Tagovi

Proklet bio izdajica svoje domovine

Nedavno sam u jednom dnevniku ili pak komentaru napisao da ne bih htio govoriti o tome gdje sam bio za vrijeme rata. S rukom na srcu, volio bih o tome progovoriti, ali postoje valjani razlozi zbog kojih, barem za sada, ne zelim. Sve u svemu, ne zelim ni zbog toga sto sam na bojistu proveo kratko vrijeme pa bi se moglo tumaciti da se nastojim hvaliti. Ali kad sam vec kod toga, ipak cu vam priopciti ovo: Proljeca 91-ve rat je dobrano bio na vidiku pa je tako mjesni ogranak HDZ-e mjesta u kojemu sam tada zivio organizirao popis dragovoljaca. Skupilo se oko stotinu clanova i skoro su se svi upisali na listu. Neki su se poslije upisa vratili na zacelje kolone pa se upisali jos jednom. Prvi put valjda da bude organizator siguran da ce ici, a drugi put da budu i oni sami sigurni. Ja sam bio medju rijetkima koji se nisu prijavili. Unatoc tomu, nakon nekoliko mjeseci sam se nasao u avionu za Hrvatsku. On nije ni poletio s piste, a "dragovoljci" su telefonirali moju zenu pitajuci je: "Je li Pavle poludio pa otisao u Hrvatsku?" Cim sam tamo stigao obratio sam se zapovjedniku 131. brigade Zeljku Musi trazeci da me primi u nju. Na to me on upitao: "Jesi li ti lud?" Potom se nadopunio: "Sto ces nam, mi ovdje lezimo u blatnim rovovima, nemamo streljiva, usto imamo naredbu da ne odgovaramo na vatru, a iz Posavine nas cetnici zasipaju granatama ." Nije mi drugo preostajalo, morao sam odustati od nakane.

Medjutim, 1993-ce opet mi vrag nije dao mira, otisao sam nacelniku SIS-e inace studentskom kolegi i izrazio volju i zelju za ukljucenje u vojsku. I uputio me on u zapovjednistvo jedinice. No, pri novacenju me nitko nije pitao da li sam sluzio JNA i, ako jesam, koji rod. Radi toga sam se vratio u SIS kako bi kolegu upoznao s time, no on ce mi tada: "Nista ne brini ako nisi bio u vojsci, istrenirat cemo te, za tjedan-dva ces bit vojnicina." Odgovorio sam mu: U redu, ali imam jos jedan problem. A on ce: Kakav? Rekoh mu, stari, ja sam invalid. On me pogledao pa promrmljao: Znam, vidim, ne moras mi to govoriti, jer da nisi invalid nebi ostavio zenu i nejaku djecu u Kanadi pa dosao ovdje." Znaci, i on je racunao da sam poludio. Konacno priznajem, bio sam lud. Da, kad vidim za kakve sam se lesinare borio, uistinu sam bio.

S ovim vas upoznah da bih lakse osvrnuo o necemu drugom. Evo o cemu: U mojem najnovijem dnevniku "Strajk gladju bivsih politickih uznika" upoznao sam vas sa tretmanom koji je nad njima nekima primjenjivan u KPD-u St. Gradiska. Ujedno sam izrazio misljenje o potrebi lustracije. Diskusija je krenula dobrim tijekom i argumentiranim dijalogom. U jednom komentaru sam spomenuo jednu Tudmanovu izjavu glede NDH. Za nju je Kazimir izrazio osobno neslaganje sa, nadasve, kulturnim i konstruktivnim komentarom. I sve je bilo dobro dok se u diskusiju nije ukljucio partizansko-cetnicki paranoik Feniks. Njemu svojstvenim nacinom je poceo vrijedjati sve bivse zatvorenike nazivajuci ih ordinarnim idiotima, pijancima, manijacima i ustasama. Poslije njegova nastupa pristupili su mu tosofos i ilocka grasevina pa diskusija polazi drugim smjerom. Dok su se spomenuti, posebno prvi medju njima, pjenili vec na samu rijec Hrvat i Hrvatska mnogi su diskutanti odustali od diskusije, ostala nas je nekolicina. I malo pomalo dosla je ona u tocku vrenja. Iz prikrajka sam je pratio, a na kraju mi je puknuo zivac i uzvratio tukom na utuk. Ni najmanje ne zalim zato. No, dok ne zalim radi toga, zalim sto se pojedincima, kojima je hrvatstvo sinonim za ustastvo, dopusta harangiranje kojim izludjuju ljude.
Ti debili zakrvavljenih ociju, krvozednih zdrijela, avetinjskih kopita jos uvijek pokazuju spremnost za klanje svih koji im proturjece. Pa ako su oni tako svirepi danas, kakavi su tek bili kad su posjedovali oruzje i kakvi bi bili da ga opet posjeduju?

Kritika je sastavnica demokratskog suceljavanja. Ne sto je samo neizbjezna nego je u njemu i potrebna, medjutim nazivati sve pripadnike porazene hrvatske vojske zlocincima, sve ubijene na putevima smrti qouslinzima, sve bivse politicke zatvorenike ustasama, sve protivnike bivse jugoslavije izdajnicima - to nije dobronamjerna kritika. To je krijestanje lesinara, izlijev zmijskog otrova, vampirsko skrgutanje.
Cudnovato je kako se nitko nije nasao pa na vrijeme zustavio to siktanje? Vjerojatno stoga sto nitko u njemu nije primjetio govor mrznje. Znam, njega jedino hrvatski naci(onali)sti razastiru. Cudim se, odnosno bas se i ne. Ne cudim, jer su: opicenirus, hijenarimus, zloostric, nemasisa, us (buba) trasirali puteve za nastup radikalnijim od sebe. Do malobrojnih usiju je doprla jedna smogijeva izjava, a ona je otprilike ovakva: Potrebno je kritizirati i napadati stranke i stranacke lidere, clanove vlade, predsjednika drzave, ali se drzava mora nastojati sacuvati." Nazalost, prilican broj je takvih koji nastoje suprotno.

I da vam ne popujem, svima koji se poistovjecuju sa Feniksom, tj. svima koji uskladjuju svoja misljenja s njegovim, dubinom srca zelim da prozive to sto su mnogi bivsi hrvatski bivsi zatvorenici prozivjeli u zatvorima. Nista manje ni nista vise.
Uz zavrsetak: Pokoj ubijenim domobranima i ustasama! Dakako, i hrvatskim partizanima! Pakao jugoslavenskim!

Korak dalje od vas, dva su blize miru,
A on mi je nuzan da sacuvam zdravlje
Sa time cu sprijeciti podanickom zbiru
Da zbog moje bolesti uprilici slavlje.

Vi mudrujte dalje, kad ne znate drugo
Ali dobro znajte, necete na vijeke,
Splasnut ce vam snaga, jenjati ce jugo,
Struje ce vas odvuci u ponorne rijeke.

No, nemojte potom tuziti se nikome,
Jer ste sami srljali u mracne tjesnace,
Ovo sto vam govorim, jasno je svakome:
Hrvatska je raj za lijene mudrace.

Ona je rasadnik podlih licemjera,
Bezboznickih spodoba, zlosilnika, lopova,
Svima njima, tvrdim, granitna je namjera
Smjestiti Hrvatsku ispod tudjeg krova.

Zao mi je samo domoljubnog zivlja
Koje pod samarom sve pocesce posrce
Dok nevrijeme nad njim bezdusnicki divlja,
Sotonski najamnik novac u dzep zgrce.

Ne, ni malo ne haje zbog narodnih patnji,
Niti paznju poklanja izranjenoj Hrvatskoj,
Raduje se njenoj nesreci i klatnji,
Takav jadnik pripada druzini ludjackoj.

Komentari

mislim da je bilo dovoljno

mislim da je bilo dovoljno dnevnika ustaše/partizani naši/vaši za mjesec ožujak

lijepo molim da se suzdržimo od ovih tema barem do kraja korizme

Tko je glasao

Cim sam tamo stigao obratio

Cim sam tamo stigao obratio sam se zapovjedniku 131. brigade Zeljku Musi trazeci da me primi u nju. Na to me on upitao: "Jesi li ti lud?" Potom se nadopunio: "Sto ces nam, mi ovdje lezimo u blatnim rovovima, nemamo streljiva, usto imamo naredbu da ne odgovaramo na vatru, a iz Posavine nas cetnici zasipaju granatama ." Nije mi drugo preostajalo, morao sam odustati od nakane.

Jadniče, sigurno ti je bilo grozno.

Tko je glasao

Jasna mi je ogorčenost

Jasna mi je ogorčenost pisca ovog dnevnika i moram se solidarizirati, iako imam prilično drugačije poglede na mnoge stvari. Uvijek se divim ljudima koji se žrtvuju za neke ciljeve, naročito ako to ne moraju, naročito ako se odriču udobnosti i sigurnosti.

Solidardnost sa žrtvama je stopostotna. A svaki čovjek kažnjen bez suđenja, nepravedno osuđen i zatočen, zlostavljan i ponižavan, mučen i ubijen je žrtva!

Ja, koji sam 100% cijepljen od hrvatskog nacionalizma, mogu samo podržati gospodina Jelovića! Ja na njegovu mjestu vjerojatno ne bih imao hrabrosti za tako nešto. Biste li vi?

Tko je glasao

Vaš dnevnik je pošten i

Vaš dnevnik je pošten i iskren i verovatno iz vašeg ugla gledano korektan. Zato vam dajem plus. Ali vaše je samo jedno od bolnih iskustava ratova na ovim prostorima.
Imamo ih svi, svako svoje, i možda je bolje skupiti snage i ostaviti tu gorčinu da počiva u dubinama naših ljudskih srca za ljubav generacija koje dolaze.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Julijana, za ljubav

Julijana, za ljubav generacija koje dolaze je s jedne strane potrebno pohraniti nasa gorka iskustva u povijest, a s druge prestati sanjati o zajednickom zivotu nas i vas. Jer, kad god smo zivjeli skupa, ljubav nam je bila kratkovjeka, a cim bismo se rastali znali bi plakati jednim za drugima. I vidi, takvu ciganiju je prijeko potrebno za vazda prekinuti. Jedino ce se tako generacije koje dolaze moci razvijati protkane osjecajem pripadnosti vlastitom stadu, ali neopterecene mrznjom prema susjednom. U mnostvu slucajeva se pokazalo da rastavljeni bracni parovi poslije pomirenja i ponovnog sklapanja braka nisu dugo izdrzali u njemu nego su ga opet raskinuli. Oni razboritiji su, shvativsi tu cinjenicu, nastavili medjusobno komunicirati, znali su ostati i prijatelji, ali nisu ni pomisljali na obnavljanje bracne zajednice.
Medjutim, kod nas Hrvata, ne znam kako stvari stoje kod vas, je prilican broj takvih koji placu zbog neuspjesnog braka, nikako im ne postaje jasno da je najbolje zaboraviti na nj. Istini za volju, tu se i selo zna petljati nagovarajuci ih na jos jedan pokusaj, premda ono ne zna, ili pak ne uzima u obzir, pravi razlog njihova nesklada.
Ponavljam, razboritiji, dosljedniji, odlucniji ce reci selu - ne radi se o vasem braku, nego o nasem.
Ja sam uvjeren da je vecini hrvatskog puka dosta mijenjanja obicaja, vjera, hramova, svetkovina. Dapace, umoran je od toga. Zeli zadrzati svoje, koje mu je Gospod odredio. Vjerujem da je ista situacija i kod vas. Da, ali postoje i kod nas i kod vas palitelji vatre koji nas oboje nastoje uvjeriti da ce nam zajedno biti lakse. I ako bi nas oni uspjeli u to uvjeriti, odnosno ako bismo revitalizirali propalu zajednicu tek tada bi bilo zlo za dolazece generacije, buduci bi se vatra opet rasplamsala. Dabome, sprzila bi ih. Upravo zato treba sprjeciti palitelje u njihovoj sumahnutoj igri. Jer njima nije ni do cega drugoga stalo, jedino do igre.

Tko je glasao

Julijana, generaliziranje

Julijana,
generaliziranje ratova je isto kao i generaliziranje krivnje. Svaki događaj je zaseban i kao takvog ga valja tumačiti (razumijeti i prosuđivati, te na temelju toga djelovati).
Gorčina je usud ovih prostora, a RH ima sad prvi put u nekih nekoliko stoljeća sama sebi odrediti sudbinu.
Ostali neka se bakću sa svojom.
Iz posljednjeg posjeta premijera RH Republici Srbiji daju se izvući zaključci/prosudbe/naučene lekcije. Ukratko, "Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada!"
Svidjelo se to vama ili ne.

Osobno sam bio ponižen odnosom ili pripremom mojeg premijera (bez obzira tko je) prilikom tog posjeta. Sve je nekako zvučalo u stilu:"evo mi smo dobri, pa ćemo i prema vama biti dobri......" To je duh slabog karaktera, nemoćnika i osobe bez ponosa. Njegov posjet je bio i moj posjet i bez obzira što europske gazde hoće- igrati će tako dugo dok vide u nama samo jebene sluge.

Julijana, zasigurno se pitate kakve veze imaju ove riječi sa vašim postom na dnevnik?
Govorim o nacionalnom ponosu, koji štiti nacionalnu državu, a koji su suprotni pojednostavljenoj univerzalizaciji svega i svakoga. A to je ono što vi pokušavate ovdje i usput se pravite nemušti.

Da, rat je bio u RH. Najduži ako se varam. Krajem '91. u SR BiH su ljudi se čudili ratu i govorili kako se takovo što neće desiti njima. Državljani makedonske, bošnjačke, crnogorske i jugoslavenske orijentacije tj. nacionalne oprijedeljenosti su sa užitkom išli u/podržavali rat protiv "povampirenih Ustaša".
Da, tada krajem '91.
Sada sa vremenskim odmakom od nekih skoro 20 godina puno mudroslovaca priča o tom vremnu, a ni drkati nisu mogli. Da, ružno zborim, jer me emocije ponesu. I danas Hrvatski generali (generali žrtve rata) su i se osuđuju kao najveći krvnici.
Zbog toga, nemojte dalje o krivnji, molim vas, jerbo imamo mi i preveć svojih izdajnika koji takove sramotne čini dovoljno podupiru. Svidjelo se njima ili ne vrijeme čini svoje neumitno, a naša (Hrvatska) budućnost tek dolazi.

PS: Opinionurus/Hyero/nemesis/Zoran Oštrić&Co. Nadam se da vas emocije nisu puno takle, te da ovo nećete proglasiti trollanjem.

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Iz našeg kuta gledano ovo

Iz našeg kuta gledano ovo je svakako točno. Ali istina nije jednostavna, pogledajmo samo Mostar ili Srednju Bosnu, i zamislimo se malo.

Rat je prije svega nesreća. Mi nismo visokotehnološki narod da netko stisne gumb u brodu udaljenom petsto kilometara i raketa odleti do Saddamovog bunkera. Kod nas je sukob varirao od klasičnih tenkovskih bitaka, ceremonijalne predaje s pozdravljanjem suprotstavljenih vojskovođa uz puno uvažavanje, sve do nama klasičnog nož-grlo-žica-jama diskursa.

Pritom priča ima skoro bezbroj, i da, na krupnom planu, općenito govoreći je Srbija sa svojim ispostavama napala ostale i počinila brojne zločine; ali, ako idemo u detalje, stvar postaje mnogo zamršenija, poput morske obale kojoj je što preciznije mjerimo i idemo u sitnije detalje, to teže izmjeriti duljinu...

Tko je glasao

Ali vaše je samo jedno od

Ali vaše je samo jedno od bolnih iskustava ratova na ovim prostorima.
To nije bio rat "na ovim prostorima". To je bio rat i agresija protiv Republike Hrvatske. Na vašem "prostoru" nije bio rat.
ostaviti tu gorčinu da počiva u dubinama naših ljudskih srca za ljubav generacija koje dolaze.
Nikada ne ostaviti gorčinu, kako generacije koje dolaze ne bi ponovno doživjeli sudbinu današnje.

Ipak jedna zamjerka dnevniku. Nije sada vrijeme za ovakve teme. Dolaze najodlučniji izbori u posljednjih 18 godina, spremaju sindikati štrajk, dugovi dolaze na naplatu .... Ponekad je lakše svoriti državu nego istu održati.
Radi toga i zbog ljubavi prema Domovini zatomi Pavao gorčinu na trenutak i prikloni se rješavanju općih problema i trenutnih interesa.

Tko je glasao

To nije bio rat "na ovim

To nije bio rat "na ovim prostorima". To je bio rat i agresija protiv Republike Hrvatske. Na vašem "prostoru" nije bio rat.

Točno, ali Julijana i nije govorila o ratu, nego o ratovima, što se uostalom i vidi u dijelu njezina komentara kojeg si citirao. Suzdržimo se od prenaglog suđenja!

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Ti debili zakrvavljenih

Ti debili zakrvavljenih ociju, krvozednih zdrijela, avetinjskih kopita jos uvijek pokazuju spremnost za klanje svih koji im proturjece. Pa ako su oni tako svirepi danas, kakavi su tek bili kad su posjedovali oruzje i kakvi bi bili da ga opet posjeduju?

Obicni govor mrznje. Minus.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

za toliku originalnost i

za toliku originalnost i političku korektnost kao argument.... minus

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@debe, Za originalnost,

@debe,
Za originalnost, političku korektnost, detaljnost, opširnost, objektivnost i potpunost u komenitranju.....minus.

"As you have violated our land and our honor, (we) will violate everything, even your children."

"As you have violated our land and our honor, (we) will violate everything, even your children."

Tko je glasao

@gale, Obicni govor mrznje.

@gale,
Obicni govor mrznje. Minus.

"As you have violated our land and our honor, (we) will violate everything, even your children."

"As you have violated our land and our honor, (we) will violate everything, even your children."

Tko je glasao

Dnevnik koji je dobro poceo

Dnevnik koji je dobro poceo no na kraju je postao dnevnik o dnevniku. Kako vidimo strane su ostro podijeljene i tesko odstupaju sa svojih pozicija bilo s jedne ili s druge strane.

Tko je glasao

A za koju bi "stranu" ti

A za koju bi "stranu" ti volio da odstupi?

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Sad bih se kao morao

Sad bih se kao morao svrstati na neku stranu? Trebaju odstupiti i jedna i druga strana svojim crnobijelim pogledima na povijest jer niti su svi andjeli bili bijeli niti su svi djavoli bili crni. Cinjenica kako je u Sloveniji i na kriznom putu pocinjen zlocin. Cinjenica je kako je ustaski rezim bio sve samo ne hrvatski i nije imao nikakvu potporu u narodu no cinjenica je i kako partizanstina komunisticke provijencije nije imala popularnost u narodu. No takodjer je cinjenica kako je lijevo krilo HSS-a vec od 1942 suradjivao s partizanima i cinjenica je kako je Hebrang dao sirinu pokretu znajuci kako se ne moze ici ostrom iskljucivom strujom. Tako je ZAVNOH predstavljao dosta siroko tijelo od komunista preko Gazija i Magovca do Vladimira Nazora. Vecina onih koji nisu bili ortodoksni komunisti u sumu su otisli zbog karaktera ustaskog rezima jer se niti jedan normalno razmisljajuci covjek nije mogao sloziti s ubijanjima razlicitih od Zidova preko Srba do samih Hrvata poput Pavleka Miskine. Znaci partizanski pokret je tada bio prava oporba ustaskoj diktaturi no kako se rat priblizio kraju tako je komunisticki dio pokreta preuzeo konce u svoje ruke i opet suzio karakter partizana. Na kraju su se i potpuno diskreditirali zlocinom nakon rata ali i uvodjenjem boljsevickog modela upravljanja nakon rata kada je kao i za vrijeme ustasa mrak mogao pojesti bilo koga. Tako da se period od 1945 do 1950 moze takodjer smatrati mracnim periodom. No takodjer se moze reci kako je period od 1974 do 1980 bio period dosta dobrog zivota bez obzira na nacin kako se taj zivot ostvarivao (uglavnom kreditima koji su isli u potrosnju) tako da smo imali dosta labavi komunizam (u odnosu na onaj boljsevickog tipa) sa nagovjestajima nedirigirane privrede. No takodjer se mora reci kako je stari diktator iza sebe ostavio i ekonomski i politicki sistem koji nije mogao opstati zadrzavajuci za sebe ulogu glavnog arbitra. Njegovim fizickim odlaskom i sam sustav koji je bio titocentrican izgubio je uporisnu tocku a zbog modela negativne selekcije kadrovi nakon njega nisu bili u stanju reformirati drzavu na postkomunistickom modelu nego su ponudili nacionalnu nesnosljivost.

Tko je glasao

OK. I za koju bi ti "stranu"

OK.
I za koju bi ti "stranu" volio da odstupi?

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Kako je Pavao naveo, sve je

Kako je Pavao naveo, sve je bilo više nego korektno do onog trenutka kada je netko u komentaru citirao jednu izjavu iz 90ih godina a u kojoj e spominje NDH. Naravno komentar je bio u sklopu teme, dok nastavak je otišao na "igrajmo se rata, ja ću biti Ustaša ti budi partizan"... i naravno onda je krenula off topic rasprava u kojoj je doslovce već umnobolesna potreba za ponavljanje jedne te iste 'off topic' teme a koje već idu na živce svakom normalnom čovjeku.

Koliko god možda ovaj dnevnik izgledao kao 'dnevnik o dnevniku' mislim da se više bazira na to kako se jedan dio našeg Naroda još uvijek bavi sa temama koje su po mome 'apsurdne' jer jasno je svima kako je svaki režim žderao svoju dicu! a nekima je još uvijek cilj pravdati nešto što se ne da pravdati. Neki pravdaju na direktan način, drugi na indirektan. Volio bi vidjeti jednog dana naravno ne sa ovog svijeta jer ne mislim da ću to doživjeti, ali vjerujem u život nakon ovog života pa vjerujem kako ću ipak imati prilike to vidjeti, kako se moja čukun unučad smiju nama iz ovog razdoblja i kritiziraju kako su naše generacije bile 'budale' jer smo se svađali oko gluposti i prepucavali oko tema koje su doslovce bezvrijedne. No možda će ta moja želja se ostvariti ali možda tek kada njihova čukununučad budu na ovome svijetu!

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Sreca nisam pratio taj

Sreca nisam pratio taj dnevnik te nisam uzeo ucesca u raspravi. Prema gore navedenom taj cu dnevnik zaobici u sirokom luku.

Tko je glasao

Dnevnik je konkretan i

Dnevnik je konkretan i proaktivan.
Molim te pregledaj sam dnevnik, daje neke ideje za razmišljanje o put do bolje budućnosti i ispravljanje (brisanje) prljave prošlosti!

Komentare zaobiđi u što širem luku!

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci