Tagovi

Pustimo institucije neka rade svoj posao

Koliko su se puta naši mediji opravdano izrugivali ovoj čuvenoj rečenici, koliko su puta ismijavali političare koji su debelo umočeni u sumnjive poslove na taj način nonšalantno prebacivali odgovornost, koliko su puta mediji priželjkivali da institucije zaista počnu raditi svoj posao.

A onda, jednoga dana, dogodilo se i to čudo – porezna uprava počela ozbiljno shvaćati svoj posao. Umjesto pozitivnih reakcija u smislu „eto, konačno smo i to dočekali, nije spektakularno ali je barem nekakav početak“, počeli su mediji pronalaziti slabe strane: te nije dobar redosljed (jer je trebalo krenuti od velikih riba), te nije to valjda najveći problem u državi; te nema dovoljno vremena za prilagodbu; neće to spasiti državu; a zašto druge inspekcije ne funkcioniraju, pa ne treba se baš pridržavati zakona kao pijan plota ...

Uhvatili se mediji ko na ljepak za svaki slučaj kada se požalio neki „zatvoreni“ ugostitelj i na temelju toga se raspisali o inspektorskom terorizmu, o sramoćenju Hrvatske u očima stranaca, o uništavanju turizma. Pri tome se obično čuje samo jedna strana. Inspektori ne daju izjave, a Linićevi „slon u staklani“ odnosi s javnošću svode se na konstatacije da se poštuje zakon, bez želje i volje da se objasni o čemu se zaista radi. A mediji bez imalo kritičnosti ili istraživanja citiraju svakoga tko je voljan daleko pljunuti i onda pišu o tome kako zločesta država uništava malog čovjeka. Ta to je tradicija još iz Austrougarske – država je prirodni neprijatelj naroda, a osim toga podilaženje bolje prodaje novine. Takav populistički pristup velikog broja medija uočava se i kod drugih tema kada je u pitanju sraz nas „sitnozubana“ i države ili moćnih korporacija. Po defaultu „sitnozubi“ nikada nije ni malo odgovoran: niti za rušenje bespravno izgrađene kuće, niti kada je digao nepovoljan kredit pa ga deložiraju jer ga ne može vraćati ... takve stvari se kritički ne preispituju, uvijek su odgovorni i krivi samo i jedino veliki igrači. S druge strane, pretpostavlja se da će taj isti „sitnozuban“ biti dovoljno kvalificiran na nekom budućem referendumu odlučivati na primjer o ekonomskoj (ne)opravdanosti koncesioniranja autocesta.

Najnoviji slučaj, onaj s omiške plaže, pokazuje kako izgleda kritičko novinarstvo u Hrvata. Elem, došla tako zločesta inspektorica i ničim izazvana zatvorila Bunga Bungu.. A kod ugostitelja sve čisto, sve štima, to je naručen progon, pa toga nema nigdje ... Dobro, ima tu neka sitnica - kaže zapisnik da je 15. srpnja (dakle 10 dana prije zatvaranja lokala) pronađeno 28 nefiskaliziranih računa, a i sam ugostitelj to priznaje kada kaže da nije on kriv što sustav nije radio. E tu je sada ključna stvar koju novinar propušta pitati jer ili ne zna ništa o fiskalizaciji ili bi mu to moglo pokvariti željeni ton članka. Zakon poznaje, a pravilnik propisuje način postupanja u slučaju pada sustava. Izostalo je pitanje: „Gospodine ugostitelju, jeste li slijedom propisane procedure u tih deset dana poreznoj upravi poslali te neevidentirane račune?“ Pa bi se onda možda razjasnilo je li dotični ugostitelj zapravo dobio velikodušnih 10 dana za ispravljanje pogreške, ali ih nije iskoristio?!

Koliko je debelo novinarsko nepoznavanje elementarnih činjenica pokazuju npr. i ovakve rečenice: "'Kumice s placa' koje prodaju proizvode koje su same uzgojile i proizvele bit će pošteđene fiskalizacije, odlučila je to Porezna uprava početkom lipnja" .

Ne, ne, nije to odlučila porezna uprava i ne početkom lipnja, već to piše u zakonu koji je usvojen u studenom 2012, a na snazi je od 1.1.2013. Ali da bi se to moglo znati, treba ga pročitati, a to zahtjeva određeni intelektualni napor.

Eto, kad već pišem o poštivanju zakona, nitko od novinara nije se žestoko obrušio na Linića zato što je svojevoljno derogirao zakon o fiskalizaciji i na svoju ruku produžio rok prilagodbe za tržnice do 1. kolovoza. Time je na najgrublji način ponizio Hrvatski sabor koji je donio ovaj zakon! A to je „promaklo“ čak i oporbi! Hajde idemo pogađati zašto.

A kad se već bavim onime što novine nisu pisale, barem ne onim žarom kao o zatvaranju lokala i što vrli istraživači i analitičari nisu dotakli ... Evo npr. informacija iz porezne o tome da se nakon fiskalizacije prijavljeni promet u ugostiteljstvu povećao za 60% prošla je samo kao gola informacija, bez pretjerane pažnje. Nitko se nije pozabavio na primjer nekakvim izračunom koliko je državni proračun prije toga bio oštećivan na godišnjoj razini. Ili, pročitao sam samo jedan članak i to u vidu prepričavanja „neimenovanog izvora“ iz vlade da je ugostiteljima smanjen pdv kako bi bili konkurentniji, ali oni nisu smanjili cijene. I nitko da se dosjeti pa da malo istraži je li to točno i ako je objavi na sva zvona kao što se to radi kad inspektori zatvore lokal radi nekoliko kuna!

Kako se ovih dana puno pisalo i o ustavu, evo još jedne stvari na koju nisam naišao u medijima. Naime, zagrebačka skupština odlučila je na temelju Bandićevog predizbornog obećanja bespravnim graditeljima dati popust za plaćanje komunalne naknade. Istovremeno, legalni graditelji koji sada grade (da ne spominjem one od ranije) nemaju taj popust. Članak 14. Ustava kaže da su svi građani jednaki pred zakonom. Ja pak imam osjećaj da ih ova odluka Skupštine stavlja u nejednak položaj i to pogodujući onima koji su kršili zakon! No to je samo moj dojam, a bilo bi zgodno kad bi novinari pitali nekoga od ustavnopravnih stručnjaka što o tome misle ... ali s obzirom na razmjere nelegalne gradnje, tko će se usuditi potegnuti to nepopularno tj. nepopulističko pitanje.

I na kraju, ovo nije još jedan tekst o fiskalizaciji, o tome smo već manje više sve rekli uz druge dnevnike pa mislim da to ne treba ponavljati. Ovo je samo još jedan kroki o populizmu i niskim granama na koje pada hrvatsko novinarstvo.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Napomena: ovaj tekst temelji se na mojim dojmovima koje sam stekao o zastupljenosti pojedinih tema prilikom jutarnje i dnevne porcije brzinskog informiranja na internetu i gledanja televizije.

Tagovi

Komentari

Smisao dnevnika je odličan,

Smisao dnevnika je odličan, dalo bi se dosta nabrajati niz vjetar, ali ja ću uz vjetar.

Ne, ne, nije to odlučila porezna uprava i ne početkom lipnja, već to piše u zakonu koji je usvojen u studenom 2012, a na snazi je od 1.1.2013. Ali da bi se to moglo znati, treba ga pročitati, a to zahtjeva određeni intelektualni napor.
Sukladno tom zakonu ogromna većina ugostitelja NIJE TREBALA POČETI S FISKALIZACIJOM 1.1., nego 1.7. Nitko ni riječi o toj, kako je nazvati nego prevari. Nesposobna i nepismena knjigovodstva, nepismeni i nezainteresitrani poreznici, nesposobna Vlada.

Tko je glasao

Da,da, neka

Da, da, neka institucije rade svoj posao u vezi "posla privatizacije" Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke, i upletenosti druga Linića i kruga poznatih privrednih i političkih radnika iz HDZ-a Rijeke. Dobro? Dosad su oko deset i više godina vršili izvide, ako ih se pita.

Tko je glasao

Pregledavajući podnaslove u

Pregledavajući podnaslove u članku u "Jutarnjem" pomislio sam kako je netko od novinara također uočio da Linić nije imao pravo samovoljno mijenjati ono što piše u zakonu:
Linićev rok nelegalan?
Ali upravo suprotno!
Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač kaže da su tržnice u Zagrebu organizirale tri prezentacije sustava za fiskalizaciju raznih teleoperatera, a za više od toga nisu imali vremena.
Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica, kaže da je rok od mjesec dana koji je ministar Linić dao tržnicama za prilagodbu ionako bio prekratak za bilo kakve intervencije na tržnicama.
Na ove očigledne laži kojima Pupić Bakrač i Pervan ujedno prikrivaju vlasitu nestručnost i/ili nesposobnost, urednik inteligentno reagira podnaslovom "Linićev rok nelegalan?" ?!

Tko je glasao

Linič Kum zločinačke...

Naravno sitnica koja je promakla autoru članka da je Liniću promaklo napraviti REFORMU porezne uprave. Tako da cijenjeni gospodin poreznik napada porezne obveznike sa zločinačkom organizacijom na kojoj je sukladno "genijalnom" intervjuu koji je dala novinama totalno nekompetentna osoba čiji su problemi sa smanjenom inteligencijom više nego očiti. Naravno inspektori čija žena ne radi a on održava kuču, stan za sina studenta i vikendicu, vozi golfa V a IV je poklonio sinu (koji je student) su svima poznati. Također carinici koji se razbacuju novcima, porezni šefovi koji imaju garderobu u vrijednosti svoje godišnje plače..Ili još bolje, odete pred neko odio porezne i skutrite se negdje neprimjetno gdje se puši. I onda babuskare izlaze van, čekaju svoj trenutak pa se osame, iz turbo skupe torbice kopaju po pet, šest mobitela, nađu pravi i onda slijedi bosanski njak "jes, jes sredila san ti to, niš ti nebrini".. Naravno Liniču je to nebitno, bitno je da se zatvori birtija u kojoj je višak 10 kuna ili da se straši ljude tako da što manje investiraju..

Tko je glasao

Malo o fiskalizaciji, tehnički

Dobro, ima tu neka sitnica - kaže zapisnik da je 15. srpnja (dakle 10 dana prije zatvaranja lokala) pronađeno 28 nefiskaliziranih računa, a i sam ugostitelj to priznaje kada kaže da nije on kriv što sustav nije radio. E tu je sada ključna stvar koju novinar propušta pitati jer ili ne zna ništa o fiskalizaciji ili bi mu to moglo pokvariti željeni ton članka. Zakon poznaje, a pravilnik propisuje način postupanja u slučaju pada sustava. Izostalo je pitanje: „Gospodine ugostitelju, jeste li slijedom propisane procedure u tih deset dana poreznoj upravi poslali te neevidentirane račune?“ Pa bi se onda možda razjasnilo je li dotični ugostitelj zapravo dobio velikodušnih 10 dana za ispravljanje pogreške, ali ih nije iskoristio?!

Većina ako ne i svi softveri za fiskalne blagajne moraju nastaviti raditi i ako iz bilo kojih razloga nastane problem u internetskoj komunikaciji ili funkcionalnosti servera porezne. Tada se na ispisanom računu pojavljuje samo identifikator - ZKI ili zaštitni kod izdavatelja, koji se generira sa propisanim podacima i elementima dotičnog računa. Drugi identifikator - JIR ili jedinstveni identifikator računa je prazan, to označava da takav račun nije evidentiran u poreznoj iz tehničkih ili logičkih razloga (neispravan OIB poduzetnika ili konobara/trgovca...), Poduzetnik bez ikakvih problema ima zakonski rok od 48 sati da se isti računi naknadno dostave poreznoj, kada se uklone tehnički problemi. Ovo naknadno slanje se uglavnom obavlja automatski kada sustav proradi.
Osobno mislim da je rok od 48 sati prekratak, jer se mogu pojaviti i takvi tehnički problemi koje nije moguće riješiti unutar 48 sati tj. 2 dana. Npr. kompjuter (blagajna) se pokvari u petak popodne a do ponedeljka se ne može niti započeti popravak. Zapazite da je većina tih kompjutera u fiskalizaciji uvežena kao rabljeni koji su izbačeni iz uporabe u nekim korporacijama, i bez nekakve garancije ili pouzdanog servisa. I eto kršenja zakona, jer zakonodavac ili je bio nestručan u takvim procjenama ili je imao cilj dobiti osnovu za kažnjavanje.
Ukoliko je na računu ispisan i identifikator JIR: tada je to znak da je račun poslan u poreznu, informacijski sustav porezne ga je obradio, pohranio i izračunao JIR identifikator i poslao na blagajnu, koja ga nakon prihvaćanja ispisuje na račun. Još jedna opaska u situacijama velikog opterećenja servera porezne, sporijie komunikacije interneta ili sporije blagajne (rekao sam da se koristi na tisuće rabljenih i zastarjelih računala ) od momenta slanja računa do dobivanja JIR-a može proteći i više od 10 sekundi. Uobičajeno vrijeme je od 1,5 - 3 sec.
U slučaju da netko ugradi softver koji prikazuje lažne JIR-ove koji nisu ni 'vidjeli' servera možete poslati JIR na web aplikaciju porezne i dobiti odgovor s detaljima s vašeg računa i tako provjerite sami ispravnost i je li vaš račun prijavljen.
Mislim da se s tim nitko pametan ne igra, jer ionako svaki kafić ima i kvartovsku klijentelu kojima uopće ne izdaje račune, pije se sve više na 'tekicu' tj. na poček...
A što se tiče razlike u novcu u blagajni i evidentiranih računa, to je stvarno nemoguće držati u lipu. Jer zaista nijedan trgovac ne vraća onu lipu od cijena s 0,99 ili napojnica koja ostane od zaokruženog iznosa, npr. račun 49 kuna, gost da 50 i kaće u redu je. Ovaj odnese 50 i stavi u blagajnu, i evo prekršaja za zatvorit i kazniti 20000 kn. Kao da konobar ima vremena iz blagajne uzeti svoju kunu bakšiša i staviti je u džep. I tako puno puta u danu... gluposti, kakva čaša s bakšišem, Liniću treba ponuditi da malo konobari, pa bi bolje kužio, no to su sve POLITIČARI, realnost njih ne zanima.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

U slučaju da netko ugradi

U slučaju da netko ugradi softver koji prikazuje lažne JIR-ove koji nisu ni 'vidjeli' servera možete poslati JIR na web aplikaciju porezne i dobiti odgovor s detaljima s vašeg računa i tako provjerite sami ispravnost i je li vaš račun prijavljen.

A šta ako se posluži stvarnim brojem? ... :) Onda nikom ništa. Uglavnom ko zna metologiju izdanavanja JIR-a vrlo lako može napraviti dodatak aplikaciji... Ono što sam naveo je istinito i sve su prošli konobari (moji prijatelji ...) iz Slavonije koji su radili u "poštenoj" ISTRI...

PS. Jučer sam pomogao prodavaču knjiga da ima ispravnu fiskalnu blagajnu... PRoblem je što ljudi nemaju elementarno znanje o računalima (stariji ljudi...) i sada ti njemu na silu pokušavaš progurati fiskalizaciju. Sama fiskalizacija nije provedene zbog provjere stanja računa i uplate poreza (ionako se na kraju Konzum i ostale elite ne diraju...) , već zbog propasti "informatičkog" sektora u Hrvata koji je dobio izmišljeni posao pa npr. imaš sada "stručnjaka" po mom gradu koji tešu održavanje računala na mjesec 100 kn i postavaljnje programa. 100-tinjak ugostitelja = CCA 10.000 kuna i prodaju pamet kako su oni "stručnjaci " i informatičari VISOKE KLASE , a ne znaju napisati dva reda KODA...

Normalno mi smo poznati po tome da iz ničega naplaćujemo svašta pa tako i kod fiskalnih blagajni i njihovih održavanja. Da je državi STALO DO REDA - BESPLATNO BI u SVAKOM Gradu imala jednog - dva čovjeka koji bi na TERENU starije ljude upoznavali sa radom sa računalima i fiskalnim blagajnama , ali NE tu su kako sam rekao "stručnjaci" kojima je vrh instaliranje piratskih windowsa i programa .... ISto je i sa onim vražjim ucrtavanjima kuća gdje se stvorilo "stručnjaka " na tone koji naplaćuju svoj "rad" suvim ZLATOM. Kada država želi stvoriti brdo stvarno neprofitabilnih sektora onda je to znak da VEGETIRAMO i pokušavamo spasiti naše "stručnjake" od konačne propasti. Da je bar pravih stručnjaka pa da i nešto isprogramiramo i STVORIMO , a ne da prodajemo MAGLU !

Justice for all !

Tko je glasao

Nije baš sve tako, ...

A šta ako se posluži stvarnim brojem? ... :) Onda nikom ništa. Uglavnom ko zna metologiju izdanavanja JIR-a vrlo lako može napraviti dodatak aplikaciji...
Ovo je više tehničko razmatranje pa bi moglo biti malo dosadno.
Nije moguće to napraviti što navodiš na strani klijenta tj. fiskalne blagajne. Trebao bi upasti u Centralni informacijski sustav - CIS porezne, a to ipak smatrajmo nerealnim. Šta znači poslužiti se stvarnim brojem, svi brojevi su stvarni, ali njihovo značenje može biti nestvarno. JIR se dobiva veoma komplicirano uz pomoć certifikata i algoritama kriptografije uz pomoć javnog i privatnog ključa. Algoritam koristi ulazne parametre koji su teoretski jedinstveni, i jednosmjerni što znači iz tih ulaznih podataka uz pomoć certifikata i kriptiranja dobiješ JIR, ali iz JIR-a nemožeš nikada dobiti ulazne parametre... Dakle to što tvoji prijatelji rade je obično kokošarenje a ne zajeb sustava. Vjerojatno njihov softver 'izmisli' JIR isprinta ga na račun i moli boga da taj račun nitko ne provjerava.

Sama fiskalizacija nije provedene zbog provjere stanja računa i uplate poreza (ionako se na kraju Konzum i ostale elite ne diraju...) , već zbog propasti "informatičkog" sektora u Hrvata koji je dobio izmišljeni posao pa...
Ovo je notorna glupost. Da bi Linić izmislio softverašima posao da ne propadne informatički sektor. Ovo još nisam čuo, nemoj zaglupljivati javnost. Da točno je da je Linić pobrao PDV na prodani tj. kupljeni softver za fiskalne blagajne. Uzmi u obzir da cijela regija koristi fiskalne blagajne koje je uvela daleko prije nas. Npr. Italija već valjda nekih 20 godina, zatim Bosna, Srbija, Slovenija...
Ovaj dio softverskog posla su obavili domaći softveraši jer je bilo prespecifično za strance, mada sam čuo da ima i stranih riješenja za naše fiskalne blagajne.
Treba uzeti u obzir da je naša korištena tehnologija on-line fiskalizacije, dok starija riješenja koriste fiskalne blagajne s neizbrisivim memorijama koji na kraju dana šalju podatke o prometu serverima porezne.
Mi smo uveli zadnji fiskalizaciju, pa je uputno koristiti i novije metode, svaki račun prijaviti odmah, poslije nema brisanja i namještanja.

npr. imaš sada "stručnjaka" po mom gradu koji tešu održavanje računala na mjesec 100 kn i postavaljnje programa. 100-tinjak ugostitelja = CCA 10.000 kuna i prodaju pamet kako su oni "stručnjaci " i informatičari VISOKE KLASE , a ne znaju napisati dva reda KODA...

Normalno mi smo poznati po tome da iz ničega naplaćujemo svašta pa tako i kod fiskalnih blagajni i njihovih održavanja.

Sorry opet gluposti, ne branim nikoga i nepoznajem te 'stručnjake' ali uoči jedno danas se možeš baviti humanitarnim radom i volontiranjem ili se baviti poslom.
Zašto bi netko radio nekakvo održavanje softvera besplatno. Kupac kupi softver i dobije upute, ne zna s njim raditi ili svašta mu nije jasno, zove pomoć.
Najčešće to prođe besplatno koji put, ali ako se zareda, stani 'bajo' to treba platiti. A pojma nemaš jer se time očito nebaviš. šta su korisnici softvera sve u stanju napraviti.
Tada ti odi i riješavaj tuđi problem za badava. A da ne kažem ista blagajna tj. kompjuter služi za puštanje glazbe, filmova, ostali problemi s virusima ...
Dakle pust te koji održavaju na miru, to isto rade i automehaničari, električari, vodoinstalateri, pa mogu i softveraši.
A da li su oni 'stručni' ili nisu to riješava tržište. Veliš 100 kafića x 100 kn. Održavaj ti 100 kafića, a oni te mogu zvati od 0 - 24h.

Što setiče elite: Konzum, Spar, Billa... u njima je manji problem, jer imaju drugačiji pristup, tamo blagajnica nema niti je imala zadaću da navečer briše i frizira račune, dok je to 'gazda' kafića ili malih dućana radio svakodnevno.
Točno je jedino da oni također nemogu imati u lipu točan iznos novšanica u kasi radi zaokruživanja, ali ta odredba je čista glupost, i treba je definirati da razlika u kasi može imati dozvoljeno odstupanje u %.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

Algoritam koristi ulazne

Algoritam koristi ulazne parametre koji su teoretski jedinstveni, i jednosmjerni što znači iz tih ulaznih podataka uz pomoć certifikata i kriptiranja dobiješ JIR, ali iz JIR-a nemožeš nikada dobiti ulazne parametre... Dakle to što tvoji prijatelji rade je obično kokošarenje a ne zajeb sustava. Vjerojatno njihov softver 'izmisli' JIR isprinta ga na račun i moli boga da taj račun nitko ne provjerava.

NE rade prijatelji nego informirani istarski ugostitelji dubljeg džepa i veza.... Glupavo je vezati obične ljude sa onima gore.

U današnje vrijeme kada hackeri svaki dan dokazuju da se bez problema može ubiti čovjeka putem kompa (koji imaju ugrađene npr. "pejsmejkere"...) ili natjeravaju bankomate da izbacuju lovu upasti u "sustav" porezne uprave jedne informatički nerazvijene zemlje je ipak dosta lako. Sustav je toliko zaštićen da bi malo jači igrač ne hacker koji bi iz zabave uz pomoć već Backtracka po meni bez problema ušao i napravio rusvajn. Algoritmi i šifre se kriptiraju kako i kojim postupkom ... ? Da nije možda nekim jednostavnim programom ko Truecrypt - čisto sumnjam da su razvili svoj alogritam...

Još jednom napominjem naša informatika je dno informatičke scene svijeta i razni "stručnjaci" ne mogu i ne znaju zaštiti ta računala i te "programe"... Stvar je samo koliko je neko ozbiljniji zaintigriran željom da sruši taj "sustav"... Dobro je što nikome to nije na pameti...

Ovo je notorna glupost. Da bi Linić izmislio softverašima posao da ne propadne informatički sektor. Ovo još nisam čuo, nemoj zaglupljivati javnost. Da točno je da je Linić pobrao PDV na prodani tj. kupljeni softver za fiskalne blagajne. Uzmi u obzir da cijela regija koristi fiskalne blagajne koje je uvela daleko prije nas. Npr. Italija već valjda nekih 20 godina, zatim Bosna, Srbija, Slovenija...

Gdje je to ITalija uvela fiskalne blagajne prije 20 godina :) Daj nemoj me nasmijavati... Prije 20 godina nije postojao internet u ovakvom obliku, a praviti intranet u cijeloj državi u svim lokalima i trgovinama je smješno. MAlo ozbiljnosti kod rasprave , čini mi se da si upoznat dijelom MALIM (možda zaposlenik porezne uprave...) oko fiskalnih blagajni , ali to ti ne daje za PRAVO DA PIŠEŠ GLUPOSTI .

Ovaj dio softverskog posla su obavili domaći softveraši jer je bilo prespecifično za strance, mada sam čuo da ima i stranih riješenja za naše fiskalne blagajne.

To je toliko bilo teško da je ekipa (poznajem dio ....) koja je radila na tom software-u pretrgla se od posla... U razini sa stvaranjem kvalitetne 3D igre ili programa tipa BS player ... (što nam rade susjedi...)... Od MUHE pravimo SLONA i hvalimo se trivijalnim stvarima koje su čak već odavno iskopirane. Čitaj - gotovo scrypte...

Zašto bi netko radio nekakvo održavanje softvera besplatno. Kupac kupi softver i dobije upute, ne zna s njim raditi ili svašta mu nije jasno, zove pomoć.

ODržavanje software-a bi trebalo biti LEGALNO , a ne da diklič nasnimi si DVD-ova i ide sa torbicom puno piratskog software-a i naplaćuje smješne stvari po najmanje 200 kuna. AJde kada bi instalirao ljudima neku verziju LINUX-a i promovirao korištenje LEGALNO KUPLJENOG SOFTWARE-a, ali ON naplaćuje instaliranje piratskih windowsa ljudima ogromnom cijenom... KO kupuje software u Hrvatskoj ? Rijetki pojedinci - niti će se to promijeniti , NITI mi TO SMETA (čak štoviše i sam Microsoft iz raznih razloga - čitaj zauzimanje tržišta dozvoljava piratizaciju...) , ali mi SMETA kada netko naplaćuje puno više nešta što čak ni ne smije raditi. Ako je to tebi POSAO onda žali bože i ove države i ovih stručnjaka. Zašto neupućene ljude ODERATI , a ne naučiti ... DA hrvatska "informatika" odavno je na koljenima , a to se neće ni promijeniti kada nam je ovo postao GLAVNI posao...

A da li su oni 'stručni' ili nisu to riješava tržište. Veliš 100 kafića x 100 kn. Održavaj ti 100 kafića, a oni te mogu zvati od 0 - 24h.

TO je tako težak posao da ja održajem dosta prijatelja to za badava i NAUČIM prvenstveno ljude to raditi i onda oni ZAKLJUČE BUSOLA ONI NAS PLJAČKAJU... , a ja kažem a to ti je Hrvatska - posao prodavanja MAGLE....

PS. ovo staviš ispred teksta i na kraju pa tako naglasiš da se vidi na šta odgovaraš...

Justice for all !

Tko je glasao

Gdje je to ITalija uvela


Gdje je to ITalija uvela fiskalne blagajne prije 20 godina :) Daj nemoj me nasmijavati... Prije 20 godina nije postojao internet u ovakvom obliku, a praviti intranet u cijeloj državi u svim lokalima i trgovinama je smješno. MAlo ozbiljnosti kod rasprave , čini mi se da si upoznat dijelom MALIM (možda zaposlenik porezne uprave...) oko fiskalnih blagajni , ali to ti ne daje za PRAVO DA PIŠEŠ GLUPOSTI .

Halo Busola, Fiskalizacija računa je metoda kojom poreznici žele spriječiti varanje u prometu s gotovinom. I tu si u pravu da tada prije 20 godina nije bilo interneta ovakvog kao danas. Ali tadašnja riješenja nisu trebala internet, nego je promet bilježen u specijalno izrađenom modulu s neizbrisivom memorijom, a taj modul je najčešće ugrađivan u POS printer. Kada im je došla inspekcija očitala je taj modul i izvršila kontrolu. Inače se on nosio na poreznu periodično da se očita.
Kao što vidiš nema interneta nego na noge pa s modulom u poreznu. I to prije 20 godina i više.


To je toliko bilo teško da je ekipa (poznajem dio ....) koja je radila na tom software-u pretrgla se od posla... U razini sa stvaranjem kvalitetne 3D igre ili programa tipa BS player ... (što nam rade susjedi...)... Od MUHE pravimo SLONA i hvalimo se trivijalnim stvarima koje su čak već odavno iskopirane. Čitaj - gotovo scrypte...

Neznam praviti 3D igre, ali veliš iskopirano, šta je to iskopirano tj. od koga iskopirano, drugim riječima netko je napravio to od kuda je netko kopirao. a to su Bajo 1000-e linija koda, a u to se kužim.


ODržavanje software-a bi trebalo biti LEGALNO , a ne da diklič nasnimi si DVD-ova i ide sa torbicom puno piratskog software-a i naplaćuje smješne stvari po najmanje 200 kuna. AJde kada bi instalirao ljudima neku verziju LINUX-a i promovirao korištenje LEGALNO KUPLJENOG SOFTWARE-a, ali ON naplaćuje instaliranje piratskih windowsa ljudima ogromnom cijenom... KO kupuje software u Hrvatskoj ? Rijetki pojedinci - niti će se to promijeniti , NITI mi TO SMETA (čak štoviše i sam Microsoft iz raznih razloga - čitaj zauzimanje tržišta dozvoljava piratizaciju...) , ali mi SMETA kada netko naplaćuje puno više nešta što čak ni ne smije raditi. Ako je to tebi POSAO onda žali bože i ove države i ovih stručnjaka. Zašto neupućene ljude ODERATI , a ne naučiti ... DA hrvatska "informatika" odavno je na koljenima , a to se neće ni promijeniti kada nam je ovo postao GLAVNI posao...

Ti ovdje pričaš o nekim kokošarima,piratima, kako ih možeš nazivati informatičarima ili IT sektorom. IT sektor je daleko ozbiljnija struka od instalacija softvera (niti ne pomišljam na piratske kopije)
IT sektor se bavi informatičkim projektima, razvojem informacijskih sustava i njegovom implementacijom. Ti se stručnjaci obrazuju na FOI-Varaždin, FER-u itd. a izlaze kao inžinjeri, dakle profesionalci.

NO JA BIH TE POZDRAVIO, OVO JE NEPOTREBNO PREPUCAVANJE A NIJE DA JE VEĆINI INTERESANTNO, SVAKO DOBRO.
AKO ZAISTA KOGA ZANIMA VIŠE O TEHNIČKIM DETALJIMA FISKALIZACIJE BILO PREKO RAČUNALA ILI MOBILNIH (ANDROID) SUSTAVA MOŽE ME DOHVATITI PUTEM PRIVATNOG MAILA.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

sektor se bavi informatičkim

sektor se bavi informatičkim projektima, razvojem informacijskih sustava i njegovom implementacijom. Ti se stručnjaci obrazuju na FOI-Varaždin, FER-u itd. a izlaze kao inžinjeri, dakle profesionalci.

To je tako kvalitetan fakultet (ajmo reći da je FER Zagreb iznedrijo pokojeg informatičara i par časopisa informatičkih od kojih se npr. Bug nažalost jako pokvario...) da se lome strani ulagači nakon završetka faksa da pokupe sve te stručnjake... Većina mojih prijatelja koji rade vani za veću lovu npr. Pao Alto - SAD... , su bez fakulteta , e sada ti se zapitaj zašto.

Informatičke fakultetlije nekako većinom stranci ostavljaju nama , ono evo Vama "stručni ljudi " , a mi ćemo ove neobrazovane uzeti... Uz to profesori na tim fakultetima imaju toliko znanje informatike da većinom ekipa iz srednje škole koja dođe na faks ih jede u svakom trenutku u pogledu znanja i uradaka programerskim npr. Normalno ne daj bože dirnuti u njihov ego ode ti godina :)

Justice for all !

Tko je glasao

li tadašnja riješenja nisu

li tadašnja riješenja nisu trebala internet, nego je promet bilježen u specijalno izrađenom modulu s neizbrisivom memorijom, a taj modul je najčešće ugrađivan u POS printer.

Ajde se provjeri molim te , koji modul može specifikacija i način očitavanja?... Prije 20 godina ... AH... svašta za pročitati..., pa slično smo i mi provjeravali prije porez , normalno opet nije se provjeravao svakome...

IT sektor je daleko ozbiljnija struka od instalacija softvera (niti ne pomišljam na piratske kopije)

Prvo si krenuo pričom o naplaćivanju i nenaplaćivanje , koliko "tvrtki " to radi isto pored pirata... većina jel tako?...

Nabroji mi jednu veću informatičku tvrtku u Hrvatskoj koja ima vrhunski svoj software koji se koristi u svijetu . Nabroji mi jednu informatičku tvrktu koja proizvodi memoriju, ploče , procesore, grafičke... IT SEKTOR u Hrvatskoj ne postoji nego POSTOJI IT USLUŽNI SEKTOR koji SE VEĆINOM PROMOVIRA KO NEKA informatička PROIZVODNJA (ako smatraš npr. M-SAN grupom IT proizvodnim sektorom onda nemamo šta pričati - dobro ajde sada su dobili licence za neke jednostavne stvari pa možda nešta i proizvedu , ali u Kini :)...) Kraj IT sektora je rasformiranje clean sobe u Zagrebu i prodavanje pod sitnu lovu (jadni "biznismeni" nisu znali koliko to vrijedi...). Softwarski dio je nažalost završio sa jednom mladom ekipom koja se polakomila za novcima - Serious sam i nakon vrlo dobrog posla sve rasturila...

Znaš kako to ide kod nas , prije lokalnih izbora od prijatelja sam dobio pitanje da li bi za dobru lovu pomogao u stvaranju vinkovačke tvrtke u "poduzetničkom inkubatoru" koja bi pravila software za Iphone. Bilo mi je drago , ali kada sam provjerio sve ispalo JE VELIKA PRIJEVARA PRED IZBORE (ovdje je to organizirao HDZ-a) a predvodi informatiku jedan doktor koji pored svog posla stigne i "programirati " Iphone aplikacije. Inače te male aplikacije za Iphone su onaj najniži rang proizvodne informatičke industrije...

PS. Molim da ne prodajemo MAGLU !

Justice for all !

Tko je glasao

Nemam pojma o čemu točno pišeš

@Busola

međutim, od kad je počelo to s tim fiskalnim blagajnama gdje ovi u poreznoj vide kad ja popijem pivo, jedan moj mlađi je kupio novi skupi mobitel ( pomalo sumnjam da ga je dobio na poklon od jednog lokalnog malo jačeg) ))

koji svako malo zvoni.

Ima neku torbicu u kojoj nosa one cd-ove.

Čuo sam par puta izraze " linuks" pa sam mislio da se zajebavaju na račun Linića, da njega tako zovu, sad vidim da je i to neki program poput ove lisice koju koristim ali valjda bolji.

Sad ga idem probuditi i spomenuti mu se matere e da mi ugradi najjači i najbolji, ma kako se zvao
program,alat ili što već a da se ne družim s šugavim lisicama. ;-))

Jesam li u pravu.? Hvala!

sve dobro...

Tko je glasao

Sada već ne znam da li se

Sada već ne znam da li se zezaš ili za ozbiljno :)

Uglavnom Linux je vrsta operativnog sistema koji ima na desetke - možda i stotine različitih distribucija tj. vrsta... BESPLATAN je , a nekada je bio kompliciran zbog neimanja kvalitetnog grafičkog sučelja za obične korisnike (i dan danas TERMINAL JE ZAKON - šteta što u Windowsima je nestao DOS tj. njegov dio...). Danas Linux je po jednostavnosti (neke distribucije ko Ubuntu...) u razini Windows-a i zato Microsoftu odgovara da se piratizira njihov softtware , jer bi izgubili sigurno VELIKU PRIMAT u operativnim sistemima ko što je Android zavladao (verzija Linuxa za mobitele...) mobitelima.

Problem Linuxa je nedostatak kvalitetne potpore za igrice , jer igračoj industriji jednostavno to ne odgovara...

Ovo sam se trudio odgovoriti narodski ...

Justice for all !

Tko je glasao

Ozbiljan sam

ovaj moj sada ( student) ne pita svako malo : stari, imaš što love) i ide nešto kao fol radi kod nekih ovih koji ga zovu, a te neke izraze čujem kad on i njegovi pajdši na terasi galame.

E sad ću se praviti važan s tim ubuntijem i linuksom,sučeljem,androidom.

Znam što su softever hardver i terminal, hehe.

sve dobro...

Tko je glasao

ovaj moj sada ( student) ne

ovaj moj sada ( student) ne pita svako malo : stari, imaš što love) i ide nešto kao fol radi kod nekih ovih koji ga zovu, a te neke izraze čujem kad on i njegovi pajdši na terasi galame.

Vjerovatno većinom pričaju o igramam ... a onda prodaju priču programiramo...
npr. LOL (http://beta.eune.leagueoflegends.com/) koji zarađuje ne smijem ni pomisliti - Poljaci ili WOT - Bjelorusi koji zarađuju isto ne smijem pomisliti.
http://worldoftanks.com/

Ima i programera mladih kod nas , ali opet jednostavno u Hrvatskoj ne postoje ni otvorene konferencije niti okupljanja, niti prostora, niti predavanja i analize što je VRLO LOŠE. Moj jedan prijatelj muku muči sa izvanrednom stranicom Linux za sve

http://www.linuxzasve.com/

,a konferenciju organizirati je čudo , jer nekako se uvijek razni doktroi , "stručnjaci" , analitičari domognu love i organizacija...

Da ne pričam da se kod nas bacaju kompići koji bi mogli pomoći siromašnim zanesenjacima...

Inače programiranje je jedan od najtežih poslova vani (možda zato što je stvarno svijet slab sa informatičari sa obzirom da se sve kompijutorizira što JE PO MENI VRLO LOŠE... - pogledati npr. MAtrix i izvući zaključke...) , jako dobro plaćen ako se digneš u strukturi , ali i jako kratkotrajan. Većinom se programera iskoristi 10-tak godina i onda zasluženi odmor (nije ništa čudno da u nekoj kvalitetnoj tvrtki programer ode sa par milijuna zarade...) ... PRenaporno uz puno ispravaka i provedenih sati uz komp (zamislite koliko puta se ispravljaju zakoni kod nas , aplikacije se ispravljaju doslovno STALNO...) . Moji prijatelji npr. koji su bili u SAD dvojica se vratila i prihvatila posao od kuće po manje love samo da mogu malo pustiti mozak na pašu...:)

Zaljubljenik sam u kompove odavna , a van ne bih nikako ošao sve se nadam da će Hrvatska krenuti ispravno , ali nažalost mi SAMO UNAZAD. Izgleda da ću prije u šumi završiti ko Che nego ko normalan obiteljski čovjek koji nakon posla će sa ženom ići na Bosut u vikendicu ili pratiti Cibaliu uz svoje potomke ... Možda sam previše mračan , ali za sada ne vidim izlaza.

Justice for all !

Tko je glasao

Inače da ne pomisliš igre su

Inače da ne pomisliš igre su izvaredne za mozak , samo nažalost današnja igraća industrija je igre većinom bazirala na onoj pusti mozak na pašu. vremena Lucas Artsa i sličnih su nažalost prošla... Te igre su umjesto brzih prstiju zahtjevale MOZAK ... .

Justice for all !

Tko je glasao

tjerali zeca...

... istjerali lisicu :)

Tko je glasao

pa i nisu bas neki tehnicki

pa i nisu bas neki tehnicki razlozi. ako su ti svi parametri poznati unapred (i rok od 48 sati i sto se moze desiti) fakat treba biti cunka pa drviti "a sto cemo sad" kad se to desi. tehnicko rijesenje za taj slucaj nit je osobito komplicirano, nit je osobito zahtjevno, al je lakse to ne napravit i drvit kako drzava nije mislila na to. djubrad. isto kao i u skoli kad ti pas pojede zadacnicu.

teza oko zastarjelih racunala je isto malo deplasirana. da nema cekanja za internet dio, nitko ne bi ni primjetio da se racun fiskalizira, koliko je sam proces nezahtjevan. operativni sustav ti pozdere toliko vise resursa od pc kase ili kajgod da fiskalizira da je to rijecima neopisivo, al jebes pc kasu kad ne zna svirat mp3ce, radit filmice, imat aero sucelje i sl. zao mi je, al to sto starija racunala ne mogu vrtjeti sedmicu i nije bas osobito problem fiskalizacije.

Tko je glasao

NE znam na čijoj strani da

NE znam na čijoj strani da budem , jer znam da se zakon SELEKTIVNO provodi , a to onda nije zakon. O "inspektorima i inspektoricama " ne vrijedi trošiti riječi - birokratski šljam koji je doslovno uništio Hrvatsku... Takvi i drže ovakve na vlasti od HDZ-a do SDP-a i obrnuto...

Takvi i slični pričaju o nekakvoj pljački hrvatskog državnog proračuna ,a ja kažem da prvi pljačkaroši državnog proračuna su baš ti - inspektori , menadžeri , natrpana državna administracija, razne agencije, instituti... Normalno to pitanje je nekako SLUČAJNO ostalo po strani i nitko NE PITA KOLIKO KOŠTAJU i ZAŠTO TOLIKO KOŠTAJU. Dođe se na kraju do kumice na placu koja nešto i prošverca , ali nikako do Konzuma i sličnih hrvatskih "poštenjačina" koji pune proračun i "razvijaju" ekonomiju RH. Za kraj u mom kraju je objavljena vijest da je stopa nezaposlenosti na 34% po službenim podacima , a po neformalnim preko 50%...

PS. Evo nadam se da čita porezna pa ću im dati informaciju. Poznati albanski ugostitelji u Istri koriste dvije fiskalne blagajne sa dvije aplikacije te se normalno tako vara država . Da li će reagirati ili im je netko iz porezne došapnuo kako se to radi ostaje za rasrpaviti...

Justice for all !

Tko je glasao

http://www.index.hr/vijesti/c

http://www.index.hr/vijesti/clanak/linic-vidjet-cete-cirkus-kad-dodju-po...

DA se nadovežem i dalje ona vrijedi zakon nije za sve isti ,a to nam je SMJERNICA PREMA PROPASTI u kojoj već jesmo. I umjesto da jednostavno ne zatvore NEGO PREUZMU sve trgovačke lance koji ne poštuju Zakone RH oni vijaju bakicu koja prošverca 50 kila rajčica i od nje prave kriminalca po televiziji i novinama. To je čak toliko postalo ogavno koliko uprežu taj smrdljivi potkupljivi novinarski šljam, da određene obične ljude ocrne čim im se suprostave i kažu im u lice ono ŠTO SVI TREBAJU REĆI.

Najžešće je što birokratski i "spavački" aparat se budi pa i ovdje se ne uviđa stvarnost problema... Oni znaju kako se to radi - udri po onome koji ne može vratiti. Institucije RH su SMEĆE i prvo bi ih trebali RASFORMIRATI , a onda ponovno izgraditi ... dotle rečenica : NEKA institucije rade svoj posao znači NEKA MAFIJA radi svoj posao.

Mogao bi na desetke prijestupa velikih tvrtki i varanja NA POREZU navesti , ali gdje ćeš po njima.

Justice for all !

Tko je glasao

a da se institucija pozabave prvo sa sobom?

recimo da za početak smanje netransparetno, suludo, nerazborito itd trošenje proračunskog novca.
pa da poahpse sve one koji su korumpirani, pa da otpuste sve one koji su nesposobni, pa da recimo Mesić vrati miljarde s tajnih računa , pa da neko bude osuđen na osnovu zakona o nezastarjevanju privatizacije (LOL), pa da za promjenu od tih institucija najebe (novčano) netko iz neke velike tvrtke , banke ili nedajbože osiguravajuće kuće. Tim mjerama bi se dalo smanjit deficit pa i otići u suficit bez daljneg zadiranja u ispražnjene džepove građana.

Tek će onda možda taj kojem je zatvorilo lokal zbog jebenih 28 kuna, a i svi ostali, radije davati tim istim institucijama. Neutaživu žeđ državnog aparata za tuđim novcima ne može namiriti lokal iz Omiša, pizzeria iz Dubrovnika ili restoran iz Zadra u mjesec dana sezone, naročito ako ih....... zatvoriš.

Linić i njegovi savjetnici su obični sitni žbiri i........ kreteni. Njegova izjava (njegova minstarstva) da će zatvarati lokale zbog 10 kuna viška u blagajni , što se može desiti iz miljon nenamjernih razloga spada u sam svjetski vrh izbora za idotski propis ili mjeru, rame uz rame s onim o fiskalnim kasama u rukama peškaruša ilitiga kumica.

Tko je glasao

i nije samo što je ovo izostalo iz medija

... zagrebačka skupština odlučila je na temelju Bandićevog predizbornog obećanja bespravnim graditeljima dati popust za plaćanje komunalne naknade. Istovremeno, legalni graditelji koji sada grade (da ne spominjem one od ranije) nemaju taj popust. Članak 14. Ustava kaže da su svi građani jednaki pred zakonom. Ja pak imam osjećaj da ih ova odluka Skupštine stavlja u nejednak položaj i to pogodujući onima koji su kršili zakon! No to je samo moj dojam, a bilo bi zgodno kad bi novinari pitali nekoga od ustavnopravnih stručnjaka što o tome misle ... ali s obzirom na razmjere nelegalne gradnje, tko će se usuditi potegnuti to nepopularno tj. nepopulističko pitanje.

izostalo je i da je

Zg skupština na temelju čl 56. točke 24. Statuta GZ donjela ZAKLJUČAK o pomoći u postupanju nezakonito izgrađenih zgrada prema dohodovnom cenzusu kojim oni s manjim (<2.200 kn) PRIJAVLJENIM prihodima po členu PRIJAVLJENOM u nezakonitoj zgradi - odnosno sufinanciranje (konkretno imam jednu tako snimljenu velebnu sa 4 garaže - ni na kraj pameti da je taj dvorac od takvijeh siromaha - a zato jer je suprug prijavljen na drugom dvorcu)

Bandić je tu pomoć samoinicijativno - širokeruke proširio tako da skupština ne zna - samo se zna u njegovoj privatnoj pisarnici u vijećnici, tjedan dana pred izbore (ona područje gdje su mu masovno prebjegavali - kozari bok/put, dragonožec i sl.): skupljao je na svojim mitinzima prazne zahtjeve sa čvrstim obećanjem da su potpuni ako donesu samo poreznu potvrdu, a da će i arhitektonske i geodetske snimke dobiti gratis (to inače postoji za socijalne slučajeve)

Tko je glasao

@rupert

Zar ti misliš da je EU i/ili SAD stanje bolje ??

Uzmimo kao jednostavan primjer Veliku Britaniju. Koliko je medijskog prostora tamo dano rođenju princa, a koliko odluci vlade da smanji socijalna davanja i poveća ona za policiju ???

U pravom smislu te riječi naši novinari pišu u skladu s trenutačno "najboljom" europskom tradicijom.

Tko je glasao

uostalom, tko ih drzi?

pustimo ih, a tko ih drzi?

Na Ustavnom su sudu rekli kako sudac Kolakušić nije jedini koji je zatražio ocjenu usklađenosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi jer postoje već tri takva prijedloga. Na Ustavnom sudu upozoravaju da njihova odluka, kakva god bila, ne znači zaustavljanje predstečajnih nagodbi.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolakusic-trazi-ocjenu-ustavnosti-zak...

uostalom, tko ih drzi?
zar to ima ikakve veze sa nama i da li ono sto mislimo uopce moze utjecati na institucije ili cak na tiskovine?

kako je neupitno da ih gradani ne drze ne moze se uopce traziti da ih "puste".. zato su takve izjave potpuno besmislene.. od politicara izrecene, jos i gore od besmislenih

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Uz neke časne iznimke,

Uz neke časne iznimke, Hrvatska nikad nije uspjela stvoriti pošteno, objektivno i građanski usmjereno novinarstvo. Kriza i nebriga države da stvori okolnosti da se mogu razvijati mediji onakvi kakvi bi zapravo trebali biti, srozala je i ono malo što je valjalo. Političari se ne bi trebali žaliti na stanje u novinarstvu jer oni su takvo stanje stvorili. Oni sklapaju dealove s medijskom mafijom, umjesto da se zagrebe ispod površine i vidi kako, primjerice, može nestajati lova iz medija koje financiraju porezni obveznici i kako su neki medijski tajkuni stvorili svoja carstva. Stanje u novinarstvu je rezultat nerada Državnog odvjetništva, inspekcija rada, kontrole medija od strane pojedinih političara, kretenizam pojedinih nekompetentnih, ali dobro plaćenih urednika, urednika, itd. Sve je to poznato već 23 godine i nikom ništa. Rezultat je da se normalnom čovjeku gadi kupiti većinu novina ili upaliti TV.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci