Tagovi

Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović

Dvije su godine njezina mandata sasvim dovoljne za ocijeniti što smo dobili, a što izgubili izborom Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu države. Puno se toga zbivalo ne samo na našoj, već i na međunarodnoj političkoj sceni pa su glavni akteri imali pregršt prilika za pokazati nam što znaju i umiju. Dakako, i ono što ne znaju, odnosno nisu u stanju napraviti.

Kad se pojavila kao kandidatkinja za formalno najvišu funkciju u zemlji, mnogi smo pozdravili to što bi Hrvatska prvi put, ako ju građani izaberu, mogla dobiti ženu na čelu države. I to što je pored fakulteta obrazovana na diplomatskoj akademiji, kao i njezinu dugogodišnju službu u ministarstvu vanjskih poslova, ambasadorskoj funkciji u SAD-u i upravi NATO saveza. Kampanjom je posvjedočila kako i sama igra upravo na tu kartu, odnosno da je njen životopis najveće jamstvo za to da bi funkciju predsjednice države mogla obnašati i bolje od svog protukandidata. No ono što se činilo kao njezina najveća prednost, kako to često biva, pretvorilo se u ove dvije godine u isto toliko veliki fijasko.

Tome kakve su njezine stvarne veze u međunarodnoj zajednici imali smo priliku svjedočiti tijekom posljednjeg u nizu od čak šest putovanja u SAD kad se pokazalo da je poput tisuća turista koji mjesečno obilaze glavni grad SAD-a ostala s vanjske strane ograde Bijele kuće, pred čvrsto zatvorenim vratima jer ju nije želio primiti itko iole važan u novoj američkoj administraciji. Nije to preveliko čudo ako znamo s kolikim je žarom navijala za Trumpovu protukandidatkinju i što je sve izjavljivala u njemu. Ako politika i ne pamti dugo, američka diplomacija neće zaboraviti tko se kako odnosio prema izborima za predsjednika njihove zemlje.

Dok su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko vodili svoje bitke, Grabar Kitarović je još mogla svojom mlitavošću djelovati kao nekakav faktor stabilnosti. Ljudi u velikoj gužvi podsvjesno traže mirnije niše zbog čega je predsjednica usprkos povremenim otvorenim svrstavanjima na stranu rigidne desnice stjecati simpatije dijela građana. No čim je smirivanjem rata između dvije najveće političke stranke istjerana na brisani prostor, od nje se očekivala suvisla politika s njezinim autorskim pečatom. Nažalost po nju, pokazalo se da ju nema, a nije se iskazala ni taktom, odnosno političkim manirima koje mora imati svaki državnik. Drugačije rečeno, nije se pokazala državnicom, već prečesto jalnom osobom sklonom svađi, i to još s javnošću koja je u demokratskim sustavima poslodavac svim pripadnicima političke kaste. Uz dokazane veze s pojedinim kontroverznim poduzetnicima i toleriranje najcrnjih oblika ustaštva i fašizma, odbila je od sebe gotovo sve koji nisu ostrašćeni nacionalnim zanosom i misle vlastitom glavom. Zato nije ni čudo da je postala povijesno najnepopularnija predsjednica države, a stvar je još pogoršala uzaludnim pokušajima da silom popravi dojam nesnalaženja i nesposobnosti da odgovori imalo ozbiljnijim izazovima funkcije koju obavlja.

Osim tzv. dvorskih novinara koji po zadatku moraju nalaziti opravdanja za svaki njezin politički potez, pri čemu nerjetko gaze sva pravila novinarske profesije, malo tko će danas o njoj pisati kao o sposobnoj političarki i državnici. Postala je predmetom općeg ismijavanja, da ne kažemo sprdnje, a najčešći je komentar svake njezine međunarodne aktivnosti "Kolinda opet sramoti Hrvatsku". Čak i kad uzmemo u obzir da ju mnogi ne vole zato što dolazi iz HDZ-a, previše se toga iz lavine kritika ukorijenilo u javnom mijenju da ne bi na njezin politički lik i djelo ostavilo trag, odnosno dalo mu trajni pečat.

U tom je smislu teško očekivati da bi mogla ponoviti mandat, čak i ako za protukandidate ne bude imala puno sposobnije od sebe. Toliko je, naime, srozala standarde da se danas čini kako bi ne samo Josipović koji je prema njoj bio "gospodin predsjednik" bolje obavljao tu dužnost, nego da se čak ni Ivan Sinčić više ne čini lošijim izborom od nje. Kakav god da je bio, nakon svega što je Grabar Kitarović do sada pokazala obnašajući predsjedničku dužnost, ne čini se uopće da bi lepršavi čelnik Živog zida više griješio od nje, "političarke s dugogodišnjim stažom i međunarodnom reputacijom". Ovime je, uvjereni smo, sve rečeno i najsažetije ocijenjena kvaliteta rada prve predsjednice u Hrvata. Sapient sat!

Komentari

Da predsjednica

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Brzo sm Pucko, brzo, kontrira ti, brzo ga u

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Predsjednica- najbolje što se Hrvatima dogodilo od doba dr.F.T.

Tko je glasao

Ovo je dnevnik o predsjednici

Ovo je dnevnik o predsjednici Grabar Kitarović i njezinom putu u SAD pa je teško off topic tu razglabati o Plenkoviću i HRT-u.

B-52

Tko je glasao

Tako je Pucko, sve u

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

sm Pucka za direktorčića svemirčića

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci