Tagovi

Problem "elita" ili problem sa "elitama" u 21. stoljecu

jovanka brozNije sad nesto strasno inovativno ono o cem zelim jutros pisati.. ni neka mudrost.. To je naprosto ono sto vidimo oko sebe svaki dan. Gomilu nekih cudaka, nalickanih, uredenih, polunakicenih, manje nakicenih, strasno "vaznih" osoba koji predstavljaju elitu 21. stoljeca. 

No njih ima puno. Ovo stoljece je proglasilo elitom nekog Modrica, Beckema, Milanovica, Merkelicu, unuka od kraljice prije nego li se rodio, nekog glumca iz Hollywooda koji je upravo zaradio basnoslovnu sumu samo na jednom filmu, nekog jappy-ja iz lijeve Tunguzije 187. kata brokerske kuce... Toliko ih ima raznih da je rijec "elita" postala potpuno neprimjerena, jer ona nikad nije bila rezervirana za takvo mnostvo.

I tu lezi citav problem. Logicki problem. Nema dovoljno onih koji nisu elita da bi se toliko velika elita mogla financirati. Nekakav Reza, elitni covjek proslog stoljeca, nije a'priori bio razlog opceg siromastva, jer za njega samog nije bilo problem osigurati bogatsvo.. No kad se oko Tita stvorilo mnostvo "elitnih" vise nije bilo moguce poplacati sve prohtjeve i zelje "novonadosle elite", cuvara "elite elita" od ranije.

Jedna Rusija bez problema financira jahanje deva po Sibiru kad god se Putinu "ukaze" takva unutrasnja potreba, no jedna Hrvatska nije sposobna financirati sve potrebne jahte, vile, mjesece i zvijezde stotine lokalnih (i jos lokalnije sposobnih i ogranicenijih) elita. Nemamo dovoljno ni za cipele raznih gospoda Markos, cak ni ako svaka pokaze skromnost, zadovoljavajuci se desetinom kolicine "elitnih" potreba.

Drustva se ne raspadaju zato sto postoji elita vec se raspadaju kad je ta elita prevelika da bi bila financirana od ne-elite. Omjer elita / ne-elita je onaj prvi razlog koji treba navesti kao opasnost. Drugi razlog je "fudbal". Onaj koji svaku nogu koja "ne-masi ceo fudbal" placa basnoslovno i tako ne samo da povecava "kolicinu" elite neprimjerenim "uzidizanjima" vec kaze ne-eliti da je to dovoljno za prelazak u "gornje sfere". Zato se ne-elite ne-bune sto se neki Raul ili Ronaldino, djecaci sa Brazilskih plaza placaju pola miljarde godisnje da bi se igrali na travnjaku.

Zato je Jovanka zadnja prva-dama ovih krajeva koja je imala dovoljno predispozicija da bi mogla stvarno biti elita.. 

Bila je rijetka pojava iz velikog izbora ne-elite koja je mogla prijeci "gore" pa su i kriteriji za izbor "jedne dame" bili adekvatni. Jednako tako je bilo sasvim dovoljno  sredstava kojima bi se stvarno elitni zivot malobrojne elite financirao. Mnogobrojni su mogli biti ponosni sto mogu pokazati svoj "dobar" izbor i sto su ga sposobni elitnim odrzavati, no nisu ni morali "biti ponosni", jer sto se njih osobno tice, bilo je svejedno..

Razmislite.. o "elitama 21. stoljeca"... i o nama koji bi ih trebali financirati.. Meni se to cini nemoguca misija, bar ne na duze staze.. jer... posljedica zadnjih 20tak godina jest da ne vidjesmo davno domace elite, kao ni novaca..

 

 

 

 

Luna

 

.

objavljeno i ovdje

Komentari

@lunoprof

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kosmopolitska elita

Kosmopolitska elita (elita 21. veka) pokreće svet i o njoj su urađene mnogobrojne sociološke studije (vidi Z. Baumana). Menjaj naslov, jer ono o čemu pišeš su facebook profili i sitnež koji sa elitom veze nema.
Jeftina roba za jeftinu elitu i bagatelnu publiku.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

neka ostane naslov.. jako mi

neka ostane naslov.. jako mi je drago da si procitala dnevnik.. makar i bez stvarnog "citanja"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

tko je u Hrvatskoj elita, ili

tko je u Hrvatskoj elita, ili "elita"? naši elitni političari imaju plaću oko 20K kuna. Kaj je to elita?

Tko je glasao

ne znam da li je ili nije, za

ne znam da li je ili nije, za svakog sa tom placom, ali cini mi se da zec ne lezi "na toj placi"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...zec stvarno ne leži u

...zec stvarno ne leži u plaći...plaće niti ne proizvode elitne jake snage već ih proizvodi moć arbitrarnog odlučivanja što je uopće novac ili društvena vrijednost koja vrijedi novaca.
Od početka sedamdesetih godina padom zlatnog standarda, otvorene su sve moguće ograde i obveze prema ustaljenim pravilima i oslobodile brane i ustave za voluntaristička i ideološka objašnjenja o suštini i naravi novca.
Elita? svaka šuša koja može autoritativno tvrditi da je vrijednost vrijedna nekog novca to što kaže i to ima odjeka...svatko kome se vjeruje ili mediji kažu da mu se treba vjerovati.
...da valja vjerovati bilo da je riječ o novoj/staroj politici, aktivnoj tvari u lijeku/hrani/piću/kozmetici, glazbi/kričanju/plesu/poeziji/beletriji, modnoj odjeći/obući/gesti/frizuri, skoro svemu...to je novac, i ti koji tim mišljenjem vladaju su elite...njihova riječ je novac.
Ne postoji polaris koji bi bio stalna vrijednost...to što je bilo zlato.
Riječ kojoj se vjeruje danas je to nekadašnje zlato. Problem je što je ta riječ tako promjenjiva, danas je ova a sutra ona...i to je novac kojem bi trebali vjerovati, riječi moćnih

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci