Tagovi

Promašen ceo fudbal ili promašena cijela lopta - povratak u devedesete?

Utakmica je odigrana, reflektori su pogašeni, naši „junaci“ vratili se uglavnom na proputovanju u Zagreb, pa nastavili prema njemačkim, ukrajinskim, engleskim, španjolskim klubovima…
Svi smo generali nakon bitaka, zadnja bakica koja ni ne zna što to gurači guraju i kuda lopte šutaju, i zašto ovih 11 ima ovakve dresove, a onih jedanaest drugačije, tko je onaj među njima s pištaljkom u ruci… komentira utakmicu na Marakani, kao da se dogodio sraz svjetova, kao da je to bila bitka kod Armagedona, bitka Goga i Magoga, ona, znate, bitka koju spominje Biblija, između sila dobra i sila zla, nakon koje će svijet, Zemlja, kao lopta možda odletjeti u svemir iz kojeg je i nastao VEKIKIM praskom, ovaj malecni planet, gdje je sve važno, ali naravno, najvažnija je najsporednija stvar na svijetu tj. nogomet, a neki bi rekli i fudbal.
O politici i nogometu (fudbalu) vjerojatno se u nas najviše klepeće, možda se još slično šire tračevi, trkelja o janjcima (u se), odjeći (na se), i ženama i muškarcima jebačicama-jebačima, ovisno tko je gornji a tko donji (poda se).
VJEČNO: KRUHA I IGARA
Ma, koga briga za neke latinske izreke kao PANEM ET CIRCENSES ili Divide et impera, ili Historia est magistra vitae … ali eto, vrag mi ne da mira i sam se upetljavam u vječnu diskusiju o nogometu, konkretno o toj utakmici koja će se spominjati idućih dvadeset godina, kao kada se nakon Prvog svjetskog rata raspravljalo o njemu do izbijanja Drugog svjetskog rata, samo 19 godina kasnije… Neki kažu da je rat 1991.-1995. onaj krvavi rat vezan za raspad Jugoslavije, počeo na stadionu u Maksimiru kada su se makljali igrači Dinama i Crvene zvezde…Dvije latinoameričke zemlje, ne sjećam se koje, vodile su rat koji je u povijest ušao kao „nogometni rat“… Možda bih odšutio tu utakmicu na Marakani, gdje nogometa, pogotovo lijepog, nije bilo, gdje je zapravo nogomet na terenu bio najmanje važan, a ne ki mamići, mourinhovci, abramovići, štimci, mihajlovići, židaki, pantići… zvijezde nad zvijezdama došle u prvi plan, a tek tu i tamo spominjani su Modrić, Mandžukić, Matić i Ivanović, neke dileme oko sastava, navijači i naravno, neviđene mjere osiguranja, kao da su na aerodrom u Surćinu (Nikola Tesla) spustili se svemirci a ne čarter zrakoplov s odabranima: igrači, trenerski štab (stožer, kako to gordo zvuči!!??) glavni bossovi hrvatskog nogometa, pokoji političar, novinari…
U stvari na ovaj zapis ponukao me kolega novinar i FB prijatelj Tomislav Klauški koji se zapitao zašto mnogi opravdavaju pogibeljan start Šimunića nad Sulejmanijem, nakon kojeg je Šimunić isključen iz igre. Čak ne i njegovo kritičko pitanje koliko i činjenica da su se ispod pitanja Klauškog pojavili i oni koji odobravaju taj start klicajući da bi svaki igrač to uradio, da se tako radi, da nježno igraju samo frajle itd. i t sl. Čitajući te lude upise pred očima su mi se pojavili rimski gladijatori, Spartak, doba rimskih – ludih – careva, megalomana, palikuća, osvajača…sve one slike gdje kroz povijest vladari ojađenom i osiromašenom narodu nude spektakle, rat protiv drugih i drugačijih, malo kruha, a puno, puno agresije, sve do onih koji u pogibeljnom startu Šimunića vide požrtvovnost, domoljublje i što ti ja znam još, a vezano za patriju, domovinu, otadžbinu, Međugorje, Vukovar, ćirilicu …. Dakle, Josip Šimunić, inače bolji igrač hrvatske reprezentacije, godinama, ušao je tijelom u igrača suparničke momčadi, s idejom, lopta može proći, ali igrač mora pasti… što je svuda na svijetu, na svakom stadionu, pa i kod najlošijih sudaca utakmica kažnjivo, za čisti, bespogovorni CRVENI karton…
UŽAS OD NOGOMETA!
I cijela utakmica zapravo je bila vrlo loša nogometna predstava jer nekolicina igrača, nabrijana od trenera i atmosfere, koju su obilato zakuhavali mediji, ulazila je tijelom u igrače suparničke momčadi, kao da se radi o hamletovskom BITI ILI NE BITI, a ne o sportu, nogometnoj igri…Užas od nogometa, prvo poluvrijeme hrvatska repka nije izvela dvije suvisle akcije, znači bar četiri točna dodavanja i udarac prema golu. Umalo zavapih: „Vratite nam Slavena Bilića, dosta mi je tog napuhanka Štimca…!“ i još više, tog oratora i kabadahije Zdravka Mamića. Suze su mi potekle niz lice kada je taj opsjenar, zapravo grobar, Dinama, za koji navijam od šeste godine, počeo objašnjavati svoje financijske transakcije i pozivati Srbe na Jadran kao da ima proviziju od svakog gosta kojeg dovede u posezoni u hotele i privatni smještaj… I ono što smeta, naprosto bode oči, jest licemjerje komentatora upisa – ono što se zamjera Matiću, koji je vrlo slično učinio, ne zamjera se Šimuniću, dakle, stari Rimljani bi rekli Quod licet Iovi, non licet bovi ili nije za guske sijeno…ili to je opet stara priča o našim dobrim i njihovim lošim dečkima, onima od 1991. do 1995. kojima i osuđenima naši (ali ne i moji!) priređuju svečane dočeke po izlasku iz zatvora, koji zlo vide samo u drugima, i isključivo u drugima. Tu nema nogometa, pogotovo ne kvalitetnog nogometa, tu ima na tone politikanstva, oceana neobjektivnosti. jer, jest prostački, kako kaže komentator HRT-a Ćosić da se zviždi i urla na izvođenju hrvatske himne na Marakani zaboravljajući dodati da se isto ili vrlo slično događalo u Maksimiru kada je gostovala Srbija i izgubila s 2-0! To su zapravo isti „navijači“, samo drugog predznaka… I kakav je to utakmica gdje nema protivničkih navijača, kakva je to utakmica nakon koje se u Vukovaru slavi 1-1, dakle, neriješeno, gdje je strašno važno što je na Marakani izvješen na ćirilici natpis VUKOVAR, ali koje pismo najmanje 60 % gledatelja u Hrvatskoj ne zna i ne želi da zna. I zaista nije lijepo spaljivati hrvatsku zastavu na Marakani, ružno je to, ali zar je lijepo čekičati ćirilične natpise u Vukovaru , razbijati stakla prostorija Srpskog nacionalnog vijeća u Splitu, dvojezični natpis u Kosovu, kod Knina.. Akcija, reakcija, akcija reakcija… do novog rata??? Od tzv. Domovinskog prošlo je 18 godina, u 18 godina zapravo ispada da baš ništa nije naučeno, ni iz nogometa, a još manje iz politike! Umjesto dobrosusjedskih odnosa, zdravih ekonomija i koliko-toliko podnošljivih uvjeta života, neki među nama ulazili bi pogibeljnim startovima u tijela naroda, hrvatskog, srpskog, bošnjačkog… kao da je to normalno, jer eto, i drugi to rade.
MORAM LI I JA BITI NABRIJANI OVAN??
Pa drugi skaču i u bunar, moram li i ja, pa zar moram i ja kud i mali Mujo, ako je većina ovaca, moram li ja biti nabrijani ovan??
I na kraju, iskreno ću napisati, kada vidim tko je sve navijao za Hrvatsku, tko opravdava pogibeljne startove igrača, svejedno o kojoj se momčadi radi, dođe mi žao pri spoznaji koji su mamlazi navijali na repku Hrvatske, i ja s njima.
Naime, ti mamlazi pojma nemaju što je nogomet, što je fair play, što se može i smije na travnatim terenima. I sreća, da je utakmicu vodila četvorka nogometnih sudaca iz Njemačke, kojima je svejedno bilo što igraju kockasti i ocilaši, njima su, srećom, pred očima bili nogomet i nogometna pravila, kao što su većini civiliziranih ljudi strani ratovi i svaka vrsta pogibelji.
I zato ću gledati i dalje nogomet, te gurače lopti, njihove maštovite kombinacije, njihove udarce u okvir gola, bravurozne obrane golmana, svjestan da je to dio priče o PANEM ET CIRCENSES, BROT UND SPIELE, ali uvjeren da će biti shvaćen kao igra u kojoj je lopta okrugla i gdje pobjeđuje bolji, i gdje pobjeđuje prije svega ipak - nogomet.
Jer, rimski gladijatori su ipak prošlo svršeno vrijeme.
Nadajmo se…!?

PS 1: Identičan tekst objavljen je kao kolumna na portalu www.tacno.net
PS 2: Molim za pristojne upise ispod dnevnika odnosno ispod ovog teksta. Naravno, može navijanje, najrazličitija mišljenja i stavovi, ali ne i vrijeđanje autora!

Komentari

Sinergija

Promašen ceo fudbal ili promašena cijela lopta - povratak u devedesete?Povratak u devedesete napravila je Hrvatska vlada, napadom na Vukovar istim onim simbolima kojima su Vukovar napali četnici- ćirilicom, uvažavanjem želja četničkoga vojvode ("Vukovar je srpski grad") koji je "pobio desetak baba u Antinu" -čak i prema B-92 izvoru (umjesto da DORH istraži taj slučaj za koji postoji i videozapis
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UfMijGa1GNs ), te i istim opravdanjima koje je imala i JNA- "uvođenje zakona"- kao izgovor za agresiju.

Kao što su devedesetih imali svoj Memorandum, sada imaju svoj Račanorandum, zasnovan na Memorandumu, koji im je u Europi uobičajenu granicu od 50%, zbog zasluga u genocidu nad Vukovarcima, spustio na 33%.

Onda je uvod bila utakmica na Maksimiru, a Marakana je pokazala da su oni još na uvodu.

Njihove težnje podgrijava vlast u Hrvatskoj, svojim ćiriličnim nasiljem na Vukovaru, preko "zakonskoga terorizma" u kojemu poštivaju princip "selektivnoga zakoniziranja", odnosno primjene onoga zakona koji im omogućava želje, a neprimjena onoga (o prebivalištu, o nenagrađivanju genocida nad Vukovarcima) koji im onemogućava želje ispunjavanja želja birača s Marakane i istih takvih iz RH.

Na Marakani su glasači današnje pozicije (sami su izjavili kako su oni njihova izborna baza), pa nije ni čudo što im ona želi ispuniti želje: Vukovar obilježiti ćiriličnim znakovima iz devedesetih i tako spaliti hrvatsku zastavu u Vukovaru.

Marakana je ogledalo sinergije između hrvatske političke pozicije i njenih glasača- jedni i drugi žele ćirilicu u Vukovaru, a Hrvati se tome protive, kao i devedesetih!

Tko je glasao

Sportska nadmetanja (koja bi

Sportska nadmetanja (koja bi trebala biti isključivo sportska) između hrvatskih i srpskih sportaša su melem za ratoborne duše. Kao što sam već ranije u svom postu istlačio strpljive čitatelje o vlastitom razumijevanju zbivanja u Vukovaru, i ovdje ponavljam da dragoćosićevski navijači nemaju nikakve veze s domoljubnim, plemenitim, miroljubivim, sportskim.
Svakom dobronamjernom čovjeku mržnjom nezatrovane duše trebalo bi biti stalo da se on, društvo i zemlja u kojoj živi bitno i po svemu razlikuje od društva i zemlje koju ne krase lijepe karakteristike. Zamislimo da se na svaku spaljenu hrvatsku zastavu odgovori vješanjem srpske, na svako zviždanje hrvatskoj himni odgovori grobnom tišinom na intoniranje srpske, da na provokacije nekih srpskih sportaša s tri prsta, naši sportaši napuštaju teren čim se začuje ''za dom spremni'' itd. Zamislimo da živimo u društvu koje je slobodoumnije, civiliziranije, kulturnije od društva koje ne simpatiziramo (ako se upustimo nezlokobno generaliziranje). Da ima više sadržaja, raznolikosti, kreativnosti, samopouzdanosti, čvrstoće karaktera, a manje simbolike, celofana, teatralnosti i uniformnosti.

Da upravo ta različitost koja krasi ovu malu zemlju bude istaknuta i naglašena, a ne šahovnica. Hrvatska je interesantna po tome što je tako mala a prepuna različitosti i raznolikosti u svakom smislu - geografskom, klimatskom, vegetacijskom, kulturno-običajnom, govornom, mentalitetnom, povijesnom, ideološkom, demografskom, kulinarskom... može se nabrajati do sutra. To je ono po čemu bismo trebali biti prepoznati, to bi trebao biti hrvatski brand - bogatstvo mnoštva.

Umjesto toga, hrvatski ''domoljobi'' kockasti od glave do pete, zadovoljeni i nekritički konzumenti gotovih istina, radije maštaju o vječnim rovovima, šahovničastih i četiriesastih. Jednostavnije je, manje zahtjevno, a zato i njima uzbudljivije, tako shvatiti svoju egzistenciju, pripadništvo svome stadu i vječnog zakletog neprijatelja bez kojeg bi sav njihov život izgubio smisao.

Tko je glasao

To što ti nazivaš

""Da upravo ta različitost koja krasi ovu malu zemlju bude istaknuta i naglašena, a ne šahovnica. Hrvatska je interesantna po tome što je tako mala a prepuna različitosti i raznolikosti u svakom smislu - geografskom, klimatskom, vegetacijskom, kulturno-običajnom, govornom, mentalitetnom, povijesnom, ideološkom, demografskom, kulinarskom... može se nabrajati do sutra. To je ono po čemu bismo trebali biti prepoznati, to bi trebao biti hrvatski brand - bogatstvo mnoštva. ""

"šahovnicom"

nas u tome svemu što si gore pobrojao skuplja na okup i čini nas jedinstvenim

nas, Hrvate, naš rod i porod, naše pleme ako baš želiš

Eto, po tome što si nabrojao razlikujemo se od drugih, između ostalog. Inače bi se utopili u masu.

Za tu " šahovnicu" se ginulo i prolijevala krv. Baš zato da se odvojimo od ostalih koji nisu baš ljubili taj simbol, pogotovu Srbi, a i ostali neki ranije ( Talijani, Mađari, Njemci, Francuzi itd.).

Ako smo ove druge rastjerali zbog te šahovnice, što ti sad šahovnica smeta kad se suprostavlja ocilu.

Zvijezda petokraka i četiri "C" su Hrvatima i Hrvatskoj učinili mnoga zla i legitimno je i ispravno tim simbolima se suprostavljati uvijek i na svakom mjestu i svim sredstvima.

Da nije tog grba, tog štita Hrvati bi danas već nestali sa scene i spominjali bi se samo, ako u povjesnim udžbenicima.

E sad što to tebi baš i njie po volji drugi je par opanaka.

Tebi smeta izraz " za dom spremni" i pozivaš nogometaše da zbog toga napuste igralište. Zašto???

Naime, godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je "Za dom sad u boj!"

Prema povijesnom romanu hrvatskog književnika Josipa Eugena Tomića, koji je objavio 1894. godine, poklič "Za dom" je bio u uporabi najmanje te godine, dok pak radnja samog romana Za kralja - za dom odvija se od 1756. do 1790., znači u 18. stoljeću.

Nekih 250 do 300 godina poslije Zrinskog, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo "Za dom!" a vojska bi odgovarala "Spremni umrijeti!"

Opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič "Za dom!". "

http://www.youtube.com/watch?v=LVhUQa3JbI0

Znači ti inzistiraš da se naši nogometaši i ostali vrhunski sportaši odreknu svoje povjesti, svog naroda, svojih velikana, svojih umjetnika.

Zašto?

Zato što je taj pozdrav u dugoj hrvatskoj povjesti korišten i u jednom velikom svjetskom ratu cca 5 godina u tadašnjoj državi Hrvata ( NDH) koja se pokušula uspostaviti ali eto nije uspjela.

Zato što su ga ustaše koristile.

Zar bi zbog toga što su se ustaše stjecajem povjesnih okolnosti što su se našli na strani poraženih snaga iako izvorno nisu bili ni fašisti ni nacisti nego nacionalni revolucionari, Hrvati danas trebali odreći i Ivana pl. zajca, Zrinskih, Frankopana i cijele svoje povijesti.

Ma, nosi se!

I da, da ne zaboravim

ZA DOM- SPREMNI UMRIJETI

ps. mada sam ja radije za to da drugi ( pod drugim grbom) umiru a ja da preživim, hehe

sve dobro...

Tko je glasao

drvolog

U pravu si. Ja sam također siguran da kad netko viče "Za dom!" da zapravo želi pokazati da je motiviran kao vojnik Šubića Zrinskog te žele pokazati da su pročitali roman Eugena Tomića. Nema govora da taj uzvik koriste BAŠ zato jer ga je koristila NDH i da time "vade mast" onima koji se već viče i prave se veći frajeri nego što jesu.

Tako i Srbi koji u Beogradu ispisuju Vukovar na ćirilici ne žele ništa loše reći, već pokazuju kako mogu imena gradova prijateljske države ispisati na svom pismu, to je više onako kao "Pozdrav Vukovaru"... A pjesmom "Nož, žica..." zapravo nabrajaju stare zanate iz svog kraja, čime samo žele naglasiti kako štuju svoju tradiciju... nešto kao i ovi tvoji čitatelji Tomićevih romana...

... zanimljivo kako ispada da kukasti križ i crvena petokraka nemaju takvu "prethodnu lijepu povijest" već se treba probit njih boriti - ne svakom mjestu i beskompromisno, jer, naravno, pod pozdravom "Za dom" u Hrvatskoj nitko nikada nije stradao... pa se protiv toga ne treba boriti?

Heh licemjeru :)

Tko je glasao

koli me burac @zap

""Tako i Srbi koji u Beogradu ispisuju Vukovar na ćirilici ne žele ništa loše reći,""

za Srbe u Beogradu kao uostalom i za tvoj stav oko ustaša i pozdrava. Za mene su Srbijanci nešto a la Moldavci, Rumunji, Grci i tamo neki narod koji se nalazi jugoistočno od nas i koji su u povijesti cca 500 godina bili dio Osmanskog imperija. Turski vazali. Narod koji je na nagovor i pod utjecajem jednog Tite hohštaplera otjerao svog kralja i nije mu dao da se vrati
u zemlju nego je tog neSrbina prihvatio kao kralja i još danas ga imaju u mauzoleju i održavaju njegov kult ne zaslužuje poštovanje, bar moje ne.

S njima sam rješavao kad je trebalo sad se ne obzirem na njih.
Nažalost, neke crne vreće su otišle za Srbiju zaslugom moje postrojbe i mene i mislim da sam s njima raskrstio, nadam se za sva vremena.

Uspoređivati tako kako ti uspoređuješ ti je ono kao kad bivši Fekal a današnje Novosti izjednačavaju Franju i Slobu.
Ovi naši Srbi su drugo, to su pravoslavni Vlasi koji sebe vole nazivati Srbima, pa kad oni to vole i ja ih eto tako zovem.

U odnosu na Srbijance, životom s nama su se kultivizirali, promijenili mentalitet i bolji su ljudi od Srbijanaca, samo ih jebe taj zov majčice Srbije, nikako da presjeku tu pupčanu vrpcu , a to ih je već puno koštalo. Lud narod što reče Rašković.

Znam da je tebi miliji:

" Za domovinu s Titom. NAPRIJED"

ali što ćeš, nije ti dano osim ako hoćeš biti sprdnja cijelom svijetu

sve dobro...

Tko je glasao

mitovi

Ja sam kažem da je imbecilno ustaški pozdrav pravdati time što je to bio "bla, vjekovni, ovo ono..." Nažalost (inače, pozdrav nije loš) - većina ga koristi samo i isključivo kao "ustaški pozdrav", a nikako ne kao starohrvatski. A ti si slobodno pričaj bajke i dalje :)

Za Srbiju me "boli" isto kao i za svaku zemlju s kojim graničimo i s kojom smo ratovali (a skoro smo sa svima) - prema tome, pričamo o "našem pozdravu".

I ne naturaj meni te svoje pozdrave koje si uzvikivao na sastancima komunističke partije.

Tko je glasao

Manje

Fekala i Novosti inače će ti skroz biti ispran mozak mojt upane mali

sve dobro...

Tko je glasao

točno

drvosjek,

podsjetnik je vrlo važan, "za dom spremni" nije originalni ustaški poklič. On je u nDH sasvim drukčije glasio - "Za Poglavnika i dom spremni".

Prema tome "Za dom" i njegove povijesne varijacije je stari hrvatski poklić, a ne ustaški pozdrav, ali ovima ovdje na portalu sve što je za dom je jednostavno ustaško. Za njih drukčije i ne može biti, jer je po njima i sama Hrvatska ustaška, pa s takvima ne treba gubiti vrijeme. Te komunjare i Jugoslovene će već vrijeme pregaziti kolikogod se trudili da cijelu Hrvatsku kao takvu proglase ustaškom.

Tko je glasao

Sve što ti mogu reći jest da

Sve što ti mogu reći jest da si, kao što stoji u naslovu dnevnika, ''promašio ceo fudbal''!

Tko je glasao

Nek sam promašio @unakaženi

nekad je bitno samo pucati.

sve dobro...

Tko je glasao

La Guerra del fútbol

Dvije latinoameričke zemlje, ne sjećam se koje, vodile su rat koji je u povijest ušao kao „nogometni rat“…

Nogometnim ratom (šp. La guerra del fútbol ili La guerra de las cien horas) nazvan je oružani sukob između Salvadora i Hondurasa iz 1969. godine.

Oba su se društva tada suočavala s nestabilnošću i krizom, prvenstveno socijalne provenijencije, a bilo je praktično za vlastite nedaće optužiti susjeda (o tome valjda i mi nešto znamo).

Honduras je naime te godine odlučio provesti agrarnu reformu te je ekpropriao zemlju i istjerao Salvadorce koji su tamo živjeli generacijama, a Salvador je odlučio odgovoriti tako što je, nakon serije od tri nogometne utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Meksiku odlučio napasti Honduras 14. VI. Sukob je, uz posredovanje Organizacije američkih država (OAS) završen 18. VI. (otuda i drugi naziv Rat od sto sati).

Kao što je nažalost uvijek tako, među ukupno 2000 žrtava s obje strane, najveći je broj civila.

Nijedan sudionik nije diskvalificiran ni izbačen sa Svjetskoga prvenstva.

U Meksiku će ubrzo potom Brazil osvojiti treći put naslov prvaka svijeta i zlatan pehar Julesa Rimeta, s momčadi u kojoj su igrali Pelé, Jairzinho, Tostão, Rivellino, Gérson, Clodoaldo, Piazza, Carlos Alberto Torres...

Tu je nesretnu ratnu latinskoameričku epizodu (on ga je i nazvao Nogometnim ratom opisao glasoviti poljski književnik, reporter i pjesnik, koji je bio dopisnik poljskih medija iz Latinske Amerike (i Afrike) Ryszard Kapuściński, u knjizi "Wojna futbolowa".

Tko je glasao

@Argus

Hvala na dopuni teksta činjenicama o "nogometnom ratu"!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ti nisi tzv. redikul

nego čisti redikul.

Tko je glasao

@Quinquaginta

MKn je izrazio svoje mišljenje, pa nije stoga odmah - čisti redikul!!?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kakve veze ima Mkn

i tvoj tzv??

Ti si redikul, tzv. Ljubo Ruben Weiss-u i ništa ne možeš napravit da to promjeniš.

Tko je glasao

Srbija se iz devedesetih

Srbija se iz devedesetih nikada nije ni pomaknula. Ni za milimetar.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn Kod nas pomak od milijun milja????

Kao i Hrvatska, osim što je uglavnom na papiru prilagodila se pravilima Evropske unije! Ekonomski je Hrvatska potpuno devastirana zemlja! Hej, 200 milijardi kuna duga, halo, gdje je tu nova vrijednost???
Politički, nazočimo bespoštednoj, nemilosrdnoj borbi za vlast, strančarenju najgore vrste u kojem su nacionalne pa i vjerske manjine žrtveni jarci! U Srbiji potpuno isto: kako prvi potrepdsjednik srpske vlade može biti najmoćniji čovjek Srbije??? Na neki način, njegov uspon me podsjeća na uspon - Miloševića!! Nadam se da mu nastavak i kraj neće biti isti kao Miloševićev!!??
I držimo se više pravog, lijepog nogometa, a manje politike i politikanstva!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kao i Hrvatska, osim što je

Kao i Hrvatska, osim što je uglavnom na papiru prilagodila se pravilima Evropske unije!

Kao i obično, svoje želje i sklonosti brkaš sa stvarnošću. Načelno govoreći, Hrvatska je još u Tuđmanovo doba bila savršeno spremna ući u Europsku uniju, dok Srbija to nije bila nikad. A ako je suditi prema srpskom ponašanju nakon Miloševića, nikada neće ni biti.

Ekonomski je Hrvatska potpuno devastirana zemlja! Hej, 200 milijardi kuna duga, halo, gdje je tu nova vrijednost???

Unatoč ratu i razaranjima, silnim ljudskim žrtvama i golemoj ratnoj šteti, Tuđmanova Hrvatska je 1999. bila nisko zadužena zemlja (oko 9,5 milijardi dolara, od čega je oko pola naslijedila od SFRJ), s kompletnim gospodarstvom, bankama i medijim u domaćim, hrvatskim rukama. Dugovi o kojima govoriš nastali su kasnije - u zadnjih13 godina sramotne pljačkaške "detuđmanizacije". Izvoli za njih ispostaviti račun onima koji su ih načinili.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci