Tagovi

"Abrakadabra stručnjaci" u predizbornoj kampanji

Netko je rekao, ako ste užasnuti izborima, bit će i gore. Svi se slažemo da je predizborna kampanja neinventivna, plakati rađeni bez mozga i smisla, isti potrošeni političari...Ali, ima i gore.Naime, političari su nekako navikli na kritiku, navikli su biti pod lupom javnosti.Ali lupa je ono što me brine! Ono što je groznije od političara su mediji kao što je komercijalna Nova TV koja, da bi popunila program, srozava razinu medija do neslućenih dubina.Pa im tako padne na pamet da angažiraju razne „stručnjake“ da komentiraju svaki pokret političara.Prvu večer kampanje gledam komentatoricu ispod čijeg imena stoji“ stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju“u „Dnevniku“ Mirjane Hrge. Zna li netko od vas kako se to postaje? Budući da je neverbalna komunikacija sastavni dio javnog nastupa, koja zajedno sa verbalnom komunikacijom (dakle sadržajem) te glasom i dikcijom čini govorni status osobe, zaključim da je dotična možda stručnjakinja za retoriku.No, pažnju mi privuče potpuno nesuvisli sadržaj onoga što govori- ona pod neverbalnom komunikacijom komentira propagandni materijal stranaka –maramice, plakate i sl !?Dobro, preživjeli smo to, kadli drugu večer ista komentatorica, ista Mirjana Hrga, samo sad s potpisom „stručnjakinja za politički marketing“. Sad me već zaintrigira, jer je očito završila nekoliko fakulteta pa „prosurfam“ internetom i nađem vezu- i Mirjana Hrga i komentatorica zajedno predaju boktepitašto na poslovnoj školi nekadašnjeg HDZ-ovog glasnogovornika Ropuša. Drugi link vodi gospođu na „Hrvatski blok“!
Pitam se : ne bi li komentatori trebali biti
a)vrhunski stručnjaci za pojedina područja i
b) potpuno nepristrani?
Ne zaslužujemo li inteligentniju analitiku predizborne kampanje od nesuvisle analize pokreta? AAAbrakadaaabra, Milanović je ispustio vjetar.Znači li to da je napet? Ili je jeo grah za ručak? Pusićka se počešala po nosu. Laže sto posto! Ili je to ipak znak teškog djetinjstva? Nadam se da komentatorica nosi sa sobom metar koji mjeri koliko se Čačićeve zjenice šire - znak laži i korupcije.Ma dajte molim Vas.Pa jadni i ti političari kad moraju trpjeti ovakva poniženja, jadni mi koji to slušamo, a brine me i moć koji takve emisije imaju u širenju općeg poglupljivanja hrvatskog puka putem medija.
Brine me banalizacija i potpuno dezavuiranje retoričke, marketinške i politološke struke.Brinu me „Abrakadabra stručnjaci“ čije reference, znanje i naobrazbu nitko ne provjerava. A uz treće zanimanje „komunikologinja“ , nitko ne bi rekao da se iza svega krije dugogodišnja vrtićka pedagoginja.O, Bože.

Komentari

Praćenje predizborne

Praćenje predizborne kampanje podrazumijeva ne samo posredovanje osnovnih informacija već i njihovu obradu. Negdje za sumraka Tuđmanova vremena je zamijećeno iskazivanje nezadovoljstva jednog od čelnika HDZ-a (da li Hebrang?) prema HTV-u što je išlo dotle da se tvrdilo kako HTV treba posredovati informaciju bez ikakvog komentara.

To naravno nije dobro. Uz nužnu dozu objektivnosti, potrebno je da novinari i komentiraju pri čemu zbog vjerodostojnosti emisije trebaju koristiti i usluge stručnjaka raznih profila. Politički analitičari su više nego potrebni, baš kao i psiholozi ili komunikolozi. Sve te profesije nisu sporne kao takve ali je presudno koga sve novinari "uzdižu" na razinu eksperta.

Vrte se tu razna imena, manje ili više poznata. Pravih stručnjaka je malo a potražnja je veća. Zato neke TV kuće se moraju osloniti i na manje dobre pri čemu poznatiji ne mora značiti i bolji.

I samome mi je teško ponekad slušati analize tipa "ako ovi privuku više birača, mogli bi osvojiti više mandata od onih ". A takvih dubokoumnih komentara ima. Svako može analizirati ali malo njih će uvijek stajati iza svojih analiza (volim istaći Gjenera koji je malo hvalio strogo personaliziranu kampanju, pa onda koncept tima da bi se, za sada, vratio liderskom modelu).

Po meni, analitičari bi morali i zaključivati (prognozirati), te zaključak argumentirati svojom analizom. Rejting svakog analitičara bi se tad lako mogao odrediti.

Bez toga, svi mogu biti stručnjaci a praćenje predizbornih kampanja će ostati većinom večernje ili popodnevno ćaskanje u studijima raznih televizija i radija, ništa kvalitetnije nego mi činimo ovdje (ponekad smo mi puno bolji - kad nas krene :)).

A mi ni nakon ovih zbora nećemo znati koji analitičari to jesu a koji nisu.

B-52

Tko je glasao

Evo kako to izgleda kad Hrga

Evo kako to izgleda kad Hrga osmišljava emisije.

Kome je stalo do mentalne higijene, neće kliknuti "Play". Emisija traje sat vremena.

You have been warned.

Opinioiuris

Tko je glasao

Kaj su s novetv omogućili

Kaj su s novetv omogućili embedanje videa?

Tko je glasao

Ne, ali ima onih koji znaju

Ne, ali ima onih koji znaju i toj škrtosti doskočiti. ;-)

Opinioiuris

Tko je glasao

Ovdje nije ni potreban neka

Ovdje nije ni potreban neka stručnost. Dovoljno je samo samouvjeren nastup pred kamerama i piča koja teče, ne zastajkuje. Oni točno znaju u kom smjeru treba ići i na koga ciljau. Ti sigurno ne spadaš u tu skupino. Njihova publika, kojoj se obraćaju je ona koja je napeto pratila razvoj događaja u aferici Pokos-Radeljak. Koju je pomeuta gđa Hrga postavila za centralnu temu dnevnika. Gledanost je skočila za nekih 30-ak %, ako se dobro sjećam.
Tako će ta publika ozbiljno prihvatiti ove nama neupućenima, nejasne komentare.

Tko je glasao

Meni je suvisla Hrga od

Meni je suvisla Hrga od Kasapovicke. Kasapovicka cisto za primjer, rado previdja vrlo oziljne elemente politickog procesa, a niti njezine kolege sa FPZGa nisu puno bolje. Sjecam se jedino Zakoseka da je bio na nivou. OK, prica se jos par likova da su tu negdje, samo sto nikog od navedenih nema u medijima. Ali zato Kasapovicka, Siber i ini kupe sav prostor. Hmh, mozda zato sto su podobni?

Sta bilo da bilo, ne bih se bas previse uzrujavao po pitanju Hrge, s obzirom da Hrga ipak ne urusava cijelu sliku.

Tko je glasao

Mislim da je namjera Mirjane

Mislim da je namjera Mirjane Hrge bila dobra, ali da je ipak i taj dio trebala prepustiti prof. Tomiću jer on je doista odličan stručnjak kada je riječ o političkom marketingu. Neverbalna komunikacija itekako je značajna u javnim nastupima, pa se pokušalo secirati svakog gosta. Malo nespretno, posebno u dijelu kada je Sandi Blagonić izrekao direktnu uvredu HSU, izrekavši da su oni "stranka parazita". Ne mislim uopće da je to loše, dapače trebalo bi toga više, jer oni su ipak glasnogovornici svojih stranaka i moraju biti spremni na sve.

Tko je glasao

...Malo nespretno, posebno u

...Malo nespretno, posebno u dijelu kada je Sandi Blagonić izrekao direktnu uvredu HSU, izrekavši da su oni "stranka parazita". Ne mislim uopće da je to loše, dapače trebalo bi toga više, jer oni su ipak glasnogovornici svojih stranaka i moraju biti spremni na sve.

Daj molim te objasni što to uopće nije loše i na što to "oni" trebaju biti spremni? ....

Tko je glasao

Nije loše da se rade ovakve

Nije loše da se rade ovakve emisije gdje će se malo analizirati i emotivna inteligencija predstavnika političkih stranaka.
A što se tiče Sandija, njemu bi zabranila da se nakon ovakve direktne uvrede HSU uopće više pojavljuje u emisiji.

Tko je glasao

Prihvaćamo svaku vrstu

Prihvaćamo svaku vrstu analiza pa ma kakve bile, no vrijeđanje je nešto što nismo spremni prihvatiti kao javnu komunikaciju, pa ma koliko se nekom to ne sviđalo.
A Sandi........ uf uf uf

Tko je glasao

Da.Blagonić je bio

Da.Blagonić je bio prilično neoprezan.Jednostavno je umjesto "parazitska" trebao reći "interesna" stranka, i sve bi prošlo nezamijećeno.Prokleto da je bogatstvo jezika.

Tko je glasao

...Jednostavno je umjesto

...Jednostavno je umjesto "parazitska" trebao reći "interesna" stranka, i sve bi prošlo nezamijećeno.Prokleto da je bogatstvo jezika.
Jel to tebi onda sinonim ??????
Možda si onda po toj logici i ti parazit ako recimo odeš u banku tražiti svoju lovu......

Tko je glasao

Ne,naprotiv.Evo objasnit ću

Ne,naprotiv.Evo objasnit ću ti(iako ti je Opiniourus savršeno objasnio cijelu filozofiju tvoje stranke ja ću samo malo dopuniti),dakle,HSU jest interesna stranka(ne znam samo čemu se buniš kad je to fakat),ali mladež HSU-a je parazitska.Mislim da ti ne trebam navoditi razloge.Sapienti sat.

Tko je glasao

@garp, jel ti to imaš

@garp, jel ti to imaš problema sa elementarnom logikom???

Tko je glasao

Mislim, kako možeš

Mislim, kako možeš postaviti takvo pitanje kad imate MLADEŽ HSU-a?O kakvoj božjoj logici ti meni pričaš?Jedino možemo pričati o "mladim parazitima" koji se ukrcavaju u zadnji vlak konformizma i beskičmenjaštva,a još ih "križa" ne bole.

Tko je glasao

A onaj Sandi..... za što je

A onaj Sandi..... za što je on ono stručnjak, osim za vrijeđanje?

Tko je glasao

Sandi je etnolog. A to što

Sandi je etnolog.

A to što je njegovu izjavu da HSU "parazitira na državnom proračunu" prvi čovjek penzića proglasio vrijeđanjem pokazuje kako kadrovi formirani u nekim drugim vremenima nažalost ipak ne razumiju da sloboda govora ponekad i uznemiruje.

Sandija inače jako voli ekipa u Hrvatskom bloku.

Opinioiuris

Tko je glasao

Slažem se. Umirovljenici su

Slažem se. Umirovljenici su kao stranka sami izabrali ulazak u prostor političke borbe i ne vidim zašto bi se njih posebno štedjelo - ako perje leti oko Sanadera i Milanovića, zašto bi Jordan bio sveta krava?! Ili neka se nauče na slobodu govora ili neka se maknu iz politike.

Tko je glasao

.....zašto bi Jordan bio

.....zašto bi Jordan bio sveta krava?! Ili neka se nauče na slobodu govora ili neka se maknu iz politike

I ne tražimo nikakvu poštedu, već apeliramo da se sloboda govora ne pretvori u vrijeđanje (Sandi).... i to je jedini razlog zašt sam reagirao. ... Sve ostalo izrečeno je u okviru predizborne retorike,.. dakle OK.

Tko je glasao

već apeliramo da se sloboda

već apeliramo da se sloboda govora ne pretvori u vrijeđanje (Sandi)

Nije prvi put da ovo pišem na ovom siteu, ali nema veze: apel je promašen utoliko što su (čak i kad bismo prihvatili da se radi o vrijeđanju) izjave koje vrijeđaju sastavni dio slobode govora prema praksi Europskog suda za ljudska prava.

Europski je sud tada ponovio temeljna načela slobode medija i istaknuo da se sloboda izražavanja ne odnosi samo na informacije i ideje koje se blagonaklono primaju ili se smatraju neuvredljivima ili nevažnima već i na one koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju.
Izvor

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

A to što je njegovu izjavu

A to što je njegovu izjavu da HSU "parazitira na državnom proračunu" prvi čovjek penzića proglasio vrijeđanjem pokazuje kako kadrovi formirani u nekim drugim vremenima nažalost ipak ne razumiju da sloboda govora ponekad i uznemiruje.

Hajde obajsni onda meni što to ja to ne razumijem u definiciji slobode govora???..... ili ti misliš da je sloboda tek u anarhiji, neodgovornosti, neodmjerenosti..... vrijeđanju....

Tko je glasao

Objasnit ću ovako: ako je

Objasnit ću ovako: ako je dozvoljeno reći npr. da HDZ parazitira na nacionalizmu i predrasudama, zašto ne bi bilo dozvoljeno reći da HSU parazitira na državnom proračunu?

Parazitiranje je radnja kroz koju obično manji organizam preživljava od koristi koju crpi iz obično većeg, koji je time oštećen. Milton Friedman je recimo određene kategorije nezaposlenih siromašnih zvao socijalnim parazitima, a slično se često govori i za primatelje socijalne pomoći u državama liberalnog kapitalizma. Argument se temelji na pretpostavi da su oni koji se oslanjaju na javni sektor za preživljavanje teret ostatku društva jer ih se financira iz poreza i da bi ih se umjesto toga trebalo poticati da nađu načine privređivanja. Glavna platforma HSU nije olakšanje položaja umirovljenika osposobljavanjem da privređuju ili pridonose privređivanju nego isključivo crpljenjem sredstava iz proračuna.

Zaslužuju li oni ta sredstva ne utječe na činjenicu da preživljavaju zahvaljujući isključivo njima. Ima li gljiva pravo parazitirati na drveću ne utječe na činjenicu da je njeno preživljavanje potpuno ovisno o parazitiranju na tom drvetu.

Sloboda govora ne uključuje samo ono što želimo čuti.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Citiram: "Glavna platforma

Citiram: "Glavna platforma HSU nije olakšanje položaja umirovljenika osposobljavanjem da privređuju ili pridonose privređivanju nego isključivo crpljenjem sredstava iz proračuna".

Uvijek sam mislio da pojam "umirovljenje" opisuje povlačenje, izlazak iz svijeta rada i privređivanja i egzistenciju utemeljenu na radnom doprinosu ostvarenom za vrijeme radnog vijeka. Sada doznajem da se umirovljenike može zvati parazizima jer ne privređuju. Tko je tu lud?

Tko je glasao

Ne razmijem. Zbog cega bi

Ne razmijem. Zbog cega bi potrazivanje penzionera koji su ulagali u mirovinski fond bilo parazitiranje? Ili sam neki dio programa propustio?

Tko je glasao

@opinioiuris, lijepa

@opinioiuris, lijepa retorička figura koja se može bez ikakvih zamjerki uporabiti kao sučeljavanje mišljenja,..... čak se i slažem u dijelu formulacije, no krucijalno je pitanje: Tko j etu uopće parazit? Oni koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski fond kojeg danas nema,... ispario,.... oteli paraziti, no tko su paraziti u onom vremenu kada su opustošeni mirovinski fondovi.....
... sa druge pak strane sustav koji kod nas funkcionira na generacijskoj solidarnosti ti daje za pravo kazati kako su svi korisnici proračuna na neki način paraziti, no imaš li itko i moralno pravo čovjeka nazvati parazitom nakon 40 godina radnog staža i sa mirovinom od koje ne može preživjeti duže od 15 dana,... a on jedino što traži je ZASLUŽEN život dostojan čovjeka,... i tu završava svaka priča.
Argument se temelji na pretpostavi da su oni koji se oslanjaju na javni sektor za preživljavanje teret ostatku društva jer ih se financira iz poreza i da bi ih se umjesto toga trebalo poticati da nađu načine privređivanja. Glavna platforma HSU nije olakšanje položaja umirovljenika osposobljavanjem da privređuju ili pridonose privređivanju nego isključivo crpljenjem sredstava iz proračuna.
HSU se bori z aupravo suprotno od ovog što navodiš, a to znači da ništa nisi (svakako ne dovoljno) pročitao iz programa HSU-a. Pa HSU kaže da dio umirovljenika treba vratiti u aktivno privređivanje, te uz novi projekt gospodarskog razvoja na razini države (potreban koncenzus) koji bi se radio na period 8 - 12 godina dovesti omjer uposleni : umirovljenici 2,5 ili 3 :1. HSU ima za ta riješenja prijedloge koi su radili, stručnjaci iz gospodarastva koji su sve ovo u čemu uživamo i stvorili tijekom prethodnih desetljeća, no evo čak nas i u ovo vrijeme neki mediji uporno izbjegavaju gdje god mogu, osim naravno ako je riječ o mirovinama. Time jasno šalju poruku javnosti da HSU i nema ništa drugo u svom prgramu osim mirovina i problema umirovljenika, no budemo vas ugodno iznenadili.
Ako ne do 25. onda sigurno poslije 25.

Tko je glasao

"no budemo vas ugodno

"no budemo vas ugodno iznenadili."

Čitam u Jutarnjem listu da bi HSU zabranio pobačaj. Jesi l' mislio na takva iznenađenja?

grgo

grgo

Tko je glasao

@grgo, Pogrešno, jr se

@grgo, Pogrešno, jr se "zabrana" - ne odobravanje o kojoj mi govorimo odnosi samo na medicinski - zdravstveno opravdane slučajeve.

Tko je glasao

Od kada to medicina ili bilo

Od kada to medicina ili bilo tko drugi mogu umjesto žene odlučiti da li je dijete željeno ili nije? Isto tako, ima slučajeva gdje bi medicina savjetovala prekid trudnoće, ali će se žena tomu protiviti jer je njezino dijete željeno ma kakve poteškoće imalo nakon rođenja (primjerice Down sindrom).

Da ne ulazimo dalje u diskusiju o pobačaju, HSU svakako nije parazitska stranka, ali bi zbog ovog svog stava mogla postati vrijednosno nepoželjna stranka (barem onom liberalnom dijelu birača i političkih opcija).

grgo

grgo

Tko je glasao

@grgo, opet ti ne kužiš

@grgo, opet ti ne kužiš ili me malo p....
Dakle može i ovako: HSU se u načelu ne protivi pravu žene na pobačaj. Da nas neki mediji bar ponekada odnosno malo češće pozovu u svoje emisije, možda bi i dobili priliku obrazložiti neke forulacije koje nam se uporno lijepe, a potpuno su ili djelomično pogrešne.

Tko je glasao

Prihvaćam kritiku da nisam

Prihvaćam kritiku da nisam upoznat s programom HSU i ispričavam se na neutemeljenoj pretpostavci.

Tko j etu uopće parazit? Oni koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski fond kojeg danas nema,... ispario,....
....
no imaš li itko i moralno pravo čovjeka nazvati parazitom nakon 40 godina radnog staža...

Ali ako me sjećanje dobro služi Sandi nije rekao da su penzioneri paraziti nego da stranka HSU parazitira na proračunu. Pozivanje na doprinos umirovljenika u mirovinske fondove cijeli život je dakle irelevantno jer nisu prozvani oni nego stranka, a to nije isto.

Usput, ne bi htio da se moj komentar gore protumači kao da ja potpisujem Blagonićevu izjavu.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ispriku naravno prihvačam,

Ispriku naravno prihvačam, ali nije vragu da si sve ovo prethodno (o Sandiju) pisao po sječanju o onom što jest ili nije kazao....????
OK, evo pronašao sam nešto pa vidi kako je to izgledalo u obradi objavljenoj na youtube.

E sad ti kaži meni jel ovo kako je video obrađen možda vrijeđanje Sandija ili tek pravo na slobodu govora?
Tko je glasao

Zašto "ili" - to može biti

Zašto "ili" - to može biti i jedno i drugo u isto vrijeme. Već sam napisao da su uvredljive izjave uključene u slobodu govora, vrtimo se u krug.

Ovo je moj zadnji upis na temu Blagonić v. Penzić, mislim da se tom minornom "incidentu" pridaje previše pažnje.

Opinioiuris

Tko je glasao

stranka HSU parazitira na

stranka HSU parazitira na proračunu

Fakat te ne razumijem. Sto bi to trebalo znaciti?

Tko je glasao

Pojma nemam, pitaj tog

Pojma nemam, pitaj tog Sandija ako te toliko interesira. Google kaže da mu se možeš obratiti na sandi.blagonic@inet.hr.

Opinioiuris

Tko je glasao

Argument se temelji na

Argument se temelji na pretpostavi da su oni koji se oslanjaju na javni sektor za preživljavanje teret ostatku društva jer ih se financira iz poreza i da bi ih se umjesto toga trebalo poticati da nađu načine privređivanja.

Znaci, to ipak nije argument? OK.

Tko je glasao

Ako je covjek sklon javnom

Ako je covjek sklon javnom nastupanju, dobro je da poboljsa komunikacijske vjestine.

Tko je glasao

Ne sjećam se gdje i kojim

Ne sjećam se gdje i kojim povodom ali mora biti ovdje , na pollitici napisao sam da novinari u medijima imaju "žute knjige" u kojima su preporučeni i "provjereni" komentatori za pojedina područja ili teme.
Nisam se stigao baviti kamo odnosno kuda sve vode linkovi , zato hvala na ovoj informaciji.
A što se vrtića tiće, ja ih razumijem, za pedagogiju nemaju vremena.
Moraju hitno napraviti antikorupcijske planove. Pa moramo konačno saznati tko ima skupe satove a ne zna odakle mu.

Tko je glasao

Molim lijepo, ništa protiv

Molim lijepo, ništa protiv teta u vrtićima. One su jako bitne, pogotovo danas kada su u prvoj liniji u borbi protiv korupcije.

Tko je glasao

Dobar post.Odgovore ćeš

Dobar post.Odgovore ćeš naći na postu niže.Generalni odgovor je kvaka 22.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci