Tagovi

Protiv smanjenja PDV-a na hranu

UPOZNAJTE BARBA MANIJAKA

Znate kako se ono kaže, ako se dogodi neko zlo ili ako govorimo o stvarima koje mogu imati ozbiljne posljedice po ljude, kažu da nije problem u nožu nego u onome tko ga koristi, tko ga drži. Kažu, ne ubija puška nego čovjek.

Bit je u onome kako se nešto koristi, stvar sama po sebi nije dobra ili loša. dobro, ne mora to baš uvijek samo tako biti, ali to je ok izjava.

Ja bih samo malo prebacio fokus s noža na onoga tko ga drži, jer u njemu je stvar zar ne? Ako su njegove namjere loše on će umjesto da nož koristi za npr. spremanje ručka koristiti nož za napad ne nekoga.

Ono što je meni problem, i kako vidim stvari u društvu i onima koji upravljaju državom kod nas sada, jest da imamo manijaka koji će što god držao u ruci to iskoristiti da te napadne.
I nije problem u nožu. Da makemo nož od njega, on će te napasti i čašom i kuhinjskom krpom i žličicom za čaj, ma i čajnim kolačićem bi te napao samo da dobije priliku to napraviti. Znači nije stvar u nožu ili čajnom kolačiću i kako se oni koriste jer tom manijaku sve čega se dočepa služi samo za jedno, da te napadne, i nepotrebno je pričati o tome treba li mu dati nož i što treba držati dalje od njega, jedino je bitno da mi tog manijaka maknemo od sebe.

Manijak bi bio neoliberlalni sebični tržišni fundamentalizam koji napada građane, rastače društvo, sve njegove vrijednosti i sve pretvara u robu, u potrošnu robu.
Čega se god dočepa iskoristiti će za napad na građane.
Davit će te i subvencijama i ukidanjem subvencija, petljanjem države i nepetljanjem države, i HDZ-om i SDP-om, i građanskim slobodama i njihovim ukidanjem i dizanjem poreza i smanjivanjem poreza i čajni kolačić će ti strpati u usta i pokušati te zadaviti njime.

Zato nije tu stvar treba li dizati ili smanjivati poreze, mijenjati zakone ili ne jer kakvi god bili na kraju će ih manijak iskoristiti protiv nas.

ZAŠTO METAFORA

Ovo o manijaku sam htio iskoristiti za jedan drugi tekst, ali neka, dobro će i tu poslužiti.
Metafora o manijaku mi služi i da opravdam svoje protivljenje smanjenja poreza, ne zato jer sam protiv smanjenja poreza, volio bih da su manji, već zato jer živimo u društvu u kojem vladajuća ideologija i oni koji vladaju zemljom na kraju sve račune ispostave građanima i građani na kraju nagrabuse. Kod nas i najbolji zakon stvara nepravdu.

Mi moramo naći načina za izići iz ovog načina djelovanja i razmišljanja vladajućih struktura. Tražiti način da se promijeni cijeli sustav i princpi na kojima djeluje.

PDV NA HRANU

Evo zašto sam protiv

1. Taj prikupljeni porez doprinosi dosta punjenju proračuna. Kako će se to nadoknaditi? Ono što smo do sada vidjeli u sličnim prilikama jest da bi to onda bila super prilika za smanjenje nekih prava u socijali, zdravstvu, obrazovanju, i drugim uslugama javnog sektora, na kraju bi nas smanjenje možda došlo i skuplje nego uštede u kupovini hrane.

2. Tko garantira da to trgovci neće iskoristiti smanjenje poreza da sebi dignu marže pa lijepo nama hrana ne pojeftini, a para u proračunu fali.

3. To će još i više olakšati uvoznicima. Ljudi kupuju hranu i na tržnici kod prodavača koji sami proizvode hranu, a nisu u sustavu PDV-a. Sada uvoznici hrane (na više puta tek jeftino uvezeno smeće) moraju obračunati 25% PDV-a taj porez diže cijenu velikim trgovcima i uvoznicima, ali i stvara nešto malo prostora malim proizvođačima da na tržnici donekle budu konkurentni velikima, manji pdv, smanjuje konkurentnost našim malim proizvođačima. Osim toga pošto kad uvoze hranu ovi veliki moraju platiti PDV, smanjenjem PDV-a smanjujemo troškove uvoza hrane.

ŠTO NAPRAVITI?

Pošto imamo poreze kakve imamo i pošto imamo veliki uvoz najbolje bi bilo te poreze iskoristiti za povećanje vlastite proizvodnje i konkurentnosti.
Mislim da protivnici ikakvih kolektivnih mjera i uloge države u društvu već polako shvaćaju da država mora pomoći građanima, i gospodarstvu, to rade drugi pa moramo i mi. Pogotovo se to tiče bitnih stvari kako što je hrana.

Već sam o tome što napraviti sam pisao u dnevniku http://pollitika.com/pdv-na-mlijeko . Znači neka se oporezuje hrana, ali neka se to iskoristi za pomaganje vlastite proizvodnje.
Ako npr. puno mlijeka i mliječnih proizvoda uvozimo onda bi bilo dobro da se porez prikupljen od prodaje tih proizvoda iskoristi za pomaganje vlastite proizvodnje mlijeka. Ako se puno uvozi onda je više novca ići mljekarima, što će im pojeftinjavati proizvodnju, kako pada uvoz tako padaju i iznosi koji idu mljekarima i tako dok ne dođemo do nekog balansa.

Kao s mlijekom tako i s drugim prehrambenim proizvodima, na kraju bi vjerojatno dobili jeftiniju domaću proizvodnju i više zaposlenih u poljoprivredi.

Kod nas su problem i visoke trgovačke marže, i visoki porezi. Proizvođači jeftino prodaju otkupljivačima, a ljudima je krajnji proizvod skup, jer su prostor između proizvođača i potrošača zauzeli razni trgovci, mešetari političari, menadžeri i drugi i svak od njih hoće i uzima dio za sebe.

Ovako bi ta razlika između cijene koju postigne proizvođač i krajnje cijene za potrošača dijelom bila kompenzirana tako da se od poreza novci vrate proizvođaču.

Tagovi

Komentari

Ovako bi ta razlika između

Ovako bi ta razlika između cijene koju postigne proizvođač i krajnje cijene za potrošača dijelom bila kompenzirana tako da se od poreza novci vrate proizvođaču.

ovo bi tvoje stajalo kada nebi trgovci bili neophodni. u protivnom proizvođači ne mogu doći do kupaca a i trgovci plaćaju porez. također, promaklo ti je da se sada debelo subvencionira sustav poljoprivrede koji sve manje proizvodi. tako da mi zapravo trebamo smanjiti subvencije a ne povećati i vezati ih po kg proizvedenog a ne po hektaru. To nas tek čeka.

što se tiče PDVa, je li normalno da je u Njemačkoj PDV na hranu čini mi se 9% a kod nas 25%? Jesmo li mi možda bogatiji od Njemaca pa da sve ide na hranu? Ovaj sustav u kojem živimo je nepravedan jer nije dobar za nikoga, niti za građane, niti za poduzetnike, niti za državu. Jedino što država ima vosjku i policiju pa rade što ih volja a ovi drugi nek se hebu.

Tvoj upis je logičan sa defetističkog stajališta održavanja proračuna ali nije logičan sa stanovišta razvoja države. Nama trebaju hrabri potezi a ne defetizam. Treba nam dugoročna strategija za državu i to za razdoblje od 5-10 godina a ne taktika kako da proračun ne pukne u slijedeća 2 mjeseca jer će ta dva mjeseca brzo proći.

Tko je glasao
Tko je glasao

od gorega gore. pitanje je

od gorega gore. pitanje je koliko je istine u tome, ali čim je moguće o tome pisati i razmišljati onda se zna gdje smo i koliko smo potonuli.

Tko je glasao

molitva.. za Vladu

o boze, reci im da nista ne rade... bolji ce biti rezultat..

a jakovini reci da ne 'spasava' gradane tako sto ce unistiti seljake i pomagati todoricu. stvarno nema smisla dati mu jo svecu pomoc nego do sada, pa kako god objasnjenje u formalnom smislu bilo i u kakv god ga zapakirao celofan i kakvu god mu masnu dodao..

imati ce grdi jako grdi rezultat... na one koji proizvode,a na koncu i na gradane..

ja mislim da je ovo sto se dogada sa vladom postao veliki tulum koji ce uskoro preci i na ulice.. tulum uslijed ludosti organizatora... samo mi jos uvijek nije jasno da li je sve posljedica ludosti i neznanja ili oni to sve namjerno rade i vode nas u propast jos brze nego sto bi se dogodilo da nista ne rade... tj. nece na koncu ostaviti ni sanse da nam ista ostane

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Znakovi vremena

Kada u jednadžbu ubaciš poznate elemente:

Bivši ravnatelj policije Benko došao je od Todorića i vratio mu se.

Guverner Roha isto uzima mrvice sa stola kod Todorića

Radimir Čačić kaže da je Todorićev interes interes RH.

itd,itsl.

Neke stvari su jasnije.

sve dobro...

Tko je glasao

Roha je valjda

pročitao ovo moje o " mrvicama sa stola" i

odmah se razbolio. Slušam danas na vijestima.

Nemojte nam umrijeti g. Rohatinski jer Vas treba suditi za veleizdaju i podrivanje gospodarstva države.

Dao Vam Bog dug život.

sve dobro...

Tko je glasao

Teren je pripremio

još Marko Skreb, pod čijom su palicom i propale/opljačkane hrvatske banke.

Zanimljivo, oba su dobila velika priznanja (međunarodne) struke.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Link

malo ti se sprtljao, pa ga evo - http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/boluje_li_drzava_od_karcinoma_dok_hrv...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a pola od (todoric i jos par)

a pola od (todoric i jos par) toga je rjesivo jednostavnim potezima..

ukidanjem subvencija i regulacijom monopola na trzistu..
stimulacijom domace proizvodnje preko poreza a ne donacijama
prestankom rada drzave (kupovinom proizvoda) sa onima koji imaju proizvodnju-preradu-distribuciju u jednom pa tako i monopol..
regulacijom financijskog poslovanja na nacin da se zakonom onemoguce ekstra zarade koje nisu proizvod poslovanja

itd itd

znam kako bih sve to u malo vremena unormalira.. znaju i mnogi drugi.. no ili nisu na mjestu na kojem to mogu ili sute za dobre novce

cacic ima pravo kad kaze da je citava hrvatska bolesna kad se todoric nakaslje, no problem je sto ne zeli nista napraviti da to vise ne bude tako... a ne u tome sto je rekao..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

siva ekonomija .. prekupci

u medijima se je moglo pročitati kako se na sivoj ekonomiji godišnje gubi 120 milijardu kuna link. iznos je popriličan. postoji razlika između onih koji se bave sivom ekonomijom. dio njih se bavi sivom ekonomijom i radom na crno kako bi koliko toliko održali svoj obrt, koji bi propao uslijed raznih poreznih davanja. s druge strane sivom ekonomijom se bave oni koji žele lagodni život. postojeći obrt im samo služi za pokriće. Linić je najavio kako će uvesti reda u tom sektoru ... samo se ne zna da li ga je i počeo provoditi. odmah uz sivu ekonomiju, ruku pod ruku s njom su prekupci. već i vrapci na grani pričaju kako određuju cijene poljoprivrednih proizvoda link i na tome dobro zarađuju za razliku od početnog proizvođača. dobar dio prekupaca usko surađuje s trgovačkim lobijem, možda su i njego dio. kad bi sakupili svi poljoprivredni proizvodi po tržnicama, gdje bi se trebali prodavati domaći proizvod, ispalo bi kako je cijela Slavonija pod poljima, čak i dio Like i Zagorja. istina je potpuno drugačije jer u većim gradovima više od 50% su uvozni poljoprivredni proizvodi. nema potrebe domaće proizvode pakirati u stranu ambalažu. seljaku je puno sigurnije prodati proizvod prekupcu nego ovisiti o tome da li ga uspjeti prodati na tržnici gdje se sve manje i manje kupuje. dobar dio prodavača na štandovima radi na crno za prekupca. radi i po snijegu i po kiši i po suncu kako bi zaradilo neku siću za preživljavanje jer su na burzi ili imaju minimalne penzije a kante za smeće imaju sve manje plastičnih flaša.
zbog čega vladajući političari ne diraju u prekupce to oni znaju a mi možemo samo nagađati. zgodno je kako ni stranka koja trenutno traži sniženje PDV na hranu nije pokrenula raščišćavanje pitanja prekupaca koji zajedno s uvoznim trgovačkim lobijem uništavaju hrvatsko selo.

w. ;)

Tko je glasao

Dajem ti plus

jer sam veliki štovatelj tvojeg lika i djela ;)

A i zbog prvog dijela teksta i zbog dobronamjernosti u drugom.

Međutim, ukazujem na činjenicu da većina normalnih zemalja ima reducirane poreze na hranu: http://www.tmf-vat.com/vat/eu-vat-rates.html

Ideja kako bi se visoke stope poreza na hranu trebale reinvestirati u proizvodnju iste je lijepa, ali naivna...

Borba za smanjenje poreznog opterećenja građana za osnovne životne potrebe na žalost postaje temeljni politički cilj, jer je prostora za "fino ugađanje" sve manje.

(istinaibog, kad bi se i smanjili porezi na hranu, to bi u našem slučaju vjerojatno samo značilo da bi trgovci povećali svoje marže...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i ja bih volio manje poreze,

i ja bih volio manje poreze, samo kažem da bi se oni i kod nas pretvorili u daljnje generiranje nepravde i siromaštva, nisu problem porezne politike ili neke druge stvari već okvir unutar kojeg funkcioniraju, razni zakoni i politike i koji na kraju uvijek generiraju nepravdu i društveno raslojavanje.

nisam ja niti protiv toga da se odričemo u vrijeme krize, ali to treba biti onda i pravedno, ne mogu se, jedni odricati božićnica, pristajati na smanjenje, plaća, socijalnih prava, zdravstvenih usluga, a da se što se tiče banaka ne priča o nikakvom odricanju. ovako svi drugi osim banaka postaju siromašniji i odricanja u biti stvaraju još veće probleme, siromaštvo i ovisnost o bankama.

možda bi trebali gledati u drugom smjeru, npr. osnivanje potrošačkih zadruga u kojem bi ljudi jeftinije nabavljali stvari bez trgovačkog profita, možda da povezujemo domaćeproizvođače i potrošače i slično. za mene su pijace i pazari i male mjesne zadruge za to najbolje rješenje.

što se tiče dnevnika nisam niti očekivao da će dnevnik izazvati oduševljenje, ali ipak treba reći što mislim i kako bi trebalo ići makar bilo i nepopularno.

Tko je glasao

U svakom slučaju...

ne razumijem zašto bi smanjenje izdataka na hranu bilo loše ;)

I ti javni službenici kojima su odrekli ovo i ono imali bi manje izdatke na hranu...

I nije se samo HSS toga sjetio (neš' ti ideje), pa da se sad svi našpiče na prijedlog - i prije se o tome govorilo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

porezi i krizna vremena

Zato jer mi većinu hrane uvozimo - zato je prijedlog prilično opasan.

Kada bi ti kao proizvođačica hrane imala ... grožđe i rekla - moja cijena je 10,00 kn - dakle prodajem ga u maloprodaji za +25% pdv-a = 12,50... a ako bude 10% za 11,00 kn.

Međutim, kada si uvoznik hrane - imaš drugačije razmišljanje. Tada razmišljaš ovako - kupci su se navikli da je grožđe 12,50 kn od čega državi dajem 2,50 kn a dobavljaču 5,00, a sam zarađujem 5,00. Ako ga sada snizim na 12,00 kn, a konkurencija napravi isto, pdv na to će mi biti 1,10 kn - a zarada veća za 5,90 kn po kili što je porast profita od skoro 20%.

Dakle, hrana ne bi nužno pojeftinila sa 12,50-->11,00 (u ovom primjeru), ali država bi si sigurno drastično smanjila prihode u ovoj grani trgovine.

E sada, bi li to dovelo do porasta prometa? Da i ne. Budući su prihodi trenutno vrlo ograničeni, ljudi bi i dalje odvajali istu količinu za hranu, samo bi je bilo nešto više (količinski), ali bi državni prihodi osjetno pali. Samo mali dio iz novaca za prehranu bi se prelio u grane gdje je pdv i dalje 25%.

Stoga mislim da je bolje smanjiti ukupni pdv na sve proizvode.

Tko je glasao

Linicev PDV i HSS u promociji

Linicev PDV i HSS u promociji bedastoce zvane "10 & 25"

Kako sa manjim PDVom vise napuniti drzavni proracun? .. zna izracunati svaki puckoskolac, no ne i Vlada.. a danas HSS dodaje kako ga muci matematika.

Fasciniraju me besmislene ideje "super ekonomista". Jedna od njih je i 10% PDVa na hranu i to u drzavi u kojoj vecina zaraduje 4.000kuna mjesecno, a poneki 6.000kuna. Ako tih 4.000 podijelimo na realno, dobiti cemo

1.500 za rezije i stan i 2.500 za hranu. Ionako vecina vise nista drugo ni ne kupuje..

Ako se stvarno uvede PDV od 10% na hranu, a ostali ostane na 25% od takve place biti ce uplaceno 527kn u drzavni proraun na ime PDVa.
Oni koji razmisljaju predlozili bi jedinstvenu stopu od 20% i skupili ukupno 666kn PDVa ili a mozda bi se moglo probati i sa 18% pa skupiti "samo" 609kn PDVa... Sto je sve puno vise od "25 & 10" ideje koju je poceo promovirati HSS.

Sve bi se pokrenulo i ljudi bi lakse zivjeli. Svi bi i dalje trosili sav svojih prihod ali bi se kupilo vise proizvoda koji bi uplatili vise nekih drugih poreza itd itd... Mozda bi se pocelo nesto i proizvoditi.. Cak bi struja mogla biti dobar proizvod sa prihvatljivom cijenom za gradanstvo (povisenom, ali i smanjenom za umanjeni PDV), a tko ima bar malo viska mozda bi i nesto drugo kupovao osim hrane cija prodaja bi se povecala za 4% do 7% jer bi joj toliko pala cijena samo na osnovu smanjene jedinstvene stope PDV.. Sto znaci uvecanu potrosnju (ali i proizvodnju) hrane od barem 1,3 milijarde godisnje.. To bi se dogodilo i sa mnogim drugim proizvodima za koje bi kod onih sa vise od 4.000 mozda ostalo novca.

Prosto kao pasulj, no to nije hrana za politicare, zar ne?

kopirano sa mog bloga
http://lunoprof.bloger.hr/post/linicev-pdv-i-hss-u-promociji-bedastoce-z...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

"HSS u promociji", odnosno

"HSS u promociji", odnosno njihova akcija prikupljanja potpisa je najbolje što su mogli smisliti njihovi PR savjetnici. A razmišlajli su dugo kako da se nakon izborne kataklizme, unutarstranačkih razračunavanja i godišnjih odmora kojih se naši političari ne odriču ni pod razno vrate na političku scenu. Mislili su, mislili i, napokon, smislili.

Prema jednom mom dobro upućenom izvoru iz HSS-a bliskom vrhu stranke, i sami su svjesni da je skupljanje potpisa bez veze i nerealno obzirom na šanse da se PDV stvarno snizi, odnosno cilj im je jedino da javnost podsjete da postoje. Jer iz političkog mraka i blata se ne može uspješno startati u kampanju za lokalne izbore. Zato su uredili štandove i skupili nešto snaša pa uz tamburice tamburaju o potrebi spuštanja PDV-a na hranu kao preduvjeta za spas hrvatskog seljaka. Što im je, kao, jedino na srcu. Kao i ministru Jakovini jer malo malo "razmišlja" o istom.

B-52

Tko je glasao

Treba znati još i

da se kod nas jako puno hrane baca .

Hrane ima dovoljno ali nije dobro raspoređena kao uostalom i novac.

Da li je ruski kavijar hrana ?

Možemo li hranu djeliti na luksuznu i nužnu. Neki artikli proizvedeni u Hrvatskoj su za trećinu jeftiniji odmah preko Une u B. Dubici. To puno govori.

Najbolji potez vlade bi bio da PDV smanji na ispod 20% pa i hrani a uštede da ostvari ukidanjem raznih agencija za gubljenje vremena , racionalizacijom državne , regionalne i lokalne uprave.

Još malo pa će nam uvesti poreze i na kućne ljubimce, valjda po repu.

sve dobro...

Tko je glasao

HSS i HDZ

Recimo HDZ je uništio HSS uz pomoć Tomčića i drugih u HSS-u. A sad kad su scenaristi instalirali Karamarka, to su učinili i s HRG-om, da bi još jednom pokušali programirano "osvojiti" vlast. Politički gledano ovo što radi HRG i HSS je LJEPILO da se pridobiju ponovo građani prema programiranom scenaruju. Slično ili isto kao Plan 21. Prevarom do vlasti pa opet isto. Bijeda većine i agonija države Hrvatske.

Tko je glasao

Prčkanja po gospodarstvu

Pošto imamo poreze kakve imamo i pošto imamo veliki uvoz najbolje bi bilo te poreze iskoristiti za povećanje vlastite proizvodnje i konkurentnosti.
Mislim da protivnici ikakvih kolektivnih mjera i uloge države u društvu već polako shvaćaju da država mora pomoći građanima, i gospodarstvu, to rade drugi pa moramo i mi. Pogotovo se to tiče bitnih stvari kako što je hrana.

Mislim da vi kolektivisti nikada nećete shvatiti koliko vaše mjere štete gospodarstvu i društvu u cjelini. Sva ta silna prčkanja po "pravdi" su nas i dovela tu gdje jesmo. Subvencije, prtljanja sa državnim zemljištima i brojne druge svinjarije upropastile su poljoprivredu ove zemlje. I još nije dosta neko treba prčkati i dalje.

Strašno.

Tko je glasao

interesi lobija

trgovačkom uvoznom lobiju nije u interesu razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj, pogotovo u plodnoj Slavoniji. poticaji koji su se davali su samo mazanje očiju javnosti kako bi se reklo da su sve dosadašnje vlade nešto činile za selo. zanimljivo je kako nigdje nema informacija kako s se zapravo trošili poticaji kao što je interesantno da mnoga seoska domaćinstva nisu mogla doći do poticaja dok su drugi dobivali ogromna novčana sredstva. da je bilo igre oko poticaja postalo je vidljivo kod poplave u Crnoj mlaci kad je stradala stoka o kojoj se nije nitko brinuo a bila je kupljena kako bi se dobili potrebni poticaji. dok neki troše poticaje za ono što su dobili drugi ih očito troše za svoju osobnu korist. ono što zamjeram HSS-u je to što se stranka koja se toliko diči svojom brigom za seljake ni malim prstom nije mrdnula da nešto na pravi za razvoj poljoprivrede i stočarstva, dapače ministarstvo poljoprivrede je prepustilo HDZ-u . također nitko ni iz HSS ni iz oporbe nije postavio pitanje kako to vlasnik Agrokora dobiva najviše poticaja a u isto vrijeme uvozi hranu izvana.
zbog svega navedenoga HSS-ovo sakupljanje potpisa za smanjenje PDV-a hrani smatram čistim licemjerjem jer do sada ništa nije napravila kako bi se popravio i povećao domaća proizvodnja hrane. radi se o čistom sakupljanju bodova pred predstojeće lokalne izbore.

w. ;)

Tko je glasao

Poticaji

zanimljivo je kako nigdje nema informacija kako s se zapravo trošili poticaji kao što je interesantno da mnoga seoska domaćinstva nisu mogla doći do poticaja dok su drugi dobivali ogromna novčana sredstva. da je bilo igre oko poticaja postalo je vidljivo kod poplave u Crnoj mlaci kad je stradala stoka o kojoj se nije nitko brinuo a bila je kupljena kako bi se dobili potrebni poticaji. dok neki troše poticaje za ono što su dobili drugi ih očito troše za svoju osobnu korist. ono što zamjeram HSS-u je to što se stranka koja se toliko diči svojom brigom za seljake ni malim prstom nije mrdnula da nešto na pravi za razvoj poljoprivrede i stočarstva, dapače ministarstvo poljoprivrede je prepustilo HDZ-u . također nitko ni iz HSS ni iz oporbe nije postavio pitanje kako to vlasnik Agrokora dobiva najviše poticaja a u isto vrijeme uvozi hranu izvana.

Zaključak nakon ovoga bit će da je krajnje vrijeme da netko počne pošteno dijeliti poticaje. Pitam se koliko puta trebaju prevariti narod da ovaj shvati da poticaje treba ukinuti?

zbog svega navedenoga HSS-ovo sakupljanje potpisa za smanjenje PDV-a hrani smatram čistim licemjerjem jer do sada ništa nije napravila kako bi se popravio i povećao domaća proizvodnja hrane. radi se o čistom sakupljanju bodova pred predstojeće lokalne izbore.

Ljudi se trebaju pobrinuti sami za sebe a ne čekati pomoć od ovakvih i njima sličnih. Ili da malo parafraziram onog socijalistu Kennedyja: "Ne pitaj što država može učiniti za tebe nego ih sve lijepo pošalji u rodno mjesto".

:-)

Tko je glasao

poticaji i pogrešna politika

poticaji su u početku možda imali svrhu bolji oporavak uništenih seljačkih domaćinstava no kasnije su oni postali način za povećavanje broja članova stranke i udruge i kupovina glasova. za novac koji se je potrošio na dio poticaja se je moglo uvesti navodnjavanje i obrana proti tuče kako bi suša i tuča puno manje u uništili nego što uništavaju. očito je državi jeftinije, odnosno bilo je jeftinije davati poticaje i odštetu nego napraviti projekt i provoditi ga za razvoj poljoprivrede, stočarstva, voćarstva. sad u doba poskupljenja hrane Hrvatska bi mogla izvoziti hranu.

w. ;)

Tko je glasao

e da lijepo kad si protiv

e da lijepo kad si protiv kolektivizma, odbaci sve proizvode made in China i ne kupuj ih ubuduće, tamo je kolektivizam na vlasti i u ideologiji. isto i s proizvodima iz Vijetnama.

Tko je glasao

Kitaj

e da lijepo kad si protiv kolektivizma, odbaci sve proizvode made in China i ne kupuj ih ubuduće, tamo je kolektivizam na vlasti i u ideologiji. isto i s proizvodima iz Vijetnama.

E pa kad si ti lijepo za kolektivizam onda radi za kinesku plaću i s kineskim radnim vremenom.

Tko je glasao

evo jedan prijedlog, budi

evo jedan prijedlog, budi pošten i samokritičan i jednom sam otvori temu o prtljanju države i slobodnom tržštu te napiši kako se protiviš da država propisuje ulaganja dijela plaće u drugi stup mirovinskog osiguranja i da bi to građani morali sami odlučivati što hoće sa svojim novcima i da nije u redu da država spašava banke i osigurava uloge. znači ne samo da se to komentira kad netko drugi načme temu nego lijepo jednom sam pronađi sva mjesta gdje se država prtlja, i iskritiziraj to.

što se tiče štećenja gospodarstvu kolektivizma, baš me briga kako se gospodarstvo osjeća i što mu škodi meni je više stalo do ljudi.

Tko je glasao

Briga te za gospodarstvo?

evo jedan prijedlog, budi pošten i samokritičan i jednom sam otvori temu o prtljanju države i slobodnom tržštu te napiši kako se protiviš da država propisuje ulaganja dijela plaće u drugi stup mirovinskog osiguranja i da bi to građani morali sami odlučivati što hoće sa svojim novcima i da nije u redu da država spašava banke i osigurava uloge. znači ne samo da se to komentira kad netko drugi načme temu nego lijepo jednom sam pronađi sva mjesta gdje se država prtlja, i iskritiziraj to.

Dobar prijedlog. Poslušat ću te.

što se tiče štećenja gospodarstvu kolektivizma, baš me briga kako se gospodarstvo osjeća i što mu škodi meni je više stalo do ljudi.

S obzirom na to da je nezaposlenost direktna posljedica toga kako se gospodarstvo osjeća, te da su tvoji kolektivistički stavovi usmjereni rušenju istoga, onda ova tvoja izjava ima vrlo upitnu vrijednost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci