Tagovi

Prodan "Končar"- drugi put

Kada je Rade Končar prodan prvi put:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
"Končara su 17. studenoga 1941. godine uhvatili Talijani. Podvrgnut je mučenju, ali je odbio odati svoj identitet. Talijanska vojska saznala je njegovo ime i funkciju u KPJ od ustaških vlasti poslije pronalaska kraljevskih dokumenata u Zagrebu. Posebni talijanski sud za Dalmaciju osudio ga je na smrt. Upitan želi li tražiti pomilovanje, odgovorio je kasnije slavnom rečenicom:

"Milosti ne tražim, niti bih je imao prema vama"

. Strijeljan je u Šibeniku, na Šubićevcu, 22. svibnja 1942., s 25 drugih antifašista.

Končar ubrzo postaje jedna od najvećih partizanskih ikona. U kolovozu 1942. PRVI je dobio naslov Narodnog heroja Jugoslavije. Nekoliko mjeseci kasnije, u prosincu 1942., 13. proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske dobila je ime po njemu.

Veliki broj tvrtki, od kojih neke i danas postoje, prozvane su po njemu. Nekoliko srednjih škola (mahom tehničkih i elektrotehničkih) na prostoru bivše Jugoslavije, također nosi njegovo ime. Najpoznatija je Končar Elektroindustrija d.d. iz Zagreba.
------------------------------------------------------------------------
Kada je Rade Končar prodan drugi put( "Končar Elektroindustrija d.d. iz Zagreba)

Evo upravo jučer.
------------------------------------------------------------------------------------------

Država je prodala 526.926 dionica koje čine 20,49 posto temeljnog kapitala Končara, od toga 142.298 dionica bilo u vlasništvu Republike Hrvatske, dok je 384.628 dionica imao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Potražnja za dionicama nadmašila je ponudu, te je ukupno pristiglo ponuda za kupnju 757.780 dionica vrijednih 515 milijuna kuna. Dionice su prodane po cijenama u rasponu do 675 do 711 kuna, te su mirovinski fondovi ukupno "iskeširali" oko 360 milijuna kuna. Transakcija će 7. lipnja biti formalno biti provedena putem Zagrebačke burze.

Paket od 195.000 dionica ponudilo je AZ društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, a AZ društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom paket od 37.780 dionica, dva paketa od 100.000, 20.000 i 30.000 dionica ponudilo je Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Erste društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima ponudilo je dva paketa, svaki po 75.000 dionica, a četiri paketa od 15.000, 16.700, 66.650 i 15.000 dionica ponuda je PBZ Croatia osiguranja društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, kategorije B.

'Namira transakcija izvršit će se po modelu ”ugovorna preknjižba uz plaćanje" u skladu s važećim Pravilima Središnjeg klirinškog depozitamog društva d.d., a sukladno Javnom pozivu dana 07. lipnja 2016. godine', navodi se u odluci CERP-a koju donosimo ovdje:

Podsjetimo, prije 3 dana, u utorak, objavljeno je kako je za kupnju državnih dionica Končar Elektroindustrije (EI), Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) stiglo je ponuda.

Rok za obvezujuće ponude za kupnju 20,49 posto državnih dionica Končara-EI, na temelju javnog poziva koji je CERP objavio 23. svibnja, istekao je 31. svibnja u 12 sati.

"Pristiglo je 13 ponuda za kupnju ukupno 757.780 dionica Končara, odnosno iskazan je interes koji premašuje broj ponuđenih dionica", kazali su tada iz CERP-a dodajući da "nije pristigla ni jedna ponuda po principu 'sve ili ništa'".

Javnim pozivom koji je objavio CERP nudilo se naime 526.926 dionica Končara EI koje čine 20,49 posto temeljnog kapitala, od čega je 142.298 dionica ili 5,53 posto temeljnog kapitala u vlasništvu RH, a 384.628 dionica ili 14,95 posto temeljnog kapitala u vlasništvu HZMO-a.

Podsjećajući da je postupak prodaje državnih dionica Končar-Elektroindustrije d.d. Zagreb sukladan Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, Uredbi o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela te odluci Upravnog vijeća CERP-a od 12. svibnja ove godine, iz CERP-a kažu da su obavijest o tom pozivu proslijedili svim društvima ovlaštenim za pružanje investicijskih usluga i ostalim potencijalno zainteresiranim investitorima, pri čemu ne navode točno kojima.

"Povjerenstvo za otvaranje obvezujućih ponuda po isteku roka za ponude otvorilo je zaprimljene obvezujuće ponude za kupnju dionica Končara utvrdivši da je stiglo 13 važećih obvezujućih ponuda koje sadrže sve propisane elemente", kažu iz CERP-a ne navodeći tko su ponuditelji.

Napominju da je Povjerenstvo sastavilo zapisnik s otvaranja koje će uz izvješće o zaprimljenim ponudama proslijediti Upravnom vijeću CERP-a radi donošenja konačne odluke o prodaji kroz blok-transakciju/transakcije na Zagrebačkoj burzi.

Najavljuju i da će CERP će, nakon što izradi analizu pristiglih ponuda, te po donošenju odluke nadležnog tijela o njoj obavijestiti ponuditelje radi provođenja blok transakcije/transakcija, kao i da će se namira transakcija izvršiti po modelu "ugovorna preknjižba uz plaćanje" u skladu s važećim Pravilima SKDD-a, a sukladno pozivu.

U pozivu za kupnju dionica Končara navodilo se da ponuđena cijena po dionici mora iznositi minimalno 670 kuna, te da ponuditelji mogu biti domaće i strane pravne i fizičke osobe koji u ponudi moraju navesti broj dionica koje namjerava kupiti i cijenu u kunama, jednaku ili veću od minimalne, ili da namjerava kupiti cijeli paket s napomenom da li želi 'sve ili ništa', ili pak da mu se alocira određena količina dionica za koje je njegova ponuda najpovoljnija.

-----------------------------------------------------------------------------

Nakon zaprimanja 13 ponuda za kupnju državnog udjela u Končaru, provedena je transakcija vrijedna 360 milijuna kuna kojom su dionice iz portfelja države prešle u ruke mirovinskih fondova

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je imena kupaca 526.926 dionica Končara EI koje čine 20,49 posto temeljnog kapitala. Prema očekivanjima, to su redom domaći mirovinski fondovi, koji su dionice kupili po cijeni u rasponu od 675 do 711 kuna.

Najviše dionica (184.146) pripalo je fondu Zagrebačke banke AZ OMF koji je ujedno platio najnižu cijenu (675 kuna po dionici). Najskuplje je dionice platio Ersteov mirovinski fond kojem je pripalo 45.000 dionica po jediničnoj cijeni od 711 kuna.

Uz četiri obvezna mirovinska fonda, među kupcima su i dobrovoljni mirovinski fondovi iz trećeg mirovinskog stupa.

Javnim pozivom koji je objavio CERP nudilo se 526.926 dionica Končara EI koje čine 20,49 posto temeljnog kapitala, od čega je 142.298 dionica ili 5,53 posto temeljnog kapitala u vlasništvu RH, a 384.628 dionica ili 14,95 posto temeljnog kapitala u vlasništvu HZMO-a.

Na natječaj je pristiglo 13 ponuda za kupnju ukupno 757.780 dionica Končara, a nakon vrednovanja pristiglih ponuda provedene su blok-transakcije na Zagrebačkoj burzi putem kojih je raspoređeno ponuđenih 526.926 dionica.
-----------------------------------------------

Samo se mi glođajmo oko bačenih koščurina.

grdi

Komentari

Tko je glasao

OK

Ovaj problem je riješen.

Tko je glasao

Kratko pamcenje

Jedan od problema našeg društva je bombardiranje informacijama i krizama kako bi svi imali kratko pamćenje pa bi ih se moglo ponovno i ponovno varati.

Ovo govorim jer svi koji prate situaciju s Končarom su znali da je on namijenjen mirovinskim fondovima jer su njega željeli mirovinski fondovi. Sama pomisao da je riječ bila o poštenoj trgovinskoj utakmici na kojoj su fondovi pobijedili je smiješna.

Sada će netko pitati ako je to istina zašto SDP šuti ?
Moj odgovor bi bio jer je SDP povezan s ovom prodajom. Još prije negdje godinu dana mirovinski fondovi su zatražili od Milanovića da im proda (pokloni ?) Končar. Dogovor je bio postignut, a razlog toga se nalazi i u činjenici da je Milanovićev kum vlasnik mirovinskog fonda, ali zbog izbora nije proveden.

Orešković kojemu se živo fućka je samo proveo, potpisao taj sporazum u doba kada Sabor nije zasjedao kako ga Domoljubna koalicija ne bi spriječila u prodaji.

Tko je glasao

Fondovi

Zašto svi pričaju o mirovinskim fondovima kao da je to nešto naše.

Mirovinski fondovi su u bankama. Stranim.

Koji je to kum vlasnik fonda?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

koji kum

Dinko Novoselec, kojemu je Zoran Milanović vjenčani kum je doživotni predsjednik uprave AZ mirovinskog fonda. Kada kažem doživotni mislim na činjenicu da je na tom poslu već tamo negdje od 2002. godine. Ljudi mogu vikati da je to njihov novac, ali to je novac od Novoselca (i/ili banaka) jer nam taj novac nikada neće biti vraćen.

Zoran Milanović je rekao:
"Moramo štedjeti i ulagati, moramo preuzeti određene kreativne rizike i to je rizik moje generacije"

Naši umirovljenici danas kopaju po smeću, a mi ćemo to raditi sutra zbog tih fondova i "to je rizik naše generacije" dok s druge strane kum Milanovića danas upravlja s oko 30 milijardi kuna, a za tamo deset godina će upravljati s 60-70 milijardi.

Kada SDPovci govore u socijalnoj osjetljivosti, zaštiti radnika i umirovljenika sjetim se one o Rimljanima:
"Napravili su pustinju i nazvali to mirom"

Tko je glasao

SDPovci o socijalnoj osjetljivosti jedva da i progovaraju

a što su činili znamo iz doba njihova mandata.

Dakle, ništa novo, penzije su i dalje bankomat - umjesto u državne smećeobveznice, penzionerska lova upumpana je državi za udio u vlasništvu Končara. To je malo manje smeće. Bit će zanimljivo pratiti što će se dalje događati s Končarom. Sigurna sam da postoji keč u kojem je neka teška pušiona.

Znaš li možda gdje su i kako završile one dionice INE koju su kupovali isti "mirovinci", i to onda kad je dionica INE bila najskuplja ikad?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biga

Aj baš mi drago da ste počeli bez ustaša i partizana.
Nekako sam ćeka ove upise od Zl.D.K.
Ajmo pokušat odgonetnuti za početak Mirovinski fond.
A o INI se još skrivaju podaci.
E to je bio kriminal (bar ja tako mislim), broj dionica, vrijednost , cijena po kojoj su kupljene, itd, itd.
I to kriminal nad kriminalima.

Samo nastavite

Tko je glasao

Mirovinski fondovi

Što službena priča je vrlo jednostavna:
Po službenim podacima bivše vlade, banaka i financijaša mi ćemo do 2065 godine uplaćivati novac u mirovinske fondove dok ga s druge strane fondovi neće uplaćivati nama ili u prijevodu Republika Hrvatska će po zakonu o privatizaciji mirovina (obvezni mirovinski fondovi) više od 60 godina više uplaćivati u mirovinske fondove nego što će iz njih biti isplaćeno. Više od 60 godina. Po tim službenim podacima 2060 godine Hrvatska će u današnjem novcu uplatiti u fondove oko 5.5 milijardi kuna, a iz fondova će biti isplaćene mirovine u visini od oko 5 milijardi kuna. Ovo je službeni podatak Republike Hrvatske

Čak i IFO institut koji sere po ovom pitanju tvrdi da je naš princip mirovinskih fondova nepošten i da on predstavlja pljačku 80-90 % osoba koje će biti u mirovini tijekom tog razdoblja.

Ono što je pisalo u jutarnjem i sličnom da IFO institut podržava OMFove i traži njihovo jačanje "pa baš i nije istina". Kako to znam ? Tko zna možda sam malo čavrljao s njima pa znam njihovu stvarnu poziciju o svim vrstama privatizacija mirovina (OMFova).

Nemojmo zaboraviti jednu sitnicu. Ovo što sam napisao je pozicija banaka i financijaša, a kada Vam oni kažu da ćete im 60+ godina uplaćivati novac, a ništa nećete dobiti zauzvrat onda pretpostavljam da svi znate da je stvarna situacija puno gora.

Koliko je ta situacija gora nema smisla da ovdje navedem pošto nije riječ o službenim državnim podacima nego mojem osobnom radu napravljenom za DK.

Niti INA niti išta slično tome ne predstavlja najveću pljačku u Hrvatskoj. Biti će zanimljivo vidjeti bijes i očaj moje generacije kada nakon 2027 godine bude išla u mirovinu iz II stupa (dio mirovine).

ps. Toliko o OMFovima

Tko je glasao

Malo sutra :P

Domoljubni odličnici u presingu: http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Totalna-rasprodaja-Drzava-prodala-di...

I ovo valja pročitati: http://www.ikorcula.net/21157-koliko-vrijedi-htp-korcula/

Da te do kraja razveselim, dodat ću: hvala ti dragi druže Tito što si nam ostavio nešto što sad lijepo možemo rasprodavat i platit dugove za dvostruko farbanje tunela :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tito? Pa taj je samo trošio

Tito? Pa taj je samo trošio ....
Ostalo je ono što su oduzeli nasilnom nacionalizacijom. Slažem se, nisu rasfučkali već je narod to održavao i tretirao kao svoje.

Tko je glasao

Biga

Privatizacija ne mora značiti loše.
Ona se može provesti da bude sasvim u redu.
Ali,
ali,
ali
Isto tako može biti provedena na kriminalni način.

Zato sam i napisa ovaj dnevnik.
Da čutim, da osjetim, da pročitam mišljenja članova Pollitike.

Tko je glasao

ništa loše

Privatizacija nije ništa loše, ali ona je u 90 % slučajeva provedena na način da netko ostvari nezasluženi ekstra profit.

U Hrvatskoj se toliko sere po "našem lopovluku", ali ta ista sranja se događaju i u ostatku Europe. Uzmi primjer najveće europske privatizacija ili prodaje Britanske pošte.

Britanska parlamentarna komisija je zaključila da je država tom privatizacijom oštećena za 10 % vrijednosti Britanske pošte ili ako želite drugačije za negdje 180 milijuna funti !!! (govorim napamet).

Sada će netko pomisliti da je sigurno riječ o političkim igrama kao što su one u Hrvatskoj, ali to nije istina. Konzervativci su prodali Britansku poštu, a onda su konzervativci osnovali parlamentarnu komisiju koja je izašla s tim zaključkom "o pljački".

ps. mislim da sam svoje rekao o privatizacijama

Tko je glasao

dobar primjer,

mislim da je bilo ovako nekako,
procjenjena vrijednost ponude je bila 3,3 mlrd. £
pošto je vlasnik royal mail, tj. država, prevela 60% dionica, već prvi dan trgovanja je vrijednost porasla 38%, što se i inače dešava ali ne u tom postotku
...a poslije dva-tri mjeseca se valuacija cijele kompanije ustalila na oko 4,7 mlrd £,
znači, onako statički bi se moglo reći da je država mogla dobiti za taj prodati dio oko 1 mlrd £ više,
međutim, bez te cijele akcije ne bi se pojavila nova, viša, valuacija, i novih 1 mlrd £ više na tržištu vrijednosnica, i ne bi ostali neprodati dio koji su zadržali sada vijedio oko trećinu više,
...iiii, najvažnije za jednu proaktivnu vladu,
ne bi tih ukupnih 1,4 mlrd £ bilo novih u BDPu države, i ne bi bilo iz toga novog optimizma,
...novih aktivnosti na koje se plaća porez, iz kojeg se opet isplaćuju socijalne povlastice,
...jer, tako se danas stvara nova vrijednost, i tako se stvara novac,
Svima, ne samo cityju...ali novac za sve. Možda perverzno, ali je tako dok tako ide...

Tko je glasao
Tko je glasao

Popravljeno

Popravljeno

Tko je glasao

Ne dionice

Nisam ciljao na one histerične svađe o dionicama nego na ovaj izvještaj:

UK sold Royal Mail too cheaply, but not by much - official report

U svim svojim "glupostima" se zalažem da se moramo baviti konkretnim, stvarnim brojevima, a ne niti histeričnim vikanjem protiv privatizacije, a ne niti histeričnim vikanjem da će sve biti bolje kada se "liberaliziramo". Pretpostavljam da kužiš kako ne spadam među najpopularnije ljude.

Činjenica da su strogo gospodarski komentari od mene i Indiana "proglašeni" spamom samo ukazuje na totalitaristički mentalitet osobe koja je to učinila. Najbolje radno mjesto za takav tip osobe je ono političkog komesara, ali na žalost po tebe ta radna mjesta su ukinuta. Jedino mi nije jasno da li si branio poziciju da naši kradu, a Englezi ne tako da si ujedno udario i po Hrvatskoj ili ???

Tko je glasao

nda, biti popularan, da vrtiš

nda, biti popularan,
da vrtiš guzom i histerično tražiš ideološke protivnike za uzajamno vrijeđanje, jamačno ne bi imao problem s popularnošću,
a brojke se ne da razvlačiti kao iskorišteni kondom pokojnog Marxa...brojke nisu zanimljive,
iako seksi izgledaju na petstotici kuna, ili eura, ili stodolarovci,

Tko je glasao

ZDK

Ma nemam pojma što se dogodilo.
Odmah sam ispravija ćim sam vidija.
Opet isprika

Tko je glasao

Izviniti se

Red je da se i ja tebi izvinim zbog prežestoke reakcije.

Prvo sam bio čitao PR tekst o okupljanju Oreškovićeve ekipe gdje su govorili o zabrani pobačaja i liberalizaciji svega, a potom sam došao na pollitika i vidio ........

Zanimljivo mi je bilo čitati kako su ovi od Oreškovića lili krokodilske suze jer se zagovornici pobačaja nisu pojavili "iako su ih pozvali", ali s druge strane nisu pozvali nikoga tko bi im razorio neoliberalne ekonomske gluposti.

Danas je u Saboru bilo zanimljivo jer se vidjelo mišljenje stranaka o "privatizaciji/lopovluku Končara" kada su govorili Marić i Lovrinović. Još neke stranke iz Domoljubne koalicije su bile protiv, ali Orešković (i MOST ?) su napravili što su htjeli.

Tko je glasao

da, ali i kad se provede u

da, ali i kad se provede u redu, ma šta to značilo, važan je argument zbog čega se prodaje, odnosno što će se dogoditi s novcima od prodaje. Tu nekako nestaju nade da privatizacija može značiti i nešto dobro. Jer će novci doći i ishlapiti, konkretnije nešto će se pretvoriti u ništa.

Tko je glasao

a što je dobro u tome kad je

a što je dobro u tome kad je država vlasnik?
npr svako državno poduzeće ima bar dva puta više zaposlenih nego šro treba, a potrošači sve to moraju platiti kroz državno regulirane cijene. HEP ima fantastičnu brojku od 14 000 zaposlenih, a trebao bi jedno 3-4 tisuće. Tu razliku kroz cijenu struje ti plaćaš jednoj privilegiranoj skupini zaposlenika u HEP-u, zaštićenih teorijom o nacionalnom srebru i zlatu. Najbolje u svemu tome je što raja u to sve vjeruje.
Poduzeće veličine INE bi trebalo imati oko tri i pol do četiri tisuća ljudi, a ima ih 15 tisuća.
Sve se to multiplikativno vraća i pretvara u državni deficit kroz penzije ljudi koji su kroz boravak u INI stekli pravo na mirovinu, jer im je država to omogućila, itd
To doseže takve groteskne razmjere da čak bude i smiješno. jedan moj poznanik postaje direktor trgovine u jednom velikom državnom poduzeću. Pitam ga ja - koliko imaš šljakera? 3 tisuće, veli on.
Vau, velim ja, pa kaj radiš sa svima njima, a posla ima za jedno 200-300. A niš, veli on, uopće ih ne poznajem. Dolaze ujutro u osam, i idu doma u četiri, između ubijaju vrijeme i gledaju da li će plaća stići na vrijeme. Njihova plaća je, naravno, ukalkulirana u naše prodajne cijene, za to jamči država, a kupci to sve moraju platiti.

evo, sada imaš dobar primjer državne nemoći u slučaju Imunološkog zavoda. Nakon dugog cendranja i paničarenja radnici zavoda čak više nisu ni zaposlenici u poduzeću - država ih je elegantno pretvorila u -državne činovnike, koji ne proizvode ništa a dobivaju plaću. A zašto bi i proizvodili?

Tko je glasao

- to što ima vrijednost koju

- to što ima vrijednost koju ćeš možda prodati nekog dana kad novci neće ishlapiti
- to što nećeš živjeti u iluziji da će mirovinski fondovi sa nekim udjelom u vlasničkoj strukturi tu išta bitno promijeniti
- to što mirovinski fondovi u taj biznis neće sasuti novce građana i obezvrijediti ih 90-99 puta kako su obezvrijedili novce koje su do sada uložili u dionice domaćih tvrtki
- to što imaš makar teoretsku mogućnost upravljeti poduzećem u smjerovima koji su od interesa za državu

Našlo bi se tu još svašta

Tko je glasao

Našlo bi se tu još svašta to

Našlo bi se tu još svašta
to svašta me zanima, jer ovo što si naveo je ništa.

to što imaš makar teoretsku mogućnost upravljati poduzećem u smjerovima koji su od interesa za državu ja znam za interese građanstva, interesi države su mi nepoznati - što je to interes države?

Tko je glasao

Nije ništa. Daj objasni mi

Nije ništa. Daj objasni mi tko će profitirati ili imati bilo kakavu korist što će novcem građana biti kupljene dionice koje će za koju godinu vrijediti polovinu ili trećinu vrijednosti od vrijednosti po kojoj su kupljene. Ili što će se u poslovanju Končara promijeniti kada 20% portfelja dionica preseli iz državnih ruku u ruke mirovinskih fondova, a onih ostali 80% je već u rukama banaka, fondova, privatnih tvrtki i privatnika. Ništa, niti itko to očekuje. Doći će dan kada će sve biti drugačije, dionice Končara će rasti, a novce od prodaje neka buduća Vlada znati će oploditi. Tog dana prodaja će biti možda opravdana.

Novci od prodaje Končara već su u proračunu. I?

Ti si valjda zaglibio duboko kad ne znaš za interese države. Oni postoje i određeni su. Mnoga pitanja biti će vječni predmet rasprava i konfrontacija, paše li nam neka odrednica ili ne, hoće li ih svaka nova vlada pretresati do temelja,... Hoćeš primjer, evo što mi prvo padne na pamet. Državni interes je umjereni scanarij razvoja nautičkog turizma, koji je o sektorskoj strategiji fino razrađen. Država vlasnik ACI-ja lakše će kanalizirati realizaciju strategije u željeni scenarij nego država u kojoj privatni vlasnik ACI-ja "zagovara" izmjene i dopune scenarija, trčeći između ministarstva i županija, realizirajući marine koje strategija zagovara brisati iz prostornih planova,...... Upravljačka prava u ACI-ju jedan su od alata za provođenje državnog interesa.

Tko je glasao

Zanimljivo je da i kao takvi opisani

još uvijek funkcioniraju bolje nego kao privatizirana poduzeća.

Naravno, ja govorim o društvenoj komponenti, fućka mi se koliko vlasniku nose profita.

Privatizirali smo telekom, pa imamo najskuplje i najlošije usluge u EU.

Bilo bi lijepo vidjeti koliko je ta činjenica, uzevši u obzir važnost telekoma na svakodnevno poslovanje, unazadila hrvatsku konkurentnost općenito, svakodnevno i kumulativno.

Ne mora mi nitko dokazivati kako je firma od 1000 zaposlenih, kad se privatizira, pa se otpusti 990 ljudi, rasprodaju nekretnine i strojevi, a ovih 10 preostalih menadžira pristigle prihode - (relativno) profitabilnija od prethodne. Samo, u tu bi "profitabilnost" trebalo uračunati i društvenu štetu prouzročenu takvom privatizacijom.

Sumnjam da će nam se približiti stavovi, budući da ti na ovo gledaš s pozicija kapitala, a ja s pozicija društva.

Koji će stavovi prevladati ovisi o poziciji države - je li ona u službi kapitala ili društva.

HUPovci, lipovljani i slični navještavači kapitalističkog evanđelja stalno nas nastoje uvjeriti kako je interes kapitala, osim što je, jelte, prirodan i podrazumijevajući, nešto poput fotosinteze ili gravitacije, ujedno i interes cjelokupnog društva.

Pametni znaju da su ti interesi najčešće suprostavljeni, a često i nepomirljivi.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sve je to krasno, samo nikako

sve je to krasno, samo nikako da dođemo u poziciju da ti nama konkretno objasniš što su prednosti državnog vlasništva, i kako ono zapravo mora funkcionirati, tehnički i operativno.
Ovo sada je najobičniji spisak na kojem piše da je tamo neki Končar pozicija na popisu državne imovine, i to 20 posto dionica u Končaru dioničkom društvu. Velika većina državnih činovnika uopće ne zna gdje je Končar, čime se bavi i kako bi to trebalo upravljati paketom od 20 posto dionica. Takva situacija najviše odgovara upravi, jer u kvazi državnim poduzećima uopće nema nikakve vlasničke kontrole, nitko ne čita revizorske izvještaje, nitko ne sudjeluje u donošenju odluka osim članova uprave. To se neće promijeniti, jer država ne može plaćati kvalitetne ljude za upravljanje velikim holdinzima, i zaključak je jednostavan - privatizirati!
Ako ti imaš nešto pametnije, nešto što bi se zaista doticalo aktivnog upravljanja državnom imovinom, a ne samo mahanja s nekim spiskom "poduzeća od strateške važnosti", ja sam jako spreman saslušati.

Tko je glasao

Bago i drugi

Nemoj krivo shvatiti, ali tvoj način razmišljanja je produkt našeg propalog doba u kojemu novac predstavlja sve i koji ne može zamisliti da postoje stručnjaci kojima novac nije sve.

Ako gledamo prošlost uzmimo na primjer osobu koja je stvorila talijansku naftnu kompaniju. Taj državni službenik (Enrico Mattei) je na kraju bio ubijen jer je radio u najboljem interesu svoje tvrke.

Kada gledamo Hrvatsku i Končar možemo se upitati da li bi Bago imao veću plaću da nije direktor Končar već 17 godina.

Da u današnje doba postoji bezbroj plaćenika koji sve gledaju kroz novac, ali postoje i ljudi na menadžerskim pozicijama koji rade svoj posao jer to vole, jer imaju svoju viziju koju žele ostvariti, a oni sami su svjesni toga da na primjer plaću od 100 tisuća kuna neće nikada potrošiti pa im nije niti potrebna. Takve ljude nećeš kupiti tako što ima "pokloniš" na primjer dvaput veću plaću. S tim ljudima je pravo zadovoljstvo pričati o problemima u ekonomiji.

Tko je glasao

Dosta sam radila s državnim tvrtkama

ali se ne bih hvalila da bih znala kako upravljati njima u ime države .

A što ne znam, pustim drugima koji znaju, a to su prije svega same državne tvrtke. Konkretno, Končar izgleda da zna što radi. Isto se odnosi na npr. Podravku. Državu oni ne koštaju, osim što povremeno može pobrati nešto vrhnja. I osoba u nadzornom odboru, koja treba paziti da nešto ne zeznu (i time ugroze firmu, a time i državni udio u vlasništvu, posebno ovo spomenuto vrhnje).

HEP ili HŠ - zašto bi ih država privatizirala? Oni posluju odlično i zarađuju državi - http://www.tportal.hr/biznis/trendovi/431338/Drzavne-tvrtke-ostvarile-dv.... Koji bi bio poslovni razlog da se ove firme privatiziraju, osim mantre kako je "sve bolje kad je privatno"? Na žalost, sumorna stvarnost naših privatnika govori da nije bolje kad je privatno, nego je gore (po radnika, jelte).

A što je gore po radnika, gore je i po društvo, pa i za biznis, to morate shvatiti. Loše plaćen radnik, osim što mrzi gazdu i posao, slabo se oblači, jeftino jede, ne ide na frizure niti u restorane, ne kupuje knjige, ne putuje.... i samim time ugrožava gomilu malih biznisa. Ostaje mu jedino crkva, a ni ona u Hrvata nije besplatna.

Spin kako privatizacija npr. HEPa dovodi do razbijanja monopola, konkurencije i samim time povećanju kvalitete i sniženju cijena pokazalo se u nemalom broju slučajeva samo kao spin. Imaš one već notorne slučajeve recimo privatizacije voda.

Još možemo diskutirati o prodaji i potpunoj privatizaciji poduzeca koja posluju loše - nekih od njih doista se treba pokušati riješiti. Ali nekih i ne. Primjerice - Jadrolinija. Jasna je stvar da će se privatizacijom ukinuti nerentabilne linije. Time će neki otoci postati još izoliraniji i još više propadati. Upravo je funkcija države da brine o jednakim šansama većine njezinih građana. Neke stvari ne mogu se naplatiti ali je važnija društvena korist od suhog profita.

Tehnomenadžersko gledanje na stvari nije dovoljno dobro kad se radi o društvu. Zato ideje o nekakvim tehničkim vladama, menadžerskim, suhoparno stručnim nikad nisu dobre za razvoj društva s vizijom, gdje je cilj prosperitet, sigurnost i sreća svih građana.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Privatizacija ne mora značiti

Privatizacija ne mora značiti loše.
Ona se može provesti da bude sasvim u redu.
Ali,
ali,
ali
Isto tako može biti provedena na kriminalni način.
Npr. privatizacija INE, CO.....

Tko je glasao

Naravno da može, ali ne u Hrvatskoj

Aj navedi nekoliko primjera uspješne pretvorbe i privatizacije.

Evo ti šalabahter firmi, samo tamo na jugu:

"Adriachem, Salonit, Jadrankamen, Trimot, Imotu, Ciglanu Sinj, Uzor, Monter ,Jadrantekstil,Pomgrad,,Jugoplastika,Prima,Dalma,Mesopromet,Jadroplov,Croatia- trade Split, Mirna Rovinj, Tisak, Koteks- Split, Kaštelanska rivijera- hoteli, Robna kuća Prima 3,Koteks,Končar,Brodospas...početak je to priče o Splitu,priče o Dalmaciji koje više nema. Najmanje 66 tisuća radnih mjesta nestalo je u Dalmaciji u proteklih dvadeset godina - u tsunamiju deindustrijalizacije, pretvorbe i privatizacije koja je pomela brojna poduzeća. Ili slikovitije rečeno, broj radnika čija su radna mjesta nestala jednak je broju stanovnika tri grada: Kaštela, Solina i Omiša. Najmanje 40.000 radnih mjesta nestalo je u razdoblju od 1991. do danas na području Splitsko-dalmatinske županije, slijedi je Šibensko-kninska s oko 13.400 ugašenih radnih mjesta, u Zadarskoj županiji ih je nestalo 9500, a u najjužnijoj županiji najmanje 3500 mjesta.

Jugoplastika je najveća dalmatinska tvrtka koja je nestala u vihoru pretvorbe. Od tvrtke koja je u cijeloj Jugoslaviji imala 13.000 zaposlenih, a samo na splitskom prodručju njih oko 8000, danas je ostalo 300 zaposlenih. Na njezinu su mjestu danas stanovi, hotel i šoping-centar. Pretvorbu su preživjeli samo Autodijelovi, koji su 1993. privatizirani i stvorena je ugledna tvrtka AD Plastik. – Pretvorba i privatizacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji rezultirala je nestankom vrlo velikih poduzeća u kojima su političke elite uz pomoć kriminalaca uništile sve što se dalo uništiti. Trgovačka poduzeća Dalma i Jadrantekstil imala su veliki potencijal za ovu županiju, no, na žalost, smišljeno su uništeni te umjesto njih danas imamo velike trgovačke centre – kaže Jozo Marić, glavni povjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju. Popis nestalih poduzeća predvode ona iz Splita, grada koji je u dva desetljeća ostao bez najmanje 20 tisuća radnih mjesta i golemih tvrtki koje su zapošljavale tisuće ljudi. No, i drugi su županijski gradovi pretrpjeli goleme udarce. U Imotskom su pometene gotovo sve prozvodne tvrtke, sličnu sudbinu su doživjeli Sinj, Vrgorac, Komiža, Kaštela... Jozo Marić kaže da je Dalmacijacement preživio pretvorbu i danas posluje, ali je 1990. u njemu radilo oko 5500 ljudi, a sada oko 680, Brodosplit je prije dva desetljeća imao oko 7500 radnika, danas oko 3500. Kaštelanski Jugovinil je nekad zapošljavao 3500 ljudi, iza njega je ostao Adrivinil koji je u stečaju, a 400 radnika na Zavodu za zapošljavanju, dok ih u Adriachemu 219 još životari.

Jadrantekstil je pretvorbu dočekao s 1300 zaposlenih, u Dalmi je radilo oko 4000 ljudi, danas 270, u Koteksu je bilo oko 900 zaposlenih, a sada oko 100. Tvornica Dalmacija iz Dugog Rata je početkom devedesetih imala 1700 zaposlenih, završila je u stečaju, a 615 radnika na Zavod za zapošljavanje. Nema više Melioracije, koja je imala oko 500 zaposlenih, Salonacoopa s 1500 radnika, Jadrantransa koji je imao 2500 radnika; ugašena je Tehnogradnja u kojoj je radilo 500 ljudi, a na njezinoj su lokaciji niknuli stanovi. S toliko je zaposlenih otišao u stečaj i Termofriz, a na njegovu je mjestu danas Trgovački centar Kerum. U stečaj je otišao Pomgrad koji je 1990. imao 1200 radnika, a danas ih rad 300, nestao je Elektron sa stotinjak radnika, Jadranribolov je u stečaju više od osam godina, a oko 70 ljudi je ostalo bez posla. Nema više ni Ilove koja je imala 350 radnika, ugašeno je splitsko Građevno poduzeće Rad s više od 200 radnika, a na njegovu su mjestu danas stanovi... Dulje od sedam godina u stečaju je omiški Mosor koji je nekad hranio stotinjak ljudi, nestala je tvornica ribljih konzervi Neptun i bez kruha je ostalo sedamdesetak radnika, a strojevi iz komiškog pogona prodani su poduzeću u Nišu. Salonit Vranjic je prije 20 godina imao 1200 ljudi, poduzeće je u stečaju sedmu godinu i danas u njemu posao ima 32 ljudi. Nekad je sinjska Dalmatinka imala 2800 radnika, a prije dvije godine je i u sljednici te tvrtke Dalmatinki Novoj otvoren stečaj te je i preostalih 480 radnika zavšilo na burzi rada. Cetinka Trilj imala je tisuću radnika prije pretvorbe, nakon prvog stečaja je spala na 360 ljudi, u drugi je otišla s njih 65, a ne radi više od dvije godine. Imotski je privatizaciju platio Agrokokom koja je nestala, kao i 100 radnih mjesta, Imostroj je u stečaju završio prije 10 godina, a oko 160 ljudi na biro rada. Vrgorac je ostao bez tekstilne tvornice Braća Rakić i 500 radnih mjesta, 100 radnika Duhana ostala su bez poduzeća i posla...

U proteklih dvadeset godina u Zadru je nestalo oko 9500 radnih mjesta u dvadeset tvrtki koje su završile u stečaju. Na početku tog razdoblja nestajali su tzv. socijalistički mastodonti: Bagat s oko 2800 radnika, Kidrič, odnosno poslije TIZ, s oko 1800 radnika, trgovačke kuće Plodine i Zadranka koje su zajedno zapošljavale 1500 ljudi, građevinske tvrtke Zadar, Jadran i Radnik s ukupno tisuću ljudi. Od nekadašnje kemijske industrije, koja je zapošljavala više od 1500 ljudi, nestali su Polikem i Vinilplastika, a dio se privatizirao i transformirao u firmice s ukupno 200 zaposlenih. Nestao je Zadarkomerc, Plimex, Croatia Zadar line, Elektronika, Tvornica duhana Zadar, Dalma... U zadnje dvije godine u stečaju su završili autobuser Contus, građevinsko poduzeće Heres i Marituna. Veliki dio nekadašnjih zaposlenika su umirovljeni, jedan dio je našao posao u novim tvrtkama – uglavnom u trgovini. Stečajevi zadnjih godina zatvaraju manji broj radnih mjesta jer više i nema velikih tvrtki – najveće zadarske tvrtke su sada Opća bolnica i Zadarsko sveučilište! Oko 13.400 radnih mjesta u dva je protekla desetljeća nestalo u Šibensko-kninskoj županiji. Slobodna plovidba je svojedobno u svom vlasništvu imala 30 brodova, a zapošljavala je 900 radnika, Šibenka je zapošljavala 2300 radnika, u Reviji je radilo 300 radnika, Poliplastu 220, u TLM-u je izgubljeno 4500 radnih mjesta, a u TEF-u 1700, dok je TVIK Knin brojio 3500 radnika. Ekonomisti i stručnjaci za gospodarska kretanja ističu kako su od završetka Domovinskog rata do danas gospodarske prilike i stanje zaposlenosti na krajnjem jugu Hrvatske postali takvi “da ne mogu biti crnji”. Neizravno su to, podatkom o tome kako je bez posla u međuvremenu ostalo više od 3500 zaposlenih, potvrdili i na dubrovačkom Trgovačkom sudu.

Potvrdu lošeg stanja dali su i u županijskoj ispostavi Hrvatske gospodarske komore, a prema prikupljenim podacima može se reći kako je najveća tvrtka koja je otišla u stečaj na krajnjem jugu domovine bivši trgovački div Razvitak iz Metkovića, koji je imao više od 2000 zaposlenih! Njemu uz bok ide PIK Neretva iz Opuzena, a tek zatim slijede neke dubrovačke tvrtke kao što su građevinska poduzeća GP Dubrovnik s 330 i Zidar s 50 radnika, te pekara Orlando sa 70, ili trgovinsko poduzeće Dubrovkinja i tvrtke koje su nastale njezinim raspadom s nekoliko stotina radnika. U međuvremenu su u stečaj otišli građevinsko poduzeće Glavice Opuzen sa 110 radnika, tvornice Dalmacijabilje i Radeljević s gotovo stotinu zaposlenih, a na otoku Korčuli brodogradilište Inkobrod i Tvornica ribljih konzervi Jadranka iz Vele Luke. Ploče su ostale bez Plobesta, a Metković bez Bili komerca, Naronaplasta, Mehanike i Metkovke.!"

Dajte se osvijestite, vi veliki domoljubi!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biga

Drugi put daj link na tekst.
A i nepotpun je.

Zamisli samo izgubiti Pepsi colu skoro za cili bivšu jugiu.

Al koji kurac se ti kontreštavaš u svezi ovoga sa mnom?

Tko je glasao

I molite boga vi tamo na jugu

da ne bude nekih sranja koja će upropastiti turizam, pa će vam vaše betonske apartmane poist sol, a vi ćete biti kruha gladni!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biga

Jel ti se ovaj komentar odnosi među ostalima i na mene?

"I molite boga vi tamo na jugu

da ne bude nekih sranja koja će upropastiti turizam, pa će vam vaše betonske apartmane poist sol, a vi ćete biti kruha gladni!"

Tko je glasao

Odnosi se na tebe koliko se sve ovo odnosi na sve nas

Ali ne, konkretno na tebe se ne odnosi, jer vi stranački ljudi pobrinuli ste se da ne budete kruha gladni.

Tekst je s fejsa, integralni je ovdje - http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/biznis/clanak/id/128389/u-20-god... - uostalom grdi, neš' ti povjerljivosti... Sve je to dobro poznato, osim što je popis star (iz 2011) i trebalo bi ga debelo nadopuniti novim katastrofama.

(dobra ti je ova s pepsi colom, ali kad smo već kod toga - otišla i coca-cola)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Minus zbog ovoga

"jer vi stranački ljudi pobrinuli ste se da ne budete kruha gladni."

Tako je, oša sam na selo.
I guštam uz svoju zelen, domaća jajca od svojih kokica, pataka i guska i ostale proizvode sa svoje zemlje.JOš nissam ni jedne masline proda, a ni kvadrata zemlje. Tko hoće može na taj način živiti, teško, ali može.
A nisam ni u penziji. Jebote krivo ti je da radim, a još bi ti više bilo krivo da sam u penziji.
A moga sam. Nisam tija. Onaj tko me zna, zna na što mislim
Aj pristani više sa ad hominemima jer znaš da znam vratiti.

grdi

Tko je glasao

Ti si lagano pao s marsa

i imaš tipičan hrvatoidan usenaseipodase stav, podebljan stranačkom iskaznicom i ofucanim braniteljskim kreditima. Ne čudi me to od nekih ruralnih panjeva na zborištu koji stalno deru jednu te istu seljobersku kozu, ali je malo neugodno to čuti od lika koji se navodno bavi politikom.

Hrvatska naime ima oko 60 % urbanog stanovništva (znaš, to su ti oni koji ne žive na selu) i najčešće nemaju neku zemlju osim možda 50 kvadrata oko friško legaliziranih vikendica što su im još starci za Juge sagradili (ako su bili bolje uhljebljeni), a do kojih danas ne mogu jer nemaju za benzin, pa ih rasprodaju za bagatelu.

Drago mi je da guštaš, ali slabo bi se ti najeo od svojih kokica i pataka da nemaš plaću u državnoj službi i da si ne podebljaš zaradom u turizmu. Niti ovaj spomenuti panj ne bi ždero špeka i luka i zalijevao rakijom, da nema dva državna prihoda u kući, moro bi izist konja :P

Ovi na selu valjda su budale kad iz njega bježe, a možda i nisu, jer kad propadne i zadnja lokalna pilana, a prijevoz za klinca u školu te košta 1300 kuna mjesečno, il ćeš se objesit, il ćeš pobjeć iz vukojebine.

Aj ti dalje lovit puževe golaće i častit patke, nemoj se bavit politikom :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zašto si ti ljubomorna @Bigi

kad je netko spreman raditi još nešto osim onog gdje je uhljebljen oliti zaposlen.

Tko tebi brani da odeš koji dan dva u sezoni i zaradiš kod nekog u plasteniku i sl. Radije češeš....

Gle, pauperizacija i proizvodnja gradske sirotinje ovisne o odlukama političara, o milostinji onih gore je izmišljotina druga Tite i njegovih.

Oni su s puškom tjerali raju u gradove. Istinaibog, ponekad naprave poneki Obrovac čisto da se ulupaju novci.

Sad su i seljaka koji je tradicionalno bio neovisan navukli na poticaje i učinili ovisnim o politici.

Umjetnici i kulturnjaci i sva tercijara ovisi o drž. sisi...ngo-vna...
profesori na faxovima štancaju nepotrebne profile nadobudnih filosofa i magistra, osnivaju se veleučilišta tj. kaubojski fakulteti, štancaju se suludi zakoni i pravila koji se sudaraju s praksom i tako...

Glasajte za mene dat ću vam karticu, stan, kredit, ljetovanje i zimovanje.

Klijentelizam.

Ajd ti nama reci kako TI zarađuješ za lebac.

sve dobro...

Tko je glasao

Ja sam 91.

obilazila Split i tjerala četnike iz stanova, pa ih sad iznajmljujem. U međuvremenu sam organizirala Ultru, da postignem bolju cijenu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

slabo si to odradila

ostali ti ovi iz Fekala i sl.,

Znaš kak se veli, oteto prokleto, s puškom došlo s puškom otišlo.

Oprosti, sad moram ići oprati suđe.

sve dobro...

Tko je glasao

Biga

jebli ti svi moji braniteljki krediti sve po spisku.

Tko je glasao

A moju stranačku iskaznicu

provuci kroz onu stvar.

Tko je glasao

Nemoj bit živčan

odmori oči na zelenilu i plavetnilu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Neke greške.

Samo sa upotpunim komentar:
Ovo je cili:
A moju stranačku iskaznicu
provuci kroz onu stvar.
garant će se zacrvenit.
Kenjo jedna i jadna.
Ti bi guštala da ne radim.
Da naričem ka ti i takvi.
E nedam ti toga gušta.
Petero nas živi od jedne plaće, a sigurno nije saborska.
Ža mi je što sam ti reka da si kenja jer sam uvridija tu plemenitu i radišnu beštiju.
Nju nisam spomenija kraj svoje kuće.

:):):)

Revi u svojoj zloči.

Tko je glasao

Al da se vratimo na stranačku iskaznicu

U tom selu bez pilane plaće se mogu još jedino dobiti u državnoj birokraciji ili ponekoj zaostaloj javnoj službi (ako zanemarimo lokalnu birtiju) - tko će te plaće pokupiti?

(ne zaboravi kenju ekonomski upogoniti za slikavanje s turistima)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kenja

MOga bi jedino tebe upogoniti za slikavanje s turistima ali garant nebi godišnje zaradija niti za balu sijena.

:):):)

Vidim da te još peće provlačenje moje stranačke iskaznice kroz onu stvar.

:):)

Tko je glasao

Aha, dakle znaš odgovor

Bolje ti je onda mučat i nastaviti živit svoj tovareći stranački životić, sretan što je tvoja bala osigurana.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zaebanciju na stranu...

... ali, koliko znam - nijedan od nas svih ovdje ne živi od plodova svoje zemlje (dakle da nijedan član kućanstva nema državnu penziju niti državno, javnu i sličnu plaću).

Često proklamiran način života, ali očito izuzetno rijedak.

Tko je glasao

Objavilo mi je samo dio komentara

Ovo je cili:
A moju stranačku iskaznicu
provuci kroz onu stvar.

Tko je glasao

Pij sok

od bazge i sl. napravimo od toga brend i idemo prodavati cijelom svijetu.

sve dobro...

Tko je glasao

Zlatni

Pa di si bio dosad sa komentarima?

Aj još malo fali da upotpuniš sve.
Znaš ono vlasničke strukture, koji, čiji.
Piši.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci