Tagovi

Prota smije što ne smije biskup?

Kad vas ujutro probudi telefonski poziv u kojem vas supruga koja je netom krenula na posao pita što znači kad na upravljačkoj ploči vašeg automobila „svjećka“ lampica za ulje, naglo dobivate dovoljno vremena za pisanje jer spavanja više nema.

Već nekoliko dana ne stižem napisati post o, možete dvaput pogađati, Crkvi. Ali ne o Katoličkoj nego o Pravoslavnoj. Čim sam pročitao članak „Srpska Pravoslavna crkva ne želi Milorada Pupovca za potpredsjednika Vlade”, znao sam da moram reagirati. Osim nedostatka vremena, na odgođenu reakciju je utjecala i moja radoznalost. Htio sam vidjeti kakve će reakcije izazvati dosad najotvorenije miješanje Crkve u politiku.
Namjerno pišem Crkve jer u našem Ustavu ne piše ni Katolička, ni Pravoslavna niti bilo koja druga pa bi reakcije javnosti trebale biti iste, bez obzira o kojoj se radi. Ali nisu.

Prvotna mi je namjera bila da tekst koncipiram kao polemiku s protojerejom zagrebačkim Milenkom Popovićem ali me je posvemašnja medijska šutnja i izostanak bar pojedinačne reakcije nekog od dežurnih intelektualaca ili političara natjerala da se predomislim. Zato umjesto da protojereja podsjetim na Ustav RH i položaj vjerskih zajednica unutar naše zemlje, obraćam se onima koji pomno analiziraju svaki istup službenika Katoličke Crkve i paze na to hoće li „prijeći granicu“ koju je odredio Ustav.

I stvarno, zašto nitko nije reagirao? Kad se već u Bozanićevim i porukama drugih biskupa traže manje ili više skrivena značenja, kako to da nitko ne reagira na otvoreno zadiranje u politiku? Pa u ovdje se radi o pokušaju da se utječe na sastav Sanaderove vlade, konkretno da konkretnije ne može biti.

Istina je da Srpska Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj nema snagu i utjecaj najveće vjerske zajednice ali nemojmo se zavaravati, ona nije ni mala ni beznačajna.

Osim toga, Ustav i zakoni su važni baš zato što vrijede za sve. Ili bi barem trebalo biti tako.

Dosljednost i principijelnost su jednako važni, posebno za političare, novinare i druge javne djelatnike. Ili bi barem trebalo tako biti.

Komentari

Meni se čini da ne žele da

Meni se čini da ne žele da Milorad omrsi brke i stavi prstiće u marmeladu je rim je dugoročno korisniji ako se ne kompromitira foteljom. Ima tko hoće. Uvijek. To je potrošna funkcija.

Tko je glasao

Odgovor na pitanje iz

Odgovor na pitanje iz naslova je sasvim jasan:

NI PROTA NE SMIJE ŠTO NE SMIJE BISKUP!

Jer ista pravila važe za sve.

Kad je riječ o SPC onda treba znati da je njezina uloga (u političkom životu) i dosad bila nakaradna, odnosno da je (bila) u službi velikosrpske ideologije. Sjetimo se što je sve radila u nedavnoj prošlosti, dio komentara govori o tome. I što još i sad radi u Crnoj Gori, na primjer.

A kao što vidimo, SPC bi rado 'uredovala' i u Hrvatskoj. Čuo sam da je jučer na božićnim misama čitana poslanica (ili kako se već zove?) patrijarha Pavla u kojoj se 'zalaže' za Kosovo, za srpstvo izvan Srbije, da p(r)oziva Hrvatsku i BiH zbog obveza prema njihovim građanima srpske nacionalnosti, a da istodobno nema ni riječi o 'grijesima' Srbije i srpske politike prema tim istim državama i njihovim narodima. Već viđeno.

ragusa

Tko je glasao

Promakla mi je ova vjiest,

Promakla mi je ova vjiest, jer ne pratim tiskovine, a nešto ne stižem ni na netu pratiti vijesti.
Potpuno si u pravu, ne može se ni jedna crkva miješati u politiku bilo čiju, jer smo mi sekularna država, barem se nadam da jesmo. Da li treba dignuti glas u obranu g. Pupovca od SPC ili sve mirno promatrati s distance, jer to nisu naša posla?
Iako mislim da g. Pupovac ovim nije ugrožen, treba dignuti glas protiv ovakvog mješanja. To jesu naša posla. I ne dizanje glasa znači odobravanje principa mješanja, a time otvaramo vrata i našima za mješanje u stavri u koje se ne trebaju mješati.
U krajnjoj liniji nijedna crkva ne odlučuje tko će biti podpredsjednik hrvatske Vlade. To su odlučili birači na izborima i političari, koji su dobili povjerenje birača, u postizbornim pregovorima.

Tko je glasao

Ma vjerojatno je i većini

Ma vjerojatno je i većini ljudi u Hrvatskoj promakla jer nijedan ugledan novinar niti ugledna novina (ugled uzmimo uvjetno) neće od toga raditi medijski cirkus kao što se radilo od Bozanićevih izjava. A radi se o puno direktniijem miješanju - miješanju u kadrovska pitanja Vlade RH.
Vjerojatno neće raditi medijsku pompu malo radi političke korektnosti (jer ipak su to Srbi, manjina, pa treba biti oprezan) a malo radi toga jer nije tako medijski privlačno za tiraže i gledanost kao katolička crkva.

S druge strane, ja uopće ne podržavam taj princip nemiješanja niti mi je ova izjava uopće problematična. Svaka organizacija ima pravo na javno iznošenje svojih stavova, pa i političkih. Oni ne bi Pupovca u Vladu. Cool. Jel to mišljenje koga obvezuje? Ne. Imaju li pravo izreći to mišljenje? Imaju. U čemu je problem?

Ja sam za apsolutnu slobodu govora i za odgovornost za izgovoreno. Vrijedi za sve i svakoga. Uključujući sve vjerske organizacije. Jer ako krenemo njih ograničavat na teme o kojima smiju pričati, mali je korak da sutra i nekim drugim organizacijama i grupama ograničimo o čemu smiju pričati, gdje se ne smiju miješati i gdje im je mjesto.

Tko je glasao

Možemo to i tako gledati.

Možemo to i tako gledati. Svatko, pa i Crkva kao takva ima pravo reći svoj stav. Ali problem je

Jel to mišljenje koga obvezuje?

da obavezuje. Ili bi, kako se meni čini, crkva htjela da je obvezujuće za njene pripadnike. Što onda, uvjetno rečene ograničava njihovu slobodu izbora.
Ili je moj dojam kriv.

Tko je glasao

Očito je kriv kad su i ti

Očito je kriv kad su i ti vjernici izabrali Pupovca u Sabor. Osim toga, nikog tko ipak misli da je on dobar za potpredsjednika Vlade neće snaći ekskomunikacija ili neka druga kazna. Ali tu se opet vraćamo na predrasudu da pripadnici vjerskih skupina ne mogu imati vlastiti stav nego slijepo prihvaćaju sve rečeno od svećenstva.

I dalje ne vidim zašto ama baš svatko pod kapom nebeskom (i pojedinci i organizacije) ne bi imali pravo imati mišljenje o politici te ga javno iznositi?

Tko je glasao

Srećom, vjernici mišljenje

Srećom, vjernici mišljenje crkvenih dostojanstvenika ne shvaćaju kao obavezu i ne postupaju u skladu s njihovim (crkenim) mišljenjem. Ali to ne znači da Crkva ne želi da je njihovo mišljenje obvezujuće.

Tko je glasao

Tako je. Ponekad rituali

Tako je. Ponekad rituali ispiranja mozga ne uspiju sasvim jer su zapisi još iz srednjeg vijeka... pa onda neki umjesto krvi žrtvovanih djevica poškrope vjernike običnom vodom i ne kažu tri puta abrakadabra.
Ali inače sve slušaju.

Tko je glasao

Malo smo se odmakli od biti.

Malo smo se odmakli od biti. Dakle, ne govorim niti mislim o tome da crkva ima skrivene i "čarobne" načine da "prisili" vjernike na djelovanje na određeni način.
Govorim samo da crkva kao institucija kad nešto kaže očekuje, želi da vjernici tako postupe. Riječ je samo o željama, a ne nekakvoj prisili.

Tko je glasao

Samo da razjasnimo ovo HKC

Samo da razjasnimo ovo HKC da se ne bi ponavljalo... Katolička crkva je univerzalna i ne postoje autokefalne nacionalne crkve kao kod pravoslavaca. Tako da nema Hrvatske Katoličke crkve. Eventualno Crkva u Hrvata :))

Tko je glasao

"Hrvatska katolička crkva"

"Hrvatska katolička crkva" je česta sintagma: google daje 475 rezultata. Inače, postoji i autokefalna "Hrvatska katolička crkva", dio tzv. starokatolika. Odvojili su se od Rima nakon 1. vatikanskog koncila, protivećei se proglašenju dogme o nepogrešivosti pape. Ima crkvu na početku Draškovićeve u Zagrebu, možete i iz tramvaja vidjeti tablu! Koliko znam, međutim, vjernika više gotovo i nema.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Je li stvarno Draškovićeva

Je li stvarno Draškovićeva (nisam dosad primjetio) ili Branimirova, na potezu između Glavnog kolodvora i Draškovićeve?
Zanimljivo da nitko dosad nije komentirao knjigu "Nevjernica", niti kritizirao poglavara Islamske zajednice u HR radi izostanka reakcije (kritike?) na nju. Strah da se ne završi kao Theo van Gogh? Ili se jednostavno pikira na određene ljude kao što razbijači po školama pikiraju na određenu djecu, za koju znaju da neće uzvratiti?

Tko je glasao

Starokatolička crkva koja

Starokatolička crkva koja sebe naziva Hrvatskom katoličkom crkvom ima i crkvu u Stenjevcu. Kad se ide prema Jankomiru, dođe se do križanja na kojem se lijevo ide prema Katoličkoj crkvi, a desno, prema pruzi je Starokatolička.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Kaj nema jedna na Gornjem

Kaj nema jedna na Gornjem gradu posle kule Lotrščak, kad se ide prema Markovoj crkvi i to s ljeve strane, ili je to GrkoKatolićka.

Tko je glasao

To je grkokatolička

To je grkokatolička

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Uvažavam kolokvijalne

Uvažavam kolokvijalne izraze i povijesne reminiscencije. Samo sam primijetio činjenično stanje a to je da Katolička Crkva nije hrvatska ni poljska ni njemačka, nego univerzalna.

Tko je glasao

Tu se u potpunosti slažemo,

Tu se u potpunosti slažemo, whatever. otuda joj i naziv, opća.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Slažem se da hrvatska

Slažem se da hrvatska katolička crkva nije autokefalna, ali Crkvu u hrvatskom narodu (kako bih ja rekao umjesto Crkva u Hrvata, jer ne volim tu formulaciju radi toga jer ne kažemo da je nešto u mene, u njega, u nje, u njih, u njoj, u njima, pa zašto bi se reklo u Hrvata? To je, doduše, u redu za bosanski jezik jer je tamo normalno reći ima u mene svega i slično) tako samo uvjetno nazivamo, kao, da tako kažem, administrativnu jedinicu unutar Katoličke crkve. S osim toga to je sasvim uobičajeni naziv, probaj na Googleu upisati HKC i dobit ćeš više potvrda te moje tvrdnje. HBK, HKC itd:)

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Promakla mi je ta vijest,

Promakla mi je ta vijest, naravno, smeta mi kao i miješanje naše Crkve u politiku. Istina, naše oči, sad u miru, jesu više uprte na naše političare (pa i političare unutar HKC), pa onda ove marginalne možda premalo pratimo, jer ovi su ipak "naši" kako je to Oštrić (s kojim se inače rijetko slažem) rekao i u njegovoj reakciji vidim dobru analizu razloga zašto nitko (tko je znao za tu izjavu) nije reagirao).
Međutim, jasno je da, ma koliko neka skupina bila marginalna, ne smije je se podcijeniti i olako prelaziti preko njihovih ispada. Osobito zato što je još uvijek vode ljudi koji su se slikali i s oružjem i nekom (vidljivo) starom lubanjom iskopanom iz groba u ruci naričući nad njom kao da je to netko upravo ubijen (naravno "deca"), a sve u cilju pojačanja paranoje svog ionako zaluđenog naroda.

Definitivno je sramota da je taj čovjek ostao na takvoj funkciji u Hrvatskoj nakon svega toga, ali to više govori o SPC nego o bilo kome drugom i njihov je unutarnji problem i njihova sramota.

No pokušaj sastavljanja hrvatske vlade od njihove strane, kao i bilo koga čiji posao nije bavljenje politikom i miješanje u nju, nego duhovno vodstvo pripadnika svoje vjere je za svaku osudu, ma tko da to radi.

Koliko god sam već umoran od prepucavanja oko religijsko-svjetovnih tema, ipak mislim da ne smijem propustiti osuditi to besramno miješanje Crkve (ovog puta SPC) u politiku.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Za pravoslavni Božić je u

Za pravoslavni Božić je u Dnevniku i prenesena izjava nekog svećenika kako (otprilike, po sjećanju) "srpskom narodu žele da otmu vjekovnu kolijevku Kosovo..." Ne sjećam se da se Katolička Crkva s oltara toliko eksplicitno određivala o nekom konkretnom političkom problemu i to još u drugoj državi.

Ali ja osobno u principu nemam uopće problema s time da bilo koja organizacija, pa ni bilo koja vjerska organizacija, izriče svoje stavove o nekim problemima. No, razlike u reakcijama su dobro uočene.

Tko je glasao

Ta rečenica je dio

Ta rečenica je dio "poslanice" patrijarha Pavla koja je pročitana u svim pravoslavnim crkvama na Badnjak.

Tko je glasao

Ustvari pitanja oko

Ustvari pitanja oko djelovanja SPC-a u Hrvatskoj uvijek mogu odvesti na jedan skliski i nepozeljni pravac. No moje je misljenje kako se ovdje radi o borbi odredjenih politickih struja unutar srpske zajednice u Hrvatskoj i vjerojatno djelovanje Pupovca izaziva kod odredjenih krugova SPC-a poviseni krvni tlak i povecanu kiselinu u zeludcu. Osnovni je problem u vodjenju autohtone politike Srba iz Hrvatske koja bi gledala interese svoje domovine. U nekoliko navrata na ovom smo portalu vodili raspravu oko toga i izgleda da je upravo Pupovac onaj koji ima dovoljno politicke artikuliranosti i dovoljno politicke pameti da predstavi takvu vrst politike. Upravo je to smetnja SPC-u koji tezi i politickoj povezanosti te da bi i dalje Beograd vukao konce politike Srba u Hrvatskoj.
SPC na globalnom nivou u proteklih 20 godina izgubila je svojim akcijama vjerodostojnost i recimo postavljanje Filareta na mjesto vladike te zadrzavanje Jovana na mjestu na kojem je smatram skandaloznim. Treba se samo prisjetiti sto je i kako Filaret pricao o Hrvatskoj te kako se fotografirao s mitraljezom na Baniji a o Jovanovim izjavama ne treba trositi rijeci. Napretkom takvih osoba u hijerarhiji SPC-a jasno se daje znak pravca kojim SPC ide. Samim time ljudi poput Pupovca su smetnja na tom putu.

Tko je glasao

I ja mislim da se radi o

I ja mislim da se radi o borbi različitih političkih struja jer isti kritičar načina obilježavanja ovogodišnjeg Badnjaka bez primjedbe je bio na prošlogodišnjem obilježavanju koje je s vjerske strane bilo jednako obilježeno.

Pupovca smatram eksponentom interesa srpske zajednice u Hrvatskoj a neki drugi (SPC) se možda zalažu i za nešto šire interese. Ili drukčije, Pupovac se povodi konkretnim problemima srpske manjine u Hrvatskoj a SPC vodi računa i o političkim interesima Srpskog naroda u cjelini što u Hrvatskoj ne može biti prioritet. To je posao matične države Srba.

Osim poštivanja ustavne odvojenosti Crkve od države, i to predstavlja razlog zbog kojeg izravno miješanje jedne od Crkava u sastav hrvatske vlade ne bi smjelo biti bez odjeka.

Meni ovaj slučaj miješanja u politiku od strane SPC-a ne smeta ništa manje nego kad to čini HKC. Oni to čak ne zamataju u plašt vjere pa još više čudi što "sekularna javnost" šuti.

B-52

Tko je glasao

Kad je vec o Pupovcu

Kad je vec o Pupovcu rijec...

(Priznajem, pomalo "off topic", ali ipak...)

Moze se Pupovca stilizirati kao "umjerenog, civiliziranog, (urbanog !?), razumnog... politicara, - u Hrvatskoj je moguca svakakva alkemija - ali se ja sjecam Milorada iz jedne emisije na RTS ( ili, mozda, BK-TV ?, al' svejedno) u kojoj je ta "uzdanica srpsko-hrvatskog pomirenja" gostovala zajedno sa famoznim Savom Strbcem.

I ?. Tko je tu bio "njezniji" prema cjelokupnoj hrvatskoj politici ?.

Varate se !. RAZLIKE NIJE BILO !!.

Cak se stekao utisak da je buduci podpredsjednik hrvatske Vlade u svojim ocjenama hrvatske zbilje bio radikalniji od "veritabilnog" Save. Milorad je dijelio epitete : "ratni zlocinac", "zlocini nad srpskim narodom" i sl., kao sto se bacaju konfeti na karnevalu... ( Lovre Pejakovic je za njega ratni zlocinac. Bez navodnih znakova.)
A i sa svim Savinim ocjenama polozaja Srba u Hrvatskoj bio je "d'accord"...

I sve to prije 3-4 godine, otprilike.

Ali, izgleda da je upravo takav stav jedan od vaznih aduta da bi se u Hrvatskoj postalo "uvazeni politicar i intelektualac"...

E, pa onda - Nazdravlje !!.

Tko je glasao

Je, sjećam se i ja Pupovca

Je, sjećam se i ja Pupovca od prije. sjećam se kad je digao galamu tvrdeći da se Srbe nasilno pokrštava (iako se njih ne može pokrstiti, jer se taj sakrament priznaje u obje Crkve ma u kojoj se obavio, nego se samo prelazi iz jedne u drugu vjeru), a imao je i drugih "bisera". Nije se on ništa promijenio, samo je on jedan visokointeligentan čovjek koji može vući za nos većinu ljudi oko sebe.
Jednom sam slučajno upoznao čovjeka koji živi u njegovom susjedstvu i rekao mi je da je on onu priču o nasilnom pokrštavanju Srba izmislio kad se razljutio zato što mu se dijete (sad se ne sjećam je li jedno ili više, muško ili žensko, jer mi to nije bilo važno u tom trenutku) odlučilo da je Hrvat. Nakon toga je krenuo u "križarski pohod". Priča mi se ne čini nevjerojatnom.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

pupovac, nesumnjivo

pupovac, nesumnjivo inteligentan, akademski građanin,
smiren i duševan,
i zapravo baš drag čovjek,
netko koga bi rado za susjeda
uistinu ima takvu političku prošlost,
kako bi se čovjek mogao čuditi nekome sa manje
škole, žešćeg temperamenta?
i ovdje čovjek postavlja pitanje
zašto
zašto srbi izvan srbije, srbi u hrvatskoj i bosni i hercegovini
nisu ...
i onda stane
jer je jasno da nisu mogli
a što su mogli?

luka

Tko je glasao

Ja sam i čitao i čuo ovu

Ja sam i čitao i čuo ovu izjavu ali nisam htio reagirati jer:
1. dirati u SPC se nekako ne pristoji, oni su zaštićeni kao lički medvjedi,
2. dosta mi je bilo rasprave o crkvi oko propovijedi kardinala Bozanića.

Tko je glasao

Poštujem stav iako ovaj

Poštujem stav iako ovaj dnevnik više govori o pitanju jednakosti vjerskih zajednica) pred Ustavom i o dosljednosti novinara, političara, javnih djelatnika i drugih "čuvara sekularizma".

B-52

Tko je glasao

Hm, dvije stvari uz to Ne

Hm, dvije stvari uz to
Ne znam da li i koliko pravoslavna crkva u HR dobiva iz državnog proračuna (ako dobiva)
Ukoliko dobiva, mislim da se ne bi trebala miješati u stranačku politiku i agitirati za bilo koju stranku.

Inače (znači pod uvjetom da nije na poreznim jaslama države) mislim da mogu agitirati, kao i svaka druga interesna organizacija ili korporacija.

A sad kad sam to naveo, da kažem da mi se osobno miješanje crkve u realpolitik ne sviđa, ali principijelno gledajući svaka udruga može izraziti svoj politički stav.

Tko je glasao

"da li i koliko pravoslavna

"da li i koliko pravoslavna crkva u HR dobiva iz državnog proračuna (ako dobiva)"

Da, dobiva (no, ni meni se ne da kopati za podatkom koliko)

"Inače (znači pod uvjetom da nije na poreznim jaslama države) mislim da mogu agitirat".

E, sad mi više ništa nije jasno! Zar je dobivanje novca iz državnoga proračuna glavni kriterij toga smije li se neka organizacija, udruga, pojedinac...? miješati u stranačku politiku?
AKo bismo se držali toga kriterija onda se u politiku ne bi smijeli miješati ni:
- većina "relevantnih" nevladinih udruga, koje također dobivaju novac iz proračuna
- profesori na hrvatskim sveučilištima
- zaposleni u državnim i javnim službama
- POLITIČKE STRANKE koje, ne samo da dobivaju novac iz državnoga proračuna, nego im se i PREDIZBORNA PROMIDŽBA dobrim dijelom financira iz toga istog proračuna (u odnosu na broj mandata koje osvoje)
- ...

Tko je glasao

može bit :) Ali koji

može bit :)
Ali koji kriterij je, a da izbjegnemo, ajmo reći, konflikt interesa? Naime, ja sam u poziciji vlasti i upravljanja poreznim novcem, dajem ga tvojoj udruzi/organizaciji, a za uzvrat ti mene promoviraš i agitiraš za mene.

Što ćemo s novinarima u javnim medijima? da, imaju pravo kao i svi građani, ali posao koji rade je u cilju nekakvog javnog djelovanja. Kako to uskladiti?

ili vojni ordinarij koji vojnim osobama za vrijeme radnog vremena drži predizbornu propovijed?

Sve OK, to ne mora biti kriterij, slažem se. Daj neki dobar.

Tko je glasao

Možda je Ustav RH dobar

Možda je Ustav RH dobar kriterij?

B-52

Tko je glasao

Da, Ustav svakako, ali i

Da, Ustav svakako, ali i pojedini zakoni koji ograničavaju političko djelovanje određenih skupina (npr. vojske i policije jer oni, jel' te, nose i oružje, pa da slučajno ne krenu i s njegovim korištenjem u političkom agitiranju :))

No, sve u svemu, mislim da se u Hrvatskoj princip "odvojenosti Crkve i države" počesto preširoko postavlja. Meni, primjerice, KAO GRAĐANINU ne smeta zauzimanje vjerskih zajednica za ovakvo ili onakvo političko rješenje (smeta me to, doduše, KAO VJERNIKU, ali to ovdje nije tema). Sve dok se vjerske zajednice drži u takvome ustavnome i političkome sustavu u kojemu njihovi čelnici NE ODLUČUJU o političkim pitanjima (i obrnuto, sve dok politički predstavnici NE ODLUČUJU o vjerskim pitanjima i kadrovskim rješenjima samih vjerskih zajednica) taj je princip zadovoljen (naravno, zbog kratkoće posta, pojednostavljujem).

I, za kraj, jedan "ispravak krivoga navoda" na komentar prije:

"li vojni ordinarij koji vojnim osobama za vrijeme radnog vremena drži predizbornu propovijed"

Nezahvalno je kad te netko stavi u poziciju branitelja biskupa Jezerinca :), no istine radi: njegova "sporna" propovijed dogodila se "izvan radnog vremena" i nije izrečene "vojnim osobama" (već "običnim" vjernicima u jednome selu kod Karlovca.

Tko je glasao

Hvala

Hvala znatiželjni
prihvaćam ovo oko jezerinca i nije mi bila namjera stavljat te u poziciju da braniš Jezerinca, ali mi se čini da sam ga vidio na tv-u pred ekipom u uniformama u "na mjestu odmor"...

ostalo 5.

Tko je glasao

Ustav ne čini razliku

Ustav ne čini razliku između vjerskih zajednica koje se financiraju iz državnog proračuna i onih koje potporu iz tog izvora ne dobivaju.

Točno je da svaka udruga može izraziti svoj politički stav ali Crkva je prije svega vjerska zajednica koje se položaj i rad ne regulira Zakonom o udrugama.

B-52

Tko je glasao

Da, jasno da Ustav ne čini

Da, jasno da Ustav ne čini takvu razliku, niti se položaj i rad regulira Zakonom o udrugama. Pogriješih u terminima koje saam koristio.
Međutim, ako je gledaš kao interesnu skupina svoje vrste (kao npr. sindikate), mislim da mogu agitirati. Napominjem, ne svidja mi se to, ali to je na pripadnicima te interesne organizacije da odluče da li je to ok ili ne.

Tko je glasao

SPC je već posve

SPC je već posve marginalizirana među Srbima u Hrvatskoj, pa naprosto ne obraćamo na nju pažnju. Ni ja nisam uopće ovo nisam vidio, dok ti nisi dao link. Niti bih im posvetio više od 30 sekundi. Naprosto, nije zanimljiva da se s njima svađaš.

A nije baš ni sigurno, da li je protojerej stvarno rekao ono, što Jutarnji piše. Nekakva nervozna izjava jednom novinaru nije dovoljna za reakciju.

Veliku poviku izazvao je Bozanić nedavno zbog propovijedi u kojoj uopće nije bilo poltike, nego je sasvim teološki tumačio Ivanovo evanđelje pa govorio o "tminama". Gdje se recimo i ja osobno (iako sebe ne smatram ateistom) u ovoj trećoj, najgoroj tmini prepoznajem. Kao svaki filozof, koji je eto dovoljno drzak da je skeptik. Pa se prisjetim i toga, da Sveta inkvizicija još uvijek postoji, i sudi.

Kako bilo, čak i ako osobno nismo katolici, Bozanić je nekako "naš", pa se možemo s njim i svađati. A ako srpski svećenik kritizira srpskog političara, neugodno nam je petljati se.

Inače, osobno nemam ništa protiv da biskupi kažu svoje mišljenje o čemu god žele. Ali naravno, imam pravo reći da se s njima ne slažem. I da se nemaju pravo pozivati na sve katolike, jer ovi ih nisu birali. I skrenuti pažnju da su, iako hrvatski državljani, oni službenici strane države.

Glede SPC, osobno mislim da je u cjelni dostojna prezira zbog svojeg duboko ukorijenjenog šovinizma. Prisjećam se kako sam čitao da su neki pravoslavni teolozi drugih crkava dokazivali da je zbog nacionalističkog kulta sv. Lazara SPC prestala biti krišćanska.

Zoran Oštrić (Zlena lista)

Tko je glasao

Ne znam što mi je danas, no

Ne znam što mi je danas, no opet moram stati u obranu, ovaj put SPC-a. Jer iskaz prema kojemu je ta Crkva

"u cjelni dostojna prezira"

nikako ne mogu prihvatiti! Opasno je bilo koju zajednicu, a osobito vjersku, karakterizirati takvim riječima!

Tko je glasao

Ja sam to shvatio kao da

Ja sam to shvatio kao da Ivan misli na djelovanje njihovih crkvenih vođa, dakle na svećenstvo, a ne na živu Crkvu.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Izraz "u cjelini dostojna

Izraz "u cjelini dostojna prezira" odnosi se na ponašanje crkvene hijerarhije. Na "organizaciju", a ne "zajednicu".

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Smije li po pitanju ustavne

Smije li po pitanju ustavne odvojenosti Crkve od države biti važno koji su "naši a koji "njihovi? Pupovac je hrvatski političar a Popović službenik SPC u Hrvatskoj.

Ne vrijede li Ustav i zakoni jednako na sve građane? I za sve vjerske zajednice?

B-52

Tko je glasao

Kako rekoh, ja osobno nemam

Kako rekoh, ja osobno nemam ništa protiv da predstavnici bilo koje vjerske zajednice u Hrvatskoj kažu svoj stav o bilo čemu. Pa i ne mislim da je to protivno ustavu: govoriti se uvijek smije.

Svakako nije dobro kad miješaju vjeru i politiku u istom činu, npr. misu za spokoj duše pretvore u politički miting!

Kada se meni bliski ljevičari ljute jer je neki biskup ili svećenik ili institucija rekao ili učinio ovo ili ono, ili zbog vjeronauka u školi, spolnog odgoja isl., ja često ponovim svoju dosjetku iz ljeta 1990.:

Sedam sekretara SKOJ-a također su imali vjeronauk u školi.

(A Branimir Lukšić je recimo u školi imao "Osnove marksizma".)

Sapienti sat! :)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Ali ako se slažemo da je to

Ali ako se slažemo da je to loše, zašto ponavljati grešku.

Tko je glasao

(A Branimir Lukšić je

(A Branimir Lukšić je recimo u školi imao "Osnove marksizma".)
Imao sam i ja ali ne od prvog razreda osnovne skole nego od prvog razreda srednje. U drugom je vec bio TIPSS (teorija i praksa samoupravnog socijalizma).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci