Tagovi

Protiv Keruma i "kerumovštine" (posvećeno Zdravku Gracinu)

U hrvatskoj banana Republici, hajdučkoj zemlji sve je moguće, samo nažalost, nikako da se profilira Treći put, ni zagrebački, ni hrvatski. Jedan koji pretendira zauzeti ga je Željko Kerum, splitski gradonačelnik, no na taj Treći pout Zdravko Gracin sigurno nije mislio. Sedmo mi čulo govori da bi Zdravko jednako, ako ne i oštrije, secirao Keruma i "kerumovštinu". Jer, Željko Kerum, misleći da su Split i Marjan njegovo leno, na početku ljeta priredio nam je silnu zabavu. I ne bi trebalo imati ništa protiv te zabave, tim više što bi mu od ideje do realizacije kipa Isusa, većeg od onog u Riju treba najmanje pet godina. A za pet godina mnogi će htjeti Keruma zaboraviti - pamtit će ga kao onoga koji je poput kabadahije vladao gradom – Željko Kerum, tipičan populist, čovjek koji je sebi umislio da je cijeli Split, zapravo, njegova butiga, čovjek veći patriota od stvarnih patriota, veći kršćanin od samoga Pape, bolji trgovac od samoga Warrena Buffeta, veći Vlaj od Vlajinke Severine Vučković…(usput,ne bi vjerovali, obožavam Severinu!). O seljacima valja nam dobro misliti, o seljačinama ne jer oni negativno iz ruralnog obrasca ponašanja unose u grad, i smatraju to prirodnim socijalno-psihološkim procesom. Ono što je sasvim sigurno je da je „ovi čovik“ papak koji se iz zaleđa Splita zaletio do Banovine, uvjeren u svoju misionarsku ulogu, u preporoditeljsku ulogu kojom će učiniti Split većim, nego što on uistinu jest, tog čudesnog grada koji je izgubio svoju čudesnost onog dana kada ga je zajahao Kerum, zajedno sa svojom „famigliom“, od sestre, nekada ljubavnice a sada žene,… do nećaka, prijatelja i „prijatelja“.

ŠTO JE“KERUMOVŠTINA“?
Da li je „kerumovština“ ideologija, svjetonazor, politička doktrina ili amalgam svega toga plus vlajinski genij koji sve može savladati, sve atletske discipline, osim – brzog hodanja. Naime, brzo hodanje je presporo za vlajinske apetite, Kerum kao negativni izdanak tog apetita puca do – neba.. I ako ga on ne može dohvatiti, dohvatit će ga – kip Isusa, dižući ruke u nebo i vapijući: „Oprosti mu, ne zna što radi..a i vi Splićani, kako mu to dozvoljavate?“
Kerum kaže da će iz svojih novaca platiti izradu i postavljanje zamalo 40-metarskog Isusa, vjerojatno izrađenog od bračkog kamena. Kerum i njegov novac? Ma, dajteeeeee! Pa nisu to vremena dopreme humanitarne pomoći da je, kao onomad, preproda, nisu to ni vremena Splita sa jakim škverom, Dalmacijavinom, tankerima, bojnim brodovima, Meštrovićevom Galerijom, Dioklecijanovom palačom, jednim od najjačih Yu festivala, Hajdukom, Jugoplastikom, splitskim missicama…Ovaj „svitski grad“ upravo zahvaljujući Kerumu, spao je na najniže grane u svojoj dugoj povijesti, postao je žrtva stila vladanja temeljenom na makjavelizmu najgore vrste, Split je ostao bez starih Splićana, patricija i njihovih potomaka, koji su se rasuli Zagrebom, Parizom, Bečom, Londonom, New Yorkom… Split, jedan od jugo-gradova, postao je drugi hrvatski grad, ali samo po broju stanovnika.
Naime, koliko znam o Splitu, krasila ga je kakva-takva mediteranska otvorenost, luka mu nije dozvoljavala zatvaranje, jednostavno, od mode do standarda, sve je to manje - više uspijevalo u Splitu..Da, i Feral -Tribune, nezaobilazan, markantan tjednik, da, i genijalan Miljenko Smoje s Malim i Velim mistom…Ako i nije sve uspijevalo, putovi su vodili do Zagreba, koji nije mogao bez zvijezda porijeklom iz Splita i okoline – od Igora Mandića do Mani Gotovac… Do rata, i neovisnosti Hrvatske, kada je Split počeo strugati po dnu razvoja, kada su ga još masovnije napuštali mladi, pametni i lijepi, a stigli oni koji tu dušu Splita nisu znali zamijeniti - nisu znali, htjeli, mogli, vrag bi ga znao?
Kada Želja Keruma slušate kako pametuje, pomislite da je u najmanju ruku doktor znanosti. A tko je zapravo Željko Kerum?
On je hrvatski poduzetnik poznat po tome što je na lokalnim izborima 2009. godine kao nezavisni kandidat postao prvi neposredno izabrani gradonačelnik Splita u novijoj povijesti.
Željko Kerum je godine 1978. završio Tehničku srednju školu u Splitu. Nakon toga se zaposlio u građevinskom poduzeću Melioracija te je godinu dana kao vozač bagera radio u Iraku.. Mora da je i tamo naučio kako su organizirane i kako djeluju orijentalne despocije???
Godine 1989. je osnovao privatno poduzeće, te godine 1990. otvorio trgovačku radnju. Godine 1996. je otvorio prvi veliki supermarket u Splitu pod nazivom „Kerum“. Godine 2003.. je kupio Diokom odnosno bivšu Jugoplastiku te srušio tvornicu kako bi na istoj lokaciji otvorio 2007. veliki trgovački centar pod nazivom Joker. I kao i mnogi sitni i krupni tajkuni u Hrvatskoj, kada mu je postalo pretijesno, počeo se baviti politikom. Godine 2009. kandidirao za gradonačelnika kao nezavisni kandidat. U prvom krugu održanom 17. svibnja 2009. osvojio je 40,21 % glasova, dok je njegova nezavisna lista osvojila najveći postotak na izborima za Gradsko vijeće Splita. U drugom krugu je sa 58,42 % glasova pobijedio Ranka Ostojića, kandidata SDP - a te tako postao „prva violina Splita“. 25. rujna 2009. Željko Kerum je osnovao Hrvatsku građansku stranku i s velikim ambicijama ulazi u izbore za Sabor RH 2011.
Uglavnom, slijedom „kerumovštine“ Split je počeo obilovati planovima, lijepim, demagoškim riječima, nekim dobročinstvom koje se nikada nije potvrdilo u životu, nekom kulturom koja nije bila mediteranska i evropska, nekim sportom koji nije bio visokog dometa. Da nije Blanke Vlašić, i „Splita“ u usponu, za Split bi se, u sportskom smislu, jedva čulo…

KONKRETNA OBILJEŽJA „KERUMOVŠTINE?
Jer, „kerumovština“ znači prije svega EGOIZAM, egoizam gradonačelnika s nekom Građanskom strankom iza sebe, koja je sve, samo ne građanska. Jer, dok su se HDZ i SDP svađali i svađuckali, uskočio je Kerumov klan, fenomenalno vezan nepotizmom, koji je zapravo paradigma za provincijalno vladanje hrvatskim gradovima, puko strančarenje i blefiranje gdje se „boss“ ponaša pravo pokeraški – nemam ni par, a pokazujem se kao da imam poker asova! Dakle, u splitskoj kasi sada nema ni pravih nekoliko milijuna kuna, a Kerum bi gradio Isusa koji bi mogao koštati kao svetog petra kajgana??! I ni manje ni više, nego na vrhu opjevanog Marjana –ekološki zaštićene šume, i sve mi to izgleda kao osveta što je zaustavljena gradnja one Fanine birtije u podnožju Marjana…Taj egoizam u stanju je zamaskirati projekt uređenja većeg dijela gradske obale, kao opći interes, a zapravo se radi o uređenju obale za potrebe klana Kerum.
Druga oznaka „Kerumovštine“ je sprega „familije“ s poslušnicima i dobar raspored po institucijama grada – od teatra do Ajduka… na mjesta mogu samo provjereni Kerumovi kadrovi. Ako vas to malo podsjeća na Siciliju, tko vam je kriv.. Naime, niste bili dugo na Siciliji pa da vidite kako se tamo ipak koliko-toliko stalo na rep „familijama“…
Treća karakteristika je lažno domoljublje, lažan kršćanski moral i lažni napredak u smislu osobnog i gradskog standarda. Kerum, zapravo, nema izravne veze s Domovinskim ratom, osim na onaj već ozloglašeni način. I što više spominje branitelje i Domovinski rat, zapravo bliži je demagogiji i paljenju splitskog proletarijata s lumpenproletarijatom…Užasavaju me slike s gay-pridea gdje su najveći bukači – krezubi…I brine me naši TV reporteri koji kao da se takmiče tko će više krezubih sugovornika dovesti pred TV kamere…E, to već nije samo splitski, već hrvatski fenomen!
Osim bolnice, ne znam zapravo, što se u Splitu izgradilo u zadnjih 20 godina?? Pomognite mi nabrajanjem!

ŠTO ĆE OSTATI ZA KOJU GODINU OD KERUMOVA IMPERIJA?
Kršćanska tolerancija najbolje se iskazala na način svjetine, režući na minorne grupe seksualnih manjina, režanjem koje graniči s fanatičnom netolerancijom. A ta tolerancija koja bi trebala biti ideja vodilja Kerumu, tek je poštapalica kada se podcjenjivački, populistički i agresivno govori o političkim suparnicima, ali i građanima. Zapravo, Kerum mi se čini jednim od najvećih mrzitelja upravo građana, i građanskog načina življenja, jer njemu je sve važno, samo ne – obitelj… Čak sumnjam u dugotrajnost ove sadašnje njegove obiteljske zajednice, kao i u dugotrajnost njegova poslovnog imperija, koji, kada bi ga marni inspektori dobro prekontrolirali, pokazao bi se trgovačkim lancem na staklenim nogama, kao i njegova, Kerumova jahta koja je, zamislite, sredstvo rada! A čini se, kako se dohvatilo najvećeg akcionara Ajduka, Rimca, u akciji privođenja pravdi generala Mladena Kruljca, da sve i nije tako ružičasto u „imperiju“, kako izgleda. Živi bili, pa vidjeli što će za koju godinu ostati od Kerumova imperija??
I na kraju, ono što nije za razumjeti je podložnost medija Kerumu, koji medije podcjenjuje kao zamalo nitko na čelu hrvatskih gradova. Toliko uvreda na račun novinara može izreći samo seoski zgubidan negdje u vrletima Mosora…da se takvi zgubidani ne naljute.
I sasvim na kraju, Kerum i „kerumovština“ ne tretiraju se u nas sasvim ozbiljno. Čak i izbacivanje gradskog vijećnika danas sa sjednice Gradskog vijeća, kada se odlučivalo o podizanju spomenika na Rivi Tuđmanu, nemam dojam da je izazvalo veću osudu. I sama „kerumovština“ kao socijalno-politički fenomen, koji, s obzirom na to da je smrdljiv, ujedno je i često zaobilažen.
Ali, i to nije za čuđenje: sve je dobro, dok mene ili tebe ne izbace odnekuda, primjerice, iz neke splitske konobe - u more…
I ako se počnemo utapljati, reći će Kerum, tipičan cinik: „Tko ti kriv, nisi naučija plivat!“

Komentari

Evo da ja nabacim nekoliko

Evo da ja nabacim nekoliko slova uz napomenu da iza ovoga komentara ne stoji Udruga Zeleni Dalmacije. Slažem se s većinom ovoga što je Ljubo napisao, ali dvije stvari su izostale.

Prvo "Kerumovština". To nije samo ovo o čemu Ljubo zbori. To je ukupno stanje društva u kojemu je ono što Ljubo detektira kao "Kerumovštinu" moguće, i postoji. A to uključuje, da nabrojim; oporbu, građane i malograđane, udruge, društva, pokrete, inicijative, umirovljenike, sindikate, studente, novinare i medije naravno, sve odreda nezrele, ili nedovoljno zrele, koga sam još zaboravio' Blizu si Ljubo s ovim: "a i vi Splićani, kako mu to dozvoljavate?“

Koliko bi u nekom uređenom društvu "ono što Ljubo zove Kerumovština" trajalo? Ja vjerujem, da bi ga već nakon afere vrtići, i u Parizu, i u Oslu, i u Londonu samljeli u prašinu. Na pitanje što je "Kerumovština" ja bih odgovorio: To je specifično stanje nezrelog društva.

I drugo, dotiče se Ljubo na dva mjesta, ali sasvim usputno: "vlajinski genij koji sve može savladati" i "pomislite da je u najmanju ruku doktor znanosti". Poslije dvije godine vlasti uz bezbrojne povode i razloge koje je sam servirao, stvoreno je mišljenje o neukom primitivnom prizemnom prozirnom gradonačelniku kojega intelektualci čitaju kao bukvar. To nikako nije tako, dapače, uz sve svoje nedostatke, gradonačelnik je izgleda uvijek nekoliko koraka ispred svojih kritičara, bez obzira koliko ih je i kojim titulama su zatrpani.Ja ga zamišljam kako se sada ,usidren negdje na mljetskoj Saplunari, nakon što je preletio naslove dvi tri friške tiskovine, vata jednog od tri mobitela koji su na stolu ispred njega. "Alo, jesi to ti, amo ća naprid sa onom garažom, kako kojom onom podzemnom ispod Bajamontuše. Je je sve je sređeno, prvo zovi Das, onda ćemo ostalo......" Ja naravno špekuliram, spajajući dostupne kockice. Ali ima li tko da se usudi ustvrditi da cijela ova priča o spomenicima i Isusu nije samo paravan za podzemnu garažu, pontonsku marinu ili nešto treće o čemu mi pojma nemamo.
"zaustavljena gradnja one Fanine birtije u podnožju Marjana", to je baš to o čemu pišem, loše je potcjeniti ovoga gradonačelnika, a još gore sve njegove savjetnike, prijatelje,"prijatelje", obitelj, gradske službe koje jaše, a reći ću i političke partnere. HGS i HDZ će na slijedećim parlamentarnim izborima toliko trebati jedan drugoga, da će rješenje problema Fanine birtije biti beznačajna mrvica u njihovim budućim razgovorima. Staviti van snage jedno tumačenje ministarstva, napraviti jednu rupicu u ZOPUIG-u (već pokušano) u društvenom stanju koje se naziva Kerumovština mačji je kašalj.

Tko je glasao

u pravu si

(kod ocjenjivanja dnevnika i komentare nemamo nijanse nego samo ZA ili PROTIV, komentarima se iznijansira stvar)

pogotovo u ovome prebacivanju na neke seljake došljake koji su uneredili "finim" građanima gradove
Odakle je recimo bio jedan Meštrović, ili Tesla, na koncu Tito ili Tuđman... i na koncu veeeeelika većina građana

I naravno da je daleko ispred splitskog hdz-eja i esdepeja

i to je zapravo ogledalo trenutnog stanja Splita

Tko je glasao

@3103 Fini građani?

Baš se u mom dnevniku i radi o jednoj nijansi - naime, "negativno u ruralnom", znači da nemam ništa protiv seljaka, dapače, oni su ulaskom u gradove donosili entuzijazam, inovativnost, prodornost itd. Protiv sam ako ti novodošli seljaci u grad očekuju da se grad podčini njima, umjesto da se integriraju u urbani način života. Meni Kerum upravo izgleda onaj koji je ušao u Split, a na njegovoj međi nije ostavio ušpravo ono "negativno u ruralnom"!
Meštrović i Tesla su dobri primjeri, Tito donekle, a Tuđman i ne - Tuđman je radio sve kao i Kerum, samo uglađenije. I što je nezgodno - Tuđman s posljedicama za Hrvatsku, a Kerum "samo" s posljedicama za Split!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

u zemlji u kojoj mnogi kradu,

u zemlji u kojoj
mnogi kradu, tako nespretno/bahato da ih uhvate,
mnogi imaju a ne mogu jasno pokazati od kuda im novci
mnogi ne uspijevaju, a oni koji uspijevaju nisu naši,
kerum ima, uspijeva
nije uhapšen,
porez plaća prema zakonu
ako krade, krade u okviru zakona, kao MMF ili privredna banka

toliko o čovjeku
ako nam nije drag kao pojava, promijenimo zakone

o gradonačelniku splita

godinama imamo gradonačelnike koji ili kradu osobno,
ili su transmisija većim i manjim igračima, pa krađu pomažu, ne spriječavaju, prešućuju, potpisuju

ovaj ne krade,
deal je bio kristalno jasan od početka
meni zapadna obala, vama građanima poštena i efikasna gradska vlast
izbor je bio kristalno jasan
najmanje zlo
hdz bi građanima splita zapadnu obalu naplatio dvostruko
trošak + koruptivni porez
sdp bi građanima splita zapadnu obalu naplatio naizgled jeftinije, a u konačnici skuplje
iz političkog inata, ne bi je niti počeli - hotel se ne bi završio, kerum bi financijski kolabirao,
i vlasnik bi postala banka

građani će presuditi, i to prema procjeni kvalitete gradske vlasti

a da je vlaj, nekulturan, divlji, neškolovan, nenaučan na grad, na marjan, to sve stoji
ali na izborima nije minus
a i to je neka vrsta božje kazne onoj politici koja je pred vlajima
glumila uzvišenost, i zatvarala nos
i godinama odbijala preuzeti odgovornost za grad

luka

Tko je glasao

imamo MI (lopine, pošteni, djeca, starci.... ) zajedno problem

nakon vožnje u petoj po serpentinama u posuđenom automobilu i zaspalom posadom u vlastitim snoviđenjima ... MI SVI smo u zajedničkom problemu.
http://www.e-novine.com/stav/49056-Razuman-pristanak-promjene.html
Jer ne treba misliti kako se izraz „politički idioti“ odnosi isključivo na nosioce vlasti i njihove oporbene partnere u Saboru. Riječ je o daleko gušćem malignom tkivu….. Ako se radi o tome da se stvari promijene, teško je očekivati da će netko tko je utrošio godine na razradu psihološkog stava viktimizacije sudjelovati u pokretu koji želi biti njihov nositelj. U tom smislu, situacija u kakvoj se danas nalazi ovo društvo pokazuje kako istinski problem nije primarno politički nego moralni, nije primarno društveni nego osobni. Jer svi oni sitni previdi savjesti kad se nije donosilo odluke, prepuštalo odluke drugima, prihvaćalo nezasluženo i nezarađeno, sagibalo koljeno pred stranačkom strahovladom i prodavalo integritet za varljivo obećanje sigurnosti danas dolaze na naplatu. I oni, neumoljivom logikom, dolaze na naplatu svima. Svi oni koji su svojom šutnjom i prihvaćanjem takvog stanja u njegovoj izgradnji sudjelovali, sada shvaćaju da se šutjeti više ne smije. …..Apsurd je utoliko veći kad znamo da čak ni KP koja je u jugoslavensko doba svjesno radila na tome da hipostazira i obogotvori sebe i svoje heroje, posuđujući često evanđeoske simbole kao, primjerice, pričest u izreci „Tito to smo mi“, nije ni približno uspjela od ljudi napraviti tolike idiote. Jer tako nešto je moguće isključivo na osnovi kolektivne lobotomije, odbijanja da se prizna očigledno. A to je odbijanje osobna, moralna, odluka…..Riječ „naša“ stoji u navodnicima zbog toga što „mi“ nije jasno definirano…….ona Hrvatska u kojoj profesionalizam ne znači ništa, natječaji za javne službe su „riješeni“, kosti pomiješane, novac potrošen, povijest falsificirana, kultura degradirana, poštenje loša šala, a budućnost djece naše djece prigrabljena, izmjerena i podijeljena. Nitko se ne osjeća osobito udobno u toj pustoši, ali, rječima koje je don Ivan nedavno uputio dežurnim teolozima na HRT-u: „Tko je daleko od stvarnosti, daleko je od Boga“. Treba dodati možda i: „Daleko je od sebe.“ Jer vidjeti današnjicu Hrvatske drugačijom nije moguće nego otuđenjem od vlastitih očiju i ušiju.

Tko je glasao

Nitko se ne osjeća osobito

Nitko se ne osjeća osobito udobno u toj pustoši

Ne znam i ne sjećam se da je ikad bilo drugačije. Sve više vjerujem (iz svakodnevne komunikacije ili promatranjem) da se varaju oni koji misle da se narod dao "kolektivno lobotomizirati". Ne. Rijetki su oni koji nisu svjesni "opće opasnosti". To nam je maltene u genima zapisano. "Ničija nije do zore gorjela", "u-se-na-se-i-podase", "snađi se druže" i takve slične narodne mudrosti pouzdan su vodič preživljavanja na ovim prostorima. U rijetkim vremenima bez ratova i krvi, nije se narod okretao nekim drugim vrijednostima, nego je koristio svaku priliku da nagrabi "zalihe" za sljedeću fazu "istrage vaše ili naše" koja je u kolektivnoj memoriji izvjesna kao što je izvjesno da noć smjenjuje dan. Društvena solidarnost na višem stupnju od obiteljske i plemenske mogla se utjerivati samo prisilom (olovna vremena realnog socijalizma) i tako je i doživljavanja dok je trajala. A kad završi razdoblje hapanja i kad bude "tko je jamio je jamio", onda se za izgubljenom solidarnosti kolektivno nariče (a poskrivečki se gladi brk, jer smo svoje namirili). Baš tada su kerumi i bandići i slični populisti najpoželjniji. I nađe ih se u svakoj sedini koja drži do sebe. Odnosno sredina sama selektira profil koji će dijeliti po 100 kuna siromašnima, biti kum svakom novoređenom djetetu, prkositi odnarođenim političarima itd., a istovremeno cementirati društvenu stratifikaciju. Nije točno da narod to ne vidi i ne zna. Ali nije točno ni da mu tako baš odgovara. Radi se samo o načinu preživljavanja duboko usađenom u kolektivnu svijest. Zato bi mi se više sviđalo da govorimo o tome, umjesto o "lobotomijama", "otuđenju", "šutnji i prihvaćanju" itd.

nemesis

Tko je glasao

varaš se, kao Kosorica sa mentalitetom

nisu geni, nije mentalitet
jest kultura koja se širila
interakcija:
nesposobnost-hapanje-laganje

kultura jako duga....
Jovan Sterija Popović
je davno nazvao
Pokondirenom Tikvom

Odnosno, svjesna je većina
ali se pravi blesava
odgovara joj - ipak samo jednom se živi
koga briga za vlastitu djecu

Ne znam što misliš kada kažeš kolektivna svijest....radi se samo o masi osobnih egoizama na jednoj hrpi ... pojedinačno razumijevanje između tih jedinki tipa: normalno je da će on lagati i hapati - i ja (ne svako ja - sva sreća) bi da mi je ta prilika.... to što zoveš kolektivnom svjesti (odnosno NE svijesti)... i bez obzira na tvoje sviđanje ili ne .... šutnja je iz tog j"osebujnog" i jedinstvenog razloga ...
p.s.
mislim da ti je kod prosudbe ovoga bolje koristiti iskustvo iz tvoga okoliša među ljudima nego li sociološka istraživanja iz knjiga
i naravno da je pod zajedničkom suknjom izlaz i pranje savjesti (dal crkvom, dal partijom - još najbolje mentalitetom naroda)

Tko je glasao

Neka živi misao AP-a

kultura jako duga....Jovan Sterija Popović je davno nazvao Pokondirenom Tikvom
Odnosno, svjesna je većina ali se pravi blesava odgovara joj - ipak samo jednom se živi
koga briga za vlastitu djecu

Tko je glasao

ap je odavno na drugoj igrici i levelu

Iako nema alibija da nisam znao da će to tako trebati, kao i drugi sam oklijevao, kasnio i gubio 90 % svega na beskrajno bez rezultata i kontraproduktivno. Sada, kada imam i više odd previše tog bez rezulata, smisla i štetno te kada nema druge, mrtvo hladno zadajem sebi zadatak da, makar kasneći i napola neprimjereno, idem izvršavati to što je uvije bilo i jest moja uloga, obveza i kakva takva šansa.
U tom smislu znam i iznosim da nije sada samo kriza i beizzlazno za razne građevinske inženjere nego baš zahvaljujući tome prvi put u zadnjih 70 godina zrelo za male inicijative isključivo onim što najbolje znaju i mogu, tj. strogo isključujući sve ostalo, pa i forme, taktike i bilo šta (što je i onako samo problem i ništa nikome korisno).

http://www.hkig.hr/forum.php?c=1&t=58&pt=1

Tko je glasao

KOrupcija društva,

3103,

dodala bih da je HDZ u 16 godina vladavine korumpirao društvo u potpunosti,
da su se s vrha promovirale obrnute vrijednosti,
što gore i pokvarenije, to više na društvenoj ljestvici,
sve od F.T. i negove kamarile, zastupnika, političara, tajkuna, niovinara i privrednika,
pa prema svim građanima.

Sada imamo mlado, ali bolesno društvo kome će trebati godine oporavka kako bi počelo vjerovati i promicati prave vrijednosti.

Žalosno je i tragično da naša djeca uče na lošem uzorku i ponavljat će ovo što mi činimo.

Tragično je da smo se godinama mirili sa općim užasom, bijedom, zlom i očajem,
zatvarali oči pred tragedijom drugih kao da se sutra neće i nama dogoditi,
da smo dopustili da unište sve i naše duše i naše ideale i budućnost, te da nismo ništa poduzeli da se to spriječi.

I sada bi ova manekenka od broševa, ponavljačica napamet naučenih lauda o sebi i svojim lešinarima,
već trebala otići dok još ima imalo nade u spas,
te prepustiti mjesto drugima.

Kad se probudimo, kad se ujedinimo kao građani i budemo borili za dobrobit svih građana,
te nastavimo tako u budućim teškim godinama,
bit će promjene na bolje.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

nisu geni, nije

nisu geni, nije mentalitet
jest kultura koja se širila

Niti ne sporim. Napisala sam "maltene u genima", misleći na obrazac koji se pojavljuje kontinuirano pa ga doživljavamo "urođenim", iako se radi o socijalno uvjetovanoj pojavi.

Odnosno, svjesna je većina
ali se pravi blesava
odgovara joj - ipak samo jednom se živi
koga briga za vlastitu djecu

Pa to i kažem.

Ne znam što misliš kada kažeš kolektivna svijest....radi se samo o masi osobnih egoizama na jednoj hrpi

Pogrešno. Društvo i društvena svijest nisu puki zbroj pojedinaca odnosno pojedinačnih svijesti, nego samosvojne pojave, sačinjene od pojedinačnih pojava i pojedinačnih svijesti, ali u odnosu na njih izvanjske, objektivne realnosti koje u različitim stupnjevima manifestiraju svoj prisilni karakter. Društvena svijest je sistem vjerovanja i osjećaja zajedničkih prosječnim pripadnicima datog društva pomoću koje oni jedni druge percipiraju kao dio društva, kao društvena bića.

mislim da ti je kod prosudbe ovoga bolje koristiti iskustvo iz tvoga okoliša među ljudima nego li sociološka istraživanja iz knjiga

Ovo je suvišna primjedba. "Sociološka istraživanja iz knjiga" nisu vršena nad marsovcima niti isisana iz malog prsta, nego iskustveno i među ljudima, pa tako i ja svoje opservacije temeljim upravo na tome. Problem je što u stavovima o društvu prevladavaju popularna shvaćanja, a s njima onda preživljavaju i duboke predrasude i neznanja. Treba znati i promatrati.

nemesis

Tko je glasao

Sada smo u specifičnom trenutku koji nije zapisan u knjigama

i prognoze su teške, ali neophodne
Možda je najbolje opisao Kulić kada govori (ovaj dole link u mom komentaru uz sliku) da jedini koji će nešto promijeniti to su mladi (mogu i oni stariji - ima ih podosta) koji su shvatili tko su im pretci i vladari ....

knjige bez obzira koliko kritično pisane nisu vjerovatno toliko oštro nastupale ...

Zašto je tako:

- Zato što netko drugi tko je posmatrao iz vana nije mogao dobro osluškivati sve nijanse kretanja i kulturne naslage
- Zato što netko tko je u ex yu proučavao pojave, to je mogao u okvirima koje mu je dopuštalo ono društvo
- Zato što netko tko je sada „kritički“ pisao pisao je kao i ovaj iz ex yu – samo kaput nacional

Naime knjiga socioloških istraživanja može nastati tek sada kad su sve karte napokon nakon dugo na stolu. Pitanje je samo tko je uopće taj ili skupina koja može dati objektivnu sliku. Koji to intelektualac u ovome društvu nije u nekom sigurnom, pomalo dokonom stanju svijesti koja mu stvara nesvjest (slavenka Drakulić je to za svoju generaciju opisala: bili smo jeftino kupljeni – misli se na stil oblačenja i designa općenito ala intelligent look). Onaj pak koji se hrve sa preživljavanjem je u većini polomljen.

Tko je glasao

Vizionar

Kerum je samo plod nezdravog tla, ništa više i ništa manje, nije moguće imati zdravu političku elitu na vlasti kada ne postoje zdravi temelji na kojima bi ona izrasla.

I to je početak i kraj, ove priče.

Tko je glasao

kerum je samo sirova

kerum je samo sirova personifikacija onoga sto hrvatski politicari rade sa svilenim rukavicama?
laze, populisticki bleji, nepotisticki i na druge nacine zloupotrebljava vlast.. i radi sve ono sto radi i vecina ostalih hrvatskih politicara, samo na ugladjeniji nacin i u rukavicama.
"kerumovstina" nije nikakav fenomen, vec (sirovo)pravilo hrvatskog politickog ponasanja, a i slika mentalnog zdravlja ove nacije koja sustavno bira slicne debile u politici.

Tko je glasao

btw. kerumove

btw. kerumove "relogioznosti", pouzdano znam da je kerum praznovjerna osoba koja se boji crnih macaka i uroka (nije nikakva zajebancija!) i da je jedini sprovod na kom je on bio, bio sprovod njegovog bivseg punca.
naravno, boji se i smrti, pa kad sve ovo zbrojimo, mislim da bi mu bilo primjerenije da postavi kip "vidovitog milana", ili urokljive mare na marjanu, nego li tog isusa cije je postavljanje kipa u suprotnosti sa naukom biblije!;))

Tko je glasao

šta nam to nisi prije rekao

idemo sad praviti voodoo lotku....

Tko je glasao

jadan zeljko, mozda ovo

jadan zeljko, mozda ovo stvarno nisam trebao objaviti?:))

Tko je glasao

kerumovština je pojava

možeš je nazvati i banditovštinom, hypovštinom, mudrovštinom....
autanazija nad gro društva je njom počinjena....
u ovako beznadežnoj situaciji uvijek nama, manjini, ostaje ovakva bitka :)... znači nije uperena na Kerija osobno (ipak da ga hercluš ne zdimi kada vidi ovu sliju jutaros :)) nego protiv te okorjele pojave kojoj je korjen razgranat i urican kao nekad njegova kosa...

Tko je glasao

@3103

Da, u glavi su mi bile misli koliko su u većini obiležja kerumovštine slična onome što bi nazvali "maminjovština" ili "bandićevština" ili pak "glavaševizam". No, tada bi ionako poduža analiza postala "plahta", a vidim, komentarima se "ubada" bit stvari!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

još jedna asocijacija

korjen,... odnosno glava u pijesku .... sjetim se onog "spomenika" u Pakovom Selu u obliku čovjeka kojem je glava u zemlju a noge vire gore - e to je upravo to
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Tko je glasao

Neka Cistoca zaposli onda par

Neka Cistoca zaposli onda par profesionalnih lovaca na crne macke- i problem rijesen:)

Tko je glasao

čelnici su samo funkcija neke pojave

oni su junaci našeg doba, gledamo se u njima ... to smo mi

Koja snaga u društvu može izvesti tu pobunu?
- Budući da smo mlade ljude posve indoktrinirali nečim što ne daje ikakvu perspektivu osim podaničke, onoga časa kada naša djeca saznaju tko su im stvoritelji, tko su im učitelji i državni (gradski, op 3103) voditelji, oni će ih se s pravom odreći, a ja ću ih istog trena podržati. Kroz sustav socijalnog obrazovanja od njih smo iznudili da prihvate naša pogrešna robovska uvjerenja. Ne možemo opstati na robovskoj orijentaciji, već samo na stvaralačkoj. A za to još imamo pretpostavke, samo ako ih osvijestimo. U tom smislu zadaća je na intelektualcima koji su uspjeli odvojiti svoj um od stražnjice i pokušavaju misliti život. I dalje mislim da je odgovornost na znanosti da nas spasi od kataklizme. Od politike i crkve to ne očekujem jer su to dva represivna mišljenja. No znanost bi trebala koliko-toliko osvijetliti narodu put.

Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=24291#ixzz1RdDmMuLF

Tko je glasao

@3103

Da sam mlad, bio bih na barikadama!
Ovoliko zadužiti mlade naraštaje (ovih tjedana dok papamo HDZ spinove, zadužili su Hrvatsku za još 750 milijuna eura, euroobveznicama..MMF upozorava da nećemo moći servisirati javne i privatne dugove...).Zapravo ovo sa Isusom na Marjanu treba gledati i kao spin gradonačelnika koji time pokriva sve svoje promašaje...! Ali, ni splitski HDZ i SDP nisu bez odgovornosti, dapače...Kerum je, pored drugih babica, i njihov proizvod i njihova sramota!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Kerum samo podjebava.niti ce graditi,niti je mislio,niti ima novaca (ako mu ne pomognu ovi sto ti dadose minus za dnevnik)

Tko je glasao

@tenor

Sve bih pomislio, ali da će ovaj provokator i populist Kerum imati pristalica i na ovom portalu, ne mogu vjerovati?? Ali, to su i dežurni minuseri, pa neka je i njih - to je nama naša demokracija dala...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Bolje kip Isusa, nego

Bolje kip Isusa, nego Tudjmana.. ili bilo kojeg drugog smrtnika!
Pa ce se Splicani i ini Hrvati moci moliti Bozjem Sinu za spasenje svoje i spas Hrvatske!
I ujedno imati krasan pogled na grad i more!
Pomoz' Bog -Hashem - Jahweh!

Tko je glasao

Mislim da ste svu svoju zuc

Mislim da ste svu svoju zuc izlili na Keruma i njego primitivne media nastupe,a nemate niti podloge niti pravo,pa mi se cini da govorite o SKH ili KPH,koji u 50 godina vlasti nisu unaprijedili Hrvatsku nego dovukli toliko ljutih "seseljevaca,milosevicevaca i drugi cetnickih
opancara),a zamjerate Kerumu sto nije puno ucinio za kukavne 2 god.Sto je ucinio HDZ ili SDP ????
Jednostavno se moze zakljuciti da zalite za laznom prosloscu,i pobjedom hrvatske politicke filozofije,a to je samostalna i neovisna hrvatska Hrvatska,bez tutora i gangsterskih lanaca nad i pod zemljom.
Po Vama 'zakonski" je zabranjeno istjerati SDP i HDZ sa vlasti.Cudno domoljublje i bolesno
zastarjelo "davanje prava" tko smije,tko nesmije dobiti izbore.Vi bi jos jednu "revoluciju"ali bi se iznenadili koliko "Keruma " to iceka.?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci