Tagovi

Produženi boravak za uÃÆ

U današnjem blogu htio bih se osvrnuti na nedavno započeti projekt koji i sam snažno podržavam i koji ću u jednom od idućih blogova svakako detaljnije obraditi i prezentirati. Dakle, u Varaždinskim toplicama, točnije u OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u drugom polugodištu školske godine 2008./09. za učenike nižih razreda započelo se s produženim boravkom u školama. Riječ je o projektu koji je osmislila i koordinirala Goranaka Štefančić, ravnateljica škole, ali i naša kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždinskih toplica, a na ideju se došlo temeljem inicijalnog anketnog ispitivanja među roditeljima učenika nižih razreda, koje je pak ukazalo da postoji potreba i interes za uvođenjem produženog boravka u Školi.

Obzirom da sam se na svojim brojnim tribinama, ali i u razgovorima sa žiteljima naše Županije uvjerio kako im je upravo omogućavanje produženog boravka u školama izuzetno važno, vjerujem kako ćemo uspjeti osigurati da se isti uskoro provodi u cijelosti, dakle tijekom cijele školske godine, i u što više škola. Uvođenje produženog boravka u sve škole ujedno je jedan od projekta za čiju ću se realizaciju posebno snažno zalagati jer je osnovni preduvjet za realizaciju istog već ispunjen! Naime, postojanje zadovoljavajuće infrastrukture je ono što je HNS zahvaljujući prethodno uspješno odrađenim projektima tj. dogradnjom mnogih škola i dvorana, već osigurao.

Dakle, cilj nam je ovim projektom po završetku nastave, a do povratka roditelja s posla, osigurati djeci kvalitetno i kontrolirano provođenje vremena. Vjerujem kako će upravo produženi boravak roditeljima omogućiti veću fleksibilnost i zadovoljstvo, ali i ostvarenje kvalitetnije suradnje sa Školom, dok će učenici na raspolaganju imati više slobodnog vremena jer će im u školi biti osigurana pomoć u učenju, pisanju domaćih zadaća i izvršavanju ostalih školskih obaveza. Osobno smatram da ćemo na ovaj način itekako pripomoći i rasteretiti roditelje, a nadam se da će gradovi i općine prepoznati ovaj značajan projekt i sudjelovati u istom sufinanciranjem.

Da zaključim, svakako bih i sam želio da i moja djeca imaju mogućnosti ostati u školi do 16.00 sati i to ne samo da se obrazuju, već i da pišu zadaće, rekreiraju se te druže sa svojim vršnjacima. Bio bih nekako sigurniji i smireniji, a opet zadovoljan znajući da su mi djeca pod stručnim nadzorom te da se socijaliziranju i obrazuju. Naime, smatram kako je upravo obrazovanje podloga suvremenog razvoja, a s konkretnim 'olakšicama' za roditelje i učenike, treba krenuti već u najranijoj dobi te ih dosljedno pratiti na tom 'putu'. Cilj mi je u našoj Županiji stvoriti obrazovni sustav koji financijski maksimalno rasterećuje roditelje, a njihovoj djeci osigurava više slobodnog vremena. Nije lak zadatak, ali vjerujem kako je HNS s dosada uspješno realiziranim projektima, kao što su financiranje prijevoza svih srednjoškolaca i studenata, osiguravanjem studentskih kredita i dr, dokazao kako je na dobrom putu da se zacrtano i ostvari, pa je projekt produženog boravka zapravo samo logičan nastavak.

www.stromar.hr

Komentari

Mene bi zanimalo na koji

Mene bi zanimalo na koji način je ustrojena cjelodnevna nastava (produženi boravak), odnosno koja je financijska računica u svemu tome... Je li to za svu djecu ili samo onu koja žele? Koja to dodatna opterećenja stavlja na nastavnike? Koliko to košta? Ako država to plaća, koji je omjer tih troškova i onoga što roditelji za to vrijeme zarade na poslu (pojednostavljen model)? Dakle, zanima me više detalja...

Tko je glasao

Dakle, cilj projekta je

Dakle, cilj projekta je učenicima u produženom boravku osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena po samom završetku nastave. Taj dio projekta ostvaruje se uključivanjem učenika nižih razreda u već postojeća dežurstva za učenike putnike. Tako npr. učenicima nižih razreda nastava završava do 12 sati, pa se tada mogu priključiti učenicima putnicima koji se, do dolaska autobusa, zbrinjavaju već postojećim aktivnostima u knjižnici, kreativnim i pedagoškim radionicama, sudjelovanjem u sportskim natjecanjima koja se odvijaju u školskoj dvorani i sl. Učenici putnici i učenici u produženom boravku svakodnevno su tako evidentirani kako bi dežurni učitelji imali lakšu kontrolu nad brojem prisutnih učenika za koje su odgovorni.

Nadalje, u 12:30 za učenike u produženom boravku organiziran je ručak kojeg svakodnevno pripremaju školske kuharice, a učenike bi od dežurnih učitelja preuzeo/la učitelj/ica koji/a bi radio/la u produženom boravku ukupno 3 sata.

Nakon ručka, u trećoj etapi ostvarivanja produženog boravka, učenike preuzima učitelj/ica koji/a bi s njima u učionici radio/la na pisanju domaćih zadaća, učenju novog ili ponavljanju starog gradiva i izvršavanju ostalih školskih obaveza. Produženi boravak trajao bi do 16 sati, tj. do 15:50 sati kada sa školskog parkirališta polazi posljednji školski autobus za prijevoz učenika kućama. Naravno, roditelji mogu i prije doći po dijete, dakle, situacija je slična onoj u vrtiću...

Inače, troškovi projekta za 16 učenika u grupi za 3 sata produženog boravka trenutno iznose 550,00 kuna, a za sad je riječ samo o djeci čiji su roditelji iskazali zanimanje za produženi boravak, dakle, trenutno nisu sva djeca u produženom boravku... Inače, troškove bi u prvom/eksperimentalnom navratu u cijelosti snosili roditelji, a naglašavam kako je cilj projekta osigurati maksimalno sufinanciranje projekta od strane Općina, Gradova, Županija, pa i Ministarstva.

Tko je glasao

Ako mogu primjetiti, Vi

Ako mogu primjetiti, Vi ovdje govorite o cjelodnevnoj nastavi.
Potpuno Vas podržavam u ovoj akciji.
Ako će djeca napisati zadaću u školi i proučiti gradivo, onda mogu i torbu ostavljati u školi, a i roditelji time dobivaju mogućnost posvetiti se djeci u onom odgojnom smislu.
Osobno imam djete od 5 i pol godina, koje će uskoro u školu (ako ne ove, onda druge godine), a i ja i supruga radimo fleksibino (nekad do 4, nekad do 5... :)) i bio bih puno sigurniji kad bih znao da mi je djete na sigurnom i da ne trebam razmišljati o zadaći...

Sve što sam napisao, ima neki smisao - barem u mojoj glavi :)

----
KonDonalds

Tko je glasao

Cjelodnevni boravak naravno

Cjelodnevni boravak naravno i nije neka novost, ali u našoj, dakle Varaždinskoj županiji, on zapravo spada pod 'nove projekte'. Kad kažem 'novi projekti' ne mislim na to da je ravnateljica Goranka Štefančić ili stranka zaslužna za njegovo izvorno osmišljavanje, već da smo u ovom slučaju mi ti koji su inicirali i zalagali se za što skoriji početak istog u našoj Županiji, počevši s gradom Varaždinske toplice, u ovom slučaju… Dakle, s projektom cjelodnevnog boravka se, bez obzira što isti načelno već jako dugo postoji (npr. u Zagrebu već dvadesetak godina, a možda i više..), ne može negdje tek tako započeti preko noći… Naime, cijeli projekt se, u našem slučaju, trebao iznova osmisliti za konkretnu sredinu (ovisno o infrastrukturi, broju učenika, broju stručno-pedagoškog kadra, zainteresiranosti roditelja itd.), prihvatiti, isplanirati (precizno razraditi sve zadatke, obaveze i resurse), nakon toga još jednom potvrditi, definirati konačan broj zainteresiranih roditelja, osigurati stručno-pedagoški nadzor, definirati cijenu ove usluge itd…., a tek nam slijedi evaluacija i završetak implementacije. Inače, znam da je postojao 'boravak', za učenike u 1. i 2 . razredu, ali, konkretno, kod nas je riječ o produženom boravku za učenike od 1. – 4. razreda, a većina njih je do sada imala nastavu smjenama (ujutro/popodne).

Nemanje važno, u ovom slučaju nadzor nad samim projektom ima Varaždinska županija koja se službeno smatra i Osnivačem projekta. Vjerujem kako znate da je HNS u lipnju naprasno smijenjen s vlasti u Varaždinskoj županiji, tako da početak ovog projekta u novonastalom okruženju, uistinu predstavlja veliki uspjeh. Većina zasluga, naravno, pripada gđi. Goranki Štefančić, koja je ujedno i naša kandidatkinja na lokalnim izborima, a ovo sam istaknuo namjerno jer smatram kako je u trenutnoj situaciji ova informacija od opće važnosti… Naime, možda i djeluje prozirno, no nije li vrijeme da upravo sada, a time i u budućnosti, , prestanemo govoriti o zaslugama stranaka te počnemo isticati osobe koje su uistinu odgovorne i zaslužne za ovakve projekte. Uvjeren sam da i sami znate kako se često zasluge znaju pripisati nekom drugom.

Za kraj bih se samo htio u potpunosti složiti s Vama kad kažete 'pomoći i brige o djeci, nikad nema previše' ...

Tko je glasao

Samo roditelji odgajaju

Samo roditelji odgajaju djecu u užem smislu, dok baka servisi i produženi boravci zapravo samo čuvaju djecu. Trebalo bi zapravo rasteretiti roditelje od drugih stvari kako bi imali kvalitetnog vremena za svoju djecu, a dok se to ne dogodi ovakvi projekti su više nego dobrodošli.

Tko je glasao

Seneka, Djeca koja su

Seneka,

Djeca koja su živjela uz baku i djedu su ko odrasli puno bogatije osobe.

Moje mišljenje je da baka i djeda i te kak pridonose odgoju unučadi.

Tko je glasao

Slažem se s odgovorom

Slažem se s odgovorom Seneke na Vaš komentar - roditelji su najbitniji u odgoju djece. Djed i baka u najvećem broju slučajeva pokušavaju ispraviti ono što su propustili kod svoje djece, odnosno žele dati unucima sve što nisu mogli dati svojoj djeci, te su zbog toga popustljiviji i blaži.

Inače jedan komentar jednog djeda - "Djeca su nužno zlo da bi došli do unuka" :)

----
KonDonalds

Tko je glasao

Ne radi se u nikakvom

Ne radi se u nikakvom propustu i to su samo izmislili oni koji žele umanjit bogatstvo velike obitelji.

Radi se jednostavno u iskustvu i stvar je gledanja na život. Roditelji su ti koji odgajaju, no baka i djeda popunjavaju socijalni život.

Tko je glasao

Mislim da govorimo o istoj

Mislim da govorimo o istoj stvari, ali samo da se pojasnim - nisam mislio na nikakve velike propuste u odgoju, već o prospust zbog neimanja vremena ili novaca da se u potpunosti posvete djetetu. Tu gledam sebe - ja u prosjeku radim 11 sati dnevno i baš i nemam puno vremena biti sa svojoj kćerkom, ali zato su oba djeda u penziji i mala jako voli biti kod njih jer imaju se vremena igrati s njom, a i oni joj (skoro) sve dozvole.

Evo toliko od mene.

----
KonDonalds

Tko je glasao

Naravno, no primarni su

Naravno, no primarni su roditelji. Bake i djedovi obogaćuju, no kvalitativno i kvantitativno gledano, bez roditelja ne ide. Bitan je pravi omjer s naglaskom na roditelje.

Tko je glasao

podržavam ideju i to bi

podržavam ideju i to bi trebalo što prije primijeniti u cijeloj državi samo mi se ne dopada što propagiraš stranku i kandidate na ovom portalu
i još nešto nemoj misliti da sam samo protiv HNs nego sam uopće protiv svih stranaka koje su do sada obnašale vlast
a zašto,e pa zato što mi svi vidimo gdje su nas dovele i kuda nas vode
A TO TREBA POD HITNO PROMIJENITI

PS nastoj govoriti u svoje ime

Tko je glasao

Od produženog boravka još

Od produženog boravka još je bolja cjelodnevna nastava kakvu su polazila moja djeca krejem 80-tih.Nastava ,pisanje zadaće,jelo,odmor,rekreacija,bili su ravnomjerno raspoređeni.Da,u Hrvatskoj,u Zagrebu.A produženi boravak je bio prisutan u svim školama.Nisam znala da toga sad nema.Valjda se to zaboravilo,pa sad predstavljate "nove projekte",a koliko shvaćam i promovirate "briljantnu"HNS ravnateljicu,igrom slučaja i kandidatkinju za gradonačelnicu.Možda sam malo preoštra,možda ste vi malo preprozirni,ipak pozdravljam svaku pomoć i brigu o djeci ,nje nikad nema previše.

cvjetići

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci