Tagovi

Put u Evropu na krilima fašizma

Ponovo se na mjestu konačnog skončavanja kvislinške tvorevine i fašističkog zločina, tzv. NDH, na Bleiburškom polju, u organizaciji osuđenog ubojice i čovjeka kojemu se upravo sudi radi protupravnog lišavanja slobode i nasilja, samozvanog tajnika tzv. PBV-a, Bože Vukušića, okupilo živopisno društvo na komemoraciji hrvatskoj inačici fašizma i najmonstruoznijem režimu ikad.

I sve to uz izdašno financiranje i visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, parlamenta države koja se diči svojim antifašizmom i hvali kako je antifašizam ugrađen i u izvorišne osnove Ustava RH.

Pa taj isti Hrvatski sabor, ni na kakvu komemoraciju, već ordinarni ustaški dernek na Bleiburškom polju šalje svoje izaslanstvo, ove godine na čelu s Andrijom Hebrangom, a Vlada ne zaostaje pa i ona šalje svoje izaslanstvo na čelu s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.

Prvo, na Bleiburškom polju, kako rekoh, nisu pale nikakve žrtve, a najmanje nevine, već su se tamo jugoslavenskim partizanima, značajnoj komponenti antifašističke koalicije, konačno predali odmetnuti ostaci poraženih kvinsliških vojski s područja Jugoslavije, osim Kozaka i Čerkeza koji su se predali Crvenoj armiji.

Drugo, te odmetnute vojske jesu imale namjeru predati se Britancima, ali oni tu predaju, poštujući odredbe „Akta o bezuvjetnoj kapitulaciji“, nisu prihvatili, već su im jasno i glasno dali do znanja da su rat izgubili od partizana i da se temeljem spomenutog Akta, hijerarhijski najstarijeg dokumenta toga doba, partizanima moraju i predati.

Zanimljivo je i to kako ordinarna laž koju je lansirala ustaška emigracija poprima konture istine, pa je danas neupitno da su na Bleiburškom polju „Englezi razoružali cvijet hrvatstva i predali ga na milost i nemilost šumskim banditima“, iako to nije istina, jednako tako“bleiburška tragedija“ postaje bleiburška tragedija, a „križni put“ se transformira u Križni put. Licitiranjem broj „nevinih hrvatskih žrtava“ doseže 600.000, a danas se govori o „stotinama tisuća pogubljenih Hrvata“ s naglaskom na civile s posebnim naglaskom na starce žene i djecu, koje su naravno pobili „četnici preobučeni u partizane“.

Sve daleko od činjenica i (pre)daleko od istine!

Postavlja se pitanje što na takvom mjestu imaju uopće raditi predstavnici službenih hrvatskih vlasti?

Može li itko zamisliti da njemčke vlasti organiziraju svakog 7. Svibnja u Reimsu, na mjestu, potpisivanja kapitulacije OS Trećeg Reicha, komemoraciju pripadnicima Wehrmachta radi počinjenih zločina osuđenim na smrt i strijeljanim, onima koje su pobili pripadnici savezničkih vojski ili pokreta otpora u procesu kažnjavanja zločinaca izvan pravnog sustava ili onima pomrlim u zarobljeničkim logorima?

I još da ih proglase „nevinim njemačkim žrtvama“, koje su pale „samo zato što su Nijemci“?

Upravo to nezamislivo svke godine rade hrvatske vlasti financiranjem i prisustvom svojih delegacija na „komemoracijama“ na Bleiburškom polju.

Da se ne radi ni o kakvim komemoracijama već slavljenju tzv. NDH i nasrtajima na antifašizam najzornije pokazuju upravo istupi tih nesretnika na čelu „visokih izaslanstava“, koji se ne libe iznositi i najordinarnije laži o „stotinama tisuća nevinih žrtava“, paz' sad' ne antifašizma, već komunizma, o „bleiburškoj tragediji hrvatskog naroda“ sugerirajući tako da je slom fašizma zapravo tragedija hrvatskog naroda.

Pitam se znaju li izaslanik Sabora Andrija Hebrang i Vlade Tomislav Karamarko kome su položili vijence i kome odali počast kao žrtvama Križnog puta kod spomenika i grobnice na groblju Dobrava kod Maribora u Sloveniji?

Kladim se da nemaju pojma, njih to i ne zanima, oni su tu da se obračunaju s antifašizmom, a onda je svejedno kome i gdje se polažu vijenci i kome i gdje se „komemorira“.

http://pollitika.com/abolicija-zlocinaca-obracun-s-antifasizmom

Andrija Hebrang u svojem poznatom stilu obračunavanja s komunistima, a utvari s antifšizmom, izjednačit će „ zločine komunizma i fašizma“, naglašavajući da je "komunizam postao gori od fašizmaa time i najveće svjetsko zlo, jer se pretvorio u sustav ubijanja onih koji misle drugačije", neovisno o tome što se neprijateljem fašizma postajalo činom rođenja, neprijateljem komunističkih vlasti slobodnom voljom.

Pa i samog Andriju Hebranga su komunisti „proganjali“ sve dok nije stekao status redovnog sveučilišnog profesora. Sapienti sat!

Okomio se on u svojem pokušaju obračuna s antifšizmom i na simbol antifašističke borbe, Josipa Broza Tita, jer eto, „oni“ imaju dokaze da je „Tito osobno naredio smaknuća Hrvata“, zalažući se i za ukidanje imena Trgu maršala Tita u Zagrebu ali i svih trgova i ulica koje bilo gdje nose njegovo ime.

Ako je A. Hebrang u pravu, onda mijenjajmo ustav RH i proglasimo RH pravnom sljednicom tzv. NDH i takvi ušećimo u Evropu.

http://pollitika.com/pa-promijenimo-konacno-taj-ustav

Tomislav Karamarko je napao one koji „negiraju zločine nakon 2. Svjetskog rata“ proglašavajući „istrage o zločinima na Bleiburgu“ prvoklasnim prioritetom, nesuvislo i neznalački glagoljajući o tome kako se moraju pronaći krivci, kako počnitelji, tako i nalogodavci.

Svakom pametnom je jasno da se kroz sve te istrage ustvari provodi povijesni revizionizam.

http://pollitika.com/povijesni-revizionizam-a-ne-istrazivanje-zlocina

A da nema pojma o čemu „komemorira“ govori i činjenica, da nikoga ne bi mogao izvesti na sud, jer ako se radi o poratnim zločinima, onda su sva ta (ne)djela pala u zastaru.

http://pollitika.com/karamarkov-pogodak-quotu-nistaquot

O da, a onda je „komemorirao“ o DR i kako treba afirmirati vrijednosti iz Domovinskog rata te one vrijednosti koje je zagovarao Franjo Tuđman.

A stanje u kojem se danas nalaze hrvatsko društvo i država najzornije govori o dosezima tuđmanizma.

Pitam se bi li bilo prepretenciozno tražiti od vrlog nam ministra da istraži zločine iz malo bliže prošlosti, jer nije u Osijeku ubijao samo Glavaš, niti u Vukovaru samo Merčep, najmasovnjih zločina, onih na Baniji i u Sisku, nije se niti dotakao ...

Ne kani to valjda prepustiti nekome da se poslije 50 godina pozabavi time?

Naravno da su i ove godine svoj obol „komemoraciji“ a ustvari plaču za tzv. NDH dali i predstavnici crkve održavajući programatske govore umjesto propovijedi.

Po običaju ni ove godine nije nedostajalo ustaških uniformi, zastava znakovlja i druge simbolike, ali to vrle izaslanike nije zasmetalo.

Ipak imam dojam da se broj „komemoratora“ osipa i da ih je ove godine ipak bilo manje nego prošle.

Komentari

Ustase su problem Bleiburga a ne nevine zrtve

Zalosno je kad "novo-ustase" koriste

nevine zrtve

za promociju nacionalizma, fasizma, novo-ustastva kao i negiranje povijesnih zlocina koje su staro-ustase napravili..

naprosto je sramotna beskrupuloznost koristenja mrtvih u samopromociju.. a citavo vrijeme lazuci kako su tamo zbog pijeteta prema nevinima..

pa tko normalan moze tako glupu foru popusiti kao istinitu? ustase ne pokazuju sucut. dapace, mislim kako pljuju po mrtvima svojim ponasanjem na bleiburgu.

sucut, ne bih nikad rekla da su ustase i dan danas sa svim znakovljem na bleiburgu radi sucuti, cisti marketing vlastite ideologija temeljen na lesevima nevinih, kolateralnih zrtava. zrtava medu koje su se staro-ustase umjesale, civilno obuceni, ne bi li se skrili u masi bas tih nevinih. toliko o "brigi" staro-ustasa, prema stradalom narodu koji je bjezao pred baukom komunizma.

marketin na lesevima.. toliko o sucuti "novo-ustasa"

staroustase - novoustase
briga - sucut

pa tko u to jos vjeruje?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Feniks

Prvo, na Bleiburškom polju, kako rekoh, nisu pale nikakve žrtve, a najmanje nevine, već su se tamo jugoslavenskim partizanima, značajnoj komponenti antifašističke koalicije, konačno predali odmetnuti ostaci poraženih kvinsliških vojski s područja Jugoslavije, osim Kozaka i Čerkeza koji su se predali Crvenoj armiji.

Ptico tebi zbilja nisu sve ovce na broju. Šta se pjeniš jer cijela Europa zna i govori da je na Bleiburgu bilo zločina.

a najmanje nevine,

Znači ipak i ti priznaješ da je bilo žrtava ali onih koji nisu nevini, za svakog pogubljenog čak i Ustaškog vojnika bez obzira kakvo zlo je do tada učinio, objasni mi po kojem su to zakonu tvoji idoli te ljude imali pravo ubiti i zašto ne kažeš da su i oni napravili zločin.
A činjenica je da su mnoge skupine partizana bile najobičnije bande jer su na kraju rata četnici preobukli uniforme te obukli partizanske, te su okaljali ugled onih poštenih partizana koji su bili istinski antifašisti i koji nisu činili zločine.

Tko je glasao

Ustase(ppetra,branimirp i ovi sto vam daju plus)

Pa do kada mislite srati po ovom portalu.Daj pustite ovaj napaceni narod da pocme razmisljati o izlasku iz ove nemoguce situacije.I nemoj ti branimire (tko ti dade takvo ime)objasnjavati nista majke ti tvoje.Znas kako bi muslimani rekli za ubijene ustase koji su se predali."Bilo ih je sevap pobiti".ako ne znas sta je sevap,to ti je da si ucinio dobro djelo.Nije da se ni danas ne bi moglo sevapa zaraditi.Ajde odjebite vec jednom sa ove stranice.I da ponovim po ko zna koji put.Jebo vas mrak koji vas trpi,djubradi USTASKA.

Tko je glasao

Pa do kada mislite srati po

Pa do kada mislite srati po ovom portalu.

Dok vas ne zatrpamo govnima da više ne širite Jugočetničku propagandu..

Tko je glasao

Nekome baš ništa nije prispjelo

Budući da su u strahu velike oči, potruditi ću se malo ti razjasniti neke pojmove.

Mene su naučili tko je bio tko u ww2.
Za ustaše znam da su bili na strani fašista i kao takvi napravili grozne zločine, za četnike znam da su počeli raditi zločine od davnih dana prije ww2, a o tome ti je nešto dolje napisao i Branimir P.
O partizanima sam čula svakakvih priča. U školi samo sve najljepše. Okolo, i nekih detalja koji su bacali sumnju na to sve najljepše i najpravednije, spominjanjem nekakvih žrtava masovnih pokolja na kraju rata, ali o tome se uglavnom nije pričalo. Nagledala sam se partizanskih filmova, a posebno mi je bio upečatljiv "Bitka na Neretvi".

Mislila sam da mi je sve jasno, ali sada otkako su četnici u Srbiji proglašeni antifašistima i prijateljima partizana, mnoge stvari postaju nejasne: ili su partizani bili skriveni četnici ili su četnici bili skriveni partizani, a "Bitka na Neretvi" je samo izmišljeni scenari, ili su to bile koalicije slične današnjim - tipa sve je moguće.
Kod nas u Hrvatskoj, partizani su ostali partizani, nisu se sprijateljili s četnicima, a ustaša ni nema osim kada ih produciraju onako za potrebe medija i turizma, ili kada ih ovi s "velikim očima" stvore u svojoj mašti.

Budući da iz svoga velikoga straha i mene trpaš u svoje strahove, evo još malo: Čovjek može pobjeći daleko, na drugi kraj svijeta, ali od samoga sebe ne može.
Pa da ti malo pomognem: ne moraš se bojati ustaša, oni su ti davnih dana iskorijenjeni u Hrvatskoj. Istina, ima malo folklora, ali to ti je kao i u svim drugim državama: Njemačkoj, Britaniji ( e tu bi si mogao pogledati u što se čak i mladi britanski princ namjeravao maskirati http://www.nacional.hr/clanak/14068/princu-su-ss-ove-uniforme-srecom-bil...), ...

Ako te strah obuzeo devedesetih, onda si podlegao propagandi četnika, koji u svakome Hrvatu vide ustašu. Toliko su bili uspješni u toj propagandi, da kada su bježali pred HV-om povedoše sa sobom i stotine tisuća uplašenih.
A vidiš, upravo su ti četnici poubijali najviše svojih sunarodnjaka i to, u ovom primjeru,na strašno okrutan način - čak 81 -oga u samo jednom tenkovskom proboju preko civila. http://www.youtube.com/watch?v=uFS8PICXpms&feature=related.

I sve ti je to propaganda.

Nećeš takvo što vidjeti ni na HTV-u, ni na Srpskoj TV, a ni Savo Štrbac i Veritas se puno ne upiru da se krivci kazne, mjesto stradanja obilježi i napravi nekakav spomenik koji bi podsjećao na strašan zločin i gubitak nevinih života.Čak ni Haag nije zainteresiran za taj najmasovniji zločin u vrijeme "Oluje". Znaš, ne slaže im se s mozaikom koji slažu od svojih kamenčića: hoće osuditi "Oluju" i sačiniti mozaik zvan ZZP, a kad ono u njoj najveći zločin - pravi krvavi masakr dostojan najgorih horora, napraviše upravo oni koje žele opravdati svojim suđenjima.

Samo da podsjetim: u tenkovima su bili četnici, nikakvi ustaše.

I eto :narod je stradao, jer je bio krivo pripreman za susret s "ustašama", kojih nigdje, a ne za bliski susret s četnicima, koji su se lukavo infiltrirali među njih i napravili masakr. Istina, to opravdavaju vojnim potrebama, ali "zločin je zločin" i nema opravdanja za nikoga.

I zato @ tenor, osvrni se oko sebe i pripazi ima li koji četnik u blizini.
Nemoj ići baš blizu zrcala, kažu da im je tamo omiljeno mjesto.

Jedna je žena u vlaku rekla: "Nismo se mi bojali Hrvatske vojske, već svojih".
Pametna žena- pokazalo se.
Ali, nije pamet baš pravedno raspodijeljena na ovom svijetu.
Nekome baš ništa nije prispjelo.

Tko je glasao

zbrka u glavi

Mislila sam da mi je sve jasno, ali sada otkako su četnici u Srbiji proglašeni antifašistima i prijateljima partizana, mnoge stvari postaju nejasne:

Pobrkala si partizane i ustaše.

Tko je glasao

Ne

Ne, nisam.
Mislim na partizane i četnike u Srbiji, koji su , tako kažu, bili i jedni i drugi antifašisti.

Tko je glasao

@ppetra

Ma zamisli ti samo samo te gadove srbijanske ...
Pa kako se samo usude, bre?

A mogli su lijepo kao i Hrvati donijeti još 1992. potrebne odluke pa kvislinge proglasiti "Hrvatskom domovinskom vojskom" i u pravima ih izjednačćiti s antifašističkim borcima.

I još nešto neprijeporno, četnici su bili rojalisti. a ne fašisti, ali zato nisu bili nikakvi antifašisti.

Tko je glasao

I ti ono meni napisa da sam

I ti ono meni napisa da sam idiot i maloumnik koji ne razumije ono što ti pišeš jer ti pišeš za pametne?

Kako četnici nisu fašisti ? Samo zato što su priznavali Kralja u Londonu?

Zar je mogućno da tvoji antifašisti lažu kada kažu da su ratovali i protiv četnika ,i u nekim od najkrvavijih bitaka u WW2 ratu na našim prostorima, koji su bili pod komandom Njemaca koji su ih i snabdijevali u oružju, zar se nije i njih dio povlačio s ostalim kvislinzima predkraj rata u Austriju.
Primjera suradnje koliko hoćeš i s Njemcima i s Talijanima.

Tko je glasao

@acinum

Prouči najprije malo što je fašizama potom mi navedi što su to od fašizma imali četnici.
To što su činilči zločine ne čini ih fašistima, kao ni činjenica da su se i protiv njih kao kvislinga borili antifašisti.

Tko je glasao

Pomagali su Ljotićevcima,

Pomagali su Ljotićevcima, Nedićevcima riješiti židovsko pitanje u Srbiji u skladu s rasnim zakonima nacističke Njemačke i uspjeli su to napraviti prije ustaša.
Naravno da je rasizam karakteristika za fašiste kada su u pitanju ustaše a kada su u pitanju četnici to je karakteristika rojalista a oni ne mogu biti fašisti- tako nekako u tvojim teorijama.

Tko je glasao

ppetra

Mislila sam da mi je sve jasno, ali sada otkako su četnici u Srbiji proglašeni antifašistima i prijateljima partizana, mnoge stvari postaju nejasne:

Ponovit ću - možeš li reći tko ih je i kada takvim proglasio, neki link ili tako nešto? Ili lažeš?

Tko je glasao

Neki link i tako nešto

http://www.kurir-info.rs/srbija/pod-javorom-otkriven-spomenik-cetniku-vu...
http://www.javno.hr/news/EU_i_svijet/21080/Skandal-na-pomolu-Srbi-ce-reh...
http://www.hrvatska-rijec.com/2010/05/deneral-draza-u-vojnom-muzeju-u-po...

Imaju svoga vojvodu, u Haagu, i svojih obožavatelja preko trećine izbornoga tijela. Nalaze se u Srpskome parlamentu i otvoreno zastupaju četništvo.

I SPC koja je bila jedan od pokretača srpskoga pohoda na zapad, nije se odrekla te ideologije,a kao što možeš vidjeti na linku jedan pop obiljem svete vodice škropi spomenik jednoga od njih.
SANU donosi novi Memorandum 2.

Tko je glasao

klasična zamjena teza...

Povijesnom podjelom uloga ispalo je da su partizani i četnici bili kontra ustaša. Tako da je prilično prirodno da sada u Srbiji pokušavaju spojiti ta dva pojma - što je nespojivo. Naime, četnici se JESU borili s partizanima (ili antifašistima), ali se isto tako četnici NISU borili s ustašama. Meni dovoljno.

To što mi na pitanje "tko je izjednačio antifašiste i četnike" šalješ linkove o rehabilitaciji Draže Mihailovića, na to nemam komentara. To uopće nije odgovor na pitanje. Svi znamo trenutne odnose političkih snaga u Srbiji - ali to nema apsolutno nikakve veze s antifašizmom u WW2.

Dakle, lažeš.

Tko je glasao

Kako nema veze? Veza su četnici.

To uopće nije odgovor na pitanje. Svi znamo trenutne odnose političkih snaga u Srbiji - ali to nema apsolutno nikakve veze s antifašizmom u WW2.
Kako nije?
Kako nema?
Veza su četnici.
Povijesnom podjelom uloga ispalo je da su partizani i četnici bili kontra ustaša.
Partizani su bili protiv fašista, a među fašistima su, kao fašistički saveznici bili i ustaše.
Ako su četnici bili protiv tih ustaša, saveznika njemačkih i talijanskih fašista, onda su i oni kao i partizani bili antifašisti i zato ih posvećuju i stavljaju u muzeje.

Neki pričaju da je na kraju rata, puno četnika prešlo u partizane, onako, zbog penzije i drugih pogodnosti. Takvi su valjda svojoj djeci pričali priče o zajedničkoj borbi četnika i partizana, pa ssu se (ne)ljudi uživjeli devedesetih te ponosno zajedno ratovali pod crvenom petokrakom i četničkom kokardom.

Sve je to čudno i zapetljano, a zajedništvo crvene petokrake i četničke kokarde u napadu na npr. Vukovar, malo je razbistrilo situaciju.
Ti je @zaphod, opet zamućuješ.
Četnici su ti čudna stvar: te fašisti, te antifašisti, te kraljevska vojska, te krilo JNA, te "osloboditelji", te tzv.VRSK, te paravojne formacije izvan nadzora JNA, ali u "sadejstvu" s njima, te ...
Ima li to veze s onim o laganju i što nije bilo još nekih snaga u sukobu devedesetih da bi na vrijeme prešli u pobjedničku vojsku i postali pobjednici i istodobno najveće žrtve ?

Ipak, postoji uvijek za njih i treća strana: danas je to Haaški sud i njegovi politički pokrovitelji, koja opet zapetljava situaciju i iako su četnici bili u tenkovima koji su gazili srpske civile u Oluji, pokušava ih pretvoriti u "antiAntine snage" koje su radile tzv. ZZP, da bi ovi opet ispali samo nekakvi novi "antifašisti"i "antiAntinoudruženi zločinci".

Sve je danas moguće, ako si na pravoj strani: antifašisti gazili svoj narod dok su ih branili od tzv. zločinaca udruženih u ZZP-u, u zbjegu koji su im isplanirali, organizirali i naredili.

ps. U komentaru je zapetljano kao i u stvarnosti, a nešto i zbog pjesničkih slika.
Znam, da voliš konkretne i "decidirane" odgovore, ali ne može se baš sve tako pojednostaviti.

Tko je glasao

ppetra lažeš

Navedi molim te značajnije bitke četnika protiv ustaša iz WW2.

Navedi tko je izjednačio antifašistički pokret (u Srbiji ili na područje bivše SFRJ) s četnicima (onima iz WW2).

Inače - lažeš :)

Tko je glasao

@zaphod, izvor laži.)))

Povijesnom podjelom uloga ispalo je da su partizani i četnici bili kontra ustaša.
Ovo su tvoje riječi iz komentara niže.
Ja sam mislila da si ti pouzdan izvor, i ako lažem ja, to je zato što je slagao @zaphod:))

Daj ne mora za sve biti deklaracija kl.12345500'..-344-....90, ur.br.-34598-1389.- realno su izjednačeni.
Ne znam je li i u penzijama, kao što piše u ovome tekstu s linka (možda je nepouzdano, ali i ti si se pokazao kao nepouzdan izvor, pa ..)))
http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=5988

Tko je glasao

bože ppetra

Daj, koncentriraj se. To što je tebi pojam "četnik" širi pojam nego meni - to je druga stvar. Pričamo ipak o WW2.

No mislim da znaš što želim reći, ali ti je gušt zezati me. OK, zezaj me.

Link o mirovinama je totalno promašen, btw.

Tko je glasao

odgovor je vrlo

odgovor je vrlo jednostavan:

evo ti prica o dva drugara.. koji se razumiju i slazu

jedan bez drugoga ne mogu

http://www.youtube.com/watch?v=W3DNvCB6sMU

biti ono sto mogu zajedno

odgledaj do kraja, svakako..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Još gore...

Sad si mi još zakomplicirala.
Kakav spomenik Draži Mihajloviću: i ovaj na postolju, i ovaj živi uz postolje!

Ovaj "ustaša", priča srpski, zove se G.Milutinović, odlično se slaže s četnikom.
Zaključak: četnici mogu biti čak i ustaše i kad su nakićeni četničkim znakovima i kad... kao sve na linku.
Strašno.

Ne znaš što je gore: četnik u liku ustaše ili ustaša u liku četnika.
A sve izgleda nedužno, idilično, lijepa priroda , tako malo četno-ustaštva zbog zarade i turizma, sve dobri i "super" ljudi, ekološki svjesni čiste prirodu iza vandala što bacaju smeće po Ravnoj gori i druže se u krčmi gdje cvjeta ljubav između njih u "explozivu" .
Čudno, imamo i mi emisiju "exploziv".

Ima neka tajna veza.)))

Tko je glasao

Ko' da čitam vijesti iz

Ko' da čitam vijesti iz Hrvatske... Možda mrvicu gore.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U Srbu je podignut spomenik

U Srbu je podignut spomenik četnicima pod plaštom antifašista, a ti su poklali i poubijali civile.

Tko je glasao

Jednostavno ga treba

Jednostavno ga treba demontirati jer mu tamo nije mjesto..

Tko je glasao

ne Skviki

Pobrkao si nešto, ovo je obnovljen spomenik koji je podignut 1951. godine s natpisom "prva ustanička puška u Hrvatskoj" - ono što si i ti dugo slavio kao "Dan ustanka naroda Hrvatske".

Tko je glasao

Zaphod, Prva ustanička puška?

Zaphod,

Prva ustanička puška? A ko je stradal od tih pušaka?

Tko je glasao

ovaj...

... fašisti? :)

Tko je glasao

tenor

Znas kako bi muslimani rekli za ubijene ustase koji su se predali."Bilo ih je sevap pobiti".ako ne znas sta je sevap,to ti je da si ucinio dobro djelo.Nije da se ni danas ne bi moglo sevapa zaraditi.

Konačno si pokazao svoje pravo lice rakavši da je ubijanje ustaša bilo dobro djelo, znači kad ubijaju tvoji onda je dozvoljeno, dapače onda je to i dobro djelo,koje opravdavaš te si stao na stranu zločinaca i zločina, a čim je ubijen tvoj onda je to ubojstvo.
Ne podržavam sve postupke ustaša ali vi baš vi ste ih stvorili jer ste tlačili, hapsili i ubijali Hrvatsko stanovništvo u Bjelovaru i okolnim mjestima te su bili prisiljeni otkazati poslušnost i organizirati se kako ih vaše četničke horde više ne bi ubijali, i tako su u 18 sati 8 travnja osnovali Nezavisnu Državu Hrvatsku na svom području koja nije priznavala kraljevsku Jugoslavensku vlast.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bjelovarski_ustanak
http://hakave.org/index.php?option=com_content&view=article&id=7653:utvr...
Pa sad ti vidi šta ste radili i šta je sve Hrvatski narod trpio godinama i tko je koga ubijao debilu četnički..

Tko je glasao

reci 8...

te su bili prisiljeni otkazati poslušnost i organizirati se kako ih vaše četničke horde više ne bi ubijali, i tako su u 18 sati 8 travnja osnovali Nezavisnu Državu Hrvatsku na svom području koja nije priznavala kraljevsku Jugoslavensku vlast.

Nije im nitko rekao da je Kraljevina Jugoslavija u međuvremenu bezuvjetno kapitulirala?

Tko je glasao

@zaphod

Kraljevina Jugoslavija kapitulirala je 17. 04. 1941., samo činom okupacije ta država nije prestala postojati, kao što nas hrvatski fašisti i klerofašisti pokušavaju uvjeriti.
Jednako kao što nisu prestale postojati ni Nizozemska, ni Belgija, ni Poljska, ni Čehoslovačka ...

Tko je glasao

108. Pukovnija

108. Pukovnija

Tko je glasao

Bijeg od istine

Svi političari koji se klanjaju na Bleiburgu, klanjaju se zločincima krvavih ruku te samim tim postaju njihovi saučesnici. Bulumenta hrvatskih političara se klanja Paveliću i njegovim ubojicama zbog kojih i danas prozivaju ispačeni hrvatski narod. Svi koji su ubijali i klali su zločinci a oni koji ih danas opravdavaju su najobičnija bagra, ljudi bez razuma i vjere te saučesnici u krvavom piru. Uhvatili se političari u kolo sa Pavelićem pa nas uvode u demokraciju slaveči ubojice i lažuči vlastiti narod u medijski potpuno kontroliranoj zemlji,odnosno banana republici. Zaboravljaju da je Pavelić poklonio Istru i Dalmaciju i tako postao najveći veleizdajnik u povijesti ove zemlje, isto što su i oni danas. Ubojice imaju samo jednu nacionalnost, zločinačku istu kao i Hebrang i njemu slični.

Tko je glasao

Bijeg od istine- "zločin je zločin", sve ubojice su..

...iste nacionalnosti -zločinačke.
Svi koji su ubijali i klali su zločinci a oni koji ih danas opravdavaju su najobičnija bagra, ljudi bez razuma i vjere te saučesnici u krvavom piru.
Istinito, anonimni.

Promisli o tome što si napisao i ne bježi od istine
Kosturi ubijene djece, njihovih majki i ostalih nevinih po jamama, rudnicima, neobilježenim grobnicama potvrđuju ono što si rekao u gornjem citatu.

Tko je glasao

Ladies and Gentlemens

Dear Ladies and Gentlemens,

I would like to remind you,

before the match starts that, of one fact...

The World War 2 was over for 66 Jears,

and the match begins right now.

Ovakvu izjavu sam cula pred nekih 17-tak godina, u Njemackoj, od suca jedne prijateljske utakmice, na gradilistu.. Prijateljske izmedu 20-godisnjih radnika, Engleza i Nijemaca..

Mislim kako je jako prikladna uz ovu raspravu.....

Jer nasa kuca ima tek temelje, a dalje treba ozbiljno zapeti da bi se izgradila.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Piši na hrvatskom

Minus zbog jezika kojeg ja ne razumijem!

Tko je glasao

Ma to je ok, bilo bi dobro

Ma to je ok, bilo bi dobro kad bi samo engleski usao u tu kategoriju. Podrzavam.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Čudnovato, lopove. Ne

Čudnovato, lopove. Ne razumiješ engleski, a živiš u engleskom govornom području Kanade. A za ovo lopove, ako računaš da te klevećem, izvoli me tužiti.

Tko je glasao

Kako se ne bih ponavljao,

http://pollitika.com/josipoviceva-preobrazba#comment-271048tov

Nemam drugog komentara, kako se ti @ptičice ponavljaš, tako i ja ponavljam komentare.

Za Kralja i Otadžbinu
Molo

Tko je glasao
Tko je glasao

KARAMARKOVA NAJAVA PREUZIMANJA HDZ-a

Ili poslije izbornog debakla, ili kada debakl postane izgledan.

Tko voli nek izvoli, od hrvatske nikad drzava.

Tko je glasao

Zašto Hebrang vrijeđa svog i mog oca?

@Feniks
Jadranka bi u Europu a Karamarko neda.
Po stoti put: Žrtva, nevina žrtva je žrtva i treba joj odati priznanje.
Po 1000-ti put. U svakom selu se znatko se nije vrfatio s Bleiburga i Križnog puta. Bili su tamo Hrvati, Muslimani, Srbi ,Bjelogardisti i ostali pripadnici poraženih snaga. S točnim brojkama žrtava se na izlazi jer poput popisa branitelja služe za dnevno političke i predizborne potrebe
Mudri i pametni političari aktualnih vlasti izbjegavaju skupove za koje se unaprijed zna da neće biti samo sjećanje na nevine žrtve već i veličanje režima kojima su žrtve pripadale.
Sada kada smo pred ulaskom u Europu naši vladajući ministri, saborski zastupnici, naprosto se guraju da budu glavni akteri takovih proslava. Nebuloze koje tamo pričaju prepoznaju stalni sudionici memorijalnih skupova pa ih lijepo izvižde.
Kolika je panika i rasulo u HDZ-u pokazuje nam istup Karamarka:
"Mi nismo slijepi pred teškoćama s kojima živimo. Svjesni smo propusta u ovih 20 godina nakon utemeljenja, nikakvo to čudo nije za narod bez iskustva s vlastitom suverenošću, da u zanosu i oduševljenja slobodom izgubi na trenutak svoje prioritete", kazao je Karamarko, a potom je govorio o vrijednost i legitimnost Domovinskog rata, te podsjetio na doprinos prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Dodvoravanje okupljenima, ili predizborni govor, svejedno. Par mjeseci prije izbora Karamarko sa nada da će ići po njegovu i dalje. Nismo u stanju procesuirati „zločine“ unazad 20 godina ( pretvorba, otimačina, pretvaranje društvenog ili narodnog u državno dobro), korupcija, prevare i ostalo. Što znači procesuiranje. Moj Tomek koliko je optužnica podignuto? Koliko je pravomoćnih presuda doneseno. Baš me zanima kada je riječ ozločinima od prije 66 godina hoće li se istražiti koliko su Pavelić i bratija zlata,umjetnina i drugog blaga odnijeli „za potrebe NDH u izbjeglištvu“?
Hvala ti lijepa ali ne treba mi ni komunizam ni tuđmanizam, a još manje fašizam i ustašstvo.
Naravno da je skupu prisustvovao i Drašek Hebrang sa svojim biserima:
Komunizam je veće zlo od fašizma. Bravo Drašek. Odakle ti pravo optuživati svog oca i mog oca da su gori od fašizma jer su bili partizanci i komunisti. Hebrangov otac je bio velika šarža među komunistima možda je i on nešto znao o Bleiburgu. Ako Hebrang ima pravo reči da je komunizam veće zlo od fašizma onda ja slobodno kažem da je vladavina današnjeg HDZ-a veće zlo od jednih i drugih.

Tko je glasao

@boltek Koga sve sramoti Draško??

Ne sramoti on samo svog oca, sramoti još više majku Olgu, Židovku kojoj su ustaše i njemački nacisti pobili više od pola rodbine.Olgu su mučili u Jasenovcu, na kraju je zamijenjena s nekim zarobljenim ustašama. Poznavao sam je i ne mogu vjerovati da joj je Draško sin!? Dok on de na Bleiburg, majka mu je išla na komemoraciju na Mirogoj, kod spomenika Mojsiju!
Možda je i na Bleiburgu bila neka starina iz Jasenovca koja je žarila i palila u Jasenovcu? U svakom slučaju Draško je podlegao TEŠKOM antikomunizmu!
I Draško Hebrang je zreo za mirovinu, odmah!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

17.travnja 2011. skupio se

17.travnja 2011. skupio se državni vrh,udruge i delagacije nekih stranaka sa zajedničkom porukom“Ne dogodilo se više“ na ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu.Predsjednica Savjeta Spomen područja Katica Sedmak je održala govor u kojem je pozdravila preživjele zatočenike jasenovačkih i drugih logora.,zavapila da se konačno urede školski udžbenici tako da se mlađe generacije uče istini o NOB-u i tzv.NDH .Ona je jedina spomenula u svom govoru da su antifašisti pod vodsvom komunista organizirali narod te ih poveli u zajedničku narodnooslobodilačku borbu.Ne sjećam se da li je itko spomenuo Josipa Broza Tita ali sam vidjela među posjetiteljima da mnogi nose njegovu sliku sa porukom-heroj Tito.Vjerovatno prisutan narod poručuje zaboravljivom i senilnom državnom vrhu tko je poveo narode Jugoslavije u NOB .Da,poveo ih je jedan koji se deklarirao kao komunista.Predstavnici državnog vrha po običaju su održali govorancije o logoru Jasenovac,o antifašizmu i bla.bla...nebitno.Ali zamislite dvoličnosti,oni kao osuđuju povijesni revizionizam!I I tako i predsjednik Ivo Josipović je održao govoranciju o građenju mostova među narodima.I naravno poručio onako sav „iskren i odlučan“ da se pobrinemo da zlo ne pobjedi.Predsjednik Sabora Luka Bebić,te premijerka Jadranka Kosor su održali također govorancije koje im je očito pisala jedna te ista osoba.Uglavnom uvod o antifašizmu,citati slavnih,i na kraju,onaj,“aaaaali“ koji nakon toga prilično traje, da ne smijemo zaboraviti žrtve logoraša iz Vukovara,Kostajnice,o zlu koje se ponovno dogodilo kroz agresiju na RH ,i tako to,vrijedno nabrajajući sve srpske logore i zatvore u kojima se na žalost,eto, ponovno ponovilo još jednom zlo,a kao,ono,ne!?...da oni tom zlu nisu uopće doprinjeli.Ovi su jednostavno,sami po sebi bili zli,ali mi više nismo bili.Niti jedne riječi osude u toj silnoj „empatiji“ nije bilo za žrtve zatočenika hrvatskih logora tih tužnih devedestih kada se „stvarala neovisna“ RH.Kako to da ih "zaborave",kada već uspoređuju?Naravno da nije bilo ni spomena jer bi to bilo priznanje krivnje za cijeli tadašnji i današnji državni vrh.Kažem i današnji jer godinama ne procesuiraju ratne zločince u svojim redovima.Redovima nalogodavaca.Ovdje ću naljepiti linkove u kojima bivši predjednik Stipe Mesić govori o povijesnom revizionizmu na promociji reprinta knjige „Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom".To bi ovi naši ujkani trebali pročitati pa da vide kako su čede i ujkani surađivali.Ima sočnih detalja oko Stepinca i četnika...hahaha...a papa će ga ponovno blagosloviti kao zaštitnika nas malih Rvata i Rvatica...sve mu se vidi u očima....mislim na papine oči...horor..brrr

http://www.youtube.com/watch?v=L_K3KfSAJQc

http://www.youtube.com/watch?v=HiuWfdo95Ow&feature=mfu_in_order&list=UL

Nemojte se nadati ili bojati da sam postala Stipin idolopoklonik jer taj isti čovjek,nedaleke 2009.-te godine nagradio Vladimira Šeksa sa ordenom za doprinos razvoju demokracije i ustavnog poretka.Taj Stipe,koji je godinama pokazivao svoje antifašističke stavove nakon nekog "otrežnjenja" od ranih devedesetih.Pri toj dodjeli ordenja,frend Stipe je zaboravio da je frend Šeks,ne samo u ratnom Osjeku,nego i na državnoj razini djelovao kao jedan od najbitnijih HDZ-ovih jastrebova.I mislite da sam zbunjena tom politikom,znam da nisam,samo sam se uvjerila da pljačkaši i izrabljivači i njihovi slugani,režimski intelektualci, da će oni još dugo godina igrati se antifašista i fašista jer im je to jedini način kako da održe "pravedni" kapitalistički sistem u Rvata i brišu sjećanje na socijalizam,na bilo koju ideju o tom uređenju.I zato se toliko napada ideja zvana "komunizam" kojemu ti isti pljačkaši žele prikrpati sva zla svijeta u ime svog nemoralnog komfora.Vape za zabranom simbola,zajedno sa iskvarenim klerom.Kako bi bilo da mi vapimo iz jednakih "razloga" za zabranom isticanja križa,mjeseca itd.itd. jer su stoljećima "klali" tobože,"u ime Boga",u ime vjerske ideologije?Ispali bi gadovi pred svima onima koji su čitali Bibliju ili Kuran jer su u osnovi to humanističke ideologije tog vremena.Zašto toliko napadaju socijalističke ideje baš ovi novonastali kapitalisti iz tranzicije,ideje koje su u stvari najobičnije humanističke ideje?Zar nisu ništa pročitali?Jesu, i više nego ja.Čak su bili i u vrhovima komunističkih partija gdje se nije moglo biti bez "nadogradnje".Pogotovo popadija to čita i studira da bi znala manipulirati masama.Znam zašto im je opasan srp i čekić.Boje se buđenja ljudi iz hipnotičkog sna.Da ovo čita naš najveći mafijaš Karamarko,pitala bih ga:Zar nije tako,smeće jadno,slugo nad slugama?

Tko je glasao

Feniks

Kolega ako se već služite poveznicama, pa dajte jednu činjenicu koju niste Vi izmislili.
Nije valjda da niste u stanju pronaći koji podatak od vaših mentora (da ne napišem poslodavaca).
Za vas već znamo, ali uvedite nas u vaš nepresušan izvor laži, pa da vam možemo postaviti dijagnozu.
Smrt fašizmu dragi kolega.

Tko je glasao

@lovac21

Ne vjeruješ meni, dobro, a vjeruješ li ustaškom pukovniku Danijelu Crljenu?
Reći ću ti još, vjeruj mi na riječ, da kad je o faktografiji riječ, između njegovog svjedočenja i onoga Milana Baste nema razlike.

http://shp.bizhat.com/D.Crljen.html

Tko je glasao

Feniks

Dragi kolega upravu ste. Mada sam Bastino izvješće gledao prije par godina, ono se ne razlikuje u bitnim činjenicama od Crljenovog, a dali vi to uviđate.
Mada uzgred, mislim da je Basta bio opčinjen našim časnicima Crljenom i Herenčićem, koji su po njegovim riječima bili uredno obrijani i vojničkog držanja. Mislim dragi kolega da mu je to prvi put u životu da je vidio kako izgleda pravi časnik i prava vojska, koja iako je poražena imala i stegu i moral, a nije pljačkala i silovala kao pobjednici

Tko je glasao

Feniks

Dragi kolega upravu ste. Mada sam Bastino izvješće gledao prije par godina, ono se ne razlikuje u bitnim činjenicama od Crljenovog, a dali vi to uviđate.
Mada uzgred, mislim da je Basta bio opčinjen našim časnicima Crljenom i Herenčićem, koji su po njegovim riječima bili uredno obrijani i vojničkog držanja. Mislim dragi kolega da mu je to prvi put u životu da je vidio kako izgleda pravi časnik i prava vojska, koja iako je poražena imala i stegu i moral, a nije pljačkala i silovala kao pobjednici

Tko je glasao

"pravi časnik i prava vojska"

Liepo stoji crna boja
od junačkog baš je kroja.
Ne mora se puno prati,
u njoj mogu - crno srati!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica

Mislim da ste me pogrešno shvatili, ne veličam ja niti jednu stranu, samo za razliku od mog dragog kolege iznosim činjenice koje je sam u svom interviju rekao Basta. Poradi činjenica "crnaca" (ustaša u crnim uniformama) bilo je jako malo, a i njih se većina probila iz okruženja pod Bobanovim zapovijedništvom. Ostao je dio ustaških postrojbi u smeđim uniformama i najveći dio domobrana i ostalih rodova vojske u razno raznim uniformama, naravno ne zaboravimo civile koji nisu imali nikakvu uniformu.
Također je taj isti komadant svoju vojsku, koja je bila u tom trenutku pobjednička opisao kao "sklepanu od svega i svačega i noseći dronjke od zarobljenih uniformi", a poražene protivnike kao "ostavljali su dojam prave vojske koja će da posluša svaku zapovest koju im izdaju njihovi oficiri".
Nažalost ne mogu vam poslati poveznicu jer vam prenosim ono što sam čitao na vojnoj akademiji, a nalazi se u Bastinim knjigama
S štovanjem !!

Tko je glasao

Vjeruj svojim očima

Godine 1991. svjedočili smo kako tzv.jna koja baštini tekovine partizana uz sudjelovanje četnika i domaćih izdajnika ( Srba iz Srbije i djela Srba iz Hrvatske) "oslobađa" tzv. Krajinu od Hrvata ,njihovim riječnikom rečeno -ustaša.
Gledali smo kako to rješavaju po kratkom postupku,da sada ne nabrajam sva mjesta,poznata su.
Radilo se samo o nacionalnom,znači ratu relativno niskog intenziteta.
Odmazda je uslijedila 1995.
Hrvati su ubili manje Srba nego Srbi Hrvata 1991-1995.
Nije što nebi.nego su umakli.

Sada zamisli 1945,95% nepismeno,a ubija se zbog klasnog a manje nacionalnog razloga i sprovodi se revolucija po boljševičkom principu.
Prave ustaše su im uglavnom umakle u proboju,a osvetili su se na raji,sitnoj boraniji uz blagoslov krvnika Broza koji je kao Hrvat znao da među Hrvate ideja oktobra,revolucije,komunizma i sl. neće pasti na plodno tlo.
Rješavao se potencijalne opozicije. Ubijalo se zbog komunizma a ne zbog antifašizma i zato su u pravu ovi što to nazivaju -zločinom komunizma.
Zaboravljaš @ feniks (ne zaboravljaš nego se praviš lud) da je rat bio završio i da je fašizam bio poražen pa je samim time i prestala potreba za antifašizmom,bar oružnom verzijom.

Razgovarao sa obje strane,sa ljudima koji su bili ispred cijevi i sa onima iza kundaka.Dosta njih.
Na stranu pisanja ovih i onih,ali znaš,narod točno zna kako je bilo.

Usput,pa zar ti nisi na strani žrtava,tako sam te shvatio kada pišeš o ovom zadnjem ratu. Gdje ti je dosljednost.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek +

Nije što nebi.nego su umakli.
Sjajna slika u jednoj rečenici što rati čini od čovjeka.

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci