Tagovi

Propagandne laži

Oproštajni dnevnik

Danas je druga godišnjica od mog prvog dnevnika na pollitici pa je potpuno OK da to dostojno proslavim. Tokom ove dvije godine na pollitici sam se prije svega bavio možemo slobodno reći kritikom propagandnih i ideoloških gluposti kojima smo svakodnevno izloženi i u koje jako puno ljudi vjeruje. Znate onu koja glasi svakog gosta tri dana dosta. Ja sam na pollitici bio 2 godine pa je vrijeme da ju sada napustim ovim oproštajnim dnevnikom prije nego što dodatno poraste broj mojih mrzitelja :)
Pošto je riječ o oproštajnom dnevniku zabaviti ću se opće popularnim temama.

Islamski fundamentalisti u Iraku (ISIL)

Žao mi je što ću Vas razočarati, ali takozvana Islamska država na području Iraka pa baš i ne postoji u onom obliku koji ste čuli na televiziji.

Priča o nastanku Islamske države u Iraku počinje još 1968. godine kada je u državnom udaru o kojem pored ostalih sudjeluju Sadam Husein i Izet el Duri Baath partija preuzela vlast. 11 godina kasnije ovaj dvojac (pored ostalih) obara s vlasti Iračkog predsjednika kako bi Sadam sjeo u njegovu fotelju. 2003. godine SAD vrši invaziju i okupaciju Iraka. Sadam Husein će biti uhvaćen i pogubljen, dok će Izet el Duri postati zapovjednik i organizator Iračkih lojalističkih sunitskih gerilaca. El Duri neće biti nikada ulovljen od SAD-a ili od njih postavljene Iračke vlade,a za iračke sunite El Duri je predsjednik.

Početkom ove godine Izet el Duri obavljuje savez s Islamskom državom u borbi protiv okupatora. Njihove zajedničke snage osvajaju veliki dio sunitskog Iraka u kojem uživaju podršku, a u osvojenom Mosulu (treći najveći irački grad) i Tikritu (Sadamov rodni grad) za gradonačelnike su postavljeni generali Izeta el Durija. (ISIL podržava i Sadamova kćer) Mir u Iraku će biti postignut samo kada se postigne dogovor između Sadamovih lojalista i iračke vlade.

Mogao bi ovdje govoriti o pokoljima Kršćana i Šiita koje je počinila Islamska država, ali nema smisla pošto šiitska vojska lojalna vladi vrši pokolje Sunita.

Putin i Erdogan

Kao što pretpostavljam svi znate u Ukrajini je tokom veljače oboren predsjednik koji je u to doba po svim ispitivanjima javnog mijenja (i ukrajinskim i zapadnim) bio najjpopularniji političar u državi. Istočne pokrajine su na to otkazale poslušnost novoj vladi u Kijevu tražeći autonomiju i zaštitu ruskog jezika nakon čega je počeo rat i pobunjenički zahtjevi za otcjepljenjem. Rusija je dopustila dolazak dobrovoljaca u Ukrajinu kako bi pomogli tamošnjoj "ruskoj braći". Rezultat: 3.000 poginulih i milijun prognanih,a Putin je proglašen novim Hitlerom.

S druge strane od 2011. godine Turska na svojem teritoriju drži vojne baze sirijskih pobunjenika, kojima preko svog teritorija dopušta dostavu sve vojne opreme i dolazak dobrovoljaca u Siriju. Rezultat:200.000 poginulih i negdje 8-9 milijuna prognanih. Na zahtjev Europske unije da Turska zaustavi dolazak muslimanskih fanatika preko teritorija Turske u Siriju Turska je odgovorila:"Mi živimo od turizma. Mi ne smijemo zabraniti dolazak turistima",a tome je prošlog tjedna dodala i novu vrlo jasnu poruku:"Turska neće dopustiti bombardiranje Islamske države preko svog teritorija niti će dopustiti da itko preko njenog teritorija dostavlja pomoć u oružju borcima protiv Islamske države"

Po pitanju Sirije samo ću još napomenuti da sada kada je ona razoružana po pitanju kemijskog oružja SAD može slobodno početi bombardirati Islamsku državu na području Sirije i "greškom" pogađati sirijske vojne snage koje bez obzira na propagandne tekstove o ovom ratu još uvijek drže pod svojom kontrolom glavne gradove 13 od 14 sirijskih pokrajina !!

Nadam se da čitajući ovaj dio dnevnika niste zaboravili da je turski predsjednik Erdogan naš prijatelj, a Putin je novi Hitler.

SAD je ove dane i službeno najavio da će bombardirati vojne snage sirijske vlade ako one zapucaju po američki avionima koji protivno internacionalnim zakonima nadlijeću Siriju. U slučaju ako vladine snage ne budu pucale uvijek se može srediti "incident" (čitaj:Incident u Tonkiškom zaljevu)

Američki ili europski ekonomski sistem

Kao što svi danas znamo američki BDP raste stopama koje su za Europsku uniju nezamislive. Ovdje imam to prikazati jednom neobičnom indeksacijom. Po toj indeksaciji države su tokom zadnjih 30 mjeseci svojim stopama rasta osvojile sljedeće bodove: SAD 27, Velika Britanija 4.7, Njemačka 2.7, Francuska 0.9, Španjolska -1.9, Italija -5.2.

Gledajući ovako američki ekonomski model ispadne drastično bolji od europskog.
Druga priča je ona o nejednakosti u SAD koja po stručnjacima (računajući i nobelovce) počinje narušavati same temelje tamošnjeg društva i demokracije. U taj dio priče osim ekstremno visoke i svakog dana sve više razlike između onih koji upravljaju i radnika spada i priča o zaposlenosti. Danas SAD država ruši prosječnu stopu zaposlenosti u državama koje su članice kluba 7 najrazvijenijih država. Danas je stopa zaposlenosti u SAD niža od one koja je bila prije 30 godina i cijelih 7 posto niža od one prije 12 godina. Možemo onako na brzinu reći da je SAD u zadnjih 12 godina izgubio 20 milijuna radnih mjesta dok je na primjer Njemačka povećala stopu zaposlenosti za tih istih 7 posto i tako otvorilo negdje 4 milijuna radnih mjesta. Te dvije države predstavljaju 2 ekstrema dok se većina drugih država drži daleko od tih brojeva tako da na primjer sveukupna ljestvica onih ranije navedenih država ovdje izgleda ovako: Njemačka +7, Italija +4, Francuska +2, Španjolska -1, Velika Britanija -1, SAD -7.

Gledajući ovako europski ekonomski model ispadne drastično bolji od američkog.
Sada ste Vi koji ste ovi pročitali dužni sami zaključiti koji ekonomski model Vi smatrate boljim bez ikakve propagande o neefikasnoj Europi i uspešnom SAD-u ili socijalnoj Europi i neoliberalnom SAD-u. Da li je to onaj u kojemu raste drastično BDP putem povećavanja nejednakosti i siromaštva ili europski model stagnirajuće ekonomije nekakvih pokušaja održavanja jednakosti.

Fracking

Kao što ste već pretpostavljam upoznati u to putem propagande fracking predstavlja našu energetsku budućnost, našu energetsku samostalnost. Svi znamo da niti potresi niti zdravlje naše djece (zagađenja) kao rezultat fracking ne mogu biti važniji od naše energetske samostalnosti od Hitlera iz Moskve. Mene jedino muči kakve veze u Hrvatskoj ima energetska samostalnost s frackingom ? Hrvatska proizvodi 70 % plina koji koristi,a ako iz matematike isključimo Petrokemiju koju će država nekome pokloniti onda mi proizvodimo negdje 100 % vlastitih potreba za plinom.

Nemojte vjerovati u gluposti državne propagande o frackingu ako radi ničega drugog onda radi činjenice da je frackingom dobiven plin u Europi zbog naše geologije do 3 puta skuplji od istog tog plina proizvedenog u SAD (konkretan broj se odnosi na Poljsku).

Hrvatska

Pošto su svi Hrvati treneri pozabaviti ću se samo s našom reprezentacijom. Neću se ovdje baviti Njemačkom čiji trener je vodio klubove u više od 200 utakmica prije nego što je postao njemački trener nego ću reći da je trener Kameruna vodio momčadi u 700 utakmica prije nego što je postao trener reprezentacije, onaj od Meksika u 400 utakmica,a onaj od Brazila u više od 1000 utakmica prije nego što je prvi put postao trener reprezentacije.

Za razliku od tih "normalnih" država u kojoj se uspješni treneri nagrade položajem trenera reprezentacije u Hrvatskoj osoba postane representativni trener bez da je ranije vodio i jednu jedinu utakmicu nekog kluba. Bilić kojeg se u Hrvatskoj slavi,a koji je u najboljem slučaju prosječan trener je vodio klubove kroz 17 utakmica prije nego što je postao trener prvo mlade i potom seniorske reprezentacije, Štimac je čak imao veće iskustvo, a Kovač nije imao baš nikakvo. Ta činjenica nanosi katastrofalnu štetu našoj reprezentaciji, ali to je još jedna od naših normalnih stvari u Hrvatskoj poremećenih društvenih vrijednosti.

Umjesto kraja

Na pollitici se nalazi natprosječno visoki broj inteligentnih i sposobnih osoba u usporedbi s drugim sličnim portalima. Neke od Vas mi je bila čast upoznati u stvarnom životu,a za neke mi je žao što se nismo sreli. Kao što su neki sigurno primjetili diplomatski sam nastrojen kao slon u staklarnici pa ako sam koga uvrijedio moram reći da mi nije bila namjera (izuzetak su idioti)

Ako izuzmemo moja potencijalna pojavljivanja tokom današnjeg i sutrašnjeg dana kako bi odgovorio na potencijalna pitanja u vezi ovog dnevnika ovo će biti kraj moje aktivnosti na pollitika.com.

Komentari

žao mi je...

Kvarner je bio slan
bljutave ne volim

razveseli mene
vrati se nama

poštujem te kao učitelja
još uvijek učim

adfilantrop

adfilantrop

Tko je glasao

Nadam se da nije u pitanju zdravlje

Svako dobro i pozdravi nećaka...

Tko je glasao

(izuzetak su idioti) Ne mogu

(izuzetak su idioti)

Ne mogu a da se ne nasmijen na ironiju jer u staroj Grčkoj rič "idiot", među ostalin, je označavala nekoga koga ne zanima pa... politika.

Tko je glasao

Fracking

Molim te reci mi izvor za ovo, a ako imaš i neke druge poveznice o temi:

frackingom dobiven plin u Europi zbog naše geologije do 3 puta skuplji od istog tog plina proizvedenog u SAD (konkretan broj se odnosi na Poljsku).
Čitao sam o tim debatama u SAD, EU i raznim europskim zemljama, te povremeno popratim prenosom nekih vijesti i komentarom, ali kako sam ponajviše koncentriran na obnovljive, nuklearnu energiju i preobrazbu elektroenergetskog sustava, ne dovoljno sistematski.

Poljsku spominjem u dnevniku koji sam jučer objavio na blogu "Ekološka ekonomija": O nuklernoj energiji u Japanu, Kini, Njemačkoj, Poljskoj i Ukrajini. a ranije u jednom dnevniku u kojem spominjem Poljsku kao predvocnika energetskih konzervativaca u pogledu energetske strategije (te koncepcije, a moglo bi se reći i filozofije) u Europi.

Poljska je jedina zemlja u Europi koja danas nema nuklearne elektrane, a planira ih graditi. Nasuprot tome su zemlje koje su odlučile zatvoriti sve postojeće reaktore: Njemačka (do 2022.), Belgija (do 2025.) i Švicarska (do 2034.). Poljska planira do 2035. sagraditi dvije NE sa po tri reaktora po 1000 MW.

Poljska predviđa i razvoj obnovljivih, smanjenje ukupne potrošnje energije, smanjenje korištenja ugljena i emisija ugljičnoga dioksida, ali mnogo skromnije nego što je to u npr. planovima susjedne Njemačke. Vidi članak u “The Economist”: Polish energy policy : A different Energiewende.

Unutar EU, postoji raskol u energetskoj strategiji (moglo bi se reći i filozofiji, svjetonazoru ili ideologiji) između zemalja iz skupine EU15+3 (članice EU iz 1995. plus Švicarska, Norveška i Island), koje zastupaju zaokret (Energiewende) ka novoj energetskoj paradigmi, i većine novih članica, bivših socijalističkih zemalja (EU11), koje zastupaju konzervativni pristup uz umjerene reforme.

Snažno nastojanje da se razvije crpljenje prirodnog plina iz šejla na području Poljske također je pokazatelj te razlike. Poljska sad radi na svojoj energetskoj strategiji do 2030., pa želim o tome napisati širi tekst. Čak se trudim naći tekstove na poljskom, pametan ja odnosno google translate. :-)

Tko je glasao

fracking

Prvobitno navodno fantastično velike rezerve plina koji se može dobiti frackingom u Poljskoj su smanjene za 90 %, a potom i više. Cijena jedne fracking bušotine u SAD je 3 milijuna dolara, a u Poljskoj 15 milijuna dolara iako se najčešće gleda da je odnos 1:3. Nakon 4 godina korištenja bušotine ona više ništa ne vrijedi niti u SAD niti u Poljskoj ili bilo gdje drugdje pošto količina godišnje proizvedenog plina padne za 90 %.

Sljedeći link ti ovdje šaljem pošto se on konkretno bavi geološkim razlikama SADa i Poljske koji su doveli do toga da je Poljski plin dobiven fracking jednostavno preskup:

A Shale Gas Revolution in Eastern Europe? Not yet

Oboje smo dovoljno stari da znaš kako ide spin. Njega se napiše velikim slovima na prvoj strani novina ili prikaže u prvim minutama vijesti i potom milijun puta reprizira dok vijest koja pobija taj spin se napiše malenim slovima na desetoj stranici novina i možda potpuno ignorira u vijestima.

Pošto te ova tematika zanima onda je red da te izbombardiram i drugim podacima. Po mišljenju Bloomberga općenita cijena frackingom dobivenog plina će biti 2 do 3 puta veća od onog dobivenog u SAD:
UK shale gas no “get out of jail free card”
U službenom izvještaju britanske vlade se navodi da će plin dobiven frackingom zadovoljavati samo 5 % potreba Velike Britanije za plinom:
Britanski PDF izvještaj

Nadam se da će ti sve ovo malo pomoći u tvojim ekološkim aktivnostima.

Tko je glasao

Slovenija, nova velesila na Balkanu

Unutar EU, postoji raskol u energetskoj strategiji.....
Juncker je novu Komisiju zamislio kao instituciju koja funkcionira na načelima projektne organizacije, pa tako postoje 7 potpredsjednika i potpredsjednica za 7 klustera.
Jedan od nasloženijih i najvažnijih, Energy Union, je pripao, ni pet ni šest, gospođi Alenki Bratušek, aktualnoj premijerki Republike Slovenije. Uz put, gospođa je iskoristila šansu pa je samu sebe kandidirala za Komisiju, a Juncker je po samo njemu poznatoj metodologiji zaključio da je gospođa Alenka izmišljena za koordinaciju zajedničke EU energetske politike, i to u vrijeme ukrajinske krize, škotskog referenduma, krize euro zone i td....
Gospođi Bratušek posao će biti da koordinira nekoliko direktorijata unutar Komisije, pa tako i novog komisionara za EU Energy&Climate, kontroveznog Španjolca imenom Miguel Arias Cañete, kojeg povezuju sa big oil strukturama. Slučajno ili ne Juncker je energiju i klimu povezao u jedan portfolio.
Zanima me kako će se naša ekipa u EU parlamentu pripremiti za rešetanje budućih komisionera.
Za našeg Mimicu i neće se trebati previše pripremati, on se izgubio u bespućima EU zbiljnosti. Nije ni čudo u zemlji, u kojoj to sve zajedno nikoga i ne zanima.
Kao i da nismo u E-uniji.

Tko je glasao

Juncker je po samo njemu

Juncker je po samo njemu poznatoj metodologiji zaključio da je gospođa Alenka izmišljena za koordinaciju zajedničke EU energetske politike

Metodologija je nepoznata, ali mogu se pretpostaviti neki njeni elementi:

1. Za osjetljiva pitanja kao što je energija, bira se ekipa iz najmanjih zemalja, kako bi njihovo promoviranje interesa vlastite zemlje imalo najmanji utjecaj na politiku EU.
2. Gdja. Bratušek je žena, čime ispunjava postavljenu kvotu spolnog sastava EK.
3. Gdja. Bratušek je mlada, čime pozitivno utječe na prosjek starosti EK
4. Gdja. Bratušek ne zna puno o problematici energetike, ali u prtljazi ima iskustvo teških administrativno-političkih funkcija (trenutno premijerka u Sloveniji), što očigledno preteže na vazi kada se govori o namijenjenoj joj funkciji.

Zanimljiviji je izbor neiskusne talijanke Federice Mogherini za visokg predstavnika EU za vanjske poslove. Zlobnici kažu da je, do tada gotovo nepoznata signora Mogherini, u talijansku vladu jedva ušla zbog spolne kvote, a sada predložena u EK ispred nekih "težih" muških kandidata, iz istog razloga.

The Observer

Tko je glasao

Da, ali ovdje se radi o

Da, ali ovdje se radi o poziciji koja pokriva zajedničku europsku energetsku politiku + klimatske promjene.
Energetske kompanije su moćne i utjecajne i s njima može komunicirati samo netko tko godinama živi u tom sektoru, poznati su mu energetski karteli i način njihovog funkcioniranja.
Gđa Bratušek je nova zvijezda na političkom nebu Slovenije, sa vrlo kratkom i donekle slučajnom karijerom. Za nju bih povjerovao u mnoga čuda, ali da je osoba za koordinaciju zajedničke europske energetske politike za narednih pet godina, to ne....
Ako su kvote Junckeru bile vodilja za sastavljanje komisije, onda se baš i ne čudim da im ne cvatu ruže (i nama zajedno s njima)
Doduše, čovjek ima 65 godina, gospođa je mlada, atraktivnog izgleda, mnogo zgodnija od Mimice, pokazala je volju i ambiciju....
zaista, čudni su putovi gospodnji, Janša u buksi, Alenka jedna od potpredsjednica Europske komisije, i to ne bilo kakvog portfolia, nego lavovskog!
Ipak sam do sada malo potcjenio slovenske sposobnosti lobiranja.

Tko je glasao

Zlobnici kažu da je, do tada

Zlobnici kažu da je, do tada gotovo nepoznata signora Mogherini, u talijansku vladu jedva ušla zbog spolne kvote, a sada predložena u EK ispred nekih "težih" muških kandidata, iz istog razloga.

Drugi razlog je vjerojatno taj što nije opterećena iskustvom u vanjskim poslovima, pa će Nijemca, šefa diplomatske službe EU, koji je upravo postavljen umjesto Francuza, lakše i djelotvornije kontrolirati.

Prema tome, možeš komotno u komentaru search gospa Bratušek / replace with signora Mogherini, također će funkcionirati (tvoj komentar, ne Mogherini).

Tko je glasao

ne čudi mene Mogherini, ona

ne čudi mene Mogherini, ona je eksponent onog dijela talijanske politike koji ima preko naftnog i plinskog sektora dobre veze sa Rusijom i Putinom, tako da će u Komisiji i Councilu zastupati umjerenu i konstruktivnu politiku prema Rusiji. Zato ima i vrlo veliku i prešutnu podršku gđe Merkel.
osim toga Talijani sebe vide u velikom poslu polaganja plinovoda Južnog potoka na podmorskim dionicama. Njihova flota je nenadmašna na tom području, a ti poslovi su već i ugovoreni. Talijanska energetika je oslonjena na zemni plin, oni nemaju nuklearki i ne mogu si dozvoliti luksuz da se igraju sankcija prema Gazpromu.
Pored toga praktički je zaključen i posao u kojem Rosneft kupuje veliki dio talijanskog proizvođača gume Pirelli za 500 milijuna eura.

Tko je glasao

Biti na politici

Čini mi se da malo previše dramatiziraš oko toga. Nije već odavno pollitika ono što je nekad bila. U neko doba je Mrak i mene blokirao jer sam, po njegovom sudu, bio prekršio pravila.

Iako i dalje zaista ima pristojan broj osoba koje su sposobne voditi suvisle rasprave, u usporedbi sa uobičajenim situacijama na forumima i portalima općeg i otvorenog tipa (više kvalitete može se naći na specijaliziranima), nije to što je nekad bilo.

Forma "kolaborativnog bloga" pokazala se Mrakov dobar pogodak, u odnosu na forume i portale gdje histeriziranje uguši racionalnu raspravu i blogove koji su u bitnom oblik monologa pa se dijalog mnogo manje pojavljuje. Ali i tome se iscrpio potencijal, djelomoce zbog normalnog procesa starenja, a dobrim dijelom zbog rasta facebooka idr. društvenih mreža (svi blogovi se manje čitaju nego prije pet godina).

Tako, ja sam bloger, koji objavljuje ne samo jedan blog pod svojim imenom (od početka 2007., a ranije sam eksperimentirao s nekoliko drugih pod pseudonimima), nego i tri bloga na specijalizirane teme. Plus diskutiram na fb. Jedan dio svojih napisa jednostavno kopipejstam ovdje. Bude zanimljivih diskusija, ali to je samo usput. Tako ću i nastaviti

Tko je glasao

Također ti nisam dao plus, ne

Također ti nisam dao plus, ne zbog dnevnika koji je dobar, nego zbog toga da ne bi ispalo da podržavam ili da me raduje tvoj odlazak.

Rado sam čitao tvoje priloge koji su bili pažljivo pripravljani i jasno pokazivali da si odvajao vremena i truda da ih što bolje dokumentiraš.

Volio bih pročitati također o razlozima za odlazak, no naravno imaš potpuno pravo otići bez obrazloženja, pogotovo ako bi njihovo iznošenje izazvalo lavine plahti i minusa najproduktivnijih sudionika svih rasprava u posljednje vrijeme.

Tko je glasao

previše posla

Iskreno govoreći imam previše posla.

Evo uzmi samo na primjer moj sadašnji odgovor Zoranu. Za njega mi je trebalo negdje 60 minuta.

Kao što si napisao moji dnevnici su pažljivo pripremani pa na njih izgubim dosta vremena (na primjer već sam zaboravio koliko sam sati izgubio na dnevnike o Izraelu).

U posljednjih godinu dana mi se postepeno povećavao posao i ako ne griješim on će se nastaviti povećavati. Pollitika mi je dobro došla da vrlo često pišem ono što mi nije poželjno pisati ili reći u stvarnom životu, ali vremena više nemam. Kako sam trebao izabrati između prestanka pisanja u medijima i pollitiki jasno je od čega sam odlučio odustati.

Moram priznati da mi je žao što ove godine nije bilo više tvojih dnevnika. Potpuno se slažem s zaključkom tvog vremenski posljednjeg dnevnika :)

Tko je glasao

...zaslužijo si plus...koji

...zaslužijo si plus...koji nećeš dobiti, e, da ne bi bilo shvaćeno kao podrška odlasku.
(...i da znaš, sunce drugih portala neće te grijati k´o što ovo ovdje grije...)

Tko je glasao

Hvala Kvarner

I svako dobro! Bilo je zanimljivo čitati te!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci