Tagovi

Propagandna ofenziva Srbije i velikosrpske pete kolone u Hrvatskoj

Posljednji događaji na relaciji Beograd-Zagreb ukazuju na eskalaciju velikosrpske politike koja se vodi na više frontova, kako na službenoj tako i na medijskoj razini, što ukazuje da se radi o dobroj smišljenoj kampanji s ciljem diskreditiranja ne samo službene politike Republike Hrvatske nego dovođenja u pitanje njezinog političkog karaktera.
Na događaje u Hrvatskoj srbijanska politika reagirala je nizom prosvjednih nota koje je Hrvatska uredno primala sve dok to nije prevršilo svaku mjeru. U svim tim notama zajedničko je bilo grubo miješanje u unutarnje stvari Republike Hrvatske, što po diplomatskim standardima znači pogoršanje odnosa s drugom državom. Po ustaljenom modelu srbijanske politike balkanskog tipa prvo se prema susjednoj državi prikaže lijepo lice, kako se može tumačiti susret i potpisana deklaracija između Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. A onda je iz Beograda uslijedila paljba prema Zagrebu počevši s odbijanjem da se u skladu s uvjetima za pregovore Srbije s Europskom unijom ukine sporni zakon o regionalnoj jurisdikciji za hrvatske branitelje po kojemu Srbija smatra da još uvijek postoji komunistička Jugoslavija. Svaki događaj u Hrvatskoj, kao što je sudska rehabilitacija blaženog Alojzija Stepinca, obnavljanje procesa protiv nepravomoćno osuđenog Branimira Glavaša, podizanje spomenika Miru Barešiću u njegovom rodnom mjestu, uporaba povika „Za dom spremni“ izazvali su grube miješanje srbijanske diplomacije u unutarnje stvari Republikke Hrvatske s najgrubljim uvredama koje su izrekli vodeći čelnici srbijanske Vlade, uključujući premijera Vučića i ministra vanjskih poslova Dačića.

Na sve to Hrvatska je odgovarala mlako, ostavljajući to u nadležnost isključivo ministru vanjskih poslova, premda se radi o kampanji koja grubo ugrožava integritet i dostojanstvo Republike Hrvatske. Najčudnije je i zabrinjavajuće u svemu tome je da se na tu sustavnu agresivnu kampanju uopće nije oglasila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je po Ustavu zajedno s Vladom zadužena za vođenje vanjske politike. I to naravno nije sve, jer se u tu propagandnu ofenzivu Beograda zdušno uključila velikosrpska „peta kolona“ u Hrvatskoj predvođena već notornim čelnikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem. Pri tome treba podsjetiti da je Milorad Pupovac predstavnik tek manjeg dijela zajednice srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, jer je na posljednjim saborskim izborima dobio sam oko 12 posto glasova u toj manjinskoj skupini, ali ima proporcionalno obrnuti tretman u tzv. hrvatskim medijima koje bolje nazvati mediji u Hrvatskoj, jer su sva vodeća sredstva priopćavanja uključena u tu velikosrpsku propagandnu ofenzivu uključujući i glavni javni servis HRT-a kojega plaćaju hrvatski porezni obveznici.

Milorad Puipovac je tako sebi uzeo za pravo da sudjeluje u antihrvatskoj manifestaciji u Srbiji uoči proslave „Oluje“, što graniči s činom nacionalne izdaje i ne samo to nego je u povodu kninske proslave doslovno izjavio: "Tamo ne bi trebao biti nitko kome je stalo do ove zemlje, nitko pristojan, nitko kome je stalo do Ustava Republike Hrvatske i do zakona i do čestitih ljudi i njihovoga doprinosa borbi, miru i slobodi u Hrvatskoj". On proziva sve sudionike veličanstvene proslave obljetnice Vojnoredarstvene operacije „Oluja“, a sam je dan prije sudjelovao u Srbiji na manifestaciji na kojoj su izrečene brojne uvrede na račun „Oluje“ i Republike Hrvatske u kojoj je zastupnik u Saboru. Spomenutom izjavom Milorad Pupovac se ruga hrvatskim braniteljima, ruga se Ustavu Republike Hrvatske i ruga se državnim organima koji bi ga trebali progoniti, kao što su to trebali nakon njegovih istupa nebrojeno puta dosad, ali se od ovakvog DORH-a to jednostavno ne može očekivati. U čl. 349. Kaznenog zakona jasno stoji „Tko javno izvrgne ruglu.... Republiku Hrvatsku.... kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“. Tko je uopće Milorad Pupovac da ocijenjuje s pozicije vodećeg velikosrbina u Hrvatskoj karakter proslave „Oluje“. Još je gora stvar da se njegovim izjavama daje veliki prostor u vodećim medijima koji sinkrono sudjeluju u najnovijoj velikosrpskoj propagandnoj kampanji. Pupovčevim provokativnim izjavama pridružuje se još jedan velikosrbin Rade Šerbeđija, također jedan od onih koji sišu sredstva iz Državnog proračuna njegovim ekskluzivnim fesivalom na Brijunima. On je u posljednjem broju „Nacionala“ optužio da se u Hrvatskoj kroz Hasanbegovića promoviraju nacističke ideje, što je naravno notorna laž izrečena iz ustiju umjetnika koji je svojim djelovanjem na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku stao iza fašističke politike Slobodana Miloševića. I kao šlag na tortu u ovoj kampanji bivši predsjednik Republike Ivo Josipović dao je u intervju beogradskom pročetničkom dnevniku „Kurir“ u kojemu se i dalje zalaže za popustljivost prema istočnom susjedu, kakvu je provodio zajedno s bivšim srbijanskim predsjedniko Borisom Tadićem.

Ne treba imati iluzija o tome da će sadašnja propagandna velikosrpska ofenziva stati. Štoviše može se očekivati njezina eskalacija, jer je očito da je to samo dio nove agresivne politike Beograda u kojemu su bivše komuniste na čelu sa Slobodanom Miloševićem zamijenili deklarirani četnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, zaduženi za provedbu Memoranduma 2 SANU kako bi se sa Srbije otklonila odgovornost proizašla iz svih ratova koja je ona povela na prostoru bivše Jugoslavije. Valja imati u vidu da će ta kampanja imati odraza i na predizbornu kampanju koja će se idućih mjesec i po dana voditi u Hrvatskoj, pa u tome, budući da je politika Zorana Milanovića na liniji s Ivom Josipovićem, novi predsjednik HDZ-a mora pokazati državničku ne samo mudrost nego i odlučnost, ne dozvoljavajući Srbiji da svojom antihrvatskom kampanjom ugrožava stabilnost u ovom dijelu Europe.

Komentari

Psihološke operacije Srbija

Psihološke operacije Srbija provodi već nekoliko godina. Nije to ništa novo. Međutim, u zadnjih godinu do dvije, njihove operacije su se pojačale i intenzivirale. Zašto?
Provodi li Srbija svoju politiku ili vodi nečiju tuđu?
Veliku ulogu u srpskom kurčenju prema Hrvatskoj ima Rusija. Smatra se da se Rusija uspjela oduprijeti SAD-u i EU nakon pripajanja Krima, kao i da je zaustavila širenje EU-a i NATO-a na istok. I istovremeno uspjela preživjeti unatoč sankcijama. Ako je tako jaka, zašto bi se Srbija priklanjala slabijem, tj. EU? Zašto Srbija u ovom dijelu Europe ne bi bila ruski igrač?
Međutim, skoro istovremeno, EU otvara pristupne pregovore sa Srbijom, a Srbija iskazuje čvrstu namjeru za ulaskom u EU.
I postavlja se pitanje, želi li Srbija sa EU ili želi sa Rusijom? Ili koristi i jedne i druge kako bi dobila čim povoljnije uvjete?

Hrvatska je sa obje strane točno nasuprot Srbije. Bez obzira koje su srpske namjere, Hrvatska se nalazi na njenom putu. Recimo da Srbija hoće u EU: može, ali ostaju uvjeti koje je Hrvatska postavila i koje Srbija treba ispuniti.
Recimo da Srbija hoće sa Rusima: može, ali Hrvatska je s Amerima (i o ovome bi se moglo malo razglabati, ali ostavimo sad to po strani), Ameri nas i naoružavaju i daju svaku drugu pomoć, a da ne govorimo da smo članica NATO-a.
Dakle, kud god da krenemo nalazimo se u sukobu sa srpskim interesima.

I sad, s te strane treba gledati propagandu i psihološke operacije koje provode Srbi prema Hrvatskoj i u Hrvatskoj. Kao i Rusi.Trenutna propaganda, pogotovo javna i medijska, je na razini one s kraja 80tih. Pred sam rat. I to je zabrinjavajuće. Srbi nemaju snagu koju su imali 80tih, nema JNA, nema oružja, a Hrvatska je članica NATO-a. Znaju to i Srbi i znaju da bez pomoći sa strane ništa ne bi mogli napraviti.

Pitanje je: što se čeka?

S druge strane, ima i pozitivnih vijesti. Npr, Vučić je nedavno primio naše logoraše i obećao pokretanje sudskih postupaka i istrage, kao i postavljanje neke vrste spomenika na mjestima u Srbiji gdje su bili logori. To je početak priznavanja jedne vrste odogovornosti Srbije za rat ili pomaganja u ratnim naporima. Međutim, pitanje je koliko je to sve iskreno.

Realno, mira na ovim prostorima još neće biti, a propaganda nikad neće ni stati. Malo je previše krvi proliveno da bi se to onim drugima lako oprostilo. Ili bar mislimo da je previše krvi proliveno. Možda je i to nečija propaganda?

Tko je glasao

Mislim

uostalom da moroninija treba ukloniti.

Tko je glasao

@vkrsnik, zar vi stvarno

@vkrsnik, zar vi stvarno mislite da je Kolinda Grabar Kitarović hrvatska predsjednica? Naglasak na:hrvatska?

Nemojmo se zavaravati i praviti se bedastima.

Dalje, u Hrvatskoj ne postoji ni jedan jedini političar (niti sudac, nit DOO....DORH) koji je Hrvat ili koji radi u interesu i sukladno Zakonima da bi štitio svoju zemlju već da bi štitio prvenstveno svoje a i interese onih koji stvarno posjeduju Hrvatsku.
A to nisu Hrvati.

Tko je glasao

@vkrsnik, zar vi stvarno

@vkrsnik, zar vi stvarno mislite da je Kolinda Grabar Kitarović hrvatska predsjednica? Naglasak na:hrvatska?

Tako je vide svi koji su uvjek bili strani plačenici i djelovali protiv svog naroda.

Tko je glasao

samostalna

Kada bi Hrvatska bila samostalna država onda bi oni otoci na Dunavu koje je Srbija anektirala bili vraćeni nama kao i što bi bile odbačene srpske optužbe protiv branitelja jer mi to možemo i trebamo tražiti u pristupnim pregovorima Srbije. (i puno drugih stvari)

Kada bi Hrvatska bila samostalna država......

Tko je glasao

Političke nakaze koje uništavaju demokraciju i višestranačje

Velikosrpska peta kolona ili četničkojugoslavenska platforma, drži medije, pravosuđe, policiju, FPZ , Filozofski fakulteti i djeluje kontinuirano i gotovo sve državne institucije u RH.

Nerealno očekuješ neku dobrobit za Hrvatsku od Plenkovića. Upravo ta peta kolona o kojoj pišeš instalirala ga je u vrh HDZ-a, a on je svoj karakter potvrdio vraćanjem u HDZ najveće političke moralne nakaze-D. Prgometa- kojeg je peta kolona jednako zadužila, kao i Plenkovića- za rad protiv nacionalne i suverene države, a za EU-ROPSKU pokrajinu kojoj nadređuju Srbiju.
http://pollitika.com/nulandera-sdpova-urotnika-ovaj-puta-hdz-a-ne-most-z...

Bude li Plenković stavio tu političku nemoralnu nakazu (svi su tu nakaznost vidjeli u tajnom sastanku s Milanovićem) na listu za Sabor, jasno je da tim potezom želi ojačati SDP u Saboru, a potkopati HDZ, te da je i sam isto što i Prgomet- politička nakaza koja rovari u intereesu SKJ-SDP-a po HDZ-u.
http://direktno.hr/en/2014/direkt/30503/Tajne-snimke-Z1-Misteriozni-sast...

Ta moralna politička nakaza -D. Prgomet, dogovarala je suradnju sa SDP-om i Zoranom Milanovićem, u okrilju noći, što ej vidjela cijela hrvatska javnost.
Taj političar oličenje je političkih gnjusova kojima je zadatak rovariti protiv RH.

Plenković je tu da uništi demokraciju i višestranačje u RH, jer su demokracija i višestranačje nepoželjni vladarima staljinističkog tipa, poput Merkelice. On je zadužen za dehrvatizaciju Hrvatske i prepariranje Hrvata u goyime- ljude bez porijekla, sjećanja, osjećaja, obitelji, domovine: ljude -svinje koje uzgaja svjetska elita kojoj služi i čiji je predradnik.
Zato Plenković ne odbacuje, nego radi u cilju stvaranja Velike koalicije- vladavine neokomunističkog protuhrvatskog staleža kroz jednopartijeski sustav iz kojega se izlegao i koji mu je u krvi, kao i Merkelici.

Politička čudovišta koja uništavaju demokraciju:
http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/europska-ce-se-unija-kao-komunistick...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci