Tagovi

Prosinac i Božićni Ustav

Prosinac je mjesec uz kojeg me veže posebno mnogo uspomena. I iz 1971. ali i drugih godina. A da ne govorim o Božiću i uspomenama vezanima uz taj blagdan.

Negdje u prvoj polovici prosinca 1990.god. nazvao me je tadašnji tajnik Sabora Velibor Kikerec i pozvao na sastanak s predsjednikom Sabora dr. Žarkom Domljanom. Moram napomenuti da sam tada obnašao dužnost ravnatelja Zagrebačke filharmonije.

U svom kabinetu, nekoliko dana kasnije, predsjednik Sabora mi je rekao da će se 22. prosinca održati svečana sjednica Sabora, da će govoriti Predsjednik Republike i da za tu svečanu sjednicu žele isto tako svečanu izvedbu Lijepe naše i Himne slobodi Jakova Gotovca i da žele da ja dirigiram. Obišli smo veliku dvoranu, vidjeli koliko ima (bolje rečeno nema) mjesta i bio sam otpušten. Sve ostalo u vezi s glazbom je od tog trenutka bila moja briga.

S obzirom na pomanjkanje mjesta u Sabornici dao sam izraditi obradu obje skladbe za mješoviti zbor uz pratnju duhaća. I to ograničeno. Dogovorio smanjeni sastav zbora „Ivan Goran Kovačić“ a što se tiče kolega iz ZF to i tako nije bio problem.

Par dana prije 22.prosinca opet smo se našli u istom sastavu u Saboru da dogovorimo protokol. Ponovo smo išli u Sabornicu i primijetio sam da su tu i ekipe HTV-a koje su se također pripremale. Sa Domljanom i Kikerecom sam stajao ispred predsjedničkog stola kad sam zamijetio poznato lice.

Jedan kolega iz nekadašnjeg „Studentskog lista“ vukao je TV-kablove kroz Sabornicu i pri tome se očito želio što više učiniti neprimjetnim. Iako ga nisam vidio 20 godina odmah sam ga prepoznao i shvatio da je u neugodnoj situaciji. S obzirom na demokratske promjene koje su u Hrvatskoj te godine nastupile on je naprosto morao pasti u nemilost. Nisam to odobravao, sprečavao sam koliko sam mogao, ali bila su takva vremena. I naravno da mu je sada, kad je i on prepoznao mene bilo neugodno. Ipak, krenuo sam prema njemu, ne obazirući se na prosvjede Kikereca o tome kako se predsjedniku Sabora žuri i srdačno se pozdravio s nekadašnjim kolegom. Nekako nije izgledao previše sretan ali, pristojno odgojen, jednako se srdačno pozdravio sa mnom.

Dirigirao sam tako na svečanoj sjednici Hrvatskog Sabora 22. prosinca 1990. na kojoj je donesen „Božićni Ustav“. Na domjenku nakon sjednice nitko od nas glazbenika nije mogao ostati. Navečer sam naime u Varaždinu i Čakovcu dirigirao „Mesiju“ Georga Friedricha Haendla.

Da ne zaboravim možda najvažnije. Moj kolega iz davnog „Studentskog lista“ bio je Vanja Sutlić.

Komentari

Poštovani maestro, s

Poštovani maestro, s posebnim užitkom čitam ove vaše 'simfonije', a ni 'bisove' (komentare) ne preskačem!

ragusa

Tko je glasao

Zbog kojih je grijeha Vanja

Zbog kojih je grijeha Vanja Sutlić tada pao u nemilost , da li je tada postojao mobing, i kada će netko malo više rasvjetliti ulogu velikog Tonča iz tog vremena??

Tko je glasao

To su previranja unutar

To su previranja unutar istih krugova. Vrdoljak "u nemilosti" se je osamdesetih snalazio tako da se je družio sa šefom RTV Zagreb Veljkom Kneževićom i snimao reklame, uz ostalo čuvenu Bronhi za koju je kapnulo toliko novaca da je sporedni glumac kupio stan u Švicarskoj (možete zamisliti koliko jadni Tonči a koliko Veljko). Niz reklama je snimano u skromnom stanu izvjesnog Franje Tuđmana, obzirom da je tu jedino bio stol za 30 osoba. Kada je došlo do promjena, prijatelji Velko i Tonči su se zamjenili na mijstu šefa katedrale. Tonči si je namjestio i mjesto prvog potpredsjednika, pa je jedne godine iznenadio građanstvo za Novu godinu čestitavši im, pripremajući ih za skoro preuzimanje čelne pozicije. Sada je taj Vanja šef katedrale. Ekipe se znaju jako dobro međusobno. suradnja i prijateljstva malo variraju prema prilikama.

Tko je glasao

Vi ste to lijepo analizirali

Vi ste to lijepo analizirali ali mogu vam reći da kad ste "unutra" da se onda onima koji prije nisu pripadali komunističkoj škvadri vrlo teško snaći. Jer oni su bili umreženi a ja ne. Mene je npr. iz Telegrama istjerao upravo Veljko Knežević.

Tko je glasao

S "velikim Tončijem" sam se

S "velikim Tončijem" sam se pograbio odmah nakon mog povratka iz emigracije. Do tada ga nisam poznavao a ono što sam upoznao nije mi baš bilo simpatično. Ono što je on radio na HTV-u tih godina je beskrajna svinjarija. Ali bio je nedodirljiv zbog velikog prijateljstva s obitelji Tuđman.

Tko je glasao

veliki Tonči = Vrdoljak?

veliki Tonči = Vrdoljak? ili tko?
molim da me uputite, tnx

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

veliki Tonči=Vrdoljak,

veliki Tonči=Vrdoljak, dvorska ludu na Tuđmanovu dvoru ( ostale dvije zamjenske bile su Mikša i Blažević), dobar režiser(rani radovi), i nikakav političar, Zvonar katedrale duha, i njen čistač, čovjek koji se krasno smjestio u MOO, za lijepe novce sad prodaje i reciklira iste one viceve koje je i Velikom vođi pripovjedao.

Tko je glasao

Uz to rasist.

Uz to rasist.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci