Tagovi

PU zagrebačka: Akcija "Krv i smog"

Blog se preselio na novu adresu:

aleksandar-hatzivelkos.from.hr

Ovaj upis možete pak naći na ovom linku

Vremenom ću sve dnevnike preseliti na novu adresu, no blog na pollitika.com ne namjeravam brisati, u prvom redu radi komentara koji ipak predstavljaju tuđe uloženo vrijeme i mišljenje - čime, smatram, nemam pravo raspolagati.

Nadam se da se i dalje čitamo.


Zagrebačka policija već mjesecima kontinuirano provodi akciju «nadgledanja» biciklističkog prometa. U početku bilo je to kontroliranje biciklista u pješačkim zonama, poput Trga bana Josipa Jelačića, te uglavnom izadavanje opomena kojima se bicikliste upozoravalo da po zakonu ne smiju voziti po zonama rezerviranim za pješake. I dok sam uz sumnjičavo klimanje glavom pronalazio kakavog takvog rezona za upozoravanje biciklista na isključivo pješačke zone, pogotovo one koje su doslovno pretrpane pješacima, starijim ljudima i djecom, posljednje akcije policije su mi u potpunosti dignule tlak. Javlja mi prijatelj da su ga jučer policajci zaustavili na nagostupu Maksimirske ulice, «kod Kraša», i oglobili sa 300 kn. Hej tu ne pričamo o pješačkoj zoni natrpanoj prolaznicima, već o ravnom komadu Maksimirske između Maksimira i Dubrave, na kojemu nema nikakvog sadržaja, a pješaci su rjeđi od konjskih zaprega. Ujedno radi se o cesti koja je biciklistima iz Dubrave jedina veza sa centrom grada (ukoliko ne misle napraviti kojih 6, 7 kilometara obilaženja preko nove Branimirove, za koju sam također prilično siguran da nema obilježene biciklističke staze). E na tom komadu policajci su zasjeli ubirati biciklistički harač, upućujući bicikliste na vožnju po kolniku. Čisto da steknete dojam (za one koji nisu iz Zagreba) o kakvoj vrsti prometnice radi, evo i prigodne fotografije.

Biciklistička akcija koju PU zagrebačka kontinuirano provodi već neko vrijeme ima dva spekta – formalni i neformalni. I dok se fomalni može okarakterizirati kao selektivnost, neformalni ...

Continue reading →

Komentari

daklem, baš bio na smeće

daklem, baš bio na smeće portalu gdje imam jedan od mejlova i koji je epilog cijele priče? nije neko iznenađenje naravno,osim dijela da postoji "sindikat biciklista", koji valjda "predstavljaju biciklističke interese" onako kako je lokalni sekretar skoj-a predstavljao lokalni radnički savjet u "neka druga vremena"..

http://danas.net.hr/hrvatska/evo-sto-su-biciklisti-porucili-poglavarstvu...

ovi su igrokazi toliko prozirni da to više nije niti smiješno.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

čudo od neinformiranosti

Gdje vidiš igrokaz? Na FB-u postoji "sindikat biciklista" i on je do sada organizirao kako ovaj skup tako i sve one "Kritične mase" - tj. protesni krug vožnje po gradu.

Tko je glasao

Nemoj shvatiti osobno jer

Nemoj shvatiti osobno jer uglavnom napise o SDPu tako shvaćaš ali ove godine je u prijedlogu proračuna SDP povećao planirani prihod od raznih kazni za 400 mil kuna tako da je logično da ide presija po svim osnovama radi boljeg punjenja proračuna.

No isto je radio i HDZ ovih par godina krize tako da ova situacija ide do apsurda.

Tko je glasao

možda zbog Uskrsa - neutralizacija ostala nezamjećena

Policijska uprava zagrebačka odlučila je osnovati specijalnu jedinicu koja će se baviti isključivo hvatanjem sve agresivnijih biciklista i njihovog uklanjanja sa ulica prijestolnice, priopćeno je danas iz PUZ-a. Ovakve drastične mjere morale su biti poduzete jer dosadašnje mjere novčanog kažnjavanja nisu urodile plodom već su, naprotiv, razljutile bicikliste i načinile ih još agresivnijim. “Događa se da biciklisti ne samo vrtoglavo voze i brzinom od 15 kilometara na sat, već i prilikom vožnje gađaju jajima prometne policajce i pokazuju im srednji prst.
Očekivali smo da će se stvari urediti i bahatost prestati, ali se to, nažalost, nije desilo, te smo prisiljeni oštro djelovati”, prioćila je Policijska uprava. Iz policije preciziraju da će biciklisti biti neutralizirani na nekoliko različitih načina, kojom prilikom će se voditi računa o njihovoj, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

http://www.forum.tm/clanak/zagrebacke-vlasti-osnivaju-specijalce-za-hvat...

Tko je glasao

Mislim da se (srećom)...

ipak radi o šaljivim vijestima - http://www.forum.tm/teme/njuznetforumtm-drustvo ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

šaljive vijesti su bili i interventni ZETovi kontrolori

pa su ih sada puni tramvaji i autobusi

otjerali su,
skupa sa cijenama karata
putnike: đake, studente, radnike i seljake

gradski i prigradski prijevoz
sada se odvija biciklima
što je u konačnici višeznačno -
u duhu zaštite okoliša i zdravlja ljudi
a što je bila i preporuka EU

sada ti uvježbani kontrolori
trebaju zaraditi plaću
kako drugačije nego da
neutraliziraju bicikliste :)

treba inzistirati da grad Zagreb i ostale županije
srede biciklističke staze
lovu smo mi,
koji legalno plaćamo stanovanje
odavno za to platili

Tko je glasao

Ja si sve nekako mislim

da bi bolje bilo da te biciklističke staze nisu nikad niti "crtali"... Dok ih nije bilo, vozilo se po zdravom razumu, ono tipa - tamo gdje nema previše pješaka, tamo gdje nije preveliki promet, tamo gdje ti je brat biciklist nadoštuklao renzol... Sad su nacrtane trase za moje buduće kazne :(

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sad shvaćam...

... zašto me nakupine ZET-ovih kontrolora (u grupicama od 5-15 pripadnika) mrko gledaju dok puše na autobusnim stanicama - a ja ih obilazim biciklom... :))

Mislim da je ovo 50-80 postotno poskupljenje ZET-a jamačno diglo prihode ZET-a za isto toliko, te da će ZET od ove godine poslovati pozitivni i više neće trebati gradsku dotaciju iz našeg (mog) prireza, pa će se najzad napraviti i biciklističke staze :)

Tko je glasao

Dynasty&Company,

društvo s ograničenom odgovornosti (više ograničeni, nego odgovorni)koji uspješno drže ograničenost pola stoljeća (i doskora im je jako dobro išlo), morat će malko sjesti nad tom mozgalicom
Dijelovi tvog i našeg prireza skupa sa komunalnim doprinosima prilikom gradnji sa građevinskom dozvolom, su odavno izgradili brdo biciklističkih staza – i to ne onih koje su samo nacrtane, nego onih koje su opločene, blago reljefno različite od pješačkih staza ili kolnika
odnosno
D&C uporno mažnjava
odgovornost - što je to?

Tko je glasao

follow up

ponukani ovim dnevnikom, novinari Radio mreža Radionet su od policije odlučili potražiti odgovore na postavljena pitanja. prenosim njihov tekst u cjelosti:

http://www.facebook.com/notes/radio-mre%C5%BEa-radionet/zagreba%C4%8Dki-...

Jesu li biciklisti u Zagrebu građani drugoga reda čiji se životi ugrožavaju inzistiranjem na zakonima za koje ne postoji infrastrukturna osnova? Za mnoge će, posebice bicikliste, odgovor na ovo pitanje biti potvrdan sve dok poput drugih naprednih gradova metropola ne bude imala mrežu logično postavljenih i povezanih biciklistički staza i sudionike u prometu koji će poštivati razumna prometna pravila.

Ping pong
Biciklisti tako danima negoduju na službenike u plavom koji im pišu kazne i opomene zbog kojih sa relativno sigurnih i neprometnih pješačkih površina, poput one od Hondolove do maksimirskog stadiona, moraju sići na jedan od najprometnijih gradskih kolnika (Maksimirska cesta) i zauzeti svoje mjesto između tramvaja i automobila čiji vozači također nisu sretni nastalom situacijom. Istovremeno gradonačelnik Milan Bandić putem gradske internetske stranice biciklistima nudi kartu navodnih biciklističkih staza upravo s kojih policija tjera vozače bicikala i naplaćuje im kazne.

Čini se kako Grad i MUP s biciklistima igraju ping-pong, a uz prosvjed ispred ove dvije institucije koji se održava danas (3. travnja), dio biciklista predlaže suspenziju nerazumnih prometnih pravila sve do rješavanja infrastrukturnih problema. Čini se da im policijska statistika ide u prilog. Naime, iako policijske akcije u Zagrebu nominalno štite pješake, brojke pokazuju da biciklisti realno ne ugrožavaju „hodače“ te da navedene akcije samo narušavaju odnos između ove dvije prirodno savezničke skupine.

Biciklisti u 2011. samo lakše ozlijedili trojicu pješaka
Prema podacima koji je Radio mreži Radionetu dostavio Zlatko Ancić tijekom prošle godine je na području Policijske uprave zagrebačke stradalo 279 biciklista u prometu. Od toga ih je 7 izgubilo živote, dok je teško ozlijeđenih bilo čak 74. Drugi sudionici u prometu su uzrokovali stradavanja biciklista u čak 98 slučajeva.

Istovremeno su biciklisti u protekloj godini tek lakše ozlijedili trojicu (3!) pješaka, vozeći mimo propisa. Kada se uzme u obzir da je na području PUZ-a stradalo ukupno čak 574 pješaka u prometu, od toga 12 sa smrtnom posljedicom i čak 176 teško ozlijeđenih, teško je ne zaključiti kolika je realno mala opasnost od biciklista u pješačkom prometu, ali i ne uočiti koliko je vožnja po zagrebačkim kolnicima opasna za bicikliste te koliko je inzistiranje na njoj nerazumno i društveno neodgovorno.

I djeca moraju voziti kolnikom
Zakon je jednak za sve, pa i za djecu koja također moraju voziti kolnicima tamo gdje ne postoje jasno označene biciklističke staze. Na konkretno pitanje kako bi se četrnaestogodišnjak na biciklu trebao kretati od okretišta Dubec do Trga bana Jelačića, iz policije odgovaraju da postoje biciklističke staze na dijelu Avenije Dubrave, Branimirovoj, Martićevoj i Palmotićevoj ulici te na sjevernoj strani Zelenog vala. Na dijelovima koji nemaju ucrtanu biciklističku stazu svi biciklisti moraju voziti kolnikom ili ako postoji pločnik, preostaje im guranje bicikla po njemu.

Zagrebački pješaci uzorni u prometu?!
Samo tijekom prošle godine je policija sankcionirala 267 biciklista koji su biciklom upravljali po nogostupu, od toga ih je 147 dobilo pismeno upozorenje dok su drugi prošli s težim kaznama. S druge strane, policija tvrdi da pješaci gotovo nikada, ili u zanemarivom broju, ometaju promet po biciklističkim stazama i trakama zbog čega Radio mreža Radionet nije dobila podatak o broju kažnjenih pješaka temeljem toga prekršaja, iako mogućnost kažnjavanja postoji. „Za sada imamo vrlo mali ili mizeran broj slučajeva da pješaci koriste biciklističke trake ili staze“, tvrdi Ancić iz PUZ-a.

Djeca i dalje prose po raskršćima
Istovremeno, već dugi niz godina djeca maloljetnici gotovo nesmetano prosjače na zagrebačkim raskršćima i prometnicima. Zagrebačka je policija tako u prošloj godini zabilježila samo 19 slučajeva u kojima su osobe mlađe od 18 godina izravno (ili neizravno njihovi roditelji, ako se radi o jako maloj djeci) na ovaj način ugrožavale svoje živote, ali i živote ostalih sudionika u prometu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

sviđa mi se spin dnevnika

sviđa mi se spin dnevnika koji ide od policijske represije nad biciklistima i dolazi do toga da prebacuje krivnju na zločince koji ometaju biciklističke staze, a glavni problem vidi u tome što to (policija i pješaci) "destimulira bicikliranje", pa će biti manja "bicikliranja" a što je ekološki no no.. lijek za to je očito još represije, ovog puta ne samo prema biciklistima nego i pješacima koji hodaju po tim "stazama" i tako ometaju uredan biciklistički promet.

(finalno) rješenje je jednostavno, svi moraju hodati/voziti bicikl samo tamo gdje im vlasnici nacrtaju..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

fascinantno je kako si tako

fascinantno je kako si tako brzo razotkrio pomno slaganje PR slojeve u ovom dnevniku i odmah dosao do srzi - stvaranja alibija policiji za kaznjavanje pjesaka, i novi nacin punjenja proracuna.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ovakve postupke od strane

ovakve postupke od strane vlasti svoditi na "nedostatak biciklističkih staza" može biti samo rezultat urođene gluposti.. cijela priča jest pažljivo složena (iako je bolno jednostavna), jedino sumnjam da bi ti osobno za takvo nešto imao mozga..

evo i shema.. udri bicikliste-->> uj jao biciklisti građani drugog reda-->> trebamo više biciklističkih staza, promicanje bicikliranja-->daljni udari na vozače automobila (vozite se biciklom)-->bicikliranja po samo za to previđenim stazama-- puno biciklista--> daljnja regulacija, registracija itd. cylist identity politics i tako to.. traženje prava na biciklističe staze i slične smijurije

ovo dakako nije niti prvi akt u tom smjeru.. o tome sam već i pisao..

http://pollitika.com/quotparkiranje-bicikalaquot-po-uzoru-na-sovjetski-s...

samo drugi čin

sve u smjeru EU planova 50% "smanjenja automobilskog prometa", Agende 21 i totalnog ukidanja osobnih motornih vozila..Zagreb je inače član ICLEI-a..

no dobro, poznato mi je da je većini problem spojiti dvije stvari, kamoli 3 i više..

uživajte u svojem cyclist identity struggle against discrimination ili kako god će dežurni idioti to već frejmati..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Don Camillo

Zakonska odredba koja bicikl stavlja u grupaciju "vozila" je prastara i datira iz bitno drukčijih vremena i bitno drukčije prometne situacije. Jasno da svi znamo da je promet pred 40 i više godina izgledao znatno drugačije, vozila su bila bučnija, sporija i, što je najvažnije, bilo ih je neusporedivo manje. Naravno da u tim davnim okolnostima bicikl je bio ravnopravniji sudionik u prometu, a bio je i neusporedivo zastupljeniji.

Tu ide logična asocijacija na Guareschi-jevog junaka, Don Camilla, koji prometuje na prastarom biciklu i na logično sljedno pitanje: Kad ste zadnji put vidjeli nekog popa na biciklu?

Vjerojatno niste nikad jer su se stvari promijenile, promijenila se realnost, a nije se promijenio zakon koji danas predstavlja očitu kretenariju. Naravno da veća kretenarija od samog zakona je primjena tog zakona i utoliko ne kanim amnestirati niti jednog policajca koji kažnjava bicikliste zato što se voze po pločniku. Nažalost to je ujedno još jedan primjer gdje se rade stvari naopačke jer bi pravi i jedini mogući način bio onaj da se izgrade biciklističke staze, a zatim kažnjavaju oni koji se voze izvan njih. Dakle najprije treba dati, a tek onda se može sankcionirati.

Tu još treba dodati krajnje opasne situacije vožnje po kolniku u ulicama gdje voze tramvaji. Voziti po Savskoj ili Vlaškoj te sličnim ulicama gdje tramvaj vozi po krajnje desnoj strani je stvarno opasna igra koju su mnogi shvatili u trenutku kad im je kotač upao u tračnicu ili kad nisu imali gdje pobjeći od nadolazećeg tramvaja.

Vjerojatno bi se tu trebalo kazniti tramvajca što nije obišao biciklistu na udaljenosti minimalno 1 m kao što to propisi nalažu.

leddevet

Tko je glasao

stvar je vrlo jednostavna..

stvar je vrlo jednostavna.. treba se napucati "broj prekršaja" kako bi se mogla uvesti registracija bicikala , slijedeća naplata osiguranja isl.. o tome sam već i pisao.. pokušali su sa "ukradenim biciklima", "nedostatkom biciklističkog parkinga", pa sad kad im već ne mogu pomagati, ono od njih mogu napraviti kriminalce..

nisam čitao dnevnik do kraja, ali ću dodati da ako se u maksimirskoj kod kraša voziš automobilskom cestom, riskiraš život.

ulogiro sam se, a sad me traži grad u slavoniji..

it is i, debe

Tko je glasao

autoru na znanje...

... da je prenešen na "lupiga.com" :)

http://lupiga.com/vijesti/index.php?id=6801

Tko je glasao

pokucat će vam na vrata policiski smrad

Meni su došli na vrata da me privedu za neupaljena svitla . A vidi ovo

,,Od jučer je Jadrankamen u stečaju. Ispostavilo se da je firma Brune Orešara državi ostala dužna više od 33 milijuna kuna! Bivši šef Porezne uprave Ivica Mladineo Indexu je potvrdio da je Jadrankamen, kao i Uzor, spadao u red povlaštenih tvrtki, čijim je poslodavcima omogućeno da ne uplaćuju doprinose za plaće! Očito je bila riječ o političkoj odluci!,,

Meni na vrata policisko smeće za iljadu kuna državi a za ovog kriminalca sutra će pendrečiti .

Stvarno za nevirovat dokli more trajat ta policiska drkačina

Tko je glasao

Kila mozga dvi marke

Tomek, pogrešna adresa, policaji su samo ruke...

Tko je glasao

nije pogrešna

Policajci , samo ruka , suci samo ruka , političari samo ruka . Ustvari svi dobrice koje nisu dobre jel eto ne funkcionira pravna država . Svi oni čekaju da dobro i pošteno rade svoj posa ali ih jebe što eto država još ne funkcionira, i što smo mi ostali mentalnim sklopom u balkanu, pa je teško s nama .
I meneđeri su isto samo ruka. Svi pošteni i vridni strućnjaci koje jebe to što im radnici nisu ka kinezi , nego balkanci razmaženi u socijalizmu . Da ih ne jebu ove radničke povlastice i ove čudo velike radničke plate vać bi oni od hrvacke napravili obećanu zemlju jaču od švedske i švicarske .

Ta tvoja policiska samo ruka , bez problema je samohranog oca dvoje maloljetne dice noću sprovela u zagreb , ostavila malu dicu samu u kući . Čovika koji nikad ništa nije ukra nego je samo reka da mu je tvornicu ukra tip kojega policija pet godina nemore nać i doves pred suca iako ti čovik uredno šeta splickom rivom .
Neka se samo digne k...c onom smeću josipoviću , todoriću ili nekom drugom smeću čija su oni ruka paš dobro ositit tu policisku ruku . Paš vidit čija su ruka.

More bit da san subjektivan , ali od rođenja na policjote gledam ka na plaćenike mog tlačitelja. Ne mrzin ih ka suce ali sve je to ista pašta.

Tko je glasao

tko kaže da ne funkcionira

tko kaže da ne funkcionira pravna država? probaj samo zajebat državu/banku/HEP/itd.. paš vidit kak funkcionira..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao
Tko je glasao

biciklo nije isto što i auto,traktor,kamion...

Nepoznavanje elementarne logike i životnih postilata u hrvata je ravna nuli.Uslijed toga zločinačka vlast vrlo lako manipulira i dodatno blesira hrvacki puk . Ma ne prođe ni jedan dan da ovi kretenina vlasti ne izmisle nešto za jebat nas pametne i ove blesave.

Dragi haci dobro je što si napisa ovaj dnevnik i iskoristiću ga ka još jedan dokaz mahnitosti ove vlasti i budalastog hevackog puka.

Prvo bicikla nije isto šta i auto , traktor , šleper i li kombi . Bicikla nemore bit tretirana kao sudionik u prometu i podložna prometno prekršajnim zakonima isto ka i automobil.
Bicikla ima točkove. i čovik sidi na njoj ali suštinski ima veze sa autom manje nego dječja kolica u kojoj sidi dite . Logički gledano mater koja gura vozilo na četir točka zvano dičja kolica bi se daleko prije tribala tretirat ka vozač sa autom, od bicikle.Vožnja dičjih kolica po trotoaru dvostruko više liči vožnji autu nego li bicikla. Mater koja vozi dite u kolicima prije bi tribala bit kažnjena nego biciklista. To je logika , ostavimo po strani sentimentalnost . Čista logika . Kad oni što skuplja boce vuče po marmontovoj svoj karet na četir točka po logici triba bi bit kažnjen prije nego biciklist .

Točno je da je bicikla sudionik u prometu i da ima dva točka i vozača , ali i mater je sudionik u prometu i ima četir točka . Ako bicikl sa dva točka more ić samo po cesti, zašto mater ne ide sa svoim vozilom po cesti ?? Ako je to samo zato što ima dite ka putnika, ondak bi triba i auto koje ima dite ić po trotoaru. U tehničkom smislu razlika između dičjih kolica je uglavnom u broju točkova . Oboje imaju točkove i pogoni ih ljudski pogon . Dakle zabrana prometa vozila na ljudski pogon po javnim površinama nemore se odnosit na bicikle a da se u isto vrime ne odnosi i na dječja kolica , role i karete .
Bedastoća i nepoznavanje materije hrvacke policije ka uostalom i onih koji joj pišu zakone je već legendarna. Jel ti kreteni znaju da je već desetljećima izmišljeno vozilo na akumulator i neki zvrk ( zaboravija sam mu ime ) . Ti zvrk piči sa čovikom na njemu po trotoarima amerike ,japana i europe. U splitu ih je otel lav iznajmljiva turistima prošle godine na rivi i japanci su pičili na njima po trotoarima iliti nogostupima po splitu . Šta će sad ovi naši retardirani policjoti ?? Puštat japance da piče zvrkom po trotoarima a kažnjavat splitske bicikliste i matere sa dicom ?? Normalno da će kažnjavat naše jerbo kažnjavat japance nije poželjno.
Tako ti po dalmaciji mahom rentaju motoriće do 50 kubika i po stranaca nema dozvolu za te motoriće jerbo ti za te prdekavce vani uglavnom ne triba dozvola ,ali te strance niko ne kažnjava ali kažnjava nas.

Kažnjavanje biciklista nema veze sa zaštitom građana nego isključivo sa punjenjem hrvackog proračuna koji sve više liči na svemirsku crnu rupu.

Normalno da će punjači rupe bez dna uvik nać neki ,,pametni,, razlog za kažnjavanje.
Ne bi me iznenadilo da uvedu tehnički pregled i registraciju za dičja kolica, a registraciju za bicikl obavezno uvode već ove godine. Za sve te poteze će vladajući imat podršku 53,4 % javnog mjenja

Ma kome to na rivi , na trotoaru ili ne znam kud smeta bicikla .? Imali uopće zabilježen ijedan slučaj poginulog pješaka od čuda zvanog bicikla??

Škužajte što mi je komentar ovako dug

Tko je glasao

evo jedna za tvoju

evo jedna za tvoju dušu

http://www.youtube.com/watch?v=52s9QsjChTk

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Komentiranje na dijalektu u

Komentiranje na dijalektu u slučaju kad većina ostalih nisu govornici tog dijalekta je prilično nepristojno. Zato imamo standardni jezik, da bismo se mogli razumjeti bez problema.

Tko je glasao

Pisa bi ja na standarnom

Pisa bi ja na standarnom jeziku ali se on stalno minja . Ža mi je što teško pratiš diskusiju ali ako se malo potriduš i uložiš više ljubavi vidićeš da nije teško razumit.

Problematično je misliti o nečemu i dodatno se opterećivat dali je rič ispravno izgovorena .

Hrvat koi izvrsno govori engleski , ono misli na engleskom , u ogromnoj je prednosti u odnosu na onog hrvata koi slabije zna engleski , kad komunicira s englezom . Ja govorim engleski toliko da se u komunikaciji sa englezom uvik moram mislit kako se koja rič kaže na engleskom . Uvik sam se s njim razumija i uživo i na telefon i ne sićam se da me ikad koi nije razumija ili ispravlja . Isto mi je tako i sa talijancem jerbo i taj mi je jezik poznat ali ne ono instiktivno nego moram promislit o uglavnoj svakoj riči . I tu me niko ne ispravlja. Jedino te hrvati ispravljaju kad govoriš hrvacki . Ono ka nerazumiju kad rečeš bilo nego si triba reć bijelo . T o bi ja sada triba u svojoj zemlji mislit kako se reče bilo, prije nego rečen , da bi bija pristojan .
Kod hrvata skoro svi su stručnjaci za lingvistiku , svi te nešto ispravljaju , svi su profe za svaku hrvacku rič .
Nije nepristojno govorit na dialektu ako nisi profešur hrvackog jezika . Da bi ja moga s takvima ka ti komunicirat ja bi mora izgubit vrimena za učit standardni hrvacki jezik a to mi nije ni na kraj pameti . Ako bi već gubija vrime na neki jezik ondak bi učija japanski ili kineski a siguro nebi hrvacki standardni.

Tko je glasao

iz kuta jednog ugla...

Prvo - oni koji koriste FEJZ, članak je linkan i na "Sindikatu biciklista", također ok rasprava:
http://www.facebook.com/messages/100002484812366#!/sindikatbiciklista

A kao netko tko se, ali skoro svaki dan, vozi biciklom - mogu reći da je članak odličan. Istini za volju, ja nisam imao previše neprilika s policijom, osim jednom kada su me dizali s biciklističke staze na "zelenom valu" gdje me pokupio auto :)

Srećom stanujem u zapadnom dijelu grada koji jedini ima dobro riješenu biciklističku stazu (Zagrebačka avenija sve od Španskog do Vjesnika pa i do NSK, tj. Lisinskog - i prastara, mislim prva biciklistička po Horvoćanskoj). Osim nje - sve ostale staze su užas. Jedina dobra (iako izuzetno opasna) je biciklistička staza po "zelenom valu" koja je na cesti. Odlična za brzu vožnju i odlična za pogibiju.

Kada bi se za ostale sudionike u prometu tako strogo provodio zakon kao za bicikliste u zadnje vrijeme, onda bi bilo najbolje da vozači i pješaci istog trena deponiraju svoju plaću u MUP. Tjerati nekoga da vozi bicikl po kolniku u Savskoj ili Zvonimirovoj može samo "ubojica". I zato pozivam sve koji voze bicikl da se pridruže svakoj "kritičnoj masi" koju organizira "sindikat biciklista" kako bi upozorio baš na ove probleme.

Tko je glasao

idila za reketarenje ugroženih

ne vozim bicikl ali ostali moji ukućani pokušavaju njime voziti "metropolom"
mogu samo ustvrditi da se biciklisti trebaju udružiti i tužiti Grad Zagereb, prometni fakultet, urbanistički zavod GZ , policijsku upravu GZ za nanošenje velike materjalne štete u nesigurnom prometnom okruženju, gdje svi mi odavno plaćamo velike novce za sređivanje prometa u gradu, a to "sređivanje" je gradonačelnik i klika sveo na širenje i naplatu parkirnih zona.
Zagreb parking živi predobro na uštrb loše projektiranog gradskog prometa a što omogučavaju "stručnjaci" pa prometnog faksa i iz urbanističkog zavoda, odjel za promet.
Biciklisti su potjerani da voze kolnikom što je potpini udar na svu našu djecu
ako se ne budete vi organizirali, ja ću organizirati roditelje

p.s.
@Golgota, ovo jest možda interno za ZG ali indirektno se odnosi na šire

Tko je glasao

s obzirom na tezi idiotizam

s obzirom na tezi idiotizam ovih mjera, koga je potrebno politicki pritisnuti da se stvar rijesi u sto skorije vrijeme? jer ova sramota, ne moze biti dopustiva.

Tko je glasao

Počeli smo se dijeliti na metropolu i ostale bijednike

Načelno ocijenio sam dnevnik negativno usprkos zagrebačke aktualnosti - provincija je po defaultu isključena iz diskusije jer ta i takva provincija priželjkuje struju i vodu, dakle o biciklističkoj stazi će sanjati za jedno 10-20 godina. Zato je tema "blago nepristojna" jer unaprijed interesno diskvalificira sudionike iz Krapine, Virovitice, Donjih Andrijevaca, Jaske, Zeline, Cavtata, B n/M, i bla, bla...
U tenucima kada aktualna vlast prosvjećuje svjetinu kaj je to strateški interes Hrvatske u koji ne spada proizvodnja hrane zaista je laprdanje o biciklistima osvježavajuća politička tema. Možda da netko otvori temu o slavonskim receptima za korisnike pučke kuhinje...

Tko je glasao

Fakat nebitno

U trenucima kad Zagreb koji je frtalj Hrvatske nema baš za tramvaj ni za benzu, a nema više niti živaca za u zdrav mozak, doista je nebitno što Zakon ide brijati već izbrijane ovčice na suho...

http://fliiby.com/file/13660/zpakqe95yt.html (stavi HD on)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I da nadodam , to je ono

I da nadodam , to je ono zazivano zeleno društvo koje se zauzima za zdrav život. Pitam se samo gdje su udruge i razni odbori sada...

Justice for all !

Tko je glasao

Odličan dnevnik , slike

Odličan dnevnik , slike govore više od 1000 riječi , a ono kako je policijski automobil blokirao stazu za bicikliste je za prijavu i dobranu kaznu policajcima koji su bili u tom automobilu.

Nadam se hatze da ćeš isprintati dnevnik i predati sa slikama u policiju (ne idi na na najniže grane... , nego na novinare, odvjetništvo i ine ..., a onda će se i ovi niži inače bahati prema običnom stanovništvu bolje ponašati...) , pa ih malo poplašiti da se bahato ne ponašaju. Mi u Vinkovcima nemamo tih problema , ali mi je drago vidjeti da ljudi reagiraju na ovakve gluposti policije... Istraj i guraj inače će ostati samo na dobrom dnevniku...

Justice for all !

Tko je glasao

zašto?

Odličan dnevnik
Ipak treba razumjeti zašto se policija sada okomila na bicikliste. Zato jer je benzin tako poskupio da vlasnici automobila nemaju para. A pokvareni biciklisti imaju para jer ne kupuju benzin, pa ih država mora opljačketi!

Tko je glasao

slično i s parkiranjem i

slično i s parkiranjem i poskupljenjima javnog prijevoza, a i s lokanjem u parku 8ločite u kafiću).

mislim da se sve to može riješiti jednim zakonom, zakonom o smanjenju trošenja. kazneno treba goniti građane koji su takjo pokvareni i namjerno ne troše te tako guše našu ekonomiju. lijenčine i nesposnjakovići ni trošiti više nećemo.

Tko je glasao

Za ovu situaciju kriv je

Za ovu situaciju kriv je "stisni i pr..ni" pristup rješavanju prometa u Zagrebu, što je mnogo šira tema od tjeranja biciklista kaznama na opasne kolnike.

Jasno je da su sva prometna rješenja podredjena automobilima, busevima i tramvajima, a ovo što se radi s biciklističkim stazama je tek mazanje očiju da bi se pokazalo kako je grad "u trendu". Koliko je ulica i većih prometnica rekonstruirano u posljednjih 10 godina u Zagrebu? A na koliko od njih su napravljene prave biciklističke staze - "prave" u smislu da se ne radi o slučajno nacrtanim žutim linijama kao jedinoj ogradi od drugih vidova prometa, širine dovoljne za komotno prestizanje i bez prometa u suprotnom smjeru?

Biciklisti će se osjećati ugodno i sigurno samo ako je biciklistička staza dovoljno široka, ako nije dvosmjerna i ako je fizički odijeljena (denivelirana) i od automobila i od pješaka u većem dijelu svojeg protezanja. Osim toga, mreža biciklističkih staza mora biti dobro povezana i dovoljno razgranata, a da bi privukla veći broj korisnika.

Interesantno za pročitati, kako planiraju i rade u New Yorku:

http://www.transalt.org/files/resources/blueprint/

Za takvo nešto treba trajno strateško opredjeljenje. To znači ozbiljno planiranje, veliko novčano ulaganje, i u uvjetima ograničenog prostora "otimanje" prostora of automobila. Nakon najmanje 10 godina takve politike moglo bi se reći da je Zagreb bicycle-friendly.

Kopenhagen je to postigao nakon dugotrajnih ulaganja koja su još uvijek u zamahu. Evo i malo statistike:

http://www.kk.dk/sitecore/content/Subsites/CityOfCopenhagen/SubsiteFront...

The Observer

Tko je glasao

pa naravno da je došo i naš

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Za novu sezonu Survivora

Kada sam počeo raditi u Zgarebu, bavio sam se mišlju da nabavim bicikl i vozam se na posao i s posla, a i u slobodno vrijeme. No nakon tjedan-dva sam odustao. Time bi se trebali baviti samo oni koji su na tečaju preživljavanja.

Nemam dvojbi da se u najnovijoj akciji radi isključivo o punjenju proračuna, što državnog što policijskog. Bilo je i kod mene slično, tu vlada tradicija bicikla, kad se krenulo prvo s kontrolama alkoholiziranosti vozača a potom i na tehničku ispravnost bicikala s težištem na svjetla. O izrečenim kaznama je bilo po medijima. Kao i u Zagrebu, pravdalo se to nekakvom sigurnošću prometa ali nitko nije povjerovao.

Inače jesam za kažnjavanje vožnje po nogostupima ali isključivo tako gdje postoji odgovarajuća alternativa poput biciklističke staze i sigurnog kolnika. Kolnici po Zagrebu to nisu, barem ne oni glavni. Tamo je problem preživjeti a meni je bed voziti se po njima i autom zbog izražene prometne nekulture a na istim mjestima se ne mogu ni zamisliti na biciklu. Jest da imam životno osiguranje ali bih jednoga dana htio isplatu s osnova doživljenja a ne smrti.

Jedino, ne bih rekao da je to režija PU Zagrebačke. Akcije tih razmjera se pokreću direktivama iz ministarstva, odnosno ravnateljstva. Građanska akcija i javnost bi trebali tražiti izgradnju i uređenje biciklističkih staza, i to s lovom iz istog fonda iz kojeg Čačić gura fasade. I jedno i drugo je zbog štednje energije.

B-52

Tko je glasao

Znala sam da će do ovoga doći kad tad...

...još onomad, kad je Bandić počeo crtati žute trake po nogostupima, otimajući teritorij pješacima, a dajući biciklistima - ništa!

Kao prvo, mi biciklističkih pravih staza jedva da imamo! Može li se ono u Klaićevoj, ulici vrlo frekventnoj pješacima (škole, bolnica i sl.) uopće nazvati biciklističkom stazom?! Da bi postojala biciklistička staza, nije dovoljno samo ju nacrtati, pa pješački dio širine 1,5 metra smanjiti na metar... Trebalo je tu imati malo pameti i ranije, a propustiti biti pametan prilikom rekonstrukcija ili gradnja novih ulica je neoprostivo...

Ponekad doista povjerujem u nekakve zločeste teorije zavjere... ono, tipa, navucimo ekipu na bicikle crtajući im iluzije u vidu biciklističkih staza gradom, pa kad se krenu vozikati - udri skupljat pare: za vožnju izvan staza, za svjetla, za kacigu, za prsluke, za parking, za...

Podržat ću svaki građanski otpor ovoj sramotnoj akciji murje i gradskih komunalaca!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa se ti vozi"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

I want to ride my bicycle

Odličan Dnevnik. Pogodio si u srž problema. Svatko tko vozi po Zagrebu bicikl zna s kakvim problemima se biciklisti sreću obzirom na manjkavu i često krivo postavljenu infrastrukturu.

Biciklistička infrastruktura u Zagrebu nije baš pretjerano razvijena. Uz nekoliko većih prometnica, poput Zagrebačke avenije, iscrtane su biciklističke trake, no uz većinu cesta nisu. U tu skupinu spadaju i neke od najprometnijih gradskih magistralnih cesta, poput Držićeve, Aleje Bologne, Avenije Dubrovnik, Ilice, Maksimirske, Zvonimirove...

Čisto za info, Avenija Dubrovnik ima biciklističku stazu i to je jedna od prvih označenih u Zagrebu, a paralelno s Ilicom ima dvosmjena staza na komadu u Prilazu Baruna Filipovića.

Poanta je da nije fer kažnjavati bicikliste za prekršaje dok infrastruktura ne postoji, a isto tako takav način vožnje koji je potpuno ekološki i povoljan na zdravlje treba stimulirasti, a ne destimulirati.

a evo na kraju jedna za prave bicikliste ;-)

Tko je glasao

evo i ovog kretena.. svatko

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Čisto za info, Avenija

Čisto za info, Avenija Dubrovnik ima biciklističku stazu i to je jedna od prvih označenih u Zagrebu, a paralelno s Ilicom ima dvosmjena staza na komadu u Prilazu Baruna Filipovića.

Avenija Dubrovnik ima na nekim dijelovima staze, a i tamo gdje postoje, nisu uklopljene / predvidjene za normalan promet, nego tek nacrtane na nogostupu. Zasto? zato jer se gotovo svaka poprecna cesta "prelazi" pothodnikom, ili pak obilazenjem kroz kvart, u kojemu pak nisu spusteni nogostupi na mjestima gdje "biciklisticke trake" dolaze do ceste.

Sto se Prilaza baruna filipovica tice, tu prolazim svaki dan pa jako dobro znam situaciju - biciklisticka traka je povucena od Selske pa do Vodovodne. Od Zagrebacke do Selske nema staze, a i plocnik je na tom dijelu uzak zbog parkiralista. Dalje, u produzetku u ulici grada Mainza takodjer nema trake (iako su to dva imena, radi se o jednoj prometnici), pa tih 300-400 m. trake ne moze posluziti kao biciklisticka alternativa (Ilici) kojom bi se izbjegla voznja po kolniku. Inace, jucer me lupilo u glavu, pa sam bas po dijelu Filipoviceve izmedju Zagrebacke i Selske vozio po kolniku, i kad mi je bus prosao na pet centimetara ispsovao sam Bandica i cijlu upravu PU zagrebacke. odjednom.

Tako da - ok, Aveniju Dubrovnik mozda mogu maknuti s popisa, ali Avenija baruna Filipovica, a pogotovo Drziceva i Avenija Bologne se tamo nalaze s punim pravom. Da mogu, svakog bi policajca, a pogotovo one koje su donijeli odluku o ovoj akciji poslao na instruktivnu voznju biciklom tim prometnicama.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

.

Slažem se s tobom u potpunosti. Ne moraš ništa micati, bitna je glavna tema dnevnika koja je "u sridu". Ovo je važna tema koju treba što prije kvalitetno dugoročno riješiti.

Tko je glasao

akcija

Možda ne bi bilo loše organizirati akciju "poštivanja prometnih propisa" pa na istoj toj Maksimirskoj skupiti što više biciklista koji bi se vozili po kolniku, i to u sve četri trake, i to brzinom normalnom za prosječni bicikl. Bilo bi interesantno vidjeti reakciju policije na prometni kolaps zbog slijepog pridržavanje propisa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci