Tagovi

Prvi i Drugi - konsenzusa nema i neće ga biti

Prvo je jedan rekao ono. Drugi mu je onda odgovorio ovo. Potom je Prvi požurio sazvati konferenciju za tisak kako bi javnosti objasnio da si je Drugi sam kriv jer je prvi počeo. Kao kad dvoje male djece govori uglas i optužuje jedno drugo. U nadmudrivanjima ove vrste je posve svejedno koga bi se od čelnika dvije najjače političke stranke nazvalo Prvim a koga Drugim. Najnovije je oko toga tko je Hrvatsku, ili hrvatsku vlast, ogovarao u inozemstvu. Zoran Milanović tvrdi da su HDZ-ovci ogovarali hrvatsku vlast dok Tomislav Karamarko tvrdi da je Hrvatsku ogovarao sam premijer i da je krajnje vrijeme da se Vlada prihvati posla.

Vrlo je vjerojatno da pojedini HDZ-ovci s jakim institucionalnim i osobnim vezama u inozemstvu nisu hvalili političku opciju koja im je na izborima preotela vlast ali je sasvim sigurno kako ugledu zemlje a pogotovo percepciji o stupnju provedenih reformi nije pomoglo ni predavanje Zorana Milanovića koje je održao u Berlinu 19.rujna ove godine. Osim zajedničke s Angelom Merkel konferencije za tisak, na linku je i zvučna snimka predavanja.

Govoreći o gospodarskoj krizi, prethodnicima na vlasti i političkim protivnicima je zamjerio "odsustvo bilo koje akcije". Kada premijer zemlje kandidata za pristup EU to kaže i nakon što je potpisan pristupni ugovor, implicira da sve prethodne ocjene reformi nisu realne. Između ostalog i zato se ne treba previše čuditi što posljednje izvješće EK sadrži još niz obveza i što su pojedini njemački i evropski političari javno izrazili skepsu u vezi spremnosti Hrvatske da bude primljena u EU.

Da čujem kako je Hrvatska zemlja velikih razlika i da su kulturološke između sjevera i juga "tolike da je teško sve to držati zajedno" te da "nemamo dovoljno ljudi i kvantum inteligencije", i sam bih bio skeptičan.

Uostalom, kad je govorio o investicijama, plaćanju poreza te poštivanju ljudskih i manjinskih prava, govorio je u futuru. Investiranje je označio kao avanturu na koju tek trebamo natjerati privatne investitore. Natjerivanje je najavio i kada je riječ o plaćanju poreza jer "do sada to nije bio slučaj" a kao cilj, kao nešto što nas tek čeka je istakao i izgradnju društva u kojem će se poštivati ljudska prava i prava manjina. Što sve ovo sugerira o stanju u Hrvatskoj, doista nije teško zaključiti.

Kad tome dodamo i njegovu izjavu kako će njemački građani nakon prijema Hrvatske u EU vjerojatno plaćati i više tuđih računa, skepsa pa i otvoreno protivljenje određenih političkih krugova u Njemačkoj doista nikoga ne bi trebala čuditi.

Utoliko prijedlog Tomislava Karamarka za postizanje konsenzusa i osnivanje odbora sličnog onome za praćenje pregovora nije bez osnova. Vrijeme neumitno teče. Svaki dan utrošen na međusobna prepucavanja političkih protivnika je dan manje na raspolaganju za ispunjavanje preostalih obveza.

Nažalost, Zoran Milanović nije pozitivno reagirao. Iako je potpuno jasno da Karamarko predlaže osnivanje odbora koji bi pratio izvršavanje preostalih obveza, Milanović mu se izruguje jeftinom doskočicom o nekakvom ponovnom otvaranju pregovora. Zbog toga je vrlo vjerojatno da od konsenzusa i zajedničkog rada na pitanju koje su sve relevantne političke opcije označile strateškim neće biti ništa. To znači da nitko izvan Kukuriku koalicije, a HDZ nije jedina stranka koja je izvan, neće imati ni uvid a kamoli utjecaj na izvršavanje zadaća bez ispunjenja kojih nećemo biti primljeni u Evropsku uniju.

Zoran Milanović ima pravo odbiti pomoć, ne samo HDZ-a već bilo čiju. Ima pravo smatrati da njegova koalicija ima snage, znanja i sposobnost da provede reforme, pa i one koje još nisu ni počele. Ima pravo smatrati i da mu društveni konsenzus nije potreban.

No što će biti ako negdje zapne? Hoće li onda imati snage tražiti ruku koju sad pruženu grize? Kakva će za Hrvatsku biti korist od toga da čak da i ostavku ako ne uspije, da negdje poslije lokalnih izbora sazove konferenciju za medije i postupi kao Sanader?

U najboljem bismo slučaju mogli biti primljeni uz produženje tzv. monitoringa i reducirana prava na financijska sredstva iz EU fondova. Bude li tako, bi li Milanović to predstavio kao uspjeh ili vlastiti neuspjeh? Pošto se ponaša kao da mu ničija pomoć ne treba, red bi bio da se izjasni i o toj varijanti.

Komentari

medu inim interesima... evo jos jedan

Kinezi namjeravaju graditi novi kontejnerski terminal riječke luke na otoku Krku, čak i novi Krčki most te nizinsku prugu do mađarske granice, koja bi do europskih tržišta skratila put dalekoistočne robe za desetak dana. No, teško je za pretpostaviti da će Njemačka, kao najjača europska ekonomska sila, bez borbe prepustiti Hrvatskoj ogromnu zaradu koju joj donosi uvoz kineske robe kroz najveću luku na kontinentu, onu u Hamburgu.

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/nijemci_zaustavljanju_hrvatski_ulazak...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Više ne hranim trolove.

Više ne hranim trolove.

B-52

Tko je glasao

histerija i kurir

sm

nadam se da sdp razumije, odnosno da posjeduje kapacitete da shvati,
kad malo popusti histerija
da karamarko nije bitan
pa karamarko nije izvješće dobio od ranijih suradnika u SOAi
niti po kolegijalnoj niti po političkoj vezi
karamarko nije vrh hijerarhije s kojom se obračunavaju sdpovi kadrovi
karamarko je kurir

kada shvate tko šalje poruku
možda će se s njima moći početi suvislo razgovarati

luka

Tko je glasao

Španjolski Senat je

Španjolski Senat je jednoglasno odobrio priključenje Hrvatske Europskoj uniji.
Priključenje Hrvatske Europskoj uniji je za Španjolsku delikatno pitanje, jer neminovno povlači paralele statusa Hrvatske u Jugoslaviji i Katalonije u Španjolskoj. Naš ambasador Pelicarić je sudjelovao u debati oko sličnosti izlaska Hrvatske iz Jugoslavije, i eventualnog izlaska Katalonije iz Španjolske.
Pelicarić je negirao bilo kakvu sličnost. Objasnio je da se Jugoslavija jednostavno raspala po avnojskim granicama, i da nikakve sličnosti sa Španjolskom nije imala.
No, na kraju debate katalonski i baskijski senatori su prikazali prilključenje Hrvatske kao svijetli primjer male zemlje, koja se uspjela otrgnuti neželjnoj političkoj zajednici Jugoslavije, a ostali su se jednoglasno složili da za priključenje Hrvatske EU više ne postoje prepreke.

O monitoringu, o neizvršenju obveza iz pregovaračkih poglavlja, njemačkim kritikama, ni riječi.
Da je Margaret Thatcher danas aktivna u politici, njezin komentar bi vjerojatno bio...
It’s the politics, stupid!

Tko je glasao

ništa se nije dogodilo

sm

heller je pisao da se nešto dogodilo
i od toga je nastao dosta dobar roman
naši su krležijanci otišli korak dalje
ništa se nije dogodilo
i to je razlog za izvanrednu konferenciju za medije
prvog i drugog čovjeka u zemlji

konsenzusa nema i neće ga ni biti
tako misli i zaključuje sm, pollitičar otvorenih očiju,
(kao i velika većina autora na pollitici, objektivno nesposoban da shvati sve nijanse realpolitičke močvare, tako misle i simpatizeri sdpa i kukurikua, na pollitici jednako neuki u razlikovanju nijansi prljavog)
a ako ga bude, bit će jadan, jer će doći umjesto ostavki
ostavki koje će biti teško izbjeći
ako netko pošalje u brussel transkript pompozne konferencije za medije koju sazivaju
premijer i predsjednik republike
da bi rekli da se
ništa nije dogodilo

i da ne povjeruješ tolikoj načitanosti naše političke elite
i geniju miroslava krleže
promislite i molim iskren odgovor
zar ne bi bilo jasnije da su samo izrecitirali slijedeće stihove ...

Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda ne bu
da nam nekak ne bu.

Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo,
kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo.

Tak i vezda bude da nekak nam bude,
kakti biti bude bilo da bi biti bilo.

Ar nigda ni bilo da ni nišče bilo,
pak nigdar ni ne bu da niščega ne bu.

Kak je tak je, tak je navek bilo,
kak bu tak bu, a bu vre nekak kak bu!

nek to prevode na 27 jezika u bruselju ako ih zanima hrvatska pamet

luka

Tko je glasao

da ne povjeruješ..

tolikoj pismenosti naše pollitičke elite.

Krležu ne mijenjati, ne citirati po (slabom) pamćenju i, posebno, ne lektorirati!!

Ima ovdje i mladih pollitičara koji imaju pravo znati kako točno glase najbolji stihovi najboljeg. Kad si već posegnuo za njim.

Khevenhiller

Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda nebu
da nam nekak nebu.

Kajti: kak bi bilo da nebi nekak bilo,
nebi bilo nikak, ni tak kak je bilo.

Ar je navek bilo da je nekak bilo,
kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo.

Tak i vezda bude da nekak vre bude,
kak biti bude bilo da bi biti bilo.

Ar nigdar ni bilo da ni nišče bilo,
pak nigdar ni nebu da niščega nebu.

Kak je tak je, tak je navek bilo,
kak bu tak bu, a bu vre nekak kak bu!

(...)

Sabrana djela Miroslava Krleže, Svezak deseti
Miroslav Krleža, Balade Petrice Kerempuha
Zora, Zagreb MCMLXX
Priredio za štampu: dr Anđelko Malinar
Opremio i crtao: Krsto Hegedušić

Čemu sve ovo, luka?

Pa, ako smo s pravom ljuti na političare (spinovi, muljanja, manipulacije), onda ni sami ne smijemo ispuštati riječi, stihove, rečenice. Tako to počne, kao sitnica, a vidimo kako završi. Oni koji bi trebali biti najjasniji, jer im je to posao - predsjednik vlade i države - petljaju, ispuštaju, dodaju i tako...sve nas imaju za bedake.

Nije ovo jezična policija. Ovo je glas za poštovanje napisane i izgovorene riječi. Barem na ovoj pollitičkoj oazi. I izraz poštovanja prema poeziji i njezinom tvorcu.

ČITAJTE KRLEŽU!

šimoda

Tko je glasao

Kofa je bušna

Luka moj, uočavam ja puno više nijansi nego ih je ovdje moguće pisati, pa i uputno.

Evo, i nije baš nijansa.

Uočavam da se u pisanju o aferi pojavljuju i nijanse daleko veće od onih koje je Mišević navodno prenio drugima.

Moj je problem što nemam razumijevanja za to da se curenje podataka jednoj strani kriminalizira a kad curi na drugu, objektivnim informiranjem javnosti.

Nekak si mislim da iz nekih posuda ne bi smjelo curiti nigdje.

Jer, posuda je bušna bez obzira na kojoj se strani nalazi rupa i siguran sam kako nisam jedini koji tako misli.

Zato evo jedne prigodne,

Ali kofa je bušna, je bušna, je bušna
Ali kofa je bušna, o majstore moj

B-52

Tko je glasao

glup, gluplji ali neću niti spominjati ono što se nije dogodilo

sm

pripisujući tebi i većini pollitičara naivnost, mislio sam pohvaliti spremnost na poštenje
(u nas je nekako bolje biti mangup, nego pošten, na kraju je tako i kajin zaključio)
naivnost, mislim reći poltičko poštenje, u nas nije na cijeni
ali bez političkog poštenja u političkom radu, u medijima
nećemo se iz Munchauzenovskog blata moći izvući
to poštenje i istina je sila koja vadi iz blata

nije zabranjeno vidjeti, niti komentirati
neobično je da se predsjednik vlade i predsjednik republike bave
nečim što se nije dogodilo

špijuniranje šefa SOE, koji je po funkciji NATOov operativac
od strane policije nije prihvatljivo u svijetu u koji se spremamo ući
osobito je glupo i na razini špijunčina iz starog hdzovog vremena
markice rebića i drugova
oko 1999-2000 godine, misliti da to pravi špijuni ne znaju i ne vide
ili da im se oči mogu zamazati pričama o vezama s kriminalom
svaki dobro informirani mladić i djevojka s interneta mogu posvjedočiti
i bez teorija zavjere
koje su mogućnosti elektronskog špijuniranja
naših saveznika u NATOu i budućih sugrađana u EU
klasično da i ne spominjemo
objektivno je glup potez prisluškivati (ako se nešto, što se nije dogodilo, ipak dogodilo)
glup politički, ako si politički pošten
glup i ako si nepošten, (pa te uhvate)
još je gluplje da u obranu prisluškivača skoče kao jedan premijer i predsjednik republike
time pokazuju da su znali, (da se ništa nije dogodilo),

dakle, slanje izviješća
jest neka vrsta signala
kao i ono pismo i 10 točaka
netko bocka naše lidere, podbada ih kao bika u koridi

nadam se da razumiju da su na čelu građana republike hrvatske
i da ih iz inozemstva, bez obzira na političke preferencije gledaju kao hrvate,
nadam se da su u stanju razlikovati saveznike (to su oni koji nam, najčešće i ponajviše, ali ne isključivo zbog vlastitih interesa hoće pomoći, učiniti nešto da nam bude bolje, npr. njemačka - u vrijeme priznanja, npr. rusija u vrijeme domovinskog rata, npr. amerika u vrijeme primanja u nato)
i one koji tvrde da su prijatelji, ali objektivno imaju interese koji su drugačiji od naših, npr. prijatelji su naših neprijatelja, i uvijek se nekako dogodi da nam svojim aktivnostima naškode

priznajem, pogriješio sam u vezi savudrije, i ja sam mislio da se sporazum račan-drnovšek može opozvati
nisam bio u pravu
ono što je dogovoreno i potpisano, makar parafirano uz sudjelovanje i pomoć predstavnika USA, ne može se povući

na neki sam način bio u pravu, i bilo mi je žao račana kad je otišao u london tražiti saveznike, jer sam znao da tamo saveznika nećemo naći
Jednako bi glupo bilo sada ući u sukob s eu, oko stvari u kojima su nijemci principijelno u pravu, i očekivati pomoć od londona. Ako krenemo tim putem vidim da se smiješi nova slovenska blokada, ili opet spuštanje gaća.

i humor govori istinu
ivančić piše da hrvatska ne vrijedi ako je neće nijemci
upravo je to šifra ove igre

ukratko,
naša je mala grupica, Robi K. i razrednik, održala konferenciju za nounare
i izjavila da se, što se njih tiče, ništa nije dogodilo

eu poručuje, da je hrvatska dobrodošla, ali ako se bude pridržavala standarda
demokracije, uključujući i odustajanje vlasti od kontrole medija, odustajanje od zloupotrebe tajnih službi, policije i sudstva
makar se špijunčine preselile iz SOAe u policijski USKOK

neki nas hrabre da istrajemo u otporu mrskom bivšem okupatoru
ali nam ne govore da će to značiti odgađanje ulaska
oni će nam svakako pomoći, kao što su pomogli i ivici račanu

rješenje je naravno u provedbi zakona, gdje postoje
popravku zakona koji nisu dobri
i uvođenju civilne kontrole nad akcijama tajnih službi, i policije
a ni pamet ne škodi

luka

Tko je glasao

zapraff bi bilo jasnije...

..i šteta što im nisi uspio taj prijedlog poslat na pantač prije conference

manje bi se izblamisali, ispali bi (čak) vicasti, garant bi pobrali aplauz gledatelja Žikine dinastije (kak Hodak zove taj segment društva, znamo koji, jel..)

i onda to odaslat u Bruxelles..EU štakori bi garant rekli da smo lud narod. ali ajd ništa čudno, this is Balkan. ali kad dobiju report šta je ovaj smušeni dvojac rekel, eee, onda budu zaključili: jesus, pa ova DVOJICA su ludi! a oni su ipak na čelu države (a ne obrnuto, tj. ne rvacki narod)

sramota monumentalnih razmjera (inače Pusićkina umotvorina za jedan drugi kontekst). eto što je to.

CC

Tko je glasao

sorry, ali kad sam ovo

sorry, ali kad sam ovo procitao odmah mi je na pamet pao ovaj tekst. :D
pitam se zasto. :D

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/Ar...

Tomislava Karamarka među HDZ-ovim biračima podupire 57 posto što je također porast, a raste mu potpora kod birača Laburista i sada je 24 posto.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da, i?

Zanima me što ti je tek palo na pamet kad si pročitao ovaj tekst, samo je pasus iznad toga što si citirao:

Zoran Milanović povećao je potporu kod svojih birača na 91 posto, a primjerice svaki drugi birač Laburista ima pozitivno mišljenje o premijeru, a pozitivan stav o njemu ima i 37 posto HDZ-ovaca.

Dakle, 50% birača Laburista pozitivno misli o Milanoviću, kao i 37% HDZ-ovih birača, a 27% ih pozitivno misli o Karamarku. Dali bi se tu izvući prilično zgodni zaključci.

Da sam SDP-ovac ja bih se više brinuo oko toga što više od trećine (37%) onih koji podupiru lopovsku stranku, tako joj tepaju sami SDP-ovci i dobar dio javnosti, odjednom ima pozitivno mišljenje o SDP-u i Milanoviću.

Znakovito mi je zašto nije prezentiran i podatak koliko SDP-ovih birača pozitivno misli o Karamarku. Ne želi se valjda sugerirati da takvih nema. Ima, ima.

B-52

Tko je glasao

ha cuj, mozda je to zato jer

ha cuj, mozda je to zato jer je rekao karamarku da ne radi od tuđmana senilca. :)
no, uspoređuješ kruške i jabuke - apsolutne brojeve i rast (trend) :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Između 27% birača Laburista

Između 27% birača Laburista koji pozitivno misle o Karamarku i 37% birača HDZ-a koji pozitivno misle o Milanoviću, koji je podatak apsolutni broj a koji rast (trend)?

Unaprijed se radujem odgovoru koji će možda biti i lepršaviji od prethodnog.

B-52

Tko je glasao

ajde leprsavi :)

raste mu potpora kod birača Laburista

to je trend :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

SDP-ovcima nije problem što

SDP-ovcima nije problem što je potpora HDZ-ovaca Milanoviću već daleko veća?

Dok je ta rasla, nešto nisi obzanjivao da uočavaš trend.

Pazi da ne ispadne ona stara, parafraziram, dok je gubio vrijeme gledajući u susjedovu, crkla mu krava u vlastitoj štali. :)

B-52

Tko je glasao

A zašto bi SDP-ovcima

trebalo predstavljati problem to što dobivaju potporu HDZ-ovaca? I zašto bi taj "problem" trebao biti od iste vrste kao i "problem" da sve više laburista simpatizira Karamarka?

Tko je glasao

Upravo tako, zašto bi to bio

Upravo tako, zašto bi to bio problem? Svaki birač, bilo koje stranke, ima pravo na svoje mišljenje.

Zašto dio HDZ-ovih birača ne bi smio misliti da je Milanović učinio nešto korisno za zemlju?

Zašto birač Laburista ne bi smio misliti da Karamarko osnovano kritizira Vladu?

Moj odgovor Hatziju je bio takav isključivo zato što politikantski ukazuje na trn u tuđem a ne želi ni spomenuti balvan u vlastitom oku.

Htio sam politikantu ukazati da batina uvijek ima dva kraja.

B-52

Tko je glasao

Ha, čuj....

Ako se između dva glavna pola pojavljuje novi element, vrlo ambiciozan, i ako taj element pokazuje trend zanošenja prema desnoj strani, onda to jest vrijedna informacija o laburistima..... Ako mi kao SDP-ovom glasaču eventualno "pukne film" pa nakon niza godina odlučim da im uskratim svoj glas, ove laburističke simpatije prema Karamarku bi mi bile prilično dobar naputak kome da ne dam taj glas što sam ga uskratila SDP-u.

Vlada zaslužuje kritiku, bez daljnjega. Ali, ima nekih koji, da imaju mjere, ukusa, savjesti, a i domoljublja u krajnjoj liniji, ne bi u tom pogledu smjeli ni zucnuti, a kamoli kritizirati. Jedan od takvih je i gospodin Karamarko.

Osim same kritike, nije nezanemarivo niti to s kojeg stanovišta, tj. iz čijih usta ta kritika dolazi....

Dakle, laburist koji simpatizira Karamarka zato jer misli da je njegova kritika Vlade osnovana - nije onaj koji može dobiti moj glas.

Zato mislim da ti je nategnuta ova provokativna rukavica koju si Hatziju bacio u lice.

Tko je glasao

Dakle, laburist koji

Dakle, laburist koji simpatizira Karamarka zato jer misli da je njegova kritika Vlade osnovana - nije onaj koji može dobiti moj glas.

S dužnim poštovanjem, no ti ovime demonstriraš stav da osnovanost kritike ovisi o tome tko ju iznosi.

Moj je stav da osnovanost kritike ovisi isključivo o činjenicama i da ad hominem argument nema nikakvu dokaznu vrijednost.

To je ono na što pokušavam ukazati simpatizerima vladajućih. Činjenca se može objašnjavati, analizirati iz različitih kutova ali je uzaludan svaki pokušaj da se ista promijeni ili izbriše ad hominem napadom na osobu koja ju iznosi.

To uvijek donosi više štete od koristi jer kod promatrača samo dodatno učvršćuje dojam o osnovanosti kritike.

Dakako, najbolja obrana vladajućih bi bila prekid prakse koju je godinama prakticirao HDZ i koja je toliko omrznuta u javnosti. Nažalost, nema naznaka da bi vladajući na taj način počeli pripremati obranu.

Gnušanje pa i mržnja dijela javnosti prema HDZ-u i njihovoj dosadašnjoj političkoj praksi samo kratko poslije izbora može "pokrivati" grijehe kukuriku koalicije. No to je vrijeme ipak ograničeno. I odavno je prošlo.

Nategnuto ili ne, to je moje mišljenje a praksa će pokazati koliko sam u pravu.

B-52

Tko je glasao

Jasno je da su činjenice - činjenice.

No, one se ipak uvijek "interpretiraju" i stavljaju u ovakav ili onakav kontekst.... Nije mi ni do kritike - samo radi kritike, samo radi stvaranja buke.... Zato pokušavam, koliko je u mojoj moći, voditi računa o tome tko tu kritiku iznosi....

Izražavati simpatije prema Karamarku, onom istom čovjeku koji upravo ovih dana mulja i petlja, i to samo zato jer "kritizira Vladu" - to mi nešto govori....

Govori mi, naime, da mnogi kritičari Vlade, kao i njihovi simpatizeri, zapravo nastupaju kao kritizeri bez puno pokrića, i da im nije primarni cilj da svojim kritikama natjeraju Vladu da bolje radi u općem interesu, nego samo da svojim kritizerstvom proizvedu što više "događaja" u jedinici vremena, da bi što prije sami zasjeli u te baršunaste stolice na Gornjem Gradu......

Sve je to u krajnjoj liniji vjerojatno stvar ukusa - meni, eto, laburističke simpatije prema Karamarku nisu po ukusu..... :))

Tko je glasao

što na umu to na drumu

Sve je to u krajnjoj liniji vjerojatno stvar ukusa - meni, eto, laburističke simpatije prema Karamarku nisu po ukusu..... :))

Demonstriraš olako donošenje kategoričkog stava, a bez da si upalila pokoju sivu stanicu.
A da razmišliš malo o metodici anketa, na kolikom se uzorku rade i na koji način i što se dobije od odgovora?

A da razmisliš malo o političkoj startegiji?
Svaki laburist bi i trebao podržavati Karamaraka na čelu HDZa jer dok je on tamo ne može biti bolje za političke protivnike.

Tko je glasao

P.S.

A kao "sdp-ovka, na eventualnu potporu HDZ-ovaca mogu samo reći: "Hvala, klanjamo se!" (Daj bože da bi takve potpore bilo toliko mnogo da bi se mogla osnovati jedna "vlada nacionalnog spasa"! Mislim da bi nam jedna takva velika politička, pa slijedom toga i "narodna" tj. društvena koalicija, bila u ovom trenutku od životnog značaja. Ali, kako bi onda buljuci političkih pretendenata činili buku svakoga dana, i pomoću buke dodavali na vlastitoj važnosti?) :))

Tko je glasao

Tvoja želja za velikom

Tvoja želja za velikom političkom "narodnom" tj. društvenom koalicijom je u potpunoj suprotnosti sa stavom simpatizera Kukuriku koalicije koji se u dnevniku obrušavaju i na sam spomen potreba da se postigne konsenzus barem na jednom strateškom pitanju poput ukasla u EU.

Također, ako aferu unutar Kukuriku koalicije kritiziram ja, a kritizira je i Karamarko, suluda je konstrukcija i zločesto podmetanje proglasiti me Karamarkovim simpatizerom. A upravo se to pokušava, srećom neuspješno.

Zbog toga sam kao građanin živo zainteresiran da se kritiziraju pojave, odnosno propusti bez obzira tko je počinitelj. Činio sam to dok je HDZ bio na vlasti a namjeravam produžiti s tom praksom i sada kad je na vlasti Milanović.

Hoće li se koja od političkih stranaka pridružiti mojim kritikama, odnosno u datom periodu im se razmišljanja poklopiti s mojima, savršeno me nije briga. Ima jedna narodna, "svak zna svoju". Zato me sitna podmetanjai zločestoće ne mogu i neće spriječiti da Kukuriku koaliciju kritiziram svaki puta kad pomislim da postoji opravdan razlog.

Možemo polemizirati o tome da li je neka pojava dobra ili ne, ali ne na način da se značaj i težina pogreške relativizira na način da se u prvi plan stavlja osoba koja kritiku iznosi. To bi bilo pristajanje na "ubijanje glasnika", a ja to neću bez obzira o kome se radilo.

B-52

Tko je glasao

I tko i što govori...

Razumijem tvoj pristup, ali neki ljudi tako ne funkcioniraju, evo na primjer - ja ;)

Evo, samo ilustracije radi, kad saznam da mi je omiljeni književnik ili glumac npr. neki siledžija ili fašist ili... kajjaznam... tuče psa... - ja ga više ne mogu gledati istim očima. I obrnuto;)

Tako recimo kad se razmišlja o konsenzusu s Karamarkom, ja ne mogu dnevniku dati plus, nekako mi se ruka zgrči na mišu ;)

Isto osjećam sad kad npr. HSS trkelja o svojoj solidarnosti sa seljacima...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Iako dnevnik govori (i) o

Iako dnevnik govori (i) o društvenom konsenzusu, zbog toga što i HDZ čini društvo preuzimam odgovornost i neću plakati što mi nisi dala plus. :)

Evo, samo ilustracije radi, kad saznam da mi je omiljeni književnik ili glumac npr. neki siledžija ili fašist ili... kajjaznam... tuče psa... - ja ga više ne mogu gledati istim očima. I obrnuto;)

Pače, i ja se slažem s tim. Upravo to je crelo iz kojega se napaja moja kritičnost prema Milanoviću i kukurikašima.

Mogu oni napisati i najljepši Plan, zvao se on 21, 25 ili 250, ali kad vidim kako nemilice šibaju oko sebe, najžešće po sirotinji i onima bez političke zaštite, tko bi ih više volio.

Vidi samo kako premijer praši, on će vidjeti tko je u javnost pustio informaciju o zloporabama mjera tajnog prikupljanja podataka ali ništa ne govori da će barem pogledati tko je i zašto zloupotrebljavao. Jedini odgovor koji se nameće je da on to već zna a informaciju očito ne želi podijeliti s nama. Da smo glupi, morali bi nagađati zašto.

To je inače predsjednik iste one stranke koja se ne tako davno zalagala za posebna istražna povjerenstva o kamionima, Ini i raznom. Što se uopće promijenilo osim podjele uloga? Šteta je što Monty Paytonovci više ne jašu, koji bi to blockbusteri bili.

What is the next? Možda da Pavić uruči kakve nagrade, kao onomad 2000-te za doprinos razvitku demokracije? Recimo za borbu protiv korupcije i uvođenje evropskih standarda, pa postroji zaslužne iz svih grana vlasti i usput im da slike. Of cours, sve zajedno do vrijednosti 500,00kn kako ni slučajno ne bi ispalo da miti.

B-52

Tko je glasao

Nije li ti palo na pamet

da se ne radi o tome da "on to ne želi podijeliti s nama", nego o tome da ne može i ne smije to podijeliti s nama? Zaboga, ne radi se o receptu za krumpir-salatu, nego o nečemu što ugrožava, ili bi moglo ugroziti nacionalnu sigurnost!

Mislim da je neozbiljno donositi ishitrene zaključke o tome.

Tko je glasao

Obzirom da mi je taj sustav,

Obzirom da mi je taj sustav, usudit ću dati paušalnu ocjenu, barem mrvicu bliži nego tebi, nije mi palo na pamet.

To da je osoba x zloporabila možda i nedovoljno jasno regulirane procedure, uvijek se tu ostavi prostor za diskrecijsku ocjenu nekoga na nekoj razini, nije informacija koja bi ugrozila nacionalnu sigurnost.

Nije to ni informacija da političari iz vrha vlasti zataškavaju aferu.

Ali jest da je sramota za zemlju koja ima ambiciju nazvati se uređenim i demokratskom.

B-52

Tko je glasao

Bliži ti je

sasvim sigurno - ne moraš se suzdržavati to reći.

Tko je glasao

(Opće)društveni konsenzus

nužan je u slučajevima kakvih katastrofa, u nekim drugim je poželjan, ali ne i nužan.

S obzirom da smo još poharani valovima prije svega HDZ tsunamija (katastrofa), konsenzus s njima po pitanju ovih EU trzavica (nije katastrofa) mi nije prihvatljiv i gotovo ;)

Ipak, kako sam već rekla u jednom komentaru, uzdržavanje od opanjkavanja vlastite zemlje u inozemstvu očekujem od svakoga tko nije kao zadnja seljačina zalutao u politiku. To nije stvar konsenzusa, već osnova političkog nastupa za svakog političara koji je izabran da učini nešto dobro za vlastitu zemlju, bez obzira iz kojeg je biračkog tabora iznikao.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ako i nismo još ušli u fazu

Ako i nismo još ušli u fazu katastrofe, uklizit ćemo vrlo brzo.

Ne oslobodimo li se revolucionarnih metoda vladanja i više pažnje poklonimo uspostavi kompetene vlasti, ne piše nam se dobro.

Ja ne govorim ni o kakvim Eu trzavicama, pobornik sam mišljenja da se ništa katastrofalnog ne bi dogodilo ako bi nam se ulazak odgodio već daleko važnijim, životnim pitanjima.

Ne bih volio da se zbog međusobnog ratovanja tzv. elite oko posljednjih košćica davno oglodanog trupa zaboravi zbog čega su vladajući posjednuti na tron. Svakako ne bi vladali na isti način.

Iz povijesti znamo da smicanje poraženih bez suda i revolucionarnim metodama kad tad dođe na naplatu jer "zaklela se zemlja raju...". Može se zloporabe skrivati neko vrijeme, pa i bahato negirati kako je to činio HDZ, ali će se otkriti kad tad.

Bio sam vrlo alergičan na metode kojima je vladao HDZ, pa i ovdje se isticao u demaskiranju njihovih spinova.

Promjena vlasti očito nije antialergen, još uvijek sam alergičan na iste stvari. Izazivaju kod mene potpuno iste reakcije.

Nisam kriv što homeopatija nekog drugog iscjeljuje i nemam razumijevanja za čuđenja zašto nije i mene.

Ambrozija iz Milanovićevog vrta jednako iritira kao ona iz Karamarkovog. Treba čupati svaku koja ti dođe pod ruku. Ne nalaže li i zakon upravo to?

B-52

Tko je glasao

Oprosti, malo sam se zgubila u diskusiji...

Naime, nikako ne mogu skužiti - o kakvoj ti to revoluciji govoriš?! Kojim revolucionarnim metodama?! Tko je smaknut?! Jel gladan i žedan ili nedajbože u zatvoru? Ili se samo sklonio u neku manje istaknutu sinekuricu, odakle vreba i čeka trenutak kad će opet doći vrijeme da zajaši Murta...

Uostalom, po čemu su tebi ovi - revolucionarni?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I ja se pomalo gubim

I ja se pomalo gubim objašnjavajući u čemu je greška vladajućih, ali polako, snaći ćemo se.

Revolucija je po metodi. Revolucija se nikada nije opterećivala procedurama, pravilima i propisima, samo vlastitim ciljevima i traženjem načina kako da se što brže postignu.

U konkretnom, doslovce su se spominjale čistke starog kadra za kojeg "se zna kako je došao" (Šime Lučin). Pita se što se čekalo do sada.

Nemam ni trunčicu protiv da se pod prismotru stave svi osumnjičeni za kolaboraciju s mafijom (uh, kako je iznenada to postao omiljeni izraz, čim ga je Zoki prvi spomenuo), od prvog do zadnjeg.

Ali sam protiv da se to radi mimo propisane procedure, voluntaristički i kako se kad kome sprdne. Stariji sam pa se dovoljno sjećam što sam viđao i kako je isto išlo devedesetih.

I nimalo mi se nije sviđalo. Kao što mi se ne sviđa sada.

Ne smije biti naših i njihovih. I sve se mora raditi po zakonu i podzakonskim aktima. Bogu hvala, imamo ih na tone. Nije da nemamo.

Sami smo ih donijeli pa ih poštujmo. Uopće nije teško kako se nekima izgleda čini.

I uopće ne zahtijeva vremena kako se neki plaše. Zna čak biti i brže nego prečicom. Pogotovo kad te na njoj presretnu.

B-52

Tko je glasao

Onda ovo možemo smatrati nastavkom uhodane prakse...

A uhodana praksa je - političko kadroviranje, nepotizam, prioritet podobnosti, a ne sposobnosti i sl. Ne vidim tu baš ništa revolucionarno.

Uostalom, ovo što ti opisuješ jednako bi se tako moglo nazvati i diktaturom ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Uostalom, nisu li revolucije

Uostalom, nisu li revolucije uglavnom uvod u diktaturu?

Vidi kako se samo diktira poslušničkim medijima. :)

A Jutarnji raskrinkao Karamarkovu podvalu s Ostojićevim stanom pa je, kako i priliči jednom biltenu, nije ni prenio. :)

B-52

Tko je glasao

Kada zamišljam takav

konsenzus, naravno da u tim zamislima ne vidim gospodina Karamarka koji to svečano potpisuje! Njegovi politički ciljevi i apetiti su toliko razvidni da je potpuno jasno kako je njemu konsenzus s vladajućima posljednja stvar koja bi mogla odgovarati njegovoj osrednjosti, da ne kažem nešto gore.

Bojim se da Karamarka ne zanima ništa drugo nego da uspije učiniti ono što njegov prethodnik, gospodin Sanader, nije onomad uspio učiniti na splitskoj rivi.....

A kad bi se to dogodilo, to bi zaista bila katastrofa.

Tko je glasao

Fućka se meni za njegove

Fućka se meni za njegove ciljeve, iste su imali i kukurikaši dok su bili oporba. Politika je to.

Ali neću zatvarati oči i uši kad ukazuje na nepravilnosti. Dovoljno sam pametan da ne nasjednem na spinove. Ni s jedne strane.

Grozim se Lučinove izjave "što se čekalo do sada?" i "pogledajte na koji način su došli".

Takav pristup garantira da će i idući ciklus promjene vlasti ići na jednak način, gledanjem kako su prethodnici došli i revolucionarnim metodama.

Meni je više dosta te revolucije koja teče više od pola stoljeća..

B-52

Tko je glasao

Ne, to nije istina!

Mislim da to zaista nije istina, i da si sada zaista pristran. Mislim da SDP kao opozicija nikada nije imao ambicija da sruši cijeli poredak, samo da bi došao na vlast. Mislim da SDP nikada nije sanjario o državnom udaru bilo koje vrste. Mislim da se nikada nije služio onakvim sredstvima kakvima se služio Sanader i kakvima je sada, čini se, spreman da se služi Karamarko.

Tko je glasao

Kakav sad državni udar? O

Kakav sad državni udar? O kakvom je rušenju "poretka" riječ?

Niti ga je bilo prije niti ga ima sada. Barem koliko ja vidim.

Kakvim sredstvima?

SDP je prije ukazivao na afere HDZ-ovaca a HDZ se branio. Sad HDZ ukazuje na aferu SDP-ovaca a SDP se brani.

O kakvim sredstvima ti govoriš?

Otvori mi bar malko oči kad već sam ne mogu vidjeti. :)

B-52

Tko je glasao

Govorim o

splitskoj Rivi, i o generalima na splitskoj Rivi..... Govorim o načinu na koji je Jadranka Kosor postala premijerka.... Govorim o Sanaderovoj hobotnici i o ogromnom nesrazmjeru između problema koje je ta hobotnica natovarila na vrat ovoj zemlji - i "problema" koji je s druge strane natovario nekakav mail, star tri mjeseca, ministrice Holy, ili pak aktuelni "sukob interesa" ministra Ostojića zato jer stanuje u stanu.......

Govorim o nesrazmjeru problema, a koji se (problemi) sustavno nastoje izjednačiti.

Zato mislim da je vrlo neprimjereno i pristrano ovo što si napisao.

Treba razlikovati djela koja su: a) nespretna, b) netaktična, c) nemoralna, d) prekršajna, e) kriminalna, f) uzurpatorska, g) nacionalno-izdajnička....... i tako dalje.

Tko je glasao

I da, ako su djela doista

I da, ako su djela doista samo nespretna i netaktična, onda se ne mulja, ne laže se i ne fabricira spinove već se priznaju, uputi se isprika i obeća da će se popraviti, odnosno da se više neće događati.

Da su drugovi postupili tako, zapljeskao bih im. No osjetljiv sam na laži i muljanje, ma od kuda dolazili.

B-52

Tko je glasao

Ako si zaista

osjetljiv, i ako si zaista u tome objektivan i nepristran, onda današnji Večernji list otvori negdje u blizini zahodske školjke, jer ćeš jamačno povraćati od onoga što je napisao gos'n Drljača. :))

Tko je glasao

A ja sam mislio da govorimo o

A ja sam mislio da govorimo o sadašnjem a ne vremenu čak do deset godina unatrag.

Zato me žalosti da mail kojeg je autentičnost potvrdila sam Holy proglašavaš "natovarenim" kao i do neba vrišteći sukob interesa ministra policije.

Pobogu, pa ministar godinama koristi stan tajkuna protiv kojeg se vodi mnoštvo vrlo ozbiljnih istraga.

Doista ne znam o kakvom ujednačavanju problema govoriš. Ako ti nije poznato ili si zaboravila, preleti barem moje tekstove o splitskoj rivi, generalima, Sanaderu, Kosorici i čemu god hoćeš HDZ-ovom.

Moj obraz je čist i imam svako a pogotovo moralno pravo s jednakim žarom ukazivati na nedolična ponašanja Kukuriku koalicije. Meni nitko ne može držati prodike o tobože pristranosti i neprimjerenosti ovoga što pišem.

Ne pretjerujem i samo analiziram tone spinova koje nam serviraju vladajući, najviše preko kamarada Pavića i drugih orkestriranih medija. Nisam ja kriv što su odrađeni diletantski i što odmah upada u oči kako su prozirni i neodrživi.

Najbolja obrana KUkuriku koalicije je da to prestanu raditi. Neka podvuku crtu, neka najure kompromitirane i neka se prime ozbiljnog posla. Ne nedostaje ga. U tome će onda imati moju punu podršku.

Evo ti vrlo razložan komentar izvršnog urednika Večernjeg lista, možda ti razbistri što je jedino bitno u cijeloj priči.

Potpisujem ovo:

Na tako apsurdne spinove i zamagljivanje merituma jedino je moguće odgovoriti kroz borbu za čvrste principe: ako netko na nelegalan način koristi političku poziciju kako bi iskoristio policiju, vojsku ili obavještajne službe za svoj politički dobitak, taj mora odgovarati. Baš nas briga da li taj netko nosi SDP-ovo ili HDZ-ovo odijelo. Nažalost, dio političara i novinara smatra da pitanje zloporaba u policiji ili obavještajnom aparatu te zaštite privatnosti građana ili nacionalne sigurnosti postoji samo kad je na vlasti desnica. Salonske lumpenproletere u novinarskim redovima moramo upozoriti da se takvi kriteriji zovu dvoličnost.

B-52

Tko je glasao

He, he,

baš sam gore na to mislila, ne videći ovaj tvoj komentar.

Ja ne znam u koji novinski žanr spada taj članak. Znaš li ti?

Već sama činjenica da je TO NAPISANO, da se to MORALO NAPISATI RUKOM IZVRŠNOG UREDNIKA, govori sve.

Taj članak sigurno spada među šampione otužnosti, jada, mizerije, bijede, beskarakternosti, itd. hrvatskog novinarstva.

Tko je glasao

Uvijek je problem kad se

Uvijek je problem kad se stvari sagledavaju izolirano i bez uzročno posljedičnih veza, kako u politici i obavještajnoj sferi, tako i u medijima.

Da si u obzir uzela pisanje Pavićevog lista, vidjela bi da je odgovor izvršnog urednika Večernjeg lista bio potreban i savršeno razumljiv. Naime, u sprezi s Pavićevim najmoprimcem, Jutarnji je optužio Večernji list da je ne samo glasnogovornik mafije već i medijski zaštitnik. Na takvu gnusnu objedu samo budala ne bi reagirala. Osim toga, trebao je netko razuman, čije riječi imaju veći doseg u javnosti, rastjerati maglu nastalu brojnim spinovima zainteresiranih.

Na kraju krajeva, i sam Dragovan je implicite priznao da je Večernji bio u pravu kad je izvjestio o zloporabi sustava praćenja komunikacija i nadzora unutar sigurnosnog sustava:

– Mijenjat ćemo zakon i uvesti jači građanski nadzor na tajnim službama, al i jači nadzor nad izlistavanjem telefonskih brojeva. Treba pojačati demokratske standarde zaštite privatnosti – odgovorio je Dragovan i dodao da će se proširiti i sastav Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Da je s praćenjem telefona sve bilo u redu, a prva vijest je bila samo to da nije bilo, zar bi oba predsjednika i sada Dragovan izjavili da će pojačati nadzor?

Činjenica da je do propusta došlo i unutar drugog sustava, onog obavještajnog u vidu curenja te informacije, nema nikakve veze niti umanjuje značaj zloporabe unutar policijskog.

Jedino na to, dakako s punim pravom, ukazuje urednik Drljača.

Umjesto da se pošteno i objektivno informira javnost, kada je do curenja podatka o zloporabi unutar policije već došlo, počelo se spinati radi skretanja pozornosti samo na drugi propust. To je diletantski loše napravljeno jer se stvorilo još veće nepovjerenje u sustav sigurnosti.

Za razliku od zapjenjenih navijača zbog toga nesposobnih da razumno sagledaju aferu, ja stalno ukazujem da je propust propust i da svaki treba raspraviti i sankcionirati.

To što HDZ ukazuje i insistira samo na prvom a SDP ukazuje i insistira samo na drugom, dokazuje da sam apsolutno u pravu. Svi koji insistiraju samo na jednom, pristrani su i nisu u pravu.

Zlonamjerno je zato i podlo mene svrstavati na bilo koju od političkih strana, pogotovo ne na onu koju sam cijelo vrijeme "pollitičkog" života žestoko kritizirao, svakako daleko više od Kukuriku koalicije i ovdašnjih kukurikavaca. O tome je na ovim stranicama brdo materijalnih dokaza.

B-52

Tko je glasao

Ispričavam se,

jer prema tebi ne želim biti ni podla ni zlonamjerna, i to zato jer ovdje nastupaš kao kulturna osoba, a to je vrijedno poštovanja, neovisno o političkim i ideološkim stavovima.....

Dakle: razgovaramo - ne bumo se tukli! :)

Pratila sam ja i napise Jutarnjeg. I ako se podignem za jednu stepenicu iznad ovog konkretnog sadržaja koji je me je uveo u dijalog s tobom, mogu reći da taj ogorčeni medijski rat gledam otprilike onako kako čovjek koji nije potrošio ništa u kladionici gleda borbu pijetlova ili boksački meč: spektakl će biti to veseliji što se protivnici žešće izmlate i izubijaju! Neka se po mogućnosti i umlate do smrti - gledatelju uzbudljivo, a smrt aktera u ringu ga ništa ne košta! :)))

Hoću reći: nisam aktivna navijačica nijednog od ta dva medijska "carstva", štoviše: da ih nema, vjerojatno bi nam zrak bio malo čistiji.....

Tim više me čudi kako u ovom slinjenju Večernjaka o tome "zašto smo otvorili aferu....." ne uviđaš prije svega potpuno odsustvo profesionalnog dostojanstva, i jedno golemo muljanje.

"Nama je baš drago....", "Mi smo ponosni.....", "Mi smo tužni.....", "Evo, mi jesmo za osnivanje povjerenstva......" - zar je to diskurs kojim profesionalni novinari, kojima je zadatak da objektvno i nepristrano informiraju javnost, brane ISTINU? Ne bih rekla.

To je diskurs kojim se brani, tj. pokušava iz dreka iščupati SEBE, ali ne i istinu. I što više riječi im treba u tom pokušaju samoobrane - to su manje uvjerljivi.

Tko je glasao

Jednostavno pitanje

Smatraš li ti:

a) da je afera počela zloporabom (namjerne?) nedorečenosti sustava praćenja elektronskih komunikacija u policiji

b) da je afera počela curenjem podataka iz izvještaja UVNS-a koji na zloporabe upozorava

Tek kada se odgovori na to pitanje, može se dalje razgovarati i ocjenjivati ima li uopće među akterima objektivnih i koji rade u najbolčjem interesu Hrvatske, uključujući tu i obojicu predsjednika.

Proglašavati bez tog saznanja ikoga od njih pravim ili krivim, paušalno je i navijački. Meni je kao takvo neprihvatljivo u bilo kojoj raspravi dostojnoj stare slave ovih stranica.

B-52

Tko je glasao

Ne znam.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Zemlja-koje-nema-Borisa-Pavelic...

Čitam i ovo..... A pažljivo ću pročitati i intervju s Ostojićem koji, ako se ne varam, Novi list najavljuje za sutra.....

Tko je glasao

Pitaj mog brata lažova

Čitao sam to jučer u nadi da je NL ipak drugačiji od drugih. Volim pročitati Pavelića ali je ovaj put doista zaglibio u navijaštvo.

Naime, kritizira Večernji list da je na riječ povjerovao svojim izvorima "iz samog vrha vlasti" a potom kao krunski dokaz da je njihovo pisanje bilo netočno, ponudio izjavu Ive Josipovića koji je također "iz samog vrha vlasti" i kojemu on također vjeruje samo na riječ. He, he, baš se istovario.

Ozbiljnoj novini i ozbiljnom novinaru se tako nešto ne bi smjelo događati.

Minius Paveliću za logički notornu glupost.

Da nije slijep od navijanja, sigurno bi primijetio da pokušava prodati rog za svijeću.

B-52

Tko je glasao

I još nešto

Zamjećuješ li da je Večernjak naveo da je potvrdu dobio iz "samog vrha vlasti"?

Nadam se kako nećeš tvrditi da je Karamarko ili koji god HDZ-ovac "sam vrh vlasti".

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci