Tagovi

Prvi korak k rješavanju političke/ekonomske/socijalne i moralne krize u Hrvatskoj

Poznato je da naša domovina, kada igra nogometna reprezentacija, ima oko četiri milijuna izbornika. Dobro, taj broj je nešto manji, ali nas ima poprilično koji bi stavili ruku u vatru braneći svoj koncept i taktiku. Međutim, izbornik je taj koji ima pravo i moć da po vlastitom nahođenju sastavlja momčad.

S politikom je donekle slična situacija. Velika većina građana Republike Hrvatske gotovo nepogrešivo detektirat će pregršt problema čije bi rješavanje definitivno popravilo cjelokupno stanje u društvu. I na ovim stranicama postoji pregršt pametnih pitanja i dobrih odgovora. Ali, stvari stoje na mjestu; dakle, s uspjehom nazadujemo.

Političke elite uspješno su se odvojile od građana. Građani su razmrvljeni, njihove snage su podjeljene između beznađa i ponora. Odmahujemo rukom, postajemo cinični, ironični, sarkastični, fantastično imuni. Ne vjerujemo u mogućnost izbora, ne stoga jer nismo u biti slobodni, nego jer nam se gadi birati između sranja i dreka. Iako bi u ponudi mogli pronaći i dostojne našega glasa, naš glas ne želimo 'baciti' na autsajdere, žrtvujući uvjerenje maglovitoj predodžbi o nekim našima protiv njihovih, a zapravo se radi samo o nekolicini njih protiv nas.

Zbijamo šale kada se registrira još jedna politička stranka u Hrvata. Namnožilo se toga, brate, dosta. Nedostaje nam slova da bi akronime međusobno razlikovali. Pljesnemo rukom o butinu, opsujemo onu poznatu da su svi isti, a ako su isti, mi smo eskulpirani, lobotomizirani, blaženi.

Stara je izreka da narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ali ono što mi imamo, ni stoka ne zaslužuje. Ali, reći ćete, izabrali smo ih. Bili su izbori. Jest, to je točno, ali je također točno da na izborima sudjeluju i oni koji ne biraju, štoviše, dobar dio predizbornih taktika nastoji aktivirati svoje, pasivizirati tuđe, slagati građane, podvaliti mućke, potkupiti korumpirane itd. Da, izbori su bili...

Moj je prijedlog sljedeći: smatram da je potrebno izlazak na izbore u Republici Hrvatskoj učiniti zakonski obaveznim. Onaj tko ne želi izaći morao bi platiti kaznu od 100kn, ili neka izađe i poništi listić. Zašto smatram to potrebnim?

1. na taj način bi, kako je to slučaj npr. u Belgiji, aktivirali preko 90% građana da izađu na izbore. I u tom slučaju bi demokracija bila na djelu, jer kazna nije toliko visoka da je onaj tko ne želi izaći ne bi platio, a s druge strane, bio bi to poticaj da se na biralištu opredjelimo za nekoga, ili za nikoga.

2. na ovaj način bi, iako bi to bila samo nuspojava, dobili egzaktniji uvid u pravi broj realnih birača na terenu;

3. one 'male stranke' bilo koje, ne bi trebale imati dobru, skupu, uhodanu, uhljebljenu, stranačku mašineriju koja bi pokrenula mase na izbore, već bi to činio oportunizam, škrtost, odnsno kazna. Mene ne zanima koga bi te novopokrenute mase birale, bio bih već zadovoljan s tim što moraju birati. Moći birati je tako lagodno. Morati birati - okrutno.

4. na ovaj način bi došla do izražaja dobra ideja, smanjio bi se utjecaj stranačkih lobija, politička propaganda bi se morala sofisticirati, jer bijesne mase su natjerane na izbor. Možete li zamisliti slučaj da 90% građana izađe na izbore? Tko bi uopće mogao prognozirati rezultate?

5. iako bi se u početku ovaj zakon činio restriktivnim, zapravo bi aktivirao demokratske potencijale te bi natjerao ljude da izraze svoje preferencije, bez obzira na to kakve su; politička svijest bi evoluirala. Nadam se na bolje.

Mislim da s pravnog stajališta ovaj zakon ne bi trebao biti prevelik zalogaj. A korist bi bila višestruka. Jedino s takvim zakonom bi se poništila nelegalna politička prednost političkih elita koja preko uhljeba i njihovih egzistencijalno ovisnih poltrončića dirigiraju našom propašću već dobrih dva desetljeća.

Ovaj bi nas zakon natjerao na političku (r)evoluciju.

Komentari

4000 sfr

kad država smogne dati 4000sfr svakom zaposlenom građaninu, neka sobodno donese i zakon o ukidanju prava na uzdržavanje od iskazivanja političkog mišljenja.

Tko je glasao

legitimitet

Pitanje izlaska ili ne izlaska na izbore je pitanje legitimiteta demokratskog režima. Donošenje zakona koji će prisiliti svih da izađu na izbore pretpostavlja obilježje totalitarnog režima.

Kada si mi ti tako pametan ajde sada reci za koga bi ja trebao glasovati ?

Bez obzira koja stranka pobjedi na izborima Republika Hrvatska će provoditi identičnu ekonomsku politiku. To nije obilježje demokracije nego je obilježje diktature ako glasači ne mogu svojim glasovima na izborima utjecati na državnu politiku. TO JE DIKTATURA.

Molim te nemoj mi ovdje seruckati kako čovjek može glasovati za Gabrića, Laburiste ili Holly.
Prvi problem s takvim razmišljanjem su marketinški kapaciteti stranaka,a drugi je onaj politički i tiče se korupcije.

Jedini demokratski sistem u kojemu ljudi stvarno mogu birati je predsjednički ili referendumski. Takav sistem ne postoji u Hrvatskoj, pa u skladu s tim nema razloga za izlazak na izbore.

Odbijanje izlaska na izbore je najbolji od načina za oduzimanje legitimiteta ovom neoliberalnom demokratskom režimu.

Tko je glasao

Točno tako - izlazak je davanje legitimiteta

A izborni sustav u Hrvatskoj od Božičnog Ustava 91. nema legitimiteta jer stranke ne daju da građani sami izabiru svoje predstavnike već im one serviraju svoje klonirane pijune kao kukakvićje jaje.
Zato je ova država koja je kadrovski i institucionalno generirana od nelegitimnih predstavnika - nelegalna i u ime zaštite Ustava (čl 1. st.3) bi ju trebalo vratiti izvornim vlasnicima - suverenu...
Kako!?
Konstruktivnom prisilom...

Tko je glasao

Ma nemoj! A kako bi bilo da

Ma nemoj!

A kako bi bilo da stranke koje istaknu listu na izborima za svakog neizišlog birača uplate po 100 kn u proračun?

Uvođenjem obaveze izlaska na birališta šuplje kampanje bi postale još šupljije jer čemu motivirati birače kad će ionako glasati da ne bi platili kaznu.

Par dana pred ove zadnje izbore na fejsbuku mi je izletio status nekog ogranka Laburista u kojem su pozivali da se glasa za njih jer su ovi izbori referendum kontra HDZ-a i SDP-a. Prigovorio sam im da nemaju nikakvu poruku i program zbog kojih bi neko trebao glasati baš za njih.
Odgovoreno mi je linkom na njihovu stranicu i da neka se potrudim pročitati njihov program.

Ja da se potrudim!?!?!?
Naše politčke stranke, jer Laburisti su sasvim slučajno ovdje primjer i ne odudaraju puno od uobičajene prakse ostalih stranaka, misle da su birači ti čiji je zadatak saznati što stranke nude.
Natječu se za radna mjesta s plaćom od nekoliko tisuća €, a nisu se u stanju niti predstaviti.

Sad se biralo 11 europarlamentaraca. Ja, koji koliko toliko pratim politiku, nisam u stanju onako na prvu(bez googlanja) nabrojiti 11 kandidata sa svih lista na ovim izborima.
I onda bih ja trebao platiti 100 kn jer netko drugi nije odradio svoj posao?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ako se ovo usvoji predviđam

Ako se ovo usvoji predviđam vrlo slične izborne rezultate i gomilu listića sa prostim pjesmicama... :-D

Trebalo bi napraviti upravo suprotno, izlazak na izbore bi trebalo plaćati, a pri tom mislim da glasači plaćaju. Isto tako, izborno pravo trebali bi imati samo punoljetni građani koji su u nekom prethodnom razdoblju u proračun uplatili više nego što su iz njega izvukli. Na taj način bi se destimuliralo glasanje proračunskih uhljeba, što bi u konačnici imalo pozitivan učinak na političku situaciju u zemlji.

Tko je glasao

lutrijom do predsjednika i premijera

StarPile,

kažeš
Jedino s takvim zakonom bi se poništila nelegalna politička prednost političkih elita koja preko uhljeba i njihovih egzistencijalno ovisnih poltrončića dirigiraju našom propašću već dobrih dva desetljeća.

nisi u pravu,
to su ti na svoj način rekli i zaphod i indian i otpisani
ali
ima lijeka

zakon koji bi uistinu postigao ciljeve za koje se ti zalažeš,
poništio prednost pilitičkih elita, uhljeba, poltrončića
bio bi biranje političara sistemom lutrije, slučajnog izbora, između svih građana s pravom glasa

iskreno, ne vjerujem da bi takvom metodom dobili gore od sadašnje vlasti

luka

Tko je glasao

indian — Čet,

indian — Čet, 18/07/2013
...možda je vrijeme za novu fazu razvoja društva i demokratskog upravljanja.
Vrijeme za demarhiju iliti po naški lottokraciju. Za uređenje u kojem bi se upravljači birali slučajnim odabirom iz redova građana u svrhu stvaranja "savjeta koncenzusa" ili nečeg sličnog...
Iz priloženih apsurdnih zastranjenja "parlamentarne demokracije" i strančarenja je sada jasnije što je još u 18 stoljeću primjetio baron de Montesquieu:
"...izbor lutrijom je prirođeniji demokraciji, dok je onaj po odabiru (prirođeniji) aristokraciji"

Tko je glasao

a čemu?

Evo lijepog zemljovida. Istina, Belgija (pretpostavljam i Luxembourg) imaju taj propis. A što bi kod nas donio taj propis?

Ja shvaćam želju autora da "natjera građane" da sudjeluju u demokratskim procesima, ali koji bi bio rezultat takvog propisa? Ne uspijevam vidjeti ništa dobro u tom propisu.

Ja bih jedino donio zakon da samo onaj tko izađe na izbore (uz urednu potvrdu) smije u birtiji govoriti "svi su ti oni isti" i slično.

Tko je glasao

E ova je prava: Ja bih jedino

E ova je prava:
Ja bih jedino donio zakon da samo onaj tko izađe na izbore (uz urednu potvrdu) smije u birtiji govoriti "svi su ti oni isti" i slično.
Svi si uzimaju za pravo komentirati i tražiti odgovornost vlasti, ali većina nije spremna na sebe preuzeti niti onu minimalnu odgovornost pa zaokružiti neku političku opciju. I to čak ni u tako lagodnoj situaciji kada ne moraju javno priznati svoj (eventualni) zajeb već to trebaju priznati samo sebi.

Ne slažem se s Pilom da bi takav zakon doprinio evoluciji političke svijesti. I sama formulacija je pomalo oksimoron jer evolucija podrazumijeva postupnost, a ne odlučne rezove. Možda bi se polučio čak i suprotan efekt jer bi oni koji su revoltirani zato što moraju izlaziti na izbore mogli ubacivati nevažeće listiće. To se ne može kontrolirati ... ili zapravo može, ali u tom slučaju bi to preraslo u utjerivanje demokracije diktaturom.

Ljudi naprosto moraju shvatiti da izborna apstinencija ima za posljedicu to da im sudbinu kroje zainteresirani stranački poslušnici. Ili kako je to krasno sažeo predizborni džingl na onoj staroj "Stojedinici": "Izađite na izbore... jer govna sigurno izlaze."

Tko je glasao

...u stvari, kad´ malo bolje

...u stvari, kad´ malo bolje promislim, žalosno je to što građanstvo čini svojim predstavnicima.
Čista zloba, u stvari...
...ponašaju se šefovski onih izbornih dana kada su u šefovskom položaju, prosto zlorabe taj trenutak...ignoriraju ih, te svoje namještenike... ponižavaju i kinje svojim odbijanjem da odrade taj svoj mizerno mali dio posla izlaska na biralište kao da je to nešto u usporedbi s onim što sljedeće četiri godine moraju političari trpjeti za njih.
...zato, predložio bih nešto bolje...
Da onima koji izađu na glasačka mjesta ima biti priznato po defaultu da su odgovorniji i inteligentniji građani od onih što se iz bilo kojih razloga tamo ne pojave
...i da kao takvima glas vrijedi više, otprilike 2X ili 3X više od onih glasova neodgovornih i neinteligentnih koji ostaju doma ili u birtiji...
Uz pravu kampanju, bilo bi to najbezbolnije i najjeftinije rješenje...

Tko je glasao

Stalji, opet!!!

Moj je prijedlog sljedeći: smatram da je potrebno izlazak na izbore u Republici Hrvatskoj učiniti zakonski obaveznim. Onaj tko ne želi izaći morao bi platiti kaznu od 100kn, ili neka izađe i poništi listić.

Jebote, jel ovo napisao poznati demokrat J.V Staljin desnom rukom (lijeva mu je bila kraća i sasušena na trećinu desne) ili naš "šahista"?

Dajem ti bijele figure u svakoj partiji šaha i ... nemam problema sa prostatom.

Veteran od postrojavanja ZNG-a u Kranjčevićevoj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci