Tagovi

Proslavom „Oluje“ počela velikosrpska propagandna ofenziva

U posljednja dva mjeseca Hrvatska je suočena s novom eskalacijom velikosrpske propagandne kampanje koja se vodi na temelju famoznog Memoranduma2 Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) s glavnim ciljem da se sa Srbije skine odgovornost za vojni i politički poraz što ga je velikosrpska politika pretrpjela krajem prošlog stoljeća. Službena je hrvatska politika potpuno nepripremljena i zbog ideoloških razloga nesposobna da na odgovarajući i pravi način odgovori toj eskalaciji miješanja u unutarnje stvari hrvatske države. To proizlazi iz kapitulanstke politike koju je na Pantovčaku prema Srbiji provodio bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, ali isto tako i krajnje poslušničke politike koju je prema Beogradu vodi sadašnja Vlada Kukuriku koalicije na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem a još više ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Treba se samo prisjetiti niza izjava dva vodeća srbijanska političara, predsjednika države Tomislava Nikolića i premijera Aleksadra Vučića o pobjedničkoj vojnoredarstvenoj akciji „Oluja“ kao etničkom čišćenju kojim su navodno hrvatski Srbi protjerani iz Hrvatske, iako je u dvjema presudama prvo Haaškog tribunala a potom i Međunarodnog suda pravde ta kvalifikacija osporena. Upravo je na velikosrpsku kvalifikaciju „Oluje“ kao genocidne operacije usredotočena srbijanska propagandna ofenziva, pa je tako u Beogradu da bi se podržale izjave najviših srbijanskih dužnosnika u organizaciji tjednika „Vreme“ organiziran okrugli stol. Na njemu su o tome govorili s hrvatske političke pozicije dvije potpuno nekvalicirane osobe, bivši savjetnik predsjednika Republike dr. Dejan Jović deklarirani Jugoslaven i Slovenka Vesna Teršelić u ime nevladine udruge „Documenta“, koja sustavno i uporno vodi propagandni rat protiv „Oluje“ nastojeći velikosrpsku agresiju pretvoriti u građanski rat. To je bio samo dio nove velikosrpske propagandne kampanje koja je eskalirala na komemoraciji u Jadovnu izjavom izaslanika srbijanske Vlade Aleksandra Vulina kako ne može ista ruka nositi vijenac na Bleiburg i Jasenovac nazvavši blaženog Alojzija Stepinca „ustaškim vikarom“. Ne samo da je na toj lažnoj komemoraciji pred jamom, u kojoj uopće ostatka navodno pobijenih Srba uopće nema, izaslanik hrvatske Vlade ministar Berislav Šipuš sramotno prešao preko te očigledne provokacije, nego je čak i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović iako je štiteći hrvatski državni i nacionalni integritet trebala energično reagirati svela to na „loš kućni odgoj“ srbijanskog ministra. Štoviše, za nju izjava srbijanskog ministra nije problem za Hrvatsku nego srbijanskog premijera Vučića, pa se u ovom slučaju postavlja pitanje čije interese zastupa nova hrvatska predsjednica. Čak je i bivši predsjednik Ivo Josipović izjavio da je nakon Vulinovog istupa Ministarstvo vanjskih poslova trebalo Srbiji uputiti diplomatsku notu.

Propagandni pritisak iz Beograda nastavio se i na međunarodnom planu, jer je Srbija zaprijetila mogućim savezničkim sudionicima mimohoda u povodu 20. obljetnice „Oluje“ kako će to smatrati „antisrpskim stavom“. Šlampava organizacija mimohoda, što se tiče sudjelovanja saveznika koji su poziv dobili tek nekoliko mjeseci uoči parade a ne najmanje godinu dana, učinila je svoje. Mnoge zemlje koje su bila najavljene odustale su, ali je posebno znakovito da je među zemljama saveznicama bila zastava Velike Britanije, što je u hrvatskim projugoslavenskim medijima prošlo gotovo nezapaženo. Službeni Beograd je proslavu 20. obljetnice „Oluje“ iskoristio da bi 5. kolovoza u Srbiji i tzv. Republici Srpskoj bio proglašen Danom žalosti, ali je otišao i korak dalje dajući svjoj incijativi međunarodnu dimenziju. Premijer Aleksandar Vučić predložio je svim državama nastalim raspadom Jugoslavije ustanovljenje zajedničkog Dana sjećanja na sve žrtve u ratovima koje je velikosrpska politika pokrenula na ovim prostorima. To je samo uvertira za srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da s tim prijedlogom istupi 27. kolovoza na konferenciji o tzv. Zapadnom Balkanu u Beču na kojoj će glavna tema biti prometno povezivanje država na ovom prostoru. Na tu prefriganu inicijativu srbijanske politike koja je na tragu njihove glavne ideje da se ratovi što ih je pokrenula velikosrpska politika na cijelom prostoru bivše Jugoslavije proglase građanskim ratom, hrvatska politika opet odgovara neprimjereno. Tako se jedino može tumačiti izjava premijera Milanović koji je to sveo samo na pravo svake države, pa tako i Hrvatske, da same bez miješanja sa strane propisuju praznike i dane žalosti. Ovdje se međutim ne radi o propisivanju državnih blagdana i dana žalosti, ovdje se radi o još jednom podlom pokušaju velikosrpske politike koju zastupa sadašnje srbijansko rukovodstvo da se obezvrijede sami temelji Domovinskog obrambenog rata kojim je stvorena Republike Hrvatska i da se taj agresorski rat koji je pokrenula velikosrpska politika na cijelom području bivše Jugoslavije proglasi građanskim.

Ovdje priča o srbijanskoj propagandnoj ofenzivi prema Hrvatskoj naravno ne završava, jer se sa strane Beograda očekuju novi politički i medijski napadi na Republiku Hrvatsku. Tragedija je međutim što sadašnja vladajuća garnitura, ali kako vidimo, slučajno ili ne, i sama predsjednica Republike reagiraju mlako na srbijanske provokacije. Takve reakcije u jeku predizborn kampanje idu svakako na ruku vodećoj oporbenoj stranci HDZ-u, ali se čini da u njemu ne shvaćaju važnost ove teme u raskrinkavanju još uvijek jugonostalgičarske politike vladajuće Koalicije na čelu s SDP-om i premijerom Zoranom Milanovićem.

Komentari

Čekao sam da se malo nakupi

Čekao sam da se malo nakupi komentara, ali...

Naslov je sasvim kriv. Jer srbijanska propaganda nije nikad ni stala. Doduše, prije oslobađajućih presuda za naše generale, oni nisu trebali ništa posebno raditi (osim donijeti onaj zakon u kojem glume mini Haag), jer su svoje igrače, tj. one koji su puhali u njihov rog imali i ovdje. Kod nas.

Međutim, ulaskom Hrvatske u NATO i EU, te oslobađajućom presudom generalima, njima se izbio adut iz ruku. Nema mogućnosti ucjenjivanja za Hrvatsku. A i Haag je rekao svoje.

U takvim uvjetima oni moraju promijeniti strategiju i umjesto oslanjanja na 5. kolonu i plaćenike u Hrvatskoj, te strane saveznike, moraju početi krenuti osobno u napad. Okidač je 20. godišnjica.

Međutim, nisu problem Srbijanci. Problem je netko kome odgovara ovakav razvoj događaja. Stvaranje svađalačke atmosfere između Hrvatske i Srbije nužno će dovesti do hrvatskog razmišljanja o tome treba li srpski put u EU biti lak ili otežan. Svakim otežavanjem, Srbija je dalje od EU.

Kome to odgovara? Jasna je stvar. U svemu tome, Srbi su samo pijuni. Hrvatska se tome odupire, ali je pitanje koliko dugo.

Tko je glasao

Bizantinci sprovode bizantinsku politiku

sad se ponašaju " ko vlaška mlada" ..glume uvrijeđenost...gledaju kako bi se što skuplje prodali zapadu..pošto znaju da moraju..pa pokušavaju iskamčiti da opet budu kao neki faktor na Balkanu...ono kao..malo koketiranja s RS radi Kosova...jer ta ih rana živo peče... a sve poradi unutarpolitičkih stvari....

Znaju oni vrlo dobro da bi mogli dobiti svoju medicinu...tj. lijek koji propisuju drugima bi se mogao primijeniti i na njih....

Uopće ne bi bilo problem potaknuti nemire na Sandžaku iz Bosne i s Kosova...kao i u Vojvodini iz Hrvatske i Mađarske...

Srbija je na koljenima...

Što se tiče njihovih u RH....njihovih igrača...pa manje više znamo koji su....demokracija je pa im se dopušta da jedu govna...možemo si to dopustiti da ih podnosimo....dok možemo....

Inače...to se rješava uskraćivanjem političke i financijske potpore....pa i radikalnije ako se baš mora....

Demokracija je i narod to..kad shvati usprkos medijima...kažnjava na izborima....kao primjerice veleizdaji sklonog Josipovića...

Pred Srbijom su još brojna iskušenja...i nerado bih sada bio Srbijanac.

sve dobro...

Tko je glasao

narod

drvosjek,

narod je nažalost još uvijek naivan zahvaljujući pranju mozga na HRT-u, "Jutarnjem", "Večernjem" i brojnim portalima. Da nije tako ne bi veleizdajnik Josipović na izborima dobio 1,1 milijun glasova tog istog naroda.
Stojte mi dobro.

Tko je glasao

Dosta je dobio od Baukovih nekoliko stotina tisuća lažnih birača

Da nije tako ne bi veleizdajnik Josipović na izborima dobio 1,1 milijun glasova tog istog naroda.Pa nije dobio.
To samo tako piše, jer Bauk nije sredio birački popis, pa su nejgovi birači dali glas Josipoviću, a i oni čiji je zet!

Tko je glasao

Proslavom „Oluje“ počela

Proslavom „Oluje“ počela velikosrpska propagandna ofenziva
Kada je uopće u zadnjih 100 godina (najmanje) uopće i prestala?

Tko je glasao

Sjećanje u službi zaborava

Hajde da vidimo zašto su svi regionalni lideri okrenuli glavu od Vučićeve pružene ruke. Zato što je jednu ruku pružio, a drugu sakrio iza leđa i ukrstio prste.

Bolje da je Aleksandar Vučić predložio dan sećanja na svoju izjavu „sto muslimana za jednog mrtvog Srbina“. Ili da je predložio da 26. maj bude dan sećanja na vreme kad je table sa nazivom ulice Bulevar Zorana Đinđića baš tog datuma 2007. godine, on lično prelepljavao tablama sa natpisom „Bulevar Ratka Mladića“. Možda nije loše danom sećanja proglasiti 4. oktobar, dan kada je, takođe 2007. u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine za govornicom pokazao plakat na kom piše „Sigurna kuća za Ratka Mladića“. Ni 24. mart nije loš predlog za dan sećanja. Tog dana Srbija obeležava godišnjicu NATO bombardovanja iz 1999, ali malo njih se seća da je 24. marta 1998. godine formirana vlada tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, u kojoj je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja. Za ovu priču nije bitno to što je reč o najmračnijem periodu za slobodu govora u Srbiji. Bitnije je to što je Vučić sedeo u vladi koja je stajala iza sistematskog ubijanja i progona kosovskih Albanaca tokom jeseni i zime 1998, i dobrog dela 1999. godine.

Nije, dakle, Vučićev motiv za ovaj pomiriteljski predlog nikakav marketing. Onaj pravi, iskreni motiv je nešto mnogo dublje, gotovo ontološko, štaviše, dijalektičko. I uteruje duboku egzistencijalnu jezu. Ono što Vučić želi da postigne predlogom o danu sećanja jeste – zaborav. Želi da obriše iz kolektivnog, pa možda čak i svog sećanja, sebe kakav je bio tokom najvećeg dela političke karijere. Ali to ne biva. I to je trebalo da mu bude jasno onomad u Potočarima kad je ka njegovoj glavi poleteo onaj kamen. Nije taj kamen bio upućen ovom travestiranom, reformisanom, uglađenom i upristojenom sredovečnom Vučiću, nego onom mladom jurišniku krvavih očnjaka kakav je bio do pre samo nekoliko godina. Ali ne, Vučić želi da svi progutamo onu plavu pilulu iz filma „Matriks“ i da zaboravimo da se ikad išta dogodilo. On želi nemoguće i to je ono što treba sve da nas plaši.

http://www.forum.tm/vijesti/sjecanje-u-sluzbi-zaborava-3478

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus, "zaboravio" si dodati

@janus, "zaboravio" si dodati ta taj poletjeli kamen uopće nije lansirala muslimanska ruka već "ruka" srpske obavještajne službe (nazočnih tamo - puno prekonekoliko...)

Možeš tu ruku zvati i "Crna ruka" makar je Apis odavna mrtav ali ne i stil, interes te cilj.
Naime "Ujedinjenje ili smrt" je i danas Srbima interes No.1!

Tko je glasao

velikosrpska propagandna kampanja

svodi se na velikosrpsko kmečanje, laganje i mitomaniju...treba razumijeti njihovu frustraciju...bili su glavni i najjači...Pijemont ....živjeli su svi u istoj državi...gospodarili su Kosovom, BIH , Hrvatskom...sav uvoz / izvoz išao je preko Beograda...no eto..nisu htijeli biti ravnopravni i braća nego su željeli gospodariti...pa su dobili po tamburi....

čak im se i Crna Gora otela iz "bratskog" zagrljaja...

a ovo

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:556602-NA...

najviše peče njihove naciste...oni koji su ih bombardirali sada im slobodno gaze zemlju....

Što im preostaje nego da praznom mitomanijom liječe komplekse.

sve dobro...

Tko je glasao

...nije tu riječ o

...nije tu riječ o frustraciji. Ima u tome sistema. I ima racionalnosti...
Samo to susjedi, i ne samo hrvatski susjedi već svi njihovi susjedi ne vide.
...i ´vataju se na lepak rasprave o srpskom viđenju stvari. I to stavljaju u središte zbivanja, i na tome gube energiju, i gube vrijeme, i tome prilagođavaju svoje politike, i kreativnost usmjeruju neproduktivno, i sukobljavaju se oko toga međusobno...ma svašta nešto, na njihovu radost...
There are two ways to win, at any game: One is by improving one’s own performance. The other is by weakening the performances by all of one’s competitors.

Tko je glasao

e da...ja se ne hvatam na "lepak"

ja predlažem traženje odštete za rat...u materijalnoj vrijednosti...novcu ili naturi ili teritoriji...ja predlažem da im se da malo njihove medicine....dok se to ne uradi oni neće prestati ...činiti to što čine

sve dobro...

Tko je glasao

tome se ispravno veli...

окренути ћурак наопако

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci