Tagovi

Prvi Maj

Proljeće je doba buđenja.Nakon duge zime evo sunca i nade za bolje.A raste i energija.Promišljamo kako biti bolje.A i depresija prevarenih i opljačkanih je pri vrhuncu.Pitaju se zašto im nedaju šansu.Htjeli bi biti korisni sebi ali i drugima.Tko im to neda?To pitanje je staro koliko i pojava industrijalizacije sa svojim poduzetnicima-vlasnicima kapitala.Od kuda im je to vlasništvo?Tata, obitelj,obrazovanje,sreća,dragi Bog? Odgovor je:Nezna se ali legalno je.Normalno, jer tko je pisao zakone.Zna se.Zar ne.Karl Marx je tu prevaru skužio u začetku.Iako pametan i financijski situiran upustio se u rekonstrukciju tog oblika ugnjetavanja.Umislio si je da je nastavak antičko-grčkih filozofa koji su isto imali gadnih problema sa vlastima.Sjetimo se samo Sokrata koji je popio otrov,samo da bi ukazao na sranja koje su provodile tadašnje vlasti.Ideje Marxovog kruga mislioca su podržali svi svjesni ugnjetavanja.Ali kao svi genijalci doživio je pljusku u praksi i provedbi ideja.Sjetimo se samo Isusa .Sve se ponavlja.Krimosi kao fol prihvate ideje.Dobiju mase na svoju stranu.Dobiju legatimitet i sve okrenu sebi u korist.Masama ideologija a nama lova.Pljačka većine od manjine je oduvijek.To su nam prodali kao demokraciju.Kao većina uživa da ju pljačka manjina.Mazohistički ih bira jer uživa biti gladna.Što neobrazovaniji to bolje za vlastodržce.Hrvatska je zakašnjeli ogledni primjer tog procesa.Ali usavršeniji model.Razne demonstracije ih ne uzbuđuju.Došlo pa prošlo.Ali ovi novi klinci sa Filozofskog su ih izludili.Nemaju vođu,nemaju pregovaraće.Pa koga ćemo jebati?Nemožemo ih sve izmanipulirati ili ucijeniti.Zeznuto.Možda pomogne Mesić.I da.Mesić,glavni Hrvat osuđuje studente.HDZ kao vlastodržac likuje.Ali dali je gotovo ili je to samo početak i nastavak borbe za bolje,za humanizam a protiv bezdušnih pljačkaša koji su si umislili da su besmrtni.

Komentari

Najveća ironija prvog maja

Najveća ironija prvog maja što ga danas u svim "modernim" zemljama slave kapitalisti, tajkuni, mafijaši (peku roštilje, organiziraju različite paradice...) a narod ostaje u kućama sa svojim problemima ili prosvjeduje na ulicama ... Ogromna ironija jedan radnički praznik pretvorila "gospoda" u praznik za tajkune, mafijaše, političare...

Justice for all !

Tko je glasao

Dnevnik me podsjetio na

Dnevnik me podsjetio na jednu poučnu, ali izmišljenu priču i jednu duboku istinu, koju je stvarno jednom prilikom rekao jedan general crkvenog reda.

Izmišljena priča govori o čovjeku koji je smislio praktičan i uspješan način paljenja vatre, u vrijeme kada je vatra značila opstanak i život. Odlučio je ići od plemena do plemena i podučavati svoj način paljenja vatre. Ne zbog koristi ili slave, već jednostavno, da bi pomogao ljudima.

Međutim, njegova slava i moć su, po prirodi stvari, narasli do zabrinjavajućih razmjera. Zabrinjavajućih za plemenske vođe i vračeve. Gubili su moć i utjecaj. Zato su odlučili ubiti naivnog nesretnika, a da bi spriječili gomilu da im se osveti, dali su izraditi njegov kip i postavili su ga na žrtveni oltar. Osmislili su složeni ritual obožavanja kipa i genijalne ideje, ali vatre više nikada nisu imali.

To je to. Ili, kako bi tosofos rekao: Krimosi kao fol prihvate ideje. Dobiju mase na svoju stranu. Dobiju legitimitet i sve okrenu sebi u korist. Masama ideologija a nama lova.

Druga priča je istinita. Svećenika je zanimalo mišljenje njegova poglavara o različitim političkim sustavima. Poslao mu je pismo s upitom što misli o socijalizmu, komunizmu i kapitalizmu. Odgovor je bio iznenađujući: Svaki sistem je dobar ili loš, onoliko koliko su dobri ili loši ljudi koji ga provode i koriste!

Koja je pouka ove misli? Pa nije problem ni u manipulatorima, ni u pljačkašima ni u njihovoj bezdušnosti. Problem je u našoj manjkavoj svijesti. Treba se probuditi i postati svjestan. Borba bez svijesnosti je isto što i lupati glavom u zid.

Tko je glasao

Vezano za naziv dnevnika

Vezano za naziv dnevnika datum kada jedan dobar broj radnika u dobar broj država obilježava dan na kojem se sjetimo sve radnike u svijetu koji pošteno rade a na žalost nisu pošteno nagrađeni za taj rad!

Danas u Općini Đurđenovac, općina u kojoj živim i želim ostatak svog života provesti, jer kao što kažu 'nije krv voda' i također tu sam našao svoj mir.... u mjestu odakle su moji otišli 1968 god. danas u tom istom Đurđenovcu smo proslavili ovaj praznik na nekoliko lokacija... a meni najinteresantnija proslava je bila u središnjem 'parku' di smo okupili cca 200 građana, relativno mali broj, ali ipak interesantan! jer su zajedno kuhali grah, služili piće svojim susjedima:
HDSSBovci, HNSovci, HSPovci, HDZovci, Mladi, Umirovljenici pa čak i po koji gost iz susjedne općine!
i svi smo se složili oko nekoliko stvari... a najvažniju stvar o kojoj smo svi bili jednoglasni je to kako je ova banda lopovska koja uništava ovu našu državu pretjerala sve granice..... nema više tolerancije... jer su prešli sve granice.. a ma baš SVE!

Niti manje niti više, 27 osoba me zvalo na mobitel i reklo kako NE SMIJU se pojaviti jer im vladajući prijete sa 'otkazima' ili sa njihovim 'braniteljskim penzijama'.... niti manje ni više od 5 građana su mi na ulici rekli kako neće biti na proslavi jer oni ili netko od njihovi rade državnim poduzećima!

Neka je samo 10% istine u tome... od 11 građana sa kojima sam pričao van parka ovo je cca 40% njih koji i ako zbrojima i telefonske pozive to je onda priko 90% građana koji strahuju... koji se boje ove vlade u RH.

Pa neka mi bilo tko kaže kako je ovo demokratska država... ja mu neću virovati.... neka me netko uvjeri kako u ovoj državi smo "slobodni" pa ja jednostavno ne mogu vjerovati u takve spike!

Na kraju ipak sam sretan jer sam vidio jedinstvo među nama ovdje, nije bilo nikome bitno tko je tzv. lijevi ili tko je tzv. desni... mi smo bili susjedi, prijatelji, poznanici.... i na kraju sam se skoro rasplakao,

jedna bakica me pitala jesam li ja 'Jakša'? ja odgovorio 'da'. i ona meni kako je moj otac nju spasio, kako se on svađao sa doktorima u ambulanti, kako je on kao šofer hitne na svoju ruku nju odvezao u bolnicu i tamo se svađao dok ju nisu primili... kada je imala 20 godina... doktori su govorili da ona ima temperaturu, prehladu itd.. a djevojka bila na umoru!.. kada su konačno ju pregledali samo da skinu mog starog sa one stvari.. odmah su je hospitalizirali i liječili... i djevojka je preživjela... kaže kako će za 3 mjeseca ona proslaviti svoj 75 rođendan... i kako je od onda pa do danas rodila dvoje dice i postala baka...
Tako da mi je danas jedan od najljepši dana u mom životu, i jednom čovjeku koji je odgojen da bude 'antikomunista' tjekom 80ih godina na zapadu i naravno kako je 1. maj komunistički praznik.... meni to više nije niti može ikada biti to... jer je ovaj datum sada meni ostao do mog sudnjeg dana jedan od najlijepši datuma u mom životu.

Evo na znam kako su drugi proslavili današnji praznik u RH... a će ostati u sječanju do kraja mog života.

Jakob Matovinović - Jakša (po pok. ocu)

Obrisan

Tko je glasao

Evo na znam kako su drugi

Evo na znam kako su drugi proslavili današnji praznik u RH...
Ja nisam, što je zapravo čudno, danas radio i jeo sam grah, ali onaj kojega je skuhala moja supruga jučer :)
Sretan vam praznik rada!

cogito ergo sum

Tko je glasao

nemam ništa protiv kad

nemam ništa protiv kad netko pametan, sposoban, hrabar ima puno! ja bih mu dala još toliko. boli me kad ima zato što je prodao dušu.

negdje je, mislim luka, napisao da nas nitko nije pitao u kojem društvenom uređenju želimo živjeti. meni je jasno da moram raditi, kud sreće ono što volim, to nije problem, problem je i opet što nije bitno kako i koliko radim, već opet koliko sam spremna prodati dušu. a to ne bi smio biti kriterij...

pa sretan nam praznik rada!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci