Tagovi

Proracun RH za 2013.

Vlada kukuriku koalicije sigurnim stopama gazi u propast hrvatskog drustva. Iako nisam ekonomski strucnjak na bazi najnovijih objava predvidjanja proracuna mogu sa sigurnoscu reci. Spasa nam nema.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlada-danas-predstavlja-prijedlog-pro...
I naravno kao i sve prijasnje vlade tako i ova radi slijedece:

Novih 26,7 milijardi kuna zaduženja

Govoreći o izvršenju proračuna, ministar Linić je najavio 26,7 milijardi kuna novih zaduženja - 10,6 milijardi će ići na financiranje deficita, a ostatak na otplate. Izvanproračunskim korisnicima dozvoljeno je zaduženje do 3,8 milijardi kuna.
Na sjednici su osim izmjena proračuna prihvaćeni i prijedlog projekcija proračunskih kretanja u 2014. i 2015. godini kao i financijski planovi izvanproračunskih korisnika, tj. AUDIO-a, Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša, Hrvatskih cesta i Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).
Tu su i izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojim se zbog pravila EU početkom sljedeće godine ukidaju sve nulte stope te rastu na 5 posto. U Sabor su poslane i izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

No ne znam koliko ce rezanje placa osjetiti ministri i sva sila zaposlenika u drzavnim sluzbama i raznim agencijama za istrazivanje ruda i gubljenje vremena.

Sto bi vlada na svojoj proracunskoj strani rashoda trebala napraviti?
Moj prijedlog za place drzavnih duznosnika je slijedeci: osnovica u visini prosjecne place u RH. varijabilni dodatak na placu bio bi kombinacija rasta BDP-a i smanjenja broja nezaposlenih te smanjenja ukupnog duga Republike Hrvatske i kretao bi se do maksimalno jos jedne prosjecne place u RH. Kako za vladu tako i za sve saborske zastupnike.
Ono sto ne vidim u projekciji vlade jest preustroj Republike Hrvatske, smanjenje broja jedinica regionalne i lokalne samouprave, smanjenje drzavnog aparata, pojednostavljenje procedura i postivanje zakonskih rokova. Ne vidim revizije raznih branitelja i raznih povlastica, ne vidim i malo zelje da dijele sudbinu naroda. Vidim i dalje bahatost i oholost i kao sto i sam premijer kaze:

"Mi smo u jednosmjernom tunelu" no cini mi se da i dalje vozi u nedozvoljenom smjeru.

Dodatak 19.11. u 18. sati.

No, upitani jesu li spremni sebi smanjiti plaće, kažu da nisu i da bi to bila samo demagogija koja ne bi imala nikakav efekt na proračun. 'Pisalo se da sam ja predlagao smanjenje plaća ministrima i moram reći da to nije istina', rekao je ministar financija Slavko Linić: 'Nije istina da sam predlagao takve demagoške aktivnosti. Ja polazim od toga da je politika Vlade jasno definirana i odredili smo se na početku oko posebnih mirovina. Probajte shvatiti i da je taj efekt toliko minoran da ne znam koja bi bila svrha takvog poteza.'

No jedan biser je jos znakovitiji:

Tako će cigarete za početak poskupjeti za otprilike za jednu kunu po kutiji, a kasnije možda za još tri kune, Linić je uvjeren da zbog toga neće pasti potrošnja cigareta: 'Računamo na vjernost konzumenata, neovisno o cijeni', rekao je Linić.
Izgleda da ce uskoro krenuti u akciju promicanja pusenja sve kako bi popunili drzavnu blagajnu. Mogli bi vratiti reklame za cigarete a pored toga eka razmisle o dodatnom porezu na alkoholna pica i kampanji i reklamiranju alkohola. No jos bolji prijedlog jest legalizacija lakih droga i uvodjenje poreza na droge te dilere ozakoniti i dati im mogucnost registracije JDOO za dilanje droge i placanje poreza. Na ovaj nacin blagajna bi bila znatno punija a i turizam bi procvjetao.

Dodatak 22.11.2012 u 5.22

Prijedlog državnog proračuna kakav je u danas predstavila Vlada dosad je najjasnija potvrda njezina neuspjeha. Sa ukalkuliranim povećanim rashodima, većim deficitom i daljnjim, na žalost neizbježnim, rastom zaduživanja ovaj dokument rezultat je bespovratno izgubljene godine. Budući da je riječ o godini, ali i o Vladi od koje se puno očekivalo, građani imaju pravo biti razočarani.
http://www.jutarnji.hr/komentar-viktor-vresnik---ceka-nas-jos-jedna-mrsa...

Komentari

Tko je glasao

PS

Bez poštanske marke, iz naslonjača - klikom miša...

Tko je glasao

@Golgota

Vidiš ja sam ti mišljenja da bi se to i mnoge druge stvari trebale rješiti referendumom kojeg se naša kvazi elita užasava znajući vrlo dobro što narod misli o njima i njihovim potezima !?

Tko je glasao

Narod je jači

Samo treba koristiti alate koji su mu na raspolaganju...

Tko je glasao

... a tko je jači - njegovi kolači ...

Potpisano!

Protivim se financiranju Crkve iz proračuna. Dapače, proširio bih taj princip na sve vjerske zajednice i udruge bilo koje vrste općenito. Svi bi se oni trebali financirati od svojih članova i sponzora, a ne na teret poreznih obveznika.

Golgota, možda bi bilo bolje da otvoriš poseban dnevnik s pozivom za potpisivanje peticije.

Tko je glasao

da da da

Mogu razumijeti želju da se nijedna udruga ne financira (iako je apsolutno ne podržavam, postoje udruge koje vrlo teško mogu pronaći sponzore, a članovi su im siromašni).

Zar će svaki košarkaški klub za klince tražiti sponzore? Udruge za terapijsko jahanje? Zaštićene kuće za žrtve nasilja?

Nema ništa lošega u tome što država financira takve udruge - to je jednostavno priznavanje da netko specijaliziran i fokusiran nešto bolje radi od općeg državnog aparata, pa shodno tome dobiva i dio sredstava.

Ali - nejasno mi je nešto. Pa nisu svi prihodi države "novci poreznih obveznika". Postoji puno prihoda koji se uopće ne tiču poreznih obveznika (razne koncesije recimo...).

Tko je glasao

Sve je to za zaštitu slabih i nemoćnih

Kao što vidiš Zaphode i na ovom jednostavnom i relativno benignom primjeru je lako vidjeti zašto društva sa izraženom tzv. socijalnom komponentom nužno moraju gospodarski propasti.

U dobrim vremenima (čitaj, onih kad ima jeftinih kredita) proračunske stavke rastu uz pljesakl naroda. Kad krediti presuše i dođu loša vremena, čim se takneš bilo koje proračunske stavke uvijek će se naći netko tko će se pobuniti protiv rezanja i pri tome ga neće biti briga što gospodarstvo takvo rasipanje više ne može platiti. I pri tom uvijek ide klasični primjer - zar ćeš uzeti nemoćnoj djeci, osobama s invaliditetom ili neka slična priča. U ovom slučaju su u pitanju malene nemoćne udruge i nejaka dječica u njima.

Nama jednostavno nema pomoći. Mi ne trebamo mijenjati vlade i političare, već svoje glave. A mijenjanje ljudskih glava je ako ne već nemoguće, a ono jako teško.

Margaret Thatcher je davno rekla da je problem sa socijalizmom što uvijek na kraju ostane bez tuđih novaca.

Ali - nejasno mi je nešto. Pa nisu svi prihodi države "novci poreznih obveznika". Postoji puno prihoda koji se uopće ne tiču poreznih obveznika (razne koncesije recimo...).

Pa hajde onda, prezentiraj podatke koliko stvarnih (ne projekcija) proračunskih prihoda čine porezi (fizičkim i pravnim osobama), koliko zaduživanja a koliko koncesije i recimo dividende iz poduzeća u državnom vlasništvu. Dokaži da je to značajna brojka.

Ali svejedno ne možeš zanemariti činjenicu da vlada upravo panično uvodi kojekakve nove poreze i namete, a s druge strane se obaveze ne smanjuju. To će nas doći glava.

Tko je glasao

Nou problem

Što se tiče državnih prihoda - nema problema:

http://www.ijf.hr/proracunski/2009.pdf

Klikni, stranica 21. grafikon.

Ugrubo:
- porezi: 60%
- doprinosi: 30%
- ostali prihodi: 10% (pomoći, prihodi od imovine, upravne pristojbe, kazne, donacije, vlastita djelatnost)

Čak je i mene iznenadio visok postotak - ispada da su ukupni doprinosi samo 3x veći od vlastitih prihoda države. Ukupni porezi 6x.

Druže libzard, nisam ja glup. Nisam ja kriv što se država nije othrvala populizmu i proglasila stotine tisuća branitelja u mirovini. Što je otvarala stotine agencija i zavoda. (Da su barem imali smisla svi skupa, ajde de). Ali takvo ponašanje države NE ZNAČI da je solidaran pristup - zdravstvu, mirovinama i socijali (tu spadaju udruge) - pogrešan. Nije taj sustav kriv što je u raljama politike i mora slušati neke gluposti (budi bez brige, u "raljama privatnog vlasnika" bi također slušao neke druge stvari.

Inače, jučer je izašla vrlo malecka vijest. Ti naravno znaš da imamo privatne fondove drugog stupa - gdje je naš "privatni novac" (koliko shvaćam, ti bi to primijenio na cjelokupnu mirovinu).

Znaš li da ti fondovi jedan dio svog novca ulažu u "vrhunske domaće dionice i obveznice". Znaš li da je Dalekovod d.d. jedna od takvih dionica? Znaš li da je Nexe d.d. (gigant građevinska tvrtka iz Našica) jučer objavila da ne može otkupiti svoje obveznice i da moli prolongat do... 2022. godine?! :) Tamo su moji i tvoji (pretpostavljam) privatni novci. Manageri tih fondova su dobijali bonuse za uspješna ulaganja... i nastavit će... a ti i ja ih vjerojatno nikada nećemo vidjeti.

Tko je glasao

Hmm... situacija je još i

Hmm... situacija je još i gora nego što sam mislio. 90% je čisto haračenje, a ja bih tome još pridodao i kazne i upravne pristojbe.

Druže libzard, nisam ja glup. Nisam ja kriv što se država nije othrvala populizmu i proglasila stotine tisuća branitelja u mirovini. Što je otvarala stotine agencija i zavoda. (Da su barem imali smisla svi skupa, ajde de). Ali takvo ponašanje države NE ZNAČI da je solidaran pristup - zdravstvu, mirovinama i socijali (tu spadaju udruge) - pogrešan. Nije taj sustav kriv što je u raljama politike i mora slušati neke gluposti (budi bez brige, u "raljama privatnog vlasnika" bi također slušao neke druge stvari.

Pa gledaj, da si kriv direktno - vrlo vjerojatno nisi. Ali indirektno jesi, baš kao i svaki drugi podržavatelj tog kolektivističkog solidarnog sustava, zato što si svojim pristankom i podržavanjem principa solidarnosti potaknuo političare na ponašanje kakvo su već iskazali. Dapače, svojim očekivanjem da država rješava stvari u koje se zapravo ne bi smjela petljati, podržao si i olakšao uvođenje sustava koji u rukama politike koncentrira veliku moć i novac. Neka ti bude za utjehu to da nisi jedini, dapače, velika većina građana je pristala i podržala taj princip. I to ne samo u RH već i u svijetu.

Taj sustav nije kriv što je u raljama politike? Gledaj, taj sustav funkcionira na način da gomila građana da svoj novac ekipi političara i onda očekuje da će oni pravedno raspodjeliti taj novac u interesu... kako se ono voli reći..."općeg dobra". Taj sustav ima feler u svojoj srži. On nužno mora dovesti do ove situacije u kojoj se sada nalazimo. To nije čak ni pitanje ljudske prirode, gdje socijalisti sustavno ignoriraju činjenicu da ljudi prije svega rade u svom interesu, čak iz potpuno dobronamjerne, poštene i čestite političare taj sustav ne može funkcionirati dobro iz jednostavnog razloga što zatire pravo na individualni izbor, uprosjećuje ljude i u biti nagrađuje neaktivnost i aktivno kažnjava one koji žele stvoriti nešto više. To nisu shvaćali stari komunisti, a ne shvaćaju ni moderni socijaldemokrati, keynesijanci i post-kapitalisti.

Budućnost ima samo sustav koji omogućuje izbor ljudima, a pri tome ne mislim na izbore za parlament, već na onaj svakodnevni izbor novčanim glasovima običnih građana, kada sam daješ svoj novac za ono što misliš da je dobro i korisno. To se ne može zamijeniti odlukama političara, koliko god oni pošteni i dobronamjerni bili (a znamo da to uopće nisu). Postoji samo jedan sustav koji to omogućuje: tržišni kapitalizam.

Mnogi ljudi vjeruju da idealan sustav mora biti onaj koji omogućuje tržišnu ekonomiju ali sa jakom socijalnom komponentom države. Vjeruju da se time nalaze na tzv "srednjem putu" između ekstremističkih libertarijanaca s jedne i ortodoksnih komunista (i ostalih) s druge strane. Takvi su ljudi potpuno u krivu. Jednom uvedene socijalne mjere imaju tendenciju stalnog rasta i poreznog opterećivanja ekonomije. U dobrim vremenima "prava" rastu i svi su veseli, podržavaju vlade koje obećavaju još veći rast "prava". Na taj način se u društvu konstantno uvećava broj ljudi i poduzeća koji postaju ovisni o davanjima iz proračuna. U lošim vremenima, koja nužno nastupaju kad se takav sustav više ne može financirati, žestoko se opiru bilo kakvim smanjivanjima tih "prava".

Utjecaj privatnog kapitala na politiku postoji, iako mislim da je u Hrvatskoj češći obrnuti smjer. No to nije važno, njihov je međuodnos štetan, tu se vjerojatno slažemo gotovo svi. No, kad se malo bolje pogleda, država tu djeluje kao instrument koji omogućuje tlačenje ljudi. Neka velika kompanija može utjecati na vladu da donese zakon koji će mene i tebe prisiliti da kupujemo kod nje. Ili će neki ceh ili komora utjecati na vladu da donese zakon koji će tebi i meni zabraniti da se bavimo nekom djelatnošću. Oni to ne bi mogli bez pomoći zakonodavstva. Ako stvarno želimo riješiti ovaj problem, a to nije problem samo u Hrvatskoj, moramo smanjiti moć države i njen utjecaj na nas. Kako to postići - ne znam, ali ako dođemo do toga da počnemo konačno masovnije razgovarati o tome ja ću biti sretan čovjek.

Nažalost diskusije obično idu u drugom smjeru: kako ćemo još povećati moć države i kako ćemo dovesti na vlast političare, ali ovaj put - molim - stvarno poštene i sposobne, koji će zemlju dovesti na pravi put.

I onda kad to konstantno ne uspijeva, onda su ljudi nezadovoljni, ali umjesto da se zamisle nad sobom i svojim političkim stavovima - prstom upiru u političare i bogataše kao izvorima problema. "Sustav je dobar samo su ga zauzeli zli i nesposobni ljudi. 1:99".

E pa svašta.

Inače, jučer je izašla vrlo malecka vijest. Ti naravno znaš da imamo privatne fondove drugog stupa - gdje je naš "privatni novac" (koliko shvaćam, ti bi to primijenio na cjelokupnu mirovinu). Znaš li da ti fondovi jedan dio svog novca ulažu u "vrhunske domaće dionice i obveznice". Znaš li da je Dalekovod d.d. jedna od takvih dionica? Znaš li da je Nexe d.d. (gigant građevinska tvrtka iz Našica) jučer objavila da ne može otkupiti svoje obveznice i da moli prolongat do... 2022. godine?! :) Tamo su moji i tvoji (pretpostavljam) privatni novci. Manageri tih fondova su dobijali bonuse za uspješna ulaganja... i nastavit će... a ti i ja ih vjerojatno nikada nećemo vidjeti.

Znaš što Zaphode. Nemamo mi nikakve privatne fondove drugog stupa. Mi imamo sustav u kojem je ekipa političara i osiguravatelja sjela i dogovorila nešto što je njima super, a čega smo se ti i ja obavezni držati, htjeli ili ne. I opet nam je uskraćen izbor. Niti ti, niti ja ne možemo birati hoćemo li ili nećemo i koliko ćemo ulagati u koji fond. To je smislila ekipa koja doduše razumije da solidarni sustavi funkcioniraju loše, ali nemaju m**a uvesti pravi kapitalizam, pa su si složili sustav koji je naizgled privatan, ali na koji oni ipak zadržavaju pravo utjecanja... Da ne velim da se već dugo priča o tome da će ga jednostavno nacionalizirati.

Mogu li ja izvući svoj novac iz drugog stupa sada i uložiti u investicijsko zlato? Mogu li ja sam odlučiti koliko ću novaca uplaćivati u drugi stup? Moram li ja uopće biti u drugom stupu? O kakvim se mi to privatnim sredstvima i fondovima zapravo razgovaramo?

Već mi je poplavio jezik (zapravo prsti od tipkanja) koliko puta sam puta objašnjavao da je jedino pošteno da svaki takav sustav bude ISKLJUČIVO DOBROVOLJAN i stvar izbora svakog pojedinca. Ali nekako vidim da to ne dopire do ljudi i da klasične kolektivističke štoseve koji ljudima oduzimaju slobodu uporno proglašavaju tržišnim.

Tko je glasao

III. stup

U RH postoji treći mirovinski stup - npr. Royal mirovinsko osiguranje i još neki.

Jesi li obveznik trećeg stupa? Znaš li pravila u što ulažu fndovi koji vode treći stup? Koja je razlika naspram drugog stupa?

Tko je glasao

U RH postoji treći mirovinski

U RH postoji treći mirovinski stup - npr. Royal mirovinsko osiguranje i još neki.
Jesi li obveznik trećeg stupa? Znaš li pravila u što ulažu fndovi koji vode treći stup? Koja je razlika naspram drugog stupa?

Kad se prvi i drugi stup izredaju, za treći više ništa ne ostane :-)

U tome je cijeli problem. Spriječen sam u bilo kakvom izboru jer su me prisilili biti dijelom prvog i drugog stupa.

Sasvim bi druga stvar bila kad bi čovjek mogao slobodno birati u što će se uključivati a u što ne.

To ti je ista priča kao i javno školstvo. Imaš privatne škole? Imaš, ali onda moraš plaćati i javno školstvo i još dodatno privatno. To nije nikakav izbor.

Itd...

Tko je glasao

druze libzard, aj malo stani

druze libzard, aj malo stani na loptu.

za pocetak, vjerovao ti u njega ili ne, podrzavao ti njega ili ne, nalazis se u istom sustavu kao i svi mi. iz ove koze nikuda, pa ideja da ti nisi kriv i da ti ne moras raditi nista, jer ti eto imas u vidu drukciji je blago receno pizdunska. drugo, cini se da ti podosta stvari uzimas zdravo za gotovo. doktori u americi zavrse studij sa dugom od 250.000 dolara. ne cini li ti se da mozda mrvicu zaboravljas kako si stigao na poziciju slobode koju trenutno uzivas, i sa koje pametujes?

ukoliko imas namjeru diskutirati, onda diskutiraj, a nemoj pretpostavljati (i to debelo krivo) u kojem smjeru ce diskusija ici. to se strucno zove monolog (iliti diskutiras sam sa sobom). ideja da postoji tako nesto kao posteni politicar je kompletno idiotska, pa nas molim te nemoj drzati za idiote.

inace, fondovi drugog stupa su ti poprilicno slicni privatnim zdravstvenim osiguravateljima. ni za jedne ni za druge ne mozes birati kada i koliko ces uplacivati. ne mozes ni birati investicije kao sto ne mozes birati kada ces biti bolestan. ono sto mozes je birati kojem ces uplacivati. kako to utjece na konkurenciju? bilo bi bolje da ti i mozak malo poplavi od razmisljanja, umjesto samo prstiju.

Tko je glasao

za pocetak, vjerovao ti u

za pocetak, vjerovao ti u njega ili ne, podrzavao ti njega ili ne, nalazis se u istom sustavu kao i svi mi.

Nažalost, u pravu si.

iz ove koze nikuda, pa ideja da ti nisi kriv i da ti ne moras raditi nista, jer ti eto imas u vidu drukciji je blago receno pizdunska.

Tvoj je stav najblaže rečeno duboko nemoralan (evo pristojan sam). Odbijam prihvatiti odgovornost za posljedice sustava s kojim se nikad nisam slagao koliko god ti bio ljubitelj kolektivne odgovornosti. Bit će da si to tvoja savjest pokušava malo olakšati poziciju, ali ja u toj lakrdiji neću sudjelovati.

drugo, cini se da ti podosta stvari uzimas zdravo za gotovo. doktori u americi zavrse studij sa dugom od 250.000 dolara.

I u Hrvatskoj su djeca zadužena čim se rode, ali nekako ne vidim da te to smeta.

ne cini li ti se da mozda mrvicu zaboravljas kako si stigao na poziciju slobode koju trenutno uzivas, i sa koje pametujes?

Uopće ne zaboravljam. Bez brige, sjećam se krvavih koljena i laktova svakog puta kad mi je tvoj solidartni sustav podmetnuo nogu.

ukoliko imas namjeru diskutirati, onda diskutiraj, a nemoj pretpostavljati (i to debelo krivo) u kojem smjeru ce diskusija ici. to se strucno zove monolog (iliti diskutiras sam sa sobom). ideja da postoji tako nesto kao posteni politicar je kompletno idiotska, pa nas molim te nemoj drzati za idiote.

Oh, fino. Pa reci mi onda može li jedan mali dogovor: slijedeći put kad netko na ovom portalu kaže da nam trebaju pošteni i sposobni političari, ja ću ti poslati privatnu poruku o tome a ti ćeš mi se privatnom porukom ispričati. Vrijedi?

inace, fondovi drugog stupa su ti poprilicno slicni privatnim zdravstvenim osiguravateljima. ni za jedne ni za druge ne mozes birati kada i koliko ces uplacivati. ne mozes ni birati investicije kao sto ne mozes birati kada ces biti bolestan.

Točno. Zato II stup nije nikakvo slobodno pravo izbora već državna socijalna lakrdija i prijevara. A nakon što ga i formalno nacionaliziraju bit će još jasnije o čemu se radi.

ono sto mozes je birati kojem ces uplacivati. kako to utjece na konkurenciju?

Pod uvjetima koje mi je država nametnula? Konkurencija? Jel se ti to šališ?

bilo bi bolje da ti i mozak malo poplavi od razmisljanja, umjesto samo prstiju.

Ovo je valjda konstruktivan prilog diskusiji...hvala ti na divnom prijedlogu, poslušat ću te. Pokušat ću bezpogovorno prihvatiti tvoje stavove čime ću valjda onda dokazati svoju pamet a ne biti ovakva budala kao što sam sad.

:-(

Tko je glasao

bog zna da sam sirovina, pa

bog zna da sam sirovina, pa cijenim toleranciju :D

moja savjest si nazalost ne moze olaksati poziciju. ne slazem se s podosta stvari u vezi nacina na koji se ova drzava vodi, kao gradjanin imam metode na raspolaganju da to promjenim, i bez obzira na to sto su teske i dugotrajne, ne koristim ih. eto, mene sramota i osjecam krivicu iz tog razloga, i ne pomaze nimalo sto metode nisu onakve kakve bih ja zeleo.

I u Hrvatskoj su djeca zadužena čim se rode, ali nekako ne vidim da te to smeta.
pogledaj bolje. btw, djeca su bolje prosla (poprilican dio rizika je na kreditoru).

da se ne ogranicavamo samo na portal - ispricavam se. da imalo citas sto pisem, vidio bi da bi ja najvjerojatnije glupost zakonski kaznjavao. al eto, ne mozes imati sve sto hoces.

Zato II stup nije nikakvo slobodno pravo izbora već državna socijalna lakrdija i prijevara. A nakon što ga i formalno nacionaliziraju bit će još jasnije o čemu se radi.
mozes mirno spavati po pitanju nacionalizacije jer je nepotrebna (iliti ako hoces gledati da li lova nestaje, sad je pravi trenutak). iako ja razumjem tvoju zelju da ti sam odlucujes kako ces investirati, ako se na kraju ispostavi da ti umjesto zlata imas bezvrijedni papir na kojem pise da imas zlato, moras mi reci i kako ces ti u tom slucaju preuzeti odgovornost za svoj neuspjeh (koji vidim tebi uopce nije opcija). a ja vidim da imas izbor izmedju ubiti se ili okrenuti se kriminalu - tko bi platio za tvoj zatvorski boravak?

Pod uvjetima koje mi je država nametnula? Konkurencija? Jel se ti to šališ?
my point exactly. pritom primjeti da je svejedno tko ti namece uvjete, drzava ili oligopol.

Tko je glasao

Ključ svega

my point exactly. pritom primjeti da je svejedno tko ti namece uvjete, drzava ili oligopol.

To uopće nije svejedno. Oligopolu ili monopolu ćeš se daleko lakše suprotstaviti nego državi. Jer država ima nešto što ni jedna korporacija nema: moć da te zakonski natjera na nešto ili te u nečemu spriječi.

Korporacije to ne mogu osim ako ne šuruju s državom. A onda je problem opet u državi a ne u korporacijama.

Reci tko te više može zeznuti po kratkom postupku: Linić ili Todorić?

Tko je glasao

dispozicija-sankcija (sto

dispozicija-sankcija (sto zakon u biti jest) nije samo u domeni drzave. postoje i razne druge sankcije koje drzava ne propisuje kao recimo glad, zedj, siromastvo itd. svakako, drzava ima dispozicije i sankcije kakve korporacije nemaju, ali ovi standardni koje imas (potreba da jedes, potreba da se ne smrznes ili budes zdrav itd) su cak i djelotvorniji. ne postoji zakon koji te sprijecava da uletis u prvu birtiju i nazoves sve prisutne pederima, ali svjedeno to ne radis.

nadam se da je jasno da pricamo o poslovima s visokim barijerama za ulaz, poslovima ciji proizvod u praksi ne mozes ne kupiti, te poslovima gdje ti nemas prilike ispraviti krivu odluku. oni su problematicni, ostalo stima. problematicni su iz razloga sto na njima ne mozes (u razumnom roku) iskoristiti dobre mehanizme trzista.

samo o takvim poslovima pricam, da vise ne bude krivih pretpostavki. todoric ne spada u to.

Tko je glasao

Dva palca gore!

nadam se da je jasno da pricamo o poslovima s visokim barijerama za ulaz, poslovima ciji proizvod u praksi ne mozes ne kupiti, te poslovima gdje ti nemas prilike ispraviti krivu odluku. oni su problematicni, ostalo stima. problematicni su iz razloga sto na njima ne mozes (u razumnom roku) iskoristiti dobre mehanizme trzista.

Oh, zbilja jako dobro. I te probleme kaniš riješiti socijalnom intervencionističkom državom (veliki porezi, birokratske barijere za poduzetnike, zakonskim nasiljem nad ljudima...). Želiš to riješiti ojačavanjem državnog represivnog aparata nad malim ljudima? Želiš to riješiti minimalnim plaćama, tako da i prag zapošljavanja bude više?

Dakle, ako ljudima oduzmemo slobodu izbora riješit ćemo probleme?

Odlično. Samo tako nastavi...

Tko je glasao

s obzirom da ti nemas namjeru

s obzirom da ti nemas namjeru prestati se svadjati sam sa sobom, mislim da bi dobar pocetak bio da ti vise ne smetam u tome.

Tko je glasao

da, ali...

... da, država ima jače mehanizme nego duopoli ili oligopoli... no - država ima jednu slabost, a to su demokratski izbori :)

Za svakog je pojedinca 10x politički mudrije "ucjenjivati državu" svojom snagom glasa, negoli držati transprant ispred mirovinskog fonda Enrona s pitanjem "Đe su moje pare, a?"

Pred prvi mirovinski stup uvijek možeš doći s transparentom "Liniću, daj da jedem!"... ispred AZ fonda ili Z1 ili kako se već zovu "drugostupanjski stupovi" se možeš i zapaliti, nikom ništa. A pred trećim se možeš i raznijeti bombom - i nikom ništa.

Stvari koje trebaju ostati u domeni države (obrazovanje, socijala, vojska...) su vaganje između snage građana i političara - i to je ok. Prijelaz u tržište u tom segmentu vodi u katastrofu.

Vidjet ćeš i sam kada ti netko ponudi tri privatna zdravstvena osiguranja, a sva tri budu imala jednaku previsoku cijenu. Plakat ćeš plakati i gorke suze liti! :)

Tko je glasao

Gorke suze već lijem

... da, država ima jače mehanizme nego duopoli ili oligopoli... no - država ima jednu slabost, a to su demokratski izbori :)

Je, primijetio sam... :-)

Pred prvi mirovinski stup uvijek možeš doći s transparentom "Liniću, daj da jedem!"... ispred AZ fonda ili Z1 ili kako se već zovu "drugostupanjski stupovi" se možeš i zapaliti, nikom ništa. A pred trećim se možeš i raznijeti bombom - i nikom ništa.

Primijetio sam i to da je Linić isto tako sklon ispunjavanju želja. Da nije prije radio u nekom od fondova?

Prijatelju moj, fondovi bi malo drugačije radili da nemaju prijatelje iz države koji im osiguravaju posao podjarmljujući građane.

Stvari koje trebaju ostati u domeni države (obrazovanje, socijala, vojska...) su vaganje između snage građana i političara - i to je ok. Prijelaz u tržište u tom segmentu vodi u katastrofu.

Ne. Vojska, policija, sudstvo i diplomacija. Ništa drugo.

Pa nije tržište Krampus pa da plašiš ljude okolo. Trebali bi više jednom i probat sa tim famoznim tržištem da vidimo kako i to funkcionira...

Vidjet ćeš i sam kada ti netko ponudi tri privatna zdravstvena osiguranja, a sva tri budu imala jednaku previsoku cijenu. Plakat ćeš plakati i gorke suze liti! :)

Lijem ja gorke suze i s ovim jednim državnim. I to krvave suze...

Bilo bi pošteno i moralno nas koji ne želimo biti dio tog sustava pustiti iz njega, a ne stalno tražiti opravdanja za nemoralno tlačenje ljudi.

Tko je glasao

mislis kao oni spanjolci,

mislis kao oni spanjolci, grci i slicni koji se samospaljuju pred parlamentima?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a zašto se spaljuju?

Možda zato jer su im banke ovrhama oduzele kuće? Ili je to napravila država. Stradali su od banaka koje konkuriraju jedna drugoj na načelima zdravog kapitalizma :)

Osim toga, kod nas su u Bujama, ako se ne varam, dvojica skočila s vrha općine.

O čemu pričamo?

Tko je glasao

Grčka je bankrotirala zbog

Grčka je bankrotirala zbog javnog duga, dakle duga kojeg je vlast načinila u ime građana i u ime države, rekli bismo još u ime "općeg dobra". ;)

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

@Kapitalac

Cijenim da sam jedan od starijih na ovom forumu. Imam sijedu bradu i kosu kao naš LJ.R.W.;)

Kad sam bio mali klinjo i živio u selu bez el.energije ,glavna zabava mi je bila da slušam u dugim zimskim večerima,iz kuta naravno gdje je tada djeci bilo mjesto, starije ljude za stolom koji su se okupljali nekad kod ovog nekad kod onog,malo uz petrolejku kartali ,pušili i pričali o svemu i svačemu.
Bilo je tu naravno i djedova rođenih u 19 st.

Ako je netko bio u varoši i donio kakve novine ,nema veze koliko su stare,morao sam im čitati i budući sam čitao bez "slovičanja" ,nekad su čak znali i poslati po mene.
Naime,bilo je slabovidnih i slabopismenih.

No dobro,od tih sijela dobro sam zapamtio jedan izraz.
Naime ,kad se netko u selu jako zaduži ,svima nešto dužan,za toga se govorilo:

" Dužan ko Grčka"

Govorim o vremenu prije 40-50 godina.

To kao uvod, tako da argumenti koje koristiš pokazuju samo jednu stranu medalje.
To s Grcima nije od jučer.

Naime,znamo da se poslije WW2 u Grčkoj pokušala revolucija, lijevi i desni su ratovali.

Tada naš Tito je pomagao lijevima, slalo se oružje ,hrana ,svinjska mast. Stari mi je bio borac ,partizan i među svojim drugovima doznavao je neke stvari koje šira javnost nije znala.

E sad ,pobijedili su desni.

Da bi se poslala poruka okolnim socijalističkim susjedima Grčke i samom narodu da je kapitalizam bolji od socijalizma zapad je upumpavao novac permanentno u Grčku i nerealno dizao i održavao standard.
Ulaskom u NATO Grčka se i naoružavala sa zapada,znamo recimo za podmornice iz Njemačke o drugom da ne govorimo.

Političari su im korumpiraniji nego kod nas.

Njihova trgovačka flota je dobivala lukrativne poslove na zapadu i sl.

Snimali su se holivudski filmovi sa tematikama koje šalju pozitivne poruke o Grcima ,neke grčke obitelji su bile u jet setu ( sjetih se,gdje nesta obitelj Onasis).

Jedna moja kuma je radila u Njemačkoj i udala se za Grka. Podcrtavam to samo radi znanja.

Sada najednom Grci su postali siromašni rođak (nema hladnog rata ) Rusi su isto kapitalisti ,jel.

U Njemačkoj ih zovu "lijeni Grci" , a zajedno s još nekim zovu ih - svinjama ("PIGS")

Eto ,dao sam si truda da osvijetlim tvoj pristup ,koji je naoko,na prvi pogled ok ,logičan ,zdravorazumski čak štreberski.

Ovo "štreberski" molim ne shvatiti osobno ,hoću reći da svi mi ovdje ,držim , znamo što je kapitalizam u teoriji.

sve dobro...

Tko je glasao

Zar će svaki košarkaški klub

Zar će svaki košarkaški klub za klince tražiti sponzore?

krivo si postavio stvar. recimo ovaj primjer. ja treniram u klubu koji ima oko sto klinaca (boks). da im država da sto tisuća kn godišnje platili bi im najam i bila bi to velika stvar jer je taj pogon u biti neprofitabilan. država im ne da ništa.

s druge starne dinamo dobije oko 50 milijuna kuna a sammir ima plaću od par sto hiljada eura godišnje. da država ili grad da dinamu 2 milijuna kuna nitko ne bi imao ništa protiv (i mamić ne bi više bio tamo jer bi izgubio interes, riješiš najveći problem ministra jovanovića bez ispaljenog metka, zakona, represije, sportskih inspekcija ili što već se sve ne radi da se doskoči mamiću kao da je to naabitnija stvar na svijetu). neka da još dva milijuna dvadeset klubova (košarka, nogomet, bilo što) to bi bilo dovoljno da imaš uvjete da treniraš barem 2000 djece i makneš ih sa ulice. ostane ti 45 milijuna kuna za neke druge potrebe.

Arena je koštala milijardu i nešto ili slično. za te novce si mogao napraviti sto školskih dvorana i stvoriti uvjete da se svatko bavi nekom sportskom aktivnošču.

Tko je glasao

Dinamo

Vidim da se odmaklo od teme no da odgovorim;
grad Zagreb ne financira Sammira nit druge nogometaše.
Službeno;
Financira omladinske pogone, daje novac GNK Dinamu za održavanje stadiona i plaća putovanja za europska natjecanja (promocija grada); bar je tako službeni stav.

->Pointer

Tko je glasao

nisam ja krivo postavio stvar...

... već nedostatak ikakve državne strategije zadnjih 20 godina. Naravno da mislim da treba ulagati u malecke klubove, u malecke udruge i tome slično.

No - što "naši" biraju - najžešće se (direktno iz proračuna i preko sponzorstva javnih tvrtki) financiraju upravo oni najjači, financiraju se paralelni zdravstveni sustavi tipa "ah, MR nam ne radi, ali eto, u Medikolu preko puta baš jedan slučajno radi, odite tamo, uzmite račun, HZZO će vam to refundirati" i slično.

Moja najsvjetljija sjećanja su vezana upravo uz (moje djetinjstvo) centre Narodne tehnike, male sportske klubove i slično. Tamo sam zavolio kompjutere, fotkanje, modelarstvo - i nisam bio na ulici. Danas taj centar služi za presvlačenje tenisača koji iznajmljuju teniske terene od privatnika, koji je u zakup uzeo terene građene novcem iz samodoprinosa :) Nisam ja kriv, časna riječ!

Tko je glasao

Kaos donekle si u pravu.

Kaos donekle si u pravu. Treba napraviti redistribuciju prema "malim" sportovima. No oni koji odlucuju o ovcima cesto i dijele novce pa im ije u interesu razvoj nego pranje love. Osobno smatram da bi profesionalni sportasi kako i naziv kaze morali zaradjivati na otvorenom trzistu a ne preko dotacija iz raznih izvora. Dakle osnova opstojnosti svakog profesionalnog kluba treba biti broj posjetitelja stadiona ili jos bolje broj godisnjih karata, broj prodanih suvenira i sposobnost privlacenja oglasivaca ali ne iz javnog sektora nego iz privatnih kompanija. I to bi tako trebalo biti u zakonu s tim da oni koji to nisu sposobni niti ne mogu biti profesionalni klubovi i trebali bi onda biti cisto amaterski.

Tko je glasao

Dakle osnova opstojnosti

Dakle osnova opstojnosti svakog profesionalnog kluba treba biti broj posjetitelja stadiona ili jos bolje broj godisnjih karata, broj prodanih suvenira i sposobnost privlacenja oglasivaca ali ne iz javnog sektora nego iz privatnih kompanija.

pogotovo u državi gdje je prosječna plaća 5000 kn a 340000 nezaposlenih. gdje je tu osnova da platiš nogometašu primjerice 300 000 Eura ili više a grad ti daje 50 milijuna kuna godišnje? pa tko je tu lud?

i onda prodaš nogometaša a 20% prihoda cijelog života ide mamiću jer ima građanski ugovor. baš sjajan poslovni model...

Tko je glasao

sve je to samo nacin isisavanja javnog

ovak.. jel ti nogometasi rade za minimalac ili za par milijuna mene nije briga.. ako je to proizvod njihove trzisne vrijednosti..

no jako me je briga kad se propisuju place za sportase profesionalce iz javnih sredstava.. naprosto mi nije jasno po kojem se to zakonu radi i sa kakvim politickim opravdanjem.. uostalom nije mi ni jasno zasto se nikad nitko nije pobunio? ne mislim na cestovne nemire, vec udruge lijeve i desne i politicare oporbene, saborske i bilo koje...

Koja je logika donirati nekoga da trci po travnjaku za 20.ooo tisuca eura ili kuna ili bog te pita koliko vise od toga, a istovremeno raspravljati o minimalnoj placi, placama nekih duznosnika, sluzbenika... podizati poreze jer se nema ili blokirati poduzeca jer su porezi preopterecujuci..

Koja je logika iz javnog isplacivati djecu da ne idu u skolu? sto se u principu dogada kod svih perspektivnih... ja fakat tu ne vidim nikakve interese javnosti..

Ja stvarno ne razumijem po kojoj logici i iz kojih sredstava Mamic izvlaci te place za deckice koji kao trce po travi, kupuje im autice i stanove.... a daje bar samo on... ima toga u svakom prvoligasu drugoligasu itd itd..

Meni to dode kao neki dobar kurveraj... onak malo skuplji.. sto je ok (bas me briga za te roditelje i njihovu djecu i odrasle) ako nije za javne novce... i sto je najgore jos i odrzavanje i izgradnju javnih kuca financiraju gradani... fakat nakaradno...

a nisu mi bogmec ni roditelji jasni...

vidjela sam par puta ekspresije tih roditeljskih ambicija koja se poput crnih oblaka obaviju nad tom djecurlijom.. suludo nacisto.. huskaju ih, tjeraju ih da rade a otpor ocigledan, djeca preopterecena.. agresija do neba.. licimjerje.. a najbolje mi je kako ih uce da lazu i varaju.. fakat je taj i takav sport (ne samo nogomet) vrijedan javnih novaca

a i klubovi.. pa protekcije, pa dotacije, pa grabez.. dok dodes do sporta kad proucavas neki klub vecine sportova muskulfiber dobijes..

Nema tu nista od javnih interesa Ni u malim klubovima ni u velikim. Sva ta ekipa koja se s tim bavi se postavila kao profesionalni radnici u sportu ali tu svoju profesionalnost baziraju na sposobnosti crpljenja javnog a ne u samom sportskom radu.. Nisu svi Mamic, no razlika je samo u sumi novca... i onak kucnom odgoju.. novcano gledano princip je isti..
A roditelji ili gradani u prijevodu.. e pa oni to svi pozdravljaju jer valjda svatko ima po jednu janicu doma koja ceka da eskplodira u punoj snazi

i nista to nije drugacije od "udrugastva"... vecinom ista prica.. svi su neki JAVNO prevazni ljudi ali samo dok curi javna lova...

stvarno je jako malo onih koji se takvim aktivnostima bave zato sto to znaju, dobro rade i iz uvjerenja odnosno stvarne profesije.. mislim onak posteno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne kuzim.. zakaj bi drzava

ne kuzim.. zakaj bi drzava ista trebala davati dinamu kad su oni profesionalci i to im je posao koji prodaju na trzistu?

zakaj ne bi drzava dala onda svakom obrtniku godisnje 100.000kn ili firmi zato jer zaraduje? pogotovo onima koji dobro zaraduju?

ja fakat to ne kuzim kaj pricas.. ma ne kuzim ni zasto bi grad ili drzava trebala placati najam stadiona da bi se dinamo igrao besplatno...

daj mi molim te objasni tu logiku?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

logika je da nema logike,

logika je da nema logike, osim profit pojedincima. ionako, budimo iskreni, dinamo zadnjih godina nitko ne gleda. ljudi idu primjerice na hokej ali na nogomet ne idu.

Tko je glasao

Živjela privatizacija

Tko zna možda niste čuli najnovije Linićevo "otkriće" kako će povećati prihode proračuna. Ime tog "otkrića" je poklanjanje, pardon htio sam reći privatizacija nekretnina ili kako je to Linić rekao:

"S druge strane, na nekretnine građana, poduzetnika, države i jedinica lokalne samouprave koje nisu korištene plaćat će se puni iznos poreza na vrijednost nekretnine. Vlasnicima tih nekretnina poručujemo oslobodite se nekretnina s kojima ne znate što bi radili, inače će vas one dodatno opteretiti" istaknuo je Linić.

Ja se stvarno nadam da pogrešno čitam Linićevu izjavu, ali znate onu koja kaže da nada uvijek zadnja umire.

Tko je glasao

Nije to nikakva privatizacija

Ok, Kvarner, slažem se s tobom - ovo je generalna svinjarija.

Samo mi nije jasno zašto tu Linićevu svinjariju nazivaš privatizacijom kad je jasno da je tu prije riječ o nacionalizaciji.

Naime, nekretnine su već u privatnim rukama, a pohlepne haračlije su si dale za pravo određeni postotak vrijednosti tih nekretnina godišnje nacionalizirati, tj. prisvojiti sebi i time ljudima nametati poreznu obvezu, koristeći se pri tome punom represivnom infrastrukturom.

Nema tu nikakve privatizacije. Taj je porez antitržišni i antikapitalistički, pa samim tim i anticivilizacijski i antibiološki.

Tko je glasao

ne vjerujem da pogresno

ne vjerujem da pogresno citas.. bahatost politicke moci i neka iluzija nepovredivosti polozaja te izigravanje malog diktatora tek sada ce doci do izraza.. sticajem okolnosti i gubitkom konkurencije medu vladajucima..

ne vjerujem ni da ce to samo tako proci, makar je slicno vec par puta nagovjestio..

no ako prode takav odnos vladajucih prema gradanima onda smo to i zasluzili..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tko zna jel ovo predviđeno u novom proračunu?

Ako nije, bit će rebalansiranja na žici ...

Država otpisuje 685 milijuna kuna duga Croatia Airlanceu

Tc, tc, taj neoliberalizam i eksploatatorski kapitalizam!

:-)

Tko je glasao

pazi, neki će te ozbiljno

pazi, neki će te ozbiljno shvatiti :)

ili si ciljano u lovu na plusiće? :))

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

1,8 % iliti prodavanje muda pod bubrege

Bila jednom jedna zemlja - Island su je zvali, hrvatskom intelektualnom biću nepoznata posebno onima koji se se vole zvati stručnom javnosti - to jednostavno parafrazira pax2 objašnjavajući fenomen Islanda kroz jednu mudru izreku koja ide otprilike;"Konzervativan je čovjek onaj koji ima dvije savršeno dobre noge, međutim, nikada nije naučio hodati naprijed".
Na Islandu je narod mirnim putem natjerao vladu da odstupi, glavne banke su nacionalizirane, odlučeno je da se dugovi Britaniji i Nizozemskoj - ne vraćaju - jer stvoreni su lošom financijskom politikom. Javnom, otvorenom raspravom (između ostalog i preko interneta) prepravljen je ustav. I sve to mirnim i nenasilnim putem.

Cijela jedna revolucija protiv snaga koje su i stvorile globalnu ekonomsku krizu. A to je i razlog zašto o tome, zadnjih dvije godine nema ni riječi u medijima.

Što bi se desilo da takva ideja padne na pamet i ostalim članicama EU? Što bi se desilo da i Amerikanci krenu slijediti taj primjer. ----- ----------

---------- Dakle, da sumiramo - kako je Island riješio svoj problem:
2008. - Glavna banka je nacionalizirana. Krona, Islandska valuta je devalvirala i tržište dionicama je zaustavljeno. Island je bankrotirao.

- 2008. Građani prosvjeduju pred parlamentom i zahtjevaju nove izbore, što je natjeralo premijera i čitavu vladu na ostavku. Država je u izuzetno lošem financijskom stanju. Zakon zahtjeva da dug prema Britaniji i Nizozemskoj od 3500 milijuna EU, plate svi građani, mjesečno, u idućih 15 godina, s kamatama od 5,5%

2010. - Ljudi izlaze na ulice i zahtjevaju referendum. U siječnju 2010 predsjednik objavljuje odobrenje i najavljuje referendum. U ožujku je referendum i održan i za odbijanje plaćanja duga glasa 93% islanđana. U međuvremenu vlada pokreće istragu, kako bi pronašla odgovorne za krizu i mnogo 'snažnih' bankara i direktora je uhićeno.

--- U krizi je izabrana nova skupština i prepravljen je ustav, koji je uključio lekcije koje su naučene ovim bolnim iskustvom i koji će spriječiti buduće slične događaje.

Odabrano je 25 građana, bez ikakve političke pozadine, od 522 kandidata. Sve što je trebalo za kandidaturu je biti punoljetan i imati potporu najmanje 30 ljudi.

Nova vlada počinje sa radom u veljači 2011. i predstavlja novi ustav, koji je sastavljen od prijedloga svih građana, skupljenih kroz narodne odbore iz svih krajeva zemlje (nešto slično kao sistem Džamahirije). Ovi prijedlozi moraju biti odobreni od ove nove vlade, ali i od slijedeće vlade, koja će biti sastavljena na slijedećim izborima.

Dakle, rezime Islandske revolucije.
- Ostavka cijelog parlamenta
- nacionalizacija banaka
- referendum na kojem narod odlučuje koju ekonomsku politiku odabrati
- procesuiranje zaista odgovornih
- novi ustav kojeg sastavlja narod - direktno

2.7.2012. - Island - Islanski specijalni tužitelj za slučaj bankarske krize, Olafur Thor Hauksson, potvrdio je danas kako je došlo do novih uhićenja bankara na Islandu. I Središnja Islandska Banka obuhvaćena je ovom istragom. Portal Visir.is objavio je kako su najmanje tri kuće pretresene u sklopu istrage protiv MP Bank i Straumur Bank.

Stefan Johann Stefansson iz Središnje Banke potvrdio je ove informacije. Danas je ukupno uhićeno 4 osobe, a jedan od njih je i Jon Thorsteinn Oddleifsson, bivši šef Landsbanki zaklade. I prošlog tjedna obavljena su uhićenja bankara, nepovezanih s ovim slučajem. Ovako se riješava kriza dragi Saboru. ----------- -----------------

Nekako istovremeno Islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson ponovno je izabran (ovo mu je peti četverogodišnji mandat) i dobio podršku naroda (dobio je 52.78% glasova -- drugoplairani je zaostao za 20%), koji je znao cijeniti njegovu hrabrost kad je odbio dugom kojeg su napravile banke opteretiti građane, već je učinio upravo suprotno (usprkos svim nalozima iz EU) i dao bankare uhititi.

I preživio je, doduše zapadni mediji zaobilaze sve vijesti sa Islanda u strahu da se njihova inicijativa ne raširi, ali Islandska ekonomija se u rekordnom vremenu oporavila, uveden je novi sistem glasanja u kojem doslovno svi građani odlučuju i ------- Island plovi dalje.

6.7.2012. - Island - Islandska vlada upozorila je neke od svojih ministara da ne putuju u Ameriku, zbog opasnosti da ne budu uhićeni zbog povezanosti s Wikileaksom. Tako će i Islandska ministrica Birgitta Jónsdóttir ostati doma, jer je pomogla u produkciji poznatog Wikileaks videa o pucanju po civilima u Baghdadu.

Ona je još izjavila kako je Američko Ministarstvo Pravosuđa već pokušalo, bez njenog znanja, hakirati pravnim sredstvima lozinke njezinih online profila.

Na sreću Twitterov legalni tim uspio je skinuti oznaku tajnosti s tog zahtjeva Američkog Ministarstva i tako su omogućili Islandskoj ministrici da pomoću suda zaštiti svoju privatnost. Iako Birgitta Jónsdóttir ima politički imunitet, Amerika je to jednostavno ignorirala.

Služba koja ima nevjerojatnu skraćenicu WTF (dio su CIAe, a znači WikiLeaks Task Force) već dvije godine ne radi ništa drugo nego okuplja ogroman broj pravnika i sličnih 'likova' koji grade slučaj protiv Assangea i protiv svih koji pomažu njega ili Wikileaks.---- ----------
7.11.2012. - Island -
Jonu Gnarru pukao je film, osnovao je stranku koja nema program i čija je svrha jedino da bude parodija politike te ju je nazvao Najbolja stranka. Na užas elita, građani su masovno glasovali za nju jer se sprda s bankarima i političarima. Riječ je o najpoznatijem islandskom komičaru i glumcu, čovjeku koji je dva desetljeća šokirao naciju i sprdao se s društvenim tabuima i licemjerjem. Jedna od zapaženijih izjava iz kampanje bila je ova: "Politika je previše ozbiljna stvar da bi se smjela prepustiti političarima" te im se odlučio narugati i na izborima.
Povod za takav potez bio je financijski slom Islanda nakon bankrota triju najvećih banaka i 3,8 milijardi eura duga strancima koji su naciji ostavili neodgovorni bankarski špekulanti. Velika Britanija i Nizozemska reketarskom su upornošću od svakog Islanđanina tražili vraćanje 12.000 eura, a politički mainstream i slijeva i zdesna bio im je spreman izići ususret. I to uz kamatu od 5,5 posto tijekom 14 godina. No, tome se ispriječio predsjednik Olafur Ragnar Grimsson, raspisavši u ožujku referendum na kojem je 93 posto Islanđana odlučilo da neće vraćati dug koji su skrivile privatne banke, a na (političku) scenu stupila je i satirička pošast u obličju Jona Gnarra.

Napomena by JA - topla voda odavno je pronađena, treba ju samo upotrijebiti...

Tko je glasao

ap je to predvidio prije nekoliko godina

golgota,

neke su stvari, događaji, karakteri slični ali važnije je pitanje
koja je razlika između islanda i hrvatske?

prvo okruženje
islanđani su otok, nemaju granica, osim između teritorijalnih i meuđunarodnih voda
i između ekonomske zone i slobodnog atlantskog oceana
i s tako malo granica, kao važna članica NATOa, imali se teških problema da bi obranili svoje pravo na ribarenje u ekonomskoj zoni koju su proglasili
hrvatska ima susjede
srbija nas je napala
crna gora nas je napala
slovenija ucjenjivala
italija je spriječila proglašenje ZERPa
bosna i hercegovina ima apetita prema luci ploče
mađarska je praktično otuđila našu najveću kompaniju

uz takve susjede, teško je provoditi politiku koja je demonstrativno u sukobu s interesima velikih sila
u nekoliko smo prilika o tome raspravljali
nije teško biti chavez, ili gadafi, i glumatati revolucionara, dok nafta teče
i mesić bi bio genijalac, o milanoviću da i ne govorimo da ima što kralj saudijski imade
iz naše pozicije treba odlučiti
da li ući u nato i biti korektan saveznik
sa svime što donosi, i dobrim i lošim,
moj je stav da treba biti u natou, odnosno da se iz natoa može u neko bolje ljudskije pacifističko stanje
tek kad nam svi susjedi budu prijatelji i ktome nenasilni, a do tad će potrajati
do tada, dobro je moći se osloniti na nato

drugo unutrašnje podjele
unutar sebe islanđani se ne dijele na potomke partizana i ustaša
na one koji misle da je tuđman zločinac i one druge
ukratko
islandsko društvo su primjer društva kakva bi hrvatska mogla biti kad bi uistinu poslušala savjet
generala gotovine i okrenula se budućnosti
a za to će i uz puno sreće i pameti trebati desetljeća

uz ove dvije ograde, ograničenja, vrlo je razumno proučiti iskustvo islanda
ali i prijedloge hrvatskih ekonomista ljube jurčića, guste santinija, vladimira ferdeljija

luka

Tko je glasao

Što će rvatima država

uz takve susjede, teško je provoditi politiku koja je demonstrativno u sukobu s interesima velikih sila

Ostaje nam umiranje na rate!!?

vrlo je razumno proučiti iskustvo islanda
ali i prijedloge hrvatskih ekonomista ljube jurčića, guste santinija, vladimira ferdeljija
,

Veoma interesantno da promićeš imena čikaške škole ekonomije by Fridman, ali recimo ni blizu ne dozvoliš jednom Slavku Kuliću...

Ovakav kapitalizam se ne da popraviti jer je proizveo 1:99, a neki bi htjeli pod svaku cijenu i dalje fermentirati na obrascu parazita. Ćak i Chomsky promišlja da ovakav kapitalizam jest potrošen.

Tko je glasao

neistine o 1:99

golgota,

ti, kao i svi drugi koji se pozivaju na 99:1, niste u pravu
dvije su razine koje dijele društvo na način da je sudbina, trajanje života, uspjeh djece, drugačiji
jedna je crta ona koja dijeli katastrofalno siromašne i sve ostale, to je oko 10-20: 90-80%
razlika je u sudbini djece i očekivanom trajanju života
druga je crta između onih koji će u slučaju uistinu teške bolesti, koja traži milijun dolara troška, npr, transplantacija
moći sebi priuštiti liječenje bez da bankrotiraju
ta je crta u civiliziranim zemljama, djelovanjem mehanizma solidarnosti, praktično poništena, ovisi o mogućnostrima i sposobnostima lokalnog zdravstvenog sustava (slanje u inozemstvo, potpuno jasno, nije i ne može ni biti dostupno svima, ali jest, a ne bi smjelo biti dostupno nekima, politički bliskima vlasti)

od kada je ljubo jurčić iz chicaga?

luka

Tko je glasao

Lukek pozabil čitati

Nemrem beliveti da pogrešno isčitavaš simboliku poruke 1:99, a libzardu i kapitalcu to ide sigurno van na vuha...
A glede ljubeka koji mi je simpa, on mi djeluje kao drveno željezo pokreta kojeg zastupa liby - a njih sve ti ja vidim kao dimne signale onih kaj u konačnici primjenjuju doktrinu šoka i proizvodnju pristanka by Čik....

Tko je glasao

ljubo jurčić zna raditi, hoće raditi, treba raditi

golgota,

1: 99 je parola, paroletina
nije istinita
da staviš tih 1% u avion za Dubai, da avion nekom nesrećom padne,
sine, golgota ništa se ne bi promijenilo
ne bi dobio socijalizam
odnos 1:99 vrijedi kao poruka, prijetnja
mi bismo se perfektno mogli igrati i bez vas
i tako nam ništa ne valjate, iritirate, a barem ćemo se malo zabaviti skidajući vam glave i
dijeleći vaše krpice
ali to je destruktivna igra, kao što je već lijepo pokazao lenjin, staljin, mao
i na kraju morao popravljati deng

potpuno je razumno povećati poreze bogatima
postoje jasni dokazi da su ekonomije snažnih i razvijenih društava bile uspješnije u periodima
kada su
porezi za bogate bili viši
socijalne razlike bile manje
ukratko, kad je država korektnije nego danas igrala ulogu zaštite slabijeg, a time nije sputavala snažnije i poduzetnije

mačka je dobra ako lovi miševe
ma koliko mangupluk bio simpatičan, i chavezov, i rahmetli gadafija, i najvećeg sina naših naroda i narodnosti
ključ je ipak u radu
rad može promijeniti 1:99
a ljubo zna raditi

luka

Tko je glasao

Helvitis fokking fokk

Evo i videa Jóna Gnarra kojim je promovirana osnovna poruka prosvjeda - Helvitis fokking fokk - teško prevediva ne pretjerano vulgarna, ali ipak snažna psovka, nešto kao "Jebeno pakleno sranje", uz napomenu da su prosvjedi, za ono što bi se očekivalo od Islanđana, bili zapravo poprilično burni i energični (i masovni) - http://www.youtube.com/watch?v=Ik66THWLlM4 ...

Ukratko, ništa bez artikulirane volje naroda i bez barem jednog poštenog političara...

A Jón Gnarr i njegova Najbolja stranka su (i) ovim spotom - http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xxBW4mPzv6E&feature=endscreen - dobili izbore za Reykjavik ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Malo je pošten. Mora biti

Malo je pošten. Mora biti revolucionarni karakter i svijestan.

Tko je glasao

pratio sam

onako površno raspravu o proračunu i pregledao onaj linićev dokument s planovima do 2015. godine. ne znam što bih rekao na to, to više nije demagogija, nije ni zajebancija, to je neka vrsta morbidnog izrugivanja s onima koje sišu.
ne sjećam se od riječi do riječi što je tamo pisalo ali upamtio sam, osim apsolutno nerealno optimističnih prognoza rasta, da se taj isti rast temelji na investicijama, buđenju gospodarstva i izvozu. pa koga oni tu jebu? kakvo buđenje gospodarstva? mi smo ekonomsko truplo koje oni cipelare već par godina, mi smo mrtvi, bankrotirali smo, samo se pretvaramo da nismo. izvoz? izvoz čega? ne možeš samo napisat rast izvoza i da onda izvoz sam po sebi naraste, nije to kvasac koji se pali na idiotske prognoze. investicije? evo samo što nisu, sad će katarani, rusi, ameri i sva sila ostalih letjeti herculesima iznad rvacke i bacat palete eura i dolara, petro i običnih.
a premijer, osim što zadnjih dana fura jednu od najdebilnijih frizura koje sam vidio u novijoj svjetskoj povijesti, priča priče kako se tu ne radi o štednji, jer se štedi nešto što se ima viška, da se zapravo radi prilagodba. kakva njega štednja spopada? zadužujemo se za 26 milijardi kuna, a dogodine rashodi veći za oko 4 i po milijarde. i tu se ne radi o štednji. nou šit šerlok. da se možda ne radi o besramnom trošenju i uhljebljivanju gospodskih kastora na dug, s tim da ga mi podmirujemo, naravski.
pa priča da ne znaju još koliko ih radi u državnoj i javnoj upravi, teško je to doznat, pa nije cijeli svijet digitaliziran i umrežen, ozbiljni su to problemi logističke prirode. da su u zadnjih deset godina radili prebrojavanje ko na tjelesnom kad smo bili djeca, dosad bi se znalo koliko ih je. ali paše njima da se takve stvari ne znaju, jer ne zna se tko pije, zato se itekako dobro zna tko plaća.
di je reustroj općina, županija, regija, regiona i ostale najavljivane promjene? misle li oni otpuštat stotinjak tisuća ljudi koji ne znaju kompjuter upalit, koji šalju list papira dva ulaza dalje po sedam jeseci? znam dosta (ne)sretnika koji rade po državnim frimama, godinama sam, naravno neuspješno, hodočastio na natječaje u raznorazna ministarstva i agencija, tako da sam se nagledao nadrealnih prizora "radnika" koji kao da su ostali zamrznuti u vremenu trideset godina. odmah me vrate u rano djetinjstvo kad bi me stara povela na posao u svoju frimu. ista moda, isto besciljno vrzmanje, kavice i tračanja, isti loši pokušaji ostavljanja dojma rada, a zapravo totalna izgubljenost, nepotrebnost, suvišnost, jebena redundancija :)
dođe mi loše kad to sve vidim.
pa onda njihovi problemi s voznim parkovima, grijanja sjedala, hlađenje jaja. pa demagogija protiv koje se bore ne smanjujući dužnosničke plaće. pa vječna najava promjena dok stalan samo status quo jest. ne mogu ih više slušat ni gledat, povraća mi se od svega. jebo ih proračun, jeblo ih ovo igranje države. dokle?

Tko je glasao

rast 1,8%?

...i službeni ameri su optimisti s očekivanim rastom od 3%
...no frajeri koji su do sada zarađivali na uspješnoj anticipaciji budućnosti vele da do 2050e niti ameri nemaju šanse imati rast veći od 1%...a u istom periodu očekuju prosječni godišnji rast cijena resursa od 9%, što će reći da u najboljem slučaju će očekivani rast služiti samo za osiguravanje resursa....i još mnogo "lipih" stvari...
...za zemlje OECDa su očekivanja lošija...
http://www.businessinsider.com/jeremy-grantham-us-growth-forecast-2012-11

Tko je glasao

mi cemo i ove godine imati

mi cemo i ove godine imati pad puno veci od 2,5% bez obzira na manevre sa brojcicama koje ce ga pokusati umjetno ispraviti.. a slijedece jos veci od ovogodisnjeg, stvaran astronomski pad.. to je osigurano planom proracuna i nemilosrdnim nedostatkom pameti vladajucih..

i kad na sve to dodamo i opce svjetske prilike..

ponor ne gine..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...nema tu sreće sa statusom

...nema tu sreće sa statusom quo, koje god se je društvo preuranjeno nazvalo postmodernim ili postindustrijskim neće se tog statusa odreći samovoljno, privlačno je to, živjeti život a osobnu odgovornost delegirati drugima koje se može jalovo prozivati preko facebooka, i tražiti i zahtjevati, i pozivati se na prava...i iščekivati deus ex machina...

Tko je glasao

Nije izrugivanje, nego

Nije izrugivanje, nego totalna financijska nepismenost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci