Tagovi

Prodaja grada

Neurbani pristup urbane misli

1. Zapad
Uz standardno veselje, važne uzvanike, nebrojene znatiželjnike i samovažne osobe, šarene balone te besplatno i jeftino svašta otvoren je u Rijeci toliko iščekivani “Zapadni trgovački centar”, oliti ZTC za najmilije. Graditeljska pobjeda koja hrabro prkosi krizi i općoj neimaštini dostojanstveno se ugnjezdila na glavnoj ulici zapadnog dijela grada nastaloj poslije onog rata, nekad Bulevar Marksa i Engelsa, danas Zvonimirova ulica. Široka prometnica, pogotovo za ono vrijeme, s četiri trake, obostranim drvoredom i pločnicima zamijenila je davnih pedesetih stari povijesni put, pristup u grad sa zapada koji je prolazio kroz tvorničku zonu i predstavljao smetnju razvoju i sigurnosti. Dio te stare prometnice vidljiv je na Kantridi iznad stadiona i ide do porte “3. Maja” i nestaje među gomile lima i ogromnih hala dok druga strana ide od raskršća na Mlaki negdje do pogona “Torpeda”, odnosno one zbrke objekata koji su od stare cijenjene tvornice ostali.

Bulevar Marksa i Engelsa, omogućio je nesmetano širenje najvažnije riječke privrede ozbiljno stradale nakon rata, brojnih savezničkih bombardiranja i njemačkog miniranja. Smješten između rastuće industrije i predratnih radničkih stanova pružao se veličanstveni pogled na Rijeku i ono što je Rijeku činilo važnom: brodogradilište, tvornica Tropedo, rafinerija, luka i lučka skladišta. Ponešto nemušto dimenzioniranje profila ulice izazvalo je to da su srednja dva traka bila preuska i neprikladna za šira vozila što možda i nije loše obzirom da se na taj način sav kamionski i autobusni promet odvijao u desnim trakama.

I na kraju drvored, ono što običnu ulicu razlikuje od bulevara, i užitak vožnje ili šetnje po takvoj ulici je uvijek nešto posebno i odaje bogatstvo nekog grada.

No tako je bilo onda kad je bulevar probijan dok je danas stvar podosta različita i od nekadašnje zahuktale industrije ostalo je vrlo malo, Torpedo se polako istopio i nestao, 3. Maj dijeli sudbinu većine naših brodogradilišta i već puno godina vegetira na apsolutno nepoznatoj infuziji, rafinerija već više od 40 godina se pakira s lokacije na Mlaki i nikako da ode, luka je stradala u domovinskom ratu više nego u WWII, iako na nju nije pala niti jedna granata, nakon što joj se prirodno zaleđe, pripadna privreda i propusnost pruge smanjila na minimum minimuma. Sve skupa podosta tužna slika i vjerojatno naziv “Dolina gladi” najplastičnije oslikava stvarno stanje te industrijske zone. Naravno da u takvoj konstelaciji bulevar više nije prigodni naziv za tu prometnicu već je ulica vulgaris, makar i kraljevska, puno prikladniji. Znakovita je i zamjena dvojice politički nepodobnih bradonja trećim podobnim obzirom na nestanak radnika i bilo kakve potrebe bavljenja radničkom budućnošću. Jasno da ovaj treći “heavy metalac”, barem po pokrivalu na glavi i osnovnom alatu, puno je prikladniji obzirom na to da smo bavljenje budućnošću zamijenili bavljenjem prošlošću. (vjerujem da bi ipak neusporedivo pogođeniji naziv bio Ulica Roberta Whitheada (kad već nije bulevar), ali što da radimo kad se taj ne uklapa u željenu heraldičku domoljubnu sliku).

No, dosta povijesti, vratimo se na ZTC, današnje čudo ljepote adekvatne “Lidlovim štalama”, koje je uzrokovalo nestanak dijela dostojanstvenog drvoreda, nastanak novog raskršća, nestanak impresivnog pogleda i nastanak solidne prometne gužve. Nemušta jeftina arhitektura kao ljuska životno važnog “H&M”, zbog kojeg je i švedski ambasador reagirao u slučaju Cvjetnoga trga, te mnogih drugih brendova ipak manje važnih riječkim motoriziranim pješadincima. Ukopao se tako ZTC u zeleni neizgrađeni prostor rezerviran za proširenje industrijske zone istovremeno nadvisivši crkvu Sv. Nikole koju sudbina je uvijek pomalo voljela loptati, doduše kao i pomorce koje štiti. Nije tu ZTC ništa drukčiji ni ružniji od mnogobrojne svoje braće i problem nije u njemu kao mjestu gdje se prodaje i kupuje nego je problem u misli koja stoji iza takve lokacije i koja grad shvaća kao nešto što se kupuje i prodaje, kao nešto isto kao i sva roba iz ZTC-a koja je proizvedena da bude što jeftinija i da toliko i traje. Misao koja se nameće svemu oko sebe tvrdeći da je ona i samo ona najvažnija i najbolja i koja bez problema zatvara vidik na bilo što drugo. Reklamira se tako nesretni ZTC, osim cijenama nižim i do 50%, najljepšim pogledom bez obzira što je to onaj isti pogled kojeg je svatko mogao doživjeti jednostavno hodajući ili vozeći se po ulici ili bulevaru i koji više se ne može doživjeti na tako jednostavan način. Zgodno, prodaje nam nešto što nam je oteo i još se time hvali. Da, ima tu i nestali drvored kojim se ne hvali.

2. Istok
Sličnu sliku možemo u Rijeci naći i na drugom, istočnom, kraju. To je nekadašnja sušačka luka i lučki pogoni koji su nestali u srazu s puno jačom Rijekom. Općenito, Sušak koji je bio formirani grad sa svim urbanim elementima i prije WWII živio potpuno samostalno, danas je u podređenom položaju i u dobroj mjeri uneređen, prvenstveno u u obalnom dijelu nesretnim prometnim rješenjima koji su brutalno prošli kroz tu nekad urednu strukturu. Tko iz centra Rijeke krene prema istoku voziti će se cestom koja prolazi ispred prozora 1. kata niza građanskih vila iz početka prošlog stoljeća sa strane koja nikad nije bila zamišljena kao ulična.

Nastavak priče je priča o Brajdicama i planovima za to područje: Tko bi kupio 2.000 stanova uz Brajdicu?. Ideja kreće od plana da se na tu negdje sagradi marina za, naravno, bogate jahtaše sa svim pratećim sadržajima. Jasno da bi se istim jahtašima ponudili i ti bogati stanovi očito očekujući da će nešto od tih bogatih mrvica padati i u naša usta dok ćemo marno mesti ulice, slagati krevete i mijenjati žarulje, sve uz prigodni naklon. Stvarno je nevjerojatna naša manija upornog dovlačenja bogataša svugdje i stalno kao univerzalno rješenje svih problema.

Ono što je posebno neobično u svemu je da se sve to odvija u direktnom susjedstvu kontejnerskog terminala čije se proširenje i razvoj isto tako planira. Svakako je malo reći da su simbioza kontejnerskog terminala i luksuznog “stambenog terminala” podosta neobični. Prvi problem je da su kontejnerski terminali vrlo bučni i teško da će se tu desiti neka promjena, barem dok ne uvedemo gumene kontejnere za ovaj posebni slučaj.

Drugi problem je stvaranje tako velike površine za povremeno stanovanje koje opterećuje komunalni sustav bilo kojeg grada. Takav kvart će, da bi normalno funkcionirao, trebati biti zatvoren za javnost i time nedostupan običnom stanovniku grada Rijeke. Svako drugo rješenje predstavlja gotovo nerješivi problem kod osiguranja i održavanja ako se kani imati visoki nivo stanovanja. Naravno da takva rješenja postoje u svijetu i sigurno su mnogi naišli na stambene blokove u koje se ulazi samo uz posebnu dozvolu stanara i portira u krajnjoj instanci.

1+2 Sredina
Možemo tu negdje se upitati što je tu loše u ZTC-u ili bilo kojem trgovačkom centru ili što je loše u izgradnji marine i 2.000 luksuznih stanova u režiji spasitelja Hrvatske, Gorana Štroka? Zapravo nema tu ničega lošeg osim što se treba upitati koja je razvojna misao, u ovom slučaju, grada Rijeke. Kontejneri naspram luksuznih stanova isto kao glupavi smještaj novog ZTC-a odaje jednu temeljnu improvizaciju kao standard površnosti i kratkovidne prostorne proždrljivosti.

Zašto svi stanovnici Rijeke i okolice moraju gubiti vrijeme zbog prometnog čepa na Zvonimirovoj ulici? Tko je odobrio da se drvored makne i da se ugodna vožnja u sjeni pretvori u neugodnu vjetrometinu bez pogleda. Tko je taj koji će stanovati u tih 2.000 luksuznih stanova kraj kontejnerskog terminala? Što je s riječkom industrijom, da li smo je otpisali i da li po standardnoj privatizacijskoj shemi rasturamo sve kako bi mogli prodati zemljište? Tko će kupovati u ZTC-u kad se “Dolina gladi” isprazni i od ovih posljednjih radnika? Da li će “Dolina gladi” postati “Dolina sitih” nakon što izgradimo još 2.000 luksuznih stanova s prekrasnim pogledom na ono što su gađala probna Whitheadova torpeda?

Svakako ne za onih 10.000 radnika koji su tamo radili kao ni za mnoge one koji su kao kooperanti bili uključeni u tu cijelu priču.

Nažalost Rijeka je često obilovala imbecilnim urbanim rješenjima toliko nevjerojatnim da su prestala biti imbecilna. Tako ima olimpijski bazen smješten u skučenom prostoru s glavnim pristupom kroz INA-inu pumpnu stanicu što je donekle ispravljeno smještajem dodatnih sadržaja u razvojno i dalje skučenom prostoru, ima pomoćno nogometno igralište izgrađeno preko, doslovno, prve gradske plaže na zapadnoj strani grada, ima rastureni stari grad blesavom “fasadnom arhitekturom” nagrađivanog arhitekta Igora Emilija, ima brutalno rješen istočni izlaz iz grada kroz mirni residencijalni kvart, ima rješenja izvan mjerila kod robne kuće RI kojoj je, da bi bila manje ružna, dodana aluminijska rešetka po cijelom pročelju, ima potpuno bespotrebno najviše stambene tornjeve u staroj Jugi, ima neizdržljivo smrdljivu rafineriju usred grada koja je na sreću gotovo prestala raditi i time prestala smrditi, i možda najurbanija tragedija je što je izgubila nakon rata svoje stanovnike, gotovo sve Talijane a da nije shvatila da većina onih otišlih Talijana nisu uopće bili Talijani. Tradicija i prokletstvo koje, eto, uspješno i neumorno kroči dalje.

Nastavlja se i danas kad, za razliku od vremena Bulevarda Marxa i Engelsa, postoji privatni kapital i privatno vlasništvo koji diktiraju svoje potrebe i kojima se ne može nametati da proizvode traktorske motore kad žele prodavati kineske krpice. To je jedna strana priče, no istovremeno nema razloga da se tom istom kapitalu dozvoljava da izgradi raskršće na jednoj od najprometnijih ulica u gradu kao što mu se ne mora dozvoliti da ograniči razvoj kontejnerske luke ili stanovnicima Sušaka oduzme pristup moru ili ga učini nepoželjnim. Stvarno nema razloga da se ta nesretna tradicija nastavi.

Na kraju pitanje na koje "misliti grad" treba odgovoriti:

Kakav grad želimo i za koga taj grad želimo?

leddevet

P.S. Ako postavite miš iznad pojedine fotke iskače kratki tekstić - pojašnjenje

Komentari

Iako mi inače dnevnici

Iako mi inače dnevnici Ledenog nikako ne sjedaju, ovaj mi se baš svidio. Prilike u Rijeci ne poznajem (možde je baš to razlog da mi se dnevnik svidi - šala), a suprotno komentarima dole u kojima je sve jasno i sve svuda isto, a na osnovu sasvim kratkih informacija koje do mene povremeno stignu iz medija, ja stanje u Rijeci zamišljam drugačijim nego je stanje u mom gradu. Npr. nedavno gradonačelnik Rijeke poziva građane da se pisanim prijedlozima očituju o načinu korištenja jedne gradske plaže. Gledajući iz splitske perspektive takvo nešto učini mi se kao događaj iz neke daleke tuđe zemlje, ili bolje s neke druge planete.

Nisam mislio o tome, već o posljednjem boldanom pitanju. Tko bi bili "mi" koji bi trebali na njega odgovoriti. "Mi" postojimo samo kad smo protiv nečega, kad smo nečim nezadovoljni, kad nešto kritiziramo. Možemo se na zajedničkom nezadovljstvu/protivljenju/kritiziranju i okupiti/organizirati ostavljajući po strani različite čak nekad suprotstavljene razloge nezadovoljstva/protivljenja, možemo plusirati. Ali kad se postavi pitanje što bi htjeli što hoćemo ili želimo onda smo jako različiti. Ne postoje "mi" koji mogu odgovoriti na postavljeno pitanje. Građani žele jako različite gradove, investitori imaju različite želje, vlasti su podijeljene oko pitanja rasta i razvoja, struka i stručnjaci također..... Koga god upitate kakav grad želi dobiti ćete različiti odgovor, kako god odabrali grupu ili bilo koji segment društva odgovori u njemu biti će podijeljeni. Kako zbrojiti milijun različitih viđenja, dobrim dijelom oprečnih, u sumu "mi želimo"?

Samo je jedan način, dalek,... Dobro izgrađeno društvo sa utvrđenim procedurama koje omogućavaju da svi koji žele sudjeluju kompetentno u zbrajanju i oduzimanju, koje će zainteresirati nezainteresirane, educirati neuke, informirati neinformirane i dezinformirane. Društvo koje će iz procedura ispljuvavati strategije i planove (prostorne i druge) za koje se može reći da smo ih "mi" proizveli, kao zamjena današnje proizvodnje akata koje su "oni" proizveli, tj. bukvalno nametnuli, akata koji će se bez zadrške i varanja poštivati, provoditi, koje ćemo opet "mi" mjenjati.

Silni su razlozi zašto nam je kako nam je, često se nažalost učini da i dan danas, koračamo unazad. Jedan razlog svakakoje u tome što se politika nedovoljno bavi temama prostora, od predsjednika i premijera nizbrdo. Nekako kao da je politički korpus operiran od toga. Gradski vjećnici su nezainteresirani, neinformnirani, needucirani, problemi se ne vade na stol, planovi se izglasavaju doslovno bez komentara. Niti velike stranke nemaju u strukturama dijelove koji bi mogli pružiti suport vjećnicima koji naravno nisu stručnjaci ali koji naravno moraju razumjeti za što dižu ili ne dižu ruku.....

Tko je glasao

@leddevet

Rijeka, Split i Osijek mi bili nekako posebno simpatični gradovi, oduvijek...Prva đačka ekskurzija, još kao osnovnoškolca, vezana je za Rijeku! Cijeli razred bio je smješten u odmaralištu Crvenog križa, pa iako odmaralište Crvenog križa, odlično smo se provodili!
Ova sadađnja slika Rijeke samo je dio mozaika rasapa Tuđmanove Hrvatske, a sve je tužnije kada se uzme da Rijeka stagnira pod vodstvom SDP-a...
Sve mi je jasnije koji je zločinac bio Sl. Milošević sa klikom koji je počeo razjebavati Jugoslaviju, a kojem su se brzo pridružili Tuđmanovi secesionisti... Ma nije stvar ni toga Jugoslavija, ili Hrvatska, stvar je da su gradovima, od Đevđelije do Jesenica zavladali primitivci, uništavajući jedva stvoreni urbanitet, kao pozitivnu društvenu svijest i praksu. I sada hrvatska pseudoelita uništava pred našim očima mnoge hrvatske gradove, zapravo, jednu od najjepših zemalja na svijetu!!
Davno, davno slušao sam Bogdana Bogdanovića, navodim po sjećanju: "Hodam bečkim ulicama i trgovima, studiram zgrade i njihov raspored, hodam obalama Dunava i razmišljam o vodi koja će dotaći i Vukovar, i Novi Sad, i Beograd..., arhitektura je ogledalo ljudskog duha, ona nam više nego išta kazuje da li napreduje društvo, ili se urušava..!"
Rijeka se, kao i mnogi hrvatski gradovi, urušava pod naletom primitivizma, čak barbarizma..! Pogledajmo samo Zagreb, "moj lepi beli Zagreb grad, kojeg imam rad!"
Prestrašno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ritualno ubijanje grada bilo je uvod

… Podsetiću da reč urbanitet, počev još od četrnaestog veka pa sve do danas, u najvažnijim evropskim jezicima označava uvek isto: uglađenost, artikulisanost, usaglašenost misli i reči, reči i osećanja, osećanja i pokreta,… itd. Pa kad neko ne ume da se podredi zakonima urbaniteta, najlakše mu je da urbanitet jednostavno – prekolje.
Sudbina Vukovara, Mostara, Baščaršije zloslutno me podseća na mogućnu sudbinu Beograda. Ne, ne mislim da će se pojaviti neki novi, neki drugi rušitelji, neki tuđi… pod zidinama Kalemegdana. Bojim se, žalosno je reći, naših majstora rušitelja. Jer, gradovi se ne ruše samo spolja i fizički već se mogu razarati iznutra i duhovno.

http://www.e-novine.com/index.php?news=18166

Tko je glasao

3103 Grad i smrt!

Postoji knjiga Bogdana Bogdanovića "Die Stadt und der Tod" (Wieser Verlag), ("Grad i smrt", ne znam da li je prevedena na hrvatski??) u kojoj Bogdanović sjajno piše o sudaru urbanog i ruralnog na prostoru ex- Jugoslavije... Baš jučer čitam u Globusu zanimljiv tekst o tome kako će Kerumov brat Jure, iz nekog zaseoka (Ogorje??) blizu Splita, spasiti brata Željka, koji je, sa svojim firmama u dugu oko 500 milijuna kuna... Pisao sam pravovremeno o Kerumu i "kerumovštini", koja je dobar primjer kako seoske barabe sa svojim "famigliama" mogu zajahati cijeli jedan po tradiciji, slobodarski grad, grad Split!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Gradomrzitelji i

Gradomrzitelji i gradorušitelji nisu više samo knjiški fantomi; oni su živi fantomi; oni su među nama

Tko je glasao

L9 i kamen mudraca

Onaj čije se ime ne smije izgovoriti (AF), središnja je loša copyraona podržana akademijom, a što i priliči jednom provincijskom središtu

Zanimljivo je pritom, da loše kopije imaju vodeću cijenu (copiranja) u svijetu, naročito za projekte koje plaćama svi
Talentiranost i senzibilitet je na prvom mjestu (da bi reč rekel)
Svaka nova generacija žrtva je nesavladane čarobnjačke vještine
Oni koji ipak savladaju – imaju mogućnost izbora
Za sad je većina na strani Onog

U duhu tih čarolija nije taj ofucani senzibilitet za prošlost, ili za urbanizam (koji je mratv, reče Kolhas i ostane vječno živ, zato se svi itrude copirati baš njega, što je i viljivo na Riječkom primjeru)

Neke silnice omele su stare čarobnjačke vještine diljem Planete Zemlja

Stil u arhitekturi je dobio ime Bijeli slonovi – dobar ne samo iz razloga što sami bijeli slonovi jesu (svete životinje koje puno koštaju, a njihov vlasnik treba nahraniti svakog tko dođe gledati tu svetost – odnosno siguran mu je financijski bankrot), nego pojam slona ovje je nedvojbeno onaj njegov pojam vezan uz staklarnu.

Polomljen prostor nenadoknadivo je zlo.

AF i HKA su među vodećima u službi faraona

u prostornom planu Rijeke nema gospodarskih zona

Tko je glasao

Bolje GF u ruci nego AF na grani

AF i HKA su među vodećima u službi faraona
Hm, otkud mi je ova tvrdnja poznata :)))))

leddevet

Tko je glasao

Urbanizam, halteri i baršun

a dnevniku je tema "urbanizam"
Zapravo ne, tema je gradska uprava koja je iznad urbanizma i koja je pretvorila urbanizam u egzekutorsku struku. Danas onaj klasični urbanizam kojeg nalazimo u udžbenicima u realnosti je prestao postojati obzirom da takvo planiranje pada ispred svakog najskromnijeg člana najmanje lokalne uprave te time ostaje na nivou "pozdravi i želje".

Odluka da je prostorno planiranje u ingerenciji lokalne uprave je istovjetno odluci da se prostorno planiranje apsolutno ukine kao stručna kategorija i prebaci u kategoriju djelatnosti istovjetne specifičnom obrtu za koji je izdana dozvola koja je glasla na gospođu Rožu Aranjoš, zagrebačku madam, za uslužnu djelatnost osobnog zadovoljstva.

leddevet

Tko je glasao

Toplo,toplo...

Zapravo ne, tema je gradska uprava koja je iznad urbanizma i koja je pretvorila urbanizam u egzekutorsku struku

…skoro pa u sridu

A kako je to npr Kerum, Bandić….pretvorio urbanizam u egzekutorsku struku:

1. Savladao čaribnjačke vještine?
2. Sam je obrazovaniji od zbirke doktora urbnaizma u gradskim urb. zavodima?
3. Zbirka doktora urbanizma uslužno samostalno-dogovorno uslišava sve želje?
4. HKA , AF i UHA ne reagiraju na otkaze ucijenjenih pojedinih ljudi (doktora)?
5. Arhitekti su po defoultu na usluzi - poputbina madam Arnjoš

da li su se uopće oglasili po pitanju Omble, golfova, kad su se oglasili za Varšavsku? kad je bilo sve gotovo .... zašto nadređeni planovi lokalnim ne štite najvažnije pritrodne i kulturne znamenitosti - apsolutistička lokalna uprava im ne može zabraniti

ne, sad se vidi po komornim izborima
veli predsjednik hka da nam treba kontinuitet
zakon o komorama je veliko sranje
identično tome kako gradonačelnici imaju apsolutističku vlast

prostorno planiranje koje je upalo u ministarstvo gradikteljstva je bio ideal mmd, ali ni ona nije išla toliko daleko

af šuti
komora šuti
uha je nešto dizala glasić...

Tko je glasao

Pozdravljam dnevnik....

Pozdravljam dnevnik i komentare koji su na tragu razotkrivanja osoba koje očito imaju ozbiljnih zdravstvenih problema u svom poimanju moći. Dugogodišnje premrežavanje i umrežavanje, ne u cilju općeg dobra, već u cilju puštanja korijenja, je nešto što će jednog dana eskalirati reakcijama pojedinaca i grupa, koje će ovi u foteljama okvalificirati kao terorizam.

Tko je glasao

RIJEKA-PATNJA KOJA TRAJE LI TRAJE...

Rijeka je danas mrtav grad,što mi jako teško pada,jer je grad moje mladosti i uvijek je bio nekako ispred svog vremena,bilo po pametnim ljudima,tehnologijama,volji da se nešto postigne,prevaziđe,uloži čak i ako neće odmah donijeti postojećoj generaciji bolje...Nekad su zvali Klimta da oslika strop HNK,danas se zafovoljavaju karnevalom i meštrom Tonijem.Doduše,kad se vidi tko upravlja Rijekom,onda to i nije čudno.Nitko ne pita kako je gradonačelnik sadašnji-Obilix ,uspio u jednom mandatu kupiti najrpije stan,pa kuću upravo na Pećinama,a po njemu se da vidjeti da nije jeo mesne narezke čitavo vrijeme,poput Bauka.Slično je is prošlim-sadašnjim ministrom financija,prvoj ženi je namjestio jedan poslovni prostor i zaposlio je u AUSTROGRADU/ZAGRAD,drugoj je dao,kao ljubavnici, čak 2 pos.prostora za mizeriju,koje je preprodala i jadna od toga kupila 2 stana,pa čak i jahticu u Ičićima,koju mu je poklonio Ježić za "pomoć" u privatizaciji DIOKI-ja.I tako mreža rođaka,netjaka,poznanika,nepotizam,korupcija,ubiše Rijeku kao pijavice...Urbanizam u rijeci-pa to ne postoji otkad je istim odjelom rukovodio čovjek s srednjom školom (Milošević),a poslije njega se izređuju pojedinci koji nisu urbanisti,već građevinci i čija je jedina opsesija i filozofija "Betonirati,asfaltirati,poravnati".Otuda i uništavanje zelenog pojasa Rijeke za ovo ruglo od skladišta zvano ZTC,slično je s Starim Gradom i zaklanjanjem crkve Sv.Vida,dozidiavanjem Slavka Linića ,FENIXVE močvarom interesa bratskog SDP-a i HDZ-a koja se vuče skoro če 20 godina uskoro,a samo jesi li špekulant,grad će ti dati sve...Evo propalog hohštaplera Štroka,koji imaše hotel BONAVIU od xxxl zvjezdica ,a niti jedno parking mjesto za goste,već mu grad ustupi javni parking.INDUSTROGRADNJA gradila famozni hotel,katastrofa od rekonstrukcije,podigli cijene 2 puta,novac opran i podijeljen između svih strana,slično s ZAGRADOM, grad preuzeo brado nekretnina,vjerujući dqa će se time financirati idući milenij,pa tako patnja TORPEDA,HARTERE,R.BENČIĆA,itd. traje li traje ..Slično je i s famoznom ZAOBILAZNICOM,koja s izlazom prema Bakru,košta fascinatnih 1,1 milijardu kuna ,a projektirana je davnih 50-ih godina.Pljačka na sve strane,a za to vrijeme 30.000 ljudi iselilo,20.000 tvrtki,obrta i sl.zanimanja,škole,vrtići i ostali dobivaju na kapaljku,ind.proizvodnja je stigla do 27 mjesta u RH (nekad 3 u bivšoj državi) ...umiranje na rate.

Tko je glasao

Ma kakv urbanizam, kakva

Ma kakv urbanizam, kakva struka, grad, priroda... ma ni postojeci zakoni nisu bitni... graditi cemo jos starije od starijeg, jos prirodnije od prirode.... sto vise to bolje.. vec od slijedece godine..

Bitno je samo dobiti status, status investicije od drzavne vaznosti... tada vise ne vrijede postojeci zakoni i sve ide po novom, samo za takve napisanom zakonu..

Drustvo podobnih se nastavlja graditi.. ali zakonski, za razliku od do sada..

Banalno izgleda, no meni se cini prestrasno za svakog normalnog covjeka. Iskrivljavanje smisla drzave i drustva, zakona i propisa, citavog smisla zivota u zajednici ocito nikom nije bitno. Na zalost ne vjerujem ni da ce to gradanima biti bitno, ako im se da pinka, pinka za koju ce prodati sebe kao ljude.

S obzirom da se zakonodavni investicijski okvir dotiče brojnih drugih zakona (o gradnji, poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kulturnom dobru..), u kojima postoji niz prepreka, na sastanku je zaključeno da bi predugo trajalo mijenjati svaki od tih zakona, nego će se kreirati posebni zakon za velike investicije.

To će omogućiti da se neke investicije koje imaju status investicije od značaja za RH realiziraju po određenim kraćim procedurama, dodaje Ostojić, naglašavajući da se prva verzija prijedloga toga zakona očekuje idućeg tjedna. On će se, kako objašnjava, odnositi na sve investicije u turizmu iznad 50 milijuna eura te na investicije u ostalim sektorima iznad 20 milijuna eura.
Povećanju investicija trebala bi pomoći i novoosnovana Agencija za investicije i konkurentnost, ali i, kako smatra Ostojić, ključni potez za unapređenje konkurentnosti hrvatskog turizma - smanjenje stope PDV-a za najširi spektar usluga u turizmu na 10 posto, za što je predviđeno da na snagu stupi početkom 2013.
http://www.business.hr/dogadjaji/o-zakonu-za-velike-investicije-vise-cem...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Univerzal iz Beča

Evo materijala za istraživače: Navodno je investitor u ZTC firma Univerzal iz Beča. Zanima me kad je osnovana, koliko radi i u kojoj branši i koliki ima promet godišnji. Ovako od oka čini mi se da su vlasnici iz Hrvatske.

Tko je glasao

Pa nije to nepoznato..

Pa nije to nepoznato.. vlasnik je banka, i to UniCredit Austria, dakle dalje Italija, dakle Zagrebacka.. a dalje pusti masti na volju.. upravo je HNB u kontroli, kazu rutinskoj, a neovisni istrazitelji unicredita takoder u austriji ali i u svim poslovnicama van maticne kuce.. linkovi u prilogu

O Universalu
Die Firma Universale International Realitäten GmbH besteht seit 1916 und gehört zu annähernd 100% der UniCredit Bank Austria AG, die ihrerseits Teil der UniCredit Group ist, einem der größten Bankkonzerne Europas mit Sitz in Rom, gelistet an der Mailänder Börse.

Die Gesellschaft hat in der Vergangenheit zahlreiche Immobilienprojekte entwickelt und in weiterer Folge auf den Markt gebracht. Heute befindet sich der Schwerpunkt des Portfolios in Österreich und Deutschland. Projekte in Kroatien (Shopping Center in Rijeka) sowie Polen (Bürohäuser in Warschau) befinden sich im Entwicklungsstadium.
http://www.universale-int.com/index.php?id=4

URED UniCredit banke u Beču zadužen za jugoistočnu Europu naložio je superviziju kreditnog poslovanja Zagrebačke banke d.d. kako bi provjerili kreditnu izloženost njihove poslovnice u Hrvatskoj. U tu je svrhu angažirana ugledna konzultantska kuća McKinsey&Company, točnije njihov bečki ured.

evo linka sa kojeg se moze povuci bilanca i vidjeti sve sto pitas.. ali mislim da kosta
http://www.bilanzen.at/Bilanz-Jahresabschluss-der-Firma-UNIVERSALE-Inter...
i jos jednog
http://firmenbuch.unternehmen24.info/Bilanz/7371

i to je to... dalje treba pitati banku tko je stvarni vlasnik..

http://www.index.hr/vijesti/clanak/index-doznaje---supervizija-u-zagreba...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lunoprof-hvala

Nije li ono Linić u par dana okupio tri.četiri firme iz Rijeke, i nije li ono na brzinu ta ista Zagrebačka banka odobrila kredit za kupnju Novog lista, kad je oduzet Novi list vlasnika Ježića zbog namirenja dugova Dine?

Tko je glasao

Nego led...

Kako očigledno dobro poznaješ lokalne prilike, imaš li neko objašnjenje - kako je moguće da već godinama jedna te ista garnitura rastura Rijeku? Nema u Rijeci više dovoljno zagađivača, pa da bi se pomislilo da su birači možda nečim zatrovani...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Na valu animoziteta

kako je moguće da već godinama jedna te ista garnitura rastura Rijeku?
Ma razloga ima dosta i donekle je slilčno kao i u Istri.

Prvi je možda taj što, obzirom na polikulturnu sredinu, nacionalni obrazac koji je propagirao HDZ ovdje je bio shvaćen vrlo negativno. Negativno je prihvaćena i njihova eskapada kontra talijanske manjine koja je ovdje, iako vrlo mala i iz dana u dan sve manja, prisutna prvenstveno među obične birače, a posebno u penzionerskoj sekciji koja je birački i najaktivnija. HDZ se prosro i kod dvojezičnih natpisa i kod upisa netalijanske djece u talijanske škole. Ukratko, do daljnjeg HDZ nije nešto što ljudi žele vidjeti.

Drugi problem HDZ-a je standardni antagonizam koji u Rijeci postoji prema Zagrebu i to prvenstveno misleći na državnu strukturu koja je tamo uhljebljena. Stalna priča da "svi novci odlaze u Zagreb" i parola "Rijeka radi a Zagreb gradi" iskovana za vrijeme Univerzijade samo je taj antagonizam dodatno podmazao. Na to su se nakalemile priče o propasti riječke privrede kao ona o Jugoliniji, odnosno Croatia Line-u koja je navodno uništena u režiji HDZ-ovog igrača Daria Vukića.

Greška ondašnje vlasti je bila i priča oko registra brodova koji se po riječkoj želji trebao zvati "Jadranski registar" vjerujući da će se tako u taj registar upisivati i nehrvatski brodovi. To nije prošlo i nametnut je naziv "Hrvatski registar brodova" koji je nažalost ostao lokalni kao što mu i samo ime govori.

Zapravo antagonizam potiče iz davne prošlosti i činjenice da je Rijeka uvijek bila nekako zaobilažena u infrastrukturnim projektima i dovoljno je spomenuti da pruga koju danas koristi je ona ista pruga Karlovac-Rijeka koju su Mađari sagradili kao privremenu u samo 4 godine obzirom da su već onda planirali izgradnju ravničarske pruge. Eto, prošlo je više od 100 godina i još uvijek se vozimo na toj privremenoj pruzi i to sporije nego pred 30 godina.

Ukratko, stvoren je mentalitet nepovjerenja i potrebe da onaj koji je na vlasti bude suprostavljen "Zagrebu". Na tim krilima je upravo savrešno jahao Linić i njegov SDP. Nije Linić bio posebno obljubljen u Rijeci toliko da mu je dan nadimak "Pistolero" obzirom na prgavi karakter i antikulturnu politiku koju je vodio u gradu, no ipak je bio draži od Tuđmana i pripadne ekipe.

No, što bilo da bilo, SDP-ova riječka ekipa, kao IDS-ova u Istri, je dobro zasjela i obzirom na moguću alternativu koja je ovdje teško prihvatljiva sjediti će do daljnjega. Još se tome treba dodati da je nažalost biračko tijelo u pravilu nesklono promijenama i u dobroj mjeri glasa isto kao na prethodnim izborima bez obzira što se desilo.

leddevet

Tko je glasao

HDZ-Rijeke

Nije istina da HDZ u Rijeci nije imao dobre rezultate i bio na neki način respektibilna stranka, no, HDZ u Rijeci je uvijek uništavala središnjica i njeno kadriranje. HDZ je u Rijeci sustavno uništavao i Novi list, i sve postavke gore napisane su posljedice politike i utjecaj Novog lista na javnost, pa tako i na autora teksta. Zadnjih 10-tak godina HDZ služi politici SDP-a, odnosno tajkunima koji su povezani sa Gazdom grada i kraja drugom Linićom. Pa i ova smjena neki dan legalno izabranog predsjednika GO HDZ-a je u funkciji suradnje HDZ-a sa SDP-om S.Linića. Odnosno lokalni izbori će druge godine, a Karamarko je već predao ponovo SDP-u Rijeku. I nije istina da je Rijeka bila zaobilažena u ifrastrukturi, to su predizborne tlapnje SDP-ovaca, koje autor prenosi bez podloge u istini, jer država je kad je HDZ bio na vlasti uložila milijarede u Rijeku. Izgrađena je najskuplja zaobilaznica u Hrvatskoj, izgrađena je cesta D-404, koja je u stvari pristup do velikog mega projekta zvanog Tower centar. Izgrađen je velebni Kampus sa fakultetima na prostoru vojarne na Trsatu, uloženi su stotine milijuna kuna u brodogradilište 3,Maj, uloženo je u poznati waterfront u Luci Rijeka.
A što se tiče izgradnje ravničarske pruge, ona još danas nije potrebna, jer postojeća pruga nije opterećena ni 40% kapaciteta.
Konačno Linić nije nikakav "pistolero" već On osjeća superiornost nad neznalicama i nekompetentnim ljudima, pa takvim ponašanjem glumi kad se nađe pred istima, no, nije takav prema Onima koji vladaju Hrvatskom.

Tko je glasao

Sto godina samoće

Nije istina da HDZ u Rijeci nije imao dobre rezultate i bio na neki način respektibilna stranka
Koliko znam HDZ nije u Rijeci nikad prešao 10% što je prilično ispod standarda ostvarenoga u ostatku Hrvatske. Doduše stranke vole svaki vlastiti rezultat, bez obzira koliko loš bio, prikazati kao uspjeh i u tom smislu je vjerojatno to i prkazivano.

A što se tiče izgradnje ravničarske pruge, ona još danas nije potrebna, jer postojeća pruga nije opterećena ni 40% kapaciteta.
Vjerojatno za par godina više neće uopće biti potrebna obzirom na smjer kojim ide riječka privreda i moći ćemo nešto zaraditi prodajući tračnice i prateće drangulije u staro željezo.

Međutim ono o čemu sam ja govorio je vrijeme kad je Rijeka bila najveća luka države od 20 milijuna ljudi, vrijeme kad su ispred luke stajali brodovi čekajući da uđu u luku i počnu iskrcavati ili ukrcavati, vrijeme kad su po rivi prolazili beskrajno dugački vlakovi koji bi zeznuli svakog što je ostao na krivoj strani, vrijeme kad je sama riječka industrija proizvodila nešto što se trebalo prevesti vlakom.

Drugo što zaboravljamo je da je Rijeka u starijoj povijesti bila prvenstveno slovenska luka i gdje se iz Slovenije dopremala i odvozila ruda. Stvar je u tome da je konfiguracija terena takva da je to najprirodniji put dok je put prema Gorskom Kotaru i dalje prema sjeveru znatno nezgodniji, a to nezgodniji znači da je skuplji u izgradnji i u eksploataciji. U željezničkom prometu se kod proračuna udaljenosti ne računa samo stvarna dužina puta nego se pridodaju i visinske razlike s određenim faktorom koji ako se dobro sjećam je čak 2. To znači da se ukupnoj dužini dodaju i sve uzbrdice i nizbrdice, koje su pogubnije od uzbrdica, i onda imamo račun isplativosti određene dionice. Takva računica je upravo pogubna za najveće željezničko remekdjelo stare Juge, prugu Beograd - Bar, koja je zbog izrazito nepovoljnog terena obilovala mnogobrojnim uzbrdicama i nizbrdicama. Stvar je toliko nepovoljna da je isplativije dovoziti teret u Beograd iz Riječke luke nego iz luke Bar, no tu je politika unijela dodatni faktor u račun isplativosti i elementarna ekonomija je kapitulirala.

Ako se vratimo na "riječku prugu" i na njenu isplativost obzirom na njenu trasu onda možda shvatimo da mala količina prometa nije samo problem u riječkoj luci nego je problem u samoj pruzi koja nije dobra i po kojoj je prometovanje skupo. Ideja "ravničarske pruge" nastoji graditi najracionalnijim pravcem i tako povećati isplativost pruge, a u krajnosti povećeti konkurentnost luke. Svakako teško je vjerovati da su sve te priče o "ravničarskoj prugi" bezvezarije i prodavanje magle, pogotovo ako se sjetimo da su to kanili već onda sagraditi Mađari.

Do tada će se promet odvijati po staroj pruzi gdje na pola puta treba mijenjati lokomotivu obzirom na dva naponska sustava i gdje ćemo se voziti sve duže i duže zbog slabe kvalitete koja postaje sve slabija i slabija zbog tragične zapuštenosti kao uostalom i cijela željeznička mreža u RH. I tako čekajući da se desi čudo možemo promatrati susjedne luke koje su sve udaljenije od ove riječke i tako gledajući možda nije blesava ideja da izgradimo blesave stanove na dijelu prostora koji bi bio životno važan za lučka postrojenja kad bi bilo potrebe za njima.

leddevet

Tko je glasao

od ravničarske pruge nikada

od ravničarske pruge nikada neće biti ništa sve dok je u političarskim glavama to hrvatski projekt, od Rijeke do mađarske granice. Kada premijeru sine u glavi da je ravničarska pruga u Hrvatskoj samo jedan segment prometnog željezničkog pravca od Jadrana do Baltika, onda se može očekivati interes investitora. Da bi takav projekt zaživio premijer RH ( a ne ministar prometa) treba biti inicijator ideje o povezivanju Rijeke i Baltika, a projekt je sigurno već sada vrlo atraktivan za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Poljsku. Pruga mora imati svoju početnu točku u Rijeci a završiti na Baltiku ili obrnuto, jer tako se osiguravaju velike količine tereta u oba smjera, a to je onda zanimljivo i za privatne investitore, europske fondove i Kineze.
To što mi sada nudimo Kinezima je smiješno. Jednosmjerni prijevoz robe iz Rijeke na kopno, a natrag vlakovi putuju prazni. Kinezi će preferirati Rotterdam bez obzira što je pomorski prijevoz dulji, jer se na kopnu uvijek može u željezničkom prijevozu osigurati teret iz Rotterdama i prema Rotterdamu.
Prema tome, ruksak na leđa i u Mađarsku, Slovačku i Poljsku. Svi smo u EU, željeznički promet u EU ima prioritete u odnosu na cestovni, para ima, a kladim se u 1000 dolara da će Victor Orban objeručke prihvatiti inicijativu, samo će je vjerojatno prezentirati kao mađarsku, jer je on takav premijer.
Naš problem je u autističnom pristupu svakom projektu, pa tako i ravničarske pruge. Treba se naučiti živjeti u Europskoj uniji. Hrvatski projekt istovremeno i europski. Kad se ravničarskoj pruzi pristupi sa istim žarom kao i mostu od kopna na poluotok, rezultati će brzo biti vidljivi.

Tko je glasao

2 pravca uboga

od ravničarske pruge nikada neće biti ništa sve dok je u političarskim glavama to hrvatski projekt
Naravno da prometne pravce ne treba gledati kampanilistički već treba pogled usmjeriti na što veće područje. U tom smilsu jasno da je gradnja ravničarske pruge overkill za samu Hrvatsku kao što su i dimenzije riječke luke overkill.

U komentarima sam spomenuo i drugi, puno loičniji pravac, onaj prema Sloveniji koji će sigurno opet dobiti na važnosti kad nestane granica između nas i Slovenije. Tu trebamo pod hitno prevladati prgavu političku logiku koja bere bodove na raznim susjedskim razmiricama i kontinuirano nudi razdore i mržnju. Na kraju krajeva sa Slovenijom smo bili 500 godina u istoj državi i logično da su mnoge stvari ostale isprepletene i teško razdvojive.

Ukratko, za trgovinu je bilo kakvo zatvaranje unutar državnih granica loše rješenje i to je upravo ono što se desilo u ovom slučaju. Koliko god to bogohulno bilo, ali istina je da je Rijeka izgubila raspadom Juge i prekidom starih uobičajenih veza. Nešto slično je Rijeka doživjela između dva rata kad je bila slijepo talijansko crijevo. U tom smislu normalizacija odnosa sa susjedima je imperativ, a ulazak u Europu bi mogao donijeti puno dobrih stvari. Naravno, sve to ako budemo dovoljno pametni i ne krenemo ponovno u pijanu drpačinu.

leddevet

Tko je glasao

krenuli smo i to cvrstim

krenuli smo i to cvrstim koracima.

na zalost cini se i nemoguce zaustaviti je.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jugolinija-Croatialine

Ne može se jahati na neistinama pa pisati: Navodno je uništena(Jugolinija) u režiji HDZ-ovog igrača Daria Vukića. Jugoliniju su dotukli J.Štefan i njegov ađutant M.Brozina gradnjom velebne zgradurine zbog koje su prodali prva tri broda,pa digli milijunski kredit kod DIABA. Istina je da je HDZ zatim nasilno ubacio u tu priču njihovog člana D.Vukića, ali On je bio samo grobar koji je pokopao preimenovanu Jugoliniju u Croatialine. Jasno je da je Novi list plasirao priču o D.Vukiću kao krivcu štiteći komitetskog direktora Štefana, i njegovog miljenika Brozinu.Linić nije volio Brozinu, ali kad je ovaj postao Župan PGŽ,kao član PGS-a opet je planula ljubav, pa je Brozina opet postao prihvatljiv i Liniću

Tko je glasao

Usrdno se nadam da se ipak

Usrdno se nadam da se ipak može dogoditi da na narednim lokalnim izborima i neke druge opcije dođu do izražaja, a ne samo SDPova, jer ovakav SDP se dokraja demaskirao kao stranka kapitala i tajkuna "lijeve provenijencije" !

Dosada sam bar 10-ak "onih od preko 80 g". uspio uvjeriti, da "zbogom" SDPu i ne znači izdaju njihovih lijevih ideala iz mladosti, a ta grupacija predstavlja jedan od glavnih oslonaca SDPa.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Lijep primjer...

kako je bipolarnost političke scene loša i kako se svodi na izbor manjeg zla.

Al' drago mi je da su Riječani mogli veselo nakupovati puno jeftinih DVD playera ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"Mi" ne postojimo

Niti je taj grad niti išta više za "nas" i "naše". Tko smo "mi"? Mi više nismo subjekti već objekti politike, skakavci za medijsko zaprašivanje. Ne konstituiramo mi državu već kapital preko naših leđa. I još smo dužni reći thanks.

Tko je glasao

Kontejnerski terminal Brajdica

Pa razobličimo malo politiku u" lijevoj" Rijeci. Evo gore skice Kontejnerskog terminala Brajdica. Pogledajte kolege i u desnoj strani ćete uočiti piše: Marina Pećine. Pa napišimo da se najnovije produljenje tog terminala gradi sredstvima kredita Svjetske banke, a da će se i Marina učiniti od tih sredstava, koje će vraćati SVI građani Hrvatske. I neće to biti profitabilna marina, već lučica za podobne. Drugo, terminal je trebao biti i veći s ranžirnim kolosjekom i puno duži prema istoku, a kako je gradonačelnik tamo kupio stan i tajkuni povezani s gradom, to su smanjili dužinu terminala, a ranžirni kolosjek će biti iskopan kao tunel. Eto kako je SDP jak i moćan

Tko je glasao

Pećine i pećinski ljudi

Taj dio grada se zove Pećine i uz istovjetni dio na zapadu Rijeke najljepši je dio grada i najpoželjniji za stanovanje. Utoliko nije ni čudno da na tom mjestu postoji povećana koncentracija moćnika koji imaju sposobnost zaustaviti čak i jedan kontejnerski terminal.

Dodatna zanimljivost je da donedavni Vlasnik najpoznatijeg riječkog hotela "Bonavia" spominjani Štrok, koji ima u riječkoj situaciji božanska svojstva sveprisutnosti i nevidljivosti, osim na istočnom dijelu krenuo u akciju i na zapadnom dijelu grada na mjestu nekadašnjih "Rankovićevih vila". To je atraktivni zeleni pojas uz samo more koji već godinama odolijeva napadima raznoraznih graditelja. Stvar se trebala promijeniti upravo jer je dotični "veliki hoteljer" kanio izgraditi hotel, luksuzni naravno, sa svim sadržajima koji tako nešto treba. Iako je to sve trebalo profunkcionirati još 2005. do sada se nije desilo ništa.

Zanimljivo je još podsjetiti da je dotični gospodin, osim riječkog hotela Bonavia otkuda i kreće njegova hoteljerska karijera, bio vlasnik dubrovačkih hotela Excelsior, Bellevueo, Dubrovnik Palace i Kompasa i s takvim "paketom" osnovao grupaciju "Jadranski Luksuzni Hoteli". Nažalost njegova ozbiljna ulaganja u sve te hotele nije se dobro završila i nakon nagomilanog ogromnog duga, čak oko 100 milijuna eura, JLZ su prodani Lukšioću i tako je naš najpoznatiji hoteljer, uz Orešara, ostao bez i jednog hotela. Njegovo ime se također pojavljivalo kao ozbiljni kupac opatijskog Liburnije Riviera Hotela, no ni tu se nije ništa desilo.

Očito da je turistički biznis mnogo kompliciraniji nego što izgleda i tu su "gaće na štapu" uobičajena pojava. Također je dobro uzeti pouku iz JLZ priče i pokušati otkriti o kakvim se to investicijama i investitorima radi. Svakako netko što kani graditi 2.000 luksuznih stanova na Brajdicama ili Delti, dakle uz kontejnerski terminal i/ili kanalizacijski kolektor grada Rijeke, je nesumnjivo sumnjiv i ne odaje baš neko povjerenje. Svakako bi dotičnom do daljnjeg trebalo zabraniti da gleda "Miami CSI".

leddevet

Tko je glasao

Pećine elitni dio grada Rijeke(Sušaka)?

Pećine je samo do drugog svjetskog rata bio elitni dio Sušaka s vilama i prvim redom do mora.Iza WW2 počela je izgradnja u vrtovima vila i taj dio je postao dio grada, bez ikakve elitnosti. No, neki tajkuni i gradonačelnik nisu to pročitali jer na tim plažama se već godinama pretežno kupaju građani slabijeg imovinskog stanja. Ali Pećine su ostale elitne za sve građane koji živeve u soc.neboderima i do 26 katova, koji su štancani za potrebe industrijske Rijeke, koja je pokopana nesposobnošću onih koji nisu znali kako opstati u novim okolnostima.

Tko je glasao

Vile i kupališta

Iza WW2 počela je izgradnja u vrtovima vila i taj dio je postao dio grada, bez ikakve elitnosti.
Mislim da su Pećine, posebno morska strana Šetališta XIII divizije, još prilično elitni:


View Larger Map

A što se tiče kupanja nikad se dostojanstvenici nisu kupali na gradskim plažama, eventualno bi tu palo neko kasno poslijepodnevno kupanje kad se obična raja pokupi doma. Ono što je kupanje činilo nezgodnim je i zagađenje pećinskih plaža gdje su prije u ocjenama kvalitete mora često dobivale negativnu ocjenu. Jasno da u takvoj situaciji svatko tko je mogao se kupao negdje drugdje, a sirotinja gdje je mogla. U međuvremenu je kanalizacija u većoj mjeri riješena, a i nema industrije koja zagađuje i Riječina više ne izgleda kao "kava sa šlagom".

leddevet

Tko je glasao

Kako ne, svasta se

Kako ne, svasta se dogodilo... u vezi tih Liburnija Rivijera hotela u Opatiji..

Samodol (sef HANFE) cim se vlast promijenila smijenjen jer se ocito zamjerio big boss-u Rijeke i Štroku...

http://www.business.hr/dogadjaji/ante-samodol-treba-krivicno-odgovarati-...

a zatim ide citava prica dalje posljednjih 10mjeseci.. u kojima HANFA koja je uspijevala za HDZ raditi maksimalno korektno a u skladu sa mogucnostima, sada uspjesno zaustavljena.. kao i Samodol..

Dakle Samodol je treci covjek.. (prvi je Ferdelji, pa Holy..)

sve uvijek ima svoje objasnjenje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

za one koje zanima dva clanka

za one koje zanima dva clanka koja dosta dobro (dovoljno za informaciju opisuju storiju oko LRH)

http://www.liburnija.net/vlada-mijenja-zakone-zbog-opatije-i-dionica-lrh/
http://www.liburnija.net/mali-dionicari-lrh-i-hrvatska-udruga-dionicara-...

obratite paznju na predlagatelje zakona, njihove ljubavi prema retroaktivnom (koja se ove godine pokazala iznenadujuce eksplozivna) te prije svega datumu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zastranjenje

Jučer čitam "HDZ-ovog ministra zdravstva iz sjene" koji objašnjava da je zdravstveni sustav koji imamo - relikt socijalizma i da ga treba promijeniti. Ali, ne, bez brige narode - neće ta promjena škoditi vama, dapače. Uglavnom - oni koji plaćaju malo imat će "standardnu" uslugu, a oni koji plaćaju više - bolju. A ne kao sada - svi "standardnu". I neće se mijenjati stope doprinosa niti išta, samo će bogatijima usluga biti - bolja. Što je zanimljivo, jer trenutno ne uspijevaju doseći niti to da svima bude "standardna". Ali čovjek je pametan, valjda zna o čemu priča.

Ovaj dnevnik me podsjetio na to - kada ljudi zaduženi za sprovođenje nekih promjena i odluka odjednom počnu lupati takve gluposti ne bi li obranili neki projekt, pa bile to i megajahte uz kontejnerski terminal. Uz sličan marketing je nastalo onih par novih zgrada koje su sagrađene uz Jakuševac, ako dobro pamtim.

Uglavnom - postaje divno kako su nas dobro timarile velike sile - pogotovo Austro-Ugarska. Zahvaljujući njihovom sebeljublju i iluziji da će trajati vječno - tako su i gradili. Kad čovjek danas pogleda neke široke ceste po gradovima - ne može vjerovati da su projektirane za promet od prije 50 i 100 godina. Koje rasipanje prostora, koji drvoredi, parkovi, koliko brige da se intervencija u prostoru učini lijepom, korisnom i ugodnom. Kako - neprofitabilno. Činjenicu da su upravo zahvaljujući takvoj gradnji ti isti gradovi privlačili ljude, trgovinu, da su danas turističke destinacije ćemo preskočiti jer se slabo ukpala u pojam - profitabilnosti.

Tko je glasao

Štrok: U Rijeci želim izgraditi najvišu zgradu u Hrvatskoj

Sazrelo je vrijeme da se Porto Baroš dogodi. Taj projekt zaista treba biti nešto posebno što će ostati gradu. Želim stvoriti raskošan landmark grada – možda i najvišu zgradu u Hrvatskoj, kazao nam je jučer Goran Štrok govoreći o svom interesu za ulaganjem u Rijeci. Komentirajući najavu gradnje 2.000 stanova na Delti kazao je kako se za brojke ne treba loviti, već bi se taj broj revidirao u procesu definiranja projekta s urbanistima.
– Ne mogu sa stopostotnom sigurnoću reći da će to biti tako, sve ovisi o tome koliko će urbanisti dozvoliti. Isto je tako teško reći koliko bi investicija stajala, moguće je od 250 do 500 milijuna eura, ovisno o tome što se dozvoli graditi. Uz, ostalo, ondje želim i sadržaje za građane, međutim, znamo zbog čega investitor ide u neki projekt. Smatram da Rijeka trenutno ima najbolji projekt za ulaganje. Tu sam počeo, prvi put sam o Porto Barošu govorio još prije 10 godina. Ovom investicijom grad bismo približili moru, a potencijala za razvoj ima. Ako ubodete šestar na kartu Europe vidjet ćete da nedostaje samo centimetar da Rijeka bude u samom centru Europe, a ja želim stvoriti nešto po čemu će Rijeka biti prepoznatljiva, rekao je Štrok. Na pitanje kako to da planira ulaganje kada Lučka uprava još nema projekta ni natječaja, kazao je kako – Vlada treba donijeti neke odluke.
– Pomorsko dobro treba u zakonu doživjeti preinake, a osim toga netko treba odgovoriti zašto sve tako sporo ide, zaključio je Štrok dodajući kako je najbliže tome da u investiciji sudjeluje tvrtka DAR za koju kaže kako je jedna od najvećih investicijskih kuća s podružnicama u Dubaiju, Abu Dhabiju i drugdje po svijetu.

Zanimljive su dvije točke u ovom citatu:

- Prvo je ono "Ne mogu sa stopostotnom sigurnoću reći da će to biti tako, sve ovisi o tome koliko će urbanisti dozvoliti." Što odaje pristup koji ide "do balčaka". To je ono kad se eksploatira prostor preko svake mjere i gradi do maksimuma maksimuma bez obzira što u pravilu takva natrpanost je kontraproduktivna i kao takva besmislena. Vjerujem da smo svi vidjeli one zavodljive 3D vizualizacije gdje se prikazuju široki prostori puni fontana i zelenila da bi u realizaciji jedina voda bila lokva na loše izvedenom asfaltu, a zelenilo onaj tvrdoglavi korov koji probija na lošim spojevima neodržavanog opločenja. Upravo takva je i ona vizulaizacija ZTC-a koju sam ubacio u svoj dnevnik.

- Drugo je tekst kojim se naglašava kvaliteta investicijske kuće "tvrtka DAR za koju kaže kako je jedna od najvećih investicijskih kuća s podružnicama u Dubaiju, Abu Dhabiju i drugdje po svijetu.". Kao da ne čitamo novine i nismo svjedoci sudbine napuhanog balona iz Dubaija:
Stranci bježe iz Dubaija i ostavljaju neotplaćene automobile
Prema napisima New York Timesa, pojedini dijelovi Dubaija izgledaju kao gradovi duhova s nedovršenim projektima i tisućama praznih stanova.
Stranci koji se odlučuju na bijeg iz Dubaija svoje automobile s pismom isprike ili poništenim kreditnim karticama na sjedalu ostavljaju na parkingu aerodroma, a navodno ih je samo u Dubaijevoj internacionalnoj zračnoj luci više od tri tisuće.

Vjerojatno malom Ivici izgleda zgodno dobiti masu luksuznih automobila, no dobiti masu nedovršenih stanova ni malom Ivici neće izgledati neki dobitak.

leddevet

Tko je glasao

Štrok

Sve što je kupio u Hrvatskoj je vezano uz Linića, pardon SDP. Prema njegovim izjavama On je to prodao uoči zadnjih izbora, a izjavio je da je to morao učiniti jer nije bilo profitabilno. E sad je pitanje što je g.Lukšić naivan, ili smo Mi naivni da vjerujemo što Štrok govori, a govori ono što mu paše, bez dokaza papirnatih.Kako On tvrdi da je prodao i izgubio, tako ja isto mogu tvrditi da je prodao i zaradio. Uostalom, kako je On Štrok mogao iz par obiteljskih engleskih kućica zvanih obiteljski hoteli akumulirati toliko novaca da nešto kupi u Hrvatskoj, a da iza njega nije bio i nečiji drugi tuđi kapital, kao neki Adriano iz dalekog istoka. Čovjek je prodao i otišao na domjenak "veličanstvene" pobjede SDP-a na zadnjim izborima.(Usput moram spomenuti Manolića, koji je isto bio tamo,da čestita pobjednicima). I što se događa. Opet bi Štrok kupio u Rijeci, bastionu demokracije S.Linića, ali i spominje neke investitore, no, u javnosti ne piše da na toj lokaciji su napredni vođe u gradu izgradili kolektor s meh.pročiščaćem kanazizacije, a izmještanje bi koštalo 50 milijuna eura, a to je izgrađeno pred toliko godina da se boja na fasadi nije osušila, jasno opet kroz povećanu cijenu građanima svaki mjesec.

Tko je glasao

Here's The Real Reason There

Here's The Real Reason There Are Abandoned Luxury Cars Around The UAE
...Under Sharia law which is observed across the Middle East, non-payment of debt is a criminal offence. As the UAE has no bankruptcy laws, there is no protection for those slipping into debt, even accidentally....

Read more: http://www.businessinsider.com/heres-the-real-reason-there-abandoned-lux...

Tko je glasao

bezvezno.

Tko je glasao

Kako tužan...

ali ono... istinski tužan upis....

Što se tiče Štrokovih planova, pa u čemu je greška?! On je ipak deklarirani ljevičar...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Standardna devijacija

Strok i Linic su ljevicari zato sto cesce rucaju u zalogajnicama grada, gostionama podno Gornjeg Grada a ne u luksuznim restoranima, mondenim odmaralistima i klubovima.. Cini mi se da ni ne graju golf, a mozda ni tenis. Styling im nije desni vec lijevi... To je uglavnom standardna razlika izmedu deklariranih ljevicara i desnicara u Hrvata.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bigi

More bit da Štrok ima bruh (kilu) na desnoj strani muda pa je ljevičar.

Tko je glasao

Po čemu je Štrok ljevičar?

Ozbiljno je pitanje: Po čemu je Štrok ljevičar? Po ocu koji je bio funkcioner u lažnom komunizmu? Po tome što ima poslovnog kolegu Linića? Pa po čemu je Linić ljevičar? Po riječima može biti (diskutabilno), ali djela ne dokazuju da je ljevičar.

Tko je glasao

Referencirala sam se na ovaj članak

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/187276/strok-uz-politicku-podr...

kojeg je linkala luno na svom dnevniku...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...slobodno dodam? da se

...slobodno dodam? da se druži s desničarima planovi za marinu s megajahtama i stanove za bogataše bi osvanuli, metnimo, u Gospiću...našlo bi se novinara koji bi pronašli logiku i u tome.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci