Tagovi

Proračunske milijarde i dva igrača s klupe

Vraćam se temi sa početka moje pollitičke karijere - Osijeku. Kada sam prvi puta pisao o političkoj situaciji u tom gradu, SDP je razmišljao o koaliranju sa HDSSBom - koaliciji koju sam u tadašnjim okolnostima podržao. Drugi put kad sam se bavio Osijekom, SDP je pod pritiskom medija (ali i svojeg članstva) odustao od te koalicije, i na gradskoj političkoj sceni je zavladala pat pozicija. Koja je, očekivano, dovela do ponovljenih ponovljenih izbora. Iz današnjeg konteksta - i radi poante ovog dnevnika - zgodno je pogledati što sam tada napisao o Đapiću:

Ključno je pitanje, dakle: zašto se Đapić zalijepio kao pijan za HDZ?
Bez njih bi imao puno veće i realnije šanse da dođe do lokalne vlasti.

te o HDZu:Uspjeli su vezati Đapića uz sebe, i efektivno neutralizirati jednu od mogućih opcija slaganja većine (HSP+SDP+HNS).
Mene tu jedino zanima: zar je Đapić slijep pored zdravih očiju?
Lijepo su ga počistili na nacionalnoj razini, a sad će mu to napraviti i na lokalnoj.

I evo nas konačno u sadašnjosti, u kojoj je HDZ osigurao poprilične novce u proračunu za 2008. godinu (priča se o 9 milijardi kuna) za "Glavaševe projekte". Posebno je zanimljiva formulacija iz današnjeg Dnevnika (citat po sjećanju):
Za razliku od ostalih oporbenih stranaka, Glavaš novce nije osigurao amandmanima, već direktnim dogovorima sa ministrom Šukerom.

Nakon svega navedenog - treba li uopće postavljati pitanje zbog čega se HDZ na takav način dogovarao i dogovorio sa Glavašem? Zbog nadolazećih lokalnih izbora naravno. Na stranu činjenica da HDZ još jednom novcem iz državog proračuna kupuje vlast na lokalnoj razini - da teorija pije vodu, podvrđuje još jedan podatak: HDZov kandidat za gradonačelnika je Miroslav Škoro. Tu treba spomenuti da je, po medijima, Miroslav Škoro u vrijeme osnivanja HDSSBa bio izrazito blizu ulasku u tu stranku. Ni danas, nakon reaktiviranja u HDZu nije daleko od glavaševih političkih pozicija, da osobnu bliskost niti ne spominjemo.

I gdje je u svemu tome Đapić?
Na istom mjesu gdje je bio nakon parlamentarnih izbora 2003, pa nakon parlamentarnih izbora 2007,
te kako stvari stoje, i gdje će biti nakon lokalnih osječkih izbora 2008. Na poziciji "prve rezerve" i "nužnog zla", te "desnog amortizera", kojeg HDZ koristi jedino ako baš mora. Već sam jednom napisao da Sanader cijeni samo brutalnu silu i da nema sentimenta za sva politička podilaženja koja je u proteklim godinama Đapić obavio. Doduše, HDZ još nije (medijski) zalupio vrata prema HSPu, računajući da će Đapić i tako dotrčati kada Sanader - zazviždi. Nakon svega ovoga, više nije pitanje zašto se Đapić drži za HDZ kao pijan plota, već zašto se HSP još uvijek drži Đapića.

I šećer na kraju - čitavoj ovoj priči treba dodati jedan veliki ALI. Osijek, unatoč rezultatima posljednjih lokalnih izbora, nije grad izrazito desnog biračkog tijela. Ne treba zaboraviti da je tim gradom čitavo desetljeće vladao Kramarić, koji se ne može nazvati ni desnicom u HSLSu. A SDP i HNS u gradu imaju mlade čelnike (Borzan i Vrdoljak) koji su do sada pokazali izvrsne rezultate i velik politički potencijal. Sve mi se čini da bi velike igre "starih igrača" poreznim milijardama ispod stola, mogla nenadano poremetiti dva mlada "igrača s klupe".

Živi bili pa vidjeli.

Komentari

Očekivah konstruktivne

Očekivah konstruktivne komentare, a ono neki bodovi plus/minus.
Osijek je - htio, ne htio - grad slučaj. Možda nije izrazito desničarski (diskutabilno), ali je grad koji je izgubio identitet i sve što se moglo izgubiti. Možda iz perspektive osobe koja samo posjeti Osijek, ne izgleda tako, ali iz perspektive ljudi koji ovdje žive, a služe se još djelićem mozga...
Inače, sve moguće koalicije su prilično nakaradne.
-------------
Težak je put kojim se stiže u raj...

Težak je put kojim se stiže u raj...

Tko je glasao

Očekivah konstruktivne

Očekivah konstruktivne komentare, a ono neki bodovi plus/minus.
da, slazem se, nije bilo konstruktivne reakcije.

koalicija koja je na kraju slozena (HSP-SDP-HNS) po mom misljenju potencira dvije teze iskazane u mojim dnevnicima na temu osijeka:

1) ista se koalicija mogla sloziti i nakon proslih ponovljenih izbora (o cemu sam vec pisao), no tada ona nije oformljena zbog djapicevog nadrealnog ljepljenja za HDZ. isti onaj HDZ koji mu je sada (kao i mnogo puta prije) okrenuo ledja. to samo ukazuje da djapic nema politicke vizije niti kapacieta, te da svojim losim politickim procjenama sustavno urusava potencijale HSPa. trenutni rezultat u osijeku vidim kao izuzetak koji potvrdjuje pravilo, a najbolji ce pokazatelj biti lokalni izbori slijedece godine.

2) "principijelni napadi" na milanovica radi "koaliranja sa ustasama" u obliku glavasevog HDSSBa nisu vise toliko principijelni, jer ni traga ni glasa od osude koaliranja sa HSPom. da podsjetim, istim onim HSPom ciji je predsjednik drzao pavelicevu sliku u stranackim prostorijama, "mjerio kukuruz" u slavoniji, te ciji su clanovi u sastavu HOSa pocinili jednako degutantne zlocine kao i glavaseva ekipa. sto ce reci, "principi" su bili u tom trenutku pogodni za napad po milanovicu, a sad su eto ostali po strani.

da se razumijemo, ja osobno podrzavam danasnju koaliciju jednako kao sto sam podrzao i onu neostvarenu sa HDSSBom, dakle kao svojevrsnu "tehnicku vladu" koja ce osijek voditi do redovnih lokalnih izbora. pitanje koje postavljam je - da li je bilo suvislo potrositi 3,5 milijuna (lokalnih!) kuna na ove ponovljenje ponovljene izbore, i sto su oni donjeli bitno drugacijeg od prethodnih?

ili neko misli da bi trebali ici u jos jedne ponovljene ponovljene ponovljene lokalne izbore, i jos tri, cetiri mjeseca blokade gradske vlasti?

ps: drago mi je da sam tekstom pogodio bit medjusobnih odnosa HDZa i HDSSBa (koji je u medjuvremenu potvrdjen i na glasanju oko ZERPa), a i sto se dva igraca s klupe tice, sad su dobili priliku zaigrati sa loptom u nogama. ostaje vidjeti kako ce tu priliku iskoristiti.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

hehe, imam obozavatelja.

hehe, imam obozavatelja. :)
anonimni korisnik mi je spicio -1 na SVE dnevnike :) :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Posl3k je to radio u vrijeme

Posl3k je to radio u vrijeme trajanja komentiranja svih 120 komentara kod njegovog zadnjeg dnevnika, a kako je bilo nemoguće da se "dostojno" oprosti ostavljajući duboki trag u tome mu je pomogao od 17,20 sati registrirani Kirby rušeći karmu i jedinicama svima koje su odabrali - "crvenim štakorima" čini se.

Tko je glasao

onda je red da se medjusobno

onda je red da se medjusobno pocastimo, i kliknemo 4 zvjezdice u to ime! :)
neka nam dugo zivi istrebljivac crvenih stakora!


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nemoj se umisliti. nisi

nemoj se umisliti. nisi jedini. ima nas još koji smo od Anonimca dobili minus bod. i to u subotu, 01. ožujka. da ne spominjem da je "netko nepoznat" sustavno radio i na rušenju karme.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Anonimni korisnik je posl3k.

Anonimni korisnik je posl3k. Očito je njegov račun izbrisan i sad ga pollitika prepoznaje kao Anonimni korisnik. Anonimni korisnici ne mogu ocjenjivati postove pa je zaključak da je to netko tko je izbrisan, a prije brisanja je podijelio bodove za postove.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

uf, imate pravo. sad kad si

uf, imate pravo.
sad kad si spomenuo karmu, bas sam isao pogledati, i stvarno me netko rezao :)
ali sto sad, ako ga / ju veseli...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci