Tagovi

Produljen rok rada Nuklearne elektrane Krško do 2043. g.

Krajem studenoga 2014., Nadzorni odbor Nuklearne elektrane Krško donio je odluku o produljenju rada elektrane s 40 na 60 godina (do 2043.). Odluka je donesena na osnovu Studije ekonomske opravdanosti produljenja pogonskog vijeka, koju je izradila savjetodavna tvrtka PricewaterhouseCoopers iz Londona.

NEK iz zrakaUprava NEK pokrenula je postupak za odobrenje produljenja 2009. godine. Zagrebačka Zelena akcija i slovenska koalicija okolišnih udruga Zeleni forum prosvjedovali su protiv produljenja rada 2011.. Inače ova važna mjera nije izazvala gotovo nikakav interes medija i javnosti ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj.

U svijetu, pristupi su različiti. U SAD je većina postojećih reaktora dobila odobrenja za produljenje rada do 60 godina, dok je Francuska odlučila da će većina biti zatvorena nakon isteka 40 godina. Belgija je nedavno odobrila produljenje rada dva najstarija reaktora na 50 godina, ali će svih sedam postojećih reaktora biti zatvoreni do 2025., bez gradnje novih.

Slovenska državna uprava za jedrsko varnost naložila je, nakon katastrofe u NE Fukušima Daići, provedbu Programa nadogradnje sigurnosti (osam projekata), koji će koštati 218 milijuna eura. HEP je nastojao izbjeći ili bitno smanjiti te troškove. To je stalna strategija hrvatske strane, što je 1998. dovelo i do prekida odnosa (HEP je odbijao ulaganje u nužnu zamjenu parogeneratora), tako da Hrvatska četiri i pol godine nije dobivala struju iz NEK. Uspjeli su izboriti smanjenje programa i produljenje roka provedbe od 2016. na 2018. godinu.

Suvlasnici NE Krško su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i slovenska Gen Energija. Polovica godišnje proizvodnje pripada Hrvatskoj. Prošle godine, NEK je postigla rekordnu proizvodnju od preko šest milijardi kWh.

U Studiji ekonomske opravdanosti produljenja rada za 20 godina razmatrane su moguće alternative gradnje zamjenske termoelektrane na ugljen, plin, hidroelektrane ili nove nuklearne elektrane, te kupovine električne energije na tržištu. Opcije ulaganja u obnovljive izvore i smanjenje potrošnje nisu razmatrane. Slično postupaju i druge zemlje istočne Europe, dok je Francuska prošle godine donijela odluku o zatvaranju oko trećine postojećih reaktora do 2025., uz brzi rast obnovljivih i mjere smanjenja potrošnje.

Tekuća cijena proizvodnje, koju plaćaju HEP i Gen energija, sredinom 2014. dosegla je 3,8 eurocenti po kWh (u to nisu uračunati troškovi investicije), dok je cijena na međunarodnom energetskom tržištu (na kojem cijenu određuju marginalni, a ne prosječni troškovi proizvodnje) bila oko 4,2. Još 2008. g. je cijena bila 2,36 eurocenta po kWh, što je suvlasnicima donosilo znatan dobitak.

Komentari

Poluraspad Urana

Kako @boltek veli, ovo niko nece citati.
Razvoj tehnologije prekida zracenja ili razvoj tehnologije leta na druge zvijezde.
Da li je moguce nukearni otpad uciniti neopasnim.
Zaboravljamo da nas grije nuklearni energent Sunce.
Da li ce mo morati poslati "supermana" sa planeta u apoklizmi i pri
tom koristiti Sunce.
Nuklearni procesi razvijaju nove tehnologije i bez njih nam je svima kraj.
Perpetum mobile.
Prije 200 g. Bi vam tocno izracunali energiju 1kg drveta, u joulima.
Da vam je neko tada rekao da je E=m*c*c tj. 1 * 300 000*300 000 kg km*km/s/s
Je li to perpetum mobile ?
Da bi prezivjeli treba nam prvo kisik, voda i energija.
Ne odricimo se nuklearne.
dipl. ing. V. Rosic

Tko je glasao

1 kg drveta ima 6,8 MJ

Tko je glasao

Ovo nije tekst o nuklearnoj

Ovo nije tekst o nuklearnoj energiji generalno, nego o jednom posebnom pitanju.

Zaboravljamo da nas grije nuklearni energent Sunce.
Tko to zaboravlja? Ja ne. Pisao sam jedan tekst o tome za gimnazijsko glasilo prije 41 godinu, pametan ja! :-)

Ta elektrana Sunce ima jednu dobru osobinu: daleko je 150 milijuna kilometara. :-)

Nuklearni procesi razvijaju nove tehnologije i bez njih nam je svima kraj.
Broj prijavljenih patenata u svijetu u području nuklearne tehnologije u posljednjih 10-ak godina je oko 20 puta manji, nego broj prijavljenih patenata u području "clean energy" (obnovljivi i racionalizacija potrošnje).

Je li to perpetum mobile ?
Nije.

Tko je glasao

Danas i Juče

Prije 150 godina je tumačenje da 1 kg može dati više od 100 MJ pripadalo u nemoguće: perpetum mobile.
Einsteinova Teorija Relativnosti i formula E = m*c*c govori da 1 kg ima puno viüe energije.
Ta energija je ovisna samo od mase: 1 kg urana ima jednako energije kao 1kg drveta.
Ako je ta teorija toöna, mi smo na kraju spoznavanja svemira i njegovih fizikalnih zakona: syngulariti point.

Tko je glasao

Prije 150 godina su i

Prije 150 godina su i nepismeni znali da jedan kilogram kamenog ugljena daje više topline u kući, nego kilogram bukve, a kilogram bukve više od kile topole.

Razliku u energiji dobivenoj od raznog drveće je i Krapinski čovjek znao.

Tko je glasao

Svaka ti čast

@Zoran Oštrić
U jednomm danu ( četvrtak ) dva dnevnika. Strelovito brz povratak iz promašenog izleta u predizborna predviđanja i ankete, te post izbornih analiza i dijagrama.
Evo kod mene u Pisarovini sutra počinje edukacija , seminar o pravilnoj upotrebi pesticida.
Seminar traje ukupno 15 sati, dobiš knjižicu, položiš ispit i kao OPG bez položenog seminara nemreš kupiti sredstva za zaštitu.
I sad te ja pitam ka ekologa.
Kaj više muči Hrvatskog seljaka ? Nuklearka ili pesticidi.
I jedno i drugo te vodi na put da buš s anđelima raspravljal o politici.
Jebe se narodu za nuklearku.

Tko je glasao

boltek,koga ti trpaš pod taj

boltek,koga ti trpaš pod taj tvoj "narod"
zašto "narod" ne bi čitao o stvarima koje direktno utječu na stanje novčanika?

Tko je glasao

si videl filozofa ?

@hlad

boltek,koga ti trpaš pod taj tvoj "narod"
zašto "narod" ne bi čitao o stvarima koje direktno utječu na stanje novčanika?

Sve one koje Oštrić pokušava uplašiti nuklearkom.
No kad si već tak filozofski raspoložen, pitaj Istrijane kaj im je opasnije? Nuklearka ili Plomin? No o tome neće pisati. jer njegovi zagovaraju taj projekt.
Prosim te drugi put me pitaj nekaj iz realnog života. Ili možda ne znaš kaj je to.

Tko je glasao

Boltek: mislim da si me zamijenio s nekim. :-(

No kad si već tak filozofski raspoložen, pitaj Istrijane kaj im je opasnije? Nuklearka ili Plomin? No o tome neće pisati. jer njegovi zagovaraju taj projekt.
Naravno da sam pisao o otome, odnosno protiv projekta "Plomin C". Puno puta.

Koji su to "moji" koji guraju taj projekt? "Zelena akcija" i "Zelena Istra" su protiv, a također i ORaH.

Prosim te drugi put me pitaj nekaj iz realnog života.
Ako sam dobro shvatio, ti ovdje promoviraš nekakav "zdravoselajčki" pojam "realnoga života" - da odluke u energetici nisu nešto "realno"? :-(

Tko je glasao

Niti je bilo nekih

Niti je bilo nekih "promašenih izleta", niti "strelovitih povrataka". Ja se stalno bavim raznim stvarima, a pogotovo energetikom. Ne prenosim sve na pollitika.com.

I sad te ja pitam ka ekologa.
Ja nisam ekolog. Nikad nisam tvrdio da jesam. Ja sam ekologist. (Postoji naravno razlika u terminologiji prema engleskom.)

Kaj više muči Hrvatskog seljaka ? Nuklearka ili pesticidi. (...) Jebe se narodu za nuklearku.

Ne shvaćam - smatraš li ovo argumentom za nešto? :-(

Ajd reci narodu, bilo građanima bilo seljacima koji po izabranoj predsjednici nisu građani :-D da će se negdje u Hrvatskoj gradit nova nuklearka, pa da vidimo koliko ih je briga. :-P

Tko je glasao

nije šija nego vrat

@Zoran Oštrić

Ja nisam ekolog. Nikad nisam tvrdio da jesam. Ja sam ekologist. (Postoji naravno razlika u terminologiji prema engleskom.)

Zaboravil si možda dodati ono "svjetski poznat" ekologist.
Daj mi reci gde delaš i kolika ti je plaća?

Tko je glasao

@boltek: impresioniran sam tvojim smislom za realnost. :-P

Zaboravil si možda dodati ono "svjetski poznat" ekologist.
Ne. Nisam ništa zaboravio, jer nisam "svjetski poznat". Bez uvrede nadam se - vi seljaci se ne bi trebali upuštati u pokušaje sarkazma - nije to za vas. :-(

Ja ti živim u jednom nerealnom svijetu, u kojem uobražavam da imam pravo sam sebe označiti nekakvim oznakama osobnoga uvjerenja, umjesto da mi etiketu priljepljuju drugi.

U hrvatskom, ekolog = znanstvenik, koji se bavi ekologijoj. Ekologist = pristaša ekologizma.

Neću ovdje dalje objašnjavati tu razliku (iako nije ništa komplicirano).

Daj mi reci gde delaš i kolika ti je plaća?
Daj mi reci zakaj te to interesira i kakve veze ima s temom?

Bi li ti reako gde delaš i kolika ti je plaća? I smatraš li to relevantnim za diskusiju?

Tko je glasao

Inače, kad si već spomenuo poljodjelstvo...

... evo jedan moj noviji tekst (a sasvim prihvaćam, da sa gledišta selaka koji gleda svoju njivu i svoju kravicu to nije ništ "realno", koga briga za tamo nekakve "svjetske resurse"):

Humans push planet beyond boundaries towards "danger zone": study

Studija "Planetary Boundaries: Guiding human development on a changing planet", objavljena jučer u časopisu "Science", upozorava da ljudska aktivnost gura svijet u opasnu zonu, prelazeći granicu izdržljivosti okoliša u četiri od devet razmatranih segmenata: klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti, prenamjena zamljišta i promjene biokemijskih ciklusa uzrokovane ponajviše korištenjem mineralnih gnojiva.

Pet drugih granica, koje su razmatrane, u kojima još nisu pređene globalne granice podnošljivosti: razaranje ozonskoga sloja, zakiseljavanje oceana, korištenje svježe vode, mikroskopske čestice u atmosferi i kemijsko zagađivanje. [Naravno, neke su granice pređene lokalno na mnogim mjestima. Zaustavljanje povećanja "ozonske rupe" pokazuje pak da ljudska akcija može biti uspješna.]

Rezultati studije trebali bi biti uključeni u nove globalne ciljeve razvoja, koji bi treali biti prihvaćeni u rujnu na općoj skupštini UN, zamjenjujući Milenijske ciljeve razvoja o smanjivanju siromaštva, koji istječu ove godine.

Znanstvenici upozoravaju da prekoračenje granica ne znači trenutni ili brzi kolaps, pa je neopravdano kad se neki ekonomisti pozivaju na to da cijene hrane i energije u posljednjih nekoliko godina padaju. Ako se ništa ne poduzme, situacija će se tijekom ovoga stoljeća stalno pogoršavati.

[Tipična razika u vremenskom horizontu ekonomista i ekologista. Pedeset godina je apsurdno dugo vrijeme za ekonomiste da bi se time uopće bavili, ali to je kraće od ljudskog vijeka.]

Tko je glasao

Također o poljoprivredi

Pobornici ekološke (organske, biološke) poljoprivrede dugo su se borili, da se njihova djelatnosti prizna, donese Zakon o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i kriteriji za uvrštenje u registar ekoloških poljoprivrednih proizvođača. Ja sam to sasvim skromno, još 1990-ih, podržavao.

Godine 2003. u registru je bilo dva proizvođača, a prošle godine preko 1.800

Časopis "Lider" nedavno je imao na naslovnici "najbrže rastući ekonomski sektor u Hrvatskoj", o toj temi. I tu uopće ne treba mudrovati o spasavanju svijeta, zdravoj hrani isl.. Naprosto, postoji tržište i tu je dobra prilika za zaradu.

Novi broj Lidera: Zdrava hrana - Nađite svoje mjesto u najbrže rastućem biznisu

Dvoznamenkasti rast prihoda danas je nedostižan većini tvrtki i djelatnosti u Hrvatskoj, no tržište organskih ili ekoproizvoda – od proizvodnje do prodaje – bilježi upravo takav, strelovit uspon.

Dvadesetak većih proizvođača lani je raslo od 14 do 280 posto! Doda li se tomu velik rast odjela zdrave hrane u trgovačkim lancima, organska hrana najpropulzivniji je dio hrvatskoga gospodarstva.

Hrvatska je 2011. zabilježila najveći rast prodaje ekoloških proizvoda u Europi, i to 20 posto u odnosu na 2010., kad je promet bio 69 milijuna eura.

Tko je glasao

Božekako si naivan

@Zoran Oštrić
Ma daj se uozbilji.
Sve stvari kaj se navek tak lepo pišu i rišu su drek z makom i tri oreha. Obično to delaju ljudi kaj ni motiku v ruku neznaju uzeti. Jesi li ikada imao priliku vidjeti na temelju čega se dobiva certifikat o ekološkoj proizvodnji? A najveći ekološki proizvođači nemaju jednu jedinu kravicu kaj bi im nagnojila zemlju. Misliš da proizvode špricaju koprivama?
Njihova hrana se testira na sve pesticide i hrbicide a na nove hormone rasta, i antibiotike nema šanse da testiraju.
Dobar tek za ekološkom trpezom.

Tko je glasao

Boltek, ovo tvoje blebetanje

Boltek, ovo tvoje blebetanje o stvarima o kojima ništa ne znaš nije stav seljaka, nego seljačine. Sve što pišeš je drek.

Tko je glasao

nazdravlje

@Zoran Oštrić
A kaj drugo možeš očekivati od nas seljačina. Mi znamo blebetati i proizvoditi hranu ( barem za svoje potrebe). Evo drugrski, kolegijalno, kak već hoćeš, pozivam te da dojdeš u četvrtak
22. siječnja 2015. k nama u Pisarovinu. Znaš da je Vincekovo i da se vrši blagoslov vinograda. Buš videl kaj je ekološki uzgojena papica. Ne bu nas omela nuklearka ni sto
copy-paste upisa. Jebe se nama za nuklearku. Mi se bojimo samo jedne stvari. Starosti i nemoći. Mladi se iseljavaju a tko bu delal našu zemljicu i uzgajal našu papicu.
Već sada spremamo naše sjeme domaćih sorata povrća a genetski i cijepljenjem saćivamo staro voće. Istina nije za izložbu ali je ukusno i ne treba se špricati.
Može nam se EU z riti vode napiti. Zaista ste čudna sorta vi gospoda. A prvo kaj pitate je: Jeli domaće? Pak i struja iz nuklearke je domaća. I zakaj bi ju zapirali ak dela kak treba?
Čega se bojati? Najviše ljudi umre u krevetu. Kaj stoga moramo ići spat u jasle?

Tko je glasao

O osim toga...

... zašto bi se uopće neko brinuo oko elektrane vake ili nake, kad svi znamo da se struja dobiva iz štekera. :-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci