Tagovi

Pupovac nastavlja s velikosrpskom medijskom agresijom

Milorad Pupovac kao zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća nastavlja svoju velikosrpsku medijsku ofenzivu, naravno koristeći za to medije u Srbiji da bi prenio poruku hrvatskoj političkoj i široj javnosti. To u stvari nije ništa nova, jer se on kao samozvani zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj već deklarirao kao otvoreni zagovornik nove velikosrpske politike predstavljene Memorandumom 2 Srpske akademije nauka i umetnosti. Prilikom analiziranja Pupovčevih istupa uvijek je važno istaknuti da je on „samozvani zastupnik srpske manjine u Hrvatskoj“, jer je za njega na posljednjim saborskim izborima glasovalo samo 7,9 od ukupno upisanih birača na listi Srpske nacionalne manjine. Nažalost, hrvatska podložnička politička elita, bilo ona u SDP, ali i u HDZ-u omogućila je Pupovcu medijsku eksponažu kao da zastupa 79 posto pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj, a u tom se posebno ističu vodeći mediji, počevši s HRT-a, preko „Jutarnjeg lista“ i „Večernjeg lista“ koji nikad nisu doveli u pitanje legitimitet „samozvanog predstavnika srpske nacionalne manjine“ u Hrvatskoj.

Evo što je Milorad Pupovac izjavio gostujući u emisiji „Stav Srbije“ na beogradskoj TV postaji „Prva“. Po njemu je biti Srbin u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina „izrazito teško“, pozvao je predsjednika Josipovića i Nikolića da prevladaju nesporazume i prijeđu u sferu državničke odgovornosti, smatra da je posjet premijera Milanovića dobar jer prekida zastoj u odnosima dviju država. Posebno je naglasio da se Srbija i Hrvatska distanciraju od međusobnih tužbi za genocid, za koje je rekao da su „dokaz neeuropskog ponašanja i sramota za Hrvatsku i srbiju“. Po njemu nakon sastanka Milanovića i Dačića sad i predsjednici država mogu „pridonijeti da se nađe sporazum oko dvije tužbe“. Pupovac je ukazao da je u hrvatskoj javnosti i dalje prisutan antisrpske stav, što nepovoljno utječe na položaj srpske manjine.

Kao prvo, simptomatično je da se Milorad Pupovac, premda se od njega ne treba očekivati da će braniti hrvatske interese, pojavljuje u emisiji „Stav Srbije“. Iako je on hrvatski političar, što po ponašanju i stajalištima ni najmanje ne dokazuje, sama činjenica da se pojavljuje u jednoj takvoj emisiji i sa stajalištima koja ne predstavljaju službenu hrvatsku politiku, samo potvrđuje da je Milorad Pupovac koji, uzgred rečeno nikad nije osudio Miloševićevu agresiju na Hrvatsku, predstavlja velikosrpsku krticu u hrvatskoj politici. Da je hrvatski političar, što nije, Milorad Pupovac bi manipuliranoj srbijanskoj javnosti morao reći istinu o tome zašto je biti Srbin u Hrvatskoj izuzetno teško.

Prije svega to nije točno, jer iako srpska manjina broji samo 4,3 posto u ukupnom stanovništvu, na brojnim utjecajnim državnim pozicijama su upravo Srbi, i to ne zato što su neusporedivo sposobni za te funkcije nego zato što su Srbi. Takvi hrvatski Srbi, poput Milanke Opačić, Siniše Tatalovića, Branka Grčića i Željka Jovanovića sigurno nisu ugroženi, jer su u vlasti zastupljeni u mnogo većoj proporciji nego što je njihov udio u stanovništvu. Čitav niz hrvatskih Srba, pored toga što ih je značajan broj sudjelovao u Domovinskom ratu, igra značajnu ulogu u politici, gospodarstvu, umjetnosti i drugim djelatnostima unutar hrvatskog društva. A to što je nekim hrvatskim Srbima u Hrvatskoj izuzetno teško, jedan od glavnih krivaca za to upravo je Milorad Pupovac i politika koju on zastupa. On nikad nije priznao da su hrvatski Srbi digli pobunu protiv zakonite hrvatske vlasti, jer su izgubili privilegije što su ih imali za vrijeme kapitulantske nacionalne politike Saveza komunista Hrvatske Vladimira Bakarića, Stipe Šuvara, Stanka Stojčevića koji je kao Srbin pri kraju raspada Jugoslavije čak bio predsjednik SKH.

S takve velikosrpske pozicije Milorad Pupovac poziva predsjednika Josipovića i Nikolića da prevladaju nesporazume i prijeđu u sferu državničke odgovornosti. Upravo je „državnička odgovornost“ predsjednika Josipovića da odbija susret s četničkim vojvodom Tomislavom Nikolićem koji stalno nedržavnički i nediplomatski daje uvredljive izjave o Hrvatskoj i Hrvatima i postavlja se kao da je Hrvatska nešto dužna Srbiji, iako je Srbija nakon agresorskog rata koji je ona povela i te kako dužna Hrvatskoj. U tom smislu naravno da je posjet Zorana Milanovića Beogradu bio skandalozan, jer na njemu nije pokrenuto rješavanje ni jednog pitanja proisteklog iz rata. U skladu s njegovom politikom sasvim je razumljivo da se Milorad Pupovac zalaže za to da se Hrvatska i Srbija distanciraju od međusobnih tužbi za genocid za koje je rekao da su su „dokaz neeuropskog ponašanja i sramota za Hrvatsku i Srbiju“. Ovdje Milorad Pupovac bezočno pljuca u lice svekolikoj hrvatskoj javnosti. jer opravdanu tužbu za genocid koju je Hrvatska podigla pred Međunarodnim sudom pravde smatra neeuropskim ponašanjem i „sramotom za Hrvatsku“. Za njega nije bilo neeuropsko ponašanje i sramota za Srbiju kad je Milošević izvršio agresiju na Hrvatsku. Ali od Pupovca se i ne može drugo očekivati nego da propagira velikosrpske ideje i politiku. Ako je išta u ovome sramota onda je upravo sramota za Hrvatsku da jedan takav predstavnik srpske manjine u Hrvatskome saboru predsjeda saborskom odboru za vanjsku politiku i da uopće sjedi u hrvatskome Saboru.

Ne treba imati iluzija da je ovo posljednji ispad samozvanog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj. Novi program velikosrpske agresije uobličen u Memorandum2 Srpske akademije nauka i umetnosti ima u Hrvatskoj glavnog agenta upravo u Miloradu Pupovcu koji ni nakon 22 godine hrvatske državne neovisnosti još uvijek nije spreman prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu, pa zato koristi ovakve medijske istupe u Srbiji da bi dolijevao ulje na vatru još uvijek neriješenih hrvatsko-srbijanskih odnosa.

Komentari

Još jedan Krsnikov

Još jedan Krsnikov šovinistički pamflet. I polupismeno napisan.
Dajem minus.

Tko je glasao

komunjara i velikosrbin

Argus,

vi ste se kao i mnogi drugi na ovom portalu deklarirali kako sam naveo, pa onda dijelite kao u doba komunizma etikete.
ako već nešto želite kazati, a za to ste kao i većina vama sličnih nesposobni, onda objasnite zašto je ovaj dnevnik "šovinistički pamflet" i još k tome "nepismeno napisan". Nakon ovakvih kategoričkih ocjena bez argumenata, jedino što se može zaključiti jest da ste vi politički nepismen, pa je bespredmentno raspravljati s vama i vama sličnima.

Tko je glasao

Zašto se ne kanite

Zašto se ne kanite objavljivanja takvih dnevnika? Zašto se ne kanite ćorava posla? Pisanje vam naprosto ne ide, bar kad je riječ o političkoj analizi, što je vjerojatno pretenzija vašega sastavka, ako nije i provokacija, što se također ne smije isključiti.

Ni nakon toliko uložena truda, kroz tolike godine, niste u stanju napisati pristojan komentar s repom i glavom, na temelju činjenica pretočenih u argumente. Zbog toga ste propali kao novinar, a ne zbog toga što ste desničar, kao što kukate.

Nisam ustvrdio da je vaš tekst "nepismeno", nego polupismeno napisan, i formalno i sadržajno.

Nepismeni znaju da su nepismeni. Oni ne pišu, a ja im pomažem kad god mogu. Oni nikad nisu umišljena novinarska i analitička veličina koju nitko ne prepoznaje.

Niste u stanju primijetiti ni takvu razliku u samo dvije-tri napisane rečenice, a htjeli biste biti dorasli političkoj analizi: vi naprosto stvari ne primjećujete.

A što je to šovinizam i pamflet, pogledajte u kakvu enciklopediju.

Tko je glasao

vlksrb

lddvt, prvdnk vz, mrs, mrtn, tnr, Ljb Rbn Wss, RsPrks, dtr, Bglc, Mrtflr, Zrn štrć

n št m znndl t j rltvn ml brj vlksrb kjm smtj čnjnc z mjg dnvnk. sbt s vžn n kj s jvljj z njhvg nstrnstv kj tm gdj žv čt n mg zstpt vlksrpsk ncnlzm kkv zstp njhvh mljnk "pp" p ljč svj kmplsk n vm prtl. sm nprd dčk cr, bt ć jš štf d vm dm n žvc, d st nmćn npst nk svsl rčnc k prtrgmnt. mđtm kd j mzk zbtnrn kmnstčkm jgdlgjm, v st jdnstvn bspmćn. stvrn m vs j ž.

Tko je glasao

Velikosrbi vs malohrvati

velikosrbi leddevet, pravednik vz, miris, martin, tenor, Ljubo Ruben Weiss, RoseParks, editor, Bigulica, Mirtaflora, Zoran Oštrić
Cijenjeni vkrsnik,
Nažalost moram konstatirati da ste Vi jedan "velikonezahvalnik". Da nije bilo mojih komentara ovaj Vaš dnevnik bi prošao potpuno nezapaženo, osim od Skvikija naravno koji, po vlastitoj izjavi, čita sve što se napiše i što se nikako ne može uzeti kao relevantni kriterij.
Osim toga, moj trud je posebno primjetan u uvođenju teme goblena u raspravu što je unijelo novu dinamiku i neprijeporno šarenilo u izvorno kromatski manjkavu diskusiju. To je bio čak drugi pokušaj oživljavanja Vašeg dnevnika nakon prvog neuspješnog pokušaja s postotnim računom "njih i njihovih".

No, što je tu je!

Obzirom na pozornost koju je izazvala tema o goblenima uzimam si slobodu da Vam skrenem pažnju na sljedeću izuzetno povoljnu priliku:


T I T O / uokvireni goblen
cijena: 150 kn

Prodajem uokvireni goblen Tito velićine cca 25 x 20cm.
Ne odgovaram na SMS poruke.

Od svakog prodanog goblena 6,25 kn se direktno uplaćuje u Fond zabetonirano dijete

leddevet

Tko je glasao

kk vs nj srm

lnprf, jns,

kk vs nj srm d s ksnt prdržt tj vlksrpskj blmnt. vdt kk s rsprks LjRW svj prvržnst jš jdnm ptvrdl. l gdj s stl. jdn st v kp, n mžt m sknt dnvnk. l jš m nd.

Tko je glasao

Nadan Potopić

jadna ste vi ekipa, ne možete mi skinuti dnevnik. ali još ima nade.
Ta zašto bi ti potopili dnevnik i izgubili ove divote?
Da se razumijemo, ne mislim na sam dnevnik nego na sjajne komentare, recimo moje :)))

leddevet

Tko je glasao

šjor krsnik,

vi ste se na ovom portalu u više navrata deklarirali kao velika budala, ali vama za utjehu, niste ovdje jedini...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

lažni branitelj

janus,

vi ste e na ovom portalu deklarirali kao lažni branitelj, a vama za utjehu niste jedini

kao lažni branitelj niste u stanju ništa napisati o temi dnevnika, ali to od vas kao ljubitelja velikosrpstva nisam ni očekivao.

Tko je glasao

sjor krsnik

jeste li vi uopce branitelj.i ako jeste molio bih gdje ste bili u DR.Nema veze,ako ste i lazni,slobodno recite

Tko je glasao

glupan

tenor,

znam da amerika koji put zaglupljuje imigranta, a to se dokazalo i u ovom vašem slučaju. nigdje nisam napisao da sam branitelj, a vi postavljate pitanje kao da jesam. žalim vas zbog vaše gluposti, iako se radi o zloći. samo tako nastavite.

Tko je glasao

vkrsnik

hvala na ovom "glupan".ja bih sada mogao biti prost pa reci da vam glupan j..e mater,ali necu.necu se spustati na vas nivo.
stojte mi dobro.

Tko je glasao

vezenje goblena trazi

vezenje goblena trazi koncentraciju.

nego, vekoslave, ne mislis da bi recimo vkriznik dalo dodatnu tezinu borbi za hrvatski nacionalni korpus?

Tko je glasao

Baspomoćnik

međutim kad je mozak zabetoniran komunističkom i jugoideologijom, vi ste jednostavno bespomoćni. stvarno mi vas je žao.
Upravo smo osnovali dva fonda koji skrbe za navedenu problematiku:

1. Fond bespomoćno komunističko jugoideološko dijete
2. Fond zabetonirano dijete

Obzirom da je registracija u tijeku nisu još otvoreni žiro računi, no čim budu otvoreni odmah ću ti ih proslijediti vjerujući da će tvoje razumijevanje specifične problematike zasigurno izroditi izdašnu donaciju.

leddevet

Tko je glasao

plan Z4

neki put dobivam dojam kao Pupovac na mala vrata pokušava uvesti famozni plan Z$. provo ide preki dvojezičnih natpisa prvo u vukovaru, onda polako i tiho u ostalim mjestima koja su bila pod okupacijom SAO'Krajine', zatim na red dolazi kulutrna automoija a onda pod nas stavljanje famoznog Z$, koji je bio potpisan sa hrvatske strane i stvaranje federacije Srba u Hrvatskoj.
u narodu za ljude poput Pupovca se kaže guja u njedrima.

w. ;)

Tko je glasao

Lupetanje

Natipisi nisu dvojezični, nego na dva pisma i obavezni su prema Ustavnom zakonu o zaštiti i položaju manjina, a taj zakon je hrvatski.

Te i ostale tvrdnje o nekakvom "Planu Z$" naprosto su glupost.

Tko je glasao

Nije vrag

Nije vrag da je Pupovac sve najbolje što Srbi u Hrvatskoj mogu ponuditi? Zar nema čovjeka Srbina, tipa Srećka Bjelića koji bi bio vođa koji Hrvatsku prihvaća kao svoju domovinu? Doduše, danas(i jučer) se događa Hrvatima obrnuti proces, da ih vode ljudi koji rade za sve okolne države, narode i unije, samo ne za Hrvate

Tko je glasao

Pupovcu je jedina domovina

Pupovcu je jedina domovina Hrvatska i branio ju je od velikosrpske agresije. Na temelju čega impliciraš da tome nije bilo i sada jeste tako?

Tko je glasao

@Vjeko Krsnik

Kako je lako biti Srbin u Hrvatskoj - ako - s jedne strane vrebaju te velikosrbi ala Pupavac i Memorandum SANU 2, a s druge strane vreba te Krsnik i krsnikovci??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pomalo si nespretno

Pomalo si nespretno formulirao inače duhovitu primjedbu: Pupovac nema ništa s Memorandumom SANU.

Tko je glasao

Zar je

Željko Jovanović -Srbin.

Ako jest onda su mi mnoge stvari jasnije tj. zašto bi on da mi našu djecu u školama privkavamo na pederastiju i sl. LGBT gluposti.

Stvarno su nisko pali ako se moraju skrivati iz gay populacije.

sve dobro...

Tko je glasao

Argument da ga . . . . .eš

Pupovčevih istupa uvijek je važno istaknuti da je on „samozvani zastupnik srpske manjine u Hrvatskoj“, jer je za njega na posljednjim saborskim izborima glasovalo samo 7,9 od ukupno upisanih birača na listi Srpske nacionalne manjine.
Jes ti logike, nego koliko si ti imao iz matematike u školi?

P.S. dalje nisam čitao i kako je onomad rekao Red Cavalry "Odoh kukićat goblene, pametnije je!".

leddevet

Tko je glasao

Pupovac

Pupovac je odabran od hrvata, ljubitelja bratstva i jedinstva, a On tako i djeluje. Svojom retorikom šteti Srbima u Hrvatskoj, i izaziva nove podjele, te ne doprinosi suživotu.

Tko je glasao

Pučkoškolsko pitanje 2

Pupovac je odabran od hrvata, ljubitelja bratstva i jedinstva,
Da zanimljiv stav, no ono što mene zanima je koju si ti ocjenu imao iz hrvatskog, ili kako se to onomad zvalo, u školi?

leddevet

Tko je glasao

Što si Ti onaj led Dačićev?

Da bolje pratiš ono što pišem-komentiram znao bi da u Hrvatskoj postoje Hrvati i hrvati. Hrvati s velikim H su Hrvati koji vole svoju zemlju, a hrvati s malim H su Oni koji vladaju Hrvatskom politikom od smrti Tuđmana.(Da se pak ne loviš opet na Tuđmana napist ću Ti unaprijed da Mi nije bio mio, učinio Mi je, i mojoj porodici, zakonima veliku nepravu, ali bar je bio Hrvat s velikim H, i sve više cijenim neke njegove poteze, kad vidim s kakvim imamo danas posla, ali i onima jučer)

Tko je glasao

Sačuvajmebože hrvatskih

Sačuvajmebože hrvatskih majuskula.

Tko je glasao

Juh, što se uzbudi!

Da bolje pratiš ono što pišem-komentiram znao bi da u Hrvatskoj postoje Hrvati i hrvati.
Tako je i zato u školi postoje jedinice i petice.

Mislim, ono "tako je" se ne odnosi na praćenje tvojih komentara iz vjerujem opčerazumljivih razloga. Po ostalom mi se čini da si krenuo vkrsnikovim putevima odgovaranja na postavljena pitanja, odnosno ne vidim da si odgovorio na ono vrlo jednostavno pitanje. Molim da me ispraviš ako griješim.

A i o Šušačkoj gimnaziji sam imao puno bolje mišljenje.

leddevet

Tko je glasao

Šušačka gimnazija

Ne znam kako si me povezao sa Sušačkom gimnazijom, ali išao sam u tu zgradu od 5. do 8 .razreda. Iz radničke sam familije i rano imao problema sa zdravljem, pa me je pokojni otac upisao u Ekonomsku školu, kako bi što prije išao raditi i pomogao bratu i sestri i ocu koji je jedini radio. Godinu dana sam i studirao ekonomiju, onda sam morao ići raditi iz gornjih razloga. Inače, cijeli sam život živio punim plućima, i nikad se nisam opterećivao peticama, bi sam trojka. Nisam bio niti ću biti odlikaš, no, na ovim stranicama se trudim, kao općenito u životu, biti što iskreniji i jasniji, i ne dodvoravam se nikome, a volim svoj narod, i pisanjem se "borim" protiv onih koji rade protiv interesa Hrvata u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Površinsko selektivno domoljublje

i pisanjem se "borim" protiv onih koji rade protiv interesa Hrvata u Hrvatskoj.
Da, to sam negdje bio i sam zaključio i to je ono što mi se ne sviđa, a takav pristup mi se ne sviđa pogotovo kod autora ovog dnevnika koji uz put još lovi i sve moguće i nemoguće babaroge, pogotovo one istočne provijenijencije i pripadne veroispovesti.

Doduše ova usporedba je vrlo površna obzirom da je autor ovog dnevnika očigledno osoba s ozbiljnim problemima, no to je neka druga priča.

Još samo kratko da objasnim ovu mouju gornju zamjerku koja je očito, kako kaže vkrsnik samo još jedan dokaz moje deklariranosti kao "srpsko ono jedno" ili "jugoslovensko ono drugo". Dakle ako ne silazimo u takvu verbalnu septičku jamu i ostanemo civilizirani ono što mi nikako nije jasno kako se netko može boriti za interese Hrvata živeći na Sušaku odnosno, šire gledano, u Rijeci. Rijeka i bliža okolica su etnički vrlo miješani kraj u kome vrlo malo ima onih koji nemaju među precima nekog neke druge nacionalnosti. Uz to zbog nesretnih povijesnih okolnosti nakon WWII je došlo do velikog preseljenja, više u Rijeci nego na Sušaku jednostavno zato što ovi drugi nisu mogli optirati, te velike promjene nacionalne strukture stanovništva

Dakle imajući u vidu multietničko okruženje kakvo je u tvojim krajevima, a što je pravilo gotovo u svim gradovima, ona tvoja citirana izjava odaje jednu otužnu površnost. Takva površnost je zapravo ista identična kao kod onih koji se bore za Talijane, ili Mađare, ili Francuze ili Srbe (da i za te). Ono gdje dolazi strašna razlika je u metodama koju pojedinci, a i veliki dijelovi naroda, ponekad primjenjuju da bi ostvarili tu svoju "narodnu skrb" i koja ide od pukog birtaškog gunđanja i lamentiranja pa sve do stravičnih ustanova kao što su bili Dachau, Treblinka, ili ono puno bliže nama, Ovčara.

E sad da ne ulazimo u priče tipa "tko ima većeg" još samo činjenica da svaki nacionalistički pristup generira neki drugi nacionalistički pristup koji može biti manji, ali i neusporedivo veći, ovisno o tome kako se sile ljudske bedastoće poklope. Dakle niti jedan nacionalizam nije dovoljno mali i time zanemariv.

P.S. a to tvoje radničko porijeklo je nešto što mnogi imamo i to je ono što nismo mi odabrali, puno važnije je ono što mi sami odaberemo kao i ono u što iskreno vjerujemo.

leddevet

Tko je glasao

Mogu prihvatiti

Mogu prihvatiti da je moje domoljublje površinsko selektivno, no, za nepovršinsko i dubinsko jednostavno nemam ni vremena i ni volje. Moje je domoljublje samo osobni odgovor na ugroze koje dolaze unutar Hrvatske od pojedinaca, grupa i politika. A da se ne titra voda, ne bi bilo ni moga pisanja po tom pitanju.
Drugo i važnije ne prihvaćam način na koji spominješ nacionalizam, jer odiše retorikom krivnje Hrvata, koju su im godinama nametali i nameću velikosrbi. Nacionalizam nije opasan kao pojava, osim ako se ne pretvori u šovinizam, a to je već blisko i fašizmu.

Tko je glasao

Kompleks manjeg nacionaliste

Drugo i važnije ne prihvaćam način na koji spominješ nacionalizam, jer odiše retorikom krivnje Hrvata
. . . .
Nacionalizam nije opasan kao pojava, osim ako se ne pretvori u šovinizam, a to je već blisko i fašizmu.

Pokušao sam u gornjem komentaru eskivirati tu temu, to je bilo ono "tko ima većeg", no očito je to nemoguće obzirom da taj kompleks "ustaškog grijeha" je duboko ukorijenjen u prosječnog hrvatskog pješadinca. Jednostavno kad se spomene riječ nacionalizam odmah to u nas pobudi osjećaj krivnje i slijedne potrebe da se nečim opravdava. To je upravo ova tvoja reakcija.

Nacionalizam je nacionalizam i moje mišljenje ja da je svaki nacionalizam loš, te ne postoji dobar nacionalizam niti ako je pakiran u malim kantama. Utoliko hrvatski nacionalizam je isto tako loš kao i svaki drugi nacionalizam i tu nemamo nikakav monopol ili ekskluzivitet. Povijest nas tako uči da je svaki narod na takvim "euforijama" sposoban proizvesti nevjerojatne strahote, zvalo se to Jasenovac ili Jajinci, Omarska ili Manjača, Auschwitz ili Kampor ili Guantanamo Bay.

Ono što nacionalizma čini lošim je to što je loš za sve. Ta dovoljno je uzeti autora ovog dnevnika koji očito je teroriziran od svih i svakoga, a po njemu čak ni Hrvatima nije za povjerovati jer nikad se ne zna u kome leži novojugosloven ili politički Srbin. Utoliko je imanje revolvera ispod jastuka nužnost takve trajne ugroze.

Ako to nije dovoljno plastično pogledajmo naše susjede Srbe koji su napravili mnogo zla drugima, no bogami napravili su ga i sebi, rasturili su si voljenu Jugu, reducirali su si samu Srbiju, a redukcija očito ide i dalje, stradala je masa Srba u Hrvatskoj i u Bosni, proizveli su bezvlašće koje je otvorilo širom vrata najgoroj mafiji itd. itd. Ukratko ta nacionalistička avantura ih je odvela ravno u Nigdezemlje reduciranih granica vleičine tangica Mirjane Milošević.

Eto, bilo bi dobro da nešto naučimo i iz tuđih grešaka, a ne uvijek onih "na vlastitoj koži", a bilo bi dobro i da cijenimo one s kojima živimo u našoj zajednici.

leddevet

Tko je glasao

Ja Srbinu nemam pravo

Ja Srbinu nemam pravo prigovarati što se deklarira Srbinom, pa bio to i nacionalizam, kako Ti tumačiš.No, aspiracija na tuđe zemlje i agresija je već sasvim nešto drugo, nešto, što će biti blisko nacističkoj ideji osvajanja Češke ili Poljske, ili aneksiji Austrije. Istina je da su Srbi sami sebe najviše kaznili, ali mi se čini da njihova politika i dalje ima iste aspiracije prema tuđem, s čime se ne mogu složiti. Pupovca doživljavam kao produženu ruku takve politike, no, proći će to ludilo, nadam se, ali me oni ispadi povodom crkvenog blagdana u Borovom selu dovode u veliku dilemu, da sutra opet imamo isti problem sa velikosrbima iz Srbije, koji bi mogli preko građana Srba iz Hrvatske, ponovo povesti neke ratove, jasno opet na teritoriju Hrvatske.

Tko je glasao

Nas i Srba 12 miljuna

Ma ovako možemo pričati do beskraja i nabrajati sve svinjarije, da ne kažemo nešto puno gore, što su ih Srbi činili, što ih čine i što ih očito kane i dalje činiti. To je jednostavno nacionalistička politika koja je loša za svih, loša je za njih jer se u Srbiji živi katastrofalno, a loša je za nas jer naš nacionalizam se savršeno hranim njihovim neiscrpnim nacionalizmom i kao posljedica imamo zabavu ćirilicom kao potpuno bezveznim problemom. Naravno, ćirilica bi po svim logikama trebala biti bezvezni problem, ako bi uopće bio problem, osim po ovoj nacionalističkoj koja raspiruje naš nacionalizam i hrani njihov. Tako stvari idu godinama i očito će ići godinama na opću zabavu obiju mrzećih strana.

Nacionalizam u ovom primjeru savršeno hrani ovaj drugi i to je nešto što bi trebalo prestati raditi, a kako nemam pojma jer da znam kako sigurno bih dobio Nobelovu nagradu za mir.

leddevet

Tko je glasao

Nas i Srba

Pišeš, nas i Srba ima 12 milijuna. Ja pak pišem da nas i Talijana ima 55 milijuna. Meni su svi naši susjedi isti.Ne zanima me Slavenstvo, jer su hrvatski Slaveni doveli Hrvate pod jaram velikosrba. Prema tome Srbin mi je blizak kao Čeh ili Poljak. To što smo živjeli u istim državama, je dokazani ćorak za Hrvate. Nikad se ne ponovilo.

Tko je glasao

A neee

idući put ako ga bude u što sumnjam ,mi ili naši potomci podavit ćemo ih u Dunavu i svesti ih na Šumadiju.
Toga se ne plaši @Fantom 47.

cte F47
""""da sutra opet imamo isti problem sa velikosrbima iz Srbije, koji bi mogli preko građana Srba iz Hrvatske, ponovo povesti neke ratove, jasno opet na teritoriju Hrvatske."""

S druge strane ,političar na kojeg se ovdje osvrćemo ima puno pravo da se političkim sredstvima bori za ostvarenje svojih ciljeva slagali se mi s njim ili ne.

Činjenica je da on JAVNO godinama provodi mirotvornu politiku. Traži , moli zahtjeva, igra s igračima poput Sanadera i sl. ,ali ne prijeti ,ne poziva na nasilje, ne naoružava i ne zagovara javno oružanu pobunu i sl.

Zato ,autor pomalo pretjeruje .

No dobro , koga su zmije grizle taj se i guštera boji pa je oprezan.

sve dobro...

Tko je glasao

I tebi sinko

A neee idući put ako ga bude u što sumnjam ,mi ili naši potomci podavit ćemo ih u Dunavu i svesti ih na Šumadiju.
Kao što rekoh, nacionalizam je pravi perpetuum mobile s jedinim problemom što ne može proizvesti koristan rad nego isključivo štetan rad, ako ne drugo ono za Dunav.

leddevet

Tko je glasao

Yebi se ti

Led 9 s tvojom kakti mirotvornom filozofijom ,a najveći problem ti je nacionalizam , ovdje.

Ako svi oko nas postanu anacionalni ,prvi potpisujem da i MI budemo takvi.

Međutim ,dok komšija oštri nož zar bih ja trebao baciti koplje u trnje.

Tako su i neki Hrvati 90-91 . mislili da će to sve lijepo proći ,dok ovi nisu redom počeli ubjati, silovati , pljačkati i spaljivati ,ne pitajući za politiku nego za narodnost.

Lako je biti tako ab hoh demokratičan i tako je danas IN reći ,- nacija nje bitna ,pa LJUDI SMO kao na Farmi , ako oko sebe nemaš krvožedne zvijeri.

Molim ,slažem se aii neka ovi neki drugi ( znaš ti dobro koji ) počnu primjenjivati tu "miroljubivu " politiku.
Bit ću sretan.

Nekako ti ne vjerujem. Sory.

sve dobro...

Tko je glasao

napadnut čovjek se brani...

... i to jednako dobro - bio on nacionalista ili ne...

Prema tome je nacionalizam ogromno trošenje vremena i energije, biti "stalno budan jer neprijatelj nikada ne spava" često urodi plodom ili da si gledao krivog neprijatelja ili da si umoran od toga.

Tko je glasao

I tebi sinko

Yebi se ti Led 9 s tvojom kakti mirotvornom filozofijom ,a najveći problem ti je nacionalizam , ovdje.
Na naslov komentara se ne bi osvrtao ako se nećeš ljutiti jerbo mi vjera zabranjuje koristiti takve "šporke riči".

Pod drugo ne vidim otkud tebi da je meni najveći problem nacionalizam ovdje? Opet se dešava da u mojim komentarima išćitavaš ono što ne piše i onda dižeš larmu. Doduše do sad nisam primijetio da si priznao vlastitu grešku i pitam se da li trebam išta objašnjavati?

No možda nekom drugom pomogne pa eto par riječi:
Dakle, naš nacionalizam nije najveći problem, kao što nigdje ne piše, nego je opći problem. Naš specifičan problem je prethodno spomenuti kompleks "ustaške avanture" kojeg nikako da se riješimo (vidi gore što piše o tome).
Nadalje, ne biti nacionalista ne znači automatski zviznuti koplje u trnje, dapače, ali sigurno znači ne pikati "komšiju" (na njih si vjerujem mislio) ili bilo koga samo zato što je "komšija" ili ti se tako pričinilo. Jasno da pravi nacionalista neće propustiti i najmanju priliku da pikne i time držati "komšiju" uvijek budnim i nervoznim obzirom da će mu sjedenje postati bolna aktivnost (pretpostavljam da je to prvo mjesto pikanja).

Kako priča ide dalje ne treba imati posebnu veliku maštu, a kako riješiti problem ne znam, i kao što sam napisao, da to znam sigurno bih dobio Nobelovu nagradu.

leddevet

Tko je glasao

Kako ti ne znaš led 9

tako ne zna nitko i to nikad neće biti riješeno

bar ne u ovom stoljeću. Nobela ne bude dobio nitko.

Znači ,tvoje jamranje protiv nacionalista ( gdje nacionalist = ustaša) OVDJE prepoznajem kao atak na naciju OVDJE .

Kužiš?

E kad to uspiješ prodati negdje drugdje u okolici ,prvi sam ZA.

Jednostavno ,kad si među vukovima moraš škljocati zubima ,ako zablejiš odmah te rastrgaju.

Svejedno bio vuk austrougar ,mlečanin ili karađole.

Ti blejiš ,mekećeš mučeš . Kraj takvih bi nas odavno proždrli. Ne bi nas blo.

sve dobro...

Tko je glasao

drvo, ne znam jesi ti

drvo, ne znam jesi ti primjetio, ali mesa u regionu vise nema, i svi vukovi su ti sad vegetarijanci. mogu oni do prekosutra pizdit kako bi jeli meso, nema.

masinerije zvane jna vise nema. ekonomije koja je tu masineriju odrzavala u upotrebljivom stanju vise nema. jedino polje na kojem ce hrvatska ratovati sljedecih 50 godina je ekonomsko. sto se prije presaltamo, to bolje. daj mi vlast, htv i 3 godine i sve cu vas napaliti da idete na beograd. a znas zasto necete? jer vam se bas i ne ide samo s kuhinjskim nozevima. e al da mi s neba padne lova da vas naoruzam do zuba da vidis kako bi se islo. a to mora biti javno inace ne sljaka.

ako bacis pogled na bliski istok nije tesko prokljuviti igru iza podgrejavanja nacionalizma - sto dobijes, tko profitira i tko placa ceh.

Tko je glasao

U načelu se @izo

slažem.

No ,mi nismo blistok .

Da i kad si u vodi ne pitaš kako se rijeka zove ,nego pokušavaš plivati.

Meni forsiranje anacionalne politike ,forsiranje bratstva među ljudima ,ljubavi kao imaginarnog pojma ( može i istospolna) ,forsiranje vegeterijanstva i mirotvorstva ,dok se oko tebe militariziraju ,nekako ne paše..

Ja sam za pištolj pod jastukom i za pušku pored vrata , da se slkovito izrazim.

sve dobro...

Tko je glasao

drug Tito

On se puno ljepše i mudrije izrazio onom o sto godina mira i da će sutra biti rat. Dakle, ovo tvoje "ja sam frajer vječno budan i skačem na svaki šušanj" je, brate, naporno malo :)

Nisam primjetio da nacionalist i anacionalist nešto bolje ili drukčije pucaju u vojsci.

Tko je glasao

ima puno rijeka, u svakoj se

ima puno rijeka, u svakoj se moze plivati, i ne pliva se u svakoj na isti nacin (da se i ja slikovito izrazim).

stvarno ne vidim da te furanje anacionalne politike na bilo koji nacin sprijecava da i dalje imas pusku pored vrata. o tome kad ces je ti moci koristiti i na koji nacin i dalje odlucuje vecina (mada je moj dojam da ti ni sad nemas problema s tom odlukom). ukoliko vecina odluci da ima potrebe za koristenjem, nema tog boga da politika i dalje fura svoje.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ajme!

Znači ,tvoje jamranje protiv nacionalista ( gdje nacionalist = ustaša) OVDJE prepoznajem kao atak na naciju OVDJE .
Kao što najavih, uzaludan trud objašnjavanja.
Krivo sinko, krivo čitaš i krivo shvaćaš, no ako te tako veseli molim fino.

leddevet

Tko je glasao

Boga mi

ja sa goblenom fino napredujem ... istina sin me posljednih dana gleda nekako čudno, ali šta dijete zna šta su muke blogerske.

Tko je glasao

Wiehler Gobelin

ja sa goblenom fino napredujem
Svaka čast, nadam se da ćeš objaviti poseban dnevnik na tu temu kad dogotoviš svoje kukičanje.

Ja sam nažalost zapeo na predradnjama u pregledavanju najnovijeg "Wiehler Gobelin" kataloga te dvojim da li odmah krenuti u izradi "Zimske noći", tog toliko neophodnog elementa svakog poštenog domaćinstva ili začeti končanu repliku Fragonardove slike Lljuljačka s čuvenom letećom cipelicom - 48 x 65 cm, 44 boje, 179,45 Euro + Shipping Costs (jedino ne shvaćam zašto im moram platiti i to koštanje broda)

leddevet

Tko je glasao

Red i led, paz'te 'vamo...

Vezenje goblena nikako ne treba pomiješati s kukičanjem, jerbo se kukičanje vrši kukicom ili heknadlom, a gobleni se vezu goblenskom iglicom. Ona je poput normalne igle za ručno šivanje, samo ima širu ušicu i tupi špic. Šira ušica služi da bi lakše provukao čak tri (TRI) niti za običan goblenski bod, ili dvije za tzv. tipoen (petit poen). Standardni goblenski konac sastoji se od šest (ŠEST) niti, tako da nije spreman za upotrebu, već zahtijeva dodatni napor pripreme, tj. ekstrapolaciju odgovarajućeg broja niti. Špica je zatupljena da bi igla lakše prolazila kroz rupicu posebnog goblenskog platna.

Tipoenski je bod finiji i precizniji od običnog goblenskog boda, tj za jedan običan goblenski bod treba napraviti čak četiri tipoen boda, pa se koristi samo za one dijelove goblena gdje su bitni fini detalji, npr za lica, ruke, noge i sl.

Stoga za ovu prigodu preporučam http://www.wiehler-gobelin.com/the-shepherd-boy-p-55.html?language=en, goblen dimenzije skoro_metarXviše_od_pol_metra, po cijeni od 250€+brod, a koji ima dvije velike prednosti - značajnu tipoen sekciju za dramatične trenutke, te potom veliko prostranstvo opuštajućeg jednobojnog plavetnila u klasičnom bodu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Cijenjena Bigulica

Moram izraziti svoje divljenje i zahvalnost za ovaj izuzetno kvalitetan upis koji nas vrlo detaljno uvodi u goblensku problematiku. Posebno treba biti vrednovano da ova goblenska tematika je ovom dnevniku dala onu nedostajuću kvalitetu te pozivam sve ostale virtuoze tupe igle da daju svoj doprinos ovoj tako važnoj temi.

P.S. upoznat sam sa značenjem riječi kukičanje i u ovim komentarima navedeni pojam je upotrijebljen isključivo jer mi se jako sviđa, a nemam prilike ga upotrebljavati u svom grubom životu :)

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci