali ovakvo nesto gadljivo kao sto je tvoja net pojava... jos mi se cini nije prisutno... tesko je i reci kollega.. jer to po nicemu ovdje nisi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ln, Ns t njg džvjl

Ln,

Ns t njg džvjl zblj. m člnc kj s ml tj ssrt, n nb trčl.

Tko je glasao

Skviki - skvikni, a svoje

Skviki - skvikni, a svoje fantazme izliječi u za to predviđenim ustanovama.

Tko je glasao

ajde fuck off, nećeš svoju

ajde fuck off, nećeš svoju opsesivni mržnju prema SDP-u podmetati i u teme koje nemaju nikakve veze sa vladajućim u Saboru i u vladi. Napiši dnevnik i riješi se tih frustracija prema Milanoviću i Liniću, ali nećeš o njima prosipati žuć i na Neretvi.

Tko je glasao

Evo kako su tu vijest

Evo kako su tu vijest komentrirali Srbi na B 92

Ovo je vrhunac hrvatskog licemerja. Pretpostavljam da zele i sve zlatne medealje sa svetskih prvenstava i olimpijada, Nikoli Teslu, ajvar, rakiju... Ovaj film moze biti hrvatski na papiru ali ce gledati srpske glumce svaki put kad ga puste.

Klasicno hrvatsko "ovo mi sve svidja a ovo ne" po pitanju SFRJ.
(SrleBG, 8. mart 2013 16:57)
# Link komentara
Preporučujem (+477)
Ne preporučujem (-77)
----------------------------------

A hrvati bili na strani nemaca u toj bitci...a film hrvatski...a velica partizane...!?
Hrvati u istoriji i u sadasnjosti - zbunjeni.
(Mara, 8. mart 2013 18:05)
# Link komentara
Preporučujem (+416)
Ne preporučujem (-85)
-----------------------------------

Aha.Znaci,po potrebi.Ovamo se ide na Tompsonove koncerte,velica ustastvo sa sve za dom spremni pozdravom,a film je sadaHrvatski?Ne bih rekao,film je Jugoslovenski,i sve sto se tada na tom prostoru i u tom periodu snimalo je Jugoslovensko.
(hmm, 8. mart 2013 17:28)
# Link komentara
Preporučujem (+278)
Ne preporučujem (-43)
---------------------------------
Možda je 80% filmske ekipe bilo iz Hrvatske ali je istina i da je u toj bitki i uopšte u NOB 80% partizana bilo srpske nacionalnosti.
(Serbos, 8. mart 2013 20:02)
-----------------------------------------------

A cekaj kojim jezikm pricaju u filmu? Hoce li da stave HRV prevod kada pricaju Jugosloveni?
(Stavros, 8. mart 2013 19:48)
# Link komentara
Preporučujem (+97)
Ne preporučujem (-19)
---------------------------------------
Hoce li ista ostati za BiH nakon sto svi uzmu ono sto hoce?
Bitka na Neretvi, Bitka na Sutjesci, Bitka na Kozari...
Pa kako nema ni jedna Bitka na Biokovu ili Bitka na Dinari? Otkud sve te velike partizanske bitke u Bosni? Neretva sigurno tece kroz Hrvatsku, kao sto je Medjugorje u Hrvatskoj. ehh...
(nocasjekolubenicapunmjesec, 8. mart 2013 19:10)
# Link komentara
Preporučujem (+61)
Ne preporučujem (-22)
----------------------------------------

razumem njihov potez. nisu u stanju da naprave korektan film,nisu dovoljno talentovani,pa kopaju po proslosti
(mima, 8. mart 2013 19:56)
# Link komentara
Preporučujem (+56)
Ne preporučujem (-38)
----------------------------------
Ajmo ljudi realno, mi smo prisvojili stotinjak ol. medalja bivše nam države (pogledajte spisak osvajača,najmanje pripadaju Srbiji). Neka im je, zato mi imamo Tesnu kožu i Maratonce :)
(Novosadski, 8. mart 2013 21:19)
# Link komentara
Preporučujem (+52)
Ne preporučujem (-20)
---------------------------------------------
Odlicna vest! I sve druge titoisticke tvorevine im treba dati! Zajedno sa titovim grobom! On je bio njjihov a Srbima nikad nece biti bolje dok ne rasciste sa tim...
(Pavle, 8. mart 2013 19:00)
# Link komentara
Preporučujem (+45)
Ne preporučujem (-36)
----------------------------------

moze, ali samo ako ga puste u svim hrvatskim osnovnim skolama.. da djeca nauce nesto.. :)))
(objektivan, 8. mart 2013 19:23)
# Link komentara
Preporučujem (+45)
Ne preporučujem (-10)
----------------------------------

tacno, film je Hrvatski, a dva najveca imena hrvatske kinematografije su Crnogorci, Veljko Bulajic i nedavno preminuli Krsto Papic!! Samo da se zna!!
(Marko - Budva, 8. mart 2013 23:10)
------------------------------------------

Dok u Srbiji rehabilitujemo cetnike i odricemo se NOB, Hrvati vrlo pametno prisvajaju NOB i daju svoju interpretaciju istorije. Jasno je zbog cega to rade jer je antifasizam jedna od najsvetlijih tradicija Evrope, Amerike i Rusije. Tako npr. proturaju tezu da je Hrvatska zemlja sa najvise antifasistickih boraca po glavi stanovnika, naravno ne pominjuci da je 90% tih boraca bilo srpske nacionalnosti cije su potomke proterali 95. godine. Naravno od ustastva se ogradjuju i to prikazuju kao bilo koje druge kvislinge u svetu uz koje nije bila vecina naroda. Madjutim Hrvati imaju pravo da se promovisu kako misle da im najvise koristi, problem je sto Srbi ne isticu svoj antifasizam i stvoricemo utisak u svetu da je ovde zapravo bio samo gradjanski rat a da nas borba protiv fasizma nije interesovala!
(Milos, 8. mart 2013 22:21)

Tko je glasao

IX. dalmatinske NOU divizije

70. obljetnica osnivanja IX. dalmatinske NOU divizije

Na osnovu Naredbe VŠ NOV i POJ krajem prosinca 1942., Štab IV. OZ za Dalmaciju, u oslobođenom Imotskom formirao je 13. veljače 1943.g. IX. dalmatinsku diviziju NOVH-e. Za zapovjednika postavljen je Vicko Krstulović, a za komesara imenovan je Ivica Kukoć. Divizija je imala 2.119 boraca, a već za osam dana imala je oko 3.600 boraca. Početkom ožujka 1943. divizija je imala oko 4.000 boraca. S druge strane do početka veljače 1943.g. Dalmacija je dala oko 12.000 boraca NOVH-e, od toga oko 80% Hrvata. Diviziju su činile 3., 4. i 5. dalmatinske NOU brigade.

Pri formiranju IX. divizije NOVH-e, oko 1/3 boraca nije imalo oružje a većina ih do tada nije prošlo ni jednu zapaženu oružanu akciju. Divizija, čim je formirana, primila je na sebe teške borbene zadatke, a osobito u sastavu Operativne grupe VŠ NOV i POJ, u bitci na Neretvi, gdje su dragovoljci borci s Jadrana (iz toplih krajeva) bili izloženi, osim žestokim i teškim borbenim neprijateljskim djelovanjima, visokim snijegom zavijenim hercegovačkim planinama. Većina dalmatinskih boraca u tim teškim vremenskim okolnostima nisu imali zimsku odjeću. IX. dalmatinska divizija preuzela je prijenos većinu ranjenika i veliki broj oboljelih od tifusa, noseći ih preko Neretve i bespuća planine Prenja. Bez odlaganja nakon tih teških borbenih zadaća, započeli su krvavu bitku protiv četnika na području Nevesinja. Od Imotskog do Nevesinja IX. dalmatinska divizija je izgubila oko 700 boraca. Ponovnim zauzimanjem Nevesinja s bližom okolinom od strane četnika i talijanskih fašista, nije dobro primljeno u VŠ NOV i POJ, što je proizvelo Naredbu o raspuštanju IX. dalmatinske divizije, 14.04.1943.g., pri tome, oko 377 dalmatinskih boraca vratilo se u Dalmaciju da se bore u svojoj sredini. Ostali borci divizije, njih oko 2.000, raspoređeni su u druge jedinice NOVJ dok je oko 1.200 boraca činilo 3. dalmatinsku NOU brigadu sa zapovjednim kadrom, svi iz Crne Gore. Zapovjednik Vicko Krstulović i komesar Ivica Kukoć, nakon rasformiranja IX. dalmatinske divizije stavljeni su na raspolaganju VŠ NOV i POJ.

Poslije kapitulacije fašističke Italije, u Dalmaciji je buknuo općenarodni ustanak, gdje je obnovljen Štab IX. dalmatinske divizije koji su činili partizanski borci iz grupe udarnih bataljuna a ubrzo su je činili borci III. i IV. (Splitske) brigade. IX. dalmatinska divizija NOVH je djelovala po Dalmaciji, Bosni, zapadnoj Hercegovini. Učestvovala je u obrani Maršala Tita u Drvaru 25.05.1944.g., te kasnije u operacijama za oslobođenje Knina, Mostara, Kvarnerskih otoka Istre i sve do Trsta.

Kroz IX. dalmatinsku diviziju NOV prošlo je oko 10.000 boraca, a od toga poginulo je oko 40% boraca.

PREDSJEDNIK
Kešimir Sršen, prof.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

odlućuju ideologije

@celsou
Mnogima koji ne poznaju ondašnje odnose u svijetu malo će značiti to što je bitka za ranjenike konačno dospjela među Hrvatsku kinematografiju. No ne samo Bitka na Neretvi nego i još mnogi naši filmovi značajni za našu kinematografiju leže arhivama Srbije. Kako nisu bili ideološki pogodni za komunističke vlasti jednostavno su skriveni od javnosti. Drugo je što se nastojalo spriječiti da Hrvatska kinematografija dobije zasluženo vodeće mjesto u ondašnjoj Jugoslaviji.

‘Prve živuće fotografije’ u Republici Hrvatskoj, koje li koincidencije, prikazane su 8. listopada 1896. u dvorani Kola, zgradi današnje Akademije dramske umjetnosti, mjestu gdje se, osim za kazališnu umjetnost, hrvatska mladež sustavno školuje za filmske redatelje, snimatelje, montažere i buduće filmske producente i organizatore.
Prvi stalni kinematograf otvoren je 1906. u Zagrebu.
Producentska kuća Croatia proizvela je 1917. prvi igrani film „Brcko u Zagrebu“. Kao i ostali nestao između dva rata.
U WW II Hrvatski slikopis proizvodi dugometražni dok. Film „Straža na Drini“
Ostao je sačuvan Miletićev „Lisinski“.
Da ne nabrajam sve se svodi na jedno. Razne vlasti, režimi, diktati i ideologije „usmjeravali“ su filmsku produkciju. Komunističke vlasti (s punim pravom) započinju s produkcijom partizanskih filmova dokazujući svijetu tko se borio protiv fašizma. Uloženo je mnogo sredstava u propagandu pojedinih filmova, pa tako i Bitke na neretvi.
Jedino se ne slažem s tvojom rečenicom;

Tajna uspjeha filma proizlazi iz metafore sukoba Davida protiv Golijata.

Ne tajna uspjeha je velikom broju stranih zvijezda, o humanoj poruci da se vodila bitka za ranjenike bez obzira na žrtve. Uloženo je mnogo novca u propagandu, o humanosti i genijalnoj odluci Tita da se svijetu prikaže partizanska borba. S punim pravom.

Tko je glasao

boltek

Mogao bih se složiti sa svime osim da je hrvatska kinematografija bila vodeća u Jugoslaviji.

Tko je glasao

u biti da

@celsou
Nisam mislio na razdoblje od 1945 pa do 1990. Pa i danas Srpska produkcija filmova je daleko ispred nas.

Tko je glasao

Danas je srpska

Danas je srpska kinematografija jedna od najboljih u Europi. Dok smo mi godinama robovali Tuđmanovoj dvorskoj kinematografiji, srpska se najvećim dijelom razvijala mimo Miloševićevih kandži. Paradoksalno je su međunarodne sankcije pomogle razvijanju srpske kinematografije jer srpski filmovi nisu imali konkurenciju u kinima.

Evo što jedna filmologinja iz Britanije kaže o srpskom filmu:
"Filmovi snažne vizualne ekspresije, s naglašenom groteskom, crnim humorom, egzaltiranom glumom i karikiranim prikazom društvenih nedaća postaju industrijski standard po kojem se važe tržišna niša „Balkan cinema“:"

Tko je glasao

Mislim da je bosanska

Mislim da je bosanska kinematografija imala čak dramatičniji uspjeh od srpske jer oni proizvode tek jedan ili dva filma godišnje dok srpska kinematografija proizvede 2o-ak filmova na godinu. Međutim, Bosanci gotovo svake godine pokupe neku nagradu.

Evo, "Ničija zemlja", Oscar i prva nagrada za scenarij u Cannesu, "Gori vatra" dobiva drugu nagradu u Locarnu. "Ljeto u zlatnoj dolini ", grand prix Roterdama, "Grbavica" osvojio je berlinskog Zlatnog medvjeda, "Epizoda u životu berača željeza" osvojio je Grand prix, Srebrnog medvjeda i Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca

Tko je glasao

vizualni identitet

...kada bi komšijski ministar kulture njegovao drugačiji vizualni identitet, možda, samo možda, bi mu i bitka na Neretvvi i ona na Sutjescy dobro došle da se ih potrudi zadržati kao svoje. Uz ovaj image teško da pristaju partizanske epopeje...
...

Tko je glasao

Vrhunski film po svim

Vrhunski film po svim aspektima. Recimo kad Stole pocne pjevati u crkvi borbenu pjesmu a Sergej Bondarcuk vice pali a zene nose mokre plahte za hladiti cijevi ili kad sova vice zamnom braco tifusari, preko vode do slobode i skoci u hladnu Neretvu.

Tko je glasao

Megalomanija na djelu...

Ima li informacija - koliko je zaradio?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čuj megalomanija.... riječ je

Čuj megalomanija.... riječ je o važnoj, plemenitoj i dirljivoj priči......

Ne znam koliko je zaradio, ali ako su ga pogledale stotine milijuna ljudi sigurno je film zaradio silne novce.

Tko je glasao

Slažem se...

Megalomanija se odnosila na onih 70 milijuna navodno potrošenih. S obzirom da su angažirana velika glumačka imena, prepostavljam da se računalo na velik komercijalni uspjeh. Stoga me zanimalo koliko je zarađeno, barem do 1990, dok se to još dalo pratiti, budući da su kasnije autorska prava, je li, rasplinuta...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A pa nije bila vazna zarada a

A pa nije bila vazna zarada a ulozena sredstva su daleko visa jer su vise divizija vojske pokrenuto u snimanju filma a snimanje se oduzilo preko godinu i pol dana. Bilo je tu svega i svacega. No Drug je tito dao naredjenje svi u snimanje filma za oslobodjenje. Ratni spektakl i mitomanija uz relativno malo dodirnih tocaka sa stvarnoscu. Za mene bi bio bolji film o sveceniku Stimcu iz Dreznik grada koji u Slunju sluzi polnocku za partizane na kojoj je i Hebrang i njegova buduca zena zidovka, spasava Srbe po Kordunu i na kraju ga u operaciji vajs ubiju nijemci nakon sto zauzmu Slunj.

Tko je glasao

To nije točno

Ratni spektakl i mitomanija uz relativno malo dodirnih tocaka sa stvarnoscu
To nije točno. Prikaz je vjeran povijesnoj stvarnosti onoliko, koliko se od filmskog spektakla maksimalno može očekivati..

Tko je glasao

Sigurno vojnicima JNA koji su

Sigurno vojnicima JNA koji su bili statisti nije ništa plaćeno....

Tko je glasao

Sigurno vojnicima JNA koji su

Sigurno vojnicima JNA koji su bili statisti nije ništa plaćeno....
To je jedna stavka. Druga stavka je recimo gorivo i servis za svu onu vojnu skalameriju i to nije placeno. Onda sva ona tehnika pobacana u rijeku i to nije placeno pa svi ti obroci koje je vojska dobijala i to nije placeno, pa niti pravi most koji je srusen nije placen. I tako dalje i tako blize. Vjerujem da bi racunica bila johohoj preko 70 milijuna dolara. Istina bok nastao je ratni spektakl nevidjenih razmjera za kandidaturu za oskar i za masovno gledanje narocito u Kini. No kao u svemu i u tome smo morali biti veliki i nenadjebivi.

Tko je glasao

Sve u svemu...

najbolje bi bilo da "Bitka na Neretvi" na kraju nije naša nego njihova :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

prozor mora pasti

bigulice,

naš je, jer ga oni neće (u filmu četnici gube),
a slovenicma je ipak malo predaleko

luka

Tko je glasao

gle...

nikom nije palo na pamet da film pripadne onima gdje je srušeni most turistička atrakcija...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Misliš na BiH. Bulajić je

Misliš na BiH. Bulajić je pregovarao s bosanskom producentskom kućom (jedinom koja je preživjela od svih ostalih bivših jugoslavenskih producentskih kuća koja je producirala Neretvu, uz Jadran film) o prenošenju svih prava na Jadran film i ta se bosanska kuća složila. Vidim da su Bosanci ljudi zbog toga.

Tko je glasao

a ovi iz te bosanske kuće...

će dobit nove lijepe aute ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci