Tagovi

Prohibicija djeci!

Kazne od 30 000 do 150 000 kuna.

Vlasnik kafića u kojem se maloljetnom gostu proda alkoholno piće ili cigarete može biti kažnjen novčanom kaznom od 5000 do 100 000 kuna, konobar od 5000 do 15 000 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna, kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako proda u trgovini na malo alkoholna pića i druga pića koja sadržavaju alkohol, osobama mlađim od 18 godina ( Zakon o dopunama zakona o trgovini ). Članak 27. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisuje kaznu od 30 000 do 150 000 kuna za pravnu osobu koja prodaje duhanske proizvode osobama mlađim od 18 godina.

Čitajući o ovim ˝drakonskim˝ kaznama čovjek bi pomislio kako smo kao država odlučili stati na kraj uništavanju zdravlja, u pojedinim slučajevima i života maloljetnika. Ali, dakako, u praksi je to potpuno drugačija priča. Državni inspektorat je prošle godine ukupno naplatio tri kazne, i to one minimalne od po 30 000 kuna ( Jutarnji list od 19.10.). Kako onda očekivati da se trgovci i ugostitelji odreknu znatne koristi od prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima? Ili da drugačije postavim pitanje. Biste li se vi odrekli takve dobiti znajući da iako činite nešto ilegalno za to vrlo vjerojatno nećete odgovarati?

43% 16 – godišnjaka barem jednom bilo pijano.

U Hrvatskoj je zamjetan trend sve ranijeg i ranijeg početka konzumiranja alkoholnih pića ili cigareta. Naša vlada, kao uostalom i svi izabrani predstavnici u Saboru nisu, kao uostalom i u mnogo drugih područja, zauzeli konkretan stav žele li omogućiti profit ugostiteljima i trgovcima ili pokušati, kako su često i sami naglašavali spasiti zdravlje stanovništvu. Kada se uvodio zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima ministar Milinović uvjeravao nas je kako se sve to radi zbog zaštite zdravlja nacije. Na apele ugostitelja koji su rapidno gubili dobit ostajali su hladni tvrdeći kako su se sve zemlje u Europskoj Uniji, a i šire privikle na zabranu pa ćemo morati i mi. Zdravlje je bilo na prvom mjestu. Međutim, zdravlje je ubrzo palo u drugi plan i zabrana pušenja je zaboravljena.

Međutim opijanje i konzumiranje duhana među mladima ( ispod 18, a pogotovo ispod 16 godina ) prema mojem skromnom mišljenju ne predstavlja samo problem zdravlja. Ta količina alkohola ili cigareta u vrlo malo slučajeva će značajno naškoditi zdravlju djece. Ono što mene brine jest to da mladi u djetinjstvu ( koje se na neki način proteže sve do punoljetnosti ) gube upravo tu fazu u koju ih svrstavamo – djetinjstvo. Umjesto da mladi trče za loptom, igraju igrice, druže se, traže neke bezazlene načine zabave, oni zbog prevelike želje da odrastu postanu odrasli prebrzo. Imam osjećaj da se u današnjem društvu u životu mladeži gubi ona najbezazlenija, a tako bitna faza djetinjstva. To je period koji bi trebao biti lišen kompleksa, želje za uspjehom pod svaku cijenu, želje za pokazivanjem da smo ono što nismo. 43% 16-godišnjaka u Hrvatskoj, prema istraživanjima iz 2007. je u posljednjih 12 mjeseci barem jednom bilo pijano. Danas je ta brojka zasigurno veća, a gotovo sam sto posto siguran da je broj pijanstava veći i od deset kod većine mladih.

Ništa bez pomoći države.

U društvu se stvorio nekakav prešutan dogovor kako je alkohol zapravo dobra stvar. Svaki veći uspjeh u životu ili događaj zalijeva se alkoholom, reklame koje reklamiraju pivo redovito prikazuju kako je zabava tamo gdje je alkohol ( iako se pivo smatra prehrambenim proizvodom ). I sve je to u redu. Ali nije u redu da se takva slika alkohola prikazuje mladima. Mladi vjeruju kako je izlazak i opijanje bolje od igre koja je za djecu jer oni sebe sa šesnaest godina vide kao zrele i odrasle osobe. Oni piju i puše i svijet je njihov. A kada se jednog dana okrenu unazad i razmisle o djetinjstvu shvatiti će koliko su zapravo bili glupi trudeći se što brže odrasti jer će ˝odraslih stvari˝ u životu imati napretek, čak toliko da će im se često smučiti.

Što mi tu možemo napraviti? Iako sam pobornik toga da je za većinu loših stvari koje djeca čine kriv odgoj, vjerujem kako je ovaj problem prevelik odgoj. Velik broj djece koja piju alkohol ne možemo okarakterizirati kao problematičnu djecu. Oni su dobri u školi, kulturni, može se čak reći i dobro odgojeni. Ali želju da se bježi od stvarnosti i mašta o nečem nedokučivom u tom trenutku, kao što je maštanje djece o tome da su stariji, ne može ˝ubiti˝ odgoj. Roditelji su što se ovog problema tiče gotovo nemoćni. Postoji nekoliko mogućih rješenja. Jedno je kompletna zabrana izlazaka što dovodi do asocijalizacije djece u mladoj dobi što nikako ne može biti bolja stvar od desetak pijanstava godišnje. Drugo je pokušaj razgovora i upućivanje djeteta u sve mane i probleme koje alkohol i cigarete donose. Međutim takvi razgovori, vodili ih roditelji ili učitelji i odgajatelji sa djecom, u velikom broju slučajeva završavaju jednako – kroz jedno uho savjeti ulaze, a kroz drugo izlaze. I postoji i treći način, a to je pomoć države.

Kazne za prodavače i konzumente. Imaju li vladajući za to snage?

Djeca, nakon što kupe alkohol i cigarete mogu ih nesmetano konzumirati i ispred policije koja nema ovlasti zabranjene stvari im oduzeti ili obavijestiti roditelje, sve dok, naravno, ne remete javni red i mir. I upravo tu treba uskočiti država. Prije svega nužno je povećati nadzor ugostiteljskih objekata i trgovina u kojima se alkohol i cigarete prodaju mladima. Nadalje, vlasnike objekata koji prodaju potrebno je više kažnjavati. Propisati kazne nije dovoljno, treba ih i provoditi. Djeca koja su uhvaćena sa zabranjenim pićem i duhanom također trebaju biti kažnjena ( odnosno njihovi roditelji ) i to ne samo sa 1000 kuna i oduzimanjem spornih stvari, kako predlaže pravobraniteljica za djecu, već i sa mnogo većim kaznama. Što se tiče reklama, koliko god potencijalno štetne bile da se zakon provodi kako je napisan i zamišljen, ne bi predstavljale problem. Jer 16- godišnjaci koliko god sebe smatrali opasnima i odraslima u suštini su ono što i trebaju biti u tim godinama – djeca. A većina djece boji se reakcije svojih roditelja. Kada bi djeca znala da njihovi roditelji mogu platiti deset i više tisuća kuna za njihovo opijanje bila bi kud i kamo opreznija i manje željna svoju ˝zrelost˝ iskazivati opijanjem i pušenjem. A s druge strane, kada bi ugostitelji i trgovci znali da mogu platiti ogromne kazne, koje su kud i kamo veće u usporedbi sa dobiti koju ostvare prodajom duhana i alkohola djeci, sigurno bu dva puta razmislili prije no što bi prodali sporne stvari bez provjere isprava i dobi kupca.

Sasvim je jasno da novac pokreće svijet i da se do njega često pokušava doći na sve moguće načine. Ugostitelji, trgovci, poduzetnici sasvim sigurno će se početno protiviti strožem provođenju zakona jer će im ono oduzimati profit. Ali siguran sam da će s vremenom shvatiti koliko je zapravo profit ostvarena na takav način bezvrijedna u odnosu na očuvanje jedne iznimno važne i potrebne faze djetinjstva vlastite, kao i svačije druge djece.

Loptica je sada na izabranima u Saboru. Hoće li imati hrabrosti stati na kraj očitom neprovođenju zakona ili će još jednom, kao i puno puta do sada zatvoriti oči i praviti se kao da se ništa loše ne događa?

Piše :
Alen Bećirović
alen_becirovic@hotmail.com

Komentari

Jer 16- godišnjaci koliko

Jer 16- godišnjaci koliko god sebe smatrali opasnima i odraslima u suštini su ono što i trebaju biti u tim godinama – djeca.

Sa 17 godina i 11 mjeseci i dva tjedna trebaju isto tako biti djeca. Nakon toga trebaju u roku tjedan-dva odrasti i postati zreli.

Ja sam alkohol pio još u osnovnoj školi. U mom razredu su skoro svi pili, dosta njih je pušilo, a udisalo se i ljepilo. Danas ne pušim, a pijem iznimno.

Što ćeš ostario sam, moram se čuvati.

Je li ti poznat običaj po hrvatskim selima da se i maloj djeci (4-5 godina) daju male količine vina?

Tko je glasao

ti bi Alene bio odlučan

ti bi Alene bio odlučan doušnik u Stasi-u ili KGB-u. možda da se zaposliš kao čuvar u zatvoru pa da liječiš frustracije malo

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

pardon ako sam uvrijedio

pardon ako sam uvrijedio partijskog kolegu

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Dok čitam ovaj dnevnik, na

Dok čitam ovaj dnevnik, na RAI TV- vestima govore o studentu završne godine gimnazije koji je danas poneo očev pištolj u školu i za vreme odmora ispalio par metaka sa prozora učionice u školsko dvorište. Jedan student je lakše povređen, nenamerno, kako dodaje hroničar.
Da li je to problem Parlamenta? Ili škole? Ili labavog sudstva, koje, gde god može, dosudi najmanje predviđene kazne (zatvori su prepuni i mesta nema, navodno). Da li treba više zatvora?
Ili je to problem oca i majke, kad ih ima? Dečko je dobar, porodica je ozbiljna, ali eto, dogodilo se!

Da li treba da se svi pretvorimo u doslušnike?
Na toj i toj kasi u supermarketu je prodata litra votke maloletnicima! Ili paklo cigareta!
Možda bi dobar marketing društveno prihvatljivih vrednosti postigao bolje efekte. Ali ko treba da pokrene akciju?
Političari snimljeni bez gaća u bordelu "viadosa"? (Afera izbila ovih dana u Italiji).
Ko ih je izglasao?
Ko nam je kriv?

Julijana Mirkov

Tko je glasao

bravo

bravo

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Loptica je sada na

Loptica je sada na izabranima u Saboru. Hoće li imati hrabrosti stati na kraj očitom neprovođenju zakona ili će još jednom, kao i puno puta do sada zatvoriti oči i praviti se kao da se ništa loše ne događa?

Nevjerovatan komentar!

Sad je već Sabor kriv što ne postoji minimum svijesti u većine odraslih u Hrvatskoj.

Dva primjera:

1. Subota navečer, veliki trgovački centar. Ispred mene dva para klinaca, dvije cure sa dečkima. Otprilike oko 16 godina, svaki dečko u ruci drži litru votke, a cure, sokove. Prošli su kasu, bez da je itko pogledao u njihova lica. Prije nego što su platili, ja uletim i pitam, zar nitko neće tražiti osobnu? Žena na kasi me pogledala, kao da sam pala sa Marsa, kao zašto? Ja velim, pa ovi klinci nemaju ni 16 godina.

Na to se klinci, crveni u licu, posrame i vidim da im je neugodno, no žena na kasi kaže, ma nema veze, mladi su neka se zabavljaju. I pusti ih sa 2 litre votke. Otišla sam do glavnog pulta i rekla, ako još jednom vidim nešto takvoga, da ću ih prijaviti. Ne znam, je li to imali bilo kakvog učinka.

2. U malom dućanu, ispred mene je klinac, možda 12 godina i kupuje cigarete, šefica dućana mu bez razmišljanja daje 2 kutije cigareta i meni koja ju upitno gledam, veli, to on kupuje za mamu. Mali se okrene i drsko mi u lice veli, da to je za mamu, kad je to izgovorio iz usta mu snažno zabazdi - duhan! Ja sam rekla šefici da malome smrdi iz usta na duhan, a ona se nasmijala i ignorirala me.

Evo dragi zabrinuti Hrvati, ako želite uvesti red u svoje okruženje, svaki puta reagirajte. Sabor ne kontrolira vaše ophođenje u svakodnevnom životu, VI ste zaduženi za sebe. Sabor donosi zakone, a kad bi išao ispravljati vaše nedostatke, 2/3 države bi moralo u zatvor.

Naučite se osobnoj odgovornosti i hrabrosti, nemojte tražiti da vam Sabor i Država sve moraju kontrolirati i odlučivati.

Tko je glasao

Zabrana prodavanja

Zabrana prodavanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda je već dugo vremena na snazi i recimo da je kupovina tih oblizeka donekle otežana. Ono što se dešava je nešto što u pravilu roditelji skuhaju, a to je da svojeg maloljetnog klinca pošalju u dućan po pivo ili cigarete i tu nastaje prvi nered iz kojeg se lako dođe do tog da ti jadni prodavači popuste i eto zakona koji ne funkcionira u praksi.
Osim tog uvijek klinci mogu pronaći nekog starijeg koji će im potpuno legalno kupiti njihovo toliko važno sredstvo za odrastanje.

No ako pokušamo pogledati stvar s dječje strane otkriti ćemo da su jednostavno osuđeni na odlazaka u nekakav kafić. Stvarno je pitanje gdje se ta naša djeca danas mogu navečer družiti, a pogotovo kad dani postaju sve kraći, vrijeme hladnije i sve češće pada kiša. Jednostavno ne postoji nikakav prostor gdje mogu sjediti bez da moraju nešto platiti.

Istina, postoje neka sportska društva i neki klubovi, ali to nisu mjesta gdje će se ekipa iz škole ili iz kvarta moći zavući i tamo se zabavljati. Očito smo pripadnici društva gdje stalno moramo nešto konzumirati, ta čim dođemo kod nekog odmah nas se pita što ćemo popiti i da li bi nešto pojeli. Svako druženje je vezano uz guranje nečeg u usta, bilo to jiće, bilo to piće ili cigarete i budući da je potražnja takva dobili smo to što imamo, nekad krčme, danas kafiće.

Mislim da bi rješenje morali potražiti u stvaranju neprofitnih prostora i sadržaja koji će biti alternativa kafićima i raznim Bogalooima. Bilo bi zanimljivo otkriti što je sa svim onim prostorima koji su pripadali mjesnim zajednicama i gdje se nekad ipak moglo boraviti za 0 kuna. Jedan dio mog djetinjstva je upravo vezan za jedan ovakav prostor gdje smo igrali stolni tenis, šah, kartali i organizirali prve plesnjake, a proslavili smo i nekoliko novih godina. Doduše, trebalo je razbiti ponešto predrasuda onih koji su smatrali da mi u tom prostoru samo đabalebarimo i ne ponašamo se u skladu s društvenim normama socijalističkog društva. Bili smo više puta izbačeni uz razne izgovore, opravdane i neopravdane, no ipak smo uspijevali se ponovo dočepati tog prostora. Nedavno sam pogledao taj prostor i otkrio da stoji zapušten, bez struje, pun nekakve krame i raznog smeća. Vrlo vjerojatno je i nemoguće otkriti tko ima ključ, a što je najtužnije nikoga i nije briga.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Led9, No ako pokušamo

Led9,

No ako pokušamo pogledati stvar s dječje strane otkriti ćemo da su jednostavno osuđeni na odlazaka u nekakav kafić. Stvarno je pitanje gdje se ta naša djeca danas mogu navečer družiti, a pogotovo kad dani postaju sve kraći, vrijeme hladnije i sve češće pada kiša. Jednostavno ne postoji nikakav prostor gdje mogu sjediti bez da moraju nešto platiti.

A gdje popijeju tu kupljenu vodku i sokove?
Kaj im ne treba prostorija za to?

U mjesnoj zajednici sam i ja provel ljepe večeri uz te aktivnosti koje spominješ, no uvjek je bilo par malo starijih koji su bili prisutni.

Tko je glasao

A gdje popijeju tu kupljenu

A gdje popijeju tu kupljenu vodku i sokove? Kaj im ne treba prostorija za to?
Piju svugdje.
Eto, zavuku se u stubištu naše zgrade, pokradu tepihe stanova na 1. i 2. katu da im se ne smrzne guza i tu cuclaju vino (10 kn/l), žesticu ili pivce, puše, i za sad nisam primijetio da konzumiraju išta ozbiljnije, možda travu tu i tamo. Oni manje sretni su na klupama u parku ili u nekom prolazu.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Svako druženje je vezano uz

Svako druženje je vezano uz guranje nečeg u usta, bilo to jiće, bilo to piće ili cigarete i budući da je potražnja takva dobili smo to što imamo, nekad krčme, danas kafiće.

Pa svako druženje i je vezano za neku vrstu konzumacije, samo je pitanje toga, je li postoji nešto drugo doli iće i piće.

S obzirom na manjak mašte u vas "demokrata" starog komunističkog lica, nije ni čudo da se većina mladih zbavalja na srpskim cajkama, loče i šeće okolo sa pištoljima, koje nečesto i koriste.

Nije njihova krivica što su skužili istinski kod svojih roditelja, takva su vremena, otkivaju se istine, zar ne? ;)

Što je sa Manojlićevim unukom, je li u zatvoru ili je našao novi cajkaški klub u kojem maše sa pištoljem?

Tko je glasao

S obzirom na manjak mašte u

S obzirom na manjak mašte u vas "demokrata" starog komunističkog lica, nije ni čudo da se većina mladih zbavalja na srpskim cajkama, loče i šeće okolo sa pištoljima, koje nečesto i koriste.
Tebi stvarno fali neka daska!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Ona ti radi na principu

Ona ti radi na principu starog flipera, koliko love ubaciš toliko nam razbibrige štanca. Kad si za razbibrigu probaj pročitati koji njen komentar. Rečenice su skoro identične samo malo izmješa redoslijed riječi. A kad uspije pročitati (obično ne shvati što je ko htio reći) i razaznati da se radi o kritici vlasti odmah da minus, a u svom komentaru ti objasni da si četnik, boljševik, komunjara ili jugonostalgičar. Odmah znaš da si pogodio kada vidiš da ti c-odgovor spiči minus. Inače sto posto radi na crno

Tko je glasao

prostore mjesne zajednice

prostore mjesne zajednice (koji nisu prazni kao u tvom kvartu) je uglavnom naselila crkva dok ne sagradi hram u tom kvartu, sada kada su sagrađeni bilo bi jako pristojno da "vrati" u te svrhe koje si naveo. Zainteresirana skupina bi mogla biti i populacija penzića - pa da njima došapneš, stari borci će imati dovoljno volje i vremena za fight.
U našem kvartu se crkva ponaša kao da je to njeno vlasništvo (moguće da i jest) pa čak iznajmljuje prostor nekoj firmi.

Tko je glasao

prostore mjesne zajednice

prostore mjesne zajednice (koji nisu prazni kao u tvom kvartu) je uglavnom naselila crkva dok ne sagradi hram u tom kvartu, sada kada su sagrađeni bilo bi jako pristojno da "vrati" u te svrhe koje si naveo.

Crkva je jedna od rijetkih institucija koja organizirano pomaže mladima pronaći smisao u životu, imaju i rock bendove koji pjevaju o vjeri, druže se i čak su osmislili kafić u kojem "plaćaš" sa molitvama, sjajna ideja.

Vrijeme je za tebe i takve kao ti, da shvatiš da se vaše vrijeme, VIŠE NIKADA NEĆE VRATITI, kao i da više nikada se neće pjevati "druže tito mi ti se...." po mjesnim zajednicama i društvenim domovima. To vrijeme je ZAUVIJEK prošlo.

Crkvena imovina u velikom broju slučajeva je donirana za edukativne institucije, a tvoje bezobrazno pljuvanje po Crvi, je uobičajeno za osobe koje su se formirale po društvenim domovina u kojima su se pjevale "borbene", no to je prošlost, prihvati to više!

Zainteresirana skupina bi mogla biti i populacija penzića - pa da njima došapneš, stari borci će imati dovoljno volje i vremena za fight.

Ovo je vic? Haahahahhaha

U našem kvartu se crkva ponaša kao da je to njeno vlasništvo (moguće da i jest) pa čak iznajmljuje prostor nekoj firmi.

Pa vjerovatno i je njezino vlasništvo, s obzirom koliko su toga komunisti popljačkali nakon IIWW, ups nacionalizirali, je li se to tako zvalo?

Tko je glasao

Crkva definitivno ne pomaže

Crkva definitivno ne pomaže mladima nać smisao u životu. više starima koji si broje dane

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

...plus za za uoč problema,

...plus za za uoč problema, ali minus za "rješenje"...
...problem je dublji, i sasvim sigurno traži ozbiljnije i kompleksnije
akcije od represija i zabrana...

Tko je glasao

Hm. Ozbiljnije i

Hm. Ozbiljnije i kompleksnije akcije.
Kakve bi to bile akcije; predmet u školi kroz koji će djeca naučiti koliko je alkohol štetan? Ili, tečajevi za roditelje na kojima će to oni učiti ? Ili da su oni uzor svojoj djeci?

Dakle, nedavno sam bila u Škotskoj - prije podne ne možeš popiti pivu!!
English breakfast, kobasice, jaja, fažol i... čaj! Katastrofa!
Hoću reći da u je jednoj "uljuđenoj i civiliziranoj" državi došlo do toga da zakon brani SVIMA
konzumiranje alkohola prije podne. Što nam to govori o samosvijesti tih ljudi?

Zakon u RH postoji, na snazi je i niko ga ne poštuje.
Nije to represija ni zabrana.
To je zakon, i to dobar zakon, pametan, koristan, nitko ga ne poštuje, nema samosvijesti,
nema kontrole, nema kazne...

Samo pijte dico naša, alkohol će vam iskriviti percepciju, nećete se osjećati izgubljeni i bezperspektivni, roditelji neće razmišljati o političarima, nego o vama, a upravo to je ono što državi odgovara - gomila polupijanih inertnih ljudi kojima je najviši doseg nogomet, žuja i karlovačko!

Na sreću, kod mene u kafić maloljetnici dolaze samo na kavu prije škole - na večer ih nema, uspili smo stvoriti atmosferu koja njima nije napeta za večernji izlazak.

Ali u klubu u kojem sam radila točio se alkohol i policajcima u uniformi;
pa o čemu onda pričamo...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci