Tagovi

Programi, projekti i prognoze

Uvod u neke nepoznate priče. Plodna zemlja na povoljnoj klimi tako buja da je teško puno toga uočiti i prepoznati. Programi i sustavi to teško mogu kontrolirati jer radari nisu podešeni za nabujalu materiju, to teško kontroliraju i moćne službe, jer su smjerovi vjerojatno promjenljivi i jer se razne pojave tako zaigraju da je nejasno tko tu pije a tko plaća. Spremnost za red i uspjeh stvari nezadrživo raste, sumnjive i neuspješne prakse su na udaru. Novi djelovi pojave se primaju na staru materiju, razne snage aktivirane, dorađuju "save as" materiju. Projekti sve i odmah nailaze u valovima, male servisne točke beru vrhnje. Iskusni kakvi jesmo znamo da su još uvijek nužna bajanja i prognoze. Neočekivani razvoj događaja već zahvaća neke točke. Obrat je vjerojatno već krenuo, očekivanog reda i uspjeha pretežno neće biti, dolaze sasvim drukčiji projekti, pa i naopaki i ponegdje ništa.

Razni nagomilani troškovi stižu na naplatu sa svih strana. Raznog uobičajenog plaćanja će biti sve manje i manje. Na udaru obrata prvo će se pojaviti naizgled najsigurnije pozicije - turizam, obrazovanje, zdravstvo, vojska, unutarnji poslovi, izvozni prodori, infrastruktura, tržište novca, podsticaji, penzioneri, nekretnine, gradnje, informatika i razni.

U programima i praksi sređivanja stanja i razvoja kičmu čini pozadina u kojoj kao (para)država iznad ikakve svjetske mjere financiramo impozantni nered infrastrukture, zgrada i raznih aranžmana, iz kojih se rjeke i potoci novca oslobađaju u raznim pravcima a često gube i u rupama i ispare, da nitko nije ni vidio. U novom zamahu to opet buja, pa i za turizam, obrazovanje, izvozne prodore, zdravstvo i infrastrukturu i razno drugo trebaju nove ulazne rijeke novca, da bi na izlaznim rezultatima gledali fekalije na plažama, kako se vitalne stvari obavljaju u ad hoc pobojanim bivšim WC-ima i kako na vratima otpadaju kvake. Dakle, Šuker, Linić, Čačić i ostali, love za to više neće biti, lovu za to tražite od mesara, hoteljera i od vlastitih uspješnih poslova.

Turizam mora donijeti 10 % od prihoda za vraćanje dugova i uz to mora svu infrastrukturu financirati sam. Tko to ne počne odmah primjeniti ćemo obrnute ovrhe i šale više nema.
U obrazovanju i zdravstvu se zaustavljaju bujajuće gradnje i novci usmjeravaju za stvarne potrebe obrazovanja i zdravstva. Za beskrajne dugove za lijekove se nudi pogodba na pola, koja će se objeručke prihvatiti, u opremi i uređajima se od prve prihvaća 30 % od ponude (sve se uveće cca 4 puta pa je i to jako dobro). Beskrajni akademski biznismeni, koje obrazovanje ne zanima, unaprjeđuju se u maršale i akademike i sele u neki kampus u bivšu vojarnu, gdje imaju besplatnu menzu i beskrajnu slobodu rada. U pitanjima novca nema akademskih sloboda i ukidaju se ako ih je bilo.
Izvozni prodori na čelu s Jurom Radićem i bilo kime ukinuti, poslovanje s kompenzacijama u visini 2 % dugova isluženim helihopterima i sličnim neka nastave bez nas, sami.
U vojsci i policiji slično kao u zdravstvu i obrazovanju, samo ne bujaju zgrade nego drugi oblici, isti obrat.
Tržište novca se potpuno oslobađa, samo HANFA pojačava i tako na svim pozicijama, financijski šerifi do stupnja kao švicarska policija.
Podsticaji i robne rezerve se skoro pa ukidaju a stimulacije plaćaju izravno cashom na ruke, kao duhan nekad.
Penzioneri se dovode u red i samofinanciraju, pola penzionera drži više od pola nezakonito stečenog kapitala, to su uspješne generacije sedamdesetih ubačene u igru, a od druge polovice je to oduzeto i još ima viška za buduće generacije, kako je to uvijek i bilo. Naši penzioneri su tako osnova razvoja, nigdje kao kod nas nisu prisvojili toliko toga od bivših i budućih generacija, npr. stanove 100 % a novce cca 70 %, pa gdje to u svijetu ima.
Nekretnine i gradnje su od potpunog reda pred II svjetski rat i popratne pristojne stvari nabujale u stravu koja okreće pola društva ko od šale. Informatika divlja a la nekretnine i gradnja. Tu je prostora za šerifa još bolje nego kod penzionera.

Preko 70 % biznisa, politike, vlasti i profesija je do iznemoglosti angažirano oko navedenog, pa ako odlučimo da to više ne financiramo i mjenjamo pristup red je da im javimo, da se ljudi ne pate bez veze.

Dodatnih objašnjenja nema, diskusija.

Komentari

Nema straha.Kolinda je

Nema straha.Kolinda je predložila da će nam razminiranje biti izvozni proizvod.To je tzv.gospodarska diplomacija.Samo nek bude ratova, bit će i strojeva za izvozit.Jipiii

Tko je glasao

Vidim da si s ekonomijom na

Vidim da si s ekonomijom na "vi", pa onda nije cudo da si prepoznao drzavnog neprijatelja No1. u penzionerima. Stvar je upravo suprotna. Mirovine su im bijedne i daleko manje od % prosjecne place u tzv. normalnim drzavama. A istina je da se ovim penzionerima prikljucila i gomila ratnih umirovljenika. Vecina je tako zbrinuta, nakon sto su njihova radna mjesta unistena u ratu ili ishlapjela u tzv. pretvorbi.
Tek da znas INA, Zvijezda, Ledo, Kras, Podravka, Jamnica, Koncar-Ericsson, znaju za sebe duze nego sto to znaju neki od novih vlasnika po milosti Svetog Franje.Sto se tice stanova koje su oni takodjer "oteli", treba se zapiati gdje je novac od otkupa tih stanova namjenjen za kupnju drugih stanova itd. Prica bez kraja...
Ono sto zelim reci je da se cijela prica koja se ovih dana svodi na busanje u prsa gospodarskog rasta svodi na nuznost prikljucenja EU i s time u svezi pad kamatnih stopa. E od tog trenutka se pokrece rast standarda i sve ostalo iako se previse ne spominje i rast duga.Treba samo pogledati na statistiku od 2000 godine do danas i sve je jasno. Od prosjecnih placa, broja novih uvezenih automobila i sl.
Dakle oni koji daju kredite nemaju namjeru tako nastaviti do beskraja. Zato ih trebaju slusati svi koji zasjednu u fotelje. Istina je da je hrvatska lisnica u stranom dzepu ( 93% stranih banaka), a izgleda ce i puska na strano rame ( NATO ). Dakle ne trazi se onaj tko je pametan, nego onaj tko zna dobro slusati, jer sami po sebi nismo pokazali nista pametno u samostalnom razvoju. Sve se svelo i u HDZ i SDP verziji, na puku rasprodaju onoga sto su ostavili iza sebe ti penzioneri i daljnje zaduzivanje u inozemstvu. Bojim se kad se to sto su ti penzioneri ostavili sasvim rasproda da ce se tek onda shvatiti sto znaci biti podstanar u vlastitoj kuci. Ali to je izgleda nuznost za sve koji su nedorasli. Jedna ogromna tema kojom se voli baviti ne samo zadivljujucih 140 Akademika u HAZU u odnosu na samo 40 francuskih, vec i velika vecina od onih 1,5 mil. koji nisu zavrsili srednju skolu. Rezultat se vidi, zar ne?

Tko je glasao

Penzioneri i stanovi. Bolje

Penzioneri i stanovi.

Bolje stojeći penzioneri sa svojim pustim stanovima, cca 2 x 40 mlrd EUR-a koje čuče, već desetljećima vape za ekonomskom i drugom pažnjom, uvijek imaju i ambicija, a nitko ih ne šljivi, i red je već da se netko od vas s ekonomijom i drugim profesijama na ti malo pozabavi time. Ja bi im pružio šansu da rješe situaciju drugih penzionera i da se uključe u razvoj i još bi im dao za to priznanja, to oni vole, i tako bi ujedno kuknjavu pretvorio u akciju. Pokušavam prvenstveno humanistički a naravno da me vjerojatno pokreće i neki interes.

Penzionerka Milka Planinc, pod njom najviše izgrađenih stanova a u ulozi predsjednice SIV-a 1981.g. obznanila da su u 7 godina dugovi porasli za tadašnjih cca 40 milijardi dolara, od čega se znatni dio prelio iz "razvojnih" projekata u nešto drugo. Program društvenih stanova tada je stao a iste udružene snage su kasnije tih cca 50 mlrd dolara pretvorile u svoje vlasništvo za do 5 %, dok su najniži udjeli zajedničkog vlasništva u evropskim zemljama 50 % od ukupno i taj kapital je snažni ekonomski i društveni čimbenik. U Zagrebu je program društvenih stanova prerastao u svjetski famozni sustav DUSI, u kojem su se samoupravno nadograđivali troškovi i zavladao masovni eldorado, tako da je samo penzioner Nikica Valentić zatečen kako nakon neizmjerne potrošnje i rasta standarda negdje prebacuje 45 milijuna DEM. Npr. veliko naselje Ksaver u Zagrebu je aranžirano tako da su ti vlasnici, danas penzioneri, te stanove od 150 do bitno više m2 morali platiti po 2.000 DEM maksimalno za stan, pa se danas moraju mučiti s dvojbama ili prodati ili teško održavati.
Nivo je bio dosegnut tako da su se SSS poslovođama boljih tvrtki putem drugih gradile lovačke vikendice, nakon što su napravljene kuće i one morske. Preko 40 % rada radnika društvenih građevinskih tvrtki se odvijala za te razne privatne potrebe.
Izvjesna ekonomistica je u magistarskom ili doktorskom radu izračunala da su ekonomski gubici i štete od stambene politike bitno veći od 30 mlrd EUR-a te da su jedan od bitnijih čimbenika ekonomske i društvene destrukcije.

Od onih koji ipak nešto imaju npr. penzioner Franjo Gregurić. Po kazni nakon realizacije 32 vile Zelengaj za 0 u vlasništvo je morao napustiti mjesto glavnog direktora Chromosa i preuzeti minorno predstavništvo Astre u Moskvi sa nekolicinom osoba. Njegov referent Mladen Vilfan (još Štern itd.) na pitanje u TV emisiji koliko je iskreno zaradio kaže cca 200 milijuna EUR-a. Njegov šef, pristojni penzioner i dobrovljni vatrogasac, je preko 40 godina uključen u poslove višeg ranga od toga. Koliko ima penzionera u toj višoj grupi koji su dobro zaradili i koliki im je kapital (npr. prijatelji Ante Todorić i Ivo Kuštrak, koji su ostali bez posla)?
Iz srednje i niže grupe ja sam po prirodi posla upoznao bar 5.000 penzionera sa današnjim slabim mirovinama i nestabilnostima poslova prije penzije još od 1981.g. a koji u prosjeku imaju više od 2 milijuna EUR-a ekstra, naravno bez plaćenih poreza na to, i koji non-stop kukaju. A trudio sam se da što manje vidim jer mi je već početkom osamdesetih bila puna kapa toga.

Ovo su naznake a susreo sam more zanimljivog humora na tu temu, cijele renomirane škole koje 30 godina nisu platile svoje piće a drpile su bar po 10 milijuna EUR-a, pa se kad nešto trebaju jave odlučnim "vjerojatno će platiti".

Za ove što stvarno ovise o prosječnih 1.400 kuna i koji se nose s tim ne brinuti, to je nastabilnija snaga koja nikad ne kuka i ne popušta.

P.S. Ad akademika, promjene će uslijediti kad pretežnu "elitu" pretvorimo u akademike, kako drukčije da ih se rješimo?

Tko je glasao

Gnews, kvalitetan doprinos

Gnews, kvalitetan doprinos diskusiji. I komplementaran u odnosu na originalni post, jer ap (po svojem izvrsnom starom običaju) operira u "nešto" apstraktnijim sferama ;-).
A njegova početna klasifikacija zaposlenih u zagrebačkoj upravi je apsolutno briljantna (pronicljiva, jezgrovita, right up to the point, kako voliš :-))).

Tko je glasao

Uzastopnim čitanjem

Uzastopnim čitanjem različitih postova tijekom jednosatnog druženja s pollitika.com sam malo pobrkao postove :-))).
Pa za pojašnjenje drugog dijela mog gornjeg komentara, pogledajte ovaj doprinos ap-a ;-).

Tko je glasao

Ma mozemo mi o HSU misliti

Ma mozemo mi o HSU misliti sto god hocemo, ali oni su 2 x ispali magarci i odlucili su da vise ne trebaju staratelje. A sad neka se sjete oni koji su glasali za HDZ koji je obecao da nece izruciti Gotovinu kako su prosli i oni koji su glasali za SDP jer ce kao satro ponistiti pretvorbu. U oba slucaju su tim glasacima narasle magarece usi. HSU je svojim glasacima omogucio kakav takav povrat duga. Stoga su najbolja stranka u onosu obecano/ostvareno. A svi drugi neka se pjene.Sto vise, neka jos jednom naprave istu glupost!

Tko je glasao

Daj odgovori gore šta ćemo

Daj odgovori gore šta ćemo s penzionerima tipa Franjo Gregurić, Ante Todorić, Ivo Kuštrak, Damir Vrhovnik i razni slični kojima nije reguliran status pomoću HSU.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci