Tagovi

Problem zaštićenih najmoprimaca može se brzo riješiti kad bi to Vlada RH željela

Da se sve može kad se samo hoće, potvrđuje najnoviji primjer iz Vlade RH koja se odlučila na donošenje zakona o oduzimanju zemljišta uz naknadu u svrhu građenja rukometnih objekata za predstojeće svjetsko prvenstvo u rukometu. Više o tome možete pročitati na stranicama Jutarnjeg lista. No u Hrvatskoj postoji jedan puno važniji problem kojeg Vlada RH uporno izbjegava riješiti iako je situacija vrlo jasna.

Problem tzv. zaštićenih najmoprimaca koji već 50 i više godina žive u stanovima na koje su imali stanarsko pravo. Radi se o nekih 5000 – 7000 obitelji koje su imale tu nesreću da su stekli stanarsko pravo na stanovima nad kojima je bila izvršena nacionalizacija. Iako je u vrijeme kad su stekli ta stanarska prava bilo potpuno svejedno radi li se o nacionaliziranom ili društvenom stanu, s dolaskom HDZ-ove vlasti devedesetih načinjena je ogromna nepravda tim nosiocima stanarskog prava koji su ni krivi ni dužni postali građani drugog reda jer nisu dobili pravo otkupa stanova nad kojima su imali stanarska prava.

Razlog za takvu diskriminaciju vladajući su našli u obrazloženju da se radi o nacionaliziranim stanovima usprkos činjenici da zakon o stambenim odnosima nije razlikovalo nacionalizirane stanove od drugih stanova. I sad se tu vraćamo na priču o zakonu o oduzimanju zemljišta za SP u rukometu. Naime oduzimanje zemljišta po takvom zakonu nije ništa drugo nego nacionalizacija, ali uz naknadu vlasnicima. I to je ono što je bitno naglasiti, naknada vlasnicima.

Rješenje pitanja stanarskih prava za navedene obitelji je vrlo jednostavno. Država treba obeštetiti izvorne vlasnike stanova, baš kao što će država obeštetiti vlasnike zemljišta, a nosiocima stanarskog prava treba omogućiti otkup tih stanova po istim onim uvjetima kakve su imali svi drugi nosioci stanarskog prava koji su otkupili svoje stanove.

Komentari

Trebalo bi

Trebalo bi riješiti.
Prethodnih dana je aktualizirano pitanje izbjeglih Srba sa stanarskim pravom, što bi također trebalo riješiti.
Aktualni su i svi nositelji stanarskih prava u Vukovaru, gdje još nije omogućen otkup. Za nadati se je da će se i to riješiti.
Aktualno je i nešto manje specifičnih vrsta.
Kad se sve to riješi, završiti će se ciklus započet otkupom društvenih stanova i pretvaranja cca 100 mlrd EUR-a zajedničke vrijednosti u privatno vlasništvo.
Uskoro će se zaokružiti i programi podsticane stambene štednje i POS-a vrijedni nekoliko mlrd EUR-a.
Potom će početi rasprave šta dalje. Bitni podaci su da se nalazimo u iznimnoj situaciji gdje su zajednička imovina i prava niza prethodnih generacija preusmjerena jednoj trećini i određenim generacijama te da za ostale dvije trećine i buduće generacije nema ništa. Uz ostalo to je postavilo praksu dugoročne ekonomske štete jer je ogromni kapital postao mrtvi kapital u vidu nekretnina i štetni u vidu potrošnje iznad kriterija najrazvijenjih zemalja a radno najsposobniji su do sada u to morali prekomjerno uložiti i pretrpjeti nedaće dva puta više od bilo kakvih zemalja a ubuduće sve više i više.
Tako će se uskoro zatvoriti jedan ciklus a vjerojatno otvoriti bitno zahtjevniji.
Trošak raznih prekomjernih gluposti u postupanju oko stanova i sličnog, kakvih nigdje nema, koštati će više od 50 mlrd EUR-a. Vjerojatnije od završene priče i ogromnih mrtvih kapitala su nove priče.

Tko je glasao

Slažem se s tobom u

Slažem se s tobom u potpunosti i sam sam puno puta pričao o tom problemu, a dok sam radio na sudu bio sam svjedok nekoliko mučnih procesa. Obitelji koje su se na svoju nesreću našle u takvim stanovima su stvarno više no zakinute, a baš i vlasnici zgrada nisu najsretniji jer sa zaštićenom najamninom ne mogu niti održavati zgradu u stanju pogodnom za stanovanje. Naravno da se ipak njihova "nevolja" ne može mijeriti sa nevoljama obitelji koje su bile u nemogućnosti steći stam kao oni koji nisu na sreću dobili stan u nacionaliziranim stanovima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci