Tagovi

Problem porasta broja umirovljenika u Hrvatskoj

Broj umirovljenika u Hrvatskoj se iz godine u godinu stalno povećava. Tako je od rujna 2008.do istog mjeseca 2009. se povećao za cca 33.000. Znači da se opet nastavlja stara praksa, tj. da se socijalni i politički problemi rješavaju slanjem djelatnika u prijevremenu mirovinu.

Ta praksa je veoma opasna za sadašnjost i budućnost Hrvatskog gospodarstva, a s time i čitavog društva općenito, i to iz više razloga:

• Povećava se broj onih koji žive na račun državnog proračuna i fondova. Znači povećavaju se troškovi društva.
• Smanjuje se broj onih koji stvaraju novu vrijednosti. Znači smanjuju se prihodi društva, a time i prihodi u budžet i fondove države.
• Slanjem u mirovinu građana mlađih od propisanih godine života i radnog staža ima za posljedicu to da ćemo u budućnosti stalno imati više umirovljenika nego je to normalno.
• Stvara se nervoza i povrijeđenost kod onih koji idu u prijevremenu mirovinu (bar kod savjesnih i poštenih), jer im se onemogućuje rad u punom radnom vijeku - što im garantira Ustav republike Hrvatske. Ne zaboravimo je po Ustavu rad i pravo i dužnost.
• U očima radnog i ostalog stanovništva prijevremeni umirovljenici se doživljavaju paraziti i ljenčine mada oni u većini slučajeva nisu krivi.
• Zbog enormno velikog broja umirovljenika, sredstva koja bi društvo trebalo izdvojiti za normalan život umirovljenika društvo nije u stanju izdvajati, pa se time većinu svojih umirovljenika dovodi u tešku materijalnu situaciju.
• Oni umirovljenici koji su pošli u mirovinu sa punim radnim stažom i godinama života (takvih je nažalost samo 18% od ukupnog broja umirovljenika) s pravom su ogorčeni jer su materijalno najviše pogođeni u ovakvoj nenormalnoj situaciji. Oni zapravo primaju za cca 35% umanjene mirovine .
• Naši unuci, kad nas mnogih neće biti, morat će otplaćivati naše dugove koje smo potrošili a da ih nismo zaradili. Što će oni misliti i pričati o nama?

Ako stvar uprostimo, slanjem djelatnika u prijevremenu mirovinu je isto kao kad bi moderni a malo upotrebljavani stroj, kojeg smo skupo platili, ostavili u dvorištu iza kuće da trune, a istovremeno u knjigovodstvu svaki kvartal otpisivali amortizaciju za kupnju nove. Ili još drastičniji primjer, da recimo u obitelji domaćin jedno jutro priopći ukućanima: „Od danas taj i taj član obitelji, mada radno sposoban, neće više ništa raditi, nego će samo spavati i jesti, i koristit sve kućne pogodnosti, i k tome će još dobivati džeparac za izlaske. Može li u toj obitelji biti prosperiteta i zadovoljstava?? Sigurno da ne može.

Kad već obrađujemo neprihvatljivu prekobrojnost umirovljenika interesantno je pogledati kako se to odražava u pojedinim segmentima umirovljeničke populacija.

Pregled pojedinih segmenata po broju i porastu umirovljenika u Hrvatskoj

..................................................2008 .............. .2009 ...........2009/8 ..........+/-
Ukupno umirovljenika---------1.129.000-------1.162.000------- 2,9-------.. + 33.000
Redovni umirovljenici ---------1.059.000------ 1.080.000 ------. 1,9------... + 21.000
Hrvatski branitelji----------------- 56.000 ----------65.000 ------.16,0 -----....+ 9.000
BiH-vijeće obrane ------------------ 3.400----------- 6.300------- 85,2-------.. + 3.000
Vojne---------------------------------11.300--------- 10.900 ..........-3,6.............. - 400

Iz gornje tabele je vidljivo da enormni porast ima Hrvatsko vijeće obrane od čak 85,2 % a to je 10 godina nakon završetka rata.

Slična je situacija kod hrvatskih branitelja, istina ne takvim rastom kao oni iz BiH-u, ali ipak previsokih 16 %.

Ostale grupacije imaju manje-više normalan trend od +2,9 do – 3,6 % .

Da stvar bude još gora, u posljednje vrijeme je u Hrvatskoj stalna tendencija da veći broj žitelja ide u mirovinu od onih koji se zapošljavaju. To dodatno opterećuje odnose i stvara pesimizam za budućnost lijepe naše.

Komentari

Svaka sposobna Vlada u som

Svaka sposobna Vlada u som mandatu pravi pozitivnu razliku o odnusima osiguranika perma umirovljenicima, a koliko su sve prethodne bile uspješne dovoljno je kazati da od početka devedesetih imamo konstantran rast apsolutnog broja umirovljneika.
Dakle moguće je pričati u kontekstu da je jedna vlada bila više ili manje lošija od perthodne.... no ni jedna se ne može pohvaliti da ej donijela neki starteški gospodarski razvojni plan za neko srednjoročno odnosno dugoročno razdoblje, .... a nije jer je svaka do sada samo vodilča račuan što i kako prodati u bezcijenje....
Da je ulagano u turistički sektor koliko je ulupano u saniranje brodogradnje (čitaj čistu krađu) i potpuno promašene subvencije u poljoprivredi, danas nebi bilo problema sa plasmanom doslovno poljoprivrednih proizvoda .... ovako imamo starne lance koji svakim danom sve više "okupiraju" našu obalu na kojoj će mo za kratko vrijeme plačati kartu da nogom ugazimo u "naše" more.

Da je dakle razvijen turizam u mjeri u kojoj je mogao (i trebao) onda bi danas za sobom vukao i cijeli niz proizvodnih djelatnosti u kojim bi bilo mjesta za zapošljavanje.... a kojih sada naprosto nema.....

Onima koje smo birali je izgleda puno lakše bilo se zadužiti u inozemstvu kako bi kupovali socijalni mir nego se potruditi i okupiti sposobne koji su mogli osmisliti održivo gospodarstvo....

Danas kada neki sa toliko pjene na ustima pljuju po umirovljenicima ne shvačaju da će uskoro i oni doći u poziciju da sa mirovinom nemaju za kruh pa će valjd shvatiti da niej problem u penzićima već u nespsoobnoj Vladi da riješi gospodarske probleme koji su pokretać svega, podnosno rješenje za sve probleme.....

O povlaštenim mirovinama i moralu onih koji ih uzimaju za dvije godine staža u Saboru ne treba ni trošiti riječi..... Sve su to pošteni građan ilijepe naše,.... ali ipak, i malo više njihove...

Tko je glasao

Da stvar bude još gora, u

Da stvar bude još gora, u posljednje vrijeme je u Hrvatskoj stalna tendencija da veći broj žitelja ide u mirovinu od onih koji se zapošljavaju.

Oni koji idu u prijevremene mirovine iz raznih razloga, a još su sposobni i znaju nekaj delati, stvaraju dodanu vrijednost društvu fušerajem odn. radom u sivoj zoni. Tak da i nije sve tak crno kako se čini.
Oficijelna cifra kojom se barata je 17% hr. BDP-a otpada na tu sivu zonu dok je ona stvarna procjenjena na min 25% BDP-a.
Mene živo zanim što sve upada u tu sivu zonu i kako se to mjeri pogotovo kad imamo kombinirane situacije, npr. osobu koja je u nekoj vrsti prijevremene mirovine ili je na birou i radi na crno za nekog građevinca na baušteli ili nekog obrtnika npr. autolimara. koji djeluju legalno. Tako npr. kuću/stan koju sagradi neka takva polulegalna firma koja zapošljava na crno i proda na tržištu, uplaćuje državi 23% PDV-a, umirovljeniku daje "plaću" koju ovaj potroši u nekom shoping centru na garderobu i prehranu i opet kroz te transakcije država ubire svojih 23%, ali i ostake poreze koji proizlaze iz poslovanja. na taj način je krug zatvoren. država je iz te sive rabote izvukla samo dio prihoda dok jedan dio koji se odnosi na doprinose iz plaće joj izmiče, no bolje i ovakva ekonomija nego nikakva.
Ovo je pogotovo zanimljivo ako znademo da je naša država porezima i doprinosima preopteretila gospodarstvenike koji kad bi radili sve kako im nalažu naši pozitivni zakoni, na tržištu ne bi imali nikakve šanse. Da je tome tako govore nam i neki potezi stranih firmi koje su kod nas otvorile svoje poslovne jedinice, pogotovo se to odnosi na strane trgovačke lance koji opet pribjegavaju nekim "sofisticiranijim" oblicima prijevara pa tako iako je naizgled sve legalno neki strani trgovački lanci ne isplaćuju prekovremene sate ili prijavljuju na pola radnog vremena, a moraš raditi puno radno vrijeme za pola plaće ili neki konstantno uzimaju studente koje doduše legaliziraju, ali ih puno slabije plaćaju. Primjera ima bezbroj i zaista je nevjerojatno kako ti stranci koji su u pravilu Europljani u Hrvatskoj krše zakone dok im to u svojim matičnim državama zasigurno ne bi palo na pamet.
Nadalje grana koja je u sivoj ekonomiji zasigurno zastupljena s povećim udjelom je i naš turizam, od smještaja (zimmer frei) pa do ugostiteljske ponude, a posebna stavka u nas je rašireno rentanje nekretnina, stanova, soba koji su skoro 100% u sivoj zoni, a posao je kojim se često bave i naši umirovljenici da bi spojili kraj s krajem (kako koji).

Tako kad bi sve zbrojili iako je oficijelna statistika poražavajuća i iz nje proizlazi da Hrvati nikako ne mogu sa legalnim primanjima sastaviti kraj s krajem, praksa dokazuje sasvim suprotno. Umire se od svinjske gripe, ali ne i od gladi kao npr. u nekim razvijenim zemljama koje su usput i svjetske velesile poput Amerike.
Ono "snađi se druže" ipak je dalo svoje rezultate.
;)

Tko je glasao

Siva ekonomija finansira

Siva ekonomija finansira sistem PDV stopama (previsokim) i nepriličnim radnim uslovima i primanjima. Verujem da se radi o generacijskom egoizmu većine (starijih) i da će problem najverovatnije pući u datom momentu.
Fenomen je poznat u mnogobrojnim UE zemljama i ono što najviše čudi je ćutnja i fatalizam mladih.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Fenomen je poznat u

Fenomen je poznat u mnogobrojnim UE zemljama i ono što najviše čudi je ćutnja i fatalizam mladih.

Roditelji, bake i djedovi, a i prabake i pra djedovi, su bili ili još jesu korisnici mirovinskog fonda. Njima su plačali ono , koji danas odlaze u penziju.

Ne radi razdor između mladih i starih.

Tko je glasao

Osim ekonomskih i

Osim ekonomskih i političkih razloga za povećanje broja umirovljenika, važno je uočitii da je demografska situacija u Hrvatskoj vrlo nepovoljna. Danas je hrvatskoj najbrojnija starosna grupa stanovništva u šestom desetljeću (generacije rodjene pedesetih godina prošlog stoljeća), i ti masovno idu u (pre)ranu mirovinu.

Hrvatska starosna piramida uopće nije piramida nego napuhnuti balon s uskom bazom i "debelim" gornjim dijelom, koji će zbog produljenja prosječno očekivanog trajanja života rasti u visinu. Tako da će se problem odnosa broja starih i mladih (odnosno umirovljenika i radno aktivnih) u budućnosti još dugo pogopršavati, pod pretpostavkom da se ništa značajnije ne promijeni. Rješenja za tu situaciju su radikalno pooštrenje uvjeta za odlazak u prijevremenu mirovinu, povećanje starosne granice za redovno umirovljenje i masovno useljavanje vitalnih grupa. Ništa od ovoga nije popularno niti politički oportuno.

Osim toga, moguće je i povećati produktivnost, ali to nije nimalo lako, jer zahtjeva visko školovanu i motiviranu radnu snagu, te ogroman kapital.

Realističan razvoj situacije je relativno siromaštvo i sve tanje javne mirovine i sve ostale javne financirane djelatnosti.

The Observer

Tko je glasao

Evo vidite... Podatci koje

Evo vidite...
Podatci koje je kolega naveo su poražavajući. Da se još uključe i novonezaposleni, tj. ljudi koji su do sada uplaćivali za te iste penzionere, a sada više neće, nego će opteretiti još ovo malo radnika, mislim da možemo početi licitirati sa brojem penzija koje će se isplatiti u 2010...Da samo penzije...
Žao mi je što ovakva tema nema komentara. Sve je jasno?

Put za pakao je popločen dobrim namjerama...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci