Tagovi

Puhovski: "40-ih je bilo normalno ubijati Nijemce"

Pristup ratnim zločinima mora biti bezuvjetan i isključiv. Svaki zločin mora biti primjereno kažnjen bez obzira tko ga je počinio. To je u općem interesu svih nas, jer i kao katolička zemlja naši vjerski pa i državni temelji moraju počivati na pravičnosti i ljubljenju istine, a žila kucavica nekog naroda može teći bez zastoja samo onda kada nema nečeg što bi činilo suprotno, kada nema laži. Stoga svi moramo biti svijesni velike važnosti ljubljenja istine, koja ne smije biti osjećaj koji nam daje uvjerenje da o nečemu mislimo istinito, već splet okolnosti i činjenica koje su realnost, koje se objektivno utvrđuju.

U svrhu našeg boljitka moramo osuditi, pred sudovima i u našim svijestima i one iz naših redova koji su činili nažao. Osuditi one iz naših redova znači osuditi ih u onom okviru u kojem se počinjen zločin nalazi, dakle ne izlazeći iz tog okvira. Kada se govori o hrvatskim zločinima gotovo uvijek se izlazi iz tih okvira, od pojedinačnih slučajeva stvaraju se pompozne afere, slučajevi gradovi i sl., mediji od istih stvaraju preuveličane priče, čak im daju i bombastična imena, poput afera selotejp itd.., a u Hrvatskoj se i dalje kao posljedica srpske agresije na Hrvatsku 1200 osoba vode kao nestale, ono što je simptomatično u priči jest u čijem je laž to interesu, prisjetimo se da laž može biti i snaga nekog naroda, kako su to neki svojedobno tvrdili? Pitam se samo kakva bi imena dobivali zločini suprotne strane!

Cinična izjava Žarka Puhovskog da je 90-ih bilo normalno ubijati Srbetakođer izlazi iz tih okvira osude nominalnih zločina i ostavlja gorak okus zlobne dvosmislenosti i nedorečenosti, te stvara novi kontekst prošlosti, a kao što sam rekao, ometanje rada žile kucavice nekog naroda ne donosi ništa dobrog, samo nove tenzije i oštre poglede. Potonje navedena izjava čelnika HHO-a uvelike djeluje kao dio strategije napuhavanja hrvatskih zločina, koji za cilj imaju minimalizaciju i marginalizaciju Oslobodilačkog rata u Hrvatskoj 90-ih, a da je tomu uistinu tako potvrđuje i podatak da se na web stranicama HHO-a pod linkom O nama/Djelovanje opisuje djelovanje HHO kao djelovanje za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, precizirajući samo i jedino da se njihovo djelovanje odnosi na kršenja ljudskih prava Srba nakon operacija Oluja i Bljesak, dakle:

djelovanje

Tijekom višegodišnjeg djelovanja HHO je zaprimio više desetaka tisuća slučajeva kršenja ljudskih prava. Nakon svršetka vojno-policijskih akcija Bljesak i Oluja na području bivše Krajine zabilježeni su brojni primjeri terorizma i drugih najtežih oblika kršenja ljudskih prava, koji su redovito bili praćeni bespravnim oduzimanjem tuđe imovine i neovlaštenim useljavanjem u kuće i stanove. O objema akcijama načinjeni su posebni izvještaji koji su javno predstavljeni. Također, brojni slučajevi kršenja ljudskih prava odnosili su se na ilegalne deložacije, prekoračenje policijskih ovlasti, reguliranje statusa (državljanstvo), radne sporove, ostvarivanje prava na mirovinu, probleme obnove, trgovinu ljudima, slobodu medija....

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava - prema međunarodnim standardima - postao je najutjecajniji forum za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj.

Ovaj opis djelovanja HHO-a kao da opisuje srpska djelovanja na teritoriju RH uoči i prije rata u RH. O djelovanju HHO-a ne piše ni slova više od navedenog, strašno! Ja sad postavljam pitanje; zar se djelovanje u svrhu zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj odnosi samo na prava Srba, gdje su tu drugi obespravljeni građani, da li je HHO uistinu građanska organizacija, mjeri li se količina ljudskih prava u Hrvatskoj odnosom prema Srbima nakon hrvatskih vojinh, oslobodilačkih operacija, pa što je to ljudi?
Pročitavši opis domene djelovanja HHO-a ostao sam zapanjen...

Da se vratim na prvotnu misao; ne opravdavajući zločin zločinom, ne mogu i ne smiju se na isti predznak svoditi hrvatski pojedinačni zločini i svi oni srpski zločini počinjeni kao dio osmišljene i organizirane, sveopće vojne i političke državne i povijesne strategije rušenja novonastale države Hrvatske. Oni po svojoj krajnjoj namjeri, uzroku i prema uzročno posljedičnoj vezi nisu nimalo slični, kao ni po mnogim drugim stvkama. Izrečeno ne znači da se hrvatski počinjeni zločini mogu pravdati pretrpljenim, dapače zločin nema opravdanja, već to znači da je nužnost pristupa zločinima u kontekstu u kojem su počinjeni velika, jer se time pak utvrđuje količina odgovornosti koju počinitelji moraju preuzeti. Izjdnačavajućim pristupom, izjavama poput onih g. Puhovskog stvara se opći dojam da bi odgovornosti trebale biti iste, a one u svom nominalnom iznosu nisu niti mogu biti iste, što za posljedicu ima to da izjednačanje količina odgovornosti koje se trebaju preuzeti, kod onih koji bi uistinu trebali više odgovarati stvara osjećaj i mišljenje da i nisu toliko sagriješili i učinili nažao, tj. stvaraju se dvostruke i različite granice tolerancije dozvoljenog između većinskog i manjinskog naroda u Hrvatskoj, na korist manjinskog, a sve na uštrb općeg mira i međusobnog uvažavanja i tolerancije. Kada bi svi odgovarali u domeni i razmjerima onoga što su očinili katarzično osviještenje stvorilo bi stanje realnosti koje za budućnost može biti samo poučno, i greške se ne bi ponavljale.

Žarko Puhovski svojom izjavom izravno u pitanje dovodi što je u ratu normalno, kao da je u ratu išta normalno, kao da je sam rat uopće normalan. Na početku 90-ih bilo je normalno ubijati Hrvate, a ne Srbe, čemu u prilog govori i današnji stav prema zločinima, što je dakle očito i danas, jer kako se mogu izjednačavati pojedinačni zločini ili zločini indiferentnih grupica sa cijelom zločinačkom srpskom politikom, zar 1 srpski život vrijedi 10 hrvatskih? Budimo realni; u Domovinskom ratu Hrvatska je kud i kamo gore prošla, podnijela je kud i kamo veću žrtvu u svojoj obrani no što je to podnijela agresorska strana, pazite sad.. u osvajanju tuđe zemlje, a i iz cijele priče Hrvatska je izašla kao pobjednik, čime okus postaje samo gorči!

Cinična konstrukcija da je srbe bilo normalno ubijati neutemeljena je i zla! Zamislite samo da se istim cinizmom npr. Židovima prigovori: Nijemce je 40-ih bilo normalno ubijati.", još kad bi se ta izjava proguravala kao dio politike izjednačavanja odgovornosti Židova i Nacista u 2. svjetskom ratu, gluposti ne bi bilo kraja. Gledate li sada na neke stvari drugim očima.. ..da, i mislio sam.

Komentari

Kao zlocin je zlocin,

Kao zlocin je zlocin, medjutim ipak se komentar svodi na poruku da "kontekstualno" trebemo ići i promišljati u pravcu da je "Hrvatski zlocin razumljiv", jer je Bože moj nastao iz opravdane potrebe da se odgovori na Srpski udruženi zločinački poduhvat!

Kako su "zanimljivi" ovi "neuralni" osvrti u kojima se na "neutralan i racionalan" način u finom "akademskom" pakovanju plasiraju opravdanja za zločine, a plasiraju ih "neutralni eksperti" sa jedne i druge strane!
FUJ!

Tko je glasao

Mislim da je izjava

Mislim da je izjava neprimjerena (ako je Puhovski to izjavio).

Međutim, ti u svom članku napadaš izjednačavanje krivnje. Ne postoji jasna veza između gornje rečenice i citata u tvom tekstu i izjednačavanja krivnje.

http://www.simun.info

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Ako nisu

ZoomPolitikON:::...

Ako nisu prepoznao vezu između nevedenog, to je tvoj problem, bez uvrede, mislim.. što da ti kažem..

Pozz

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Žarko Puhovski je zbilja

Žarko Puhovski je zbilja jedna od omraženijih
mi javnih figura u RH, ali mislim kako si
prilično promašio mjesto gdje pucaš svoje kritike.
Jednako kako je promašena i izjava Puhovskog,
jer i u ovim nultim godinama normalno je
ubijati srbe (ili makar kamenovat im kuće).
I sve dok budeš toliko brižno računao omjere
ubijenih srba i hrvata, tvoj pogled proci ce
zoom pored politike i realiteta.

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Na tvoju

ZoomPolitikON:::...

Na tvoju repliku ne mogu podrobno replicirat, jer ništa konkretno nisi naveo, uglavnom pucam krivo, ok, svako ima pravo na svoje mišljenje, ma kakovo ono bilo, a što se tiče moga brojanja žrtava, i ti podaci puno toga mogu reći, no.. jesi siguran da si u cijelosti pročitao članak, jer o konkretnim brojkama žrtava slova napisao nisam!

Pozdrav!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

zoom, ne razumijem poantu

zoom,
ne razumijem poantu priče, da li to znači da smatraš da se zločini nad npr. srbima (koji su napravljeni izvan ratnih djelovanja) trebaju tretirati drugačije nego što se tretiraju danas?

jedan od naših osnovnih problema koje imamo je da poslije II svjetskog rata nismo raščistilo sa naslijeđem NDH pa nas to isto naslijeđe prati i danas; a danas pak imamo tendenciju sakriti ili ignorirati ružne stvari koje su se događale za vrijeme domovinskog rata što donosi opasnost da se ista priča ponovi

zločin je zločin je zločin i on se mora jednako tretirati neovisno o strani na kojoj se dogodio

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Poanta

ZoomPolitikON:::...

Poanta priče jest, tebe citiram: "zločin je zločin i on se mora jednako tretirati neovisno o strani na kojoj se dogodio",a ja dodajem; te se zločinima treba pristupiti u onom okviru u kojem su počinjeni, no prije svega mediji koji oblikuju mišljenje javnog mnijenja nemaju takav ispravan pristup, naime konkretno u Osijeku je podneseno 1000 kaznenih prijava za ratne zločine počinjene nad Hrvatima, a sav medijski prostor u priči o ratnim zločinima zauzima jedan slučaj, i to hrvatski, koji zbog toga ostavlja gorak okus nepravde u narodu.

Kao da npr. ti u dućanu ukradeš tri čokolade, a tvoj susjed utaji porez te omasti brk sa 100 000 kuna, potom oba zločina izađu u javnost, no tebe se više razvlači po medijima, tvoja priča se napuhava, nadopunjuje, počinje se razgovarati o tvom privatnom životu, problemima, što te je ponukalo na takovo nešto, a njega se više ne spominje..

..moraš se složit samnom da bi osjećaao nepravdu, o tome se radi! U tvom slučaju također bih bio za rješavanje oba slučaja ali i pristupanje u onom okviru u kojem su kaznena djela počinjena! (doduše ti bi bio oslobođen jer je krađa čokolade kazneno djelo počinjeno iz niskih pobuda, no to nije bitno za priču!)

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Hrvatska nije katolička

Hrvatska nije katolička zemlja! Hrvatska je sekularna i građanska država u kojoj su država i crkva (pritom se misli na sve crkve) odvojeni.

Tko je glasao

@redpen................ Tvoje

@redpen................

Tvoje konstatacije da je Hrvatska sekularna država su neminovnost, te svojim navodom da je Hrvatska katolička zemlja to uopće ne sporim, naime za Hrvatsku da je katolička zemlja mislim da je katolička u istom onom kontekstu u kojem je Brazil nogometna zemlja,a koliko god tebi to očito smetalo, jer iz cijelog teksta izvukao si glupost,to je tako bilo, jest i bit će!

Pozdrav!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Kada sam istaknuo da

Kada sam istaknuo da Hrvatska nije katolička zemlja zapravo sam ti htio skrenuti pozornost da se države ne vodi ili ne bi smjela povoditi temeljem tvog (lažnog) katoličkog morala nego je Hrvatska (ili to tek treba postati) država pravnog poretka u kojoj se poštuju i provode zakoni bez obzira na koga se oni odnose u smislu rase, nacije, vjere, spola, seksualne sklonosti...

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Moj

ZoomPolitikON:::...

Moj lažni katolički moral jest temelj moralnog i etičkog kodeksa, čak i zakona, konkretno npr. Kaznenog zakona, koji praktično nema veze sa vjerom, ali eto slučajno se podudara sa mojim lažnim katoličkim moralom, ponovno si se pokakao sam po sebi!

P.S.

Da potkrijepim svoju tvrdnju iznosim dio zakona, posebno obrati pozornost na 2 stavak, jer stremiš ogriješenju o nj.

U 1. i 2. stavku članka 174. KZ-a stoji:

"(1) Tko na temelju razlike u rasi, spolu, boji kože, nacionalnosti ili etničkome podrijetlu krši temeljna ljudska prava i slobode priznate od međunarodne zajednice,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko progoni organizacije ili pojedince zbog njihova zalaganja za ravnopravnost ljudi."

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Omakli ti se Srbi malim

Omakli ti se Srbi malim slovom u predzadnjoj rečenici, ha?!
Slučaj selotejp ti je bombastično? Kako bi ti onda zvučao činjenični opis: "slučaj mučenja i likvidiranja osječkih civila srpske nacionalnosti na obali Drave 1991. po zapovjedi šefa obrane grada Branimira Glavaša"? Jel ti to predugačko, nerazumljivo senzacionalistički?

Tko je glasao

Upravo o takvom pristupu

Upravo o takvom pristupu srpskim i hrvatskim zločinima sam pisao, drago mi je da si komentirao jer si zoran prikaz, dobar primjer, potkrijepa moga članka.

Naime svojim nastupom u komentaru dovodiš u pitanje moju odlučnost i želju da se svi počinjeni zločini bez obzira tko ih počinio riješe, kao da je to kod mene sporno!

U tvome komentaru iščitava se apsurd, naime kako bi onda mogli nazvati zločine domaćih Srba koji su završavali masovnim grobnicama, jesi upoznat sa događanjima u Dalju, Baćinu? Tamo je domaće srpstvo, dakle ne čak ni "vojska", mučilo svoje susjede na najbrutalnije načine, od rezanja dijelova tijela, paljenja, čupanja kose, vađenja zubi i sl., u Dalju su npr. žene u smjernama dolazile bosti pletećim iglama zarobljene "ustaše".. ajde smisli neki dobar naslov, ide ti to!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

O tim i takvim sam

O tim i takvim sam zločinima pisao kad su se događali. Mislim da je država mogla učiniti sve, a nije htjela da se ti zločini procesuiraju. Nije htjela zato što ju nije zanimala individualna odgovornost jer bi u tom slučaju morala procesuirati i ove koje tek sada procesuira (Glavaš itd). Tuđmana je zanimala kolektivna krivnja Srba u Hrvatskoj i tužitelji se nisu trudili skupljati dokaze već su sve iz nekog mjesta za koje su imali svjedoke da su ostali na okupiranom teritoriju tužili kao četnike. Naravno da je onda međunarodna zajednica tražila od Tuđmana aboliciju za oružanu pobunu. U mešuvremenu je otpala i masa tužbi za ratni zločin jer nije bilo nikakavih valjanih dokaza da je neko selo čitavo sudjelovalo u ratnom zločinu. Imaš slučaj gdje je gospićki sudac Pavo Rukavina na osnovu optužnice svog rođaka tužitelja Pave Rukavine osudio za ratni zločin mještane sela Plitvice samo na osnovu nekoliko svjedoka koji su vidjeli maskirane četnike u tom selu:

U potpunosti je utvrđeno da je selo Poljanka spaljeno, da su mještani spomenuti u činjeničnom opisu poubijani, i da je im oduziman novac i druge vrijedne stvari i opravdano se zaključuje da su to učinili optuženici. Naime prema iskazu svjedoka Bože Vukovića i drugih, oni su često puta naoružani ulazili u to selo s kritičnog dana, istina, ovaj ih svjedok nije prepoznao, što je i logično jer su bili zamaskirani a zbog prestrašenosti, pa se opravdano zaključuje da su masakr izvršili sva osmorica optuženika su iz obližnjih sela, više puta su zalazili u ova sela i poznavali su mještane. U početku su se prikrivali kao ''čuvari'' a kasnije su svi oružano djelovali pa tako sudjelovali u masovnom pokolju nedužnog stanovništva, selo su usput opljačkali a onda spalili kuće.

45 Lines on WordPress

Predugo ja pratim ratne događaje i njihove epiloge da bi me ti mogao "razotkriti" državotvornim frazama.

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Kažeš

ZoomPolitikON:::...

Kažeš pisao si o tim i takvim zločinima kada su se događali, no danas više ne pišeš, ni slučaj Glavaš očito nije frišak pa se o njmu piše, doduše je aktualan, a zar neprocesuiranje srpskih ratnih zločinaca nije aktualno, očito nije, o tome se radi!

Ne sumnjam u tvoje iskrene i poštene namjere u rasvjetljavanju zločina, pa i općenito u tvom pisanju, no ne sviđa mi se tvoj isključiv i prepristran pristup!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Cesto cujem argument kako se

Cesto cujem argument kako se hrvatski ratni zlocinci kaznjavaju, a srpski ne. I to u Hrvatskoj.

To mi zvuci prilicno cudno, jer kome bi tako nesto moglo biti u interesu? Isto tako, nikada jos nisam imao priliku vidjeti osobu (moze biti i virtualna) sa dostojnim kredibilitetom (tebe ne poznajem, pa necu zalaziti u tvoj kredibilitet) da je tako nesto tvrdila.

Stvar se tako svodila na koristenje neistina i lazi u svrhu opstruiranja kaznjavanja zlocina sa Hrvatske strane.

Ipak. Kako je moguce da je moj dojam pogresan, molio bih te Zoompolitikon da pokrenes temu o ovim pitanjima, te jasno ukazes na izvore iz kojih crpis informacije (i da utvrdimo radi li se o cirkularnoj informaciji, odnosno dezinformaciji). Da na kraju krajeva principijelni pojedinci na temelju svoje informiranosti i pokrenu kaznjavanje svih primjera, bez obzira na nacionalnost.

Ne zelim niti pomisliti da se nekim slucajem nadjem u nekom srpskom selu medju takvom ekipom na koju ti aludiras, a da ta ekipa na osnovu svoga primjera nije potpuno svjesna da takve stvari ne mogu proci nekaznjeno.

Moja teznja je uspostava odgovornog drustva, zato cu ti rado pomoci svojim skromnim doprinosom u rasvjetljavanju svih mogucih nelogicnosti koje stoje ovome idealu na putu.

Sto se tice Puhovskog, on je uistinu cinik. Zato i ne drzim previse do njegovog misljenja.

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Ne znam

ZoomPolitikON:::...

Ne znam da li ti kredibilitet predstavlja da od oko 1000 podnesenih kaznenih prijava za zločine počinjene nad Hrvatima u Osijeku, a od oko 10 000 u istočnoj Slavoniji cio medijski prostor zauzima hrvatski slučaj, te ako je to opstruiranje kažnjavanja hrvatskih zločina onda se ne razumijemo.

Bez daljnjega da je Glavaš počinio to što je učinio, no po meni to nikako ne zaslužuje toliki prije svegamedijski linč pored zločina sa druge strane, jer to može stvoriti drugačiji kontekst stvarnog stanja stvari, o tome se radi, a ne o opstruiranju i hvatanju u koštac sa domaćim zločinima, pa ja sam prvi koji bi svaki zločin izveo na čistac, dapače prvo bih se obračunao sa domaćinima!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Ko opstruira te slucajeve? U

Ko opstruira te slucajeve? U vezi Glavasa, mozemo reci da je slucaj bio opstruiran sa strane HDZa dok Glavas nije izasao iz stranke. Kako stoje stvari sa srpskim zlocinima? Ko njih opstruira? Ili sam te krivo skuzio?

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Ne mora

ZoomPolitikON:::...

Ne mora se raditi isključivo o opstrukciji, problem je sustavan, krenuvši od političke volje, pravosuđa do medijske potpore! Da, slučaj Glavaš bio je opstruiran od strane onih kojima je isti taj Glavaš u određenom trenutku postao uteg oko vrta, u jednom od prethodnih komentara sam napisao da do idućeg sukoba međustranačkih oponenata sada otvorena pandorina postat će ponovno zatvorena!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci