Tagovi

promjena imena, još jedan trik jugosa

Prijatelj mog najmlađeg, dijete iz mješanog braka, tata Srbin mama Hrvatica...zvao se Jovica..sada se zove Robert.

Rastali su se uoči rata kad je on bio 3-4 g. On je ostao s ocem , djedom i bakom a ona se vratila roditeljima. Između njihovih kuća bilo je cca 800 m. zračne linije..ali je neka druga linija..linija razdvajanja zaraćenih strana priječila da mama povremeno vidi sina.

Pošto sam bio stalno na prvoj crti a često i ispred, četnicima iza leđa..poznavao sam teren kao svoj dlan...jednom sam joj rekao da može vidjeti sina ( stalno je plakala mojoj na ramenu) u dvorištu kod bake i djeda..a da je Milan na terenu ( vojnik krajine pa gdje ga bace).

Malog sam mogao doslovce ukrasti...i ona me molila...nisam smio otkriti da prolazimo i to sam otklonio.

Naime, postojale su mnoge napuštene kuće..pa i veće zgrade..koje su mogle poslužiti kao osmatračnice..i s dobrim dalekozorom...vidi se s jednog mjesta ..između ostalih krovova...njeno bivše dvorište.

Tako sam je jednom kad je bilo neko primirije..odveo na tu osmatračnicu..i pokazao joj kuda i kako da gleda kroz dalekozor...

Zaista, nakon nekog vremena..vidjela je malog..."eno ga, eno mog Jovice"...tresla se što od straha..što od uzbuđenja...

komentira; nisam vjerovala kad si mi pričao, mislila sam da ga je nekud otpremio...eno svekra, eno svekra...

Nekoliko puta sam joj to omogućio.

Kad je bila Oluja, najveći srpski poraz poslije kosovske bitke, Jovica , ćaća mu, djed i baka završili su negdje na Kosovu..a Jovicu su poslije otpremili čak u Grčku u neki izbjeglički centar.

Nekako su stupili u vezu..i Milan se sada složio da " mali pređe u Hrvatsku"..tad sam joj dao savjete..oko papirologije..što i kako..
Dopremila ga je ....onda je živio s njom i njenom majkom.
Išao u školu s mojim u razred..kojem sam rekao da mora paziti da ga ostali ne zajebavaju, jer je bio jedini Jovica u razredu i da ako ga ostali budu što zezali..da ga brani...tako su se i sprijateljili i danas su prijatelji..samo takvi...

Od cijelog tog razreda , a i ostale klinčadije Jovica je bio fizički najspremniji..najbrži, najspretniji a daleko najbolji nogometaš..geni..stric mu je igrao za nekog austrijskog drugoligaša... , a prije rata za sisačku Segestu....kao klinac mogao je visjeti na prečki i raditi trbušnjake ; čelom do koljena..zamislite, ovi neki razmaženci nisu mogli napraviti ni 1-2 uobičajena trbušnjaka..a on kao 13-godišnjak već je radio sklekove i trbušnjake..da se začudiš, na normu na štopericu i sl.

Ako išta cijenim kod klinaca...to je da su pristojni i da su fizički spremni...Jovica je bio upravo takvo dijete.

Njegovoj mami je još u ratu jedan natporučnik "Gromova" napravio sina..pa se udala za njega..i preselila u grad.

Jovica je ostao živjeti sada s dvije bake ( malo kod jedne malo kod druge) i djedom, dok je otac Milan otišao raditi u Švicu...kao domar u nekom manjem pansionu.

Jovica jedino nije volio knjigu, ali se već kao klinjo nije libio kojekakvih poslova. Prvi razred srednje je pao..i više nije ni išao..u najgore formativno vrijeme..bez ćaće i faktički bez matere..upao je u probleme..ali ništa strašno...

Da , stalno je igrao nogomet za lokalne klubove..i to mu je bilo sve..ćaća mu je slao nešto novaca..a djed i bake su ga hranili...i moja često..kad god dođe k mojima ..bio je za stolom i tanjur za njega...i kao da sad čujem svoju...kojoj bez krzmanja govori "ti" iako mu je bila i učiteljica u višim razredima , jer je kad je došao..njoj odmah govorio "ti" pa i u školi....

"Ideš jesti , Jovice"..i nikad se nije mogao izvući..morao je jesti...

Poslije ..kad ga je popustilo adolescentsko divljanje..tražio je posla..pa i s ćaćom u Švici...i tek prije koju godinu se ustalio u jednoj firmi koja nešto održava negdje u Zgb-u i šire.

Trebao mu je stan...pa je došao na jedan oglas..kod jedne starije gospođe koja sama živi....uvela ga je u stan... išla mu je pokazati sobu..a u sobi na regalu slika mladića u maskirnoj odori preko koje je bila crna traka......pored fotografije odlikovanja..kapa s hr. grbom... i zastava..smotana....i tako ..žena ga pita; a kako je tebi ime......a on veli: Robert...to mu je prvo ime palo na pamet...kako mi je pričao...

Naravno..k toj se ženi nije vratio..a meni kad je to ispričao nakon par dana .....rekao je da je čvrsto odlučio ..promjeniti ime...neko neutralno...pa moja stara je Hrvatica, kaže...

Ja mu velim...pa Robert ti je neutralno..ali za mene ćeš uvijek biti Jovica...jer gledaj Jovice...vidiš one moje ruže..da li bi one jednako mirisale da se zovu..štajznam ..koprive...nekako me tužno pogledao...veli ..ma na poslu..znaš..kad me zovne izdaljeg netko, glasno.. po imenu..primjetio sam ..da me ovi drugi..na terenu..pogledavaju...imao sam curu..kad je njen ćaća čuo da sam Jovica..iako imam i prvu pričest i krizmu , počeo razbijati po kući...( mama mu to sve organizirala, jer ga ćaća , tamo 1986.g. nije dao krstiti kao uvjereni komunist..)

Kad mu je djed umro prije par godina..bio sam na pogrebu...bio je uredno pravoslavni obred..i Milan se krsti..onako ..pravilno..s tri skupljena prsta , kao i svi pravoslavci.

Naravno..ništa nisam sugerirao Jovici..jer neke odluke moraš donijeti sam.

Sada se piše Robert i nekako njegov razlog za promjenu imena...razumijem.

No ne razumijem ove....

-Marina Lovrić Merzel je Žarka Sekulić
- Mirando Mrsić rođen je kao Miralem
- Ingrid Antičević je zapravo Mara,
-Zoran Šprajc je bio Jovanović
-Vanja Sutlić je Jovan Kuga
- Goran Beus Richemberg bio je Emir Tahirović.

( uz ogradu da sam to našao na netu..a nisam našao negiranje)

Zašto bi ti ljudi mijenjali imena...osim seljače Mare koja je poželjela bit građanka Ingrid.

O tome imam svoju teoriju..koju ću..ukoliko mi netko prebaci lopticu preko mreže..podastrijeti.

Tagovi

Komentari

Tko je glasao

Jedan uobičajeni dan u životu broja 3103, molgo nogu što jes jes

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

u bre @laganini što si duhovit

slike su ogledalo duše
(mrak s tobom i duhom tvojim)

Tko je glasao

U bre 3103 što si duhovita

Učim od najboljih, a ti si najbolja u ovim besmislenim video klipovima.

Btw, da pojasnim, ti si ona stonoga, bijeli miš je bijeli miš, te bijele miševe ti vidiš i loviš cijeli život, no kužiš ti to, kako ono reče Drvosjek? Ah, da, narkoman na metanešto... hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

možda su moji video klipovi i slike najbolji

ali tvoj mračni i zatvoreni duh ne može ništa iz njih naučiti

Tko je glasao

Mogu samo da ti se nasmiješim

Potapšam te po glavi i rečem, da zlato, da, ti si moja pametna curica, ali moraš ostati ovdje u Vrapču, jer, znaš zlato, ovdje je sigurno za tebe. hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

slike govore više od riječi

slike govore više od riječi

Tko je glasao

No ne razumijem

No ne razumijem ove....
-Marina Lovrić Merzel je Žarka Sekulić
- Mirando Mrsić rođen je kao Miralem
- Ingrid Antičević je zapravo Mara,
-Zoran Šprajc je bio Jovanović
-Vanja Sutlić je Jovan Kuga
- Goran Beus Richemberg bio je Emir Tahirović.

Izuzev Marije Marinović, vjerojatno su se osjećali kao tvoj Jovica.

Maryilin Monroe je bila Norma Jeane Mortenson,
John Wayne-Marion Michael Morrison,
Muhammad Ali-Cassius Marcellus Clay, Jr
itd, itd, itd

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kako ono bješe ime

Tuđmanovoj kćeri? :)

Tko je glasao

Ona se uklapa u priču

samo iz drugog ugla...to samo dokazuje kako je FT bio uvjereni Jugoslaven ...dok se nije razočarao...dok mu se nisu zgadili velikosrbi sa svojim lagarijama..koje se i danas obnavljaju.

sve dobro...

Tko je glasao

Genijalci

to samo dokazuje kako je FT bio uvjereni Jugoslaven ...dok se nije razočarao...
Ma sad sam shvatio zašto se on tebi toliko sviđa, ta vas dvojica ste zapravo isti upljuniti. Eto i njemu je trebalo 20 godina i odmah je munjevito shvatio što je zapravo komunistička partija.

leddevet

Tko je glasao

biti iskren s komunistima i Srbima

ono..do kraja..znači..biti budala..zajednička država od 1918.-te može se sažeti pod onu pjesmu " Laži me"..a poslije s komunistima i Tiletom... slijedi dodatak " ti to radiš najbolje"

valjalo je jedino jugošovinistima kakav si ti

sve dobro...

Tko je glasao

Balvan za sva vremena

valjalo je jedino jugošovinistima kakav si ti
Meni se čini da je najviše valjalo raznim omladinskim funkcionerčićima i partijskim uguznicima, o čemu bi ti trebao znati podosta iz prvog lica, samo što se sad prave toše, što bi isto trebao znati iz prvog lica.

Meni je svakako zanimljiva tvoja logika gdje nama koji se nismo učlanjivali u partiju i koji nismo htjeli biti dio onog sistema imputiraš jugošovinizam, a ti koji si ulazio u svaki šupak u koji si se mogao učlaniti (je znam bio si mlad i naivan) si pravi veliki Hrvat. Ajde trešćice, kako ti nije neugodno ovako kakiti čačkalice?

leddevet

Tko je glasao

"nama koji se nismo učlanjivali u partiju"

@l9

već sam ti jednom odpisao da se nemaš čime hvaliti što nisi bio u SK..

u ratu su komunisti streljali homoseksualce...a poslije gay nisu bili dobrodošli...čak se toleriralo kad ih se išlo na Zrinjevac tabati...no to sigurno znaš...

Tebi i takvima socijalistička Juga nije pasala...al danas bi ti pasala neka rojalistička...takve zovemo-pederoliberali

sve dobro...

Tko je glasao

@Trešćice

već sam ti jednom odpisao da se nemaš čime hvaliti što nisi bio u SK..
Pa i ne hvalim se, to je jednostavna činjenica koja se u tvom slučaju ne može primijeniti i zato stalno mi lijepiš homoseksualizam kao bi bili na istom nivou. No već sam ti rekao da nisam zainteresiran, za razliku od tebe ja nisam peder!

leddevet

Tko je glasao

znam

po onome što si pisao na tim temama..krvavo se sramoteći..boreći se za prava homoseksualaca..nisi peder u pežorativnom smislu...ti si gay...ili si samo politički oportunist koji nasjeda na mainstream proglašenu pozitivu...

Teško se pouzdati u zdrav razum nekog tko tvrdi da su šupak i pička isto.

Predbacivanje članstva u SK nekom..od ortodoksnih jugoslavena poput tebe je zaista..promašeno....i ide samo na osobu...pa onda isto dobiješ nazad.

sve dobro...

Tko je glasao

Jednom policajac, uvijek policajac

znam po onome što si pisao na tim temama..krvavo se sramoteći..boreći se za prava homoseksualaca
Bogati, ni agencija Pinkerton nema tako visprene detektive i stvarno mi nije jasno zašto je MUP penzionirao jednog tako promućurnog trudbenika umjesto da iskoristi taj nevjerojatni potencijal.

Pretpostavljam da sljedeći put kad se budem borio za prava žena ćeš munjevito shvatiti da sam žena, a kad se budem borio za prava grkokatolika . . . munjevito ćeš shvatiti da sam budist.

Eh, trešćice, ti si stvarno teška . . . hm, ovaj, pravo čudo!

leddevet

Tko je glasao

koliko sam na ovom forumu

sve za što si se zalagao pokazalo se promašeno... bio si jedan od najvećih titoista i detuđmanizatora...a danas oni koje podržavaš...veličaju Tuđmana...

Moram li ti ja reći da si neupućena budala..ili ćeš to najzad i sam shvatiti...kao i ovaj narkoman post niže...

sve dobro...

Tko je glasao

@Trešćice

a danas oni koje podržavaš...veličaju Tuđmana...
Vidiš kao su dobri, čak su i kod Tuđmana uspjeli naći nešto dobroga!

leddevet

Tko je glasao

Ma ne,

a danas oni koje podržavaš...veličaju Tuđmana..., ne podržavaju

Znaju da ima pola građana i više od pola građanki koje na Tuđmana svršavaju. A politika je pragma, pa po naputku Predsjednice (znaš ono o zajedništvu) glede demografije računaju, možda neka i zatrudni. Za Rikija se ne bojim no valjda se nećeš ti jednom popolličiti buljavih očiju

Ovo 'post niže' se ne odnosi na mene.

Tko je glasao

nisi u pravu @bube

Lesi se vraća kući...što je prirodno..kao što su hrvatski komunisti puno puta zajebali hrvatske pravoslavce koji se danas vole nazivati Srbima...tako i komunistička kopilad....kad vide da nije prošlo ispiranje mozgova i preodgoj nacije...i opet se utječu većini..a to su ovdje Hrvati....

Ne može se u Hrvatskoj navijati za četnike a očekivati glasove Hrvata..to ti je demokracija, znaš...

Može se neko vrijeme muljati..ali ne svo vrijeme.

Izdajnike ne vole ni oni za koje čine ...izdaju.

Viđe gdje je sad Ivo Josipović...dno dna u političkom smislu...uskoro će ga se i vlastito dijete stidjeti...a na Mesića ljudi u prolazu pljuju..pljuckaju...

Titoisti su predmet sprdnje u Hrvatskoj danas...

ono " post niže " odnosi se na "funkcionalnog" ovisnika na metadonima...a ti to nisi...ti si samo Srbin iz Hrvatske kojeg ni Srbija neće....a s Hrvatskom baš i nisi sretan.

sve dobro...

Tko je glasao

Znači i ti priznaješ da je vaša opcija teški ciganluk i smeće

I da, ono "post niže" se odnosi i na tebe. haha

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao
Tko je glasao

samo

je djelomicno umirovljen, prema vlastitom priznanju i dalje je spreman busiti gume i prisluskovati po birtijama za pravu stvar. Jebiga, tesko se rijesit starih udbokomunistickih navada, inace kazu da stara pseta tesko uce nove trikove.

Tko je glasao

Silverci, ti si jedan od onih s kojima se dosta puta ne slažem

kao ni ti sa mnom, no to me ne priječi da te smatram iznadprosječno inteligentnim i cijenim, stoga sam pomalo "frapiran", hehe, da ne shvaćaš koncepcijsku razliku između "promijeniti ime i prezime u umjetničko ili inspirirano religijom Clay - Muhammad" i "promjeniti ime i prezime da se nešto sakrije ili zbog primitivne sramote oko porijekla, roditelja, pa čak i najobičnije malograđanštine: Mare - Ingrid".

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ma kužim ja zašto su

Ma kužim ja zašto su mijenjali. Sasvim mi je svejedno kako će se netko zvati. I Ali i Clay su dobro boksali.
Ivica Sanader ili Ivo Sanader? Kako god okreneš, lopov. Isto vrijedi i za bivšu županicu.

Moramo se zapitati kakvo nam je društvo kad netko promjenom imena nastoji prikriti svoj nacionalni identitet. Zašto osjeća nelagodu u činjenici da je pripadnik drugačije skupine? Zašto je Jovica osjetio potrebu da kaže Robert?

Inače, barem 20-25% trenutnih stanovnika RH je u nekom trenutku života promijenilo službeno ime, vjerovao ili ne. ;-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pretjeruješ

da je baš toliko...no priznajem da poznajem Jugoslava koji je postao Ivan...i Jugoslavu koja je postala Vesna...što svakako razumijem...zvati se Jugoslav ..to znači da ti je ćaća bio budala...mogu shvatiti.

Najljepše od svega je što je ta Jugoslava danas - vjeroučiteljica, hehe.

To dokazuje samo da su Jugoslavija i komunizam ljudima krali tj. ubijali i dušu.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne pretjerujem, samo htio

Ne pretjerujem, samo htio dodati dozu zajebancije i dodatno ukazati da promjena imena nije nešto što se ne događa svakodnevno, a čak je s patrijarhalnog stajališta i poželjno.
Pretpostavljam da je i tvoja žena promijenila prezime prilikom udaje.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Trebalo mi je jedno vrijeme, starim valjda :)))

A onda shvatih da si nam dao lijep primjer logičke pogreške - zamjena identiteta.

U zadnja dva posta spominješ samo promjene "imena", a onda touche - Drvosjeku podastreš kao dokaz promjenu "prezimena" njegove supruge, zloćko nijedan... :))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ne, nije takva namjera

Ne, nije takva namjera bila.
Vidio sam u komentarima tvrdnje kako oni koji mijenjaju ime se stide roditelja, porijekla i što sve ne.
S jedne strane ćemo osuditi nečiju promjenu imena, ali s druge strane ćemo pozdraviti to, čak i inzistirati na promjeni jer to, tobože, tradicija nalaže.
Ne znam jesi li oženjen i je li tvoja supruga mijenjala prezime prilikom udaje. Ako jest, prezireš li i nju jer se odrekla dijela svog identiteta? Pretpostavljam da ne, nego baš suprotno, vjerojatno ti je draža jer nije inzistirala na zadržavanju svojega.

Stava sam da svatko sebi ima pravo izabrati ime s kojim će se ugodnije osjećati.
Sigurno i ti poznaješ barem petoro ljudi kojima su roditelji dali totalno idiotska imena(uključujući gore navedenu Jugoslavu ili Sovjetku, Sutjesku i slične pizdarije). Zašto bi netko trpio cijeli život samo zato što mu je roditelj zabrijao na neku pizdariju?

Ja nisam mijenjao ime, niti imam namjeru jer se osjećam ok s imenom koje imam. Ali da imam neko ime zbog kojeg bi mi bilo neugodno iz bilo kojeg razloga ne bih se puno premišljao o promjeni.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Izgleda da nisi pročitao moj post gore

Nisam ja ni počeo temu nego Drvosjek, a ti si sasvim pogrešno naveo primjere koji nemaju veze sa Drvosjekovim, tvoji primjeri su umjetnička / religiozna imena, Drvosjekovi primjeri su tipičan primjer

A) Malograđanštine - Mare / Ingrid

B) Pa još malo malograđanštine - Goran Beus Richemberg / Emir Tahirović.

C) Prljavog karaktera, odnosno promjene imena da ne bode oči i da ostane na vlasti, a možda i da nešto sakrije Marina Lovrić Merzel / Žarka Sekulić

D) Još malo primitivne malograđanštine Mirando Mrsić rođen / Miralem

Samo mi nemoj reći da su ovi stvarno imali stravična imena i prezimena.

A drugo, u onoj priči nisam uopće spominjao imena i prezimena već nekarakter jedne osobe koja se srami vlastite majke i kojoj ja moram dokazivati da se nema čega sramiti, jesam ja zato loš čovjek ili nešto gadno griješim. Hoćeš reći da se ona treba sramiti majke Srpkinje koja je odgojila???

Treće, stvarno ne vidim kako si zaključio da ja prezirem žene koje uzmu muževo prezime, čak dapače, ne bih se niti čudio niti bečio i da muž uzme ženino prezime.

Općenito se ne petljam u tuđe živote osim kad su devijacije poput "sramim se maminog porijekla" u pitanju.

Ne, ne znam niti jednu osobu čudnog imena ili prezimena, ja svijet prihvaćam točno onako kakav jest, ukoliko nije smrtonosan ko velikosrpska politika ili ljudska glupost, primitivizam.

I da, bez obzira što si se baš iživcirao :))) ipak si počinio logičku pogrešku, ali - no big deal...

:))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zašto se netko srami svog porijekla to svakog ponaosob treba

pitati.

Ovaj Drvosjekov Jovica, prema onom što Drvosjek ispriča, imao je nelagodu kad su ga zvali Jovica jer je osjećao nekakav stid i nelagodu, iako ni luk jeo ni luk mirisao, njega čak i razumijem. Kod mene ni Rade, ni Boško, a ni itko od ostalih Srba nije promijenio niti ime niti prezime, govori li to nešto?

No imam zanimljivu priču.

Moje žene sestrična upade jednom u stan kod nas sva obezumljena, "što je tebi?" upitah ja. "Ma nećeš vjerovati što mi se dogodi, mojoj mami ustvari?"

"Pričaj", rekosmo ja i moja frau. I tako ona otpoče.

"Mama mi otišla jučer po domovnicu u naše krajeve (ili rodni list, već sam zaboravio) i upisali joj nacionalnost Srpkinja, ma zamisli ti gamadi smrdljive! Ja ću njih sve u općini tužiti!" veli ona gledajući nas uznevjereno.

Mi se zgledašmo, isto u čudu???

Ja, s obzirom da znam da joj se mama zove Milka, znam i da je Srpkinja, a opet pomislih možda nije čista Srpkinja i možda se deklarira kao Hrvatica, priupitah:

"A ona se inače deklarira kao Hrvatica?"

"Pa ne!" odgovori ova pametna djevojka.

"Pa u čemu je onda problem?" opet ja.

"Kako u čemu je problem??? Pa ja i sestra smo Hrvatice???" odgovori ona. Tata im je Hrvat, to znam, a nisam znao kako se one deklariraju niti me zanimalo, usput odrasle su samo s mamom i nisu imale nikakav kontakt s tatom pa sam mislio da se deklariraju..., ali me to nije zanimalo.

No sad me zanimalo baš ovo.

"Pa čekaj malo, rekla si da se mama ne deklarira kao Hrvatica i ne vidim u čemu je prblem?"

"Kako ne vidiš??? Pa ne mogu oni pisati što hoće majku im jebem!, Sad ih idem tužiti!"

"Zašto, zar zato što su upisali istinu da je Milka, kćer Srđana i Bosiljke po nacionalnosti Srpkinja? Pa ne mogu u općini nasilno i nelegalno promijeniti tvojoj mami nacionalnost??? Što s tobom nije u redu?" upitah je.

Na to se ona na mene naljuti i reče mi da nisam normalan. "Ajd dobro", rekoh i odoh ratovati sa Bubetalom, Bigulicom i Feniksom na pollitika.com. :)))

Eto, jedan primjer idiotizma, nisam joj htio dokazivati da je idiot što se srami vlastite majke, nisam joj htio objašnjavati što znači biti čovjek i poštivati svoje roditelje i svoje pretke, nisam joj htio ništa više objašnjavati jer je preglupa da išta shvati, poslije je otišla živjeti u USA i sad je velika Amerikanka kojoj smetaju latinoamerikanci, više nije velika Hrvatica, ako se slučajno uda za nekog muslimana postat će vjerojatno islamski fundamentalist... and so on... :)))

Hoću reći: budala je bilo i bit će, a što se mene tiče, malo što prezirem kao one koji se srame svojih roditelja, predaka, naroda, bilo da se srame njihovog statusa, siromaštva, nacionalnosti, boje kože...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Djeca bojžja i ona druga

Hoću reći: budala je bilo i bit će, a što se mene tiče, malo što prezirem kao one koji se srame svojih roditelja, predaka, naroda, bilo da se srame njihovog statusa, siromaštva, nacionalnosti, boje kože...
Mislim da ipak ovisi tko ti je otac, npr. kao ovaj dolje:

A. Ranković, ministar u. poslova i šef vojne i tajne policije 1.veljače 1951.g. u BG skupštini podnio je izvješće

leddevet

Tko je glasao

Ampak

ne vem? :)))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Prijatelj Bato

Manojlo Cvijanović- BATO

Veliki prijatelj od djetinjstva pa do pogibije.

---------------------------------------------------------------------

http://www.moj-film.hr/filmografija/info/40614/manojlo-cvijanovic/

http://www.filmovi.com/yu/glumci/2088.shtml

https://hr.wikipedia.org/wiki/156._brigada_HV
----------------------------------------------------------------------------------------

Zajedni od pionira, izviđaća. pa do dragovoljaca.
Otac srbin.
Majka hrvatica.
Ćaća ga nikad (ili malo koji put vidio)
Odgajan uz mater i materine roditelje (prezime Ursić)- Gornja Brela_ pokraj Makarske.
Poginio u četničkoj sačekuši.
Zola probila kombi ali nije ekspodirala.(velika blizina)
prilikom iskakanja ostatak sačekan rafalnom paljbom i pobijen ili teško ranjen.

Znamo tu ekipu (tzv "Bobani")
Nekima smo se već najebali majke. a ostali su na redu.
Nema abolicije.
-----------------------------------------------------------------------------------

grd & lin

Tko je glasao

Zola probila kombi

e da, zato sam ja preferirao pješačenja po svim pravilima..prethodnica..zaštitnica..bočna osiguranja...

No, drugi je teren...tako su kod mene jednom izrafalali kamion koji je dovozio hranu i to u vrijeme nekog, kakti primirja...ubili dvojicu..isti dan smo ih osvetili...gdje sam značajno doprinio ..da se tako izrazim...

sve dobro...

Tko je glasao

Ubermensch,a ipak tako nježna dušica,dobri naš Drvosjek@...

Malo je sretnih i plemenitih ljudi kakav je Drvosjek...
Rodio se u pravoj državi, s pravim prezimenom, i imenom,kršten u pravoj crkvi...
Zbog toga, nema sumnje, i to svi znaju, radi se o normalnom, časnom, čestitom čovjeku....

A tek kako je prema onima koji te sreće nisu bili suosjećajan, plemenit...

Priča nam Drvosjek, baš jednu takvu lijepu i humanu priču, iz svog života...

Jednog se dana, u susjednom dvorištu, rodilo dijete, s drukčijim, posve čudnim prezimenom, i imenom koje mu je od samog rođenja pa do zrele dobi priskrbilo samo tugu i nesreću...
Veću i od činjenice što si majku nije mogao vidjeti ni kad ga je ona, nesretnica, dalekozorom,izdaljega, po tom istom dvorištu tražila...

Tek što je koji put protrčao uzduž i poprijeko, potjeraše Jovicu susjedi iz kuće i dvora, da si traži drugo rodno mjesto...i tražio ga je,skupa s djedom i bakom, redom, od kosovskih do grčkih logora... Sve dok se,ipak, nekako opet nije dokopao mamine države.

One prave, čudesnim pobjedničkim svjetlom obasjane.

I tu, napokon, počinju Jovini normalni sretni dani...krenuo u normalnu školu, s normalnom djecom...gdje su svi znali da jedino on u razredu nije normalan...Svi osim njega.

Odvažio se Jovo pa ulazio u normalne kuće,čak pojeo neki normalni tuđi zalogaj...malo se mučio s nekim običajima, pa nikako nije mogao shvatiti normalnu potrebu da ljudima govori "vi"...ali, takav je bio...skroz drukčiji od normalnih...Ma, nije on, jadan, kriv, takvi su oni...svi odreda, nenormalni...

Ma, dobro...bitno je da se on napokon osjećao normalno.

I bio bi Jovica zauvijek Jovo, da jedne slučajne zgode nije spazio sliku stradalog branitelja...Do tada pojma nije imao da takvo zlo uopće postoji...
Normalni Jovica više nije mogao ostati normalan... kako biti normalan ako se moraš osjećati kao ubojica.Zašto ubojica, pitat će neki od vas...Pa valjda je jasno zašto, on je Jovica, normalno....

Odlučio Jovica - neće više biti ubojica.Bit će Robert. Jer Robert nije ubojica...Robi...vrlo neutralno...i sasvim normalno ime...Vrijedno svakog poštovanja.
Zbacio nesretni Jovica svoj teški kamen s vrata... kamen koji mu je donio toliko poruge i podsmijeha, tuge i bola...

Otkako postade Robi, zavolješe ga ljudi, i poznati i nepoznati...dive se njegovim sportskim vještinama, zaposlio se, i neku školu završio, kažu - proljepšao se, odiše nekom dobrotom i poštenjem, čak je i "vi" svima naučio govoriti.

To mu koristi najviše kad dođe u kuću svoje cure, a njen ga otac s užitkom i ponosom gleda i uvažava!

Boljeg zeta nije mogao poželjeti!

I sad se ponekad sjeti kako je skoro poludio kad je kćer rekla da se zaljubila u nekog Jovicu...pola je kuće u bijesu razbio...
A inače je k'o kruh dobar čovjek....
Baš kao i naš Drvosjek, human, dobroćudan, ma sasvim normalan...

common sense

Tko je glasao

imaš pravo na takav doživljaj @cs

moje ime i prezime i ime majke i oca bi u nekim krajevima bilo doživljeno kao srpsko...prezime može i muslimansko...to mi je često koristilo među Srbima s kojim sam radio, živio i družio se...na poslu, na omladinskim radnim akcijama..u savezu komunista....u jna..

Pošto su mnogi mislili..na prvu..po imenu i obiteljskom pedigreu..da sam Srbin...jer su iz mog sela bili 2-3 partizana a samo moj ćaća ranjen...i to vidljivo..u lice..točnije donju vilicu...Bogu hvala od lokalne Srbadije sam se imao prilike svašta naslušati..

iz početka nisam obraćao pažnju kao mlad momak...zanimala me samo pička...volio sam pičku katoličku al ni srpska mi nije bila mrska...( iz nje voda prska )..)))

Kasnije..iza 1985.g. počeo sam malo pomalo na to obraćati pažnju...pa čak i poticati..da vidim dokle su spremni ići..već tada su bili spremni ići dosta daleko

Sjećam se jednog ličkog Srbina....taj je četnikovao sve u 16. Kad sam ga pokušavao s bratstvojedinstvenih pozicija malo poljuljati ..nije išlo...nego je jednom čak provalio: Nas je Srba duplo više....

Upamtio sam to dobro..pa kad sam 91. obučavao i vodio grupu dragovoljaca.. za izvidnike i diverzante...jedna od prvih lekcija je bila..

Slušaj vamo! Kad otkočiš " vlajnu" ..obavezno na pojedinačno jer ako ne pogodiš prvim metkom nećeš ni s preostala 4 u rafalu. Znači, nalazit ćemo se iza njihovih linija. JNA funkcionira na način da u slučaju da budemo otkriveni...šalju protudiverzantski vod u sastavu 30 vojnika..a nas će biti 9..

5 istureno i 4 kao osiguranje iza ...za zaštitu bokova u slučaju brzog izvlačenja...naravno..odmah ćemo ih najmanje desetoricu pobiti...al još uvijek ih je " duplo više" stoga štedite streljivo i u slučaju frke..nož na oružje...jel to jasno...štedite streljivo..tko zna koliko dugo nam bude trebalo.

Znaš , ja protiv Srba nemam ništa...kad je bilo vrijeme ja sam to namirio..imam protiv da ih naša govna..komunistička kopilad...opet i ponovo zloupotrebljavaju....zajedno s bratskim govnima iz Četnikstana.

sve dobro...

Tko je glasao

Bla, bla, truć, bla, truć, bla, bla

Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.

"Šefe, jel dosta?" "Samo ti trokeljaj, napljačkali smo mi dovoljno imamo ti otkud platiti." "Dobro šefe."

Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.

Šefe, eli sad dosta, umoran sam, moram se ići igrati?"

"Ajd još malo."

"Dobro šefe, cmizdr, šmrc, 'oni mene muče', šmrc, cmizdr..."

Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla.

"E sad sam vam rekao..."

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tabletice?

Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla, bla, blablablablablabla, truć, blatruć, blablatrućbla. Bla, bla, bla, truć, truć, bla bla,
Laganini, jel' sve u redu?

leddevet

Tko je glasao

Ovako nekako izgledaju Cs iscidci

Mlogo mudro zbori.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ja sam se krstio u Crkvi kada

Ja sam se krstio u Crkvi kada drvosjek nije ni znao šta je Crkva (uvjeren...) , a sada ovaj prebrojava krvna zrnca , imena i možda bude došao do teme ko je veći vjernik... :)

Justice for all !

Tko je glasao

Ti si Busola toliko glup

da ne shvaćaš ni to da se nisi ti sam krstio u crkvi nego su te drugi donijeli i krstili bez tvog znanja i odobrenja. Sada si protiv Crkve, one, znaš, Petrove, one koja odrješuje na zemlji i sve što ne odriješi neće biti odriješeno.

Ti možda jesi kršten bez tvog pristanka, ali se sad (tobože odrastao) svojevoljno isključuješ iz duhovne zajednice i tumačiš svima oko sebe kako bi svijet trebao izgledati, ne čini li ti se da si ohol, uobražen, jesi stvarno baš toliko siguran da je baš tvoj put jedinstven i ispravan?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

A zamisli drvosjek imam tek

A zamisli drvosjek imam tek 36 ... Ali dragi Bogo je rekao nikada nije kasno ući u kraljevstvo nebesko pa drvosjek radi sada stalno na tome :)

Justice for all !

Tko je glasao

Promjena imena, izraz je

Promjena imena, izraz je nepoštovanja prema svojim roditeljima.
Promjena prezimena, izraz je nepoštovanja prema svom narodu.

Kako će ih bilo tko poštovati?

Tko je glasao

Smatram te pametnim čovjekom

Smatram te pametnim čovjekom ali sad razmišljam jesam li u pravu.
kakvo veze prezime ima sa narodom?
pa i ime sa roditeljima?
potpuno nebitna stvar, možemo biti i brojke, ništa se ne mijenja osim u nečijim glavama.
Zapravo, za mnoge smo samo brojke.

Tko je glasao

ime

se ne mijenja bezveze...očito se nešto želi sakriti..a najčešće podrijetlo i prošlost.... Tonči je u pravu Jura..a ti si samo zločest..

sve dobro...

Tko je glasao

Tonči Balonči

Mene su u školi zvali "Tonči Balonči Potkošulja".
Uzalud sam im objašnjavao da je Tonči - Anton Padovanski, a Majica se čita kao "Mahika" (Katalonija) od kud je porijeklo. :-)

Tko je glasao

Moj djed je rođen kao

Moj djed je rođen kao Aleksandar Hatzivelkos.
Kada je tijekom balkanskih ratova završio u Crnoj Gori, još prije osnovne škole, država ga poićila i u školu upisala kao Hadži-Veljkovića.
Ja sam, pomoću djedovih dokumenata, vratio izvorno prezime, usprkos tome što sam Hrvat. Ono, jedno 10 godina nakon rata.
Pa mi objasnite, prema kome sam ja to točno iskazao nepoštovanje?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ti si primjer

kao ovaj moj mladi prijatelj tj. prijatelj mojih mlađih... pretpostavljam da je tu bilo i malo sujete..zbog onog - hadži- i - veljko-

Nego, jes se upisao kod Josipovića u stranku ? ili još kalkuliraš...čitao sam onu neku kolumnu..čestitam

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci