Tagovi

Prostorno napredovanje

Iako je Hrvatska među najiskusnijim i najuspješnijim zemljama (nikakve sile ni svjetla ni tame ne mogu pokolebati kretnje naprijed), ponekad neke nevažne i slabe pojave i trenuci ostave nekog traga i na tako otpornoj materiji. Npr. prilično uvjerljivo se može nagađati da su trenuci kada je Adolf odlučio napasti Josifa te kada je Nixon odlučio napasti gordijski čvor ostavili nekog traga i na našu materiju. I sada, kada blago krčkanje u utrobi stvari nedoličnim banalnostima ometa važne i prevažne stvari.

Čak su i u vrlom svijetu nenadno kapnule neke nevažne točkaste slabosti, koje otvaraju mogućnost spekulacija i nelagoda. Npr. slabosti žena, koje u biti odlučuju. Hillary Clinton je, kao i Hrvatska, mjera nepokolebljivosti. Nakon što je vječnost vukla sebe i nešto nepouzdanijeg supruga, i sama je dogurala do pozicije favorita za čelo USA, prve predsjednice u povijesti. Međutim, neočekivano je došla prva blaga slabost i onda su je suze vratile u igru. Prije toga je moćna Njemačka, nakon vječne plejade tipova nad tipovima, morala popušiti neuglednu Angelu Merkel, nešto slično kao slavna Britanija prije. I naravno da špekulanti kao Soros u takvim prilikama love dobit.

Da je nešto slabosti u zraku i raznim fluidima nije ništa novo. I u pretheraklitovsko doba je toga bilo. Moderno doba je začeto u slabostima a nevažni detalji raspirivali su vatre. Skoro svaka osoba ima iskustva igre toga, iako se to dosta prikriva. Na taktici slabosti i vrištanja od ugrožavanja sazdani su silni uspjesi modernog doba, najimpresivnijim pojavama i likovima to je jedina taktika i igra koju znaju. Zato malo bavljenja na temu "u slabosti je snaga" sa nešto aktualnih primjera i smjerova.

Jedna od nezaobilaznih točki u napredovanju odavno je donošenje prostornih planova. To je tehnika izražavanja osnovnih točki razvoja. Prati je najsloženije usuglašavanje u svim zemljama pa i u RH, svuda uvijek slično iako se zakoni mjenjaju. U Hrvatskoj to nisu uspjele suspendirati niti vlasti NDH niti boljševička faza od 1944.g. Većina sadašnjih planova, pa i sporni GUP-ovi, je donešena po proceduri Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, br. 30/94, 68/98, 35/99, 61/00, 32/02 i 100/04) i temeljem njega donešenoj Uredbi o javnoj raspravi u postupku donošenja prostornih planova (»Narodne novine«, br. 101/98.). Novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine«, br. 76/07.), važeći od 1.10.2008.g., isto uređuje u člancima 10.-13. (načela) te detaljno 2.6. Postupak izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja članci 78.-102.g.

Praksa donošenja i primjene tih prostornih planova od 1971.g. do danas je značajno naprednija od onoga šta piše i ne drži se paragrafa kao pijan plota. Eksplozija napretka sedamdesetih, slična ovoj u zadnje doba samo još malo ekplozivnije i u nešto učmalijim okvirima, je nalagala oslobađanje od raznih odioznih kompliciranja i ponavljanje znatno hrabrijih i bržih postupanja, pa i u nemogućim situacijama. Taj duh je održan do danas, uz povremene defetističke iznimke, pa se planovi donose i primjenju bez dugoročnih i srednjeročnih koncepcija i rješenja, čak tako hrabro i bez onih za mjesec dva, prvenstveno u osnovnim fizičkim djelovima - širenje ili promjene unutar granica, koncepcije namjena, ulice i infrastruktura, kapitalni sadržaji koji vežu puno toga. Planove hrabro ad hoc i non stop donosi i provodi vlast, cca 98% ista i preiskusna, i s njome povezane naše najbolje i preelitne snage, ekstrakt koji je preostao nakon dugih postupaka čišćenja, sušenja te eliminacije i zadnjih nepoželjnih sastojaka i korova.

Eksplozija i dugi put napretka imaju čvrste funkcionalne obrasce. Širem krugu sudionika odgovara napredovanje jer se mogu ostvarivati enormni dobici bez ikakva rizika i uloženog, što više zbrke i šteta nije nikakav problem nego izvor više dobitaka, povećani troškovi posebno a ako nešto dugo omogućava neuspjele faze sa dosta trošenja to je fantastično, sve je na račun imaginarne zajednice zajednice i dugova koji su apstraktne brojke 5, 18, 25 i slično, nitko ni za što nije odgovoran jer sudjeluje širi krug pa pojedinačna odgovornost i rizik važi samo za rijetke budale i nesposobne, koji kao takvi i koriste jer ponekad uoče nešto korisno a kao manjinu ih se lako eliminira i podnese ako treba. Ti obrasci i praksa mogu i navikli su kao sporedno podnijeti neke problemčiće šumova i posljedica - da je puno toga neusklađeno i harmonikaški kako se kome digne, frankenštajnovske nepouzdanosti, doze histerije oko improvizacija, fekalije u moru gdje se kupaš i u podrumima. Na tim obrascima su uhodani složeni elitni aparati i divizije, sa vitalnim akademicima na čelu.

Praksa da se planovi i njihove provedbe prilagođavaju naknadno kako je šta tko zamislio i započeo ili dovršio su neizbježne u takvoj produkciji i kinematografiji, krajnja nadgradnja izražavanja, nešto čemu su Breton i nadrealisti ne tako uspješno težili.

I tako smo malo pomalo došli u razdoblje kada je krenula zrelost toga, kada je sve sve jednostavnije. Izražavanje već s onu stranu. Sve što javno dominira je već vidljivo nevažno a važne su sve jednostavniji djelovi. Nikakve veze više nema novac, fizika, složenost, slike i bilo šta. Čak ni izrazi, tko šta crta na splitskoj rivi ili tko šta flomasterima šara javnosti o središtu Zagreba a bilo šta u Osijeku je potpuno nevažno i to nitko i ne spominje. Minuciozne, duge i složene stručne i korisničke ekspertize se vode oko šankića između kuhinje i blagavaonice nekog stana i oko sličnih pitanja. Zam to vrijeme pitanja gradova i još više pitanja cijelog prostora RH i razvoja u njemu su jednostavna i zbilja nevažna. Ministrica je sama rekla da su donešeni planovi slabi i da ih treba poboljšavati. Kada tako kažu takvi komesari, vječnost u parolama o svemu tip top, to je znak da više ni alarm ne vrijedi - kao da drug Tito kaže "drugovi, revolucija je na izdisaju i ništa ne pomaže".

I to je konačno došlo. Tu ni novci trenutno ne mogu ništa, da se skrene njemački proračun bilo bi isto, pomaže samo još malo trošenja. Milimetri nas dijele od ciljeva kojima dugo plovima i zato zdušno podržimo tih nešto malo preostalih koraka. I zato je jako dobro što impresivne količne financiranih aparata i institucija nemaju pojma šta i kako i da se to vidi, da udruženje IGH d.d. kreće na preoravanje Zagreba, Splita, Dubrovnika, Osijeka, da oko Zagreba surađuje čuveni akademik Kincl, da policajci i bravari rješavaju gradove, teatrolozi inflaciju, politolozi tehniku (samo im ne dati u bolnice i škole). Slične logike ima dosta po Jadranu. Već dugo umjesto Šibenika, Splita i Zadra odlučuju Vodice, Novalja, Vir, Solin i druge propulzivne točke.

Nakon beskrajnih prekrajanja planova Zagreba i zadnjih non-stop burnih prekrajanja i nakrcavanja do balčaka svega i svuda, kada ni muha više ne može proći od toliko napredovanja i krpanja, svima kao da je normalno da isti vječni vizionari baš sada kreću u vizije po svim točkama i frontovima - Konferencija "Razvitak Zagreba", 1. i 2. veljače 2008.g.. To ne bi izdržali ni Tito i Kardelj, čuveni svjetski majstori beskrajnih faza.

Pogledi čvrsto prema naprijed prema mračnim predmetima žudnje mobiliziraju beskrajne snage do posljednjeg daha. Toliko žuđene granice odavno su probijene i svemirske kretnje grčevito traže luku.

Po svim frontovima će se otvoriti beskrajna vrata kada uskoro prijeđemo s onu stranu s one strane, u neku vrstu nirvane napretka zadnjih desetljeća i njegova izražavanja, kada ne bude trebalo informirati i objašnjavati ništa jer će svima sve biti jasno, pa i da su umjetnički rezultati izraz šireg udruženog i sustavnog djelovanja. Grčevite bitke divizija po beskrajnim nijansama u ovoj fazi već su suvišna, jedino nema trubača koji to mogu signalizirati a ni uši nisu okrenute u smjeru zvuka i ne mogu čuti.

Komentari

Izjava Komisije Iustitita et

Izjava Komisije Iustitita et pax o upravljanju i gospodarenju prostorom:

Ističući kako je prostor izuzetno vrijedno kulturno i razvojno dobro, Komisija poziva nadležne lokalne i državne institucije da odgovorno i transparentno, uz uvažavanje javnog interesa te pravila struke poduzmu sve potrebne korake kako bi se zaustavilo uništavanje najvrjednijih dijelova hrvatskog prostora

više >>

--
urnu u haag

Tko je glasao

Razvitak Zagreba i prava na

Razvitak Zagreba i prava na grad - katki prikaz situacije i prognoza

Tema je bitno šira od aktualnih zbivanja, predmetne konferencije i "Prava na grad", pa ipak koristeći to.

Puno toga i pretežno je drukčije nego što izgleda ili što stalno izgleda.

Razvitak Zagreba - konferencija 1. i 2.2.2008.g..

Organizatori i glavni uvodničari su Grad Zagreb predstavljen čelnikom Milanom Bandićem, i konferencija se održava u gradskoj vjećnici, te HIS predvođen Jurom Radićem, a treći uvodničar je predsjednik hrvatske Vlade. Zvanično nije u prvom planu i nije tu resorna mnistrica Marina Matulović Dropulić, u čijoj nadležnosti je razno usklađivanje i nadzor raznog u Zagrebu, koja je ujedno dugo godina odlučujuće upravljala Zagrebom a neko vrijeme istovremeno bila i gradonačelnica i ministrica, što je jedinstveni svjetski slučaj.

Jure Radić je trenutačno čelnik IGH d.d., privatizirane najveće državne stručne tvrtke, kojoj se po inerciji daje vođenje i razno ključno u najviše velikih poslova i čije su dionice timee porasle 50 x na tržištu, koja sa Gradom Zagrebom i državom širi poslove u velike, čiji su dioničari član poglavarstva Grada Zagreba Slavko Kojić i navedena ministrica sa dionicama po cca 20 mlijuna kuna vrijednosti svatko, za dividende i nagrade se ne zna. Vjerojatno je, i logično, da je Jure Radić tu pod imenom HIS da ne bi asiciralo na IGH d.d. te da ministrice i Kojića nema također da ne bi asociralo na evidentni sukob intereresa. A baš takva forma konferencije i to asocira, uz to što se ti krupni poslovi u znaačajnom mjeri zaključivali slobodnim dogovorima i i bez postupaka javne nabave, te što su to poslovi sa puno nadežnosti grada i države u reguliranju i nadzoru, pa isti akteri državnim novcima, nadležnošću i vlašću i svime posluju ekstremno liberalno, bez ikakvih mogućnosti uvida i kontrole trećih, i još k tome ne ulažu niti kune vlastitim radom i ostalim zarađenih novaca;

Upitnost bi bila manja da isto to ne rade desetljećima, da nemaju niz negativnog naslijeđa i da se društvo nije višekratno očitalo da se ne slaže s tim i tražilo promjene, Još gore je što su i drugi, koji tu nisu navedeni radili i rade isto, što je to masovne praksa. Npr. Jure radić je u davno doba Masleničkog mosta naveden kao 3. projektant a bez obveznog državnog stručnog ispita, što je zabranjeno i sankcionira se zabranama rada i slično. Također sve vrvi od stalnih nedozvoljenih sukoba interesa i zabranjenih načina polsovanja, koje u zabranu rada po zakonima nose i razne druge kazne. Naravno da je dober dio togaa naadzora u nadležnosti države i anvdene resoren ministrice, kojoj je kršenje svega to veoma blisko i u navici, pa i u navedenom neviđenom slučaju istovremeno ministrica i gradonačelnica, i to gradonačelnica potpuno nezakonito jer je izborima 1990.g. za mandataraa izabran Krešimir Mikolčić a ona uopće nigdje ni za što nije izabrana niti je bila u većinskoj stranci HDZ.

Predsjednik Vlade i gradonačelnik Zagreba to sigurno jako dobro znaju ili bi trebali znati, kao i većina nadležnih, profesionalaca i raznog, pa ipak niktko ništa o tome. Dakle, većini je to normalno.

Osnova konferencije jest da su cca 95 % referenata i govornika, sa uglavnom spasiteljskim i jako vizionarskim naslovima, oni koji su u prosjeku 30 godina kreatori i provoditelji onih problema koje iznose, pa i prometa, sa objektivnom pozicijom dna ili treće lige hrvatske profesije i tradicije, pa je to nešto kao

Zanimljivo je da u popriličnoj patologiji nisu mogli odoliti da ne pogrješe i oko novaca, pa u gradsko vjećnici za teme od najvećeg značaj grada naplaćuju ulaz 1.900 kuna po osobi. Time su ujedno dali dragocijeni prilog i onako zavidnom stupnju nezakonitosti i krajnje uzurpacije.

"Pravo na grad" i drugi prosvjednici su propustili priliku uočiti da se ovdje sve vrvi od ozbiljnijih deformacija i uzurpacija prava građana i svih od onih što se dešavaju na pojedinim točkama. Ovdje sve toške duboko bazde od toga i sve je zahvaćeno.

Akterima konferenecije zapravo gori na niz ne tako više bezazlenih djelova takve dugogodišnje inercije. Do jučer im nije ni palo na pamet da bi se morali kamuflirati i skrivati kako je navdeno. tako im ni na pamet nije palo da bi bio problem sa nekih daljnjih 50-tak mlrd kuna što preko Grada zagreba što preko države zavrtiti kakvih ukupnih 100 mlrd. zato nije bilo nikakve konferencije prije non-stop krojenja GUP i detaljnih planova a i gradnji u vrijednosti preko 100 mlrd kuna zadnjih godina. A sada osim što moraju organizirati ovakav skupa da po 3.796 put zamažu oči, još nailaze na probleme tipa i uz tako impresivno skupljene snage među sobom nemaju nikoga tko je i malo siguran ili zna kuda to sa prometom, urbanizmom i svim skupa ide. Pa zato zbijaju snage, jedni druge lažu i uvjeravaju i slično , kao tko zan koji put do sada.

Međutim, baš tu je kvaka. Prognoze s takvima i takvom praksom nakon skoro 40 godina krenulo sve u tri lepe i da nitko ništa ne može napraviti osim nužne što skorije bezuvjetne kapitulacije jer:
- dugo se je znalo da se težište prometa i uravanoteživanja grada te goruće kontrole voda i raznog mora rješavati projektom malih hidrocentrala i brana po Savi, koje su ujedno i mostovi, a ne beskrajnim bezglavim kokošarenjima u svim smjerovima i po svima točkama;
- kako ništa od toga nije napravljeno i stalno je stopirano, umjesto mostova, tangenti, tunela, metroa i stotine buncanja sa beskraj milijardi stiže vrag po svoje, razna frankenštajnska djela kao Jakuševec koji kuha u već truje jedino preostalo nalazište pitke vode Črnkovec (uklonjen pouzdani projekt i angažiran čuveni IGH), stadion koji baš sada ... ;
- pukotine, neželjena ulja i urušavanjima u svim djelovima tako naoko skladno uštimanog orkestra napretka, što će konferencija više razgolititi i produbiti nego po inerciji kongresa blagotvorno kozmetički prekriti i svježim koketiranjem kao eliksir okrijepiti. Kao Osijek, Split, Dubrovnik, Jadran ... što više rutinskih i pouzdanih kombincija najednom sve više problema i krajnjih nemogućnosti;
- kako sada krenuti a mostovima, tangentama, tunelima ... kada rastu požari oko pitke vode, otpadnih voda, umjesto mostova brana ... Kuda sa stadionom i kako ga početi.

Tako da te zanimljive pojave ipak ne mogu magnetski privući poglede na sebe i sve više i više su znakovi vulkanskih problema u narstaanju za snage napretka.

Da malo pomognemo impresivnim divizijama. Stadion u više maketa i postaviti ga na više mjesta, pa cca 10 godinaa voditi javne raasprave i referendume. Umjesto Jarunskog mosta hitno brana a na produženoj Vrapčanskoj nekontrolirano rastu zgrade i mastodonti, kao i po svim koridorima, pa hitno rasporediti iste napredne snage da dežuraju cca 3 godine dan i noć a na njihove pozicije sasvim druge snage i tako izvršiti krajnje goruću zamjenu prije raspada fronta. Donji grad ako kreće izglkasano sve isto od čelika i stakla, da se lakše i bezbolnije može mjenjati i da bi sve silnice bile zadovoljene. Obzirom ja Doris Kažimir već preuzela sve uloge, i razvojnika i gradonačelnika i zaštite i struke i svega, zajedno sa sličnim je privremeno i instalirati na sve te uloge a gradonačelnik postaje skupštinaa svega i svačeha u liku jedne te iste osobe, ne pojavljuje se u živo nego u trećem licu virtualno. Kikašu Holdingu potpisati sve bjanko unparijed, jer tako se već radi. I Ljuština u sektoru kultura radi virtualno. Tako da se između vlasti i svega ostaloga, uključujući razvojnike i IGH i sve snage stvori uobilčajeni nepremostivi opkopni kanal i tako neko vrijeme.

Tako bi za prvi dio bile spašene čovječnosti čovjeka, razvitak Zagreba sam i Zagreb od invazija, dok beskrajnim napretkom sluđene i iscrpljene divizije i vode i grad i sve ne dođu malo k sebi, malo progledaju i počnu povratke na kolosjeke sa kojih su u nekom bunilu i nekim davnim nesrećama iskliznuli.

Tko je glasao

Đivo Dražić o Dubrovniku

Đivo Dražić o Dubrovniku I-08 - iznimno dobar primjer cjelovitog i jasnog razmišljanja.

Vili Matula o Zagrebu I-08, jedan od najboljih građanskih javnih iskaza. Vili, poruči Ljuštini i drugima da uskoro mora birati stranu, ali izbor više nije uz koji režim i vlast nego prvi put za jedan smjer, bez vrdanja i muljanja na sto strana. Vrijeme milosti beskrajnih muljanja je prošlo i krenulo je razdoblje nadnaravnih sila, kada nikakva muljanja više ne pomažu. Čak je i gensek tako poručio, samo naši ne mogu jer su odavno u grobu.

Tko je glasao

- Horvatinčić vas je

- Horvatinčić vas je upravo optužio za sukob interesa – otprilike, da se ustvari vi osobno zanimate oko toga prostora, komercijalnog, jasno.
- To je notorna glupost. Kakvo privatno kazalište? U prostoru tiskare, pored kina Zagreb, godinama su se stvarali najkvalitetniji programi urbane kulture. Ja sam tu sudjelovao isključivo kao gledalac, ali tvrdim da je takvim programima mjesto u bivšem kinu Zagreb, a ne pretvarati ga u snobovski VIP prostor. Je, privatno kazalište je baš nadaleko poznat privatni biznis u Hrvatskoj, svi koji imaju love bacaju se pravo u nj. Ono, tu se vrti lova. Moš' mislit...

Ovaj mi odgovor baš nije "sjeo".

Da mene netko pita, ja bih jasno i glasno rekao da nemam nikakav privatni interes oko tog prostora. Kopka me zašto to i Vili nije učinio.

Što je sa zagrebačkim gradskim Vijećem za urbanu kulturu, čiji ste i vi član, i koje je nedavno najavilo kolektivnu ostavku ukoliko gradska vlast ponovno zanemari njegove prijedloge za financiranje ponuđenih programa gradskih udruga?

I tu mi je ostao nedorečen. Da li je vlast uvažila ili zanemarila njihove prijedloge?
Ako nije, a vjerojatno nije, hoće li Vili i ostatak Vijeća dati ostavke?

Najbolje bi bilo da obje "vizije" idu na gradski referendum.

Možda bi to obje strane natjeralo da otvoreno (zašto ne kakva maketa?) i svima jasno kažu što zapravo žele.

Tad bi i mi izvan Zagreba jasnije vidjeli sliku.

B-52

Tko je glasao

U vezi kazališta je to

U vezi kazališta je to uobičajeni način izražavanja i Vili je jasan - nije mu ni u primisli pokrenuti svoje privatno kazalište, aiko je slobodnjak i potpuno ovisi, jer je to praktički nemoguće održati, npr. niti Teatar u gostima, a u svakom slučaju za to nitko neće dati nikakve novce i apsolutno je nemoguće pozitivno poslovati.

Ad Vijeća za urbanu kulturu, to je višedesetljetna tehnologija u kojoj isti Duško Ljuština (Biškupić ...) nešto malo novaca da da zadovolji, ali tako da je presicrpljujuće i da se stalno nailazeće malđe ekipe drži na uhodanoj kontroli, da ti ne prave probleme, da ih imaš kada ti trebaju i da možeš praviti male političke manevre. Vili je tu jer se zna sa Duškom i, bez obzira što je slobodnjak i istaknuti umjetnik i autor, do zadnje kune i mogućnosti, kao i većina, ovisi o Ljuštini i Biškupiću (malo Vujić i HNS), koji vječnost kontroliraju sve više nego da je njihovo privatno valsništvo. Pa kao i drugi mora tako, i negodavati i služiti.

Ad izglaganja dvaju rješenja javnosti je samo naoko u redu ali duboko pogrešno. Jer Grad Zagreb ima ogromni proračun i službe, koje moraju izraditi planove i organizirati natječaje i bilo šta potrebno. Da Horvatinčić pa i Jure Radić IGH crtaju šta će biti u srediištu Zagreba i da bi netko na to morao parirati nije palo na pamet niti Al Caponeu u Chicago-u kada su imali svoga gradonačelnika a niti sada na jugu Italije, gdje mafija drži konce i smeće prepunja ulice - rade svašta ali nisu ni blizu toga da oni javno određuju planove i javno upravljaju time i gradskim financijama.

Tuđmanovo razdoblje u tom pogledu razdoblje reda u odnosu na ovo - Čačić je uveo da je on U POS-u Varaždin sve, Jure Radić&Marina MD i IGH društvo i svi da otvoreno, u Opatiji ili Zagrebu, par dana vjećaju kako će nezakonito kao privatne tvrtke sa državom i gradom napraviti ovo i ono za toliko milijardi, po uzoru kako su zbrljali to i to, sve likovi koji su nakrcani nizom afera, problema .. itd.

Sve više i više dolazi do izražaja ono što se je znalo ali slabo vidjelo i prepostavljalo u manjoj mjeri - sve te ekipe i snjima povezano naprosto ne razumiju da krše sve bitne zakone i neovlašteno i neznalački rade sve i hapaju zajedničke novce i sve, misleći da kada su masovno i na kupu da to onda ništa s ničim nema veze. I možda nema.

Nije problem samo što Horvatinčić i Jure Radić nemaju šta krojiti Zagreb i RH, još vieći je problem kada Doris Kažimir kao šefica službe zaštite ide objašnjavti kako je jako dobro što IGH radi zgradu od 8 katova na jedinom prolazu glavni trg - Vlaška te kako je odlično što će srušiti to što je zakonom zaštićeno i predviđeno jako zahtjevno paziti i obnoviti. Isto Dakić, Marina MD sa srušim kuću od 28 m2 sa dozvolom a legaliziram neopisivi Vir i donesem cca 550 velikih planova po želji - to je kao da suci za najoozbiljnija krivična djela počnu u sudnici i pred javnošću raditi i izvoditi sve moguće gluposti, kakvih nema kod Monthy Payton. Tj. ne radi su tu više o kapitalu, politici i interesima nego o najdubljim poremećajima mišljenja i prakse, gdke se dobivanje vlasti shvaća kao nešto dovoljno zamjeniti sve zakone, logike pa i fizičke i bilo šta. Nešto vjerojatno ozbiljnije od maositičke kulturne revolucije sa ispiranjem mozga, preodgajanjem i sličnim, jer je ovo široko prihvaćeno i privlačno ... A iza ipak nije šarmantno i raste poznata strava, histerije, nered, neplaćanja, nepouzdanosti ...

Tko je glasao

Sve pet oko toga samo se

Sve pet oko toga samo se zalažem za jednostavne odgovore na jednostavna pitanja. Ja ne znam a još manje tvrdim što je Matuli na pameti ali bih na njegovom mjestu odgovorio kratko i jasno da me se ne može drugačije interpretirati.

Oko Vijeća bih odgovorio izrekom, "ne vadi pištolj ako nisi spreman pucati" ili drugačije, ne maši ostavkom ako je nisi spreman dati.

Ad suprotstavljanja građevinskoj mafiji i raznom ovdje spomenutom, doista mi se sviđa ideja da svi koji su protiv ovoga skupe neku lovu i daju izraditi recimo maketu trga kako ga oni vide i suprotstave to "crtačima po zidu".

Vjerujem da bi tako dobili širu potporu javnosti i bili bi konkretniji u tome zašto su protiv nečega za što nema ni makete a još jasnije to za što jesu. Narodu nekad nije dovoljno govoriti pa ni crtati, treba nekad i plastično što je svima vidljivo i bilo bi im lakše odlučiti što im se više sviđa.

A koji bi tek štos bio Horvatinčiću gurnuti svoju maketu pod nos i pitati ga gdje je njegova (pa zar takav investitor nije imao love da ju napravi i ponudi na uvid ili misli da ljudi ne trebaju znati kako izgleda to što on nudi).

B-52

Tko je glasao

Pogledi čvrsto prema

Pogledi čvrsto prema naprijed prema mračnim predmetima žudnje mobiliziraju beskrajne snage do posljednjeg daha. Toliko žuđene granice odavno su probijene i svemirske kretnje grčevito traže luku.

što na ovo dodati?

možda:
http://www.crolyrics.com/lyrics/Haustor/Take-the-money-and-run-4435.html

Tko je glasao

Infrastruktura državi sve

Infrastruktura državi sve ostalo privatno.
Pod ovim privatno mislim na ljude koji nisu iz politike otišli u privatnjake.

Tko je glasao

Infrastruktura je državna

Infrastruktura je državna ali tako da je na neki način nekima dana, desetljećima zapostavljena, u beskrajnim financijskim i drugim dubiozama, a većini ostavljena da je još jednom financiraju i grade pod nadzorom države i tih nekih partnera, od 1.10.2007.g. i zakonom. Ostalo je i onako vječnost više nego privatno. ekstraliberalizirano za onoga tko je u štabovima i divizijama napredovanja a na račun svih.

Tako da ovo što ti navodiš imamo vječnost i stalni pokušaju podvlačenja crte srećom nisu mogući, niti ikakvi stvarne operacije razdvajanja sijamskih višeglavih bića.

Bilo tko šta mislio ili radio, potrajati će bitno bitno dulje i odvijati će se na bitno bitno složeniji način. Njemačka u istočnim djelovima nije ni blizu kraja u puno jednostavnijoj i discipliniranijoj materiji. kod nas svi ti impresivni čudotvorci ne samo da neće moći ostvariti čuda nego svakim danom se sve više čude kako to nije i kako se ne odvija kako su zamišljali. Nisu nikad ni pomislili da su sva ta njihova beskrajna razmišljanja maističke opsjene koje je Mao podsticao da ih može kontrloriti, mislili su da su carevi pored cara, i to beskraj careva, pa gdje toga ima.

Zato, tvoja formula može ostati ali svakim danom izviru sve luđe stvari - evo i na ovoj konferenciji o Zagrebu isti koji su desetljećima vodili i doveli infratsrukturu, ceste, velike točke /projekte i razno do stupnja da nitko ne samo nema pojma ni o čemu nego ne može i uz svu tehniku iznijeti ni jedan minimalno pouzdan pregled (osim časnih iznimki), kartu grada (teški problemi zbrkanih crteža, postojeće, novo, nespojeno ...) ili bilo šta suvislo, udaraju snažne bubnjeve naprijed kao da smo u nekoj mješavini 1945. i 1976.g. Bilo kakve formule i bilo šta je tu suvišno osim, kada dođe vrijeme, ispiranje prostora šmrkovima hladne vode pod snažnim pritiskom, kada uskoro pijanka s onu strane pijanke završi.

Tko je glasao

Da, kako kažeš formula

Da, kako kažeš formula gore je ustvari bila pitanje jer me zanima jedna meni bitna stavka, koja proizlazi iz moje perspektive tj. perspektive običnog hrvatskog građanina a to je:

A tko će sve to platit?

Ako se radi o prostornim planovima, provedbi ,ljudima,klanovima,iskustvu, povijesti,napredku,nečijoj viziji.....

Jedna činjenica je da u Zagrebu kvadrat košta 2000 eura i to je produkt nečije vizije razvoja.
Prosječna plaća i prosječni čovjek sredjne stručne spreme u toj priči blago rečeno je na uzici države.Država, znaći ta SKH i svi proizašli iz njega ima svoju viziju i sve je to uredu ali vrijeme je da se digne standard.
Proizlazi da ova dimenzija proračuna u kunama nije dovoljna za europski standard.
Nema smisla sprječavati da taj manjak kuna dođe privatno iz vana, preko bilo kojeg kanala ili preko bilo koje kontrole
Dogadja se situacija da imamo idealan prostorni plan koji se može uvijek glancati i prostor koji moze koristiti samo Horvatinčić i škvadra

Tko je glasao

Da se ne iscrpljujemo

Da se ne iscrpljujemo raznim, evo ključa svih ključeva:
- nakon 1971.g. sa čela kolona su pometeni do zadnjega svi oni koji nešto znaju i koji su osobno radeći nešto iskusili i, uz prekaljene boljševike, ubacivane mlade snage bez znanja i iskustva, koje od tada do danas jašu na čelu kolone bez i malo stvarnog znanja, osobnog iskustva sa pravom, tehnikom, novcima i bilo čemu, pri čemu je dodatno bitno da je sve to uredno ujedno i nepoželjno i u minimalnom stupnju jer uvijek ozbiljno i najozbiljnije ugrožava sve;
- tako da je sve ili ili, ili prikazano napredovanje bez ikakvih obzira i granica ili neki gadni minimalizam koji bi pak sve to skupa pomeo za tren. Non stop se vodi dramatična i složena borba između tih dviju opcija a u pitanje sve. Obzirom da je prva kardeljističko-maoistička opcija privukla mase, to je sukob sličniji Rusiji nego Kini, gdje je Mao zadržan u određenim dozama i discipliniran.

I prije je to išlo ili ili. Evo na primjeru Zagrebu. Mladi boljševik Holjevac je 1944.g. i 1945.g. bio među užim krugom koji je dobio zadatak u Zagrebu čistiti neprijatelja i provoditi revoluciju. U ovim pitanjima je pometeno jako puno toga od prijeratne evropski respektaabilne prakse i ljudi i jedva preživjeli ključni djelovi osnove, uz napomenu da su u udarnom revolucionarnom djelu eliminirani pa i likvidirani i briljantni sudionici borbe protiv zla (npr. Milovan Kovačević) a kao bitni igrači revolucije i svega kasnije postali na brzinu adaptirani polukvolinzi i poltroni, sitne duše (npr. Andro Mohorovičić).

Isti Holjevac dobiva sličan zadatak početkom šezdesetih, samo malo obrnuti smjer, jer se nastavak revolucije ide rješiti kanaliziranjem što više ljudi u gradove te jer prijeti glad a USA daju pomoć u vidu kompletne industrije (npr. OKI). Nakon što kratko pita tko zna kako napraviti brzo veliko naselje i slično, brzo dolazi do obrata i umjesto beskrajnih puteva revolucije na sastanak sa njim brzo moraju dovsti skromnog ali već iskusnog arhitekta i urbanista Josipa Uhlika, on zatim druge kolege konstruktere, tehnologe, arhitekte i slično, uz ostalo čuveni Bernardo Bernardi, koji je svojim nepopravljivim verdim pristupom, velikim znanjem i šarmom sam bio u stanju rasturiti mozak cijelom boljševizmu. I onda se sve i prebrzo zahuktava i ide, jer su ljudi glani svega jedva čekali, i sa čela kolona kao nekim čudom nestaju divizije koje to ne znaju, ali koje se nakon 1971.g. vraćaju iz svih mišjih rupa i do danas slave pobjedu ispravnog puta i razvijaju maoizam koji ih nadrasta.

Tako da nikave logike osim sloma nema i ne treba se više ni malo truditi oo toga šta jest ili nije i skretati na bilo kakve osobe u skoro 100 % - tnoj homogenosti. Ili vozi do skorog obrata ili obrat. Sedi Jankec cug ti je pobegel.

Tko je glasao

He jel ovi privremeno odlaze

He jel ovi privremeno odlaze u mišje rupe ili za stalno?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci