Tagovi

Prognanici vs. izbjeglice

Dokono i demode je pričati o dva izraza koja su najviše trošila sivih stanica devedesetih prije konverzacije ili netom pri izgovoru - biti prognanik ili biti izbjeglica. Ali prosječan denačitan hoće primjetiti ovih dana nekakvu obrnutom psihologijom dogođenu literalnu invejžn s hrvatskim piscima uslijed srpske priče na temu.

Nego neka struka kontemplira, dokoni mogu po webu kroz glazbu. Tko su naši glazbenici pokušajmo doznati preko glazbenika koje bih ja osobno (ne pratim novu srpsku glazbu) opisao kao glazbu za koju će prognanik iz Hrvatske reći da je njegova, a kako taj prognanik u svakom obliku promišljanja u ovom dnevniku jeste hrvatski građanin, tako i tu glazbu doživljavam kao glazbu Lijepe naše.

Izbjeglice ne mogu glazbeno, neka čitatelj sebi pronađe glazbene pandane ako želi, ja ću pokušati odgovoriti na "prognaničku glazbu" iz perspektive prosječnog srpskog izbjeglice 1995.-te. Način na koji ću pretpostaviti razmišljanje nije toliko stereotipan jer ću iskoristiti starosjedioca Hrvata iz istog podneblja za raspravu na temu - teorem glasi da je Hrvat ili Srbin glazbeno prvenstveno Ličanin, Bukovčanin ili Bjelovarac, tek onda koje je nacije.

U škripcu - Siđi do reke

Siđi do reke
Večeras i ja sam dole
Siđi do reke
Lepše je sve u dvoje

//tekst

Današnji Ličanin ne pita koje je vjere ta koju ovaj zove ne zato što ga je strah odnosa sa sinom, nego zna koje je vjere.

VIS Idoli - Moja si

Moja si
Moja si
I sebe gleda
Moja si
Moja si
I sebe gleda dok se oblači
On bi voleo biti ta devojka
On bi voleo da ga vole drugovi
Da proba sebe da se izmeni

//tekst

Temeljna rasprava u Bukovici postaje da li je prevelika sramota da lik iz gornje pjesme ostane u selu čuvati ovce, kao drugo da li mu stric Mate u Zagrebu može naći posao bez da ga se viđa, te finalno da li će ujak Joso u Belgiji pričati ako mu tamo nađe posao.

Smak - Daire

Izvire u oku sjaj
Da li je java il’ san
Daire dajte mi vi
Navire pesma u meni

//tekst
Ajde ti lipo nađi posa, jednosobni s garažom i onda tamo a ne na mojoj grbači sviraj i zamišljaj da će ti kućni pornić biti gledan ko Severinin!

Disciplina kičme - Betmen, Mandrak, Fantom

Smiriti me nećeš ni tim sjajnim dijamantom
Jer prijatelji moji jesu Betmen, Mandrak, Fantom

//tekst
Opet čitaš to smeće na ekavici!

Električni orgazam - Zlatni papagaj

Pankere ne podnosimo, ni smrdljive hipije

//tekst
Neka ova ostane za poentirati na teorem, da me ubiješ ne mogu vidjeti razliku kod današnjeg prosječnog Hrvata ili Srbina, nagađam i da među izbjeglicama dobar dio brije biti opjevan ovakvim stihovima.

Komentari

Iskustvo

Budući da sam osobno bio prognanik, rastumačit ću ti razliku između ova dva pojma koja se javljaju u tvom dnevniku. Ta dva pojma, barem u onom kolikvijalnom dijelu u kojem se koristio među prognanicima, nisu vezana za nacionalnost, odnosno da bi Hbvati bili prognanici, a Srbi izbjeglice, već za teritorij.

Prognanik je ona osoba koja je prognana iz svog kraja a nalazi se na teritoriju svoje države. A izbjeglica je osoba koja je izbjega izvan granica države.

Na taj način je populacija prognanika razlikovala sebe i izbjeglice iz Bosne, ili Vojvodine.

Petar Macut

Tko je glasao

Dokono je, kažem. :) Meni su

Dokono je, kažem. :) Meni su u ovom dnevniku prognanici prognani od strane nekog, a izbjeglice su izbjegle bez da ih je prije toga netko prognao.

Nema veze nacionalnost, of course, ali ja ovdje govorim samo o Srbima. Prognan je netko npr. iz Gospića kojem su došli na kuću i rekli da ako ga sutra nađu kući da je mrtav. Izbjegao je oficir JNA u penziji iz Bjelovara koji je još 1990.-te otišao.

Također, ovo ubacujem, recimo da je u nekoj obitelji 5. kolovoza 1995.-te godine npr. bilo 4 izbjeglice i 1 prognani. Svi osim jednog člana su izbjegli, a taj jedan je "prognan" od strane svoje obitelji i odveden u izbjeglištvo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci